Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 4 912
Майчета,знаете ли някаква рецепта за печен боб?
Цитирай


Мнения: 644
Майчета,знаете ли някаква рецепта за печен боб?

Запръжвам лук, добавям печени чушки, боб и накрая домати. След аколо 10 ина мин. на котлона изсипвам всичкото в една тава и във фурната - единствената подправка е сол.
Друг вариант, но не по-малко вкусен е с горните продукти и последователност, но без доматите.
Цитирай

Варна

Мнения: 133
Здравейте!
Аз направих боб по следния начин: смилянски боб се накисва за една нощ и след това се вари в малко вода. По време на варенето се долива вода по малко. Когато е готов се изсипва в тава с малко от водата. Отгоре се нареждат шайби лук. Залива се със запръжка от олио, брашно и червен пипер. Добавя се сол, джоджен. Пече се в загрята фурна на 220 градуса докато лука стане златист.
Тази рецепта я представи Люба Ризова, когато беше на гости на Иван Звездев.
Цитирай


Мнения: 4 912
Благодаря Ви. newsm51
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Малко късно отговарям, но аз го правя така:

 Сварявам боб само с вода по правилата - хвърлям първата вода. После варя в тенджерата под налягане.
После го прецеждам.
В тенджера запържвам 2-3 големи глави лук. Колкото повече лук, толкова по-вкусен.
Когато лукЪТ порозовее прибавям нарязан бекон. разбърквам за около 5 мин. и прибавям 1л. червен пипер и малко вода от тази в която е врял боба.
Прибавям 2-4лъжици доматено пюре или около 1/2ч. доматен сок от буркан или 1 нарязан домат.
Сипвам всичко в тава, като нарязвам на едро няколко скилидки чесън, сол на вкус, черен пипер и чубрица. Сипва се толкова вода, че да не е много гъсто. Не трябва да се прекалява с водата, защото остава водно ( все пак боба е напълно сварен).
Пече се докато водата изпари и по крайщата леко загори.

С такава смес пълня и сухи чушки с боб. ( там не слагам бекон).
Чушките накисвам във вряла вода. Пълня с боба. Всяка чушка топя в брашно на отвора.
Намазвам тава с олио и редя чушките.
Сипвам малко вода ( не да плуват в нея, а толкова, колкото да не загорят). По едно време водата ще се изпари и чушките ще почернеят отгоре. Тогава се обръщат и пак се долива мъничко вода.

И двете ястия са на почит у нас:)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.