ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 065
  • 728
  •   1
Отговори
# 420
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДЮКАНСКИ ЯГОДОВ СЛАДОЛЕД

3 обезмаслени кисели млека с вкус на ягода /125 г всяко/ - за БГ може да се замени с обикновено обезмаслено мляко със степче с вкус на ягода
подсладител
1-2 капки ягодова есенция
2 яйца

Разбийте белтъците на сняг. Разбийте добре жълтъците, подсладителя и есенцията. Прибавете и киселите млека. След това добавете белтъците и бъркайте внимателно с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес.

Сложете във фризера, като всеки 10-15 минути отваряйте вратата и разбърквайте сладоледа. Не забравяйте да го правите, за да стане сладоледът “по-истински”. След като се стегне добре, го извадете и изчакайте 5 минути преди да го консумирате, за да се поотпусне.

Източник

# 421
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СьОМГА С ГЪБИ И СОС

сьомга
гъби
4 супени лъжици извара
малко обезмаслено прясно мляко
1 чаена лъжичка дижонска горчица
щипка подсладител
босилек

В тефлонов тиган или скара изпечете парчетата сьомга и гъбите, посолявайки ги малко.
През това време в купичка разбъркайте изварата с млякото, прибавете горчицата, щипката подсладител и стрития босилек.
Сервирайте сьомгата и гъбите с част от соса върху тях и останалата част отстрани. Украсете с магданоз или копър.

Източник

# 422
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СЕПИЯ В СОС С КИМИОН

сепия
чесън на прах
мащерка
пикантен сос и/или дижонска горчица
извара
малко обезмаслено прясно мляко
кимион
подсладител

Изпечете парчетата сепия в тефлонов тиган или на тефлонова скара, прибавяйки малко чесън на прах и мащерка. През това време в купичка смесете изварата с прясното мляко, малко дижонска горчица, няколко капки режимен пикантен сос, щипка подсладител или няколко капки /ако е течен/, кимиона. Сервирайте парчетата сепия, полети със соса.

Приготвянето изисква не повече от 5 минути.

Източник

# 423
  • Испания
  • Мнения: 37 503
АКУЛА С МАЛИНОВ НЮАНС

порция акула
домати Чери
2 супени лъжици извара
малко обезмаслено прясно мляко
½ чаена лъжичка дижонска горчица
1-2 капки малинова есенция
сухи подправки /по ваш вкус/
1 консерва миди

Изпечете парчето акула в тефлонов тиган или на тефлонова скара. Веднага след изпичането сложете в чиния и поръсете с избраните сухи подправки. Прибавете отстрани мидите. Разрежете доматите Чери на половинки и подредете в чинията. За соса смесете изварата с прясното мляко, дижонската горчица, 1-2 капки малинова есенция и сухи подправки.

Сервирайте, като полеете със соса парчето акула, мидите и доматките.
Приготвянето изисква 5-10 минути.

Източник

# 424
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАНЕЛЕН МУС

2 обезмаслени кисели млека /тук 1 кисело мляко е от 125 г/
2 белтъка
1 ч. л. канела на прах
подсладител
щипка сол

Разбийте белтъците на сняг с щипка сол /аз ги разбивам с няколко капки оцет/. Изцедете киселото мляко /може да се замени с гладка безсолна извара/ и добавете канелата и подсладителя. Внимателно прибавете белтъците. Сложете муса във фризера за 3 часа.

Източник

# 425
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ШОКОЛАДОВ БРАУН /американски шоколадов сладкиш/

1 с. л. обезмаслено какао /по-добре заменете с нес кафе/
1 с. л. Маисена
1 с. л. извара
10 капки лешникова есенция
подсладител
2 яйца
щипка сода бикарбонат

Затоплете фурната на 220 градуса. Смесете всички продукти. Постелете с хартия за печене правоъгълна форма за печене. Може да използвате и силиконова и тогава няма нужда от хартия. Печете 20-30 минути. Оставете да изстине.

Източник

-------------------------------------------------------------------------------
Направих три дози. Вместо три щипки сода, сложих две и чаена лъжичка бакпулвер. Вместо есенция - настъргана лимонова кора. Оставих да изстине напълно, обърнах в табличка, нарязах на пастички. Украсих с обезмаслено сирене за мазане, разбъркано с подсладител на прах и няколко капки жълта сладкарска боя, шприцовани върху пастичите. Вкусноооооооооооо! Ето резултатът:

Суровата смес Изпечен Изпечен и обърнат Нарязан Украсен

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ето малко снимки на шоколадовия браун от първа страница.

      

---------------------------------------------------------------------------------------------------

За Браун-а,украсата е извара+кис.мляко+подсладител и аром.масло.Същинска бита сметана ти казвам,страшно.

   

# 426
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ

Блат

3 яйца
бакпулвер
2 с. л. Маисена
подсладител
ванилия

Крем

3 с. л. обезмаслено прясно сирене /за БГ гладка извара/
подсладител
1 с. л. обезмаслено какао /по-добре нес кафе/

За крема: смесете добре всички съставки.
Забележка: според мен може да се използва повече извара. 3 с. л. биха били прекалено малко. Бихте могли и леко да желирате крема.

За блата

Разбийте трите белтъка на сняг. Разбъркайте трите жълтъка с бакпулвера, Маисената, подсладителя и ванилията. Внимателно прибавете белтъците и разбъркайте.
Постелете хартия за печене върху правоъгълна тавичка /приблизителни размери 30х40 см/. Дебелината на блата трябва да е около 2 см. Печете по средата на фурната 8 минути при 170 градуса. Извадете блата, изчакайте малко да изстине и внимателно го отделете, като си помагате с хартията. Изпечената горна част да остане отдолу в съда, в който ще го сложите.

Разпределете крема отгоре, като оставите по един пръст по края без крем. Сложете го в хладилника поне за 1 час.

Източник

# 427
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БАВАРСКИ ВАНИЛОВ КРЕМ

3 листа желатин /може и да се замени с такъв на прах/
400 г гладка извара
2 белтъка
подсладител на прах
ванилия
3 с. л. обезмаслено мляко на прах

Разтворете желатина в малко студена вода, разбийте белтъците на сняг, разбъркайте изварата с ванилията и подсладителя.
Към 200 мл вода прибавете млякото на прах, сложете го на котлона да кипне. Прибавете набъбналия желатин. Дръпнете от огъня. Добавете разбитите на сняг белтъци и изварата. Разбъркайте с дървена лъжица внимателно. Когато изстине, сложете за една нощ в хладилника.

Източник

# 428
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ (2)

1 с. л. обезмаслено какао /по-добре нес кафе/
1 с. л. Маисена
1 с. л. извара
10 капки лешникова есенция /или друг вид/
подсладител
2 яйца
щипка сода бикарбонат

Загрейте фурната на 220 градуса. Разбъркайте всички продукти и ги изсипете в силиконова форма или друга, покрита с хартия за печене. Печете 20-30 минути. Оставете да изстине.

Източник

# 429
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВИ СЕМЕНЦА

2 с. л. овесени трици
1 с. л. пшенични трици
2 ч. л. Маисена
2 с. л. сухо обезмаслено мляко
2 яйца
2 ч. л. бакпулвер
2 с. л. извара
подсладител на прах

За шоколадовите сменца /направете ги ден по-рано/

1 жълтък
1 с. л. обезмаслено какао
подсладител

Направете шоколадовите семенца, като смесите много добре съставките. Разпределете върху целофан, сложете във фризера, за да стегне. След това го нарежете внимателно с остър нож на малки правоъгълни парченца, по възможност еднакви.

За сладкиша

Разбъркайте триците, Маисената, млякото на прах и бакпулвера. Прибавете яйцата и изварата. Изсипете в сместа шоколадовите семенца. Изсипете в чиния. Печете в МВ на максимална мощност 5 минути.

Източник

Забележка: В рецептата пише: преди да се сложи в МВ, да се покрие с целофан. Мисля, че това е недопустимо за МВ.


# 430
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МЛЕЧЕН ШЕЙК С КАФЕ

6 с. л. гладка извара
1 ч. л. агар-агар /или 6 листа желатин/
150 мл обезмаслено прясно мляко
една чаша кафе
подсладител

Пасирайте с миксер изварата, подсладителя и студеното кафе, докато се образува пяна. През това време сложете млякото с агар-агара /желатина/ да заври. Трябва да ври 30 секунди – време, достатъчно за пълното разтваряне на желатина. Прибавете млякото към пасираната смес и пасирайте отново, за получаване на ефект “пяна”. Изсипете в чаши, оставете да изстине и сложете в хладилника за 2 часа.

Източник

# 431
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КРЕМ “КАФЕ”

250 мл обезмаслено прясно мляко
2 яйца
1 ч. л. кафе
подсладител

Смесете кафето с млякото и сложете на котлона да заври. Разбийте яйцата, след това малко по малко внимателно ги прибавете към горещото мляко. Варете на тих огън, за да се сгъсти, но без да ври. Когато се сгъсти, дръпнете от огъня и добавете подсладителя. Насипете в малки формички, оставете да изстине и сложете в хладилника.

Източник

# 432
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЛЕК КРЕМ С ЛИМОН

500 г извара
2 белтъка
1 ч. л. лимонова есенция
подсладител

Разбийте белтъците на сняг, прибавяйки подсладителя. Сложете изварата в купа. Добавете лимоновата есенция и много внимателно белтъците на сняг, като повдигате с дървена лъжица сместа /т. е. не бъркате с лъжицата, а движението е отдолу нагоре/. Разпределете в 4 чаши. Сложете във фризера. Преди консумация декорирайте с нес кафе.

Източник

# 433
  • Испания
  • Мнения: 37 503
В Испания има онлайн магазин за продукти, свързани с режима на д-р Дюкан. В страницата на магазина се публикуват рецепти. http://www.mitiendadietadukan.com/

СЛАДОЛЕДЕНО СУФЛЕ С ДЮКАНСКИ БИСКВИТИ


Снимката е от сайта

Продукти за две чашки

4 лешникови бисkвити Дюкан /може да се заменят с домашно приготвени тричави бисквити/
2 яйца
100 г течна сметана, много студена, 3% масленост най-много /може да се замени с гладка извара или по-суха, разбита с малко прясно мляко/
подсладител на прах
4 капки есенция /ванилия или лешникова – по желание/
канела или обезмаслено какао /може да използвате и нес кафе/

Счукайте на прах бисквитите. Разбийте жълтъците с част от подсладителя, прибавете сметаната /изварата/ и след това бисквитите на прах. Разбийте белтъците на сняг и добавете останалия подсладител и ги прибавете към жълтъците и бисквитите. Разбъркайте добре, но внимателно с дървена лъжица или шпатула.

Увийте в алуминиево фолио приготвените за суфлето чашки така, че фолиото да стърчи 5 см над височината на чашата. Разпределете сместа в двете чашки, като запълните ¾ от тях. Сложете във фризера за 3 часа.

Преди поднасяне може да украсите с канела или обезмаслено какао /нес кафе/.

Перфектен десерт за горещите дни!

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Забележка: текстът в скобите е мой. В магазина се продават трици Дюкан, бисквити Дюкан и др., затова и така присъстват в рецептите, но, разбира се, можем да използваме и продукти, с които разполагаме. Напр. вместо сметана - извара, вместо какао - нес кафе.

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 09:51 от smileys

# 434
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Отдавна си мислех, че трябва да има един пост и за желатина. Ето информация за него и за заместителя му агар-агар.

Желатин: тънки прозрачни листчета или на прах*.

Агар-агар: обикновено се продава на прах, но се намира също и на тънки и дълги нишки или люспи.

Хранителна стойност:

Желатин - около 340 калории за 100 гр. и съдържа 95% протеин.

Агар - също 340 кал. за 100 гр. Изграден от 80% разтворими фибри, които подтискат апетита. Препоръчва се, ако сте на диета, тъй като е леко слабително.


Свойства:

Желатин - желиращ агент, стабилизатор и сгъстител. Получава се кремообразна текстура.

Агар - желиращ агент, който произвежда по-стегната текстура отколкото желатина.

Използване на желатин:

Желатинът не се слага никога във вряща вода, мляко и т. н. това убива желиращите му свойства.
Започваме като го накиснем в студена вода за няколо минути, докато омекне и набъбне. Изцеждаме от водата и прибавяме към сместа, която ще желираме (която е със стайна температура)**.
Бъркаме внимателно, докато желатина се разтвори напълно.


Използване на агар:

За разлика от желатина, агарът трябва да ври за няколко секунди, но започва да желира, едва когато сместа е студена.
Използвайте 2 гр (1 пълна чаена лъжичка) агар за 500 мл. течност.
Смесваме агара със студената течност, оставяме да ври за 20-30 секунди и тогава оставяме да изстива до получаване на стегнато желе.


Желатин или Агар-агар?

Дори да няма точно същия ефект като желатина, агарът може да го замести в приготвянето на всички кремове и кейкове, но е малко по-труден за употреба.
Друг проблем е, че агарът тепърва навлиза на пазара и в почти всички рецепти се използва желатин.

Източник

-----------------------------------------------------------------------------
*Според испанските опаковки, 6 листчета желатин = 10 г желатин на прах.
**Става въпрос за желатина на листчета.

Общи условия

Активация на акаунт