Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 септ. 2004, 11:19 ч.

Супа топчета?

  • 9 350
  • 13
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 3 777
Може да ви се стори смешно, но понеже в моето семейство супи не се ядяха и сега не знам как да направя толкова просто нещо като супа топчета.
Мога да се преборя със къде по засукани манджи, но тия топчета май ще ми се опрът.
Не бих се захванала да ги правя, но моя мъж твърдо е решил да стои на диета и да отслабне поне 10 кг и ми писна да хвърля тенджери с храна, затова ще минавам на супи.
Надявам се да ми помогнете, приемам всякакви идеи за какви ли не супи.

Предварително ви благодаря.   Hamburger

# 1
  • София
  • Мнения: 1 655
Супата 'Топчета' я правя така:
Слагам една тенджера вода на котлона да заври, добавям нарязан лук и каквито зеленчуци имам в момента (чушка, морков, тиквичка,картоф). Смесвам каймата с 1-2 с.л ориз (в зависимост от количеството на каймата), чер и червен пипер, кимион и правя малки топчета. Добавям ги към врящата супа. След около 20 мин супата е готова. Малко преди това се прибавя сол на вкус. След като се свали от огъня се добавя нарязан магданоз.

Друг вариант на супата е - първо да задушиш лука със зеленчуците, да долееш с вода и като заври всичко се пускат и кюфтенцата.

# 2
Може да сложиш и застройка от мляко и яйце.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 777
Благодаря ви много, след малко отивам да я сготвя.

# 4
  • out of space
  • Мнения: 7 506
СУПА ТОПЧЕТА

В 200- 300 гр. кайма прибавяш малко сол и черен пипер, белтъка на едно яйце, малка шепа ориз.
Запържваш 1 глава стар лук или 2 стръка пресен + 1,2 моркова, после добавяш водата, като заври слагаш нарязани 3 картофа. Ако необичате запръжки- във вряща вода слагаш изброените зеленчуци. Омесваш от каймата топчета и едно по едно първо ги потапяш в оцет (това с цел да не се разпаднат) и после ги пускаш в тенджерата. Добавяш подправките- сол, черен и червен пипер, чубрица, чесънче на прах, аз слагам и малко джоджен. Накрая застройваш с 2 яйца и половин кофичка кисело мляко. Ако се съмняваш, че застройката ще ти се пресече, може вместо нея да сложиш 1 чаша доматен сок.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 777
Благодаря Ерика,
има страшно полезни съвета, като това с оцета .
Време е да се запътвам към кухнята и да се преборя с тази супа.

# 6
  • София
  • Мнения: 6 247
А знаете ли друг трик да не се разпадат топчетата, че хич не обичам оцет  Wink

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 6 217
защо в оцет?? Аз не ги слагам в нищо и пак не се разпадат дори и в брашно не ги овалвам.
Моята рецепта е без пържене( не ядем пържено в нас)
Слагаш вода, чушка, морков, лук, зехтин. След като заврат добавяш топчетата, ориз и накрая целина и магданоз. вместо сол ви вземи подправката на Ути "Вълшебен вкус". на 1л вода се слага 1 с.л.

# 8
  • out of space
  • Мнения: 7 506
Цитат на: nad_tab
А знаете ли друг трик да не се разпадат топчетата, че хич не обичам оцет  Wink


Неее, то не се усеща хич! Само за части от секундата се топват в оцета и веднага в тенджерата при другото!

А що в оцет ли... ами баба така правеше, после майка ми...та и аз...не съм пробвала без оцет

# 9
  • София
  • Мнения: 3 777
Сготвих я, изглежда и мирише страхотно.
Не съм пържила, че не ядем много пържено и нали мъжа е на диета.
Сега чакам да се върне голямата мечка и да нападне тенджерата.  
В това поне не се съмнявам, не прощава на никаква храна.
Благодаря много на всички.

СТРАХОТНИ СТЕ!!!!!! Laughing

# 10
Цитат на: Slunce
Сготвих я, изглежда и мирише страхотно.
Не съм пържила, че не ядем много пържено и нали мъжа е на диета.
Сега чакам да се върне голямата мечка и да нападне тенджерата.  
В това поне не се съмнявам, не прощава на никаква храна.
Благодаря много на всички.

СТРАХОТНИ СТЕ!!!!!! Laughing

Супа ''Топчета'' за 20 мин
порции :4
Продукти:
1 глава лук
2 моркова
250 г карначе
50 г ориз или фиде
сол, черен пипер
олио
пресен магданоз
За застройката:
1 яйце
4 с.л. кис. мляко
1 ч. л. лимонов сок
В 2 л студена вода се слагат нарязаните лук и моркови, прибавя се олиото и се оставя да заври. С кухненска ножица (за по-голямо удобство) се нарязва кърначето на парченца с дължина  около 1/2 см. Прибавят се към бульона. След като парченцата омекнат ( те '' цъфват '' във водата и стават топчета) се прибавя ориз или фиде. Ястието се посолява, прибавя се черния пипер , може да се сложи и кубче бульон. Оставя се да поври на слаб огън. Когато и оризът (или фидето) се свари, супата се сваля от огъня. Приготвя се топла застройка ( по всички правила) виж тук.
Поръсва се с нарязания магданоз и е готово за сервиране.

# 11
  • Мнения: 1 202
Гостът бях аз и тази рецепта е многократно изпитана.   chef

# 12
  • out of space
  • Мнения: 7 506
Цитат на: LiveJazz
Гостът бях аз и тази рецепта е многократно изпитана.   chef


ХИТРО! Ще се пробва!

# 13
  • София
  • Мнения: 2 809
Цитат на: Svetla1
Супата 'Топчета' я правя така:
Слагам една тенджера вода на котлона да заври, добавям нарязан лук и каквито зеленчуци имам в момента (чушка, морков, тиквичка,картоф). Смесвам каймата с 1-2 с.л ориз (в зависимост от количеството на каймата), чер и червен пипер, кимион и правя малки топчета. Добавям ги към врящата супа. След около 20 мин супата е готова. Малко преди това се прибавя сол на вкус. След като се свали от огъня се добавя нарязан магданоз.

Друг вариант на супата е - първо да задушиш лука със зеленчуците, да долееш с вода и като заври всичко се пускат и кюфтенцата.


И аз я правя така, само че преди да пусна топчетата във врящата вода ги овалвам в брашно, за да не се разпаднат. да ви е сладко! Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт