Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Gewerbestr. 38

Мнения: 357
Здравейте,
много ми се ще тази година да умеся истинска коледна питка, вчера купих мая   chef , но познанията ми в хлебарството свършват дотам  Rolling Eyes, ако някой може да ми даде точна рецепта и начин на приготвяне, ще съм му много благодарна, моля ви помогнете ми да изненадам любимия човек  Love и да спазя една красива българска традиция
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Аз правя следната питка


2 яйца
2-3 супени лъжици кисело мляко
2-3 супени лъжици олио
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 кубче мая
хладка вода около 200-300 грама

Пресяваш брашното(около 1 кг) и в него слагаш солта.Прибавяш яйцата като отделяш единия жълтък за намазване,олиото,киселото мляко и размитата предварително мая в хладка вода със захарта.
Замесваш тесто и ако ти е трудно да месиш го удряй в плота колкото пъти можеш.
Оставяш да втаса около 20 минути.
След това го поомесваш пак за кратко и оформяш питка.

Аз я оформям така:
Разделям тестото на няколко топки,които разточвам докато станат около 1 см.Нареждам ги един върху друг като между тях мажа с масло.Навивам на руло и режа парчета широки около 2 пръста.Нареждаш в кръгла тавичка и леко раздърпваш краищата да станат като розички.
Втасва около 20 минути и печеш при 180 градуса.


Като извадиш питката от фурната я намажи с маргарин става вкусна и мека коричка

Цитирай


Мнения: 4 368
Коледна пита

ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
3 бр. яйца
750 г кисело мляко
1/4 ч.ч. (50 мл) олио
20 г мая
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
сол
захар
1 бр. жълтък
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се след това с 1 жълтък и се пече.

Рецептата е на Радина
 
 
 
Цитирай

Gewerbestr. 38

Мнения: 357
Благодаря ви за бързите отговори  bouquet
нямам търпение да видя какво ще се получи при мен  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 4 969
ТУк виждам все рецепти с мая,а КОледната питка не се ли прави със сода? newsm78
Цитирай

София

Мнения: 606
.Навивам на руло и режа парчета широки около 2 пръста.Нареждаш в кръгла тавичка и леко раздърпваш краищата да станат като розички.



Това за розичките нещо не мога да си го представя.Пояснете моля!А аз блъскам тестото в масата 50 пъти,ако втасва 2 пъти стават общо 100.Но ефекта е много добър!
Цитирай

гр.Варна, сега Германия

Мнения: 409
Със сода мисля че се прави за Бъдни вечер, а за Коледа може и с мая newsm78
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
macro, като се нарежат и наредят парчетата изглеждат така и там където сочат стрелките раздърпваш малко краищата:
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=11398&AlbumId=31688

дано да разбереш по рисунката.Като я направя ще я покажа
Цитирай

София

Мнения: 606
благодаря,снежи!
Цитирай

София

Мнения: 750
Едно си Спаска знае, едно си бае!  Wink Laughing

СЛАДКА ПОГАЧА „РОЗИЧКИ”

Продукти
3 яйца + 1 жълтък за намазване
3 суп. л. олио
3 суп. л. захар
3 суп. л. оцет
60 гр. масло
1 равна суп. л. сол
1 кг. брашно (+ резерва)
Мая, колкото кибритена кутия (1 кубче от турската)
Прясно мляко – колкото поеме мекото тесто

Приготвяне
Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж. Млякото се затопля.
Брашното се пресява в затоплена тавичка.
В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, олиото, захарта, оцетът, солта и маята, като се бърка. Добавя се малко по малко топло прясно мляко, докато се получи меко тесто. Измесва се с мазни ръце (с олио и/или разтопено масло). Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. Оставя се да втаса на топло и завито с кърпа. След като втаса, от тестото се разточва голяма кора с дебелина около  7-8 мм. Намазва се с разтопеното масло и сенавива на руло. Реже се на парчета с големина около 5 см, които се нареждат вертикално в тавичка. Намазва се с жълтък, разбит с малко олио и се пече в предварително загрята умерена фурна. Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват!
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Днес правих питка за детската градина по рецептата която съм дала.Оформила съм я по друг начин.Ето я:
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=11398&AlbumId=33335
Цитирай

Gewerbestr. 38

Мнения: 357
Направих питката на Снежи, стана много вкусна, пък и хубава! Laughing За човек, който никога не е пипал тесто през живота си май се справих добре Blush благодарение на доброто ти описание, Снежи!  Hug Благодаря и на Дуци и Спаска за рецептите, ще ги изпробвам непремено и тях!
Цитирай


Мнения: 4 368
Правих една страхотна питка, много е лесна,а е ефектна. Рецептата е на Ваче, ето я тук, има и схема даже: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=9290.msg153963;topicseen#msg153963
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.