Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 179
Здравейте,

днес ходих по училищата около нас и се оказа, че само в едно има ПГ. Синът ми през юли прави 6. Не ходи на градина. Директорът на едно от уч-та ми каза, че можем да се запишем направо в 1 клас, но на мен ми се видя.....странно. Не че не тръгват и на тази възраст децата на училище, но няма ли да е претоварен, не е ли раничко?
Той е доста ученолюбив и схватлив, но все пак....шест годинки, току-що ще бъдат навършени... newsm78
Споделете....

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Зависи от детето. Много деца тръгват в първи клас на 6. Аз специално не съм си помислила никога да съкратя детството на детето си. Моята дъщеря тръгна на 7.

# 2
 • Мнения: 1 177
По принцип не е проблем за по-будните деца и аз съм много за тръгването на 6 години, особено ако на детето му е скучно вече в ДГ и играе с по-големи.
За съжаление, повечето хора не мислят така и повечето деца тръгват на училище на 7.
Детето най-вероятно няма да има проблем с учебния материал, но ще пише, ще се храни и облича по-бавно, което е съвсем нормално за възрастта му. Може и другите деца да му се подиграват, че е малък/ малка м бебе и т.н.
Иначе след година-две няма разлика.
Говоря от личен опит. Синът ми навърши 6 в края на юли и е 1-ви клас, а в класа му ума дете, което през февруари навърши 8. Година и половина разлика на тази възраст е огромна, Страхувам се да не му остане комплекс, че е бавен и несръчен. Иначе с ученето няма никакъв проблем, само с фината моторика.

От друга страна, ако има повече деца в класа на неговата възраст, не е никакъв проблем. Защо не питаш директора колко големи са другите записани деца? Има политика и тенденция в някои училища децата да започват по-рано. Аз лично съм виждала цял клас от 6-годишни деца.

# 3
 • Мнения: 1 177
Сега видях, че не ходи на ДГ, а и без ПГ... Може стресът изведнъж да е ученик да му дойде в повече.
Сега бих го записала само ако знам, че поне половината от класа на същата възраст и от него не се очаква да покрива изисквания за по-големи.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Честно казано аз съм проти тръгването на 6 годишена възраст!
Тази година имам първокласник / за втори път/ , и се убедих, че 7 год. е най-подходящата възраст за тръгване на училище!
 В подробности няма да изпадам. Отговарям директно на въпроса , като майка на двама ученици!
 Успех в решението   bouquet.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Като се замисля и аз, детето щом не е посещавало детска градина стресът може да е голям.

# 6
 • Мнения: 1 177
Честно казано аз съм проти тръгването на 6 годишена възраст!
Тази година имам първокласник / за втори път/ , и се убедих, че 7 год. е най-подходящата възраст за тръгване на училище!
 В подробности няма да изпадам. Отговарям директно на въпроса , като майка на двама ученици!
 Успех в решението   bouquet.

Аз пък мисля, че няма такова нещо като "най-правилна възраст" по принцип. Има най.подходящата възраст за конкретно дете.

В други държави 6 е нормалната възраст; на 7 започват само децата, които имат някакви проблеми. А някъде започват и на 5. Да, знам, че в БГ всички искат децата "да си поиграят" и "да не им отнемаме детството" и пр.; това го чух милион пъти откакто си дойдох.

Ама хайде да не се заблуждаваме, че е единственото правилно решение. Аз нямам нищо против и не убеждавам хората да си пускат децата рано. Обаче ми омръзна от въпроса "аууу, защо толкова рано?" Ми не му е рано. Не искам да си губи времето; скучно му беше вече да се мотае и играе. Предпочитам да обикаля света 1 година с раница като завърши млад, отколкото да кибичи около хлапета в ДГ. Просто не виждам защо хората у нас са толкова учудени и крайни като чуят, че някой тръгва на училище на 6.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Просто не виждам защо хората у нас са толкова учудени и крайни като чуят, че някой тръгва на училище на 6.
Ее чак пък учудени.... Всеки си преценява според детето.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 4 365
При нас случаят е подобен, само че ходи в момента в ПГ в детската. Не мисля (или поне се надявам), че няма да има проблем в училище, много е нахъсана да учи, дори в градината ходи "сериозна". Единствено миналата седмица се шашнах, като се запозна с дете, по-голямо с една година от нея - беше с цяла глава по-високо и някак ми стана жал, че ще бъде сигурно най-дребната в класа.
Но ако досега си бе стояла само вкъщи, не знам дали бих я пуснала в 1ви клас на 6 години...  Confused

# 9
 • Мнения: 1 015
Аз не съм в Бг и нямах друг избор-започна 1-ви клас на 6 години.Преди това си ходи на киндергарден(ПГ) към същото у-ще.При теб може това да се окаже проблем-без детска градина и без ПГ...направо 1-ви клас.

# 10
 • Мнения: 3 479
Кривошапкова, повечето родители смятат, че е добре децата им да тръгнат на 7 г на училище, заради системата на обучение в Бг. В нея няма никаква интерактивност (или е минимална, тук-таме). Децата седят на столчета по 35мин, с 10 мин почивка и така от сутринта до обяд. Не всяко дете на 6 г. е зряло за подобно ежедневие. Темата е дълга и многопластова, няма да задълбавам.
Миналата година, когато синът ми (който сега е първокласник) беше в ПГ в училище, имаше деца, които бяха гледани в къщи. Долу горе в средата на годината учителката вече сподели, че нещата са се понаместили и вече всички се справят с училищния режим, обучителният процес върви нормално. Не че децата гледани у дома нямат знания, даже понякога имат и повече. Обаче в ПГ се научават да работят в синхрон, да упражняват съвместно внимание, да спазват режима час-междучасие. Така че аз не бих пуснала дете направо от вкъщи в първи клас, още по-малко пък на 6 години.
Парци, обади се в РИО София и настоявай да ти търсят място в близко до вас училище. Подготвителният клас е част от задължителното образование и трябва да бъде осигурен за децата, а не родителите да се чудят къде да си запишат детето, защото училищата не искат да организират такъв.
 

# 11
 • София
 • Мнения: 2 179
Благодаря ви много, днес ще проверя последното от възможните наоколо училища - там има пг, така разбрах от косвени източници - предпочитам да мине първо през това, въпреки, че е доста будничък и предполагам няма да има проблем и направо първокласник да е.....
Ще пиша после.

# 12
 • Мнения: 2 567
Аз няма да се впускам в подробности, защо повечето родители у нас, предпочитат да пуснат децата си на 7 години, защото мнението ми се припокрива с това на DarkViolet . В безброй тема са обсъждани тези неща и никога не съм могла да приема довода, че на запад децата дори тръгвали на 5 години на училище. Не познавам от личен опит западната система, но от това което съм чувала и виждала, не мисля, че подобно сравнение е коректно. На запад децата може и на 5 години да тръгват в първи клас, но като се уморят може да си легнат на килимчето и да си починат, а у нас я се пробвай да полегнеш  Smile Като знам племенницата ми, която тази година е първи клас, само да положи за малко глава на чина и какво викане се почва  ooooh!
Нашата система просто не е съобразена с крехката физика и психика на малкото дете.

Парци, дъщеря ми също не беше ходила до шестата си година на детска градина. Не съм обаче мислила да я пусна направо в първи клас, въпреки че си беше достатъчно подготвена, а и е общителна и лесно вписваща се. Тогава дори и нямах и сегашния си опит със системата и пак не съм го обмисляла като вариант. Не мога да се сетя за някакви по конкретни причини.... Може би едната да е била, че при записването в първи клас знаех, че се иска документ за завършена предучилищна.
Моят съвет е да си го пуснеш с набора. Още повече, че детенцето ти досега е било със съвсем различен режим. Както е казала DarkViolet, не само знания и общителност са нужни, но и привикване към нов режим. А той в първи клас е различен дори от този в детската градина.

# 13
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 973
Не четох цялата тема, но...
Нали не записват в 1-ви клас без свидетелство за завършен подготвителен модул?

Парци, в БГ ли си?

# 14
 • Мнения: 984
За първи клас почти всички деца са готови още в трета трупа на градината.
Работата е в това, че скока от първи до втори клас, а след това - до трети е прекалено голям. Трябва зрялост на психичните процеси и явления /мислене, памет, внимание, самооценка, воля/, за да са справя едно дете на 8 с материал за 10 годишни /защото материята в трети клас си е за десетгодишни деца, откъдето и да го погледнеш/.

# 15
 • Мнения: 3 479
Шани, то това със свидетелството се явява малко Параграф 22. Свидетелството е задължително, обаче ако детето е на 7 пък е задължително да тръгне в първи клас и родителят подлежи на глоба, ако не го запише, а пък държавните (или общински в случая) органи са длъжни да осигурят достъп до задължителното образование. Поне до сега нямаше глоба за неизкаран подготвителен клас. От друга страна има училища, които имат свободни места и що да не приемат детето - едно дете повече, една субсидия повече в делегирания бюджет. Съмнявам се, че от РИО ще им направят голям проблем.
Сега за 6годишно дете без ПГ не знам как точно би се оправил директорът, но щом предлага, значи има начин.

# 16
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 973
DarkViolet, но тя глобата е валидна за всички родители, които имат 6годишно дете, ако то не посещава ПГ.
Последната се явява задължителна от поне 5-6г. вече.

# 17
 • Belgium - BG
 • Мнения: 220
Зависи и кога е родено детето, аз имам тази дилема, но все пак дьщеря ми е началото на годината и за мен е немислимо да е пьрви клас почти на 8 години. Тук в Белгия трьгват на 2,5 години на малко училище кьдето постепенно ги подготвят за 1-ви клас който почват на 6. Но за това време вече са абсолутно самостоятелни, ядат на стол, имат междучасия и часове от по 30 минути. И не спят на обяд от 3 годишни. Незнам дали е най-доброто но са едни от пьрвите в Европа по качество на образование. Но ние се врьщаме в БГ това лято и сега се сбльсквам с факта, че децата там трьгват 7-годишни Laughing

# 18
 • Мнения: 3 479
Шани, не знаех. Мислех, че глобата е само за ходенето на училище.

Много правилно е писала Мишона. Училището не е първи клас само, после става по-сложно. Натоварването е голямо и си трябва определена зрялост, за да може да се върви напред.

# 19
 • Мнения: 2 567
Аз също съм съгласна с Мишона.
Първи клас не е толкова труден. По скоро се иска да се свикне с определени неща. Но с всеки следващ клас материалът става все по-труден, защото всяка година се сваля все по-надолу. С това нещо трябва да се борят децата ни и това е, което е трудното. Защото ще свикнеш с казармените порядки, но с безумно поднесената и изключително обемна и несъобразена с възрастта на децата материя, която в много от случаите просто трябва да зазубриш, трудно се свиква. А като прибавиш и това, че не на всеки учител му се обяснява...
В нашия първи клас не се лепят лепенки в красиви учебници. Почти от самото начало си се учи сериозно. Вчера трябваше да обяснявам на племенницата ми едни условни задачи. Аз разбирам какво искат, но как да го обясня на дете, което все още няма изградено такова мислене. Трудно прави подобни връзки и асоциации. А от догодина ще очакват да решава много по-сложни задачи и да прави преразкази, а тя все още едвам чете.

# 20
 • София
 • Мнения: 2 179
Шани, в България сме.
В училището, в което любезно ни поканиха направо в първи клас ме накараха да подпиша удостоверение, че детето ми не е посещавало ДГ и ПГ.
Днес ходих в училището, което споменах в последния си пост - имаме късмет. Записах го в подготвителна група, условията в сградата и като алгоритъм ми допадат.
Затова пуснах темата, защото аз самата някак усещам и познавам детето си - не си го редставих в първи клас, на току-що навършени 6 годинки и без грам подготовка за новия ритъм на ежедневие и все пак отговорности....
Та, взех решение и благодаря за помоща - всъщност не беше никак трудно да ме убедите Grinning

# 21
 • Sofia
 • Мнения: 4 365
Браво, че сте намерили училище и то такова, което ви харесва!  Simple Smile

# 22
 • Мнения: 9 006
Без предучилищна и с една година по-рано не бих пуснала децата си на училище. Аз дори смятам, че и на седем години е рано за училище.

# 23
 • у дома
 • Мнения: 5 615
Не четох цялата тема, но...
Нали не записват в 1-ви клас без свидетелство за завършен подготвителен модул?


Шани,да ти кажа всяко правило си има вратичка...познавам две деца,които бяха записани в първи клас без свидетелство за ПГ-просто директорът назначава комисия,която да установи ,че покриват знанията за ПГ и психически са готови за училище...Между другото и двете деца са много умни и в къщи е работено с тях и да не кажа че покриваха минимума не за ПГ,а даже и за 1 клас(но мисля че едното беше на 6,а другото си тръгна с набора), но и на двете деца първите няколко месеца им беше трудно да свикнат с режима...
А ако е първокласник,на 6г и не е посещавал ПГ и като капак е на ЦФО, просто не си го представям.

# 24
 • Мнения: 87
На мамите, на които тепърва предстои да вземат решение като Парци, бих препоръчала да се поровят в руските сайтове по приложна психология. Навремето моя като беше 1 клас там четох много интересни неща за това как се отразява започването на училище на децата.

# 25
 • Мнения: 85
Аз мисля, че е хубаво децата да започватг училище с набора си и да са с връстниците си.
На тази крехка възраст една година разлика е много. Не е само до ученето, а и до приятелствата, съчуениците, дори височината има значение за едно дете.

# 26
 • в моя свят на мир и любов
 • Мнения: 1 996
И аз съм пред голяма дилема с с този първи клас.
Докато за едното дете бях убедена, че трябва да тръгне в първи клас поне на 7години, то за второто съм също така убедена, че трябва да тръгне най-късно на 6 години.
Двете ми деца имат такава огромна разлика в темперамента, нагласата и обучителните  си възприятия, че ми се налага непрекъснато да обръщам мисленето си на 180 градуса.

# 27
 • Мнения: 2 865
Цитат
...безумно поднесената и изключително обемна и несъобразена с възрастта на децата материя, която в много от случаите просто трябва да зазубриш, трудно се свиква. А като прибавиш и това, че не на всеки учител му се обяснява...

За мен това е причината да не почне дете на 6 г в 1 клас без да има ПГУ.
Не зная за какви килимчета става дума, децата на 5 г тук си тръгват на училище с всичките му мурафети - раници, униформи, чинове, часове, писане, четене и пр. Но не се сблъскват с безумното представяне и натовареност като в БГ.

# 28
 • Мнения: 2 567
Немирница, може би при вашето "тук" да няма килимчета, но все пак има и други "там" Simple Smile А и почивката между занятията, дори и полягването на килимче, не изключва раницата, чинчетата, писането. Примерно съм виждала как следобед децата за час-два лягат на килима и госпожата им чета някаква приказка, за да се отпуснат и починат и след това отново на чичнетата.
Децата имат възможност и да разпуснат, докато тук нямат такава възможност.

# 29
 • Мнения: 2 865
Летисия, да, имат възможност да разпускат. При закуската в 10 и обеда в 12. Учат до 13:30. Няма килимчета. Имат обаче DVD. И кош с играчки. Но пък имат домашни всеки ден по цяла страница писане/рисуване + четене на поне 3 книжки всеки ден и то на 5 г. Това в ДГ в БГ в трета група го няма като натоварване.
Но натоварването в БГ идва от учебната програма, за което споменава Мишона.

# 30
 • Мнения: 2 567
Немирница, аз не разбирам какво точно искаш да кажеш. Хем в БГ има натоварване, хем при вас било по-голямо.
Аз знам за натоварването тук и от какво идва то. Още повече и цитата, който си дала е от мой постинг. Така, че ми е ясна системата и от какво е натовареността у нас, но какво се опитваш ти кажеш, не разбрах добре. Извинявай, не е заяждане. Просто наистина не ми стана ясно.

# 31
 • Мнения: 2 865
Говорим за едно и също, явно аз не се изразявам правилно.  Embarassed
С две думи - в Бг почват хем по-късно, хем с неподходящ и лошо представен материал за тяхната възраст. Тук почват по-малки, но същият материал е добре поднесен и дори в по-голямо количество не натоварва децата....

# 32
 • Мнения: 2 567
Ясно, немирница. Всичко е точно  Peace
Аз не съм имала намерение да правя сравнение между БГ и други места. Просто вмъкнах как е навън, само за да кажа, че там децата могат повече да се разтоварват, което също е от значение освен всичко друго.

# 33
 • Мнения: 1 177
Тя системата в България, честно казано, ми е малко неясна. Нали приеха закон и насърчаваха записването в ПГ на 5 години? Мислех, че това автоматично означава, че насърчават и 1 клас на 6 години. Познавам много деца, които тръгват на 6 години. В едно частно училище, всички първокласници са набор 2004. Та, нашата система за деца на 6 или 7 години е замислена? Или се прави изключения само за децата родени много рано/ или късно през годината?

# 34
 • София
 • Мнения: 1 620
Моята дъщеря е родена през февруари и тръгна на 6 и половина. Спрявяла се е винаги отлично, но натоварването е голямо. По-добре на 7 и малко Peace

# 35
 • Мнения: 511
Аз също да кажа от опит (за съжаление неуспешен), дъщеря ми тръгна на 6 и 1/2, 1-ви клас добре, но от 2-3 клас разбрах че съм направила грешка. За съжаление няма връщане назад, но съм с 2 ръце против тръгването на училище от 6 години. Материалът им е наистина труден и съчетан с абсолютна липса на физически дейности (както е в повечето училища) им идва нанагорно, изнервят се и губят интерес към познанието - поне при нас така беше.
Сега се чудя синът ми като е роден декември, на 5 години (5г. и 9месеца) ли ще тръгне на училище  newsm78

# 36
 • Мнения: 385
Кривошапкова, предучилищната е с продължителност 2 години, затова децата тръгват от 5. А сега е някакъв преходен период, затова приемат в училище и без свидетелство за завършена предучилищна. Казаха ми, че това била последната година. От следващата е задължително да имат свидетелство.
Аз също съм "за" тръгването на училище от 7 годишна възраст. Да, има деца, които се справят с натоварването, но повечето са незрели - по-бързо се уморяват.

# 37
 • Мнения: 120
А дали биха приели в ПГ дете на 4 години?

# 38
 • София
 • Мнения: 4 838
Програмата за 1 клас е тромава и неподходящо поднесена. Не може децата току-що да са минали всички букви и на следващия час да имат писмен преразказ на текст. Цяла година пишат изречения и къси текстчета според взетата буква, но едва в края на годината учат пренасяне на дума на следващия ред, при положение, че са учили отдавна сричките - с тях се почва. Много от текстовете изобилстват от архаизми, авторови диалектизми или просто съдържанието няма никакъв смисъл за 7-годишни деца. Нищо чудно и 6-годишно да се справи, като му дойде до главата, но аз лично не смятам да причиня това на дъщеря ми, която ако трябва да тръгне с набора си на 6 години, няма дори да има навършени 6, защото е родена в края на октомври. Сега е на 4 и половина и трябва да попълним заявления за детската градина, че се задължаваме за посещаваме ДГ редовно, защото ще се учи материала за подготвителната група. Питам - а децата, които няма да бъдат записани в първи клас на 6, а на 7, ще повтарят материала още една година или ще бъдат принудени да напуснат ДГ и да се запишат в първи клас на 6? Не можаха да ми дадат убедителен отговор - уж нямало да има принуда, който не отиде в училище на 6, ще повтаря материала още 1 година... ама евентуално. И кому е нужна тази недомислица?

# 39
 • Мнения: 1 404
Не четох цялата тема, но...
Нали не записват в 1-ви клас без свидетелство за завършен подготвителен модул?

Парци, в БГ ли си?

Записват, Шани Simple Smile Ния мина нещо като тест- за психическа готовност и я записаха без въпросното свидетелство.

По темата- дъщеря ми също е родена през юли и тръгна в първи клас на 6 по ред причини, които тогава ми се струваха достатъчни. Сега...не съм толкова сигурна, макар ученичката да е много щастлива, намери си приятелки и с материала се справя отлично. Някак...има си разлика между нея и останалите деца.Наистина има дечица, които вече са на 8, а тя още няма седем...ми дребосъче си е. Със седенето на чин няма проблеми, материалът И е интересен,госпожата постоянно я хвали,но...не знам,  притесненията ми са някак интуитивно неопределени.

Според мен всичко си е до дете- моето и в градината с набора си изглевдаше като врабче сред гълъби, сега пак е така.В същото време- никога не И идва наум да говори в клас, изпълнителна е до педантичност,т. е проблем с дисциплината и концентрацията няма.

# 40
 • Мнения: 120
Питам - а децата, които няма да бъдат записани в първи клас на 6, а на 7, ще повтарят материала още една година или ще бъдат принудени да напуснат ДГ и да се запишат в първи клас на 6? Не можаха да ми дадат убедителен отговор - уж нямало да има принуда, който не отиде в училище на 6, ще повтаря материала още 1 година... ама евентуално. И кому е нужна тази недомислица?

Тук не мога да те разбера. Нали казаха, че като стане детето на 5 тръгва в ПГ и изкарва 2-годишен курс на обучение (законът официално влиза в сила от 2012 година и след това е доста вероятно да има санкционирани). Дотогава - кой какви детски градини е карал, колко ги е карал и прочие - едва ли някой ще контролира това. Иначе моето остава твърдо в ДГ до навършване на 7 години - там ще си изкара и предучилищната Wink, че с условията в нашите училища направо ми е жал да я пусна в ПГ в училище. Блазе им на децата в развитите страни в това отношение.
Познатите ми, които имат деца на възраст колкото моето споделят същото мнение - умното на 6 е умно и на 7, да си кара детството и толкоз.

# 41
 • Мнения: 1 404
Това с карането на детството пък никога не ми е било ясно. Училището не е край на детството все пак Wink

# 42
 • Мнения: 2 865
На 5 г децата в БГ ще си учат по материал за 3-та група, а на 6 г с такъв за 4-та група. Материалите зависят от избора на учителките - Моливко, Изкуства, Ръка за ръка....Не се повтаря материал 2 г.

# 43
 • Мнения: 2 865
Това с карането на детството пък никога не ми е било ясно. Училището не е край на детството все пак Wink

Гледам племенницата 2 клас в музикалното в БГ. Ми детето от домашни и солфеж няма време за игра. В 8 ч си ляга прекалено уморено за едно 8-9 г дете, без игра.........

# 44
 • Мнения: 120
Това с карането на детството пък никога не ми е било ясно. Училището не е край на детството все пак Wink


Ами не е край на детството. Само дето е начало на задълженията. Wink

# 45
 • София
 • Мнения: 4 838
Питам - а децата, които няма да бъдат записани в първи клас на 6, а на 7, ще повтарят материала още една година или ще бъдат принудени да напуснат ДГ и да се запишат в първи клас на 6? Не можаха да ми дадат убедителен отговор - уж нямало да има принуда, който не отиде в училище на 6, ще повтаря материала още 1 година... ама евентуално. И кому е нужна тази недомислица?

Тук не мога да те разбера. Нали казаха, че като стане детето на 5 тръгва в ПГ и изкарва 2-годишен курс на обучение (законът официално влиза в сила от 2012 година и след това е доста вероятно да има санкционирани). Дотогава - кой какви детски градини е карал, колко ги е карал и прочие - едва ли някой ще контролира това. Иначе моето остава твърдо в ДГ до навършване на 7 години - там ще си изкара и предучилищната Wink, че с условията в нашите училища направо ми е жал да я пусна в ПГ в училище. Блазе им на децата в развитите страни в това отношение.
Познатите ми, които имат деца на възраст колкото моето споделят същото мнение - умното на 6 е умно и на 7, да си кара детството и толкоз.

Ами аз самата не разбирам всъщност  Thinking От учителката в ДГ разбрах, че материалът за 3 и 4 група ще бъде събран в 1 година и ще служи като предучилищна подготовка, за да могат да подготвят децата, които ще започнат първи клас на 6 г. А другите, които остават в ДГ, какво ще учат в 4 група? Тя не можа да ми отговори.
А от тук разбирам, че
На 5 г децата в БГ ще си учат по материал за 3-та група, а на 6 г с такъв за 4-та група. Материалите зависят от избора на учителките - Моливко, Изкуства, Ръка за ръка....Не се повтаря материал 2 г.
и предпочитам немирница да е права.

# 46
 • Мнения: 2 865
Атти, толкоз е разбрала и учителката явно. На тях нищо още не им е спуснато. Поне не и на нашите учителки в ДГ в София. Лятото като се прибера в БГ ще ги разпитам подробно.
Но доколкото аз чета из новините, задължително става посещението на ДГ от 3-та група, за интеграция/социализация на всички деца и тяхната подготовка за започване на 1 клас.

# 47
 • Мнения: 1 404
Това с карането на детството пък никога не ми е било ясно. Училището не е край на детството все пак Wink

Гледам племенницата 2 клас в музикалното в БГ. Ми детето от домашни и солфеж няма време за игра. В 8 ч си ляга прекалено уморено за едно 8-9 г дете, без игра.........
Става дума за специализирано училище и се предполага, че музикалните упражнения носят удоволствие на детето.
Моята дъщеря пък си написва домашните за 30 мин и после цял следобяд е свободна и отегчена- както се казва- угодия няма Mr. Green

# 48
 • Мнения: 120

А от тук разбирам, че
На 5 г децата в БГ ще си учат по материал за 3-та група, а на 6 г с такъв за 4-та група. Материалите зависят от избора на учителките - Моливко, Изкуства, Ръка за ръка....Не се повтаря материал 2 г.
и предпочитам немирница да е права.
[/quote]

Така е и в нашата детска градина.

# 49
 • Мнения: 2 865
Тя няма проблем със солфежа. Проблема е многото домашни по останалите предмети. Най-много е материалът по английски език.
Това за англ. език го забелязах и в София по деца на други мои познати. Сякаш се набляга повече на него отколкото на българския. Не знам. Не твърдя със сигурност. Но материалът за 2 клас е спуснат от горен курс. Ние не учихме чак толкова сложни неща. С учителката в БГ училището тук коментирахме Буквара на Просвета. Възмутена съм от избора на текстове вътре. Сподели ми, че избора на издателство е нейн и че е по-малкото зло. Букварите на другите издателства били още по-зле.

Много зависи каква е учителката ви, Били, и колко домашни дава на ден. Това ще си проличи в 5-ти клас.

# 50
 • Мнения: 1 404

Много зависи каква е учителката ви, Били, и колко домашни дава на ден. Това ще си проличи в 5-ти клас.

Това не го разбрах- имаш предвид, че малкото домаши са равносилни на слаба подготовка ли? Това ми е притеснение и на мен, надявам се неоснователно Praynig

# 51
 • Мнения: 2 865
Ако дава малко домашни може би успява да преподава даденият материал по учебен план и децата да усвояват бързо и да имат възможност да се упражняват в клас. Ако спазват дисциплина и не отива времето за укротяване на шумните...Но знае ли човек? Да не гадаем. Принципно учебният план е така направен, че няма начин да се вземе за предвиденият брой часове. Те затова нямат време за упражнение в клас, ами препускат от урок на урок. И за домашно им дават нещата, които не са успели в клас.
Затова казвам, че всичко ще се проличи именно в 5-ти клас...по подготовката на децата.

# 52
 • Мнения: 19
Здравей и от мен.
Дъщеря ми тръгна една година по-рано на училище, но изкара и предучилищна.
Изцяло си зависи от детето. С ученето никога не е срещала проблем, но в пубертета възникват някои проблеми в общуването. Навлиза по- късно в пубертета от останалите деца, което не е много благоприятно и за детето и за родителите.
Моят съвет е да си оставиш детето да се развива по естествен път. А учителката, която ти е препоръчала да тръгне направо в първи клас, гледа да си запълни бройката!
Освен това, ако не се лъжа, нямат право да записват деца в 1 клас, ако няма свидетелство за успешно завършен подготвителен клас.

# 53
 • Мнения: 27 128
Освен това, ако не се лъжа, нямат право да записват деца в 1 клас, ако няма свидетелство за успешно завършен подготвителен клас.

И аз така знам  Peace

# 54
 • Мнения: 120
Освен това, ако не се лъжа, нямат право да записват деца в 1 клас, ако няма свидетелство за успешно завършен подготвителен клас.

И аз така знам  Peace

Където липсват бройки, пускат всички, особено в по-малките населени места. 

# 55
 • Мнения: 511
Аз все още не мога да си простя че отнех на детето ми 1 година от безгрижното детство. И до ден днешен, като и кажа трябва да станеш по отговорна и сериозно да погледнеш на учението и тя казва: "Ами аз искам да се наиграя и налудувам, докато съм дете още, после като порасна и няма да ми се иска вече". Страхува се да не и отнеме някой още от детството.
Ами то ако някои деца са по слабички и дребнички, направо няма да имат физически сили да носят 15-тина кг. раница на гърба си, само това като погледне човек...
То при нас тръгна от самото начало зле: първо с прословутите учителски стачки в 1-ви клас, после паралелката и се разпадна и се наложи смяна на училище и учителки се сменяха непрекъснато. Явно не е било писано да тръгне тогава на училище, ама аз Sad

# 56
 • нейде там, където ....
 • Мнения: 4 504
А аз никога няма да съжалявам, че детето ми на шест е било в първи клас. Както и няма да забравя как ме прегърна в един от последните учебни дни на първи клас и ми каза "Благодаря ти, че не ме остави в детската градина!". Отличник е на випуска, занимаваме се и с разни други неща в свободното време. Имаме много повече време заедно, от колкото, когато беше в ДГ. Разсеяността е малко в повече, но се отнася най-вече до моливите и химикалките - вечно изпогубени или в насипно състояние някъде из раницата, вместо в несесера. Това да ни е проблема.  Grinning

# 57
 • Мнения: 1 404
jd , на мен това ми е утехата в съмненията-Ния постоянно повтаря колко И харесва на училище. Градината си откровено мразеше, после в една частна се почувства по-добре, но групата деца завършиха и трябваше да избираме- с тях на училище или на предучилищна. Условията в предучилищната не ми харесаха никак- 34 деца в една стая, смесена възраст- 4, 5 и 6-годишни, седят пак на чинове, но оцветяват и пишат малко ченгелчета....решихме, че няма да И е интересно и я записахме в първи клас при избрана учителка, за която имах и все още имам отлично мнение.
Пак да повторя- универсална истина прио толкова различни деца няма как да има, остава да се молим да намерим най- вярната за нашето.

# 58
 • Мнения: 1 177
Аз все още не мога да си простя че отнех на детето ми 1 година от безгрижното детство. И до ден днешен, като и кажа трябва да станеш по отговорна и сериозно да погледнеш на учението и тя казва: "Ами аз искам да се наиграя и налудувам, докато съм дете още, после като порасна и няма да ми се иска вече". Страхува се да не и отнеме някой още от детството.
Ами то ако някои деца са по слабички и дребнички, направо няма да имат физически сили да носят 15-тина кг. раница на гърба си, само това като погледне човек...
То при нас тръгна от самото начало зле: първо с прословутите учителски стачки в 1-ви клас, после паралелката и се разпадна и се наложи смяна на училище и учителки се сменяха непрекъснато. Явно не е било писано да тръгне тогава на училище, ама аз Sad

Чувството за вина изобщо не помага на родителя. Децата прекрасно го усещат и се научават да го използват, за да ни манипулират. ОК, първи клас не е портъгнал много добре, но голяма работа. Хората и с по-големи трудности се справят. Гледай напред; дъщеря ти може да е щастлииво дете и да има отговорности едновременно. Никакво детство не си и отнела; напротив, възпитателно е.

# 59
 • Мнения: 511
Кривошапкова, дано да е възпитателно и аз на това се надявам. Все пак детето ми мина през толкова трудности и несполуки с училище, съученици, учители. Дано това и е бил първия урок по житейски неволи и нататък да черпи опит от това и само да помъдрява. То все пак си е въпрос и на късмет, както е казал Доналд Тръмп: "Всичко в живота е късмет."
Та така за хубаво или за лошо не можем да върнем нещата назад, но поне можем да си вземем поука.

# 60
 • Мнения: 4 806
Доскоро бих казала, че зависи от детето.
Принципно все още е така. Обаче ... имам наблюдения върху деца в ПГ на рожбето ми.
Комбинацията - не е ходило детето досега на ДГ и е на 6 години - е недостатъчна за
1-ви клас, поне такъв, какъвто е в момента. Най-добрият за мен вариант е: ПГ, но в учи-
лище, а не в ДГ. Привикват с училищната обстановка, звънецът не ги плаши, сядат на
нещо като чинове, имат си структурирани часове и т.н. Наистина е пред-училищна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт