Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2011, 19:40 ч.

Мътнина в стъкловидното тяло на окото

 • 83 125
 • 93
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 193
Наямах никакви проблеми с очите допреди две седмици, когато започнах да виждам "мушица" пред едното си око. Ходих в две частни очни клиники в София, прегледаха ме обстойно, включително с Голдман, общо-взето ми казаха едно и също - това са промени в стъкловидното тяло на окото, които са необратими, но сами по себе си не са страшни. В моя случай това втвърдяване в стъкловидното тяло се намира близо до кръвоносен съд на ретината, което създава риск от отлепването й, и за да се предотврати отлепване е препоръчително мястото да се обработи с лазер.

В една от клиниките ми дадоха въпросник, който да попълня, и според отговорите, които посоча, ще определят дали тези изменения в окото може да се дължат на някакъв възпалителен процес в организма - в такъв случай назначават допълнителни изследвания, за да се установи причината. В другата клиника просто препоръчаха лазер и не си поставят за цел да изолират възпалителния процес като причина за проблема. Сега имам следната дилема - във втората клиника обработката с лазер я прави завеждащият клиниката, който е доцент и офталмолог, за когото чета много положителни отзиви в интернет. В същото време обаче ме притеснява вероятността да има някаква друга причина зад промените в окото, още повече че преди няколко месеца имах парализа на лицев нерв (причината за това остана неизвестна), която беше засегнала същото око. Въпреки че според доцента няма връзка  между двете неща, аз си мисля, че все пак не е изключена.

Въпросът ми към хора, които имат подобни мътнини в очите, е дали са им правени допълнителни изследвания, за да се установи причината за появата на мътнините, и дали обработката с лазер е рутинна процедура, всмисъл че не е толкова важно кой точно специалист я прави (от публикации в интернет оставам с впечатление, че и вдвете клиники работят добри специалисти).

Благодаря!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 221
Имам мътнини и в двете очи вече 15 години. При мен попадаха клетки в стъкловидното тяло от две "огнища" и търсиха източника на възпалението, за да го спрат и да спре и изливът на клетки. Минах през всякакви лекари. Лазер изобщо не беше опция за лечение, но все пак действието е от преди доста време.

Последна редакция: вт, 05 юли 2011, 16:09 от Ivema

# 2
 • гр.София
 • Мнения: 154
Здравейте, "мушиците" в стъкловидното тяло се движат заедно с погледа на човек и те не са опасни. Те са резултат от деструкция на стъкловидното тяло следствие неговото остаряване с възрастта.

# 3
 • София
 • Мнения: 193
Благодаря Ви, д-р Бориславова, но въпросът не беше какво представляват мътнините, а дали е нужно да се изключи възпалителен процес в организма като причина за тяхната поява.

# 4
 • гр.София
 • Мнения: 154
Здравейте, може би съм разбрала грешно въпроса ви. Да, при наличие на мътнини в стъкловидното тяло трябва разбира се да се излючи възпалителен процес в окото. Много често такав процес (възпалителен) е причина за мътнини в стълковидното тяло

# 5
 • Мнения: 92
Здравейте,аз имам също такъв проблем от 5,6години в момента съм на 27,обиколила съм много клиники от които повечето частни и отговирите бяха "ЕЕ нищо ти няма млада си ще се оправиш" и тем подобни простотии ..само в една клиника в Княжево ми казаха,че сигурно е отлепване на стъкловидното тяло,били мъртви клетки...попитах как се лекува не се лекувало от тогава до сега не съм посещавала офтамолог защото единственото което направиха за мен е да ми взимат парите без д ами помогнат!Моите точки се увеличиха с времето много са вече "плуват" на всякъде из очите ми на където погледна и те веднага след погледа ми...ако ме разбирате..и понякога така правя като гледам на пред те падат надолу и минавайки през зеницата виждам магливо за секунда т.е. черните точки са мъгливи когато минават от пред на зрението ми,светлината много ме дразни-да уточня,че не са ми откривали късогледтсво стегматизми итн...но ми ужасно ми пречат защото се увеличиха и не мога, да чета нормално разсейват ме как да го обясна.. Rolling Eyes просто минавайки от пред са мъгливи от срани като си плуват са черни иии ужасно е просто..някой да сподели от темата с подобен проблем къде мога да посетя истински лекар който ще ми помогне

# 6
 • София
 • Мнения: 193
Мама на малко елфче, за съжаление въз основа на това, което четох из интернет, и каквото ми казаха и в двете клиники, останах с впечатление, че това наистина са необратими промени в структурата на окото. Мога само да те посъветвам при промени (нови точки, "светкавици" пред окото) да ходиш на подробен преглед, т.к. в повечето случаи точките са безобидни, но ето - при мен заради това, че са до кръвоносен съд се наложи манипулация, за да се предотврати евентуално отлепване на ретината, което вече е наистина много сериозен проблем.

# 7
 • Мнения: 92
Каква е тази манипулация какво представлява да не да става въпрос за витректомия  и  къде си била на предглед,бих посетила същата клиника щом помагат много искам да оправя този проблем толкова години ме мъчи и дразни  Не знанам какво значи "до кръвоносен съд" но при мен някой се виждат като нишки..т.е. така правя че се вглеждам в тях когато "плуват" и приличат някой точно на хвърчащи съдчета,нишки..а светкавици имам да не често но от време на време ми "присветква" от какво се получава това? Rolling Eyes Принципно съм с ниско кръвно и винаги съм го свързвала с това но имам чести случаи на моменти в които нищо не виждам изведнъж става виждам частично много е странно...сигурно е някакъв симптом

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 15:08 от Мама на малко Елфче

# 8
 • София
 • Мнения: 193
Манипулацията, която ми направиха, беше да се оградят втвърдените клетки с лазер - наричат го "бараж". Това само предотвратява придърпването на кръвоносния съд, но не премахва "мушицата", която виждам - тя не може да се махне.

Мисля, че трябва да отидеш на обстоен преглед, т.к. тези светкавици са симптом на някакув проблем с ретината (май, изобщо не съм специалист).

Ще ти пратя на ЛС информация къде съм ходила на преглед.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 221
Мама на Елфче, абсолютно същото е при мен, без светкавиците. Мътнини, точки, нишки - безброй. От 15 години си живея с тях и дори не ги забелязвам вече. Не вярвах, че ще свикна, но факт - свикнах. Миналата седмица бях на очен лекар за пръв път от много време насам - изписа ми някакви хапчета, които подобрявали оросяването на окото и подобрявали положението. Не съм ги взела още, дори не погледнах какви са. Отзив никакъв не мога да дам. Но ако при теб наистина се увеличават, мисля, че трябва да се вземат мерки поне това да спре. Останалите, че не можеш да ги разкараш, не можеш.

# 10
 • Мнения: 142
здравейте, и аз съм с този "проблем" и то от една седмица насам, никога преди това не съм го забелязвала, а очната лекарка днес ме убеждаваше, че съм го имала и преди и не съм забелязала, нямам никакъв диоптер и проблеми с очите, на 24 години съм. случи ми се след една средно тежка дехидратация на морето, след която бях в болница на системи, общо взето оттогава забелязах тези "неща" в погледа ми. въпросът ми е дали ако се е получило това от дехидратацията (не знам дали е възможно) дали има шанс като ми се дооправи организма напълно да се оправи и това... на прегледа не ми казаха да имам отлепване на стъкловидното тяло, само че било нормално и нямало нужда да ходя повече на преглед...изписаха ми капки изкуствени сълзи.

# 11
 • гр.София
 • Мнения: 154
Здравейте, възможно е дехидратацията да е засилила "мушиците" и за това да сте започнала да ги виждате, но със сигурност са били там и преди, но в по- малка степен и не сте ги забелязвали. Тези "мушици" т.нар., не са пряко свързани с отлепването на стъкловидното тяло, което отлепване обикновено се случва след 60 год, освен ако няма някакво очно заболяване, при което отлепването може да се наблюдава и по- рано. Трябва редовно, ежегодишно да ходите на преглед, но това е профилактично, няма защо да се притеснявате излишно.

# 12
 • Мнения: 142
Благодаря ви д-р Бориславова за отговора   bouquet Казали сте го много точно - явно сега се е засилило това "явление", преди го е имало, но не толкова осезаемо. Мога ли да се надявам да отшуми тази по - засилена поява на "мушици", от дехидратацията мина точно една седмица вече, а бях доста зле тогава или съм се "увредила" трайно и ще си ги виждам занапред по този начин както сега?

# 13
 • Мнения: 968
.а светкавици имам да не често но от време на време ми "присветква" от какво се получава това? Rolling Eyes
Здравей и аз имам мътинки, но ми казаха каквото и на останалите, че е необратимо. Да се обърна за помощ ако ми се появят светкавици - това е сигнал за опасност от отлепване на ретината. Така че е  хубаво да отидеш на специалист.
Майка ми имаше светкавици и се оправи само с капки и хапчета някакви. На нея й беше от високо очно налягане.

# 14
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
Ужасно съжялвам, че прочетох тази тема!
откакто я прочетох , от около два дни започнах да имам подобни симптоми.
Виждам нещо като косъмчета, ивици пред очите ми. Ужасно е!
какво да правя сега ?

# 15
 • Мнения: 142
Ужасно съжялвам, че прочетох тази тема!
откакто я прочетох , от около два дни започнах да имам подобни симптоми.
Виждам нещо като косъмчета, ивици пред очите ми. Ужасно е!
какво да правя сега ?

внушила си си явно , че виждаш нещо по различно от друг път, всеки човек ги вижда, но без да му пречат. когато се променя структурата на стъкловидното тяло по една или друга причина стават по осезаеми, поне при мен стана така. не е нужно да е проблем, не се притеснявай излишно, повечето ми приятели виждат тези "власинки" и е напълно нормално  Peace

# 16
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
Mindy,
благодаря за отговора.
Продължавам да ги виждам , когато се сетя за тях. Аз обаче имам и диоптър за далечно виждане, нося очила. диоперът ми е 1 на едното око и 0,75 на другото. имам и астигматизъм на лявото око. и сега и това. Sick дано да е само внушение.

# 17
 • София
 • Мнения: 26
Здравейте,
Аз още от малка си спомням, че виждах като си притворя очите много точици, но безцветни, на светъл фон. Сега съм бременна и в началото на четвъртия месец от бременността изведнъж забелязах, че две от точиците са станали сиви, т.е.доста видими, виждам ги вече и на не толкова светъл фон. Изчетох каквото намерих в интернет и реших че са именно тези "мътнини", не мога да реша дали ще се оправи след б ременността, май няма такъв изглед  newsm78 на доктор още не съм ходила, не знам къде да отида.

# 18
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
Аз ги виждам само, когато се сетя за тях.

# 19
 • Мнения: 142
надали ще се махне, това са един вид умрли клетчици вътре в окото и си седят там и ги виждаш като отражение, това е обяснението, няма нужда д ахдиш на лекар, тово не е проблем за зрението. ако толкова държиш да отидеш по нататък на профилактичн преглед мога да ти препоръчам моята очна лекарка - много е добра  Peace и все пак няма от какво да се притесняваш, не се вглеждай в такива неща.

# 20
 • гр.София
 • Мнения: 154
Човек вижда това, което знае! Преди когато не сте знаели че са там тези неща и сега когато знаете е едно и също. Нищо  специално не се налага да правите

# 21
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
Благодаря Ви за отговора!   bouquet

# 22
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
Ох, изпаднах в депресия. чувствам се ужасно. нося очилата и пак ги виждам. направо ще се побъркам, взех си валидол за успокоение, незная какво да правя. чувствам се зле.

# 23
 • Мнения: 142
Ох, изпаднах в депресия. чувствам се ужасно. нося очилата и пак ги виждам. направо ще се побъркам, взех си валидол за успокоение, незная какво да правя. чувствам се зле.

е чак валидол...защо се притесняваш за нещо което изяснихме, че е нормално и почти всеки вижда, свикваш и това е! не се вглеждай и не ги търси тези неща.

# 24
 • Мнения: 968
Ох, изпаднах в депресия. чувствам се ужасно. нося очилата и пак ги виждам. направо ще се побъркам, взех си валидол за успокоение, незная какво да правя. чувствам се зле.
Неприятно е, но наистина се свиква. Освен това се променя - при мен беше станало едно доста голямо петно, което се виждаше и в сумрак, не само на светло. Особено неприятно беше като си движа погледа по монитора. Тези мътнини могат и да се разсейват из окото и стават по-незабележими.

# 25
 • Мнения: 2
Да споделя и аз за моят случай. Преди 6години на очен преглед се установи, че имам мътнини в двете очи, мушички и възпаление за които не подозирах, правиха ми какви ли не изследвания и така и не се установи на какво се дължи. Лекарите казваха, че имам изсъхване на кръвоносните съдове в периферията на очите които причиняват отлепване на ретината. Последва в продължение на една година всеки месец да ми се прави лазарен бараж на двете очи, което стопира процеса. Един месец след като ми казаха, че за момента всичко е спокойно и наред аз забременях, когато ходих на преглед за да ми се следи състоянието лекарите бяха учудени, че възпалението е изчезнало. Оказа се, че бременността ми е повлияла добре.Родих секцио и досега всичко ми е наред с очите, и задължително ходя веднъж в годината на преглед.

# 26
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
незнам какво ще правя.
тея нишки ги забелязвам само, когато се сетя за тях. днес излизах и ми нямаше нищо, сега погледнах към небето и пак ги видях, купих си валериан, ако имам нужда, защото снощи нямах и се шашнах, някак се депресирах, дано се оравя скоро . много благодаря, момичета, че ме успокоихте малко от малко.  bouquet снощи бях много зле.

# 27
 • В страната на принцесите.
 • Мнения: 169
Аз все още си ги имам тези странни власинки, които виждам. Не съм ходила на лекар. Понякога се притеснявам много и сега съм така.

# 28
 • Мнения: 142
Аз все още си ги имам тези странни власинки, които виждам. Не съм ходила на лекар. Понякога се притеснявам много и сега съм така.

и аз си ги имам все още, но доста по - бледи от както ми се появиха първоначално, няма за какво да се притесняваш, а и няма как да изчезнат напълно  Peace

# 29
 • Мнения: 1
Здравейте,
И на мен ми се появи този проблем с мътнините.
Ходих на лекар и ми препоръчаха да направя лазерна коагулация като предпазна мярка срещу отлепяне на ретината. Някой минал ли е през тази процедура? Какво представлява и има ли някакви негативни последици след това?

# 30
 • Мнения: 253
Здравейте!Съветвам Ви да направите един пълен преглед при офталмолог и да не се притеснявате.В много голяма част от случаите се касае за физиологичния процес на деструкция/разводняване/ на стъкловидното тяло.Това е веществото,което заема голяма част от кухината на очната ябълка.При това в него се образуват фини нишки и мътнинки,които Вие започвате да забелязвате.Въпреки това направете си преглед и пишете,ако имате още въпроси,които Ви притесняват.Поздрави!

# 31
 • Мнения: 5
Имам ги същите мушици, точки, клетки, червейчета или на каквото там приличат от както се помня, т.е. от малък. В началото си мислех, че са вродени после, че всеки човек ги има. В началото бяха повече в лявото, но ми се струва, че се увеличиха с годините. Много пъти съм питал лекарите за тях и отговорът е еден и същ - "Свиквай". Никой не каза, че се лекуват или поне да обясни от какво идват. Като поостарях, се замислих дали не идват от някакви здравословни проблеми както от проблем със зъб/и, високо кръвно налягане. После се стрясках от помисли, че нещо с окото не е наред - отлепване на ретина, клетки влезли под ретината и размножаващи се, които ще доведат до пълна слепота и т.н..  

# 32
 • София
 • Мнения: 19
Аз също имам от около седмица съшия проблем и се разтърсих в нета. Ето какво открих:
"МУШИЦИ" В ОКОТО - ДЕФИЦИТ НА АНТИОКСИДАНТИ

" Появата на "мушици" или плуващи тъмни точки в зрителното поле е последица от акумулирането на протеиноподобен материал във вътрешността на стъкловидното тяло – гелообразно вещество, съставящо 80% от очната ябълка. При преминаване на светлината през окото тези структури хвърлят сянка върху ретината и това обяснява появяването на "мушици". В действителност те представляват движещи се чужди образувания в стъкловидното тяло. Става дума за много често срещано оплакване, което в повечето случаи само по себе си не дава повод за тревога, особено ако е налице отдавна и не е наблюдавана промяна. Ако обаче "мушиците" се появят внезапно, трябва бързо да се консултираме с офталмолог, защото може да са признак за отлепване на ретината. При всички случаи трябва сами да си помогнем, като се стремим да подобрим производството на колаген от тялото. Това ще постигнем с увеличаване на дневния прием на витамин С (над 500 мг), биофлавоноиди (например антицианидин от гроздови семена или блатна боровинка) и/ или глюкозамин сулфат. " (това е оттук: http://zari-bg.net/feature/45.html).
Оказва се, че е задължителна бърза консултация с лекар. Аз си записах час, но докато дойде, реших, че не е лошо да започна да пия антиоксиданти и си купих "Оксибио", Витамин С, пия по други причини и глюкозамин сулфат (вторична коксартроза). Смятам да си капя и Офталмосептонекс, че имам чувството и за лека болка или дразнене в окото - знам, че не вредят. Надявам се да не е сериозно. Ако имам подобрение, ще пиша.

Ето подробна статия по въпроса и тук: http://ezine.bg/n61-28368-%D0%9C%D1%83%D1%85%D0%B5%D1%81_%D0%92% … D0%BE%D1%82%D0%BE.

# 33
 • Мнения: 5
Благодаря за информацията!
Всичко е описано абсолютно точно - и за бързите точици, правещи нещо като кръгове когато погледна към светло (особено към чисто синьо небе), и за очната мигрена, която ми се появява обикновено след футболен мач, но не повече от един/два пъти на година. При нея виждам само това, в което се взирам, а останалото е в мъгла. След като премине мъглата, започва една тъпа болка в слепоочията.

# 34
 • София
 • Мнения: 19
Taка, да се включа отново. Бях на лекар преди около 5 дни (за интересуващте се, д-р Донев, в МЦ Ресбиомед, много съм доволна от него) и диагнозата ми е: задно отлепване на стъкловидното тяло. предписа ми Лутакс капсули по 1 дн. и капки за очи Cationorm 2х1 к. дневно, докато свършат по 2 опаковки и от 2те, след това - капките - при нужда, но може и да ги продължа по същата схема, антиоксиданта - след 1 месец почивка, пак за около 1-2 месеца.
Първите дни след това усещах глождене в окото и реших да капя и на обяд от тези капки, и още, заедно с Лутакс (вземан сутринта), да си продължа Оксибио (по 1 вечер). В резултат, мога да кажа, че имам подобрение - мушиците сякаш поизчезнаха (или са се оттеглили извън видимото поле, не знам, но виждам по-добре, почти не ме разсейват), сега вече нямам и глождене в окото. 
За такова отлепване каза, че нищо друго не може да се направи.

За причините тези върастови изменения (мушиците в окото) да се случват толкова рано при мен (аз съм на 39), е непрекъснатата целодневна работа на компютър, при което очите не мигат, затова всеки като мен трябва често да си капе капки "изкуствени сълзи" и на всеки час да прави по 15 мин. почивка. Това не се било наблюдавало преди 20тина години, и  не се наблюдавало при гледане на филм в кино или четене. Ами това е, дето се казва, опичайте си ума как и колко работите на компютъра!  Rolling Eyes

Иначе, причина при мен може да е била и една инфекция преди седмицата на миналия ми пост, която не разбрах каква беше, мина бързо (започна с възпаление на венеца около един мъдрец, която уж мина за ден, но после ме втресе и ми прилоша и бях много отмаляла за един ден), но тогава изведнъж ми се появиха мушиците (или поне 1та мушица, не броя нишките) в едното око.
Срещу такъв риск, вече няма кой знае какво да се направи, освен, ако се случат, колкото и да са леки, незабавно да се предприеме лечение.

# 35
 • Мнения: 1 796
Entis, много ти благодаря за информацията. Hug Този форум изглежда изоставен от специалистите, добре, че има съвестни хора да пишат и да помагат. Confused

# 36
 • Мнения: 1 309
Здравейте, и аз имам такива плаващи мътнини от 1 месец, след прекарана инфекция на очите. Лекарката ми каза, че може и да се дължи на високия диоптър късогледство -7.
Предписаха ми антиоксиданти и ампули и малко избледняха, с времето щели да изчезнат, ако не изчезнат да не им обръщам внимание.
Ако мушичките се увеличат, стане като завеса от мушици и започна да виждам светкавици, веднага в най-близката клиника и там  залепват ретината с лазер, което било рутинна процедура. Отлепването на ретината е опасно ако не отидеш при първите се появили симптоми. Иначе лекарите препоръчват "лазерна коагулация" - укрепване на ретината, което е превантивно за да не се отлепи, но аз четох някъде в статия, че ако няма нужда е по-добре да не се прави. Сега нямам много време, но ще я потърся и ще я пусна.
От цялото ходене на лекари разбрах, че ако имаш висок диоптър или някакви други проблеми с очите или пък ако си след 40 години трябва постоянно да се пият добавки, антиоксиданти или ампули за да се избегнат или намалят проблемите. И да си винаги информиран за добри лекари и клиники (за всеки случай), дано всички да си виждаме добре до дълбока старост  Praynig

# 37
 • Мнения: 5
Здравейте и от мен!И аз се присъединявам за жалост към тази тема!Имам бебе на 5м,но след месец някъде от раждането започнах да виждам такива черни подвижни точки,свързани като нишки или незнам как да го обясня!Появиха ми се и бели прозрачни линийки!Правих скенер на очите преди няколко дни и офтамолога ми каза,че ми няма нищо на очите,че и здрави хора виждали подобни неща и общо взето да си живея живота!Но аз съм доста притеснителен човек и все ги мисли тия неща,от къде са,защо са, ще се махнат ли,има ли ми нещо и прочие!Изписа ми капки Хиабак и по собствена инициатива си купих ампулите Витроген!Много се притесвявам,дали нещо не е объркано,защото на снимките,които ми даде да пазя доктора се вижда като някаква лека ямичка,няма как да го обясня без да се види!И си внушавам куп неща!Страх ме е да вдигна детето на ръце,което е неизбежно,да не би да направя нещо!Освен това забелязах, че имам доста венички или капилярчета ли са,които са много забележими и някой от тях са по-ярко червени и доближават самото око!Дали е нормално това незнам!Ако някой специалист прочете това или човек добре запознат с тия неща,ще помоля да ми обясни,дали наистина е възможно да има такива неща без причина в окото и как да се преборя с това дразнещо нещо,което пречи на ежедневието ми! Sad  ooooh!

# 38
 • Мнения: 6
Здравейте, да споделя и моя опит с тези мътнини на 24 години съм и съм късоглед с -0,75 диоптъра. Повече от 2 години виждам, точици, т.нар. мушици и в двете очи и нещо като паяжинки само в дясното око (като погледна към небето или на светъл фон).  Ходих на различни очни лекари, дори и в чужбина, които след огледа на очните дъна ми казваха, че това е нормално и доста често срещано при късогледство, не е опасно и няма махане, на въпрос не съм ли твърде млад за да се появяват още от сега, лекарят ми каза, че е имал същите случаи и при 16-17 годишни и че няма от каво да се притеснявам, каза ми също  ако се появят светли вълнообразни линии наподобяващи светкавиците при гръмотевична буря, незабавно да посетя очен лекар, те са опасния симптом.
    При последния контролен преглед докато си чаках реда, случайно видях рекламна брошура на Витроген, където се споменава за тези гадинки (точици и паяжинки). Реших да попитам очния лекар за Витроген, каза ми, че може да пробвам, но да не възлагам надежди и едвали би помогнало за мътнинките. Все пак реших да пробвам, и резултата наистина ме впечатли, на третия ден от приема на Витроген, паяжинките почти избледняха до скоро бяха тъмни, сега още ги виждам и едвали ще изчезнат напълно, но са доста по прозрачни и определено има промяна. galka_malka1986 според мен няма от какво да се притеснявате, щом очния лекар ви е прегледал и е казал, че очите са ви здрави, значи е така. Знам как се чувствате защото и аз съм много притеснителен, в началото когато ги забелязах си втълпявах какви ли не неща, започнах да страдам от безсъние, изпаднах в депресия, вдигнах кръвно и мислех само за тези мътнинки, но слава Богу се оказа, че не са сериозен проблем. Трябва само да следим за тези светкавици, точиците не са опасни, но все пак трябва да се правят рутинни прегледи поне веднъж годишно, това е. Надявам се да съм ви помогнал.

Последна редакция: пт, 02 май 2014, 18:54 от emsky05

# 39
 • Мнения: 5
Здравей emsky05!Вече незнам от какво да се притеснявам!Имам токчи,власинки като цигарен дим и едни прозрачни линийки,като буквата С!Казват, че няма нищо,но защо са тези линии незнам!Много ме е страх и не мога да си намеря място,а имам бебе да гледам!Това е повече от ужасно!!!!!!!!!!!! Sad  ooooh!

# 40
 • Мнения: 6
И при мен е същото, точки, власинки и т.н.  Виж този линк нещо подобно ли са тези линии като на снимката?
http://www.eyeinstitute.co.nz/_images/example-eye-conditions/floaters-flashes.jpg
 Ако са подобни, няма от какво да се притеснявате, среща се при много хора и НЕ е опасно.

Последна редакция: пт, 02 май 2014, 19:29 от emsky05

# 41
 • Мнения: 5
Да подобни са

# 42
 • Мнения: 6
Не съм лекар, но от моя опит мога да ви кажа да не се притеснявате излишно. Това не е опасно

# 43
 • Мнения: 5
 ooooh! Благодаря за съчувствието!И ти ли имаш такива линии освен останалите гадини  newsm78  Simple Smile

# 44
 • Мнения: 6
Да, и точици и от тези линии имам.

# 45
 • Мнения: 5
Голяма отврат е това!!!!!!!!!!!!!!!!!  #2gunfire

# 46
 • Мнения: 968
Свиква се, аз моята мътнина почти съм я забравила. Много рядко има моменти в които ми  пречи.

# 47
 • Мнения: 4 180
момичета, какво представлява изследването с голдман? болезнено ли е, с упойка ли е и колко време трае? предстои ми такова другата седмица и не знам какво да очаквам.  Rolling Eyes

# 48
 • Мнения: 968
Голдмана е едни вдлъбнати сферички, които ти допират до окото, за да се измери вътреочното налягане. Прави се много бързо, преди това се капе локално опойка в очите.

# 49
 • Мнения: 4 180
благодаря, галя, не звучи гадно. а упойката защо е, за да не мига окото ли?

# 50
 • Мнения: 968
Ириса е чувствителен при допир, просто за да не усетиш нищо докато ти го правят.

# 51
 • Пловдив
 • Мнения: 26
Мхм, и аз си ги имам.. и мътнинките.. и светлинките. Пълния комплект, даже понякога ми остава светлинна следа след като съм гледала нещо в контрастни цветове. А небето ми е като дискотека. И аз се бях притеснила, но лекарката само ги констатира и толкова. Повече ме притеснява да не станат повече, не че ги има, аз започнах да си свиквам и да не ги забелязвам, но ми се струва, че се "размножават". Някой забелязва ли увеличаване?

# 52
 • Мнения: 4 180
Присмех, не мисля, че е нормално да си караш така и да свикваш с нещо, което не ти е комфортно. на мен ми предстоят изследвания и евентуално лазерен бараж, но докато решим как да продължим ми изписаха капки и някои други лекарства, които би следвало да помогнат за намаляването на мътнините. според офталмолога дори и да не изчезнат напълно, медикаментите могат значително да подобрят положението.  Peace

# 53
 • Мнения: 968
Лазерен бараж се прави, ако имаш наченки или отлепяне на ретината. От това обикновено идват светлинки.

# 54
 • Мнения: 5
Някой забелязва ли увеличаване?
Има да.
Аз ги имам от малък и често си променят остротата - струва ми се, че е свързано с кръвното налягане - вярно, много пречат за да се съсредоточиш, особено при четене. Не може да се свикне с тях въпреки изказванията на лекарите - това е несериозно. Поне да кажат какви са причините за да се вземат мерки.
Дали се виждат на ирисдиагностика?

# 55
 • Мнения: 6
И при мен, понякога има увеличение, понякога намаляват. Но славо Богу, почти не ги забелязвам при нормални условия, а само когато погледна към ясно небе. Мисля, че няма връзка с кръвното налягане, поне при мен защото преди година ми беше малко високо, сега е нормално 125/80 и пак ги виждам.
  Относно ирисовата диагностика не съм бил на такова изследване, но доколкото знам то е по скоро алтернативен метод  за диагностика на общото състояние на различните системи в организма (храносмилателна, опорно-двигателна, нервна, кръвоносна и т.н.).
  Иначе мътнините се виждат само с преглед при очен лекар, след разшеряване на зеницата и преглед с "Лупата на Голдман".

# 56
 • Мнения: 4 180
да се включа пак след поредната консултация с лекар.
прегледът с голдман беше доста неприятен. прави се на разширени зеници, но без упойка (поне при мен беше така). няма физическа болка, но при огледа директно към окото се насочва сноп светлина, окото се опитва да се затвори, а трябва да се спазват указанията на лекаря в каква посока да се движи погледа.
според лекарите, мътнините могат да намаляват с времето, което не се дължи на подобрение, ами на изместването им в част на окото, в която остават извън зрителното поле (извинявам се за неточната терминология). за подобно "изчистване" може да се опита да се подпомогне организма с капки и антиоксидиращи препарати. препоръчват общо укрепване на организма, за да се предотврати или поне забави процеса на появята на нови мътнини. това, което се е получило до момента, смятат, че е необратимо и не подлежи на корекция или лечение.

# 57
 • Мнения: 6
Точно така, прегледа с Голдман не е приятен, но позволява много по задълбочен преглед на стъкловидното тяло и очните дъна. И при мен лекаря каза почти същите неща както при sylviana, като ми препоръча поне веднъж годишно да се прави преглед с Голдман.

# 58
 • Мнения: 4 180
да, препоръчват оглед с голдман веднъж в годината, за да се следи състоянието. не знам дали ще си го причинявам чак толкова редовно, ако нямам нови оплаквания  newsm78

# 59
 • Мнения: 629
Аз виждам такива плаващи запетайки 14 години вече. Казаха ми, че не са опасни, щом се движат и не светят, а са сиви, почти прозрачни. Иначе ми предложиха лазерна корекция по метод "Витреолиза" във Варна в частна клиника, но не смея да се подложа, щом не ми пречат все още.

# 60
 • Пловдив
 • Мнения: 2
Здравейте , ще ви разкажа моят опит с въпросните мътнини в стъкловидното тяло. Съвсем случайно забелязах нишки , които се преплитат и на няколко възелчета и то само в лявото си око. Започнах да чета из нета и отидох при личната си лекарка. Тя ми даде направление за очен лекар.Отидох в специализирана болница за очни болести в град Пловдив.Направиха ми следните изследвания:
- офталмоскопия , биомикроскопия - тези двете основно гледат преден очен сегмент
- изследване с триогледални стъкла ФБМ - с това изследване много подробно оглеждат очните дъна , ретините и периферията, кръвоносните съдове / малко е неприятно изследването ,защото залепват едни стъкла към очната ябълка и чак тогава гледат с апарата /. Та резултата е без патологични изменения , т.е. напълно здрави очи - а и зрителната ми острота е без отклонения VOD=1.0 , VOS=1.0. Обясниха ми ,че въпросните мътнини са леки промени в гела на стъкловидното тяло и най вероятно се дължат на липса на колаген в организма.Изписаха ми следната терапия
- Витроген(Vitrogen) ампули 10 мл. - по една ампула през устата сутрин на гладно - за 30 дни
- Допелхерц актив - витамини за очи с лутеин - по едно хапче вечер - за 30 дни.

И така стриктно пиех предписаните ми витамини и наистина за месец и половина мътнините напълно изчезнаха.ИЗлекувах се така аз.

# 61
 • Мнения: 30
Аз виждам такива плаващи запетайки 14 години вече. Казаха ми, че не са опасни, щом се движат и не светят, а са сиви, почти прозрачни. Иначе ми предложиха лазерна корекция по метод "Витреолиза" във Варна в частна клиника, но не смея да се подложа, щом не ми пречат все още.

Ето за този уред става въпрос, но ще е интересно някой да сподели който си е правил тази корекция какви са резултатите. Чак толкова безрисково не ми се вярва да е.

Цитат
Вторият апарат ULTRA Q е резултат на 25-годишни изследвания в областта на офталмологията. Така се е стигнало до разработване на нова технология, патентована от компанията ELLEX, за третиране на витреални опацитати. Най-общо стъкловидното тяло е чиста, подобна на желатин субстанция в централната част на окото. На млада възраст тя е абсолютно прозрачна, но с напредване на възрастта тя дегенерира и постепенно започва да се втечнява. Появяват се колагенови фибри, които образуват малки възелчета, които хвърлят сянка върху ретината. Самата процедура, наречена витреолиза, е неинвазивна, безболезнена процедура, която елиминира този визуален проблем. Тя представлява наносекундни пулсове от лазерна светлина, които изпаряват тези колагенови натрупвания и ги превръщат в газ. Тази процедура, освен че е първа и уникална в България, е новост и в световен мащаб.

# 62
 • Мнения: 4
Здравейте, от един месец и аз виждам мушички. Ходих при трима лекаря и тримата ми казаха, че не са опасни и да свиквам с тях. Пия Витроген и Лутеин, но като че ли не усещам подобрение. Не мога да свикна с тях... ужасно много се притеснявам, изпаднала съм в ужасна депресия.... сутрин дори не ми се става...От както се появиха имам чувството, че ми се влошава и зрението, но според всички си въобразявам... Не знам какво да правя... не мога да живея така .... Чудя се дали, ако си направя лазерна операция ще се чувствам по-добре(имам висока късогледство и астегматизъм), но като чета за усложненията след операциите не ми се рискува....Четох, че някои хора пият и антиоксиданти и казват, че помагат малко...

# 63
 • Мнения: 4 180
сузи, не се отчайвай. аз също не вярвах, че може да има подобрение, но ми изписаха капки и антиоксиданти и след 3 месеца прием почти изчезнаха. не че са се излекували, но според докторът са се изместили в невидимото поле на окото и няма да ми пречат. а за свикването, според мен се свиква. първо много ме разсейваха при четене, но после престанах да им обръщам внимание.

# 64
 • Мнения: 4
сузи, не се отчайвай. аз също не вярвах, че може да има подобрение, но ми изписаха капки и антиоксиданти и след 3 месеца прием почти изчезнаха. не че са се излекували, но според докторът са се изместили в невидимото поле на окото и няма да ми пречат. а за свикването, според мен се свиква. първо много ме разсейваха при четене, но после престанах да им обръщам внимание.

Здравей, Sylviana. Какви капки и какви антиоксиданти вземаше?

# 65
 • Мнения: 4 180
сузи, капките са калиев йодид 2% разтвор, а антиоксидантът е нутроф тотал.

# 66
 • Варна
 • Мнения: 221
За свикването - гаранция, че се свиква. Вече повече от 15 години живея с мътнитите и ги виждам само, когато се сетя за тях. А това е наистина рядко. Пробвах с антиоксиданти (Оксибио), но само се обринах от тях. Подобрявали оросяването на окото и по този начин помагали, но при мен по-скоро създадоха проблеми, отколкото облекчение. Мисля, че не бих се навила на операция, но определено ме накарахте да се замисля. Досега по-скоро живеех с мисълта, че няма оправия и се бях примирила Simple Smile

# 67
 • Мнения: 3
Здравейте,
На 32 години съм и От Около половин година имам т.нар. мътнини в стъкловидното тяло. Диагнозата беше поставена от лекар тук в Пловдив. Първия път отидох когато се появи първата , и след това ходих още веднъж защото станаха повече. Естествено докторката ми каза да не се плаша и че няма нищо тревожно, но от няколко дни забелязах светеща точка , която проблясва в периферията от ляво когато си въртя главата рязко. Не е светкавица или искра, а се движи от горе надолу и се вижда само на тъмно или със затворени очи. Не знам дали има общо и не искам да ви обърквам , но от известно време имах някакъв упорит проблем с гърлото и ушите ми пукаха , който поотшумя, но имам чувството , че от тогава забелязах това присвяткване. Със сигурност отново ще ида на лекар , но ми попадна темата и реших да ви попитам. Благодаря

# 68
 • Мнения: 629
И аз съм виждала такава светеща точка, като власинка. Но минава след седмица. Първия път като се получи веднага хукнах на очен лекар, но казаха нищо притеснително. И мина от самосебе си.

# 69
 • Мнения: 881
При мен мътнините се появиха внезапно след един много тежък грип. Разбира се, отидох на лекар и като на повечето от вас ми казаха, че лечение няма и трябва да свиквам. Беше ми трудно да се примиря, едната мътнина много дразнещо ми се е закотвила централно на ретината, а работата ми изисква да гледам в белия монитор целодневно - истински кошмар. Затова се зачетох в разни чуждестранни форуми, където хората споделяха опит. Според тях Серипептазата може да помогне. Това е ензим, който разгражда мъртви тъкани в тялото - реално мътнините са точно това, белтъци закотвени в стъкловидното тяло. Поръчах си го аз от един американски сайт (гледам, че вече го има и в България), но само след няколко таблетки прием разбрах, че съм бременна и го спрях. Когато имам въможност, ще пробвам отново.

# 70
 • София
 • Мнения: 2 222
Здравейте! Вчера за пръв път почувствах някакво глождене в окото и ми направиха впечатление някакви мушички и паяжинка. Първо помислих, че е косъм от косата или ми е влязло нещо в окото и го търках, но мушицата продължи да се стрелка пред погледа ми. Затворих едното си око и започнах да въртя другото. Така установих, че имам нещо на дясното си око. Надникнах в интернет и попаднах на темата. Имам три автоимунни заболявания, едно от които е Синдром на Сьогрен - сухота в лигавиците. Чудя се дали е възможно новото състояние на очите ми да е следствие на заболяването.  Thinking Явно ще трябва да прочета повече информация относно тези мътнини. Sad

# 71
 • Мнения: 133
На мен ми се появиха от 4-5 месеца ясно забележими мътнини и светкавици точно на окото, което е с по-слаб диоптър. Язък. На вид  като рояк мухи. А аз си живея с много бледи чертички  от 6-7 годишна. /Чета от 4-годишна и вероятно в най-неправилна поза и осветление/.

Д-р Недев /Зора/ и една младичка лекарка от Вижън, единодушно- задно отлепване на макулната обвивка- нищо не се прави. Чакам да падне сива пелена и да ме залепят. На въпроса да спра ли да вдигам тежко /все се пробвах/ Недев попита: Защо?
Аз обаче спрях да влача торби, стъклени тухли/1 кашон е 22 кг/ и др. дори легена с прането. Станах царица в къщи.

След 2-3 седмици петната се избистриха и вече са прозрачни. Но е пак неприятно. Шофирам. А и всички мъже ми се струват познати... Започнаха да ми предлагат сама да си нося легена с прането.
Опитах се да направя разбор ЗАЩО?
Първо мислих, че е от виното. Grinning
След това обаче схванах, че имах за 2 месеца 2 кризи на периодонтит на горни зъби, от същата страна, който зъболекаря провокира, вероятно защото не знае какво да пита, когато прелекува канали.
Зъб с хроничен периодонтит не се промива с хлорфенол, и това е в конспекта им на изпита, направо минах ПУЦ. А те не знаят или не помнят. Защо не знаят-защото изпитът им по ендодонтия е тип: Подчертайте верния отговор. а,б,в,г или д/-всички отговори.    Е, все беше д/.
Накрая с Родожил спря да ме боли. Но междувременно започнаха мътнини и светкавици в другото ми око.  А, а окото ми играе откакто спрях антибиотика, почти постоянно.

Спрях червеното вино вечер, но уви, никаква разлика. Само се влоши качеството на домашните по л-ра за 10 клас, които ми се налага да поправям чат-пат.
 

# 72
 • Мнения: 6
Здравейте и аз съмимах отлепване на ретината и след като ми махнаха пломбата виждах само криви линии и централно като в мъгла. Започнах да приемам Ретавитрол и съм много доволен от него.Интересува ме този ензим Серипептаза защото мисля че ще ми свърши работа. Откъде дй си го закупя и да добия повече информация за него.Благодаря на отзовалите се.

# 73
 • Мнения: 881
rokon4o, аз купих ензима от тук: http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Serrapeptase-90-Veggie-C … ;sr=null&ic=1
Видях, че го продават и в някакъв български сайт, но цената беше двойна. Както писах по-горе, забременях малко след като започнах да го вземам и трябваше да го спра. Затова от личен опит не мога да кажа, дали има ефект. Но самото действие на Серапептазата е много добро - разгражда всякакви мъртви тъкани в организма. Може да попиташ в темата за iherb (в раздела за пазаруване от чуждестранни сайтове). Там ще ти отговорят подробно за приложенията.

# 74
 • Мнения: 6
Много Ви благодаря за отговора.При мен случая е такав-поне така ми каза доктора , че имам отток в задната част на окото т.е. ретината и ме насочи към друг доктор академик който прегледа е 100 лв. за консултация за вътреочни инжекций, но като се поразрових видюх че е нож с две остриета и цената им е от 300лв.до 2300лв. Едната инжекция тези от 300 са някакво менте на другите и трябва поне 5-6 инжекций плюс консултацийте и отивам над 2000 лв.и реших да опитам с Ретавитрол и засега ефекта е супер сега ще ги комбинирам.Благодаря

# 75
 • Мнения: 2
Здравейте и аз имам подобен проблем,които с времето ми замъгли напълно дясното око Бях преди седмица в една Частна клиника във Варна и ми казаха че имам тумор в окото,утре отивам в друга клиника "Света Петка" ,дано да е някаква грешка. Ще пиша утре какво са ми казали   

Последна редакция: пн, 23 мар 2015, 08:45 от Krasimira Vasileva_507498

# 76
 • Мнения: 968
Успех Краси  hug

# 77
 • Мнения: 3
Приятели ,
искрено съчувствам на Краси и и пожелавам успех.
Искам само да ви кажа че поръчах серапептазата и я пих месец. Резултата беше нулев. Мамка му и мътнини много са упорити. Пробвах Витрожен, Омега 3, Серапептаза и още някакви неща , които четох в чуждите сайтове и поръчах от Ибей без резултат. Разберете не щадя средства. Бих дал всичко да ги няма и много ме дразнят. Купих си 7 килограма боровинки и ги ям замрзени от година и няма резултат. Мисля и че изчетох всичко по темата. Мнозина ще кажат какво толкова, има много по-лоши неща ... И Е ТАКА, но никой който не се сблъсквал не може да рзбере какво е да живееш с нещо , което хем е нищо , хем е в състояние да те побърка, защото постоянно ти е пред очите.
Проблема е че самото стъкловидно тяло се променя лека - полека и се гранулира. Едва ли ще се отървем. Не искам да ви обнедаждавам , но нека бъдем реалисти, защото май ще трябва да се примирим с тях и дано някой ден измислят реален и безвреден начин за премахването им, защото имам чувството , че в момента всичко е прах в очите ни..... израз който всъщност не е много далеч от истината... Wink Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: ср, 29 апр 2015, 00:11 от siddharta

# 78
 • Мнения: 2
Благодаря Ви приятели за подкрепата,аз вече съм в Германия и след 5 дни започва лечението . Стискайте ми палци.

# 79
 • София
 • Мнения: 2 222
Краси, желая ти успех с лечението! Всичко ще бъде наред! Simple Smile  newsm26  thumbsup

# 80
# 81
 • София
 • Мнения: 2 222
Интересно! Сега остава да се включи някой, който е пробвал.   Thinking

# 82
 • Мнения: 1
 Във клиника Вижън в СОфия има вече такъв апарат. Някой ходил ли е и знае ли има ли ефект?

# 83
 • Мнения: 4
При всяко заболяване е добре първо да се открие причинителя, а не да се лекуват само симптомите. Наред с другите изследвания проверете дали нямате хламидия или чревни паразити /които често не са само чревни/.

# 84
 • Мнения: 881
При всяко заболяване е добре първо да се открие причинителя, а не да се лекуват само симптомите. Наред с другите изследвания проверете дали нямате хламидия или чревни паразити /които често не са само чревни/.
При мен мътнините се появиха след много тежък грип, но не знам дали бяха следствие от вируса или от изпития антибиотик.

# 85
 • Мнения: 94
И аз съм с тези гадости от 6 години. Получих ги  по време на бременност, след някаква настинка. Първо беше една мътнина, после се появи още една по-малка до нея. Само на едното око са, то ми е с леко късогледство. Единственото което съм пила беше лутеин комплекс с боровинка, три години поред го пих, по около два месеца годишно, но ефект - нулев. Сега се чудя да пробвам ли нещо друго, но определено ми се ще да направя нещо, защото е много неприятно.

# 86
 • Мнения: 3
Здравейте,

Явно и аз се присъединявам към групата .. имам мътнина в дясното око, която фокусирам централно, както и (според лекарката) още няколко в лявото, които обаче не виждам все още.

Минах очен преглед и лекарката каза, че са мътнини нямат лечение, нямало и нужда от такова и да не се притеснявам изобщо - всичко е наред. Имам и доверие и съм сигурен в диагнозата, но се чудя дали все пак тези мътнини не могат да се лекуват?

Прочетох за апаратурата във клиника "Вижън", както и на още едно място в София. Някой минал през подобна манипулация?

# 87
 • Мнения: 3
Някой да си е правил манипулация в клиника Трошев или във Vision София? Никой ли не посещава вече този форум?!

# 88
 • Мнения: 2
Здравейте,аз също съм със същия проблем. Започна се от едно черно петно с неправилна фоема което плуваше в едното ми око. След това се появиха и други мътнини. Станаха като мрежа. Обаче при мен има и един друг проблем,като се загледам в светъл фон виждам как пред погледа ми подскачат прозрачни финни точици,все едно изригваи и изчезват. А като си затворя очите не ми е черно, а все едно гледам развален телевизор -черен екра  със снежинки. Не знам как да го обясня най- точно и дали някой има същия  проблем. Само да кажа,че съм била на лекари,имам астигматизъм и леко късогледство. Светлината също ми дразни и от тези неща не мога да се конце трирам о фокусирам. На какво могат да се дължат тези снежинки? Един лекар каза,че може да е от ниско кръвно,но моето е нормално.

# 89
 • Мнения: 5
Имам 1:1 твоите проблеми от как се помня, но лекарите казват "Свиквай". То не, че не съм свикнал, но никой не каза "Вземи това лекарство" или "Сложи тез капки", или "Това направи" - никакво решение или насока. 

# 90
 • Мнения: 3
Някой да си е правил манипулация в клиника Трошев или във Vision София?

# 91
 • Мнения: 2
Аз съм на двадесет и ги виждам от години. Опасно ли е? А да и също така съм с късогледство -3,75 и -4,25

# 92
 • Мнения: 2
Здравейте,аз също съм със същия проблем. Започна се от едно черно петно с неправилна фоема което плуваше в едното ми око. След това се появиха и други мътнини. Станаха като мрежа. Обаче при мен има и един друг проблем,като се загледам в светъл фон виждам как пред погледа ми подскачат прозрачни финни точици,все едно изригваи и изчезват. А като си затворя очите не ми е черно, а все едно гледам развален телевизор -черен екра  със снежинки. Не знам как да го обясня най- точно и дали някой има същия  проблем. Само да кажа,че съм била на лекари,имам астигматизъм и леко късогледство. Светлината също ми дразни и от тези неща не мога да се конце трирам о фокусирам. На какво могат да се дължат тези снежинки? Един лекар каза,че може да е от ниско кръвно,но моето е нормално.
И при мен е същото и никога не мога да си обясня. Имам и астигматизъм и късогледство -3,75 и -4,25, а съм само на 12.

# 93
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Каква е тази манипулация във Вижън? Днес бях там, но само ми направиха тази гадост Голдман и ми казаха, че имам отлепяне на стъкловидото тяло. От вдигане на тежко било (едва ли, не съм вдигала, не и лятото като се появи проблема... преди месец сменях жилището и вдигах много тежко, но влошаване няма). Изписаха ми Ретавитрол.
Вече 5 месеца ми е пред очите тази мътнина и няма свикване. Не се променя, същатата си е като първия ден. Лекарката ме "успокои", че може да ми се появи и на другото око... Супер- стерео!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт