Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 373
Здравейте приятели! И ето , че ваканцията свърши, банските костюми са вече някъде по чекмеджетата и с пълна сила можем да се завърнем в кухнята  Razz

Та искаше ми се да ми дадете идеи каквода сготвя с кайма??? Не ми се иска пак любимите чушки, тиквички и  тн, нито пук мусака, а руло Стефани не обичам...кюфтенца ... не ми се иска Embarassed

Не знам...дайте идейка, моля!!!!

Поздрави!!!!!

Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Ето ти една идея от мен - става като дробсърма.
Миеш си една купичка ориз, 1-глава лук, 1малко бурканче гъби, спанак/ти си прецини колко, аз тая манджа я готвя на око/,1малка разфасовка кайма,магданоз, черен пипер,сол. Всичко това го запържвам леко на котлона, изсипвам го в тавичка и печа. За пастата - 2бр.-яйца,половин кофичка кисело мляко, 3- лъж. брашно, и малко вода . След като се изпече манджата,заливаш с пастата и пак печеш/на принципа на мусаката/. Дано ти хареса.   chef
Цитирай


Мнения: 373
ММММММ, мерси, вкусно звучи! Но колко ориз слагаш на 0,5 кг кайма, например?

И поздрави на Ст Загора, да не ме забрави, де...от миналата седмица Wink
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Very Happy Задължително пратих поздравите на града, даже и на липите Very Happy .Ами, аз си имам една купичка около 250гр. та с нея си слагам, ти както си решиш. И щом имаш път към Стара Загора, свиркай да пием по кафе.  food010   friendship
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Можеш да си направиш сърми - лозови, зелеви, с лапад. Прясното зеле като се бланшира и покисне в малко оцетена вода става супер за сърмички. Smile
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: dani75
Very Happy Задължително пратих поздравите на града, даже и на липите Very Happy .Ами, аз си имам една купичка около 250гр. та с нея си слагам, ти както си решиш. И щом имаш път към Стара Загора, свиркай да пием по кафе.  food010   friendship


Ами аз съм от Ст Загора. Като се върна следващия път непременно ще пием по кафе, че и много хубави заведения са направили Very Happy
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: jutoo
Можеш да си направиш сърми - лозови, зелеви, с лапад. Прясното зеле като се бланшира и покисне в малко оцетена вода става супер за сърмички. Smile


Благодаря ти за идеите! Но исках да направя нещо по-различно от "стандартните" вкусотии, а не знам какво...
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Айде щом си градска,още една рецепта специално за теб Very Happy .
"Картофени кнедли със сос по Римски"
За кнедлите - 1кг.- картофи,3с.л-брашно,по 100гр.- кашкавал и масло, 2-жълтъка, и риган.
За соса - 250гр.- кайма, 3-глави лук, 1- морков, 3-скилидки чесън, 1кг.-домати,1-кубче бульон/зеленчуков/.
Сваряват се картофите, и се намачкват, прибавя се брашното и жълтъците. Овалват се топчета , и се варят, след това се запичат.Варят имам предвид за секунди се пускат в гореща вода и се вадят.Като запичаш слагаш маслото и кашкавала.
Приготвяне на соса: Запържва се лука, прибавя се каймата, и останилите продукти и всичко се запържва. Със соса заливаш кнедлите и по - желание се ръси черен пипер. Very Happy
Цитирай


Мнения: 4 328
Ето нещо и от мен, нищо че не съм от Ст.Загора Wink  Smile

"Царски Лодки"

2 по-големи патладжана
0.200 гр. кайма
0.100 гр. топено сирене
0.200 гр. кашкавал

Първо разрязваме патладжаните по дължина през средата. След това за около час накисваме патладжаните в солена и студена вода. Когато ги извадим от водата ги издълбаваме с помощта на лъжица и поставяме в тава (може леко да се запържат преди това). Парченцата които сме отстранили ги нарязваме на дребно и смесваме с каймата. Най-отдолу слагаме топеното сирене след това слагаме сместа с каймата като я подправяме с малко кимион, черен пипер и сол, ако каймата не солена. Върху нея поръсваме настъргания кашкавал с малко галета за да се получи хрупкава коричка. В тавата доливаме около 5 см. вода и печем докато кашкавала придобие златист цвят около 40 мин. на умерена фурна. Ако случайно патладжаните имат нужда от още малко печене то тогава печете за около 5 минути само на долно печене. Приятен апетит!

Лазаня

0.500 кг /1 кутия/ кори лазаня за приготвяне без предварително варене.
0.400 кг кашкавал
За соса:
1.600 кг домати в консерва/ добре е да се пасират/
0.600 кг телешка кайма
0.400 кг гъби /ако са пресни- предварително да се задушат/
3-4 бр глави кромид /ситно нарязан/
1 глава чесън /пресован/
2 бр пилешки бульон
0.050 кг краве масло
0.020 кг черен пипер
1 чаена лъжичка червен пипер
босилек-задължително!!! 2 супени лъжици ситно смлян
сол на вкус
Сос бешамел:
0.060 кг брашно
0.060 кг краве масло
1.250 л прясно мляко
малко сол

Каймата се запържва предварително в собствената си мазнина.
Кромида се задушава под капак в 1-2 чаши вода с пилешките бульони до омекване.След това се прибавя пасираният чесън, червен пипер, черен пипер, босилека,гъбите и кравето масло. Задушава се още около 10 мин. на слаб огън и тогава се прибавят доматите. След като соса заври огънят се намалява и ври около 40 мин. Доматеният сос не трябва да бъде много гъст.
Докато доматеният сос ври се приготвя и сос бешамел.

Дъното на тавата се намазва с мазнина, поставя се и малко сос бешамел, който се покрива с първия ред кори лазаня.Върху лазанята се слага /пак/ сос бешамел, доматен сос и се настъргва около 0.100 кг кашкавал. По същият начин се правят 4 реда, като се завършва с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути

 Мексикански огретен
1. ½ пакетче кайма, 1 ч. л. канела
2. 1 малка консерва сладка царевица ( около 300 г)
3. 1 наденица
4. 1 голяма консерва обелени домати ( около 800 г) – или около 1 кг пресни домати, които се обелват много лесно - потапят се за минутка във вряла и след това в студена вода
5. настърган кашкавал за поръсване

1.Каймата се запържва с канелата (колкото и странно да звучи, точно тя придава толкова приятния вкус на ястието)
2.В йенска тенджера или по-дълбока тавичка се подреждат:
-ред от запържената кайма
-ред сладка царевица
-ред наденица (предварително нарязана на кръгчета)
-2 реда обелени домати (също нарязани на кръгчета)
3.Ястието се запича за около 30 мин. във умерена фурна (180о -200о). На практика продуктите не се нуждаят от допълнителна обработка, необходимо е само да се запекат и ароматът на канелата да попие в цялото ястие.
4.В последните 5-10 мин. добавяме настъргания кашкавал. Запичаме.
5.Сервира се веднага.

Кайма с гъбки

1 кг. кайма
1 кг. гъби
2 връзки зелен лук
малко кашкавал и пушено сирене
сол, черен пипер на вкус

Гъбите се задушават предварително, отцеждат се от водата, прибавят се към каймата, нарязания на кубчета кашкавал и нарязания на ситно зелен лук. Всичко това се омесва и се разстила върху тава. Пече се в умерена фурна докато хване коричка със златист цвят. Изключва се фурната и се прибавя нарязаното на филийки пушено сирене докато се покрие тавата отгоре. Сиренето се разтопява равномерно в горещата фурна без да се запича отново.

Паста болонезе

2 с.л. зехтин
100 г бекон, нарязан на ситно
650 г смляно телешко/ свинско/ смес от двете/пилешко/
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков, нарязан на ситно
1 стрък целина, нарязана на ситно
4 скилидки чесън, пресовани или ситно нарязани
2 с.л. доматено пюре
400 г обелени и нарязани на ситно домати
1/2 ч.ч. сухо червено вино
11/2 ч.ч. телешки бульон
1/4ч.ч заквасена сметана
2 с.л. ситно нарязан магданоз
щипка риган
щипка босилек
щипка салвиа
шипка мащерка
щипка канела
щипка захар
сол
черен пипер
450 г спагети
4 с.л. настърган пармезан за поръсване

Загрейте зехтина е голям тиган, добавете бекона, лука, чесъна, морковите и целината и леко запържете докато поомекнат зеленчуците. Добавете смляното месо и пържете около 5 мин, като бъркате постоянно докато каймата леко покафенее. Добавете половината бульон с размитото в него доматено пюре, виното, захарта, канелата, ригана, босилека, салвията и мащерката и варете на силен огън докато течността изври, добавете останалия бульон и отново варете докато течността поизври. Подправете със сол и черен пипер, добавете ситно нарязаните домати, похлупете и варете на много слаб огън около 1 час. Свалете от огъня, подправете със сметаната и ситно нарязания магданоз. Ако е необходимо допълнително овкусете със сол и черен пипер.
Сварете спагетите в голямо количество подсолена вода, отцедете добре и поднесете залети със соса. Отгоре поръсете със прясно настърган пармезан.

Добър апетит! Smile
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Chilli con Carne
  • 300 гр. кайма смес
  • 1 голяма глава лук
  • 50гр. бекон
  • 1 червена пиперка
  • 100 мл. червено вино
  • 2 консерви  kidney фасул
  • 1 малка консерва царевица
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. чили
  • чубрица и/или риган
  • 2 дафинови листа
  • щипка захар
  • 2 с. л. доматено пюре или консерва домати
  • 500 мл. телешки бульон(ако се слага консерва домати 300 мл. бульон)
  • 150 гр. creme fraiche или квасена сметана
  • магданоз

В зехтина се задушава лука, бекона, прибавя се каймата, нарязаната на малки кубчета чушка, като се задушат се прибавя виното, подправките, доматената паста, бульона и царевицата. Оставя се да поври 20 мин. на слаб огън. Прибавя се фасула и ври още поне 15 мин. докато се сгъсти. Ако е много воднисто, може да се сложи 1. с. л. брашно или сгъстител на сос и се вари още 10 мин.
Сервира се с лъжица квасена сметана отгоре и поръсено със ситно нарязания магданоз.[/list:u]
Цитирай


Мнения: 373
Момичета, направих подобието на дроб сърма на дани75- СТАХОТНА Е! ОПИТАЙТЕ!!! Много бързах и нямах време за лазаня и тн, но обещавам да опитам всички рецепти! Още веднъж благодаря!!! Снощи пак бях звезда Razz  Wink
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Ето и нещо от мен /този път по нестандартно Smile /
Рулца от палачинки с кайма
Продукти:
За палачинките:
200г. брашно
4 яйца
250 гр. газирана вода
масло
индийско орехче
черен пипер
сол
За плънката:
200 гр. кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
200 гр. гъби
200 гр. кашкавал
40 гр. заквасена сметана
2 чаени лъжички ким
растително масло
2 марули
200 гр. моркови
бульон
захар
сол

Приготвяне:
От брашното, газираната вода и яйцата се приготвя рядко тесто, подправя се с индийско орехче, черен пипер и сол и в малко мазнина се изпържват палачинките.
Ситно нарязаните лук и чесън се запържват заедно с каймата, добавят се нарязаните на половинки гъби, сметаната, счукания ким и черния пипер и всичко се задушава 10 мин. След отстраняването от огъня сместтта се разбърква с настъргания кашкавал. Марулите се почистват и листата им се бланшират. Върху всеки 2 от листата се поставя по 1 палачинка, поръсва се с плънката и се навива на руло /заедно със салатените листа/ и се връзва леко с конец на 4 места. Палачинковите рула се нарязват на 4 парченца като се нареждат изправени в намазан с масло съд от йенско стъкло. Отгоре им се нареждат сварените и нарязани на дълги ивици моркови, поръсват се леко с настърган кашкавал и се запичат във фурната за 20 мин.
Добър апетит! Smile
Цитирай

Враца

Мнения: 159
Ето една рецептичка и от мен.
Правиш си нормално картофено пюре,по-гъстичко.
Запържваш лук,после слагаш каймата да се позапържи и тя,подправки черен пипер,чубрица,мерудия,може и сух копър(аз много го уважавам)Абе по-твой вкус.В тавичка слагаш половината пюре,разтилаш хубаво,изсипваш каймата и отгоре другата половина от пюрето.Печеш във фурната докато стане златисто отгоре.
Много е вкусно и лесно.
Друга моя любима рецепта са палачинките с кайма.
Палачинките се правят с прясно мляко за да са по-финни и тънки,значи традиционната рецепта за палачинки,но вместо кисело се слага прясно мляко.Пак така запържваш лук,кайма и подправки и правиш от палачинките ролца с плънката,които после точно преди да ги сервираш запържваш леко в тиган с малко олио.
Това е от мен,дано да ти хареса!!!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.