Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 дек. 2005, 17:23 ч.

към майките юристи

  • 346
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам следният казус. Преди известно време предприятието, в което работя беше приватизирано. На безсрочен трудов договор съм. От една година съм в отпуск по майчинство. Наскоро се прие програма за прекратяване на трудовите договори на основание чл.331 от КТ. Моята длъжност, както и много други вече няма да съществуват. Въпросът ми е следният : ако подам заявление за прекратяване на тр.договор и приема предлаганото обезщетение, ще получавам ли майчински и откъде?

# 1
  • Няма такава държава!
  • Мнения: 1 244
Първо да кажа, че не съм юрист, а счетоводител, но доста се занимавах с трудови въпроси.  Моето мнение е:
Не. Иначе социалните служби плащат една година майчинство, която при теб вече е изтекла. Моят съвет е да не прекратяваш тр. договор - вместо това си изкарай майчинството, ако искаш да си гредаш детето, де. Ако не, първо си намери нова работа и тогава действай за приключването на тази.

# 2
Ами аз така или иначе ще трябва да си търся друга работа, но се чудех дали има смисъл да прекратявам договора си и какво печеля от цялата работа след като го прекратя.

# 3
  • София
  • Мнения: 472
По чл.331 от КТ прекратяването е по искане на работодателя, а не ти да представящ заявление. Той отправил ли е към теб такова искане? Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието. По закон   трябва да се иска  изрично мнение  и предварително разрешение на инспекция по труда за  твоя конкретен случай за да  се съкрати майка на дете до 3 г. Според мен , ако ти не желаеш той няма как да ти прекрати договора.  А, иначе в момента в който не си в трудово правооотношение няма от къде да получаваш майчинство , освен ако детето не е под 1 годинка да ползваш правата си пот Социалниет грижи. Помисли си дали си струва да примеш обезщетението и да си търсиш друга работа, но определено не напускай преди да си намерила нещо добро.
Съпруга ми е юрист.

# 4
Благодаря за отговорите. Работодателят прави предложение чрез изготвена програма по чл.331. КТ. Тази програма  е един вид покана за напускане.  Става въпрос за доброволно напускане на работници и служители, които така или иначе ще бъдат освободени ако не напуснат сами с подаването на заявлението. В различните случай и обезщетението не е едно и също. А относно моя случай - знам, че не може да ме махне сега, тъй като съм в майчинство, но след като изтече, автоматично ще бъда освободена, тъй като се закриват някои отдели и въобще няма да има такива длъжности.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт