Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Потребител и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 767 отговора
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4

Еднократна помощ за отглеждане на дете до една година от майка студентка, учеща в редовна форма на обучение:
Молба-декларация за получаване на еднократни парични помощи за отглеждане на деца по чл. 6а, 8в от Закона за семейни помощи за деца се подава в Дирекция Социално подпомагане по постоянен адрес.

 Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;

2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;

3. уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;

4. лична карта (за справка).

Еднократните помощи могат да бъдат поискани в срок до навършване на една година на децата.

Няма значение дали сте работили, дали сте осигурени, дали детето е родено преди да сте се записали да учите- единствено в момента на подаването на молбата трябва да сте редовна студентка и детето ви да е под 1 година или ако вече сте завършили, че сте била студентка, когато сте родили. Също така тази помощ е различна от майчинството от НОИ и от майчинството и детските от соц. осигуряване, както и от еднократната сума за раждане-250лв.  и не е свързана с тях-  не се гледа взимате ли нещо от изреденото или не.


Социално подпомагане-въпроси и отговори

Регистър на действащи и прекъснали студенти и докторанти
Цитирай


Относно коментираното за затягането на контрола- не вярвам да открият механизъм за това. На всеки студент по всяко време може да му се наложи да прекъсне, всичко става в живота!
Цитирай


Хм, и аз това си мислих. Особено майка с бебе - много вероятно е да прекъсне, не от лигавщина, а просто никак не е лесно да се съвместят безсънните нощи с ученето.
Цитирай


Благодаря за новата тема.
Като раждах първото бях студентка редовно 3 курс и помощите бяха мизерни.
Като родих второто си вземах майчинство на база осигуровките.
Сега за третото, живи и здрави, ще ми съвпадне с желанието да запиша най-накрая магистратура, бях го планирала отпреди, е- за задочно, наистина, но защо пък да не запиша редовно, при това положение?
Не знам какво мислят да затягат, и без това са толкова малко помощите за българчетата, че ще е срамота
Цитирай


Не знам какво мислят да затягат, и без това са толкова малко помощите за българчетата, че ще е срамота

Така си е..поне за тези помощи, каките "ромки" не могат да припарят Mr. Green
И аз не виждам към момента как практически могат да "затегнат" положението, но имайте предвид намеренията..., и ако нещо някъде се напише-поствайте тук Peace
Цитирай


Здравейте и от мен   bye Да се включа и аз в темата Smile И на мен ми е странно какво ще му затягат наистина?!? Освен да те карат да връщаш парите в случай, че прекъснеш... То само това остава всъщност.
 
Цитирай


Освен да те карат да връщаш парите в случай, че прекъснеш...

Едва ли- всеки има право да прекъсне...
Цитирай


Това с връщането на парите при прекъсване би било кофти, защото с бебе верочтността да ти се наложи да прекъснеш е по-голяма... Също си мислих, че може да го направят да не можеш да взимаш помощта първия семестър на първи курс.. така при нас първи курс не можеш да взимаш стипендия... (което е логично до някъде, понеже няма как да се гледа успеха от предишната година) Така могат да избегнат майките, които се записват за помощта. А може и да сложат някакво правило да си студентка преди да забременееш.. знам ли.
Цитирай


Също си мислих, че може да го направят да не можеш да взимаш помощта първия семестър на първи курс..

Най- логично е да го направят за студентки от 2 курс нагоре. Не за такива като мен, които записаха да учат при вече родено бебе.
Цитирай


Имам спомен, че някои момичета споделяха че документите се подавали в социалните най-рано месеца, следващ месеца на раждане на детето. Но нямаше такова правило в закона. Някой може ли да ми припомни така ли беше?  Thinking
Цитирай


Логично е да се подават най- рано тогава. Както се подават документи за детските и за еднократната за раждане.
Цитирай


Ами не знам и има и няма логика да променят нещата или да ги затягат. Както се каза пътят към ада е постлан с добри намерения  Peace.
Дори в тази тема доста често се дават съвети как точно да стават нещата, изчисляват се бременности, термини, удължават се години само и само да могат да се вземат парите. Да не говорим колко хора директно са писали как да запишат и да прекъснат после.
На много редовни студентки тази помощ е помогнала, надявам се и на мен да помогне, в момента съм втора година редовно. Лично аз не бих могла да си правя тънки сметки кога да записвам, забременявам и прекъсвам само и само да взема парите ooooh!
Така че всичко опира до човека, дано наистина тази помощ продължи да съществува, а не както всичко в тази държава- заради няколко тарикати се прецакват всички останали.
Цитирай


логично е да изберат да я получават само тези студенти, които не работят и не получават от другаде осигуровки.

или пък да поставят условието-тези пари накуп или майчинството от другата работа-да има избор.

сега с двете помощи за една майка може на държавата да и се струва, че дава двойно на един човек в тази криза.
Цитирай


Току-що в анонса за вечерната емисия на БиТиВи, споменаха и тази тема...ако искате гледайте емисията в 22ч.


За тези, които не са гледали:-ще променят условията; какви ще са новите-не казаха
и замислят след известен период от вземане на помощта, да се представя ново уверение, че следването продължава, т.е. не е записано само заради тази помощ
« Последна редакция: Пон., 09 Май 2011, 22:16 от MTV »
Цитирай


Е, вече ми писна  smile3511  Само гледат да орежат и малкото парички за майките, че и мислят как да си ги вземат ако са неправомерно взети. А те като взимат по хиляди левове от всички нас, може, че и съдилищата не ги ловят. Това вече наистина е прекалено. Ако вдигнат парите за отглеждане на дедете до 1 годна, едвали толкова майки ще се натискат да взимат тези пари. Все пак всеки иска да посрещне нуждите на детето си без да го лишава от важни за него неща. Още повече, че повечето от нас са и със ипотечни кредити и това е важен фактор.
В такива моменти много съжалявам, че не си останах в "чужбината", там поне продуктите и дрешките за бебоците и децата, а и за нас са си на нормални цени и парите ти стигат за всички нужди.
Цитирай


1-14 от 767 отговора