Правя си разни експерименти, защото ми доставя удоволствие. Миналата седмица направих същата торта, но с блат шоколадов сладкиш, но заради триците в него се самопринудих да я ям на закуска, пък аз предпочитам да закусвам нещо солено. Затова вчера направих същата торта, но с блат бриош.
Блат: бриош /двойната доза, която съм описала в рецептата, само че пекох 12 минути в МВ/
Желирана млечна заливка: 450 г разбито обезмаслено сирене + 125 г обезмаслено кисело мляко
степче праскова
3 чаени лъжички желатин на прах
Желирана заливка: 500 мл вода
3 чаени лъжички желатин на прах
степче праскова
Всичко правих в кръгла силиконова форма.
Изпечете бриоша и го оставете да изстине.
За желираната млечна заливка разбъркайте в купичка 3 чаени лъжички желатин на прах с малко студена вода. Оставете да набъбне и след това сложете за 30 секунди в МВ. Докато изчаквате желатина, разбъркайте обезмасленото разбито сирене /в България може да се замени с извара или Ескуиза/, киселото мляко и степчето. След като извадите желатина от МВ, го изсипете в млечната смес. Разбъркайте много добре и залейте изстудения бриош, който е в силиконовата форма. Оставете в хладилника да стегне.
За желатиновата заливка залейте 3 чаени лъжички желатин на прах с малко студена вода. Оставете да набъбне и сложете в МВ за 30 секунди. Долейте толкова вода, колкото е необходимо, за да допълните до 500 мл. Добавете степче. Разбъркайте добре и залейте вече стегнатата желатинова млечна заливка. Оставете в хладилника най-добре за една нощ.
В моята желатинова заливка сложих и 2 супени лъжици годжи бери, предварително накиснати /за половин час/ във вода, колкото да ги покрие.
Много вкусен десерт се получи.