ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 060
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЖЕЛИРАНА ТОРТА С БЛАТ БРИОШ



Правя си разни експерименти, защото ми доставя удоволствие.  Wink Миналата седмица направих същата торта, но с блат шоколадов сладкиш, но заради триците в него се самопринудих да я ям на закуска, пък аз предпочитам да закусвам нещо солено. Затова вчера направих същата торта, но с блат бриош.   chef

Блат: бриош /двойната доза, която съм описала в рецептата, само че пекох 12 минути в МВ/

Желирана млечна заливка: 450 г разбито обезмаслено сирене + 125 г обезмаслено кисело мляко
                                          степче праскова
                                          3 чаени лъжички желатин на прах

Желирана заливка: 500 мл вода
                               3 чаени лъжички желатин на прах
                               степче праскова

Всичко правих в кръгла силиконова форма.

Изпечете бриоша и го оставете да изстине.

За желираната млечна заливка разбъркайте в купичка 3 чаени лъжички желатин на прах с малко студена вода. Оставете да набъбне и след това сложете за 30 секунди в МВ. Докато изчаквате желатина, разбъркайте обезмасленото разбито сирене /в България може да се замени с извара или Ескуиза/, киселото мляко и степчето. След като извадите желатина от МВ, го изсипете в млечната смес. Разбъркайте много добре и залейте изстудения бриош, който е в силиконовата форма. Оставете в хладилника да стегне.

За желатиновата заливка залейте 3 чаени лъжички желатин на прах с малко студена вода. Оставете да набъбне и сложете в МВ за 30 секунди. Долейте толкова вода, колкото е необходимо, за да допълните до 500 мл. Добавете степче. Разбъркайте добре и залейте вече стегнатата желатинова млечна заливка. Оставете в хладилника най-добре за една нощ.

В моята желатинова заливка сложих и 2 супени лъжици годжи бери, предварително накиснати /за половин час/ във вода, колкото да ги покрие.

Много вкусен десерт се получи.  Simple Smile



                                             

                                                                           

# 601
  • Испания
  • Мнения: 37 503
РУЛЦА ОТ СЬОМГА

/леко преработена рецепта/



Свалете кожата от парчетата сьомга и я разрежете на тънки парчета по дължина. Посолете равните ленти, поръсете с черен пипер.



Другите части, които не са ви се получили чак толкова добре, сложете в блендера, добавете малко извара или Ескуиза, 2 сурови яйца, магданоз, копър, сол, черен пипер и смелете.

Ето какво трябва да получите:



С тази смес намажете лентите сьомга, завийте на руло, затворете с клечки, ако е необходимо и печете 13 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Източник

# 602
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПИЛЕШКА ПЛЕТЕНИЦА

/леко преработена рецепта/



пилешки гърди
яйце за намазване
сол

За панировката:

2-3 супени лъжици овесени трици
0,5 ч. л. сух босилек
0,5 ч. л. сух ригън
черен пипер на вкус

Нарежете гърдите на тънки дълги ленти. Направете от тях плетеница, както е показано на снимката. Посолете.



Намажете с яйце. Краищата закрепете с клечки за зъби, за да не се развали плетеницата по време на печене.



Смесете съставките за панировката и ги смелете в блендера. Може да използвате и кафемелачка. Може да направите по-голямо количество и излишното да сложите в буркан. Така ще имате готова смес за панировка за следващо готвене.



Обилно поръсете пилешката плетеница и от двете страни.



Изпечете в сух тефлонов тиган или запечете във фурната върху хартия за печене. Ако печете в тиган, периодично натискайте с шпатула плетеницата, за да се запече добре.


Източник

# 603
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДОМАШНА ПИЛЕШКА ШУНКА

пиле
скилидки чесън
сол
черен пипер
червена чушка /по желание/
пакетче желатин на прах

кутия от прясно мляко/натурален сок, но задължително с алуминиево фолио отвътре

Всичко се приготвя на око, без точно определено количество.

Махнете кожата и кокалите от пилето. Нарежете месото на парченца. Добавете пасирания чесън, посолете, поръсете с черен пипер. По желание добавете ситно нарязана червена чушка. Изсипете пакетчето желатин и разбъркайте всичко много добре.

Изсипете в кутията от прясно мляко/натурален сок*. Завийте отгоре с прозрачно домакинско фолио.

Сложете кутията в тенджера и сипете вода до височината на месото. Варете на среден огън в продължение на около 1,5 часа. Извадете кутията и оставете да изстине много добре, след което разрежете кутията.

Нашата шунка е готова.

Опитах да варя в плик от прясно мляко, но пакетът винаги се обръща във водата и сокът, заедно с желатина, се излива.










Източник

--------------------------------------------------------------------------------------
*Според мен, всичко това трябва много добре да се натъпче в кутията.

--------------------------------------------------------------------------------------

Днес я направих. Вкус-но-ти-ще! Не слагах прозрачно фолио отгоре. Само затворих кутията с краищата й. Сложих парченца от 1 пиле с тегло 2 кг.



Следващия път ще направя с мляно пилешко.   chef

---------------------------------------------------------------------------------------
                                  smileys, ей го на и моя опит с шунката.Няма много фасон, но пък на вкус е трепач  Peace Аз обаче си позволих да попроменя някои подробности - не сложих чушка, но пък за сметка на това сложих щедра порция горчица и замених желатина с агар - агар. Последния обаче май се оказа мъничко по-малко от необходимото количество, защото не стегна много добре и късчетата се разпадат при рязане... А причината може да е и в това, че вместо в кутия от каквото и да е, опаковах сместа във фолио, но явно не съм а уплътнила достатъчно... Така или иначе на вкус е страхотно, а със сигурност при следващия опит ще се справя доста по-добре и по отношение на външния вид  Peace
              




-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Направих шунка с 1 - 1,200 кг пуешко месо, като по-голямата част от него смлях в блендера, по-малката част нарязах на малки парченца.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 21:24 от smileys

# 604
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДОМАШНА ШУНКА ОТ ПИЛЕШКА КАЙМА

пиле
скилидки чесън
сол
черен пипер
червена чушка /по желание/
пакетче желатин на прах

Всичко се приготвя на око, без точно определено количество.

Махнете кожата и кокалите от пилето. Смелете месото. Добавете пасирания чесън, посолете, поръсете с черен пипер, прибавете ситно нарязана червена чушка. Изсипете пакетчето желатин и разбъркайте всичко много добре.

Завийте в прозрачно домакинско фолио. Завържете плътно краищата. Варете 1,5 часа.















Източник

# 605
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СТУДЕНА* НЕАПОЛИТАНСКА ТОРТА



За блата:

2 белтъка
1,5 супени лъжици Маисена
2 супени лъжици подсладител на прах
2 чаени лъжички бакпулвер
20 мл обезмаслено прясно мляко
1 супена лъжица обезмаслено какао
есенция

Разбийте белтъците на твърд сняг. Разбъркайте Маисената с прясното мляко, прибавете подсладителя, бакпулвера, какаото и есенцията.

Добавете белтъците към другата смес, като внимателно бъркате с дървена/силиконова лъжица/шпатула. Изсипете в неголяма силиконова форма, която предварително сте застлали с две парчета хартия за печене, сложени на кръст /това се прави, за да може след това да се извади лесно тортата/.

Печете 12 минути или до суха клечка. Оставете да изстине.

За крема:

2 подсладени** обезмаслени кисели млека /2 х 125 г/
4 супени лъжици обезмаслено разбито сирене /за БГ Ескуиза или извара/
4 листа желатин***
есенция кокос /или с каквато разполагате/

Накиснете в малко вода желатиновите листа, за да омекнат. През това време смесете киселото мляко с разбитото обезмаслено сирене, есенцията и подсладител, ако предпочитате да е по-сладко. След като омекнат желатиновите листа, ги преместете в съд за МВ с малко вода, но да ги покрива, и затоплете в МВ между половин и 1 минута. Трябва да се разтворят. Прибавете ги в сместа с киселите млека.

Монтиране на тортата

Разрежете на две блата. Първата част върнете отново в силиконовата форма, без да вадите хартията за печене. Намажете с крем.

Сложете втората част на блата и намажете с останалия крем. Сложете в хладилника, за да стегне добре.

Извадете от формата, помагайки си с краищата на хартията за печене. Поръсете с какао.



Източник

-----------------------------------------------------------------------------------------
*Като че ли има топла, но така се казва рецептата.

**За БГ по-добре да се посладят натурални обезмаслени млека.

***Съответстват на малко повече от половин пакетче желатин на прах

------------------------------------------------------------------------------------------

Вкуснооооооооооооооо!   chef

Последна редакция: сб, 10 ное 2012, 20:17 от smileys

# 606
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КЛАФУТИ* СЪС СЬОМГА И ТИКВИЧКА



2 яйца
100 г сьомга
3 тиквички
300 г сирене Кварк 2% мазнини /за БГ Ексуиза/
100 мл обезмаслено прясно мляко
3 супени лъжици Маисена
връзка пресен босилек
2 чаени лъжички къри на прах /или червен пипер/
1 супена лъжица есенция козе сирене /може да се пропусне/
сол
черен пипер

Затоплете фурната на 180 градуса.

Смесете в купа всички продукти /без сьомгата и тиквичките/, като нарежете ситно босилека.

Настържете тиквичките. В кръгъл съд, подходящ за печене, сложете тиквичките и сьомгата, нарязана на парчета.

Добавете останалите продукти и печете 45 минути, като наблюдавате печенето.

Сервирайте горещо.

 Източник
--------------------------------------------------------------------------
*Френски десерт, който е нещо средно между запеканка и сладкиш. Класическата рецепта е с вишни.

В предложената рецепта се предлага солен вариант. На снимката виждам и тиквичка нарязана на шайби за украса отгоре.

# 607
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БУРГЕРИ, ПЪЛНЕНИ С “ПЪРЖЕНИ” ЯЙЦА



режимна кайма
яйце или белтък
лук и чесън, много ситно нарязани
сол, черен пипер и подправки според предпочитанията
яйца за “пълнежа”

Разбъркайте каймата с яйцето/белтъка, лука, чесъна, солта, черния пипер и, ако предпочитате, другите подправки. Оформете бургерите.

С помощта на чаша направете дупка в средата на всеки бургер.

Изпечете бургерите в сух тиган, като ги обърнете веднъж, счупете по 1 яйце в дупката на всеки бургер. Захлупете тигана и довършете печенето на слаб огън. Образувалата се пара ще подпомогне приготвянето на ястието.

Източник

# 608
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТУРСКИ КЮФТЕТА ДЮКАН



500 г телешка кайма /може да се замени с пилешка, пуешка или смес/
1 яйце или 1 белтък
сол, черен пипер и предпочитани подправки
½ глава карфиол
индийско орехче

Сварете карфиола в подсолена вода. Изцедете го, посолете, поръсете с черен пипер и индийско орехче. Намачкайте го, за да получите пюре.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Омесете каймата с яйцето/белтъка, сол, черен пипер и подправките. Оформете големи и сплескани  кюфтета. Направете вдлъбнатина в средата.

Наредете кюфтетата в тавата от фурната, застлана предварително с хартия за печене. Печете 10 минути.

С помощта на сладкарски шприц /не е задължително използването му/ напълнете вдлъбнатините с пюрето от карфиол, като образувате купчинка.

Печете още около 10 минути.

Източник

# 609
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТАРТАЛЕТИ ХЕЛУИН



3 яйца
6 супени лъжици овесени трици
2 супени лъжици пшенични трици
6 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
4 препълнени супени лъжици обезмаслено разбито сирене /за БГ Ексуиза или извара/
120 мл обезмаслено прясно мляко
½ пакетче бакпулвер
оранжев сладкарски оцветител
1,5 супена лъжица обезмаслено какао
настъргана портокалова кора

Смелете в блендер триците. Смесете всички сухи продукти /без какаото/. Разбийте яйцата, обезмасленото сирене /Ескуиза или извара/ и прясното мляко.

Добавете към яйцата, сиренете и млякото всички сухи продукти, които сте смлели много добре /овесените и пшеничните трици, сухото мляко и бакпулвера/. Разбъркайте много добре.

Разделете получената смес в две купи:

- в едната добавете оранжевия оцветител и настърганата портокалова кора
- в другата – какаото, като разбъркате много добре, за да оцвети равномерно сместа

Насипете във форми за мъфини и печете около 15 минути на 180 градуса. Наблюдавайте печенето /на мен ми отне 18 минути/, защото всички фурни пекат различно.

Ето резултатът:



За декорацията ще са ви необходими:

- Дюканска Нутела

За бялата заливка:

- обезмаслено сирене за мазане
- течен подсладител
- обезмаслено прясно мляко
- есенция бял шоколад /може да я замените с друга/
- червена сладкарска боя

Смесете обезмасленото сирене за мазане с течния подсладител, есенцията и прясното мляко, внимавайки да не се сгъсти много. Трябва да получите смес – нещо средно между течна и гъста. Нанесете я с шпатула върху тарталетите.

Напълнете с дюканска Нутела сладкарски шприц. Оформете с него паяци.

За ефекта “кръв” в много малко смес, която сте отделили предварително, сложете червена сладкарска боя и напръскайте с чаена лъжичка върху бялата заливка.

Ето че имате вече тарталети за Хелуин.



Източник

----------------------------------------------------------------
В рецептата липсва подсладител в тарталетите, но /според мен/ е добре да се сложи.

# 610
  • Испания
  • Мнения: 37 503
РУЛО ОТ СКУМРИЯ И ЯЙЦА



Изрежете хребета на скумрията, разрежете по дължина /без да стигате до края/, отделете гръбнака. Посолете, поръсете с черен пипер и желатин. Сложете вътре половинки варено яйца /ако имате пъдпъдъчи – цели/. Затворете половинките и завийте в прозрачно домакинско фолио, след това сложете в полиетиленов пакет. Варете 40 минути в тенджера с вода.

Оставете да изстине и сложете в хладилника. Нарежете преди сервиране.

Източник

# 611
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ОБЕЗМАСЛЕНА ДОМАШНА RICOTTA



суроватка /малко повече от 1 л/
½ л обезмаслено прясно мляко
сол

тензух

Затоплете осолената суроватка. Добавете прясното мляко.

Затопляйте, докато видите, че започва пресичането /98 градуса/. Изключете котлона и оставете, докато започнат да се образуват бучките рикота.



Започнете да ги вадите със сито и да ги слагате в тензух. Като свършите, завържете тензуха и го закачете, за да се изцеди сиренето.

Източник

---------------------------------------------------------------------------------------
В рецептата не беше указано количеството суроватка. Писах на авторката и ми отговори, че е малко повече от 1 литър. Правя домашна извара и ще пробвам рецептата. Така и така ми остава суроватка.  Simple Smile

# 612
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СУРИМИ ПО АМЕРИКАНСКИ



8 рулца от раци
½ малка глава лук
1 супена лъжица настърган домат
125 мл обезмаслено прясно мляко
няколко капки табаско
магданоз
сол
черен пипер

Нарежете рулцата по дължина. Нарежете ситно лука. Запечете го в сух тефлонов тиган, добавете рулцата.

Разтворете настъргания домат в млякото, добавете капките табаско и изсипете сместа върху рулцата. Захлупете, намалете котлона и оставете да се редуцира 5 минути.

Посолете, поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.





Източник

# 613
  • Испания
  • Мнения: 37 503
РИБА ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ

/леко преработена рецепта/



настъргани домати
сол
черен пипер
лук
1 портокал
1 лимон
дафинов лист
чесън

чаена лъжичка семена копър
чаена лъжичка сух ригън
чаена лъжичка сух босилек
чаена лъжичка мащерка

риба /скумрия, морски костур или друга/

Нарежете лука и запечете до златисто в сух тефлонов тиган.

Изцедете 100 мл портокалов сок и 50 мл лимонов. Добавете соковете в лука, както и всички подправки /ситно нарязания чесън, семената копър, ригъна, босилека, мащерката и дафиновия лист/.



Задушете на слаб огън около 20 минути, като разбърквате периодично. Опитайте соса и, ако е много кисел, добавете малко подсладител.



Посолете парчетата риба, поръсете с черен пипер и наредете в йенска тенджерка.



Покрийте със соса.



Печете 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.



Източник

# 614
  • Испания
  • Мнения: 37 503
РУЛО ОТ ПАТЛАДЖАНИ, ТИКВИЧКИ И ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ



2 тиквички
3 патладжана
4 червени чушки
3-4 клонки босилек
малка глава пресен чесън
клонка розмарин
желатин
млян черен пипер
морска сол

Изпечете чушките /около 30 минути/ в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време нарежете  на тънки пластини /примерно 3 мм/ патладжаните и тиквичките. Изпечете ги от двете страни на грил или сух тиган.



Извадете чушките и ги сложете в тенджера. Захлупете и оставете да изстинат. Внимателно с нож направете разрез около дръжката, изчистете семките и обелете чушките.



Обелете чесъна и го нарежете на тънки кръгчета.

В тенджера сипете пакетче желатин, добавете ½ чаша топла вода и разбъркайте добре. Оставете за 5 минути. Сложете в тенджерата клонка розмарин и нарязания чесън. Посолете и поръсете с черен пипер. Налейте още ½ чаша вода.



Загрейте на слаб огън, но в никакъв случай до кипване. Получаваме марината с разтворен в нея желатин.

“Облицовайте” с патладжаните дъното и стените на правоъгълна форма.



Наредете на слоеве чушките, тиквичките и листата босилек. Всеки слой поливайте с марината.

Накрая завийте с краищата на патладжаните. Оставете рулото на топло място за няколко часа, за да може зеленчуците да се мариноват. След това сложете в хладилника, докато се желират напълно.



Източник

Общи условия

Активация на акаунт