Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 дек. 2005, 22:34 ч.

Как протича една консултация при педиатъра?

 • 1 256
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 68


незнам дали тази тема е за тук, ако не е, моля да се премести.

Мили мами,

когато отивате на месечната консултация с бебо как точно протича тя? Оавен че мерят бебето на ръст и тегло диаметърът на главичката, биене на ваксини ( ако не са бити всичките)...какво друго наблюдават , питат, съветват вашите педиатъри?
Изобщо, ако може да ми опишете една консултация.

# 1
 • Банкя
 • Мнения: 2 385
Да ти кажа аз винаги отивах на консултация с подготвени въпроси, записани на лист, за да не забравя нещо. Не ме е срам, аз всичко си записвам и то не от слаба памет, а по-скоро от перфекционизъм Laughing Wink Обикновено въпросите ми засягаха храненето (въвеждането на храните, кърменето, режим и всичко, което можеш да се сетиш) Аааа, щях да забравя - винаги преговаряхме с докторката основните умения за всеки месец - психически и физически и тя проверяваше детето (сега нали не ходим вече всеки месец). Simple Smile

# 2
 • Мнения: 35 183
Това ми беше много голям проблем  Confused
Така стана, че моето педи замина за чужбина, когато София беше на няколко месеца. Избрах я, защото наши познати бяха изключително доволни от нея, обаче замина за почти година и се започнаха едни замествания  ooooh! нямам думи. Консултацията протичаше: Добър ден, боледувате ли?-Не!-Ок! ... Мерене ... Ваксина ...Чао  Rolling Eyes Това е опита ми от 4-ма заместници, предполагам, че много от педиатрите практикуват точно по този начин. Ако не беше форума нямаше да знам с какво да храня детето си и въобще всичко свързано с отглеждането му. И така почти цяла година! Дори не искаха да й пуснат контролните изследвания на кръв и урина на 6 месеца и 1 г.  Twisted Evil но аз бях нахална и занесох урина, без да ми казват  Mr. Green

А би трябвало ... да седнете и да обсъдите поведението на детето, това което прави/не прави за месеците, на които сте. Какво яде. Въобще всички подробности, които го засягат ежедневно, все пак педито го вижда за няколко минути, не може да си състави мнение, но по твоите отговори може да си направи заключенията дали детето се развива нормално, просто трябва да знае какво да те пита  Peace

# 3
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 340
ние сме малки още, но ми беше интересно, че педито първо изнася лекция: какво предстои през първия месец. Какво предстои през втория. При първото посещение вкъщи ме накара да пиша като луда за къпане, мазане, дупе, режим, хранене, възможни неразположения, вкл. кое колко да изварявам и кое къде да държа. И какво да имам под ръка.
На консултациите първо говори на малкия, за да му види реакциите, в това време го оглежда, сестрата мери и тегли, после педито гледа устата, гърлото, гърдичките, останалите части от тялото, после говори какво предстои през следващия месец, вкл. масажи, гимнастики, поведение, после са моите въпроси, които и аз си записвам, че забравям.
Отделно сега ходим всяка седмица на едни дребни манипулации в ДК и обсъждаме текущи проблеми - не много обстоятелствено, но досега точно.

# 4
 • Мнения: 5 373
Аз ходя на частен педиатър и искам да изкажа възхищението си и задоволството от него. Hug Освен стандартните замервания слуша всеки път сърцето,гледа гърлото,как е със зъбките,пита ме за храните. Ако кажа,че нещо още не съм дала-ме пита за съображенията ми-НО НЕ СПОРИМ. Отговаря на всякакви въпроси, никога не претупва. Стояли сме понякога и по 30 мин.
абе с две думи-направо е 6!!!

# 5
 • Мнения: 275
Голям проблем с тия лекари. Ние сменихме нашата сега. Може да се стори чудно нан якого, но я сменихме защото беше много обстоятелствена. Ужас! Като почне да ми говори за нейните деца (които са на моята възраст) ............ какво ме интересуват нейните - отишла съм за да ми каже за моето. хубавото беше, че за да се застрахова ни пращаше винаги на специалист. Ама толкова разсеяна жана ..... От 3години има компютър и още не я научи тая програма и щрака на калвиатурата като първокласник.
Иначе и тя на консултации проверяваше психическото развитие на Йоанка (като по-малка). Говори й или плясне с ръце, за да види дали ще реагира. А тя пък точно там не реагираше Sad((( Ама вкъщи си реагира на шум .... И задължителните: гърло, дробчета, стомахче .... сестрата тегли и мери ..... Обясняваше жената, ама стояхме повече от половин час, за да ми каже неща, които може и за 15мин ..... може и да съм домакиня (засега), ама времето ми е ценно ....

# 6
 • Мнения: 1 410
Първите няколко месеца се хвърляше в обяснения как трябва да я захравнам и въпроси какво прави и какво не, т.е. държи ли си сама главата, обръща ли се по посока на звука и т.н. Показваше й предмети, за да види как ще реагира и дали ще ни проследява с поглед. После започна с въпроси обръща ли се, седи ли и т.н. На последната консултаци ме пита дали казва срички и пробва дали се обръща на името си. Говорим си за кърменето и много други неща, които се сетя. Ама тя педито е голям пич и не ми противоречи за нищо. Когато и се обадя, дори и за някоя глупост винаги ми обръща внимание и ми обяснява като на малоумен (май без "като").
Общо взето отделя ми около полвин час женицата, какво да ме прави. Embarassed

# 7
 • Мнения: 1 639
Аз съм доволна от нашата педиатърка  Wink
 С влизането , ме пита за проблеми , след това ако имам въпроси си ги задавам , мери , тегли ....абе  целият обстоен преглед се прави всеки път , след това ми казва какво да очаквам през месеца като развитие . Говорим  за ваксини , за много други неща като съставки на различните  вакснини  Grinning коя за какво е и кое е по-добра и защо.
Абе всичко . Hug

# 8
 • Мнения: 773
 И аз съм доволна от нашия педиатър. На консултацията прави обстоен преглед на всичко. задава по някой въпрос за развитието, отговаря на мои. Задължително ще поговори малко с бебо. Когато избирах педиатър свекърва ми ме уговаряше да си избера една друга докторка и се бях раздвоила малко кой да избера. Но сега въобще не съжелявам, даже се радвам, че избрах д-р Томов.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 609
.... Но сега въобще не съжелявам, даже се радвам, че избрах д-р Томов.
И аз съм много доволна, че избрах д-р Томов, препоръчан от наблюдаващия ме гинеколог - наш познат.

Освен стандартните мерки и теглилки: гледа гърлото, зъбите, преслушва я, гледа как се затваря фонтанелата, реакцията на очите при движение пред нея, реакциите като й говори, ръчичките за хватателен рефлекс, стъпването на крачетата (това преди да започне да си стои сама). Кой знае още какво гледа, дето на мене не ми е ясно въобще.
Всеки месец съветва и какви нови храни да въвеждаме, съобразявайки се не само с общоприетата схема, но и с индивидуалното развитие на детето. Давал ни е съвети относно първите ни пътувания извън София, също като тръгнахме и за морето.
А и аз, пък и таткото, ние все двамата ходим, питаме за всичко, за което се сетим, дори предварително си записваме на листче въпросите.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 4 371
Нашият педиатър всяка седмица идва вкъщи на консултация, така че не всеки път мери и тегли. Първият му въпрос задължително е "Как сте?" или "Всичко наред ли е?". После преслушва гърдичките, преглежда устичката, коремчето дали е спокойно, от време на време развива пъпчето да не се е събрало боклуче. След това проверява как седи, как стъпва, как се обръща.... Ако има нова храна за въвеждане, отиваме в кухнята да ми покаже как се приготвя и после дава на бебето да види как я приема; показва ми новите упражнения, когато има такива. В началото на месеца ми казва какви ще са нововъведенията по седмици. Всеки път казва да не забравям Витамин Д, пита добре ли се храни и дали излизаме достатъчно на разходка. Ако имам въпроси - питам, отговаря, обяснява, говорим си за бебето какво ново прави и т.н.
Като си тръгва, ми напомня, ако има нещо, че винаги мога да му звънна.
Много е готин  Laughing

# 11
 • Мнения: 1 107
Освен това, което ти си написала:
- прави му обстоен преглед - гърло, гърдички, уста, коремче, главичка и т.н.
- дава съвети за храненето всеки месец
- показва нови упражнения
- проверява как се обръща, как сяда и др. подобни
- пита какви звуци издава вече  Joy
- естествено, пита дали имаме оплаквания, но да чукна на дърво, все сме здрави  Grinning
Сигурно и друго се случва, за което сега не мога да се сетя, защото висим по половин час, така че гледай бебчето да е нахранено преди консултацията  Grinning

# 12
 • Мнения: 2 910
До 1г. ние всеки месец ходехме при частен лекар на консултация,който обръщаше нужното внимание на детето.Преглеждаще я от главата до петите,наблюдаваше рефлексите и отговаряше на всички мои въпроси.Дори без да го питам нещо,той винаги ме консултираше какво и по-колко трябва да яде,докато педиатърката на такъв мой въпрос ми отговаряше"ти нали си знаеш".Прегледа при нея се състоеше в това да я измери и да и бие ваксина,дори и за масажите нищо не ми казваше.Определено не съм доволна от личната лекарка на Марти,затова,когато се нуждаем от професионално мнение ходиме на частно.

# 13
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Прави му преглед: гърло, гърдички, уста, коремче, главичка и т.н.
Пита колко зъба има, и имам ли други въпроси или оплаквания. Но е много заета и не ни обръща много внимание, което не ми е никак приятно, бърза да ни разкара или аз имам такова усещане, но иначе е свястна.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 200
И аз съм доволна от педиатърката (в поликлиниката, личния лекар ни прати при нея, но не чрез познати). Та по същество на въпроса ти: освен мерки, теглилки и ваксини, всеки път му прослушва гърдичките, гърлото, обиколка на глава, гърди и т.н. Към 4-5 месец доста зор ми даваше за захранването, но се разбрахме накрая. Simple Smile Като беше по-малък ми показваха как се прави масажа, как да забелваме пишока. Също му говореше и наблюдаваше реакцията му; като съвсем мъничък го слагаха по корем да видят дали си изправя главта, после от легнало положение го хващаше за ръчички да седне. Аз също отивам с листче с въпроси и отговаря внимателно на всичките ми.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт