Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 дек. 2005, 11:41 ч.

Трябва ли да се тревожа?

 • 1 121
 • 18
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 220
Момичета, вече почвам да се тревожа. Бебка е вече почти на 8 месеца, а още няма изгледи да може да сяда. Все пак е момиче (нали те сядат по-рано). Замествам я, слагам я седнала, но тя се свлича. Държа я и в столче за хранене, където седи, но все пак е завързана. Освен това ми прави впечатление, че си извива телцето и си накланя главичката - все наляво.
Имам ли основания за тревога? Ако да, на какъв специалист трябва да я заведа? Следобяд ще ходим при GP-то, но се уповавам и на вашето мнение и опит.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 168
Не мога да ти отговоря защо е така, само мога да ти дам съвет да не се притесняваш предварително. Моят син започна да сяда на 6 месеца - преди това и той се свличаше, като го сложа да седне, дори в количката в полуседнало положение се свличаше... Според мен си е до дете. А и зависи ти колко си и помагала за двигателното развитие - дали си и правила гимнастика, дали си я оставяла да порита и да поиграе... Ако не си, не се притеснявай, просто детето трябва само да усети кога е готово!

# 2
 • в блока на борците
 • Мнения: 442
аз пък си мислех, че момченцата сядат по-рано, ама май са бабини-деветини и си е до дете.
дъщеричкта ми (почти на 11 м) започна да седи стабилно преди около месец. към 9-я месец и аз бях започнала да се притеснявам - gp-то каза да наблегна на гимнастиката за краченцата (жабка, тупаница). ... и тя си седна отведнъж.
голямата седна стабилно към 8-я месец ( като гледам по снимките).  
и двете не съм ги насилвала за нищо - оставяла съм ги сами да правят нещата. за двигателното развитие помагам с гимнастика, естествено. но общо-взето децата се развиват различно.
говори си пак с gp-то и не слушай другите майки, че техните деца вече прави стоят, опитват се да ходят и т.н. гледай си твоето дете и не го мери с другите - то е единствено и уникално. Grinning

# 3
 • София
 • Мнения: 319
Момичетата по-горе са ти казали - не сравнявай твоето дете с другите и с книгите - всяко мъниче е уникално само за себе си. Наблягай на гимнастиката - за да седне детето, трябва здрав кръст и само да се почувства сигурно. Мойта госпожица седна сама за първи път на 5 мес и половина - просто се набра с ръце за количката и седна. Подпрях я с възглавница и така няколко дни се клатушкаше, но упорито се опитваше да седи. Не съм я подпирала никога с възглавница преди това, не съм я насилвала - просто от много малка и правех гимнастика (имам приятел рехабилитатор и той ми показа как и колко силно, ако бях разчитала на демонстрациите в детската консултация, може би нямаше да е толкова целенасочена гимнастиката, щеше да бъде по-скоро погалване!).
Важно е да правиш масажи - мускулчетата заякват от притока на кръв в тях (както каза моят приятел - мускулите се хранят и поддържат от кислорода в кръвта, която минава през тях с масажите и гимнастиката, а не от лежане!). Ще седне бебочето - не се притеснявай, само внимателно помагай!

# 4
 • София
 • Мнения: 827
 Наистина е много важно дали сте правили гимнастика! За сядането трябва мускулите на гърба да са достатъчно укрепнали. Има много подходящи упражнения, които бързо ще оправят проблема. Такива има , много добре онагледени и в сайта http://www.bg-mamma.com/site/content/view/474/51/  Разледай тези като мост, обръщания, количка, присядане.

# 5
 • София
 • Мнения: 107
Филип също се научи да сяда на около 7месеца, спомням си даже, че вече можеше да лази, а още не седеше. Както са ти казали и другите момичета, важно е да и е заякнало кръстчето.Нашата педиатърка тогава ме посъветва да му правя следното упражнение: хващам го за ръчичките в легнало положение и леко го издърпвам до седнало положение, като оставям част от усилията да са негови. Не се безпокой излишно, всичко ще си дойде на мястото и както казаха и по-горе твоето детете е уникално, не го сравнявай с другите!

# 6
 • Варна
 • Мнения: 4 375
А защо не я заведеш на ортопед?
Така ще си най-спокойна.

# 7
 • Мнения: 8 505
И аз подкрепям мненията за гимнастиката!Тъй като ми се "падна" почти неспящо бебе,измарях я с гимнастика,за да заспи-по няколко пъти на ден.В резултат дребното седна стабилно в края на 5.месец.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 472
Никога не съм правила гимнастика и специални масажи на Мая. Седна сама на 6 месеца без няколко дни... Преди това (в началото на 6тия месец - т.е. навьршени 5) мрънкаше и като я изправех аз до седнало положение грейваше... Подпирах я с малко вьзглавнички и седеше така по няколко минути.
обаче много сме си игразли и сме се борили на леглото... оставяла съм я сама да си игаре в кошарата или на едно одеало на земята...

# 9
Evy, ти чете ли моята темичка с неседящото дете на 15 месеца?   newsm78

Междувременно има доста информация, която ще ти е от полза, а също и линкове.

Та запрятай ръкави....  Grinning

# 10
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Иди на невролог
НАй-лошото е видимото извиване на главата и тялото - ДАни имаше такъв спазъм в лявата част на тялото
ВАжно - каква бременост си имала - проблеми? /кръвно, проблеми с плацента, нещо друго - кървене и тем подобни/ И как е минало раждането - проблеми при раждането - задушаване, форцепс, кувьоз, поднормено тегло без явни причини, кръвоизлив, абе нещо по-специфично?
Дани се роди с форцепс защото му губеха товновете - имаше хематов и беше задушен, въпреки, че изплака веднага беше на кислородна палатка, имаше и анемия. Проблемите решихме с рехабилитация. Той също се извиваше в една посока - ляво,, държеше натам главата предимно и куп други дребни но съществени неща.
Иди ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на невролог - ако няма проблем, поне ще се успокоиш. НО на добър невролог, че иначе може да не го прегледа добре.

# 11
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 977
Специалиста към който трябва да се обърнеш е невролог. Извиването и накланянето на главата могат да са и от навика да се спи само на едната страна. Детето е още малко, не се шашкай, особено от темата за детето на 15м. Има си сециална гимнастика, която се прави от рехабилитатор и нещата бързо могат да се коригират, ако има нужда. Успех!

# 12
 • На небето
 • Мнения: 5 522
А защо не я заведеш на ортопед?
Така ще си най-спокойна.
И аз мисля, че така е най удачно, за по голяма сигурност, пък и за твое спокойствие. Моя син също беше на 6 месеца, като се научи да сяда. Но и аз съм чувала, че момиченцата се научават по рано, някъде към 5 месец. Но е  много индивидуално все пак.

# 13
 • Мнения: 474
ВСИчКИ мАмИ ТрЯбВА ДА ЗНАЯТ чЕ ДЕцАТА СА рАЗлИчНИ рАЗВИВАТ СЕ рАЗлИчНО.НО ИмА ВИНАГИ ЕДНИ рАмКИ-ОТ -ДО.И КОГАТО ДЕТЕТО  ИЗлИЗА ОТ ТЕЗИ рАмКИ В рАЗВИТИЕТО СИ ЗАДЪлЖИТЕлНО ТрЯбВА ДА СЕ ОбЪрНЕмЕ КЪм СПЕцИАлИСТ.ГОлЯмА ГрЕШКА Е АКО НИЕ САмИ СЕ УСПОКОЯВАмЕ чЕ НЯмА НИЩО.
ВИНАГИ ТрЯбВА ДА СЕ ЗНАЕ чЕ НАПрИмЕр ПЕТ ДЕцА  В ОПрЕДЕлЕН ПЕрИОД ИмАТ ЕДНАКВИ ТрУДНОСТИ В рАЗВИТИЕТО НАПрИмЕр НЕ СЕДЯТ НА 10м.чЕТИрИ ОТ ТЯХ ГО НАВАКСВАТ ОТ САмОСЕбЕ СИ -ПЕТОТО ИмА НУЖДА ОТ ДОПЪлНИТЕлНА ПОмОЩ НАПрИмЕр рЕХАбИлИТАцИЯ АКО ТЯ ЗАПОчНЕ НА ВрЕмЕ -ОКЕЙ НО АКО мАЙКАТА НЕ ЖЕлАЕ ДА ПрОУмЕЕ ТОВА И СИ КАЗВА чЕ ЩОм ДрУГИТЕ СА СЕДНАлИ САмИ И ТЕ ЩЕ СЕДНАТ-СТАВА лОШО ТОВА мОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ДрУГИ ПО СЕрИОЗНИ ПрОблЕмИ.

# 14
 • Все на втория етаж
 • Мнения: 5 831
Алекс започна да седи стабилно по-късно. Не помня вече точно,но май около 7-8 месец.  За твое успокоение,а и не само заведи детето на ортопед и невролог.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт