Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 дек. 2005, 21:39 ч.

още коледни сладки

  • 19 319
  • 35
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 813
ето и моите рецепти. сега започвам да смятам колко дози от всяка рецепта ще ни трябват и утре отивам на пазар. всички рецепти са изпробвани многократно, но не са снимани.

последната я пускам в оригинал, защото част от очарованието е именно в начина, по който е написана.

Снежни топки (известни още като мексикански сватбени сладки)

1 чаша масло или маргарин
5 с. л. пудра захар
2 чаши брашно
1 пак. бакпулвер
2 ч. л. бадемова есенция
1 чаша ситно смлени бадеми

Захарта и маслото се разбиват. Добавят се брашното, есенцията и ядките. Оформят се малки топчета, които се пекат около 15 минути върху НЕнамаслена хартия за печене на 150 градуса. След като леко изстинат се овалват в пудра захар.


Традиционни овесени сладки

1 чаша масло или маргарин
1 чаша кафява захар
1 чаша бяла захар
2 разбити яйца
1 ч. л. ванилия (течна)
чаша и половина пресято брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода
3 чаши овесени ядки
1 чаша стафиди и/или шоколадови парченца

Маслото и захарта са разбиват, добавят се ванилията и яйцата и сместа се разбива много добре. Брашното, солта и содата се пресяват и се добавят към сместа заедно с овесените ядки и стафидите. Всичко се разбърква добре. С ръце се оформят сладки, които се пекат 10 минути върху НЕнамаслена хартия в умерена фурна. Дозата е достатъчна за около 50-60 сладки.


Трайни захарни сладки

3/4 чаша масло
3/4 чаша захар
1 яйце
половин ч. л. ванилия (течна)
половин ч. л. настъргана портокалова кора
2 чаши пресято брашно
една и половина ч. л. бакпулвер
четвърт ч. л. сол
4 ч. л. прясно мляко

Разбиват се маслото и захарта. Добавя се яйцето и сместа се разбива, докато стане лека и пухкава. Разбъркват се ванилията и портокаловата кора. Останалите сухи продукти се пресяват и се добавят към сместа заедно с млякото.
Тестото се разделя на две части и се охлажда поне един час. Докато едната половина се отлежава на студено, другата се разточва и се изрязват фигурки, които се поръсват със захар. Пекат се 12 минути на умерена фурна върху намаслена хартия. Тестото е достатъчно за 20-25 сладки.


Джинджифилови сладки

половин  чаша масло или маргарин
половин  чаша захар
половин  чаша мeласа
половин  с. л. оцет
1 разбито яйце
3 чаши пресято брашно
половин ч. л. сода
половин ч. л. канела
половин ч. л. смлян джинджифил
четвърт ч. л. сол

Маслото, захарта, меласата и оцетът се загряват до кипване. Сместа се охлажда и се добавя яйцето. Пресяват се сухите съставки и се добавят към сместа. Разбърква се добре и се оставя да престои в хладилника. Разточва се и се изрязват сладки, които се пекат 12-15 минути в умерена фурна върху намаслена хартия за печене. Дозата е за около 30 сладки.


Меденки
 
200 г. мед
150 г. захар
500 г. брашно
2 с. л. какао
2 яйца

Медът и захарта се разтопяват на слаб огън. Сместа се охлажда и към нея се прибавят брашното, какаото и разбитите яйца. Омесва се тесто, което престоява покрито с кърпа една нощ (не в хладилник). Върху поръсена с брашно повърхност се разточва лист с дебелина 1 см. Изрязват се фигурки, които се пекат на умерена фурна върху намаслена хартия. Изваждат се топли.


Бабините захарни сладки

1 2/3 чаши захар
1 чаша масло или маргарин
2 яйца
1 чаша заквасена сметана
2 ч. л. бакпулвер
8 – 8 и половина чаши брашно
1 ч. л. лимонова есенция
1 ч. л. ванилия (течна)

Захарта се разбива с маслото, яйцата и сметаната. Добавят се останалите продукти и се омесва тесто. След като се охлади, тестото се разточва, поръсва се с малко захар (минава се с точилката и върху захарта) и се изрязват фигурки. Пекат се 10-12 минути на умерена фурна.


Медени топчета

половин чаша мед
половин чаша фъстъчено масло
1 чаша сухо мляко
1 чаша овесени ядки

Всичко се разбърква и се оформят топчета. Вариантите са в средата на всяко топче да се сложи ядка, парченце шоколад или малък бонбон. Топчетата се овалват в кокосови стърготини.


Сладки с шоколадови парченца

половин чаша масло
1 чаша захар
1 яйце
половин ч. л. ванилия (течна)
1 и половина чаши пресято брашно
половин ч. л. сол
половин ч. л. сода
половин чаша ситно нарязани ядки
половин чаша шоколадови парченца.

Маслото и захарта се разбиват. Добавят се яйцето и ванилията. Пресяват се брашното, солта и содата. Накрая се добавят ядките и шоколадовите парченца. С лъжица се сипват малки купчинки (на голямо разстояние) върху намаслена хартия и се пекат 10 минути в умерена фурна.


Oatmeal cookies with a purpose

Purpose: Constructive fun for children

Requirements:
1.   Cookie dough:
Cream together:
1 cup margarine or shortening
1 cup brown sugar
Add:
2 cups oats
1 cup dry milk solids
1/2 cup water
Beat well. Sift together:
2 and a half cups flour
3 teaspoonfuls baking powder
1 teaspoonful salt
Fold into creamed mixture and mix well. Divide into small portions and chill.

2.   Clean kitchen table.
3.   Plates and cookie pans
4.   Rolling pins
5.   Animal cookie cutters
6.   Aprons or old towels to protect children’s clothes
7.   Children of either sex, ages 2 and up, with clean hands

Extra requirements (for parent, neighbor or grandparent):
1.   Patience
2.   Loving-kindness
3.   Smiles
4.   Praise, given out liberally
5.   Wisdom to help children share tools
6.   Pretend dark glasses

Method:
1.   Sprinkle flour on table for each child.
2.   Distribute pieces of dough.
3.   Demonstrate how to roll dough to ¼ inch thickness, cut out cookies and transfer them to baking pans.
4.   Preheat oven to 325 F
5.   Wear pretend dark glasses to avoid seeing trail of flour from table to floor or path of dough from fingers to mouth.
6.   Pop pans into oven as soon as filled. Bake 10-15 minutes.
7.   Put each child’s cookies in separate container.
8.   When all dough is baked present each child with his or her container.

Results:
1.   Sparkling eyes
2.   Happy faces
3.   Grimy hands
4.   Bulging cheeks
5.   Sweet voices saying “Mmm, good! It’s yummy, yummy in my tummy”
6.   Spontaneous hugs from flour-covered arms.
7.   A few cookies
 


Последна редакция: сб, 17 дек 2005, 13:48 от yanita

# 1
  • Мнения: 4 914
Сладките с шоколадови парченца
и снежните топки ще ги пробвам задължително.
Мерси. newsm51

# 2
  • София
  • Мнения: 4 813
нека позная защо си избра тези два вида: останалите рецепти просто не се четат! не знам как е станало, но отивам да си оправя мазалото Embarassed

# 3
  • Балчик
  • Мнения: 7 211
Снежните топки ги направих вчера и аз, само че моята рецепта е с орехи и не съм ги ръсила с пудра захар още- при поднасянето ще ги наръся.Ето тук са:
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=544&start=105 … fb01bebfcf19f945f

# 4
  • София
  • Мнения: 750
Хайде сега доброволно ибез бой да си признаеш от къде купуваш меласа и течна ванилия!  Mr. Green

# 5
  • София
  • Мнения: 4 813
няма пък, бий ме!!!

добре де, ще си призная - носеха ми от отвъд океана.

сега обаче съм закъсала Thinking

течна ванилия не намерих - само някаква ванилова есенция в мъъънинки шишенца - сигурно са милион пъти по-силни от кафявата ванилия в големи бутилки. обаче от опит знам, че и изсъхналата ще свърши работа.

в едно магазинче обаче открих шише с надпис - sugar cane syrup - дали пък не е меласа? но нещото вътре не е тъмно, а прозрачно.  иначе съм я замествала и с maple syrup, ама и това вече не се намира у дома, а и по магазините не съм виждала.

казах.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 968
Ще ми се да направя меденките, но ми кажи на вкус като купените ли са и издържат ли по-дълго време?

# 7
  • София
  • Мнения: 750
няма пък, бий ме!!!

добре де, ще си призная - носеха ми от отвъд океана.

сега обаче съм закъсала Thinking

течна ванилия не намерих - само някаква ванилова есенция в мъъънинки шишенца - сигурно са милион пъти по-силни от кафявата ванилия в големи бутилки. обаче от опит знам, че и изсъхналата ще свърши работа.

в едно магазинче обаче открих шише с надпис - sugar cane syrup - дали пък не е меласа? но нещото вътре не е тъмно, а прозрачно.  иначе съм я замествала и с maple syrup, ама и това вече не се намира у дома, а и по магазините не съм виждала.

казах.

Закъсала си го и то много!  #2gunfire
Сега как да направя джинджифиловите сладки, дето си ги описла така обещаващо?!  newsm78

Нощеска се борих с едни меденки, днес ще ги украсявам, но междувременно мислех да поизпека още някоя вкуснотийка. Май ще заложа на овесените сладки и според резултата ще реша дали да те набия!  Mr. Green Може пък да те почерпя с тях!  Heart Eyes

# 8
  • София
  • Мнения: 4 813
виж, дай да питам дали онова прозрачното в магазина е меласа, пък после ще си делнем шишенцето, че доста ми се вижда. пък ако не избухнат джинджифиловчетата, ще почерпиш.

# 9
  • София
  • Мнения: 6 737
Порции: 40
Приготвяне: 15 минути
Готвене: 10 минути
Калории: 
Продукти:
1 1/2 ч.чаша масло, размекнато
3/4 ч.чаша пудра захар
1 ванилия
1/2 ч.л.сол
3 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаша натрошен на ситно черен шоколад и стафиди
1/2 ч.чаша натрошени ядки
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разбийте маслото със захарта, ванилията и солта с миксер, докато се получи кремообразна смес. Добавете постепенно брашното, ядките, шоколада и стафидите. Оформете малки топки и ги печете в тавичка, без да я намазнявате предварително.
Печете 10 - 12 минути, докато сладките леко покафенеят. Извадете ги от фурната. Поръсете ги с пудра захар, още докато са горещи. Охладете ги преди да сервирате.

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 3 483
Аз пък тази сутрин пробвах първата рецепта, ама нещо не се получи - имаха вкус на лимонтозу сладките. Дали не е много това пакетче бакпулувер на 2 с.л. брашно? Ужким всичко изпълних точно, ама като не съм правила дребни сладки досега, знам ли, може и да бъркам нещо  newsm78

# 11
  • София
  • Мнения: 2 203
Яни, не е точно меласа. Меласата се получава на по-късен етап, но пък от същия сироп, след кристализация и отделяне на захарта. Сигурно ще стане - я дай инфо къде се намира.

# 12
  • София
  • Мнения: 4 813
Мимс, ще проверя пак рецептата като се прибера довечера. вчера като ги писах бях сътворила един куп нечетливи знаци по количествата и е възможно при корекцията да съм сбъркала нещо Embarassed

Ива, видях в една стара тема, че поразбирваш от производството на захар. та викаш, може да стане този сироп... има го в едно магазинче до моя офис - поръчала съм им да ми вземат сурови бадеми и като отида след работа, ще поразпитам за шишето със сиропа.

# 13
  • Мнения: 4 157
Меласата е тъмна, лепкава и лекинко стипцава на вкус.

# 14
  • София
  • Мнения: 4 813
и аз така знам за меласата, но четох, че всъщност имало три вида. едната била съвсем светла. онова в магазина обаче май не е меласа: на етикета пишеше, че е сироп от захарна тръстика с вода и не знам още какво.

имам приятелка Хамериканка в софия - ще я питам тя как си решава коледно-меласните затруднения и ще докладвам.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт