Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Драконов камък !

Мнения: 505
Мили и отзивчиви мами, моля Ви от все сърце  bouquet да ми помогнете със съвет как да си спася туршиЙката, че да има с какво да си пием с татито ракиЙката. Ето и проблема: преди месец си направих туршия - смесена ( карфиол, моркови, краставички, доматчета) от тази, която се слага само със сол, но дали не съм сложила достатъчно или нещо друго се е прецакало и сега туршията ми загива, почнала е да мътнее водата, омекват зеленчуците е най-вече киселее. Кажете може ли да се оправи положението или ще го караме само на кисело зеленце...  chefда не вземе и то сега да втаса...мъжа ще ме сменя ..  ooooh!: crazyeyes: след тези ми кулинарни подвизи...ПОМАГАЙТЕ!!!
Цитирай
Излейте саламурата в подходящ съд( пластмасова кофа). Ударете един белег, после я изхвърлете и в същия съд забъркайте нова саламура, така че да стане 4% - 500 грама сол на 12 литра вода - пресметнете пропорционално, ако саламурата е повече или по-малко.
Залейте отново туршията.
Освен това си купете от аптеката натриев бензоат( Sodium benzoate), който спира ферментацията и трепе всички бактерии( на опаковката 20 или 50 грама пише как се дозира).
Ако намерите ХАРДАЛ, поставете също( този който продава ще каже колко) - "стяга" зеленчуците и ако не е много късно( дано да не е!) ще станат даже хрупкави - използва се най-често за капризните стерилизирани краставички( дребните черни семенца в бурканите промишлено производство).
Разгледайте и темата Кисело зеле, там има подробности за "спирачките" на ферментацията.
Киселият вкус се оправя с подходящо количество захар. Не спрете ли ферментацията обаче, дрождите ще преработят и тая захар на млечна киселина и ще стане още по-кисела.
Успех!
Цитирай

Драконов камък !

Мнения: 505
yosif, много мерси   bouquet отивам да я лекувам, дано се получи и аз бях решила да правя нова саламура ама все пак друго си е някой да те подкрепи...ферментацията немога ли да я спра и с аспирин newsm78,..  chef ,че си спомням една колежка да ми е казвала за него newsm78
Цитирай
Става и с аспирин - 1 грам на литър саламура. Едно време използваха прахче салицил, което е същото - ацетил-салицилова киселина - ацетизал - аспирин. Значи две хапчета по 500 мг на литър течност.
Дано стане!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 945
Хардал е другото име на синапа. Използва се семето. Има го в билковите аптеки.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.