Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 дек. 2005, 14:33 ч.

Омъжена съм,но чакам дете от друг

 • 12 811
 • 47
 •   1
Отговори
Здравейте.
За пръв път пиша тук,въпреки ,че от няколко дни ви чета.Имах нужда да се запозная с обстановката:)
Заглавието на темата ми е малко фрапиращо,а и вероятно и самата тя не е за тук.Предполагам ,че модераторите ще я преместят там ,където трябва да е при необходимост.
Аз няма да съм самотен родител.Е,за по-нататък никой не знае ,разбира се:)
Да напиша накратко историята ми,за да бъде лесно на тези,които биха ми дали отговор на въпроса ми.
Сключих брак преди 14г в България.Подчертавам това ,защото съпруга ми е чужд гражданин.Живяхме в неговата страна.Да не навлизам в подробности кое не вървеше и защо-не  е важно в случая.Общи деца нямаме-той има две от предишен брак.Преди около 6г се върнах в България-баща ми се разболя и нямаше кой да се грижи за него.На съпруга ми не му и липсвах чак толкова и как да кажа малко по- малко взех да осъзнавам,че за мен неговата липса е едно голямо облекчение-въпреки болестта на баща се чувствах невероятно щастлива,че съм свободна и имам право на избор.Та избрах да се разделим.Той не искаше,започнаха сцени-молби ,заплахи.Бях  решила твърдо и виждайки ,че няма да се освободя така лесно от него избягах меко казано в друга държава:)
Съжалявам ,че пиша всичко това звучи толкова мелодраматично.
Не съм виждала и чувала съпруга си около 4г.Не мислех да се развеждам,просто ,защото не съм имала намерение да се омъжвам отново въпреки,
че от 3г имам  сериозна връзка тук.
 Обаче преди 2месеца разбрах ,че съм бременна.Това е голяма радост и изненада за нас.С човека с когото живея ,в продължение на 2 г правихме опити да имаме дете.Изчетох целия форум Проблемна забременяване и вече бяхме решили ,че само инвитро би ни помогнало.Аз съм на 35,а той на 54.Казвам го ,за да подчертая колко отчайващо сме се нуждаели от чудо ,за да имаме дете:)
Е,когато се бяхме отказали вече,че ще стане по естествен път се оказа ,че съм бременна.И сега идва проблема.
Осъзнавам,че аз съм виновна,трябвало е да предвидя и да се разведа по-рано.Но както казах не мислех отново да се омъжвам ,а и откакто съм дошла тук не съм стъпила в БГ.
Според тукашните закони-детето ще е техен гражданин/тъй като и бащата е техен гражданин/ и ще приеме името на този ,който заяви ,че е баща.Но в България майката т.е аз е омъжена за еди кой си и според тамошните закони баща ще е съпруга ми.
Става голяма каша.Сега не мога и да пътувам до България-бременността ми не  е от леките.Ще изготвят в посолството ни тук пълномощно -за адвоката ,който ще осъществи развода ми.Но не мисля,че и сега съпруга ми ще се съгласи на развод-доколкото разбрах се надява да получи гражданство въз основа на това ,че е женен за българска гражданка:)Ако разбере и за детето предполагам ,че ще вземе да ме изнудва.
Някой изпадал ли е в подобна ситуация?

# 1
 • Мнения: 2 868
В общи линии наистина е доста заплетено. Да, според нашите закони, детето ще се носи имената на законния съпруг и дори да има развод, ако не сам минали, мисля, че беше 280 дни се смята, че той е бащата. Ако в страната, където си, е възможно да вземеш гражданство за времето докато родиш, може би ще има изход от ситуацията, понеже въпреки лиспата на развод, върху детето ти ще се упражняват законите на съответната страна. Мда, при всички случай няма да има лесен изход... ама не се обвинявай чак толкова, хората казват "ако знаеш кога ще умреш, ще си изкопаеш гроба" та с всичко в живота е така......Ако родиш докато си в брак, можеш до навършване на 1г възраст на детето да заведеш дело за бащинство, прави се ДНК експертиза и съда се произнася дали уважава рзултатите от нея. В твоя случай няма да е трудно да се докаже, че мъжът ти няма как да е баща на бебето. В общи линии това се сещам, ако имаш въпроси питай....не съм адвокат(да поясня) но проучвах щателно въпроса именно поради сходна ситуация.

# 2
Здравей Андреа Grinning Аз не съм попадала в подобна ситуация.но ти пиша да те подкрепя HugРадвам се че си намерила щастието си и че чакаш детенце.Пожелавам ти лека бременност и вярвям че нещата при теб ще се наредят Grinning

# 3
 • София
 • Мнения: 891
Бракът ти регистриран ли е в България? Ако не е, просто таткото се явява в родилното с декларация, че детето е негово, и проблема е временно решен. Не е много редно, нито законно, но ще ти спести главоболия. При развода с твоя дори няма да се коментира детето. Иначе трябва да се водят дела - дори при фактическа раздяла, детето се води на съпруга ти....След развода трябва да се водят дела за припознаване на детето.
Между другото, при сегашното положение на нещата, можеш дори да го съдиш за издръжка твоя дръвник (съпруга, де)....Ако ти прави номера, заплаши го с това!

# 4
обвинявам се само ,защото поради моето небрежие усложнявам живота на едно невинно същество:)
Няма шанс да взема гражданство тук.Май на първо време просто няма да влизам в България с бебето.

# 5
Бракът ти регистриран ли е в България? Ако не е, просто таткото се явява в родилното с декларация, че детето е негово, и проблема е временно решен. Не е много редно, нито законно, но ще ти спести главоболия. При развода с твоя дори няма да се коментира детето. Иначе трябва да се водят дела - дори при фактическа раздяла, детето се води на съпруга ти....След развода трябва да се водят дела за припознаване на детето.
Между другото, при сегашното положение на нещата, можеш дори да го съдиш за издръжка твоя дръвник (съпруга, де)....Ако ти прави номера, заплаши го с това!
Да,брака ми дори е сключен в България.А аз не съм сега там.Бащата е гражданин на страната ,в която сега живея и бебето веднага ще получи името му.Дори и сега в книжката на детето/тук се дават такива още преди да се роди/пише -баща и имената на приятеля ми/ползвам тази дума ,ама някак си не ми харесва:)/
Аз ще спечеля делото в това не се съмнявам.Просто исках да избегна такива дела-ДНК и така нататък.За издръжка не искам и да чуя-това ще значи ,че признавам правото му по закон да е баща на детето ни.Малко нелогично е да искам издръжка за чуждо дете-а после да искам да му се отнемат един вид родителските му права.В интерес на истината не искам дори и да го чуя.Simple Smile

# 6
Здравей Андреа Grinning Аз не съм попадала в подобна ситуация.но ти пиша да те подкрепя HugРадвам се че си намерила щастието си и че чакаш детенце.Пожелавам ти лека бременност и вярвям че нещата при теб ще се наредят Grinning
благодаря ти , Аlisha.Наистина имам нужда от морална подкрепа:)

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Пишеш, че от поне 4 години не живееш фактически със съпруга си. Според българските закони можеш да получиш развод, ако докажеш че не сте живели заедно през последните ......, не се сещам точно колко години, но това го приеха преди няколко години/мои познати се разведоха много бързо използвайки точно тази възможност/. Водиш си свидетели, че наистина не сте живели заедно. А ти щом живееш в друга държава, различна от тази, в която той се намира, още по-лесно ще докажеш, че фактически нямате съвместен живот от 4 години. Приятелят ти може да декларира, че живеете на семейни начала от 3 години. В общи линии ти трябва адвокат в България, който се занимава с бракоразводни дела, койдо да упълномощиш да ти води делата и ще те разведе по бързата процедура.

# 8
 • Turku, Finland
 • Мнения: 3 634
Мила, бих те посъветвала да попиташ във форума Родители в чужбина... също и сложи линк към тази си тема за да не трябва да обясняваш цялата история...
Бих я преместила там (в Родители в чужбина), но се двуумя дали е за там или за тук или за къде ще може да е за да получиш колкото е възможно повече помощ.
Желая ти лека бременност...

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 540
Не съм адвокат, но смятам че има няколко важни момента тук:
1. Детето ти ще се роди в чужда държава, ще е чужд гражданин и ще има акт за раждане издаден в чужбина. В БГ Акта за раждане на детето с вписани имена и родители ще трябва да се легализира впоследствие (май може и чрез посолството) - но това ще е само като препис-превод, т.е. нищо нямат право да променят (нито имената, нито бащата).
2. Действително според българските закони, детето ти би било дете на бившият ти съпруг ако се роди в БГ, ако е родено в чужбина и е гражданин на чужда държава едва ли важи това.
3. Може да получиш развод независимо дали бившият ти съпруг е съгласен или не.

# 10


3. Може да получиш развод независимо дали бившият ти съпруг е съгласен или не.
Факт е ,че мога да получа развод независимо дали е съгласен или не.Но независимо от развода,доколкото разбрах според законите в БГ,бившия съпруг все пак ще се смята за баща на детето.И тъй като аз съм българска гражданка и брака ми е сключен според българското законодателство то предполагам ,че и при развода пак именно това законодателство ще решава и съдбата на детето ми.
Знам ,че е най-добре да се консултирам с адвокат и точно това ще направя.Може би пишейки тук за проблема си се опитвам просто да намеря успокоение.Simple Smile
 Надявам се ,да приключа с развода преди бебето да се роди.Възможно ли е един развод да се реализира в рамките на 4-5 месеца?
Става въпрос не дали ще получа или не развод,а как да направя детето си свободен европейски гражданин:)Ама объркана история.Чак и аз съм се заплела.

# 11
 • Мнения: 4 212
в слу4ай като твоят се прави припознаване, сире4 кръвни проби и се разбира на кой е детето. Двамата могат да се съдят, ще спе4ели кръвният баща. Ти си действай по въпроса с развода. Желая ти успех и лека  бременност.

# 12
 • София
 • Мнения: 6 452
Мила, аз лично познавам семейство, които за 1 месец трябваше 1.жената да се разведе, 2. за се омъжи за настоящия си приятел 3. да роди....всичко това се случи наистина за 1 месец! Жената не беше уредила развода си години наред от немарливост...като забременя се сети накрая за това, че ще има проблем...Та случая е подобен на твоя...мисля, че можеш да получиш служебен развод дори и в консулския отдел - попитай как да го оформиш...от там нататък зависи от законодателството на държавата, в която си - дали е нужно да се омъжиш веднага или приятеля ти може да припознае само детето.

# 13
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Аз само да кажа - лека бременост и всичко ще е ок.
Съвети:
1. намери адвокат в държавата където си І- Морганка може да е права - може да се окаже, че все пак чрез техните закони да се стигне до по-бързо решение
2. Ако това не е така - вземи ДОБЪР адвокат тук - можеш да питаш и момичетата от чужбинския форум за съвет, а за съвет за адвокат - пак във форума /вкл за повече мнения - и в клюкарника, без подробности само с молба за съвет за добър адвокат/

# 14
 • Мнения: 1 023
и направо пиши въпросче, ама кратко и необяснително причинно в lex - не ми се търси в седена тема някой беше дал връзка - ше ти отговорят.
и после много важно - тези дето отговарят са адвокат - направо си зимай някой и аре аре и честито скоро.  thumbsup

милк - се шашна в таз тема Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт