ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 407 979
  • 728
  •   1
Отговори
# 150
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ШОКОЛАДОВО-СОЕВИ БИСКВИТИ



125 г тофу
1 яйце
1 чаена лъжичка обезмаслено какао /нес кафе/
1 супена лъжица обезмаслено мляко на прах
подсладител
есенция портокал /по желание/

Затоплете фурната.

Разбийте добре тофуто с яйцето. Добавете подсладителя, какаото, млякото на прах и есенцията. Продължете да разбивате с миксер, докато не остане нито едно парченце от соевото сирене.

Слагайте купчинки от сместа върху хартия за печене и печете около 20 минути на 200 градуса. Трябва да станат сухи и хрупкави.

Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-14T … amp;max-results=5

# 151
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТОРТА ДВА ШОКОЛАДА



За 4 дни /внимавайте с млечните и толерираните продукти/

За първия /основния/ блат

3 яйца
2 супени лъжици течен подсладител
1 супена лъжица Маисена /20 г/
1 чаена лъжичка бакпулвер
есенция ванилия

За шоколадовия блат

500 мл обезмаслено прясно мляко
5 белтъка
5 листа желатин
2 супени лъжици течен подсладител
1 супена лъжица обезмаслено какао /20 г/ /нес кафе/

За белия блат

500 мл обезмаслено прясно мляко
5 белтъка
5 листа желатин
2 супени лъжици течен подсладител
1 чаена лъжичка есенция бял шоколад или ванилия

За основния блат разбийте на сняг белтъците. Отделно смесете жълтъците и останалите продукти. Добавете към тях белтъците на сняг много внимателно, бъркайки с шпатула или лъжица. Изсипете сместа във форма за торта с катарама. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 10-15 минути.

За шоколадовия блат накиснете желатина в студена вода. Смесете останалите продукти в тенджера и я сложете на огъня да заври, без да преставате да бъркате. Добавете разтворения желатин, бъркайки докато се разтвори. Изсипете го върху основния блат.

За белия блат накиснете желатина в студена вода. Смесете останалите продукти в тенджера и сложете на огъня да заври, без да преставате да бъркате. Добавете желатина, бъркайки до пълното му разтваряне. Изсипете внимателно върху шоколадовия блат. Може да сипвате лъжица по лъжица и въртейки формата. Така ще може да се задържи, без да се смеси с предходния блат.

Сложете в хладилника за няколко часа. Украсете с какао на прах.

Източник: същият

# 152
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МАРМАЛАД “ГОРСКИ ПЛОДОВЕ”



250 мл плодов чай
2 супени лъжици подсладител
1 г агар-агар*
есенция /по желание и на вкус/

Кипнете водата и добавете чая. Оставете да поври 2 минути. Добавете подсладителя и след това агар-агара, разбъркайте. Нека поври още 2 минути.

Изсипете в херметически затварящ се буркан и оставете да изстине поне 2 часа.

Може да го използвате за пълнеж на сладки рула или при приготвянето на всякакви сладки изделия.

*Може да замените агар-агара с желатин /1 супена лъжица на прах или 2 листа/ в зависимост от течността, която използвате при изпълнение на рецептата. Може да си направите малмалад със смляна тиква или домат.

Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/

---------------------------------------------------------------------------------
Надписът на бурканчето: Боровинков мармалад

Може да пробвате с всякакъв вид чай, какъвто имате, спазвайки технологията на рецептата.

# 153
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ С МАРМАЛАД



Рецептата за чийзкейка е на стр. 8 /последната рецепта/.

Не е дадено указание как се прави, но по снимката мога да се сетя, че се сипва в чаша/чаши в зависимост от приготвеното количество или просто силиконова кръгла форма и отгоре се слага мармалад, направен по горната рецепта.

Преди сервиране се обръща в чиния.

Източник: същият

# 154
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СМЕС ЗА СЛАДКИШ ИЛИ МЪФИНИ



Доза за 4 дни

8 супени лъжици овесени трици
4 супени лъжици пшенични трици
6 супени лъжици обезмаслено прясно мляко на прах
3 яйца и 5 белтъка
2 обезмаслени кисели млека /общо 250 г/
2 супени лъжици извара
подсладител
есенция или обезмаслено какао /според вкуса ви/
1 пакетче бакпулвер

Разбийте белтъците на сняг. Смесете всички останали продукти без бакпулвера.

Добавете белтъците към останалата смес много внимателно и след това сипете бакпулвера.

Разпределете в силиконови формички или в една голяма форма, ако ще използвате сместа за сладкиш.

Печете 25-30 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Източник

---------------------------------------------------------------------------------------

Спазих напълно рецептата, само че реших да направя солени мъфини и добавих 3 препълнени лъжици извара, освен двете в рецептата, както и малко сол. Много вкусни станаха.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 23:15 от smileys

# 155
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТОСТЕРИ



500 мл обезмаслено прясно мляко
1 пръчка канела /или 1 чаена лъжичка на прах/
1 пръчка ванилия /или есенция ванилия/
настърганата кора на 1 портокал
1 супени лъжици Маисена
4 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
6 супени лъжици овесени трици
3 супени лъжици пшенични трици
4 яйца
подсладител
2 чаени лъжчки бакпулвер

Сложете на средно-силен огън тенджера с млякото, канелата и ванилията. Преди да заври намалете огъня на минимум, сложете настърганата кора от портокал и оставете 5 минути. Извадете канелата и ванилията и добавете триците.

Разбийте, докато не останат топчета, яйцата, млякото на прах, Маисената и бакпулвера. Добавете тази смес към горещото мляко с триците и разбъркайте добре.

Изсипете в силиконова форма или друга, покрита с хартия за печене /аз използвах квадратна/, и печете 30 минути на 180 градуса. След това разрежете на парчета.
 
Източник: същият

----------------------------------------------------------------------------------------------

Може да ги препечете на парти-грила или тефлонов тиган.

На снимката тостерите са намазани с карамел Дюкан

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 16:38 от smileys

# 156
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАРАМЕЛ* ДЮКАН

5 супени лъжици вода
8 супени лъжици подсладител, подходящ за топлинна обработка /в рецептата е аспартам/
есенция ванилия /или пръчка ванилия/ на вкус

Сложете в тенджера всички продукти. Варете не слаб огън, оставете да поври малко и след това го изсипете в чаша, за да изстине.

Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/2010/11/recetas-caramelo-dukan.html

---------------------------------------------------------------------------------------------
*На испански caramelo означава бонбон. Но тъй като тук става въпрос за еднородна маса, която така се и използва, реших да е така “карамел Дюкан”.

# 157
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КУС-КУС БЕЗ ГРИС, БЕЗ БРАШНО



пилешки гърди на пържоли
подправки Ras el hanut* /може да смесите щипка канела, индийско орехче, черен пипер.../


Изпечете добре пържолите в тефлонов тиган, поръсени с подправките. Оставете да изстинат.

Нарежете ги на дребни парченца и ги смелете в блендера. Да добият вид на кус-кус. На вид и вкус са много подобни.



Държа да добавя, че не го соля, защото става прекалено сух и солен.

Когато вече сте смлели много добре пилешкото, сложете го в тефлонов тиган, бъркайки, за да се разделят трохите.

Този кус-кус /трохи е перфектен за протеинови дни.

За ден ПЗ реших да го гарнирам с тиквички и риба тон, които “минах” през тефлоновия тиган. Много е вкусно!

Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2011-03-04T … amp;max-results=5

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Наричана още Смес от марокански подправки. Това е смес от треви и подправки /между 4 и 30/, която произхожда от мароканската кухня, въпреки че е използвана и в други страни. Името на тази смес на арабски означава “главата на магазина”, свързвайки го с най-добрата смес от подправки, която предлагат търговците. Употребява се при приготвянето на кус-кус и други ястия.

Няма само една рецепта за направата й, защото всеки продавач или готвач я прави по специален начин. Знае се, че може да съдържа: черен пипер, кимион, кардамон, индийско орехче, канела, червен пипер, джинджифил...

Източник на информацията: http://es.wikipedia.org/wiki/Ras_el_hanut

# 158
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДЮКАНСКИ ЛОДКИ

сварен спанак
скариди
пушена сьомга на парчета
2 белтъка
3 супени лъжици смлян домат
2 супени лъжици Ескуиза
сол
копър

Сложете сварения спанак в силиконови форми за мъфини.



Добавете, без да смесвате, парченца пушена сьомга.



Разбийте белтъците на сняг и добавете смления домат, няколко парченца сьомга, Ескуизата и сол. Сипете сместа във формите и украсете с копър.



Надупчете с клечки за зъби скаридите и ги сложете в чиния.

Сложете силиконовата форма за 5 минути в МВ на 800 В, след което забодете клечките за зъби във всяка една форма. Печете още 5 минути в МВ.



Извадете от формите лодките, които имат и мачти!



Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-26T … amp;max-results=5

# 159
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПАСТИЧКИ ОТ ТОФУ И СИРЕНЕ



3 белтъка
125 г тофу
100 г Ескуиза
1 супена лъжица Маисена
3 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
1 чаена лъжичка бакпулвер
сладкарска боя /по желание/

Разбийте белтъците с тофуто, нарязано на парчета. Отделно в  една чаша смесете Маисената, бакпулвера и млякото на прах с малко вода. Изсипете ги в сместа с тофуто и разбийте с миксера.

За сладки пастички: добавете подсладител и есенция, която си изберете. Ако нямате в момента, може да добавите канела или настъргана кора от лимон или портокал, или чаена лъжичка нес кафе, или чаена лъжичка обезмаслено мляко, т. н.

За солени: добавете сол и черен пипер и добавки според индивидуалния вкус: риба тон или сурими, или сьомга, или пуешко/пилешко филе.

Печете в МВ първоначално 6 минути на максимална мощност и след това 6 минути на програма Грил в МВ.

Разбира се, може да се пекат и във фурна. Около 10 минути на 180 градуса.
 
Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-19T … amp;max-results=5

# 160
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ХЛЯБ ОТ ТОФУ



125 г тофу
2 яйца
1 белтък
1 супена лъжица обезмаслено сирене за мазане
2 супени лъжици овесени трици
1 супена лъжица пшенични трици
1 чаена лъжичка бакпулвер

Разбийте белтъците на сняг. С миксер разбийте жълтъците, тофуто, нарязано на парчета, и сиренето, докато получите хомогенна смес. Добавете бакпулвера и триците, разбърквайки с вилица. Добавете внимателно белтъците. Ако видите, че е много гъсто, добавете малко вода или мляко.

За солен вариант добавете подправки, сол, риган, къри.

За сладък добавете подсладител, есенция или 1 чаена лъжичка обезмаслено какао, или ванилия, или канела, или нес кафе, или настъргана кора от лимон.

След слагане и на последната съставка разбъркайте отново с вилица.

Изсипете сместа в силиконова правоъгълна форма и печете около 7 минути на максимална мощност. Извадете, обърнете върху чиния, махнете формата и печете отново на програма Грил около 10 минути.

Направих си сандвич с шунка и и пушена сьомга. Кой би казал, че съм на режим?



Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-12T … amp;max-results=5

# 161
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БЛАТ ЗА ПИЦА С ТОФУ



1 яйце
125 г твърдо тофу
1 чаена лъжичка сода или бакпулвер

Смесете всички продукти и оформете тесто като топка, което разточете в кръгла тава. Печете 10-15 минути.

Извадете, добавете предпочитаните продукти за пица и върнете отново във фурната, за да допечете.

Източник: същият

# 162
  • Испания
  • Мнения: 37 503

СПЕЦИАЛНА “ЗЪРНЕНА” ЗАКУСКА ДЮКАН



2 яйца
1 чаена лъжичка обезмаслено какао
подсладител
есенция ванилия или друга, каквато имате и предпочитате

Вариант 1

1 супена лъжица овесени трици
1 супена лъжица пшенични трици

Вариант 2

1 супена лъжица Маисена

Приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг.



Вариант 1: В купа смесете жълтъците, подсладителя и триците. Добавете белтъците.

Вариант 2: В купа смесете жълтъците, Маисената и подсладителя. Добавете белтъците.

Разделете сместа на две. В едната част добавете избраната есенция, а в другата какаото. Отнася се и за двата варианта.



Изсипете смесите върху хартия за печене и печете 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Аз направих смесите с трици /1 и 2/ и с Маисена /3 и 4/



Оставете да изстинат малко и ги начупете на парченца.



Върнете парченцата отново във фурната, за да завърши сушенето им.

Прекрасни са за закуска с прясно мляко.


 
Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2011-01-19T … amp;max-results=5

# 163
  • Испания
  • Мнения: 37 503
CHURROS*

За шоколада

1 супена лъжица обезмаслено какао
250 мл обезмаслено прясно мляко
1 супена лъжица Маисена
лешникова есенция
канела
подсладител

Разтворете Маисената в млякото, добавете какаото и разбъркайте. Загрейте сместа и добавете есенцията и канелата, бъркайки непрекъснато, докато започне да ври и да се сгъстява.

За чуросите

½ чаша вода
½ чаша обезмаслено прясно мляко
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици Маисена
4 супени лъжици овесени трици
2 супени лъжици пшенични трици
малко сол
щипка канела
подсладител на прах

В суха купа смесете триците с бакпулвера и Маисената.

В тенджера сложете да заврат водата, млякото и солта. Когато заври, изсипете наведнъж сместа с триците и бъркайте, докато сместа не започне да се отделя от тенджерата.

Изсипете в купа и оставете да изстине поне половин час.



След като изстине, сложете сместа в сладкарски шприц и направете чуросите. Тъй като нямах шприц, взех едно пластмасово пликче /от тези за замразяване на продукти/, на което изрязах малко едното ъгълче, за да мога да шприцовам. Тъй като не знаех колко ще излязат, направих по-малки, но следващия път ще направя по-големи. Могат и да се срежат, ако се окажат много големи.



Печете 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това ги върнете за още 5 минути, включвайки на грил, за да станат по-хрупкави.

След изваждането от фурната, посипете с канела и подсладител на прах.

Този път ги ядох с кафе, но следващия път ще го направя с шоколад.



Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search?updated-max=2010-12-28T … amp;max-results=5
----------------------------------------------------------------------------------------------
*Традиционна испанска пържена закуска от варено тесто, което се шприцова в голямо количество врящо олио. Предлага се във всички кафенета в Испания, продават се и на улицата, особено по време на местни празници. Обикновено я консумират с горещ шоколад.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Направих двойна доза чуроси. Имайте предвид, че става гъста сместа. Спуках два сладкарски шприца /от тези не във формата на спринцовка, а с торба след наконечника/. Много са вкусни, напомнят грис-халва, но трябва търпение, за да се правят. Използвах в крайна сметка шприц като спринцовка, възможно най-широкия наконечник, който имах и към трите шприца, и пак изисква доста усилия, за да се оформят. Колкото повече изстива сместа, толкова по-гъста става. Но резултатът си заслужава!  Wink Ако ви се играе, може да потопите едната част от чуруса в дюкански шоколад. Нямах време да го правя.




Последна редакция: нд, 14 авг 2011, 01:32 от smileys

# 164
  • Испания
  • Мнения: 37 503

Последна редакция: сб, 27 апр 2013, 15:38 от smileys

Общи условия

Активация на акаунт