Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Казаха ми,че не бивало да се дава бакла под никаква форма на деца,особено момченца.Причината била ,че баклата съдържала нещо,което унищожавало при някои деца червените кръвни телца и водило до анемия.Та въпросът ми е - дали това е вярно?Чували ли сте нещо от този сорт?
Цитирай


Мнения: 5 125
"Баклата съдържа вещества, които предизвикват разрушаване на червените кръвни клетки. Не всички деца се отравят с бакла,  а само тези ,на които не достига един важен ензим в кръвта. Този недостатък  се наследява, като по-често боледуват момченцата. С възрастта нивото на този ензим се повишава и възрастните боледуват по-рядко. Обаче никой не знае на кое дете ензимът е в недостиг и то, като яде бакла ще пожълтее и ще получи анемия."
Цитирай

София

Мнения: 313
"Баклата съдържа вещества, които предизвикват разрушаване на червените кръвни клетки. Не всички деца се отравят с бакла, а само тези ,на които не достига един важен ензим в кръвта. Този недостатък се наследява, като по-често боледуват момченцата. С възрастта нивото на този ензим се повишава и възрастните боледуват по-рядко. Обаче никой не знае на кое дете ензимът е в недостиг и то, като яде бакла ще пожълтее и ще получи анемия."
Нашият тати е имал точно такъв проблем ,когато е бил малък. Лекарите предположили,че е от бакла. Никаква опасност да метна такова нещо в тенджерата.Аз самата никога не съм яла и немога да преценя вкусовите му предимства.
Цитирай


Мнения: 353
Вярно е,състоянието се казва фавизъм и е причина за остра хемолитична анемия.Може да се стигне до остра бъбречна недостатъчност и хемолитичен шок.Пусни на търсачка да попрочетеш,че не ми се пише.
Аз лично бакла не съм вкусвала и не мисля да рискувам за нещо приличащо на боб Sick.
Цитирай

Бургас

Мнения: 57
ПРОСТО ЗАБРАВИ ЗА ТАЗИ ОТРОВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН НЕПРИЯТНОСТИ МОЖЕШ ДА СИ НАВЛЕЧЕШ #2gunfire
Цитирай

Bristol

Мнения: 6 644
Отначало помислих, че става въпрос за баклавата  Laughing Аз такова нещо не съм чувала  newsm78 Как изглежда? Така като ви чета то си е жива отрова  Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 11 062
Има някаква прилика със зеления фасул-увивно растение, със зелени шушулки, но е доста по-гадничко на вкус и мирис от него. Аз лично не я харесвам изобщо. Баба ми отглеждаше като бях малка. У дома, обаче, няма опасност да се опита такова нещо.
« Последна редакция: пн, 05 дек 2005, 01:11 от Vivi »
Цитирай
Бакла, още КОНСКИ БОБ е известна от дълбока древност и преди пренасянето на фасула от Америчко се е употребявала масово.
Но, истиня е, някои хора поради липсата на един ензим се тровят от бакла.
Само ще добавя: липсата на този ензим води и до проблеми с ПАТЛАДЖАНа.
Така че - никакъв патладжан!
Цитирай


Мнения: 2 610
педито ми беше казала да давам всичко що е зеленчук , без бакла - алергии се правили, и патладжан - тежка храна
Цитирай

Варна

Мнения: 916
В никакъв случай не и бакла за анемия незнам но за тежки алергии да дори може да доведе до задушаване.Даже голям човек също не бива да консумира често бакла а за някои дори  е пагубно.Аз лично обожавам баклата но ям веднъж годишно.
Цитирай

софия

Мнения: 7 281
баклата може да навреди само, ако детето има Г-6-ФД дефицит-което има над 100 разновидности.
Накратко-засегнати са основно мъжете около 10х повече, много често чернокожи и жители на средиземноморските страни. Фавизмът е една от най-известните разновидности-представлява отключване на хемолитична анемия при консумация на бакла или инхалация на прашец от цветовете й, също след прием на антипиретици и аналгетици- аспирин, аналгин,амидофен. Протича с различно изразена жълтеница, потъмняване на урината, болки в кръста, сънливост, началото е внезапно след около 48-72ч.

Ако нямате анамнеза за подобни състояния в рода по майчина линия, давайте си бакла на детето. Аз лично много я обичам.
Не консумацията на бакла е причина за заболяването, то е генетично. Който страда от него не трябва да яде бакла.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.