Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 окт. 2011, 20:46 ч.

11-то Тортено предизвикателство - Октомври 2011

  • 16 757
  • 448
  •   1
Отговори
# 120
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 438
Мили, дами,

За мен е огромна чест и удоволствие да обявя
11-тото Тортено предизвикателство за открито.

Пожелавам на всички успех в представянето, удоволствие от участието и много новопридобити знания!
Благодарности на всички, че се включиха и ще ни радват през следващата седмица с прекрасните си идеи и невероятния си талант!

Всички албуми на участващите са тук: http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/collections/72157627845816838/

Днес се обсъждат тортите на Марулка: http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157627885487396/

                                           и на Татитт: http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157627897110280/

# 121
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 438
И понеже съм набрала инерция, ето и скромното ми обяснение!

След първото ми участие в Предизвикателство (9тото) очаквах с огромно нетърпение следващата възможност да се включа. За съжаление пропуснах юбилейното 10то, но ето ме сега тук.
Когато избрахте темата, веднага се замислих, коя книга наистина харесвам много и ето я - Мемоарите на една гейша. Не посмях да се предизвикам с нещо 3Д, а реших да стилизирам някак нещата.

Идеята ми хрумна от тази снимка

Тортата е с шоколадови блатове по тази рецепта: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/6652/naughty-chocolate-fudge-cake, сиропирани с шоколадовия сос от библиотеката.
Крема е сметана, маскарпоне, ментова есенция и зелена боя.

Това, което не успях да направя както ми се искаше - исках по-висока и тясна торта, но не успях да се сдобия навреме с по-малка форма и да изпека по-малки и високи блатове. Следователно визията не е точно това, което исках. Обвивката отстрани трябваше да наподобява кимоно, но да има повече височина. Първо, за да се вижда повече златистата част и да си личи, че отдолу е навит колан и второ за да има повече място за рисуване. Това е първото ми рисуване върху торта и ми беше трудничко да рисувам на това ограничено място. Но това не е оправдание де. Както винаги изпълнението ми малко се разминава с идеята.... Но човек си взима поуки, нали?!

Ами това е от мен! Очаквам вашите коментари и критики  Hug

# 122
  • варненка от София
  • Мнения: 4 664
Така, нека да ни е честито предизвикателството, преди да се оттегля да си пусна обясненията и аз. Голяма тръпка ми е и това си е. Благодаря на Дими и Татит, че организираха нещата, на Рая, че плати акаунта във Фликър и изобщо на всички момичета, че се организирахме и ще има да погледаме тортички.
Тортата ми е вдъхновена от Тери Пратчет и неговата леля Ог. Понеже доста време исках и гласувах за темата храни, че ми се правеха такива неща и не се избираше тази тема, аз реших, че като ще е книга ще е готварска. И една сутрин станах с мисълта, че ще е не коя да е готварска книга, ами готварската книга на леля ОГ. Предизвиках се с моделирането на самата леля Ог. Гледах от тази снимка http://doctorz.files.wordpress.com/2007/12/xmsnann.jpg за лелчето, а тортата е вдъхновена от самата обложка на книгата -  http://www.lspace.org/ftp/images/bookcovers/de/nanny-oggs-cookbook-1.jpg
Вътре е медовик по следната рецепта:
Тесто:
 150 г масло(или маргарин)
3 яйца
  2 ч.ч. брашно (чашата=240 мл)
  1 ч.ч. захар
  3—4 с.л. мед
  1,5 ч.л. сода бикарбонат
Крем:
  1000 мл заквасена сметана
  1 ч.ч. захар
100 г орехи(аз сложих шамфъстък)
 шепа сушени сливи(около 100—150 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1—2 часа
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат, слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти, като бъркаме много хубаво. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
За крема. Заквасената сметана се смесва със захарта.Добавя се и ванилия.Изчаква се ,захарта да се разтвори.
Това е от мен, отворена съм за критики, коментари, въпроси.

# 123
  • София
  • Мнения: 1 050
Нетърпеливки такива.  Mr. Green
Да ни е честито предизвикателството, искрени благодарности на всички виновнички за това!  Hug  bouquet
И на двете днешни (би трябвало да кажа утрешни  Mr. Green) участнички ще кажа, че страшно ми харесаха тортите!.

Татитче, след като изгледах безброй снимки за гейшите (по обясними причини), изчетох сума ти интересни неща, разглеждах техните аксесоари, не бих могла да не отгатна темата на тортата ти.  Wink
Абсолютно ти се получи стилизирането на темата. Цветовете са страхотни, добре се допълват и подхождат на кимоно. Ветрилото е страхотно, не ми харесва обаче как си го забила така че да с прегъне покритието, но това е дребна забележка, както се досещаш.  Wink Би било хубаво да се пробваш да рисуваш върху самата торта, защото кимона на гейшите са най-ценното нещо от целия тоалет. Обикновено те са рисувани, а не коланите, но и рабирам притеснението ти от първото рисуване върху фондан. Шнолата с цветята е страхотна! Не знам дали си прочела, но аз разбрах, че през първата година гейши-ученички, майко, носят такива шноли.  Simple Smile
Като цяло, да кажа, че наистина ми харесва тортата, получи ти се стилизацията и  идеята на тортата.  Hug

Маруля, Маруля! Какво да ти кажа на теб. Направо ми идва да гепя леля ти Ог и да си я сложа на секцията. Уникално творение е това! Такова изражение, такава физиономия, усмивката, зъба, очите – абе всичко!!! Всичката храна по книгата е великолепна, а охлюва за малко да се приплъзне и остави лигава следа (пробвай да кажеш "охлюв" поемайки въздух   Mr. Green), ама къде е върху самата торта? Сельодката  Mr. Green е стрррашна!
Шрифта остави в мен дълбока и незабравима следа. Уникален е, жена. Кажи как го направи? Абе няма нещо, което да не ми хареса по тортата, освен подложката, тук ще бъда абсолютно солидарна с Валерка, зщото такова произведение да пльокнеш върху подобна грозотия е непростимо!
Поздравления, изкефих се страшно от тортата!  Hug

Разгледах всичките торти, коментари, разбира се, по реда си, но да кажа, че АДСКИ ми харесват!!!  Grinning
Ади, живи-здрави, до вдругиден, че както се казва "не оставяй за утре това, което можеш да свършиш днес", а ние и тричките как се опра'ихме още днес.  Mr. Green

Последна редакция: вт, 01 ное 2011, 00:13 от sVeshti4ka

# 124
  • у дома
  • Мнения: 1 554
Честито ни предизвикателство  Mr. Green

ще коментирам след няколко часа, че сега ми е престъпно рано  ooooh!

просто не се стърпях да не драсна един ред, виждайки тортите в албума - УАУ!!!

# 125
  • София
  • Мнения: 105
Добро утро и честито ни предизвикателство! Страхотни торти! Поздравления за всички участници! Специални благодарности на Дими и Татит за организацията!

А сега по тортите на marulka_s  и  Tatitt

marulka_s , тортата - книга, с която участваш е направо страхотна! При теб виждам едно огромно израстване в тортоправенето, и по - скоро в моделирането. Цветовете на тортата са много хубави, а леля Ог е супер готина! Не може да не се отбележи надписа на книгата. Почерка е уникален. На мен всичко много, много ми харесва, с изключение на този пълзящ охлюв. Не знам защо, ама не ме кефи. Ама пилето пък е супер, чак ти иде да го хапнеш, то и другите продукти са направо като истински! Браво,  marulka_s! Определено представянето ти е на високо ниво!
 
Tatitt , твоята торта е хубава, с хубави цветове, със страхотни цветенца и ветрило! Идеята да бъде "облечена" тортата в част от кимоно ми допада. Това я прави стилна и добре се връзва с ветрилото. И ако трябва да бъда честна тората, като торта е хубава, но трябва да има разяснение, за да разбера замисъла /както си обяснила по-горе идеята си/ То аз не съм си и много досетлива де, така че не може да съм критерий, но все пак трябва да си изкажа мнението. Поздравления за положения труд и за организацията на това приятно събитие - Тортено предизвикателство!

# 126
  • Мнения: 211
Леле, колко писах и всичко изчезна!  #Cussing out smile3511

Почвам от начало, но по-кратко:

Честито предизвикателство на всички! Страшно съжалявам, че не можах  да съм част от него, но с удоволствие ще се насладя на красивите ви торти! Тази година ми се вижда, че страшно много сте вдигнали нивото - пълно е с шедьоври!

Татит, тортата ти е много нежна и красива! Въпреки, че не е съвсем по първоначалната ти идея мисля, че си постигнала търсеното внушение. От пръв поглед разбрах какво изразява, а цветовете ти са много нежни и съвсем... азиатски, ако мога така да се изразя. Висящите цветчета са ми любими, много са красиви, като истински! Ветрилото ти е хубаво и шарено! Страхотна торта, нямам забележки!

Марулка, пристрастна съм към темата на твоята торта, но дори и да не бях, няма как да кажа друго, освен, че е перфектна! Всеки детайл, всички дребни фигурки, самата Леля Ог (която е съвсем като оригинала), ШРИФТА... всичко е пипнато и всико е страхотно! Нямам думи за тази торта, единственото, което мога да кажа е, че много ми се иска да е моя (точно тази торта да имам, а не да е направена от мен)! Виждам, че си я разрязала, затова вече не те харесвам особено ( Hug) ! Аз не бих я пипнала, щях да си я гледам и да и се радам! Жестока е просто!

Поздрави за всички момичета, страхотни сте!

# 127
  • София
  • Мнения: 264
Честито ви предизвикателство и от мен!!! Много красиви торти - разгледа ги всички на бързо признавам си. Татит, Дими   bouquet Чудесно свършена работа.

marulka_s Много готина торта. Страхотни фигурки правиш вече, такива емоционални и изразителни лица. Леля Ог е страхотна. Продуктите също, много ме кефят и рибките ( още от предишните рибки в хобитата си им хванала до съвършенство бляскавия цвят) и бананчетата с това кафявко, въобще всички зеленчуци , личи си че темата ти е по душа. На мен за разлика от Руми охлюва много ми харесва - като жив е ( то сигурно за това на Руми и е гаден). И според мен обаче трябваше да измислиш нещо за подложката - разваля цялостната композиция. Просто един фон от долу и всичко ще изглежда още по-добре.

Tatitt Много красива и стилна торта. Винаги си имала добри идеи за композиция, но до сега малко технически ти куцаха нещата. Тук вече всичко е пипнато и стои завършено. Много нежни са ти цветята от шнолата както я нарече Свещичка. Много красиви  цветове, които добавят стил. Елементите са съвсем познаваеми. За това да я направиш по-висока, може би наистина щеше да е още по-хубаво. Аз като имам такива идеи, пека два блата в широката форма и изрязвам необходимият ми диаметър с шаблон. Обрезките можеш да ги ползваш за торта редена в купа, сега или да ги замразиш за по-нататък. За ветрилото не мога да разбера две ли са или едно "счупено" дето вика Свещичка. Според мен са две но трябваше да са малко по широки, по принцип обичайно ветрилото изцяло разгънато прави полукръг. Твоят е четвърт за това двете стоят като едно. Но като цяло вече са ти съвсем прецизирани и точни и орнаментите и изработката на цялата торта и резултата определено много ми допада.

# 128
  • София
  • Мнения: 116
Честото предизвикателство, огромна благодарност към всички съпричастни към провеждането му!!! И аз на няколко пъти се чудех дали да не хвърля един поглед на тортите още нощес, ноо се удържах  Mr. Green. Видях прекрасни неща  Hug
Tatitt Много изчистена и красива торта. Не съм чела книгата, но филма ми хареса. Според мен чудесно си се справила със стилизирането. Много ми хареса как си оформила борда да изглежда като кимоно. Цветовете са много топли и есенни, навяват ми носталгия и уют. Ветрилото се е получило чудесно, точно в стила на корицата. Цветята много хубаво се вписват в цялостната идея, много са нежни и ефирни. Направо ме уби на какво хитро място ги сушиш, това бебешка възглавничка ли е? Обясни моля те как си ги нанизала така и как оцвети вътрешността на цветенцата. Разрезчето изглежда ужаасно вкусно   bouquet

marulka_s Какво да кажа прекрасна и уникална торта! Леля Ог ми е голяма слабост, даже сега си препрочитам „Маскарад” и си умирам от смях. Самата идея е много добра, а реализацията е просто перфектна. Фигурката на Леля Ог абсолютно се припокрива с представата ми за нея, зъба, халбата, пурата, всичко е на точното си място. Цветовете са много добре подбрани.  Плодовете и зеленчуците са като истински, а рибката направо я мятам на филийка с масло. Бананите, целината и моркова ми харесват най- много. Надписа наистина е страхотен, изглежда като вдълбан във фондана, но май не е. Отвътре тортичката изглежда страшно вкусна  smile3525

# 129
  • София
  • Мнения: 105
На мен за разлика от Руми охлюва много ми харесва - като жив е ( то сигурно за това на Руми и е гаден).

 Laughing  Laughing  Laughing  Peace Много точно казано!

# 130
  • София
  • Мнения: 213
Първо огромно благодаря на организаторите за предизвикателството! Аз го наглеждам от доста време, но все не събирах смелост, така че извинете, ако нарушавам протокола.

Марулка, тази леля Ог е уникална направо. А плодовете - думи нямам. Личен фаворит са ми къпините. Шрифта е жесток!  Единственото, което не разбирам е този кафяв фитил обградил лелята.

Татит, цветята ме грабнаха на пръв поглед. Присъединявам се към искането за малко просветление как направи гирлянда. Аз малко повече харесвам по-изчистените торти с един или два акцента както при теб (сигурно защото не мога да се справя с повече детайли). Харесва ми как си придала движение на ветрилото.

# 131
  • sofiq
  • Мнения: 148
Честито предизвикателство момичета.Огромни благодарности на Татит и Димитрина за цялата организация.
Татит,много интересна идея  да облечеш самата торта във кимоно.Ветрилото също много ми харесва.Цветовете са много нежни и приятни.Аз съм малко зле със въображението и със сигурност нямаше да се досетя точно за какво иде реч но азиатският стил щях да разпозная.Висящите цветя са любимите ми във цялата композиция,толкова нежни и крехки истинска прелест.Като цяло тортата е много интересна и перфектно изпълнена.Поздравления за прекрасното представяне.
Марулка,невероятна торта.Това са първите думи които изплуват във съзнанието ми.
Започвам от цялостната идея-перфектна,интересна и нестандартна.Надписа е просто уникален,колкото и да го гледам немога да му се начудя,как не ти трепна ръчичка и не мръдна някъде.Леля Ог,е идеална и иаражение,физиономия докарала си я като истинската.Възхищавам ти се,как добре напредваш във правенето на фигурки.За разлика от Ангелова аз съм влюбена във този охлюв,като истински.Първата асоциация която направих като го видях беше да потърся лепкавата следа от него.А за всички други детайли ще кажа че са просто прекрасни,направени перфектно и поставени на точното място.Поздравления за положения труд и перфектното изпълнение.

# 132
  • варненка от София
  • Мнения: 4 664
Първо искам да благодаря на всички момичета за добрите думи, много ми е драго за това, че оценявате труда ми. sVeshti4ka, r.i.angelova, Леля Ог (ще се повторя, ама за теб си мислех като правех тортата), иглика333, Lovebug, ditsan  bouquet Hug

Сега да отговоря на въпросите ви като най-лесно ще обобщя, че тортата ми е своеобразно копие на корицата на оригиналната книжка, пуснала съм линк за справка, но ето и картинка и ще обяснявам по нея  Flutter



Тук и на български за надписа:


Та от корицата е видно - защо има охлюв, защо има фитил обградил лелята и т.н. Обаче тортата ми се оказа малка за фигурките, които бях врътнала предварително и за това пилето и охлюва са паркирани долу, а ги бях направила и ми беше жал да ги хвърля.

За надписа да кажа, значи беше на принципа гледам и преписвам направо върху тортата, някак си се получи да го центрирам и сместя без да се налага да трия, а и нямаше да стане, че си вапцах направо с червената боя. След което със златничко нарисувах контура, това ми беше по-трудно, защото ми трепереше ръката, но пък цветът е такъв, че дори и да не е съвсем равно не си личи. Да си призная и аз си харесвам надписа и от него най-много се притеснявах, но пък стана добре. Цветът на тортата е постигнат с боядисване с гъбичка.

Сега за подложката - това е нещо, което не се сещам да правя, нямам търпение и желание, а още повече ми се свиди да инвестирам толкова Пикко, което после така и така ще хвърлим. Тортата беше абсолютно за домашна консумация, та за това и през акъла не ми е минало да правя подложки.  Crazy

Не знаех ще има ли и предизвикателство, за това не направих и поетапни снимки покрай правенето, но ще ме извините.

Отивам да огледам тортичката на колежката Татит и ще се включа след мъничко. Heart Eyes

# 133
  • варненка от София
  • Мнения: 4 664
Пак аз, но смятам, че е редно да коментирам в отделен пост тортата на Татит!

Първо искам да кажа, че явно аз съм останала с грешно впечатление относно интерпретацията на темата - книги. Съвсем по буквоядски аз си представях, че самата торта трябва да е във формата на книга - било то отворена или не, та от тази гледна точка останах изненадана от една част от представените торти - заради формата им. После погледнах и от друга страна - сюжет от книга - та така вече приех нещата  Mr. Green И все пак си мислех, че край тези торти можеше да има барем едно книжле или листче хартия, че да има асоциация с книгата, но това е мое виждане.

Тортата. Тортата е прекрасна, цветове, композиция, наистина е чудесно решение. За мен най-красивото е шнолата от китките. Наистина страхотно изпълнение. Как успя да закрепиш цветчетата по конеца? Това е конец но което висят, нали? Първо ги суши и след това низа, или? Разкажи повече за него. Забученото ветрило в основата на тортата и мен леко ме притеснява, трябваше да го скриеш някак - с китка ли, с някаква имитация на парцалче ли и аз не зная какво. Оцветяването е страхотно - с какво златно го направи и как?  И от какво е парчето дунапрен върху което сушиш?

Общо взето това са ми въпросите, ако се сетя още ще пиша.

Ох, много се вълнувам че стартирахме, много  Party

# 134
  • Мнения: 211
Такаааа, Марулке, намерих ти кусур! Много търсих, защото тортата ти е страхотна, а Леля Ог ослепителна, но накрая видях - къде ти е котката?!?! Много важна е тази котка, цяла история покрай нея, само ще ви кажа, че нощем се превръща в младеж и изчезва на някъде в нощта  Mr. Green Явно си уцелила такъв момент  Laughing

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт