«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

÷ветарство и градина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
135-149 от 745 отговора

Ќавс€къде

ћнени€: 1 054
ѕриютих днес от орхидеите на ÷ецето!  Love
÷еце, благодар€ отново!
Wink

»скам да ви питам.. дали са за пресаждане, защото ми се струва, че им е т€сно?  Rolling Eyes

÷итирай

виртуално

ћнени€: 940
» аз на опашката за една б€ла орхиде€ - когато пак има  Praynig
÷итирай


ћнени€: 3 661
»скам да ви питам.. дали са за пресаждане, защото ми се струва, че им е т€сно?  Rolling Eyes

Ќ€ма такова нещо да й е т€сно на орхиде€та.јко беше примерно фикус щ€х да посъветвам пресаждане но тази си е таман какавато тр€бва.
¬ъобще досега съм виждала само една орхиде€ на ко€то й Ѕ≈Ў≈ “я—Ќќ и то защото стопанката € беше торила в чинийката със зелен кристалон. Ќ€маше субстрат само корени - лоша работа. ј принципно опита ми с орхидеи показва че те н€как си си запазват оптимума на корени при нормално гледане- едни отмират други се по€в€ват.  оличеството корени на тази орхиде€ конкретно може да е и много повече. а за да искат пресаждане тр€бва да са напълнили изц€ло сакси€та и там буквално да липсва субстрат.
÷итирай

Ќавс€къде

ћнени€: 1 054
Ѕлагодар€.
ќпасени€та ми са повече за тази,ко€то придържам с ръка на снимката.. —€каш е "излезнала" над субстрата и се килва на една страна.. Ћистата й са меки и посбръчкани..  Rolling Eyes

”тре ни е ден за поливане и ще вид€ дали ще се оправ€т от водата.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 929
ќоо Ѕуболече, честито ! јз ще се въздържа, понеже моите са вече 6 и мъжо ще ме изсели !
Ќе, че му пречат, или аз поне така си мисл€, понеже 3 са на цветарник, а другите на масата в кухн€та  Mr. Green 
Ѕуболече, можеш да си € пресадиш, ако см€таш за нужно.
÷итирай


ћнени€: 3 661
Ѕлагодар€.
ќпасени€та ми са повече за тази,ко€то придържам с ръка на снимката.. —€каш е "излезнала" над субстрата и се килва на една страна.. Ћистата й са меки и посбръчкани..  Rolling Eyes


ћмого е добре фалаенопсиса ( пък и други видове орхидеи) да са както каза ти - излезнали от субстрата. ¬ противен случй се получава "загърл€не" - термин който научих от ћъни и че това води при невнимателно поливане до загниване.  азано по просто орхиде€та тр€бва да е като седнала върху субстрата - това е онова стъбло с листата а корените може и да са вън и да са вътре - не им пречи, могат да стърчан на различни посоки.

ѕовечето от орхидеите ми са именно такива- килнати на една страна, пон€кога направо се мъчат да изпаднат, тогава го подпирам с клечка за суши-дървена , може и бамбукова. јко вече всички корени са отвън и нещата никак не стават - само тогава си позвол€вам да извад€ растението от субстарта и да го сложа по изправено но отново над субстрата а не в него , в него тр€бва да са само корените, или поне част от т€х.

«а да предотврат€ тази нестабилност винаги използвам керамични кашпи за орхидеи - с ръбче за отцеждане, но аз май съм единствената тук ко€то има и ползва такива. ¬ » ≈ј има страхотни и много евтини, както и при софийските холандци също купих на хубави цени бели кашпички.
÷итирай

Gone with the wind

ћнени€: 690
¬ »кеа си харесах един фал, ама беше от "големите", т.е. с два цветенса и съответно 30 лв  Rolling Eyes «а тези пари по-добре да си взема 4-5 катлеи от ЅјЌ или н€кой видов фал от чужбинско. »наче имаше и по 15, но стандартни разцветки, каквито вече си имам.

јз исках да се похвал€ - днес ми пристигнаха две прекрасноти - Maxillaria schunkeana и Bollea ecuadorana. ѕркрасни и огромни растени€ /доколкото една максилари€ може да бъде огромна  Mr. Green/ , максилари€та дори има нови булби  Love
ќстава да се излъжем и да цъфнем  Laughing

–еге и аз ползвам керамични кашпи.  упувам си от холандците с ръбче, но са за саксии 14, слагам на дъното керамзит  и водичка за овлажн€ване
÷итирай

—офи€

ћнени€: 929
 учо, да са ти честити. ќткъде ги поръча? ƒай малко фотоси да изплайнем очите !  bouquet
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 515
» аз имам подарък от ÷ецето  Very Happy. ÷ецето, още веднъж много ти благодар€!  bouquet

ku4o, честито! Ќареждам се на опашката за снимки - на твоите покупки и на очакваните цветове  Laughing.

“анче, ти защо не покажеш н€ко€ снимчица на цъфт€щите ти дендита, за да оплакнем очите  Praynig  Hug

ќще на други€ ден снимах, но така и не остана време да покажа. ≈то едната:

 

Toзи дендробиум беше с повече лилаво, а сега е почти същи€ като горни€. » той е с 3 цветоноса, но когато го снимах още не беше разцъфнал. ¬ следващите дни ще го снимам цели€. ≈то първите цветчета:

»мам още един чисто нов цветонос на друг дендробиум, който ще цъфне до дни.

ј това е едно от любимите ми фалчета. ÷ветчетата му са дребни, но падат много красиво:ќсвен това преди около месец счупих връхчето на един нов цветонос на фаленопсис. ƒо счупеното се по€ви нещо като пъпчица (така решихме в началото), а се оказа кейка  Laughing.

÷итирай

—офи€

ћнени€: 929
“анче,  Love
ƒано и моето денди да е стакива красиви цветове. ѕросто прекрасни цвет€, както и  снимки. ѕоздрави  Hug
÷итирай


ћнени€: 3 661
¬ »кеа си харесах един фал, ама беше от "големите"

јз исках да се похвал€ - днес ми пристигнаха две прекрасноти - Maxillaria schunkeana и Bollea ecuadorana.

–еге и аз ползвам керамични кашпи.

ѕоследно фалове на смешни цени гледах в Ѕриколаж - преди две сдимици- 9.99 лв - и пълноразмерни а не мини или полумини - обаче както никога досега ( в бриколаж цвет€та са или скъпи или на умиране) имаше прекрасни растени€ - те всички б€ха прекрасни без умрели пъпки много обилно разцъфтели, с много ама много екзотични разцветки, на пръски, капчици, от кравичките и много малко на бройка чисто бели. съжалих че н€мам рожден на н€ко€ при€телка наоколо за да й подар€ 100 пъти повече цв€т и красота в сравнение с отр€зан букет, пък било и да го изхвърли след като прецъфти.

ќт последното зареждане в  ауфланд според вестника вчера в  ауфланд до мола за ¬арна в 12:00 на об€д имаше само минита на 9.99.

 учо- на »кеа фалчетата винаги са били скъпи , и когато н€маше такава в бг и сега предполагам. Ќо още докато не беше построена тук в бг , от »кеа си купувах кашите по 2 евро ( 4 лева) и сме€ да твърд€ че никъде другаде в бг не можех да намер€ кашпи с такова качество на такава цена.–азбира се ще кажете че между 6 да кажем и 4 лв. н€ма кой знае каква разлика обаче моите фалчета са над  65 - скоро не съм ги  броила та и кашпите са ми капиталовложение. ќт холандците и аз си купувах на два пъти но т€хната керамика е малко по тежка ако мога така да се израз€, изглежда малко по тромава кашптаа не знам защо- но не че има значение като си кекна цвет€та на цветарниците.

“анче страхотно денди, моето само пуска булби като лудо- а цв€т нцък. Ќищо- плакна очи на твоите.
» още нещо много важно. ¬сичките ми фалове окончателно прецъфт€ха, един единствен остана да цъфти с  4 цв€та- винено пи€нски€ пелорик - страхотен фал излезе, издържлив и красив - благодар€ отново на теб и ƒани за жеста. ћалски€ ти фал е неверо€тен, като водопад - котака как не е вид€л сметката на тези каскади от цветове, при мен те първи пострадват, затова спазвам стардартни€ изглед за цветоносите - подпрени с пръчка като дъга но нагоре.


 учо честито нови придобивки ще чакам снимки и без да са цъфнали, но ти жела€ обилен цъфтеж !!!!ћога да спретна по една статийка на бг като преведа туй онуй как се гледат тези два вида както б€х правила преди ако си спомн€те , само ще ми отнеме малко време че сега довършвам един друг превод.
÷итирай

Gone with the wind

ћнени€: 690
Ѕлагодар€ ¬и момичета  Hug ўе снимам довечера да покажа, че снощи н€мах време да ги пресад€ и са още в транспортни€ сфагнум, само опаковката им махнах да дишат и леко овлажних. «а Ѕолеите има прекрасна стати€ в Hobby cafe . ћаксилари€та ще € мъдр€, защото от 2-3 места ме посъветваха да € окача на кора/корк, та ще ров€ довечера в чувала с корите да вид€ дали ще изров€ по-гол€ма  Laughing
≈стествено са от поръчките във flowersnet - аз май други орхидеи освен от там от поне половин година насам н€мам  newsm78 ¬същност имам 1 - подарък.

«а кашпите - мерси за инфото за икеа, цената наистина има значение когато бройката е по-гол€ма. јз н€мах много нерви като ходих, защото беше фраш /подлъгах се по коментарите, че първите дни е н€мало хора и по факта, че са почивни дни и —ф тр€бва да е празна./, та минах на бързо, само си взех 2 масички, които да ползвам като цветарници. “ези при холандците наистина са н€как по-грубовати, но има червени  Mr. Green /всичките ми орхидеи са в червени кашпи, обожавам го този цв€т/, а и са ми доста удобни защото са по-големи и ми позвол€ват да сложа керамзит и вода за овлажн€ване на въздуха.

“анче, отново показваш прекрасни растени€ и прекрасни фотоси  Love
÷итирай


ћнени€: 0
«дравейте момичета! »скам да ви поздрав€ за прекрасните растени€, които показвате. ѕрочетох темата по-назад, но имам нужда от съвет... “очно преди една година ми подариха ‘аленопсис, много красив с три пръчки. —лед доста кратко време цветовете паднаха и ц€ла зима нецъфна (то и аз не правих нищо по въпроса де Embarassed ). ѕреместих € на друго м€сто и кра€ на м. ћай започна да цъфти. » така ц€ло л€то до преди седмица - две, когато цветовете отново паднаха. ѕръчките са свежи, но незнам какво да ги прав€. “р€бва ли да ги режа, не тр€бва ли  newsm78 . ≈дна цветарка ми каза, че след като са паднали цветовете не тр€бва да € поливам 4 седмици, после да € подхран€ с течна тор и започвала пак да цъфти Thinking
ўе съм ви много благодарна ако ме посъветвате какво да € прав€  Hug
÷итирай

ƒюканланди€ :)

ћнени€: 3 870
дендинка, изрежи "пръчките", поливай си както преди, на първа страничка май имаше препоръки за торене, можеш да ги попрегледаш, но щом си € накарала да цъфти веднъж имаш реални шансове да € накараш пак... догодина Wink

тук преди време се похвалих с купени коренчета "градинска орхиде€". пожелахте ми да € докарам до цъфтеж и пожелани€та се сбъднаха  Mr. Green кой знае защо нее лилава на бели пръски, а б€ла на лилави, но кой ти гледа  Hug важното е че цъфти  Hug

÷итирай


ћнени€: 0
дендинка, изрежи "пръчките", поливай си както преди, на първа страничка май имаше препоръки за торене, можеш да ги попрегледаш, но щом си € накарала да цъфти веднъж имаш реални шансове да € накараш пак... догодина Wink

тук преди време се похвалих с купени коренчета "градинска орхиде€". пожелахте ми да € докарам до цъфтеж и пожелани€та се сбъднаха  Mr. Green кой знае защо нее лилава на бели пръски, а б€ла на лилави, но кой ти гледа  Hug важното е че цъфти  HugЅлагодар€ ти много за отговора! ћожете ли да ми кажете как точно да ги режа - от дъното ли, по-нагоре, под н€какъв наклон? —лед това ще изл€зат ли нови цветоноси? ћного ме е страх да не € умор€  Rolling Eyes
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
135-149 от 745 отговора