Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 10 дек. 2005, 13:18 ч.
  • Преглеждания  7 184  Мнения  13  Онлайн  1
Отговори
  • Душата ми е там, сърцето ми тук!
  • Мнения: 1 190
Дайте ми идея за вкусна леща.
Последната стана една ... половината се разпадаше, а останалата част хрупаше - имам съмнения, че и сорта нещо не беше хубав newsm78

Реклама
# 1
  • Мнения: 4 058
Явно опаковката наистина е била нещо смес от 2 сорта леща...

Иначе аз обожавам леща, още повече, че се готви бързо и лесно - максимум за 30 минути.

Заедно в тенджерата с водата и лещата слагам едновременно и 1 нарязан среден картоф на малки кубчета, червена чушка / или зелена, но с червената е по-вкусно/, лук и морков. Мазнина - олио, у дома готвим със зехтин. Домати не слагам, защото ми киселеят. Но можеш да сложиш 1 лъжичка хубава лютеница.

След като ври около 20 минутки, слагам на едро нарязани скилидки чесън -  за да запазят аромата си. Още 10 минутки максимум и е готова. Малко преди да махна от котлона ръся с чубрица, слагам и сол. Накрая и малко лимонов сок.

А арабски вариант на лещата - добавяш малко кимион, придобива доста интересен вкус и аромат. Но не на всеки би му харесало!  Crazy Mr. Green

П.П. Забравих да добавя, че за мен лещата е по-вкусна, ако е по-гъста в готов вид. Трябва да е добре увряла също, разбира се.

# 2
  • Мнения: 5 135
Аз правя леща така:

1/2 пакет от розовата леща
1 гл. лук
2-3 ск. чесън
2 моркова
2 домата
6 с.л. олио
целина, магданоз, чубрица на вкус

Всичко без лещата слагам в блендера и го нарязвам на ситно, след това се смесва с лещата и олиото, доливат се ок. 2 л. вода (според обема на тенджерата и според това, с каква гъстота искате да стане). Кипва се, след това котлона се намалява и ври ок. 15-20 мин. Малко преди да стане готово слагам 3 с.л. оцет и 1,5 с.л. Маги Вълшебен вкус.

# 3
  • София
  • Мнения: 369
Заедно в тенджерата с водата и лещата слагам едновременно и 1 нарязан среден картоф на малки кубчета, червена чушка / или зелена, но с червената е по-вкусно/, лук и морков. Мазнина - олио, у дома готвим със зехтин. Домати не слагам, защото ми киселеят. Но можеш да сложиш 1 лъжичка хубава лютеница.

И аз слагам същите съставки,само че всичко заедно ,дори и скилидките чесъм и чубрицата, и слагам в тенджера под налягане за 15-17 минути.Ако обичате пържено може лукът и чушката да ги запържиш предварително. Само това исках да допълня! Simple Smile

# 4
  • Мнения: 1 403
Явно опаковката наистина е била нещо смес от 2 сорта леща...

Иначе аз обожавам леща, още повече, че се готви бързо и лесно - максимум за 30 минути.

Заедно в тенджерата с водата и лещата слагам едновременно и 1 нарязан среден картоф на малки кубчета, червена чушка / или зелена, но с червената е по-вкусно/, лук и морков. Мазнина - олио, у дома готвим със зехтин. Домати не слагам, защото ми киселеят. Но можеш да сложиш 1 лъжичка хубава лютеница.

След като ври около 20 минутки, слагам на едро нарязани скилидки чесън -  за да запазят аромата си. Още 10 минутки максимум и е готова. Малко преди да махна от котлона ръся с чубрица, слагам и сол. Накрая и малко лимонов сок.

А арабски вариант на лещата - добавяш малко кимион, придобива доста интересен вкус и аромат. Но не на всеки би му харесало!  Crazy Mr. Green

П.П. Забравих да добавя, че за мен лещата е по-вкусна, ако е по-гъста в готов вид. Трябва да е добре увряла също, разбира се.

Ммм и аз така е правя с картофи-обожавам я

# 5
  • все тук
  • Мнения: 1 625

Заедно в тенджерата с водата и лещата слагам едновременно и 1 нарязан среден картоф на малки кубчета, червена чушка / или зелена, но с червената е по-вкусно/, лук и морков. Мазнина - олио, у дома готвим със зехтин. Домати не слагам, защото ми киселеят. Но можеш да сложиш 1 лъжичка хубава лютеница.

След като ври около 20 минутки, слагам на едро нарязани скилидки чесън -  за да запазят аромата си. Още 10 минутки максимум и е готова. Малко преди да махна от котлона ръся с чубрица, слагам и сол. Накрая и малко лимонов сок.

А арабски вариант на лещата - добавяш малко кимион, придобива доста интересен вкус и аромат. Но не на всеки би му харесало!  Crazy Mr. Green

П.П. Забравих да добавя, че за мен лещата е по-вкусна, ако е по-гъста в готов вид. Трябва да е добре увряла също, разбира се.
Арабската леща трябва да се пасира - такаве  оригиналната рецепта - крем-супа от леща.
А иначе за протокола - като я сготвя, често правя запръжка от олио и червен пипер.

# 6
  • София
  • Мнения: 413
Аз обожавам лещата с кисело зеле!Това ми е едно от любимите ястия!И всички, които са я опитвали,са на същото мнение!

# 7
  • Хасково
  • Мнения: 828
Аз обожавам лещата с кисело зеле!Това ми е едно от любимите ястия!И всички, които са я опитвали,са на същото мнение!

Я сподели как  готвиш леща с кисело зеле!

# 8
  • New Zealand
  • Мнения: 5 184
Я сподели как  готвиш леща с кисело зеле!
Да, на мен също ми е много интересно. за пръв път 4увам...  newsm78

# 9
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Аз обожавам лещата с кисело зеле!Това ми е едно от любимите ястия!И всички, които са я опитвали,са на същото мнение!
И на мен ми е изключително любопитно. Още повече, че обожавам кисело зеле. Айде, Dazy, не се крий, ами сподели!

# 10
  • София
  • Мнения: 6 737
Аз готвя така:
Слагам лещата с лук моркови и малко олио да ври (ако имам и чушка - слагам и нея) .Когато е почти готова добавям 1 с.л. доматена паста или лютеница и сол.Наркя слагам чубрица и чесън нарязан на големи шайбички.
А съвсем накрая правя запръжка с олио,малко брашно и червен пипер или пък за да не запържвам с царевично нишесте и пак малко червен пипер !
Да ви е сладко!  bouquet

# 11
  • София
  • Мнения: 4 813
имам две "различни" рецепти с леща - и двете са ми любими:

1. леща с ориз - арабска манджа е, открих рецептата под името kusherie, каквото и да означава това
2. лозови сърми (или сарми newsm78) с леща - ей с това изтрепах рибата! никой не позна какво всъщност съм сготвила, разпознаха само лозовите листа.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 8 769
имам две "различни" рецепти с леща - и двете са ми любими:

1. леща с ориз - арабска манджа е, открих рецептата под името kusherie, каквото и да означава това
2. лозови сърми (или сарми newsm78) с леща - ей с това изтрепах рибата! никой не позна какво всъщност съм сготвила, разпознаха само лозовите листа.
Това хубаво, ама само толкоз ли ще ни кажеш? Айде, бе хора, толкова инетересни ми станаха тия странни рецепти за лещата...дайте начин на приготовление, че да изненадам съпружеското тяло Grinning

# 13
  • София
  • Мнения: 4 813
ще пусна рецептите довечера от домашния компютър.

намерих тук вариант на едната рецепта
http://www.recipezaar.com/134402

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт