Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 дек. 2005, 12:12 ч.

Майчинство и ясла

 • 450
 • 11
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 705
Въпросът е такъв - ако дам детето на ясла, преди втората година, ще ми спрат ли майчинството? Как е решено в закона този казус и как може да се прескочи това евентуално спиране?
Благодаря ви за отговорите предварително!

# 1
 • Мнения: 9 990
Mйчинството се прекратява след подаване на молба от работодателя.В днешно време има много некоректни работодатели,които не спират майчинството,но след като ти се се върнала на работа,не ти го и дават...ако си се разбрала да се върнеш по-рано и да не го спирате-ок-има го варианта,май проверки никога не правят.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 220
Аз знам, че ако работиш на трудов договор, докато се водиш още в майчинство, получаваш 50% от него (пак от държавата чрез работодателя).  Peace

# 3
 • Мнения: 8 505
Мъжът ми се води в майчинство и работодателят му е казал да се обади,ако пуснем маклата наясла преди изтичане на майчинството.В този случай се получава 50% от майчинството.Говорила съм с майки,които не са съобщавали,когато са пуснали децата си на ясла и си получават цялото майчинство.

# 4
 • София
 • Мнения: 705
Идеята ми е да не се обявява никъде че реално ще работя и да си получавам и заплатата и майчинството........ууу ква съм нелоялна към държавата Embarassed Twisted Evil Rolling Eyes
Друг въпрос - сега след нова година от къде ще си взимаме парите - били обнародвали в държален вестник за това че направо от Ной - ама какво трябва да се направи - знае ли някой?

# 5
 • Мнения: 9 990
Ок си,имаш го този вариант както казах-просто не подава молба работодателя и така хем си взимаш заплата+майчинството. Laughing

# 6
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 675
КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ (с последните изменения от ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г.):

Право на обезщетение
 
Чл. 40. (1) Осигурените лица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Изискването по ал. 1 не се отнася при придобиване право на парично обезщетение за временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест, и за осигурени, ненавършили 18-годишна възраст.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане и отглеждане на дете и помощите по държавното обществено осигуряване се изплащат чрез териториалните поделения на Националния осигурителен институт по ред, определен с акт на Министерския съвет.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Паричното обезщетение за първия работен ден от временната неработоспособност, но не за повече от петнадесет работни дни през една календарна година, е за сметка на осигурителите.
....
Обезщетение при отглеждане на малко дете
 
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.

(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
 
Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) В случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или за своя сметка за всички осигурени социални рискове, както и когато не е осигурено за трудова злополука, професионална болест и безработица.

(3) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.

Това означава, че даването на ясла НЕ води до спирането на майчинските Peace
 

Последна редакция: ср, 21 дек 2005, 17:30 от Ели Тотева

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 922
Въпросът е такъв - ако дам детето на ясла, преди втората година, ще ми спрат ли майчинството? Как е решено в закона този казус и как може да се прескочи това евентуално спиране?
Благодаря ви за отговорите предварително!
Ако тръгнеш на работа, преди детето да е навършило 2 години, се изплаща 50% от майчинските, докато стане на 2 години.

# 8
 • Видин
 • Мнения: 2 657
Извинявам се 4е се намесвам в темата,но бих искала и аз да попитам нещо.
в момента съм по май4инство,но мъжът ми не е на работа и скоро няма да бъде заради това 4е претърпя мин.месец операция.Та с две думи сме само на май4инството ми SadПроблемът е 4е не мога да се върна на работа,защото няма кой да гледа малкия,а яслите при нас са от по късен период.Тъй като преди време говорих с жената от ли4ния състав,4е след изти4ане на платеното май4инство може да си пусна платен отпуск-бъпросът мие следния:Мога ли сега да поискам да ми пуснат платен отпуск за 1-2 месеца,поне докато мъжът ми се върне на работа или не?

Стана малко объркано,дано ми разберете мисълта.

# 9
 • Видин
 • Мнения: 2 657
Забравих  Embarassedна държавна работа съм.

# 10
 • София
 • Мнения: 705
Мога ли сега да поискам да ми пуснат платен отпуск за 1-2 месеца,поне докато мъжът ми се върне на работа или не?


Аз не съм наясно.
А какво разбрахте относно това от къде ще се изплаща майчинството след Нова година?

# 11
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 214
Мога ли сега да поискам да ми пуснат платен отпуск за 1-2 месеца,поне докато мъжът ми се върне на работа или не?

Можеш. Трябва да пуснеш молба за прекратяване на отпуска по майчинство и още една за ползване на платен отпуск. Най-добрият вариант за теб ще е, ако между двете молби имаш 10 работни дни, за да ти актуализират заплатата и да ти изчислят платената отпуска на новата заплата. Ако е възможно, опитай тези дни да не ходиш на работа, но да ти се водят работни, щом няма кой да гледа детето. А мъжа ти не взима ли болнични, щом има операция или е работил без договор? Щом ти изтече платинят отпуск, пускаш нова молба да ползваш остатъка от отпуска по майчинство и така. Малко повече бюрокрация, но такива са правилата.

Колкото до обезщетенията за след Нова година, в Кодекса, като е цитиран по-горе, пише, че ще се изплащат от НОИ, но реда как да става ще се уреди с акт на Мин.съвет, вероятно по-късно. Тъй че, още не е ясно  Grinning но аз лично мисля, че ще го направят точно така. В момента нали така седят нещата с детските надбавки? Получават се директно от НОИ.

Последна редакция: чт, 22 дек 2005, 12:14 от ШоколаДка

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт