Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ноем. 2005, 23:52 ч.

Едно уточнение за хомеопатията

 • 47 523
 • 160
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 866
Напоследък съм малко объркана. Аз от доста време знам за съществуването на хомеопатията, тъй като съм живяла 9 години в града на Боарон (френският производител на хомеопатични медикаменти). Първо бях малко скептична, но от около 2 години ползвам все по-усилено. Ходила съм на хомеопат във Франция, но не много. Откакто съм в България (от 1 година и 6 месеца) съм шокирана от прекаленото ползване на антибиотици (във Франция нито веднъж не са ми изписвали, а не е да не съм била болна) и все повече и повече ползвам хомеопатия, особено за детето си. Чета литература, но естествено от фр. автори. От скоро чета и пиша в бг мама и разбирам, че всъщност само съм си мислела, че много знам за хомеопатията. Всъщност съм познавала само фр. метод или както го наричат тука "боаронския". Класическият дори не съм предполагала, че съществува.
Аз досега съм доволна от хомеопатията. А и нямам кой знае какви големи амбиции : просто да намаля възможно най-много ползването на алопатични лекарства, т.е. поглъщането на химия. А и съм забелязала, че хомеопатията действа по-бързо при някои неща.

Въпросът ми е защо толкова много се критикуват "боаронските" хомеопати? Какви медикаменти ползват класическите хомеопати и от къде се купуват? Във Варна май е известна д-р Елиа Костова, тя класически хомеопат ли е ? Аз ползвам джипито си, тя няма претенции да е някакво светило в областта, сама признава че трудно се справя с теренните лечения, но засега ми е помагала много. Тя е завършила курса на Боарон. Четох предишните теми по въпроса, както и разни други бг сайтове и форуми, но все още не намирам отговор на въпросите си. Струва ми се, че в този форум има някои по-просветени по въпроса, моля помогнете ми да се ориентирам малко, че се чувствам като че ли съм пропуснала няколко урока... Embarassed

# 1
 • Мнения: 36 946
... Откакто съм в България (от 1 година и 6 месеца) съм шокирана от прекаленото ползване на антибиотици (във Франция нито веднъж не са ми изписвали, а не е да не съм била болна) .......

Аз пък не съм съгласна с такива обобщения, според мен са пресилени! Зависи от лекаря и от състоянието на болния. Антибиотик не са ми изписвали от '88 г., т.е. вече 17 години.
Сега дъщеря ми беше болна, имаше същите симптоми като при едно друго дете, но сме при различни педиатърки, тяхната изписа антибиотик, нашата не.
Има достатъчно хомеопати за тези, които желаят!

# 2
 • Мнения: 7 442
Много често се изписват антибиотици и това е факт.
Моя приятелка живее от 10 години в Германия.Само 1 път досега едното и дете е пило антибиотик,а е на 9 години.В останалите случаи ги лекува с по-леки лекарства.Тя ми е разказвала,че там наистина трябва да си много зле,за да изпишат антибиотик.Децата и многократно са вдигали температура,но ги е лекувала с други средства.
Не можах много да помогна по въпроса за хомеопатията,нека други се включат.
Един пример:Ако заведеш  дете с температура посред нощ в 8 поликлиника,задължително изписват Клацид-един от най-силните антибиотици,това се потвърждава от няколко души вече.Презастраховат се хората.При преглед при друг лекар не се изписва въобще антибиотик,камо ли Клацид.Е,питам аз,как можеш да имаш доверие на лекар и да си сигурен,че не се презастрахова и детето ти е наистина за антибиотик?

Последна редакция: ср, 09 ное 2005, 08:30 от Е-Миа

# 3
 • Мнения: 23 024
боаронци изписват потенции до 30 СН, защото само такива внасят у нас, а класическите - и по-високите
боаронци предписват шепа лекарства на куп, които често атакуват имунната с-ма от противоположни посоки, което според моята лекарка може да доведе до срив, т.е. действие като от антибиотик, а класиците - по едно, после може да го сменят с друго

# 4
 • Мнения: 1 655
Най-основната разлика между класическата и боаронската хомеопатия е начина на предписание на лекарствата. Класическите хомеопати работят паралелно с Реперториум и Материя Медика, и като резултат определят едно единствено лекарство подходящо за човека в дадения момент. Боаронци не знаят що е това Реперториум и изписват само на база Материя Медика, което води до изписване на няколко лекарства.
Реперториум е нещо като дебел речник, в който са изброени всякакви симптоми, и срещу всеки сипмтом - лекарство. Разделен е на различни секции, например УМ (тук се изброяват всички симптоми - умствени, емоционални...) Ето как изглежда Реперториум
Материя Медика - тук са описани лекарствата и симптомите им. Материя Медика
Използването на Реперториум е изклучително важно, без него е невъзможно да се определи едно единствено лекарство, за това боаронци изписват по няколко.
При посещение при класически хомеопат пациента разказва всичките си оплаквания, а хомеопата трябва да преведе това на езика на реперториума. Така чрез анализ се стига само до едно лекарство.
Това е хомеопатията създадена преди 200 години, развита и допълвана през времето до наши дни.
Какво прави Боарон - създава някаква негова хомеопатия, която цели повишаване на продажбите му, като се изписват по много лекарства на веднъж. Имат и някаква странна политика за България, внасят потенции до 30СН, а в другите страни продават и много по-високи потенции М, ЛМ потенции...
Мога да говоря много, но едва ли моге да се изкаже всичко в един пост. Ако искаш питай нещо конкретно.

# 5
 • Мнения: 423
Може ли аз да попитам нещо конкретно?

Добре де, лекарката при която ходя, както писах и в другата тема, се води класически хомеопат, и въпреки това миналата седмица като бяхме с гнойна ангина ни изписа 2 лекарства с потенция 30CH и едно - 1М. Вземахме ги по различно време на деня, но все пак, значи ли това, че се е отклонила от класическите методи на хомеопатията?
Всъщност за мен най-важното е че този път се разминахме с антибиотика, а трябваше да го пием пак, при положение че седмица преди това бяхме свършили последия от 3 поредни (без почивен ден) курса с антибиотик.  И това ако не е прекалено използване...

# 6
 • Мнения: 1 655
Понякога (много много рядко) се налага да се вземат 2 хомеопатични лекарства, но не на веднъж, а през определен интервал. Особено при много заплетени случаи (и когато преди това е имало дълго подтискане с алопатични лекарства) картината на заболяването се мени често и се налага смяна на лекарството в движение.
А как протече посещението при хомеопата, когато ви изписа 3-те лекарства? Колко време му отне определянето на лекарствата?
Това лекарство с потенция 1М вероятно да е било конституционното на пациента, но да се дава по този начин в комбинация с други за един ден до сега не съм срещала като практика.

# 7
 • Мнения: 1 866
Добре, а от къде взимат класическите хомеопати медикаменти с по-високо разреждане? На един форум ставаше въпрос за 200 СН!

# 8
 • Мнения: 1 655
Добре, а от къде взимат класическите хомеопати медикаменти с по-високо разреждане? На един форум ставаше въпрос за 200 СН!
Не само Боарон произвеждат хомеопатични лекарства Simple Smile В София има хомеопатична аптека където могат да се намерят и по-високи потенции, мисля че са производство на някаква английска фирма, не запомних името. Някои хомеопати си поръчват лекарства и от чужбина.

А Боарон не внасят потенции над 30 СН, защото ако по тяхната теория се вземат 4-5 лекарства на веднъж и не дай боже са висока потенция 200 СН, 1М, 50М... просто не искам да си помислям какво ще се случи. Високите потенции действат много мощно и ако не са предписани на място могат да направят ужасни поразии. Ако не се лъжа, в хомеопатичната аптека не продават потенции над 200СН без рецепта от хомеопат!

Последна редакция: ср, 09 ное 2005, 11:28 от Svetla1

# 9
 • Мнения: 1 866
  Grinning Да, знам че не е само Боарон, но ми стана интересно къде се продават тези медикаменти и на практика лесно ли се намират и прилагат. Може би ще взема да отида на един класически хомеопат...Определено много ме заинтересува.
Струва ми се, че боаронският метод е по-опростен някак си. Струва си може би да се опознае и другия метод.
Аз да си призная ходя сега на едни боаронски лекции само като слушател, тъй като нямам медицинско образование и нямам право да завърша курса, а и нямам такива амбиции (дано да не ме разконспирират сега  Grinning) Тука във Варна не съм чувала за курсове за пациенти.

Много благодаря за информацията.
А какво да взема да чета, като по-достъпно. Например тази книга на Гълъбов ли беше подходяща ли е?

# 10
 • Мнения: 1 866
... Откакто съм в България (от 1 година и 6 месеца) съм шокирана от прекаленото ползване на антибиотици (във Франция нито веднъж не са ми изписвали, а не е да не съм била болна) .......

Аз пък не съм съгласна с такива обобщения, според мен са пресилени! Зависи от лекаря и от състоянието на болния. Антибиотик не са ми изписвали от '88 г., т.е. вече 17 години.
Сега дъщеря ми беше болна, имаше същите симптоми като при едно друго дете, но сме при различни педиатърки, тяхната изписа антибиотик, нашата не.
Има достатъчно хомеопати за тези, които желаят!

Не обобщавам, а разказвам собствения си опит, за да обясня лично за мен кое ме е накарало да се обърна към хомеопатията и защо познавам само боаронския метод. Ако искаш да се включиш в темата кажи ти при какъв хомеопат ходиш и какви са ти впечатленията? Целта ми е да науча повече за нещо, което досега явно съм познавала наполовина.

# 11
 • Мнения: 1 655
'Хомеопатия за всички' на Гълъбов е подходяща, но няма да научиш кой знае колко от там. Препоръчвам ти 'Хомеопатия - Медицината на новото време' на Витулкас.
Тук има много литература, продава се в хомеопатичната книжарница, а до колкото знам могат да ти изпратят по пощата ако ти не можеш да отидеш на място. Не знам обаче телефони на аптеката.

# 12
 • Мнения: 36 946
Не обобщавам, а разказвам собствения си опит, за да обясня лично за мен кое ме е накарало да се обърна към хомеопатията и защо познавам само боаронския метод. Ако искаш да се включиш в темата кажи ти при какъв хомеопат ходиш и какви са ти впечатленията? Целта ми е да науча повече за нещо, което досега явно съм познавала наполовина.

Включих се в темата за прекаленото използване на антибиотици, за да кажа от собствен опит, че в България не ги изписват ненужно. Нито моя лекар, нито педиатъра на дъщеря ми. И двете НЕ са хомеопати, но това не ги кара да ни тъпчат с антибиотици. Това е моя опит, в България. Не мисля, че е проблем, че го споделих.  bouquet

# 13
 • Мнения: 1 866
Сега чета за класическата хомеопатия и май имам още въпроси. Разбирам че се ходи на хомеопат около 1 път на месец. Това в случай на някакво хронично заболяване предполагам (например аз имам алергия). А ако няма такова заболяване? Въобще при такъв хомеопат като при обикновен лекар ли се ходи, в случай на нужда, или редовно, за да проследява нещо. Иначе разбрах че първият преглед е по-особен.

# 14
 • Мнения: 23 024
Включих се в темата за прекаленото използване на антибиотици, за да кажа от собствен опит, че в България не ги изписват ненужно. Нито моя лекар, нито педиатъра на дъщеря ми. И двете НЕ са хомеопати, но това не ги кара да ни тъпчат с антибиотици. Това е моя опит, в България. Не мисля, че е проблем, че го споделих. bouquet

явно имаш късмет, защото моето джипи ме посреща с лафа: какво пихте предишния път, за да не го пиете пак!
женицата е в абсолютно невидение, че вече 2 години не пием нищо, а само си събирам рецептите!

Сега чета за класическата хомеопатия и май имам още въпроси. Разбирам че се ходи на хомеопат около 1 път на месец. Това в случай на някакво хронично заболяване предполагам (например аз имам алергия). А ако няма такова заболяване? Въобще при такъв хомеопат като при обикновен лекар ли се ходи, в случай на нужда, или редовно, за да проследява нещо. Иначе разбрах че първият преглед е по-особен.

зависи какво лекуваш! ходех на проследяване по време на бременността, а сега водя децата при нужда

аптеката с високите потенции се намира на ул. Чаталджа 13, зад Алианц
английската фирма се казав "Хелиос"

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт