Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2011, 20:15 ч.

Майчинството счетоводно - 39

 • 29 081
 • 737
 •   1
Отговори
# 570
 • Русе
 • Мнения: 530
polykiss,ако искаш да имаш застъпено майчинство не трябва да се връщаш на работа/отпуск/болничен до 45 дневния за второто.и така обезщетението за второто ще ти е колкото е било за първото,ако това е по-изгодно за теб+120 те лв за първото ти дете
ако ползваш програмата отново на работа,ще трябва да се върнеш на работа.как мислиш да ползваш тази програма без да се връщаш на работа???

Да вече разбрах, а трябват ли някакви документи.Притесняват ме тези 4 месеца, в които ще вземам майчинство по 240лв., защото после като върнат 18 месеца назад и вземат тези 240, майчинството ще ми стане от 520 на 360.

Както вече ти е писала Елфита,  ако не се върнеш на работа, когато ти се изчислява болничният 45 дни-18 месеца назад , ако обезщетението е по-малко като сума от това, което си получавала за първото дете- ще вземаш обезщетението за първото дете. Така че не се притеснявай- взема се по-изгодното за майката обезщетение. Ти вече си си подала декларацията за отглеждане на дете до 2 години, така че за сега нищо друго като документ не подаваш. Когато излезеш 45 дни болничен, си подаваш декл. за промяна на обстоятелствата, за да ти се спре 100% майчинство , и подаваш декларация обр.4 за 50% майчинство за първото дете.

# 571
 • Мнения: 1 037
Първо извинете за елементарния въпрос, но нещата много са се променили отпреди години и незнам сега как стоят.

Когато трябва да се получават детски надбавки и майката е по майчинство как се формира дохода на семейството?Т.е майчинството доход ли е за социалните?

Събира ли се заплатата на мъжа с майчинството/Т.е като доход ли се третира и първата и втората година, а ако е социално и е 100 лв. на месец/ на жената?

Сумите взимани по майчинство от счетоводителката на фирмата ли трябва да се дадат на социалните или те могат да си ги видят по ел. път?

# 572
 • Мнения: 7
Искам и аз да ви помоля за съдействие. Интересува ме следният вариант: ползвам си първата година от майчинството до юни 2011г., след това го прекратявам и в следващите 3 месеца работя и си получавам 50% от майчинството за втората година и през септември детето ми тръгва на ясла и аз спирам да получавам тези 50%. Може ли така да се получи или не? Кой ги плаща тези 50%? НОИ или работодателят? Какви точно са бланките, които трябва да се попълнят (ако може да ми ги изпратите или да ми дадете линк към тях). Колко време преди изтичане на първата година от майчинството, трябва да се подадат тези документи. Искам аз да си проуча нещата, преди счетоводството да се ангажира с това. Благодаря предварително.
Дори и да тръгне детето на ясла няма да ти спрат обезщетението от 50%. Него го получаваш, защото не ползваш полагаемият ти се отпуск за втората година. Прил. 4 се подава, ако веднага след 410-тия ден се върнеш на работа. Ако отпочнеш отпуска за втората година и след това решиш да се върнеш на работа в три дневен срок подаваш прил.12 и прил.4.

Благодаря за отговора. Интересуват ме и тези въпроси. Кой ги плаща тези 50%? НОИ или работодателят? Колко време преди изтичане на първата година от майчинството, трябва да се подадат тези документи и къде?
Ако искам да ползвам част от втората година майчинство, кой документ се подава?

# 573
 • Русе
 • Мнения: 530
Първо извинете за елементарния въпрос, но нещата много са се променили отпреди години и незнам сега как стоят.

Когато трябва да се получават детски надбавки и майката е по майчинство как се формира дохода на семейството?Т.е майчинството доход ли е за социалните?- Mайчинството влиза като сума при определяне на дохода.

Събира ли се заплатата на мъжа с майчинството/Т.е като доход ли се третира и първата и втората година, а ако е социално и е 100 лв. на месец/ на жената?- събира се заплатата на мъжа с майчинството.

Сумите взимани по майчинство от счетоводителката на фирмата ли трябва да се дадат на социалните или те могат да си ги видят по ел. път? - социалните виждат майчинството по ел. път, но за да напишеш дохода се в декларацията- ако не го знаеш точно, могат да ти направят една разпечатка по месеци.

Благодаря за отговора. Интересуват ме и тези въпроси. Кой ги плаща тези 50%? НОИ или работодателят?- НОИ Колко време преди изтичане на първата година от майчинството, трябва да се подадат тези документи и къде? - Документите се подават след изтичане на първата година на детето, попълва се заявление- декларация обр.4+копие от акт за раждане на детето при работодателя, а работодателят после ги представя в НОИ
Ако искам да ползвам част от втората година майчинство, кой документ се подава?- Попълва се заявление- декларация обр. 3 за 100% майчинство.

# 574
 • варна
 • Мнения: 14
Искам да попитам какво мога да направя за да получавам майчинство,при положение че не мога да си намеря фирма в която формално да се осигурявам и в момента съм безработна?Терминът ми е септември и имам достатъчно стаж,въобще има ли друг вариант?

# 575
 • Русе
 • Мнения: 530
Искам да попитам какво мога да направя за да получавам майчинство,при положение че не мога да си намеря фирма в която формално да се осигурявам и в момента съм безработна?Терминът ми е септември и имам достатъчно стаж,въобще има ли друг вариант?
Не, няма друг вариант. Трябва са си осигурена, за да получаваш обезщетение 2 години от Държавното обществено осигуряване. Иначе получаваш от социално подпомагане помощи до 1вата година на детето.

# 576
 • Мнения: 39
Здравейте, искам да ви попитам:ако съм осигурена за целия необходим срок върху 720 лв., чисто получавам 600лв., колко ще ми бъде средно дневното обезщетение и най-вече мога ли до термина, който здрави и живи е ноември, да се осигурявам в друга фирма допълнително, за да получа по-голямо майчинство.Има ли смисъл примерно да се осигурявам на 4 часа в друга фирма и върху колко е най-добре? Благодаря!

# 577
 • Русе
 • Мнения: 530
Здравейте, искам да ви попитам:ако съм осигурена за целия необходим срок върху 720 лв., чисто получавам 600лв., колко ще ми бъде средно дневното обезщетение и най-вече мога ли до термина, който здрави и живи е ноември, да се осигурявам в друга фирма допълнително, за да получа по-голямо майчинство.Има ли смисъл примерно да се осигурявам на 4 часа в друга фирма и върху колко е най-добре? Благодаря!
Винаги има смисъл да се осигуряваш допълнително, но всъщност зависи за колко месеца и на какъв доход преди да излезеш 45 дни преди раждане. Ако е за един, два месеца и на минималната заплата- обезщетението ти няма да се вдигне кой знае колко. А след като получаваш чисто 600 лв. за периода 18 месеца назад преди 45 дневния болничен, дневното парично обезщетение се ограничава до нетното възнаграждение. Така че 600/21(средно 21 дни в месеца)=28.50 средно дневно обезщетение.

# 578
 • Мнения: 7
silvia1980, благодаря ти за бързите и изчерпателни отговори  Hug

# 579
 • Бургас
 • Мнения: 120
 Извинете за въпросът ми ако не е  за тук.
От университета това лято ни задължават да караме стаж.Аз по това време ще съм в майчинство.Не ми е проблем карането на стажа,ама да не излезе после ,че съм работила докато съм в майчинство ??

# 580
 • Мнения: 4
Здравейте съвсем скоро ми предстой да се сблъскам със следният казус:


•   на 6май Марта (първото ми дете)  става на 1 година. Според последния документ, който съм подала към НОИ трябва на 9май да се явя на работа, ако не се явя подавам декларация и минавам на 240лв – 2 година майчинство с Марта.
•   на 17 юни излизам 45 дни преди раждане (второ дете)
•   за периода година и половина назад от 25  март 2010 (излязла съм тогава 45 дни преди раждане) са ми променяли 3 пъти заплатата - нараствала е!

Какво да правя за периода 9 май 2011 – 17 юни 2011?
Според мен са възможни следните случаи,  може и нещо да изпускам. Цялостно ми се иска възможно най-добре за себе си да си изиграя картите Simple Smile

1. взимам 240лв
      а. новото дете е заварено положение изчисляват ми майчинството на база 1 година назад - Това е добър вариант, защото при завареното положение имаш право да взимаш обезщетение като за първото дете. Като  евъзможно някакво преизчисляване, предвид смяната на база то 12 на 18 месеца.Много ми е важно да знам дали има наистина преизчисление от 12 на 18 месеца, защото както казах за периода 18 месеца назад от първото ми излизане по майчинство (март 2010) заплатата ми е променяна 3 пъти  - следователно имам месеци с по-ниско възнаграждение, от където следва, че и среднодневната ми ставка че падне за новото дете.
      б. новото дете не е заварено и ми изчисляват на база година и половина назад- Това също е добър вариант, тъй като през по-голямата част от периода 18 месеца си на заплата и високо обезщетение, а не в отпуск за марко дете и обезщетение 240лв. Тези 18 м започват от май 2011 назад така ли? Тогава и майчинските които съм взимала се водят за доход, нали така?

2. взимам си болничен за периода 9 май - 17 юни взимам си големите пари
      а. на 9 май прекъсвам майчинството на Марта и все едно на работа се връщам, ама излизам болничен и за тва какво става от 17 юни как ще ми изчислят майчинството? Според мен е като ново и задължително влизам в тва за година и половина назад и то от кога се брои тази година и половина? - нова база от 18 месеца за периода 12.2009-05.2011, както и обезщетение 50%, затома че не ползваш отпуска за първото дете.
 - от 9май 2011
 - от 25 март 2010  - излязла по майчинство с Марта

Като цяло независимо от моите спекулации по темата интересува ме кой е най-добрият вариант за мен при зададените в самото начало на моето питане условия Simple Smile

Благодаря много за отговора Simple Smile

# 581
 • Мнения: 39
[color=blue]Здравейте, искам да ви попитам:ако съм осигурена за целия необходим срок върху 720 лв., чисто получавам 600лв., колко ще ми бъде средно дневното обезщетение и най-вече мога ли до термина, който здрави и живи е ноември, да се осигурявам в друга фирма допълнително, за да получа по-голямо майчинство.Има ли смисъл примерно да се осигурявам на 4 часа в друга фирма и върху колко е най-добре? Благодаря!

Винаги има смисъл да се осигуряваш допълнително, но всъщност зависи за колко месеца и на какъв доход преди да излезеш 45 дни преди раждане. Ако е за един, два месеца и на минималната заплата- обезщетението ти няма да се вдигне кой знае колко. А след като получаваш чисто 600 лв. за периода 18 месеца назад преди 45 дневния болничен, дневното парично обезщетение се ограничава до нетното възнаграждение. Така че 600/21(средно 21 дни в месеца)=28.50 средно дневно обезщетение.
[/color]


 Ако се осигурявам допълнително ще бъде за 5 или 6 месеца, но мога ли, на колко часа и най-вече на каква сума за да имам полза и да не си дам само парите за осигуровки?И в същата фирма не мога-мога от друга.

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 13:16 от kiki11

# 582
 • Мнения: 1 108
а какви обстоятелства се посочват в т.нар. Декларация за промяна на обстоятелствата?
Защото освен Декларацията по чл.53 от КСО и копие от акт за раждане+ бланка за отпуск ми искат и такава...
Гледах една бланка в нета, обаче от 2008 год. и се чудех още ли важи,т.е. и към настоящия момент  и какво точно трябва да напиша в тази декларация за промяна на обстоятелствата?

# 583
 • София-Младост
 • Мнения: 12 816
а какви обстоятелства се посочват в т.нар. Декларация за промяна на обстоятелствата?
Защото освен Декларацията по чл.53 от КСО и копие от акт за раждане+ бланка за отпуск ми искат и такава...
Гледах една бланка в нета, обаче от 2008 год. и се чудех още ли важи,т.е. и към настоящия момент  и какво точно трябва да напиша в тази декларация за промяна на обстоятелствата?
Кой и защо ти я иска? С прил.3 не ти е необходима.

# 584
 • Мнения: 1 108
в края на месеца ми изтичат 410-те дни за гледане на дете и ще пускам документи,за да си гледам детето до 2 год. Знам,че трябва да си подам Декларацията по чл.53 от КСо, копие от акт за раждане и молба за отпуск по чл.164 Кт.Обаче от счетоводството ми казват,че трябва да подам и "Декларация за промяна на обстоятелствата"
Предполагам,че е объркване,тъй като няма да се връщам на работа сега и няма да съм т.нар. "работеща майка"...но все пак реших да ви попитам -необходима ли е декларацията и по принцип какво се отразява в нея

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт