Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 1 дек. 2005, 23:20 ч.
  • Преглеждания  2 580  Мнения  15  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 4 212
Докато живеех във Варна редовно ходехме със скъпото в ресторант "Параклиса". Страхотни гозби. Peace Понеже надали ще мога да приготвя някоя от тях, та поне се реших да изненадам скъпото с Фасулената торта, която за първи път ядох там и много ми хареса.
Вегетарианец е, и понеже рибка няма да има за него, поне десерта да бъде изненада.

Моля, ако някой знае рецептата, да ми подскаже  Grinning Благодаря.  Hug

Реклама
# 1
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
ПРОДУКТИ:
8 яйца
400 г сварен бял боб, добре отцеден и изчистен от люспите
13 с.л. захар
1 бакпулвер
1 ванилия
1 с.л. ром
щипка сол
шипков мармалад
орехи, леко запечени и нарязани на едро


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват със захарта и щипка сол до побеляване. Пасира се сварения боб и се прибавя към разбитите яйца. Добавят се ванилията, бакпулвера и 1 с.л. ром и сместа се разбърква добре.
Разделете сместа на две равни части. Изсипете във форма за торта, покрита с хартия за печене(или пергаментова хартия) и намазана с масло. Пече се на 150 градуса. Блатовете се оставят да изстинат и след това се слепват с шипков мармалад. Намазва се отгоре и отстрани с мармалад и се поръсва с едро нарязани орехи.
 

# 2
  • София
  • Мнения: 4 813
ама това сериозно ли??? Shocked
боб и захар!

аз се сетих за нещо, което ние си наричаме торта с боб, ама то си е солено: нещо като пай с бобена плънка.

обаче не ми беше хрумвало да намажа боба с шипков мармалад  chef

# 3
  • Мнения: 4 212
Биляна, благодаря  Hug
Понеже тук няма шипков мармалад, с какво най близко, сполу4ливо мога да го заменя?
Аз все пак ще потърся такъв в диети4ните магазини.

Янита, сериозно, страхотна е тортата, абе торта  Mr. Green

# 4
Фасулена торта
Рецептата е на тази, която я е измислила -  Пенка Михова, р-т "Параклиса" - Варна, от книгата й
Когато душата похапва
домашни български гозби
Продукти:
- 8 яйца;
- 400 грама сварен дребен боб( 2 купички);
- 13 супени лъжици захар;
- 1 бакпулвер( чаена лъжичка сода + чаена лъжичка лимонтузу);
- 1 ванилия и няколко капки ром.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Свареният, почистен от люспите и оцеден боб се пасира.
Пасираният боб се добавя към разбитите със захарта яйца, добавя се бакпулверът, ванилията и ромът( или друга ароматна напитка).
Сместа се разделя на две и се пече като блат за торта във форма, намазана с мазнина и наръсена с брашно.
Пече се бавно на 150 градуса по Целзий = 300 градуса по Фаренхайт.
Блатовете се оставят да изстинат. После се слепват с шипков мармалад. Отгоре се намазва със сладко от зарзали( кайсии), отстрани - със шипков мармалад.
Украсява се със сладки топчета от моркови и със захаросани клончета от магданоз.

Сладки топчета от моркови( тиква, червено цвекло, тиквички и др.)
Половин килограм от зеленчука се настъргва много ситно и се задушават, докато им се изпари водата. Смесват се с 1 чаена чаша захар, няколко капки ром, ч ванилия и сока на половин лимон. Разбъркват се добре и с помощта на чаена лъжичка намазана с краве масло се оформят топчета, които се овалват в кристална захар или в цветни, шоколадови, кокосови пръчици.

Опитайте с мармалад от ябълки или банани.

Последна редакция: пт, 02 дек 2005, 00:46 от yosif

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 554
А бе, хора, как се чистят люспите на толкова  боб?!  newsm78 Ако някой даде идея, веднага ще го забъркам това чудо. smile3508

# 6
  • София
  • Мнения: 3 416
А бе, хора, как се чистят люспите на толкова боб?! newsm78 Ако някой даде идея, веднага ще го забъркам това чудо. smile3508

 Ей, вземи думите от клавиатурата! Как ли става това чудо?

# 7
Част от люспите изплуват след варенето и се обират с решетъчна лъжица. Останалите се отделят като бобчетата се претръят през гевгир( сито). Хем по-лесно се пасират.
Тия хватки са от Агенция ЕЖК, не съм го правил, боба си го ям с пушени кокали Laughing

# 8
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Част от люспите изплуват след варенето и се обират с решетъчна лъжица. Останалите се отделят като бобчетата се претръят през гевгир( сито). Хем по-лесно се пасират.
Тия хватки са от Агенция ЕЖК, не съм го правил, боба си го ям с пушени кокали Laughing
smile3525

# 9
  • София
  • Мнения: 1 771
А бе, хора, как се чистят люспите на толкова боб?! newsm78 Ако някой даде идея, веднага ще го забъркам това чудо. smile3508

 Ей, вземи думите от клавиатурата! Как ли става това чудо?

Освен това в магазините 345 съм виждала да се продава олющен.

# 10
  • Мнения: 4 212
м да, тук го продават готов сварен, без лЮспите в буркан4ета, струва ценове, разфасовката е мисля 400 грама.

Йосиф, благодарско.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 909
Биляна, благодаря  Hug
Понеже тук няма шипков мармалад, с какво най близко, сполу4ливо мога да го заменя?
Аз все пак ще потърся такъв в диети4ните магазини.

Янита, сериозно, страхотна е тортата, абе торта  Mr. Green

Смени го с мармалад от гуаяба. Подобен е като консистенция.

# 12
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
За пръв път чувам за подобно нещо! Вкусно ли е???

# 13
Щом сме я подкарали на "зеленчукови" торти, ето още една рецепта на как' Пенка Михова от "Параклиса".
Пък и люспата на картофите се отделя по-лесно от тази на боба Sunglasses

Картофена торта
Продукти:
- картофи - 1 килограм сварени, обелени, настъргани;
- 10 яйца( тук май има грешка, щото после сметката не излиза, най-вероятно са 5 яйца);
- 150 грама захар( чаена чаша, гаче);
- орехови ядки, смлени - 1 кафяна чаша;
- 1 ванилия;
- сокът от един лимон.
Белтъците се разбиват с част от захарта, доакто станат на "сняг"
Жълтъците се разбиват с по-голямата част от захарта и се смесват с настърганите картофи, ореховите ядки, ванилията  илимоновия сок.
Прибавя се и "снега" от белтъци и една супена лъжица растителна мазнина( олио, маргарин).
Сместа се разделя на три части и се пече в намазана и набрашнена форма за блатове, на УМЕРЕНА фурна.
Като изстинат блатовете се слепват с контифЛюр от сини сливи. Тортата се подмазва и отстрани със същия конфитюр, а отгоре се ръси с пудра захар, та ставала като Котленския Балкан зиме Laughing
Да не се плашите, казва как' Пенка, ако стане мека - за една нощ се стяга колкото трябва.

Хай, някой да се пробва и да доложи.

П.П. Понеже със смилането на ореховите ядки винаги възникват страдания, ето как се прави от мързеливците:
Ядките се запичат в микровълновата - почнете от минута за 100 грама ядки и... докато заухаят приятно - ще им излезе всичката вода и мазнинката им ще получи приятен вкус. Като изстинат се накълзват с тежък нож - става по-бързо отколкото предполагате.
Успех!

# 14
  • Мнения: 4 212
о, мерсаж Йосифе. И такава съм яла, да, ама викам да е по нестандарно, фасулена.

Равен4е, на мен ми е много вкусна и моя Веги много я уважава. За първи път когато я опитах, подходих хем с любопитств, хем със съмнение.Е да, ама сега ми се дояде, пък и за скъпото.........

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт