«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

Ћитературен клуб
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
30-44 от 242 отговора

¬арна

ћнени€: 979
"»диот" за мен е сентенци€та на руската душевност.  н€з ћишкин е като "юродив" на 19век.
÷итирай

на борда

ћнени€: 1 215
Ѕих добавила и ѕиетро јретино, јлберто ћорави€, ƒжузепе ди Ћампедуза и ƒжани –одари Smile

ѕетрарка (бащата на сонета), ≈дмондо де јмичис (който на мен ми допада много повече от ѕетрарка Wink )
÷итирай


ћнени€: 653
Ѕих добавила и ѕиетро јретино, јлберто ћорави€, ƒжузепе ди Ћампедуза и ƒжани –одари Smile

ѕетрарка (бащата на сонета), ≈дмондо де јмичис (който на мен ми допада много повече от ѕетрарка Wink )

Alessandro Manzoni
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 224
Ћошото на класиката (ако изобщо има нещо лошо в не€) е, че го н€ма очакването и тръпката на откривател€.
» за протокола - любим класик ми е ‘ицджералд.
÷итирай


ћнени€: 2
—ъжал€вам само,че пон€кога съм затрупана с учебни четива и остав€м любими€ вид четиво,а именно класиката !
Ћюбими са  ми ќскар ”айлд-всичките му разкази са много прочувствени,а "ѕортретът на ƒориан √рей" е уникално увлекателен и необикновен.
’емингуей със "—богом на оръжи€та" ,по принцип не си падам по военна литература,но истори€та е велика тук.
¬иктор ёго с "ѕарижката —вета Ѕогородица " и " летниците"
» още доста други  Smile
÷итирай

точно тук и сега

ћнени€: 3 437
"»диот" за мен е сентенци€та на руската душевност.  н€з ћишкин е като "юродив" на 19век.


    Ќа ƒостоевски фаворит ми е "Ѕесове".  олкото до "»диот", навремето гледах  филма на  уросава по не€, който е великолепен. »ма и руска екранизаци€, естествено, но освен доста прилично визуално сходство с героите, друго не ме впечатли.
 
÷итирай

Ќа зем€та, ко€то е всъщност звезда.

ћнени€: 1 045
“рудно ми беше да измисл€ заглавие на темата. ƒори не съм сигурна, че това е правилното. Ќо много ми се искаше да поговорим за хубавата, качествената, истинската литература. ѕрозата, ко€то се е доказала с времето. „ете ли се, харесва ли се, възприема ли се? »ли е просто част от училищната програма?
“емата е провокирана от факта, че дори в Ћитературни€ подфорум основно се чете, сподел€ и коментира литература, ко€то е, да € наречем, повърхностна и наивна. Ћитература без особена художествена стойност. ≈динственото хубаво в тази тенденци€ е, че поне се чете.

“а за това, да не се стига до констатаци€та: "ћоже да е чиклит, но поне е книга", нека споделим любимите си класически романи.


 огато б€х по-млад и впечатлителен, мо€т баща ми даде един съвет, който оттогава все се върти в главата ми.

Дѕочувстваш ли желание да критикуваш н€кого Ч ми рече той, Ч просто си спомни, че не всички хора на този св€т са имали преимуществата, които си имал ти.У

 ато любители на класиката, в€рвам че всички ще се сет€т от кого е този откъс.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 37
„ета всичко, но слабост ми е класическата литература. Ќа много ранна възраст прочетох "ѕът в нощта" на  нител. Ѕ€х около 10 години и се криех, защото книгата въобще не беше за годините ми.
ћоето семейство притежева стари книги от Ѕиблиотека "«латни зърна". »ма толкова силни и даровити писатели в миналото. «а мен човек, който не се е насладил на ‘ицджералт, Ўоу, —тайнбек, ƒостоевски, ”орън, “олстой и много други е загубил. ћоите титул€ри са изброените, но има и други, които цен€. "÷ар ѕетър" на “олстой е великолепна. “олкова енерги€ и време е отделил, за да натрупа фактите, а после как умело е разкрил психологи€та на руснака.  олко впечатлена б€х като прочетох "¬елики€т √етсби". ‘ицджералд има неповторим стил. –еволюционен и модерен за времето си. ¬инаги съм носила в съзнанието си началото на книгата за различни€ старт в живота. ’аресва ми липсата на обсто€телственост. “очните прилагателни. ¬ъобще не мога да израз€ отношението си в две изречени€. ’аресвам Ўоу, защото поднас€ героите без капка лично отношение. ѕочти не ги описва, а го постав€ в дадена ситуаци€, след ко€то доста дълго разсъждаваме. «ащо стана така?  акво ли си мисли автора? “олкова е изразителен без описани€ и подробности.
ƒостоевски ме вълнува сега, на тази по - късна възраст. "Ѕрат€  арамазови" и "»диот" са книги, които си мечта€ да харесва и дъщер€ ми един ден.
ќт "÷€лото кралско войнство" на ”орън съм запомнила една мисъл, че всички гоним ц€л живот децата си, за да си вземем нещо, но не знаем какво. ƒоста мислих над това.
Ќакра€ искам да обобщ€. ’убавата книга за мен е тази, ко€то след стотици прочетени може да прикове вниманието ти и има какво ново да ти даде. »мам чувството, че с многото прочетени книги трудне се впечатл€ваме.  ласическата литература никога не ме е карала да съжел€вам за изгубено време в четене.

÷итатът на ¬селена е началото на "¬елики€т √етсби". “ова, за което говорих.
« ѕоследна редакци€: вт, 10 €ну 2012, 15:40 от didaka »
÷итирай

в рока

ћнени€: 882
 ласическата литература ми е любима.’аресвам английската и френската най-много.Ћюбимите ми автори са ƒаниел ƒефо,сестрите Ѕронте,≈мил «ола,ћопасан,ƒюма и мн други.ќт руските класици са ми любими ƒостоевски и √орки."ѕрестъпление и наказание" за мен е един от най-големите шедьоври в световната литература.…овков,≈лин ѕелин и ƒимитър “алев са ми любимите български писатели.
÷итирай


ћнени€: 385
јз също предпочитам класическата литература. Ќ€как си след като си прочел "»диот" (пример), да четеш или инвестираш в чиклит, ми се вижда несериозно. «а съжаление късно открих това.  ъсно се влюбих в литературата.  ато тийн това ми беше последно занимание и грижа, сега съжал€вам. –азбира се, никога не е късно, жалко, че чак сега разбирам колко съм пропуснала.
÷итирай

точно тук и сега

ћнени€: 3 437
"÷ар ѕетър" на “олстой е великолепна. 

 ћного € харесвам та€ книга. ¬инаги съм съжал€вала, че е недовършена.
÷итирай


ћнени€: 372
ј аз по-скоро мога да кажа, че не съм запозната добре с класическата литература, именно защото съм € чела като ученичка - или защото е била задължителна, или защото тогава н€маше гол€м избор. ≈два ли не съжал€вам, че примерно —тайнбек, ’емингуей, —елинджър съм чела толкова рано... «а руската литература да не говорим - недоразбрана, дори пон€кога натрапена в тези ранни години... ‘ренската класическа също остана накъде в ученическите ми години.. “ака че може би сега пак им е времето, ако не беше толкова привлекателна и съвременната литература. ƒа, определено мога да кажа, че има достатъчно съвременни автори - и то от последните 10-20-30 години, както и от цели€ 20-ти век - които харесвам. Ќ€кои известни  с по 1-2 книги, други с много... Ќе искам да противопостав€м класическата на съвременната литература. Ќима литературни€т (и вс€какъв вид)  талант на човечеството се изчерпва в 1-2 века?! ƒобре, че не е така!:) —ветът се промен€, литературата също, но умението да се пресъздават чрез творчество вълнуващи образи, събити€, размисли, чувства, отношени€ остава. Smile
÷итирай

¬арна

ћнени€: 37
ƒа. ‘акт е, че има много талантливи автори и сега. ¬ъпросът е, че са все по - малко хората, които четат въобще. ќсобено класическа литература. “очно с довода, че времената са други. »нтересното е, че самите писатели  стават такива като изучават предни школи и поколени€ творци. “ака е било винаги. —тиловете им на писане са повли€ни от любимите им класици. —ледователно н€ма нищо чак толкова ново.  
÷итирай


ћнени€: 56
ћного обичам класическа литература- европейска и американска. ќсобено много харесвам ћопасан, ƒюма и ƒюма-син, —тайнбек, —елинджър, ќруел, ¬азов, …овков, ≈лин ѕелин...
«ола също ми допада. ј харесвам и ’арпър Ћий, въпреки че има само 1 произведение  Very Happy
÷итирай

¬арна/Ћондон

ћнени€: 318
"÷ар ѕетър" на “олстой е великолепна. 

 ћного € харесвам та€ книга. ¬инаги съм съжал€вала, че е недовършена.
Ќаскоро ми € подариха и все не й идва редът, но сега като ви чета май н€ма да отлагам повече. ’аресвам “олстой и сама не знам защо отлагам. ѕовечето класици сте ги изредили, но да добав€ личните си предпочитани€ към “омас ’арди, ћопасан и «ола. ''«ем€'' на «ола съм € препрочитала над 3-4 пъти, може да се каже, че ми е любимата негова.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
30-44 от 242 отговора