Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 дек. 2005, 11:27 ч.

? рецепта за щолен ?

  • 824
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 285
 Здравейте,
 Можете ли да ми дадете рецепта за немския коледен  ЩОЛЕН.
 Благодаря предварително  bouquet

# 1
# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 262
Ей това го имам от известно време, но не съм го изпробвала още  Wink

Традиционен немски коледен кекс(Щолен)

ПРОДУКТИ:
150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л сол

Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне.
Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти.
Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио.
Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото.

# 3
  • софия
  • Мнения: 694
Миналата година купувах от Билла, но не ми хареса доста сухо ми се стори. А и наистина цената е висока.

# 4
  • Мнения: 285
Благодаря много,
Сега ми дайте една немска баба да ми го направи Joy



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт