Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Велико Търново/Бургас

Мнения: 1 154
Какава е разликата между амонячната сода и содата бикарбонат?
Цитирай


Мнения: 8 956
Ами в формулата - едното е Na CO3 - сода за хляб или натриев бикарбонт, а другото NH2 CO3 - амонячна сода или амониев бикарбонат (ако се не лъжа)
Моля химичките да ме извинят ако има грешка в амониевата половинка Wink
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
Мисля, че с амонячната сода сладкишите остават по-дълго време меки, докато от хлябмата се надуват. Но не съм сигурна дали е точно така newsm78
Цитирай

София

Мнения: 363
 newsm12 Нямам представа. Мисля, че бакпулвера се използва само в сладкиши, докато бикарбоната се използва и при питки. Ама едва ли това е разликата. Някой във една тема беше писал /съжалявам, но не си спомням коя мама беше/ , че си приготвя бакпулвера от малко бикарбонат и лимонтузо .......
Цитирай

София

Мнения: 363
Оооооооооо, май не съм допрочела нещо  Embarassed Embarassed Embarassed Извинявай! Сега ме затрудни още повече ;о)
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 448
Наистина разликата е в химичния състав. Иначе и двете са набухватели.
Амонячна сода се слага обикновено в тестото за бисквити и курабии. Содата за  хляб се прибавя към хлебно тесто(ако няма мая), кексово тесто и др.
Смес от сода за хляб и лимонена киселина се нарича бакпулвер.
Цитирай

София

Мнения: 2 071
По-добре е  на сладкиши да слагаш амонячна сода, защото хлебната сода се усеща понякога във вкуса на готовия сладкиш.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 448
А според мене, най-добре е да се спазва точно рецептата - каквото пише там, това да се слага! Peace
Цитирай


Мнения: 8 956
По-добре е  на сладкиши да слагаш амонячна сода, защото хлебната сода се усеща понякога във вкуса на готовия сладкиш.
Усеща се защото не е била разтворена добре в киселото мляко
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.