Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-MammmaОчно здраве и красота
Дискусии, касаещи очното здраве - проблеми, специалисти, клиники, оптики, продукти.
1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-36 от 36 отговора
Наямах никакви проблеми с очите допреди две седмици, когато започнах да виждам "мушица" пред едното си око. Ходих в две частни очни клиники в София, прегледаха ме обстойно, включително с Голдман, общо-взето ми казаха едно и също - това са промени в стъкловидното тяло на окото, които са необратими, но сами по себе си не са страшни. В моя случай това втвърдяване в стъкловидното тяло се намира близо до кръвоносен съд на ретината, което създава риск от отлепването й, и за да се предотврати отлепване е препоръчително мястото да се обработи с лазер.

В една от клиниките ми дадоха въпросник, който да попълня, и според отговорите, които посоча, ще определят дали тези изменения в окото може да се дължат на някакъв възпалителен процес в организма - в такъв случай назначават допълнителни изследвания, за да се установи причината. В другата клиника просто препоръчаха лазер и не си поставят за цел да изолират възпалителния процес като причина за проблема. Сега имам следната дилема - във втората клиника обработката с лазер я прави завеждащият клиниката, който е доцент и офталмолог, за когото чета много положителни отзиви в интернет. В същото време обаче ме притеснява вероятността да има някаква друга причина зад промените в окото, още повече че преди няколко месеца имах парализа на лицев нерв (причината за това остана неизвестна), която беше засегнала същото око. Въпреки че според доцента няма връзка  между двете неща, аз си мисля, че все пак не е изключена.

Въпросът ми към хора, които имат подобни мътнини в очите, е дали са им правени допълнителни изследвания, за да се установи причината за появата на мътнините, и дали обработката с лазер е рутинна процедура, всмисъл че не е толкова важно кой точно специалист я прави (от публикации в интернет оставам с впечатление, че и вдвете клиники работят добри специалисти).

Благодаря!
Цитирай


Имам мътнини и в двете очи вече 15 години. При мен попадаха клетки в стъкловидното тяло от две "огнища" и търсиха източника на възпалението, за да го спрат и да спре и изливът на клетки. Минах през всякакви лекари. Лазер изобщо не беше опция за лечение, но все пак действието е от преди доста време.
« Последна редакция: Вт., 05 Юли 2011, 16:09 от Ivema »
Цитирай


Здравейте, "мушиците" в стъкловидното тяло се движат заедно с погледа на човек и те не са опасни. Те са резултат от деструкция на стъкловидното тяло следствие неговото остаряване с възрастта.
Цитирай


Благодаря Ви, д-р Бориславова, но въпросът не беше какво представляват мътнините, а дали е нужно да се изключи възпалителен процес в организма като причина за тяхната поява.
Цитирай


Здравейте, може би съм разбрала грешно въпроса ви. Да, при наличие на мътнини в стъкловидното тяло трябва разбира се да се излючи възпалителен процес в окото. Много често такав процес (възпалителен) е причина за мътнини в стълковидното тяло
Цитирай


Здравейте,аз имам също такъв проблем от 5,6години в момента съм на 27,обиколила съм много клиники от които повечето частни и отговирите бяха "ЕЕ нищо ти няма млада си ще се оправиш" и тем подобни простотии ..само в една клиника в Княжево ми казаха,че сигурно е отлепване на стъкловидното тяло,били мъртви клетки...попитах как се лекува не се лекувало от тогава до сега не съм посещавала офтамолог защото единственото което направиха за мен е да ми взимат парите без д ами помогнат!Моите точки се увеличиха с времето много са вече "плуват" на всякъде из очите ми на където погледна и те веднага след погледа ми...ако ме разбирате..и понякога така правя като гледам на пред те падат надолу и минавайки през зеницата виждам магливо за секунда т.е. черните точки са мъгливи когато минават от пред на зрението ми,светлината много ме дразни-да уточня,че не са ми откривали късогледтсво стегматизми итн...но ми ужасно ми пречат защото се увеличиха и не мога, да чета нормално разсейват ме как да го обясна.. Rolling Eyes просто минавайки от пред са мъгливи от срани като си плуват са черни иии ужасно е просто..някой да сподели от темата с подобен проблем къде мога да посетя истински лекар който ще ми помогне
Цитирай


Мама на малко елфче, за съжаление въз основа на това, което четох из интернет, и каквото ми казаха и в двете клиники, останах с впечатление, че това наистина са необратими промени в структурата на окото. Мога само да те посъветвам при промени (нови точки, "светкавици" пред окото) да ходиш на подробен преглед, т.к. в повечето случаи точките са безобидни, но ето - при мен заради това, че са до кръвоносен съд се наложи манипулация, за да се предотврати евентуално отлепване на ретината, което вече е наистина много сериозен проблем.
Цитирай


Каква е тази манипулация какво представлява да не да става въпрос за витректомия  и  къде си била на предглед,бих посетила същата клиника щом помагат много искам да оправя този проблем толкова години ме мъчи и дразни  Не знанам какво значи "до кръвоносен съд" но при мен някой се виждат като нишки..т.е. така правя че се вглеждам в тях когато "плуват" и приличат някой точно на хвърчащи съдчета,нишки..а светкавици имам да не често но от време на време ми "присветква" от какво се получава това? Rolling Eyes Принципно съм с ниско кръвно и винаги съм го свързвала с това но имам чести случаи на моменти в които нищо не виждам изведнъж става виждам частично много е странно...сигурно е някакъв симптом
« Последна редакция: Пет., 08 Юли 2011, 15:08 от Мама на малко Елфче »
Цитирай


Манипулацията, която ми направиха, беше да се оградят втвърдените клетки с лазер - наричат го "бараж". Това само предотвратява придърпването на кръвоносния съд, но не премахва "мушицата", която виждам - тя не може да се махне.

Мисля, че трябва да отидеш на обстоен преглед, т.к. тези светкавици са симптом на някакув проблем с ретината (май, изобщо не съм специалист).

Ще ти пратя на ЛС информация къде съм ходила на преглед.
Цитирай


Мама на Елфче, абсолютно същото е при мен, без светкавиците. Мътнини, точки, нишки - безброй. От 15 години си живея с тях и дори не ги забелязвам вече. Не вярвах, че ще свикна, но факт - свикнах. Миналата седмица бях на очен лекар за пръв път от много време насам - изписа ми някакви хапчета, които подобрявали оросяването на окото и подобрявали положението. Не съм ги взела още, дори не погледнах какви са. Отзив никакъв не мога да дам. Но ако при теб наистина се увеличават, мисля, че трябва да се вземат мерки поне това да спре. Останалите, че не можеш да ги разкараш, не можеш.
Цитирай


здравейте, и аз съм с този "проблем" и то от една седмица насам, никога преди това не съм го забелязвала, а очната лекарка днес ме убеждаваше, че съм го имала и преди и не съм забелязала, нямам никакъв диоптер и проблеми с очите, на 24 години съм. случи ми се след една средно тежка дехидратация на морето, след която бях в болница на системи, общо взето оттогава забелязах тези "неща" в погледа ми. въпросът ми е дали ако се е получило това от дехидратацията (не знам дали е възможно) дали има шанс като ми се дооправи организма напълно да се оправи и това... на прегледа не ми казаха да имам отлепване на стъкловидното тяло, само че било нормално и нямало нужда да ходя повече на преглед...изписаха ми капки изкуствени сълзи.
Цитирай


Здравейте, възможно е дехидратацията да е засилила "мушиците" и за това да сте започнала да ги виждате, но със сигурност са били там и преди, но в по- малка степен и не сте ги забелязвали. Тези "мушици" т.нар., не са пряко свързани с отлепването на стъкловидното тяло, което отлепване обикновено се случва след 60 год, освен ако няма някакво очно заболяване, при което отлепването може да се наблюдава и по- рано. Трябва редовно, ежегодишно да ходите на преглед, но това е профилактично, няма защо да се притеснявате излишно.
Цитирай


Благодаря ви д-р Бориславова за отговора  bouquet Казали сте го много точно - явно сега се е засилило това "явление", преди го е имало, но не толкова осезаемо. Мога ли да се надявам да отшуми тази по - засилена поява на "мушици", от дехидратацията мина точно една седмица вече, а бях доста зле тогава или съм се "увредила" трайно и ще си ги виждам занапред по този начин както сега?
Цитирай


.а светкавици имам да не често но от време на време ми "присветква" от какво се получава това? Rolling Eyes
Здравей и аз имам мътинки, но ми казаха каквото и на останалите, че е необратимо. Да се обърна за помощ ако ми се появят светкавици - това е сигнал за опасност от отлепване на ретината. Така че е  хубаво да отидеш на специалист.
Майка ми имаше светкавици и се оправи само с капки и хапчета някакви. На нея й беше от високо очно налягане.
Цитирай


Ужасно съжялвам, че прочетох тази тема!
откакто я прочетох , от около два дни започнах да имам подобни симптоми.
Виждам нещо като косъмчета, ивици пред очите ми. Ужасно е!
какво да правя сега ?
Цитирай


Ужасно съжялвам, че прочетох тази тема!
откакто я прочетох , от около два дни започнах да имам подобни симптоми.
Виждам нещо като косъмчета, ивици пред очите ми. Ужасно е!
какво да правя сега ?

внушила си си явно , че виждаш нещо по различно от друг път, всеки човек ги вижда, но без да му пречат. когато се променя структурата на стъкловидното тяло по една или друга причина стават по осезаеми, поне при мен стана така. не е нужно да е проблем, не се притеснявай излишно, повечето ми приятели виждат тези "власинки" и е напълно нормално  Peace
Цитирай


Mindy,
благодаря за отговора.
Продължавам да ги виждам , когато се сетя за тях. Аз обаче имам и диоптър за далечно виждане, нося очила. диоперът ми е 1 на едното око и 0,75 на другото. имам и астигматизъм на лявото око. и сега и това. Sick дано да е само внушение.
Цитирай


Здравейте,
Аз още от малка си спомням, че виждах като си притворя очите много точици, но безцветни, на светъл фон. Сега съм бременна и в началото на четвъртия месец от бременността изведнъж забелязах, че две от точиците са станали сиви, т.е.доста видими, виждам ги вече и на не толкова светъл фон. Изчетох каквото намерих в интернет и реших че са именно тези "мътнини", не мога да реша дали ще се оправи след б ременността, май няма такъв изглед  newsm78 на доктор още не съм ходила, не знам къде да отида.
Цитирай


Аз ги виждам само, когато се сетя за тях.
Цитирай


надали ще се махне, това са един вид умрли клетчици вътре в окото и си седят там и ги виждаш като отражение, това е обяснението, няма нужда д ахдиш на лекар, тово не е проблем за зрението. ако толкова държиш да отидеш по нататък на профилактичн преглед мога да ти препоръчам моята очна лекарка - много е добра  Peace и все пак няма от какво да се притесняваш, не се вглеждай в такива неща.
Цитирай


Човек вижда това, което знае! Преди когато не сте знаели че са там тези неща и сега когато знаете е едно и също. Нищо  специално не се налага да правите
Цитирай


Благодаря Ви за отговора!  bouquet
Цитирай


Ох, изпаднах в депресия. чувствам се ужасно. нося очилата и пак ги виждам. направо ще се побъркам, взех си валидол за успокоение, незная какво да правя. чувствам се зле.
Цитирай


Ох, изпаднах в депресия. чувствам се ужасно. нося очилата и пак ги виждам. направо ще се побъркам, взех си валидол за успокоение, незная какво да правя. чувствам се зле.

е чак валидол...защо се притесняваш за нещо което изяснихме, че е нормално и почти всеки вижда, свикваш и това е! не се вглеждай и не ги търси тези неща.
Цитирай


Ох, изпаднах в депресия. чувствам се ужасно. нося очилата и пак ги виждам. направо ще се побъркам, взех си валидол за успокоение, незная какво да правя. чувствам се зле.
Неприятно е, но наистина се свиква. Освен това се променя - при мен беше станало едно доста голямо петно, което се виждаше и в сумрак, не само на светло. Особено неприятно беше като си движа погледа по монитора. Тези мътнини могат и да се разсейват из окото и стават по-незабележими.
Цитирай


Да споделя и аз за моят случай. Преди 6години на очен преглед се установи, че имам мътнини в двете очи, мушички и възпаление за които не подозирах, правиха ми какви ли не изследвания и така и не се установи на какво се дължи. Лекарите казваха, че имам изсъхване на кръвоносните съдове в периферията на очите които причиняват отлепване на ретината. Последва в продължение на една година всеки месец да ми се прави лазарен бараж на двете очи, което стопира процеса. Един месец след като ми казаха, че за момента всичко е спокойно и наред аз забременях, когато ходих на преглед за да ми се следи състоянието лекарите бяха учудени, че възпалението е изчезнало. Оказа се, че бременността ми е повлияла добре.Родих секцио и досега всичко ми е наред с очите, и задължително ходя веднъж в годината на преглед.
Цитирай


незнам какво ще правя.
тея нишки ги забелязвам само, когато се сетя за тях. днес излизах и ми нямаше нищо, сега погледнах към небето и пак ги видях, купих си валериан, ако имам нужда, защото снощи нямах и се шашнах, някак се депресирах, дано се оравя скоро . много благодаря, момичета, че ме успокоихте малко от малко. bouquet снощи бях много зле.
Цитирай


Аз все още си ги имам тези странни власинки, които виждам. Не съм ходила на лекар. Понякога се притеснявам много и сега съм така.
Цитирай


Аз все още си ги имам тези странни власинки, които виждам. Не съм ходила на лекар. Понякога се притеснявам много и сега съм така.

и аз си ги имам все още, но доста по - бледи от както ми се появиха първоначално, няма за какво да се притесняваш, а и няма как да изчезнат напълно  Peace
Цитирай


Здравейте,
И на мен ми се появи този проблем с мътнините.
Ходих на лекар и ми препоръчаха да направя лазерна коагулация като предпазна мярка срещу отлепяне на ретината. Някой минал ли е през тази процедура? Какво представлява и има ли някакви негативни последици след това?
Цитирай


Здравейте!Съветвам Ви да направите един пълен преглед при офталмолог и да не се притеснявате.В много голяма част от случаите се касае за физиологичния процес на деструкция/разводняване/ на стъкловидното тяло.Това е веществото,което заема голяма част от кухината на очната ябълка.При това в него се образуват фини нишки и мътнинки,които Вие започвате да забелязвате.Въпреки това направете си преглед и пишете,ако имате още въпроси,които Ви притесняват.Поздрави!
Цитирай


Имам ги същите мушици, точки, клетки, червейчета или на каквото там приличат от както се помня, т.е. от малък. В началото си мислех, че са вродени после, че всеки човек ги има. В началото бяха повече в лявото, но ми се струва, че се увеличиха с годините. Много пъти съм питал лекарите за тях и отговорът е еден и същ - "Свиквай". Никой не каза, че се лекуват или поне да обясни от какво идват. Като поостарях, се замислих дали не идват от някакви здравословни проблеми както от проблем със зъб/и, високо кръвно налягане. После се стрясках от помисли, че нещо с окото не е наред - отлепване на ретина, клетки влезли под ретината и размножаващи се, които ще доведат до пълна слепота и т.н..  
Цитирай


Аз също имам от около седмица съшия проблем и се разтърсих в нета. Ето какво открих:
"МУШИЦИ" В ОКОТО - ДЕФИЦИТ НА АНТИОКСИДАНТИ

" Появата на "мушици" или плуващи тъмни точки в зрителното поле е последица от акумулирането на протеиноподобен материал във вътрешността на стъкловидното тяло – гелообразно вещество, съставящо 80% от очната ябълка. При преминаване на светлината през окото тези структури хвърлят сянка върху ретината и това обяснява появяването на "мушици". В действителност те представляват движещи се чужди образувания в стъкловидното тяло. Става дума за много често срещано оплакване, което в повечето случаи само по себе си не дава повод за тревога, особено ако е налице отдавна и не е наблюдавана промяна. Ако обаче "мушиците" се появят внезапно, трябва бързо да се консултираме с офталмолог, защото може да са признак за отлепване на ретината. При всички случаи трябва сами да си помогнем, като се стремим да подобрим производството на колаген от тялото. Това ще постигнем с увеличаване на дневния прием на витамин С (над 500 мг), биофлавоноиди (например антицианидин от гроздови семена или блатна боровинка) и/ или глюкозамин сулфат. " (това е оттук: http://zari-bg.net/feature/45.html).
Оказва се, че е задължителна бърза консултация с лекар. Аз си записах час, но докато дойде, реших, че не е лошо да започна да пия антиоксиданти и си купих "Оксибио", Витамин С, пия по други причини и глюкозамин сулфат (вторична коксартроза). Смятам да си капя и Офталмосептонекс, че имам чувството и за лека болка или дразнене в окото - знам, че не вредят. Надявам се да не е сериозно. Ако имам подобрение, ще пиша.

Ето подробна статия по въпроса и тук: http://ezine.bg/n61-28368-%D0%9C%D1%83%D1%85%D0%B5%D1%81_%D0%92% … D0%BE%D1%82%D0%BE.
Цитирай


Благодаря за информацията!
Всичко е описано абсолютно точно - и за бързите точици, правещи нещо като кръгове когато погледна към светло (особено към чисто синьо небе), и за очната мигрена, която ми се появява обикновено след футболен мач, но не повече от един/два пъти на година. При нея виждам само това, в което се взирам, а останалото е в мъгла. След като премине мъглата, започва една тъпа болка в слепоочията.
Цитирай


Taка, да се включа отново. Бях на лекар преди около 5 дни (за интересуващте се, д-р Донев, в МЦ Ресбиомед, много съм доволна от него) и диагнозата ми е: задно отлепване на стъкловидното тяло. предписа ми Лутакс капсули по 1 дн. и капки за очи Cationorm 2х1 к. дневно, докато свършат по 2 опаковки и от 2те, след това - капките - при нужда, но може и да ги продължа по същата схема, антиоксиданта - след 1 месец почивка, пак за около 1-2 месеца.
Първите дни след това усещах глождене в окото и реших да капя и на обяд от тези капки, и още, заедно с Лутакс (вземан сутринта), да си продължа Оксибио (по 1 вечер). В резултат, мога да кажа, че имам подобрение - мушиците сякаш поизчезнаха (или са се оттеглили извън видимото поле, не знам, но виждам по-добре, почти не ме разсейват), сега вече нямам и глождене в окото. 
За такова отлепване каза, че нищо друго не може да се направи.

За причините тези върастови изменения (мушиците в окото) да се случват толкова рано при мен (аз съм на 39), е непрекъснатата целодневна работа на компютър, при което очите не мигат, затова всеки като мен трябва често да си капе капки "изкуствени сълзи" и на всеки час да прави по 15 мин. почивка. Това не се било наблюдавало преди 20тина години, и  не се наблюдавало при гледане на филм в кино или четене. Ами това е, дето се казва, опичайте си ума как и колко работите на компютъра!  Rolling Eyes

Иначе, причина при мен може да е била и една инфекция преди седмицата на миналия ми пост, която не разбрах каква беше, мина бързо (започна с възпаление на венеца около един мъдрец, която уж мина за ден, но после ме втресе и ми прилоша и бях много отмаляла за един ден), но тогава изведнъж ми се появиха мушиците (или поне 1та мушица, не броя нишките) в едното око.
Срещу такъв риск, вече няма кой знае какво да се направи, освен, ако се случат, колкото и да са леки, незабавно да се предприеме лечение.
Цитирай


Entis, много ти благодаря за информацията. Hug Този форум изглежда изоставен от специалистите, добре, че има съвестни хора да пишат и да помагат. Confused
Цитирай


Здравейте, и аз имам такива плаващи мътнини от 1 месец, след прекарана инфекция на очите. Лекарката ми каза, че може и да се дължи на високия диоптър късогледство -7.
Предписаха ми антиоксиданти и ампули и малко избледняха, с времето щели да изчезнат, ако не изчезнат да не им обръщам внимание.
Ако мушичките се увеличат, стане като завеса от мушици и започна да виждам светкавици, веднага в най-близката клиника и там  залепват ретината с лазер, което било рутинна процедура. Отлепването на ретината е опасно ако не отидеш при първите се появили симптоми. Иначе лекарите препоръчват "лазерна коагулация" - укрепване на ретината, което е превантивно за да не се отлепи, но аз четох някъде в статия, че ако няма нужда е по-добре да не се прави. Сега нямам много време, но ще я потърся и ще я пусна.
От цялото ходене на лекари разбрах, че ако имаш висок диоптър или някакви други проблеми с очите или пък ако си след 40 години трябва постоянно да се пият добавки, антиоксиданти или ампули за да се избегнат или намалят проблемите. И да си винаги информиран за добри лекари и клиники (за всеки случай), дано всички да си виждаме добре до дълбока старост  Praynig
Цитирай


1-36 от 36 отговора