Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 663
Тук във форума прочетох някъде,че когато си в района на детската градина, са длъжни да приемат детето ти.
Знае ли някой дали е истина това? Мога ли да отстоявам по този начин правата си? Някой опирал ли е до тази наредба ли е,какво е...? и ако е наистина валидно,адресът на личната ми карта ли е нужен,достатъчна ли е моята лична карта?
Моля,ако някой има инфо за това,да пише.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 416
Не приеха дъщеря ми в детска градина която е толкова близо до блока ни, че  ако скоча от терасата ще падна върху катерушките(буквално). Не знам дали има такава наредба. Четох правилника на детските градини - доста от предимствата за прием са отпаднали.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
Когато преди три години дъщеря ми тръгна на ДГ се говореше за подобна наредба, но никога не съм я виждала "черно на бяло". Една съседка беше закъсняла с подаването на документите и не бяха класирали детето й. В последствие бабата ми се похвали, че са го приели именно възоснова на тази наредба.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 5 211
Не чак длъжни... Всяка детска градина има някакъв собствен правилник, ред и система за прием. При нас тук във Варна градините са районирани. В правилата които всеки може да прочете , окачени са в коридора в администрацията пише, че има изискване децата да живеят в дадения район. Ако не бяха приели моето дете, отговарящо на това условие а са приели дете живеещо другаде - тогава бих могла да търся някакви права. Ако обаче децата от района са повече и няма наришения, тогава става зле. Трябва да провериш при вас какви са точно тези условия и според тях да действаш.
Да, с личната карта се удостоверява местожителството.

# 4
Детските градини са в реална конкуренция за деца от периода на демографски сриф,който започна още през 1986,87 година и това  даде отражение  и  на тази база бяха съкратени много групи постепенно и до скоро.Напливът започна с засиленото строене на нови блокове.Обикновенно една детска градина  е в близост до най- малко 6 блока.Детската градина приема най- най много 50 деца,ако няма детска ясла.Детската градина набира деца измежду тези,които я харесват.Кой може да ограничи моето право да отида от Младост в Люлин,защото там работя и ми е по удобно да взема със себе си детето.Такова ограничение има само в селата.Живем в демократично обшество.Щом се интерисувам от детската градина,ще проуча нейния правилник за приемане на деца.Една група не може да започне учебната година,ако няма необходимия брой деца ,тогава се съкращава персонала.Коя е тази градина,която да тръгне да търси децата по домовете и кой кога се е събудил......за да дойде дете в детската градина.Сигурно тя скоро ще бъде съкратена.Живеем в демократично общество на реално търсене и предлагане.Всеки е длъжен  да търси своята градина ,тази,която той харесва.Аз мога от Люли да го дам и в Младост,защото съм отишла навреме в градината.Практика  на детските градини  е да приемат молби от новата година и усилено приемат деца през септември.Градини,които имат по малко деца и проблем с използваемостта на сградния фонд приемат през цялата година,няма никакъв проблем всеки да бъде приет.

# 5
Какво ли се случва,когато в района на детската градина има повече или няма толкова деца,колкото са необходими на детската градина.Играеме си на откриване и закриване на градини.

# 6
В София няма райониране на детските градини.Всяка дтска градина се бори за своите деца.Всеки се конкурира с останалите.Това поражда стремеж за конкуренция.

# 7
 • София, ул. "Консервна"
 • Мнения: 668
В София няма райониране на детските градини.Всяка дтска градина се бори за своите деца.Всеки се конкурира с останалите.Това поражда стремеж за конкуренция.

Има, и още как! Когато в районната детска градина ми казаха, че много съм закъсняла с молбата (~10.01 я подадох!!!), отидох в ДГ от съседния район, която ми е на 5 мин. ходене пеша. Там ми се изсмяха и рекоха "хе, те във вашия район не я взимат, та ние ли???"... Добре че все пак я приеха в районната ДГ, но не ми се описва пак с колко кандърми.

# 8
 • Мнения: 9 990
Районирането отпадна,а отказите се дължат на липсата на свободни места.Моето дете посещава ясла на другия край на София,а не по местоживеене,защото нямаше свободни места в близките до дома ни детски заведения,когато подадох молби.Когато просто групите за попълнени-нормално е да получите отказ,не  са длъжни да приемат детето,колкото и близо да живеете. Peace

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 6 220
а кога най-рано се подава молба за прием? И ако съм 1-ва подала молба това гаранция ли ще е , че ще приемат детето ми от септември?

# 10
 • Мнения: 9 990
Зависи от политиката на градината-ако и от миналата година има чакащи...незнам,принципно се подават молби в началото на календарната година за същата-т.е. януари месец 2006 се подават молби за прием през 2006 година.Гаранция нямаш,но шанс имаш Hug
Пример с нашия случай-подадена молба -януари с номер 46/3 групи от по 20-ина деца-60 деца -би трябвало да сме вътре,аз така го смятах/ списъците ги изкарват лятото и моето дете не фигурираше там.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 6 220
аз  съм решила да седя там ако трябва от 5 сутринта, но директорката много ме мрази

# 12
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Не чак длъжни... Всяка детска градина има някакъв собствен правилник, ред и система за прием. При нас тук във Варна градините са районирани.
В същност, когато тази есен се опитвах да дам Кейти на ДГ, навсякъде (без изключение) ми бе казано, че райониране няма. Rolling Eyes Това, че детето живее близо до ДГ би могло да е вид предимство, но не били длъжни да го приемат. Rolling Eyes Rolling Eyes
а кога най-рано се подава молба за прием? И ако съм 1-ва подала молба това гаранция ли ще е , че ще приемат детето ми от септември?
Най-рано-01.01., но ако си първа изобщо няма гаранция, че ще ти приемат детето. Моя приятелка е ходила на два пъти (за децата си) да подава молби в първия възможен ден на новата година. Навсякъде е била някъде къмто минимиум 50-ти номер, а имало една ДГ, където била двеста и ....номер.......Как става това? Да ти пошушна ли или сама ще се сетиш.... Crazy

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 6 220
а те не ти ли слагат номер на молбата?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 5 211
Не чак длъжни... Всяка детска градина има някакъв собствен правилник, ред и система за прием. При нас тук във Варна градините са районирани.
В същност, когато тази есен се опитвах да дам Кейти на ДГ, навсякъде (без изключение) ми бе казано, че райониране няма. Rolling Eyes Това, че детето живее близо до ДГ би могло да е вид предимство, но не били длъжни да го приемат. Rolling Eyes :roll

OK, поправям се - в кв. Левски, градина Незабравка има такова изискване, има посочени граничните улици на района, молбите на двете ми приятелки с чиито деца Сиси израстна и беше в яслата, не бяха приети въобще с този мотив - не отговаряте на условията за прием които са написани черно на бяло. Дали са правилни или не - зависи от коя страна на барикадата си. Не съм казвала, че това е достатъчно условие за прием, само че е необходимо.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт