Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 423
Купих половин килограм херинга, много ми се иска да направя сельодка, но не знам как Rolling Eyes. Чувала съм, че се реди със сол и се затиска с нещо, но ако може някой да ми обясни по-точно. Благодаря!  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Чакай, че лигите ми потекоха... Crazy

Тази рецепта намерих в един руски кулинарен сайт:

Для рецепта Вам потребуются:
- сельдь свежая
- вода
- соль
- специи

 
Растворять соль в воде, пока не всплывет опущенная в нее средних размеров картофелина. Картошку вынуть, положить специи (укроп, лавр) по вкусу и прокипятить. Остудить до 20-25 по Цельсию. Бросить в тузлук селедок (желательно толстых и жирных, тихоокеанских, непоротых и начищенных), продержать сутки при температуре +20 C. Через сутки селедку можно потреблять
 

Обаче, оцветената в червено думичка не знам какво означава.... Rolling Eyes
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Опа, разбрах какво означава - да живее чичко Гугъл!

Тузлук - саламурата, която ще забъркаш от водата и солта.  Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Много ти благодаря  bouquet, но май съм забравила руския Embarassed.
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Доста се рових и питах, най накрая намерих страхотна рецепта:

Руската сельодка е страхотно мезе за водка, основа за салати, става за гарниране на блини или просто за сандвичи с масло и горчица.

500 г филе от херинга (около 4 малки рибки)
2 с.л. (60г) сол
2 ч.л. (20г) захар
кориандър на зърна (или бахар и черен пипер пак на зърна)
дафинов лист, начупен

Рибата се измива, подсушава и нарежда в стъклена или керамична купа, като се ръси равномерно с горната смес от подправки. Съдът се увива във фолио или се слага в найлон, отгоре се поставя тежест (напр. буркан с вода) и се слага в хладилника за 24 часа. След това рибите се подреждат плътно в буркан, заливат се със саламурата и се долива олио докато се покрият филетата. Казват, че така приготвената сельодка може да се съхранява в хладилника до 1 седмица, при нас не се е задържала повече от 3 дена. (На третия ден е най-вкусна)

Току що направих маринатата, утре през нощта  ще я редя в буркан, непременно ще пиша резултата, но мисля че ще бъде страхотен! Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Току що направих маринатата, утре през нощта  ще я редя в буркан, непременно ще пиша резултата, но мисля че ще бъде страхотен! Peace

Сельодка и водка - има си хас да не е хубаво!  Mr. Green

(Не че пия водка, ама лафът е такъв)
Цитирай

София

Мнения: 4 423
И аз не пия водка Wink, но ще пробвам с червено вино! Rolling Eyes
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
И аз не пия водка Wink, но ще пробвам с червено вино! Rolling Eyes

По-добре с  бира... Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Ох, знам и много обичах бира, но сега ми се гади от нея. Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Днес отворихме буркана- резултатът е наистина впечатляващ Peace Страшно вкусна сельодка стана! Wink
Цитирай


Мнения: 6 395
mnogo interesno  Wink
ste probwam  Very Happy
Цитирай

usa

Мнения: 810
Буболинка, аз я купувам в буркани и е и с бял лук, нарязан на ленти. В буркана има сельодката нарязана на парчета, лук, слол и някакви бобчета се мотаят, сигурно са черен пипер.

Не знам обаче дали сега ти понася лук  Very Happy Hug
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Много обичам лук, трябва да пробвам готовата и ще видя разликата.  Wink
Цитирай
Филето от херингата се измива и натрива със сол и се оставя да престои така 6 ч.След това се пуска в саламура сразчет 1 л вода и 2 ч.ч.сол.Престоява още 6 ч.Отцежда се от саламурата и се навива на роленца катао се реди плътно в буркани.Слагаме подправки като черен пипер,чеснови скилидки,копър.Заливаме с препържено и изстинало олио до гърлото на буркана.Държим в хладилник.Мога да Ви,дам още една рецепта за приготвянето на маринована херинга която става много вкусна и лесна за изпълнение.
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Владимир Петровски , благодаря много за съвета, ще съм много щастлива ако споделите и другия начин за приготвяне Hug. Страшно ми хареса тази риба!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.