Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Хареса ли ви първи сезон на "Великолепният век"?

Опции:

# 135
 • Мнения: 118
Здравейте !

Интервюто със Селим Байрактар.


1.   Искам да ви кажа добре дошли в живота ни .Защото  заедно с ‘’ВВ’’ всеки започна да говори за вас.Интересуват се от Селим Байрактар.
---За ролята ли говорят или за мен  ? Според мен те се интересуват от Сюмбюл ага. ( смее се)

2.Какви  реакции срещате  по  улиците ?
---Никой не казва : ‘’Как само играете ?’’,всеки казва  : ‘’Какъв странен характер е Сюмбюл ага.’’ Но той не може да не предизвика интерес.Един герой , който  дебело  ще  подчертае кариерата на  един актьор.И милс я, че в това отношение имам шанс.Той е отговорен за всяко нещо в сарая.Каквото и да става първо той трябва да е информиран.Но когато погледнем в миналото му,той е един чийто полов орган е отрязан заради жените и това нещо е пожелано от  мъжете.А научихме ,че в края на османския период са се женели.Но преди са живеели  много строго,по много стегнат начин,даже заради това ,че  въобще не са излизали навън са умирали от туберкулоза.Пазещи  тайни , но оставащи неутрални.Затова Сюмбюл ага не  е нито на страната на Хюррем , нито на Махидевран.

3.Сюмбюл ага въпреки, че е кастриран,чувставата  му не са  погубени.Сякаш чувства нещо към Гюлнихал хатун .
--- Не биха могли да умрат /чувствата му/...Човекът винаги има  някаква двойствена страна.Винаги носите в себе си чувството на любов.Все пак са  дошли на света като мъже,и това не можете да го промените.Първо изрязват  половия орган , но после виждат , че   имат способността да растат. И затова заедно с половия орган премахват и тестисите.Но забравят  , че надбъбречните жлези произвеждат тестостерон.Но тъй като тестисите им са отстранени,формата на ханша и гърдите им приличат на женските. Има такива  рисунки.

4.Според   вас в периода на Османската империя кое е било по-трудно , да си жена или да си мъж ?
---Трудно е да си жена.И все още е трудно...Раждаща, носеща отговорности,винаги прибиращи  /подреждащи/  след  мъжете ,  сте все вие жените.

5.Когато ви се предложи тази роля ,вие поколебахте ли се ? Защото  има един куп артисти , на които като им предложат роля на жена или на гей първо се замислят .
---Въобще не съм имал такова безпокойство.Но от околните си чух  такива думи  като  :‘’Но как  ще играеш ? Няма ли да има реакции ? Ти гей ли си ?’’. Но това не е  бисексуалност или гейство.Това е едно неопределено  живо същество .Защото не знаем как по  него време  са живеели тези  същества ,които заради една длъжност/служба  са били кастрирани.

6.Вие сте женен.Когато ви беше предложена тази роля и съобщихте това на жена си какъв беше коментара ?
---Много се зарадва, но каза :’’Трудна ситуация’’. Съпругата ми е музикант в Държавния симфоничен оркестър.Онзи ден в самолета една  стюардеса ми каза: ''Вие хетеро ли сте ?'', не можах да повярвам на ушите си .(шумен смях).Казват ми : ''Наистина ли сте кастриран ?''.Такива неща изживявам ,но не мога да ви ги кажа.

7.Вече всеки ви познава на улицата .Щастлив ли сте от това ?
---Аз изживях най-голямото щастие ,когато бях в Диярбакърския държавен театър.Един зрител ми беше казал :’’Сестро арабке, ти се справяш чудесно с работата си’’.Космите ми бяха настръхнали.Между  отзивите на телевизионния зрител’’Колко хубаво играете’’и  с  тези на театралния зрител има разлика 50 %.

8.Популярността скъси ли вашето поле на действие/движение/ ?
---Все още мога да се качвам на метробуса. ( Шумен смях)

9.Познават ли ви ?
---Познават ме.Онзи ден дойде една лелка, хвана ме,  разтърси  ме ей така и каза :’’ Ах , чедо мое , ах , едничкият ми „” ( смях)

10. Добре , а ако в периода,  през който Хюррем  живее в харема , поставим Селим Байрактар, той  какъв ред ще въведе там ?
---Много хубав въпрос .Ще премахна монархическото устройство.Щях да създадам един куп партии, щях да премахна неприкосновеността.Щях да намаля заплатите на нивото на  нормални служителски  заплати .Нямаше да има нещо наречено харем.Аз сега ти начертах една модерна структура.Ето затова  не бих искал да съм живял в миналото.

11. Като  погледнем на периода от 1299 до 2011 година , турските мъже могли ли са добре да гледат / управляват /поддържат/ жените ?

--- Не.По никакъв начин не можем.Жената за нас е много важна/от голямо значение/.Казваме ‘’ Анадолу / пълно с майки’’.Т.е ‘’Земите ни са пълни с майки’’.Всяко едно нещо ни е създадено с майчиния ключ. От лявата страна на статуята на  Кибела стои едно дете,а от дясната страна има  лъв.Лъвът  символизира нейната сила , а детето плодовитостта и.Кибела след 300 год. стана Богинята Аринна, а след 400 год. Анитта.След 250 години Кубаба,след това Анна,хаминне,ана, и анне/майка/. Т.е жената за нас е много важна.  18 хил. годишно  общество сме.Ако в момента от 550 депутата 500  да са мъже ,сигурен съм ,че скъпите ни депутати като се приберат в домовете си получават указания/директиви/  от  съпругите си.

12. Ако в момента жена управляваше Турция, как ли щеше да изглежда ?

---Първо като общност ни е нужно да вдигнем /премахнем/ блокажа спрямо жените , който е в главите ни.

13. Да поговорим малко и за живота ви .

---Роден съм 1975 г. в Ирак.Аз съм тюркменин.Баща ми каза: ‘’Да се върнем в Турция’’ и напуснахме  Ирак.

# 136
 • Мнения: 118
14. Коя година беше ?
Беше 1987 г. Когато войната между Иран –Ирак най- много бе нажежена,по времето на кризата в залива. Беше много трудно пътуване.Доведоха  ни 8 пешмерга/от кюрдски--- войни , готови да умрат/партизани /, бяхме качени  на коне.Над  главите ни преминаваха снаряди.Можехме да се натъкнем на ПКК /кюрдската партия/, ние не познавахме тези пешмерги/партизани/...Но бяха много смели /доблестни , достойни/хора.Насред  гората и бяха въоръжени, можеха и да проявят агресия спрямо нас.Но нищо не се случи.Изгубихме пътя,в  4 часа посред нощ останахме насред планината.Изгасиха всички светлини.Беше много страшно...Имаше и случаи на изнасилване на дъщери, ограбвани, убивани семейства.

15.Когато преминахте в Турция къде се настанихте ?
---4 години живяхме в Ескишехир.Но там ни беше студено ,и се преместихме в Анталия (смее се).

16.Как решихте да станете артист ?
---Израснах с египетското кино.Имах интерес към това.С приятеля ми от гимназията  в Анталия видяхме афиш ‘’Докато вървиш по пътя с Тюркер’’.В едно театрално ателие имаше курс,отидохме.От 650  записали се  накрая останхаме 10.Играхме много хубави постановки.Основахме първия в Турция  палатков  театър на камион.

17. Семейството ви подкрепи ли ви в желанието ви да станете театрален артист ?
---Майка ми да , но баща ми имаше право да се страхува ,след като видя магазинните предавания .Казах :’’Аз ще имам един подреден живот’’, но не можа да отхвърли опасенията си .Спорихме.Баща ми  каза :’’От 500 човека  ще можеш ли да бъдеш  сред първите 10  ?’’.Останах и започнах в Общинския театър.После казах :’’Ще вляза в консерваторията’’. Отново имахме криза.От явилите се 600 на изпита аз бях един от петимата мъже приети в консерваторията.Този път  казаха: ‘’Ще се дипломираш и ще останеш гладен’’.Завърших си училището.По него време беше наистина трудно да се влезе в  театъра, а и телевизията не беше така популярна както сега.

18.Какво направихте ?
---Една година работих в цирка.После Държавния театър проведе приемен изпит,взех  го и започнах да играя в Диярбакърския държавен театър.

19.Баща ви сега като ви види на екрана какво казва ?
---Много е щастлив.И брат/сестра ми стана  артист.Него/нея  подкрепиха.(смее се )Може би , ако баща ми не настояваше / упорстваше/  толкова ,нямаше да стана артист.Сега  му изказвам  безкрайната си благодарност.

20. През годините в консерваторията баща  ви ли ви даваше пари  или вие сам стояхте на краката си ?
--Кака ми  ме изучи .В цирка играх като палячо.Но не говоря за тези , които само си боядисват лицата и нищо не правят,те не са палячо. Това е смешно / шутовско/.В днешно време те се наричат  смешници /шутове.В палячото има  тъга/печал  и комедия.Много са важни обувките и носа му, те показват характера му.Чувствата/емоциите  му са големи  и дава/прибавя много неща към актьорската игра.

21. Имахте ли големи финансови затруднения ?
---Три месеца след  като се дипломирах от консерваторията , в истинския смисъл на думата бях ‘’ на  нула’’.Казах си :’’Училището свърши,какво ще правя сега ?’’.
Защото нямах никакви пари, а и от никого не поисках.Подадох молба за сервитьор. В Турция аз  първи  започнах работата - аниматор в ресторант, после  работих аниматор в дискотека.Купувах нещо от бакалията и казвах : ‘’Бате , утре ще платя’’, на следващия ден отивах в другата бакалия.После заради тези бакалии  си казах : ‘’ Аз сега по кой път ще минавам ?’’.Прибирах се у дома си вървейки по Tandoğan,обикаляйки зад  Anıtkabir /мавзолея  на Ататюрк/ (смее се).Но спечелих пари и се разплатих с всички.Когато отида в Анкара непременно се отбивам при тях.

22.От колко години сте женен ?
---От 6 години сме женени.Запознахме се докато пускахме хвърчила,моето хвърчило падна пред съпругата ми Бихтер,влюбихме се един в друг.

23. Домът ви е в Анталия.Не ви ли е трудно постояно да идвате до Истанбул  заради снимките ?
---Може ли да не е трудно ?  В Истанбул оставам  у братовчед /ка си .Тъй като имам постановки в  Държавния театър в Анталия  пътувам постоянно.Засега не мислим да се местим в Истанбул.

24.Съпругата ви не се ли оплаква от тази принудителна раздяла ?
---Разбира се ,че се оплаква.Но ние сме разделени от деня, в който сме се оженили.На следващия ден след сватбата ни аз  тръгнах на турне.

25 . Сигурно това ,че и  съпругата ви се занимава с изкуство е един авантаж по отношение на това ,че ви разбира.
---Определено.Имаме силна връзка.Още повече се привързваме един към друг.От 6 години насам  , може би да се  се събере  само един месец  да съм  си лягал в собственото  ни легло в дома ни.

26. Какви изненади очакват зрителя през новия сезон на ‘’ВВ’’ ?
---Вече ще гледаме истинската история.Ще видят по-интензивни  емоции.Може да се появи  любов за Сюмбюл ага.


# 137
 • Мнения: 4 523
мила СЕВИ безценна си Hug СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ
за това прекрасно интервю Peace
Още в началото започва много интересно и трогателно с въпроса
Искам да ви кажа добре дошли в живота ни .Защото  заедно с ‘’ВВ’’ всеки започна да говори за вас.Интересуват се от Селим Байрактар.
много мило ми стана - все едно аз съм Байрактар Grinning но той заслужава това признание Peace
Някои неща са ни познати други не- но общо взето е много интересно
много образно обрисува жестоката истина за евнусите Shocked наистина жестоки времена
но ако зависи от мен - бих го приложила и в днешни времена спрямо педофилите #Cussing out но това е друга тема Naughty
Говори и за втори сезон- започва истинската история newsm78  за великолепния век ли Thinking и за неговата любов smile3506
Предстоят ни нови емоции с втори сезон Heart Eyes

# 138
 • Мнения: 180
Севи, огромно благодаря!  smile3525
"Вече ще гледаме истинската история.Ще видят по-интензивни  емоции.Може да се появи  любов за Сюмбюл ага."

Откога чакам сценарият да премине към повече достоверност! След появата на "хасеки Махидевран" почнах да гледам всичко под лупа. Радвам се на допълнителните сюжетни линии, но историческата истина също е важна. Можеха да си я наричат "първата жена" и пак щяхме да разберем, че заема важно място в харема. Като се наредиха около масата мъжете и жените също ми дойде в повече. Някой си (Гритти) е допуснат да контактува със сестрата и жената на султана. Да бе, да! Някой запознат с историята на Венеция да каже, но по мои спомени по това време католичките са доста ограничени в контактите си с мъже извън семейството. Не е ли причината да се появи карнавалът във Венеция именно това - да сложат маски всички и да излязат на улицата при останалите. През останалото време жените са излизали навън за да идат на черква и при роднини на гости. Нали не бъркам?

# 139
 • Varna
 • Мнения: 1 747
ГАВИ,
Права си май! Направи ми страхотно впечатление като гледах един филм....ох, не се сещам името му, ooooh! за една куртизанка ставаше на въпрос. Мисля че, и името на филма беше Куртизанката.....Та като я обучаваше мама и, и я вкара във една бибилиотека и и каза....тука могат да влизат само куртизанки.
Другите жени нямат право!!! ...Облещих се ей така #Crazy защото обожавам да чета. Може ли да си представите,....... забранявано им е било дори да посещават библиотеки ooooh! И това за жени, които са били от богатото общество и се предполага, че са можели да четат и пишат. Но въпреки това, книгите за тях са забранени Shocked
Контактите явно са били ограничавани много....

Действието на филма беше във Венеция.

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 16:20 от DELTA_DELTA

# 140
 • Мнения: 4 523
ГАВИ Hug
Делта Hug
сетих се за филма,гледала съм го- и на мен ми направи силно впечатление,но не се сещам името newsm78
За да се срещнат жените с някого тайно дори,винаги са придружавани от дойки,верни прислужнички...
А за книгите- още едно превъзходство на мъжете над жените може би Mr. Green

# 141
 • Varna
 • Мнения: 1 747
ЛИЛИ,
Филма завършваше пак много поучително....Приятелката на куртизанката която е от стар аристократичен род я моли ...да направи дъщеря и куртизанка, да я обучи за това....А главната
героиня я пита защо иска това от нея....Аристократката отвръща.....ще е образована като тебе, ще
може да чете книги, ще може да излиза спокойно, няма да е затворена като мене във клетка, ще диша свободно....Цитирам по памет, отдавна гледах филма, но това никога няма да го забравя, защото наистина бях шокирана.

И винаги си повтарям...Боже, Божееей, добре, че не съм родена във ония толкова тежки за жените времена ooooh! Щяха да ме изгорят на кладата.....

Извинявайте момичета за Офф-а, но Гавито добре отвори въпроса за жените от Западна Европа, и ме подсети за този филм. Ще е интересно някоя от вас да знае повече за жените от този период и да се направи съпоставка за там и Османската империя.
Мъжки времена от всякъде и от където и да го погледнеш е било, ама якоооо мъжки... #Cussing out

# 142
 • Варна
 • Мнения: 1 054
Мисля че говорите за филма Съдба на куртизанка  Rolling Eyes

# 143
 • Мнения: 0
...........................................
Интервюто със Селим Байрактар.
...........................................
10. Добре , а ако в периода,  през който Хюррем  живее в харема , поставим Селим Байрактар, той  какъв ред ще въведе там ?
---Много хубав въпрос .Ще премахна монархическото устройство.Щях да създадам един куп партии, щях да премахна неприкосновеността.Щях да намаля заплатите на нивото на  нормални служителски  заплати .Нямаше да има нещо наречено харем.Аз сега ти начертах една модерна структура.Ето затова  не бих искал да съм живял в миналото.
...........................................


12. Ако в момента жена управляваше Турция, как ли щеше да изглежда ?

...........................................


Sevi_nil , страхотна работа джанъм - за което искренно ти благодаря   bouquet !

10 и 12-и въпрос са много добри , като на 12-и си позволявам да допълня Сюмбюля  Peace

Докато AP Parti е на власт , Турция никога няма да има премиер-жена . Добре,  че на скорошните избори хората на Ердоган не можаха да спечелят 330 места в Меджлиса ( имат 326 от 550 общо ) за да могат да правят самостоятелни конституционни промени ....

И даже смятам ,че ако " умерените " ислямисти не бяха толкова години на власт , сега с вас нямаше да гледаме и коментираме  филм за султан Сюлейман  Peace .

Първата жена-премиер на Турция във външно-политически план беше много успешна . За съжаление ,ситуацията вътре в страната беше по- различна - неудачите бяха повече  , но за мен като цяло Тансу Чилер си остава политик с огромни заслуги към Светската Турска Република  Peace

Малко инфо за г-жа Чилер от уйкипедията ( за тези които слабо я познават ) :

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%83_%D0% … D0%BB%D0%B5%D1%80    

И избрани  нейни снимки от предизборен период  ( за съжаление музикалния фон е неподходящ на фона на Лозунга  - " Достатъчно " ) :

http://www.youtube.com/watch?v=H9cQYS3flhM  

   bouquet

# 144
 • Мнения: 180
Малко спам

Делта, напомни ми за библиотеката в Ефес.  Embarassed  Мъжете са влизали в библиотеката, после през подземен ход са пресичали улицата и са се отзовавали в публичния дом.  Joy

Книгите са били "скъпо удоволствие" на запад. Доста дълго писмения език е бил латинския.   Предполагам, че това е допринесло жените да стоят далече от четене и писане. За тях е било важно да се религиозни и да могат да управляват домакинството, а това включва други умения.

При нас е било точно обратното. От появяването на глаголицата, а после и на кирилицата, голяма част от богатите българки са можели да пишат и четат. Може би по тази причина първите признаци на Ренесанса се проявяват при нас (независимо, че ни учат, че се появява в Италия). Това са езиковата реформа по времето на патриарх Евтимий и   образът на Десислава в Боянската черква. После идват османците и натам го знаем.
Същото е и във Волжска България - независимо че стават мюсюлмани, жените не се забулват и не се "оттеглят" в къщи. Момичетата са ходели на училище и са били обучавани от жени.
В османския харем не само са обучавали наложниците да четат и пишат, но са ги учели и персийски - езика на поезията.

# 145
 • Мнения: 180
Пропуснах да напиша и за Русия. За тези жени е написано изрично, че се били образовани и затова смятам, че те са изключение от общата практика.

Там съм чела за 3 жени, които са можели да четат и пишат и са били царици.
Първата е княгиня Олга, а за нея една от хипотезите е, че е била българска княгиня и се е казвала Елена.
Втората е принцеса София (забравих как я прекръстват в Русия) - последната Византийска принцеса.
Третата е снахата на цар Иван Грозни (16 в.) Тя ходела навсякъде с братята си и понеже те били избрани да си играят с малкия син на царя и винаги били с него, всички заедно стигнали до класната стая.

# 146
 • Мнения: 263
Мерси на всички за интересното инфо   bouquet
От интернет  Peace (Нямам познания  Sad за да преценя достоверността  Thinking, но пък авторката прави интересни паралели и има приятен (пиперлив  Mr. Green) изказ Wink )

 "куртизанката от Венеция (т.нар. cortigiana onesta), хетерата от Елада и гейшата от Япония си приличат като две капки вода – въпреки гигантските времеви и пространствени отстояния помежду им. Тя може да се казва Вероника Франко, Аспазия или Нитта Саюри, но отвътре е една и съща жена. Рядък вид самка, трудна за ловуване, чиято скъпа кожа би красила пода пред камината на всяка дневна. След като я одерете с удоволствие – със същото онова удоволствие, с което набедените за вещици куртизанки, са ги качвали на бесилките и кладите... Алитератите смятат, че

хетерата/куртизанката/гейшата извършва основно сексуални услуги

Слава богу, за алитератите, които не четат и не познават историята, правят филми като "Съдба на куртизанка” или "Мемоарите на една гейша”. Хетерата/куртизанката/гейшата е била притежателка на уникален, завиден женски статус в някогашния шовинистичен мъжки свят. Тя единствена сред посестримите си е разполагала с привилегията да има собствен доход, самостоятелност, професия, право на мнение. Само тя е била допускана като равна в най-святата обител на мъжете. Къде? На пиршествата, мислите си... Не. В библиотеките.

Най-образованите и ерудираните, най-интересните и остроумните, най-популярните и одумваните жени от миналото са именно тези жени. Във време, когато само мъжете имали професии, а жените били просто жени, единствено на куртизанките се позволявала идентичност. Днес смятаме диференциацията си и ясно заявената си  самоличност за даденост. Но навремето под общия знаменател "куртизанки” са попадали всички привлекателни жени, упражняващи на практика интелектуални професии.

Вероника Франко от "A Destiny of Her Own"

e всъщност талантлива средновековна поетеса и писателка. Хетерата Аспазия е не само спътничка на Перикъл, но и философ, учителка на Сократ. И двете са ключови за времето си политички (виждате ли как тая дума няма женски род?!), понеже са "чужди тела”, пришълки, не са били овластени по силата на някакво родово или съпружеско право.

Рибарската дъщеря Саюри от "Мемоарите на една гейша” (Артър Голдман, 1997 г.) постига статута на артистка, владееща до съвършенство изкуството на развлечението и на разговора. В други географски ширини тя би била прочута певица, танцьорка, музикантка, дипломатка или дори разузнавачка...

Да, куртизанките единствени имали право да живеят без брак

и да се самоиздържат, да четат и творят, да пеят и пият, да обсъждат политиката и обществените дела наравно с мъжете управници, но и цената на свободата им също била прескъпа. Във времена на бедствия и епидемии точно техните кожи провесвали по площадите. Възхищението и стигмата винаги вървят ръка за ръка. А вещиците и черните котки били най-лесните мишени и изкупителни жертви.

И накрая, за секса. Не че сексът не е бил част от програмата, но сексът с този вид жена струва твърде скъпо – понякога царства и империи. Е колко са мъжете, готови да платят такава цена?"

# 147
 • Varna
 • Мнения: 1 747
Peregrin, 
                    newsm20


# 148
 • Мнения: 4 523
Страхотни сте Hug
винаги има интересни неща за четене или нещо ново да научи човек в темата Peace
Перегрин  bouquet много заинтригуваща находка Peace на един дъх прочетох поста ти.
Гледала съм и "Мемоарите на една гейша", имам книгата...
Освен това сега се сетих за една книга ,която четох преди много години  и не помня автора-"Атинянката Таис"- роман за историята на хетера...
така, че този паралел- хетера,гейша,куртизанка... картината ми  е ясна почти Heart Eyes

# 149
 • Мнения: 3 299

http://www.cas.sk/clanok/194198/koniec-rozpravky-seherezada-sa-b … e-manzelstvo.html
Ето една статия  за Х.Е. ,Б.К , и Мерием със снимки,ако желаете мога да я преведа.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт