Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 271
Момичета, помагайте  Hug
Майка ми традиционно прави торта "Гараш" за Нова година. Винаги й остават 7 белтъка, най-доброто приложение сме намерили в целувки  Wink Проблема е, че нещо куца и не стават така пухкави. От години сме пробвали какви ли не рецепти, в един момент ни казаха, че се добавя и малко лимон към сместа, това помогна, но не генерално. Като цяло сместта е екстра, до един момент се надуват чудесно и после изведнъж спадат и стават гумени. Бях решила тази година да правя кокоски от белтъците, защото ми омръзна да се тъпчим със захар без даже да ни е особено вкусно, но народа каза, че сама ще си ги ям, така че помагайте да уцелим целувките   bouquet
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 492
А на колко градуса ги печете? Целувките не се пекат, те се "сушат" на около 100 градуса, даже и по-малко. Така се втвърдяват и не спихват като се извадят.
Не мога да проумея обаче откъде ви остават тези белтъци при проготвянето на "Гараш"??? newsm78 На мене ми остават жълтъци.
Блатовете се правят от белтък, захар и смлени орехи - както ореховките! Така е в оригинала, доколкото знам. Кремът е сметана и шоколад, глазурата - шоколад, няма излишък на белтъци...
Както и да е, мога да ти предложа един белтъчен крем - много бърз и вкусен, освен да се насипе в чашки и да се яде с лъжичка, става и за глазура на торти и сладкиши:
Белтъчено-карамелен крем
Продукти: 350 г захар, 20 г вода  (1-2 с.л.), 4 белтъка
Приготвяне: 250 г захар с водата се карамелизират. Белтъците се разбиват със 100 г захар на сняг и към тях се прибавя на тънка струя карамелът, като продължва да се разбива.
Да ви е вкусно!  chef
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
А на колко градуса ги печете? Целувките не се пекат, те се "сушат" на около 100 градуса, даже и по-малко. Така се втвърдяват и не спихват като се извадят.
Абсолютно точно - сушат се на 70-80 градуса. Преди това майка ми разбива белтъците и захарта в купа, която е поставена в по-голям съд,  пълен с топла вода - т.е. на водна баня. Явно има ефект, защото никога не е имала "брак"
Цитирай


Мнения: 3 271
Да, разбира се, сушат се. И се разбиват добре, всичко е точно, сместта е идеална. Нещо им става още вътре докато се пекат, а не кат се извадят.
Благодаря за рецептата, но предполагам майка ми ще задели половината белтъци за кокоските все пак.
А за торта Гараш аз имам 3 рецепти, тази е най-добрата според нашия вкус. Ако искаш ще ги постна и 3-те.
Как' Сийка, знаеш ли точната процедура, по която майка ти ги прави?

Благодаря ви!
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 492
Май ме обърка с Дораан? newsm78 Не съм споменавала майка ми.
А относно рецептата за целувки, аз съм правила следната:
На 1 белтък се слага 75 г захар (около 1 к.ч.), към сместа се прибавя малко лимонтозу и по желание - ванилия, орехи.
Цитирай


Мнения: 3 271
Май ме обърка с Дораан? newsm78 Не съм споменавала майка ми.
А относно рецептата за целувки, аз съм правила следната:
На 1 белтък се слага 75 г захар (около 1 к.ч.), към сместа се прибавя малко лимонтозу и по желание - ванилия, орехи.

Извинявай, имам тук някакъв проблем с кирилицата и покрай това видях цитат "Как' Сийка" и т.н. Майка ми слага 3 суп. лъжици захар към белтъка. Ще видя дали е същото.
Благодаря ти   smile3525
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Не съм сигурна в съотношението захар-белтъци. Ако все пак искаш, мога да я попитам.
Цитирай


Мнения: 3 271
Само, ако не ти е проблем   bouquet
Майка ми ги прави за Нова година (тортата от години й е традиционна, но вече отдавна не участвам в процеса), така че има време   chef
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Ето моята рецепта:
Директно на ел. котлон и на най-малка степен разбивам 3 белтъка с две к. ч. кристална захар. Сместа е готова, когато е достатъчно стегната. Тогава много внимателно добавям 1 к. ч. пудра захар, като внимавам да не се отпусне сместа и да не се прегрее все пак. Рецептата е безотказна. При сушенето на целувките леко се пукват странично.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Аз не правя целувки, но имам една рецепта за ореховки от форума, дето е страхотна и сладките никога не остават повече от един ден. Ето я, ако решиш да се пробваш:

2 белтъка на сняг
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2 с.л. брашно
2 с.л. какао
1,5 ч.ч. смлени орехи

Захарта се добавя в белтъците и се бие с миксера. После се добавят брашното, ванилията и какаото и пак се бие с миксера. Накрая се добавят орехите и се бърка по-леко на ръка с лъжица. Върху хартия за печене или намазнена тава се сипват "купчинки" с помощта на чаена лъжичка. Купчинките не се редят плътно една до друга, защото сладките се раливат при печенето. Пека ги на 170 градуса около 15-20 минути. Вадят се меки, а като изстинат се втърдяват. Нямат много вид на изглед, но са много вкусни. Правя ги почти всяка седмица.
Цитирай


Мнения: 3 271
Супер сте всички. Благодаря ви  newsm10
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Millena, знам, че е късно, но сега се сетих - ти с пудра захар ли ги правиш? ако да - там е проблема. Винаги, когато съм опитвала да правя целувки с пудра захар - в началото сместа изглежда добра, но после се разлива. Направи ги с кристална захар/според мен са и по-вкусни), както Как Сийка беше писала - на 1 белтък - 75г. кристална захар + няколко какпки лимон. Включваш миксера с белтъците и лимона в началото на по-ниска степен, след 2 минути на най-висока степен и насипваш захарта на 3 пъти, без да прекъсваш разбиването. След 5-10 минути имаш чудесен белтъчен крем, готов за шприцоването на целувките вурху хартия за печене. Слагаш във фурната(моята е от тези с вентилаторите) на 100 °C и ги сушиш без да отваряш вратичката поне час - час и 15 мин. Стават много вкусни и бухнали! Успех!  Mr. Green
Цитирай


Мнения: 3 271
Много ти благодаря за включването! Тъкмо говоря с майка ми и ще й пратя цялата тема да си избере какво да прави с 9-те (!!!) белтъка, които й остават.
Благодаря за съействието и идеите   bouquet
Цитирай

ул. "Свобода"

Мнения: 1 409
Леле, хора обезумях Shocked и взех да примлясвам...ми вие многократно споменавате най-любимите ми неща - целувки, ореховки и торта гараш.
Как Сийка, много те моля, напиши твоята рецепта, но като за пълен лаик в кухнята! Много ще съм ти благодарна!
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 492
ТОРТА ГАРАШ

Продукти за блатовете:200 г ситно смлени орехови ядки, 200 г пудра захар, 8 белтъка
За крема: 400 г сметана (незаквасена), 200г кристална захар, 400 г шоколад (фин млечен или шок. кувертюр)
За глазурата: 100 шоколад (натурален или кувертюр), 2 с.л. растително масло, 3-4 с.л. накълцани обелени бадеми, 1 щипка безвредна зелена боя.

Белтъците, захарта и орехите се разбиват добре, без белтъците да станат на сняг. Върху намазани с масло и поръсени с брашно тави се оформят 5 тънки платки и се изпичат в умерена фурна. Веднага след като се извадят от фурната, те се изрязват по тортената форма, защото след като изстинат, стават твърди и чупливи. Сметаната и захарта се кипват, прибавя се начупеният на парчета шоколад и сместа се разбърква, докато шоколадът се стопи. След това се охлажда, оставя се в хладилник за 4-5 часа, за да се стегне и се разбива с миксер на пухкав крем. Платките се намазват с крема и се нареждат една върху друга, тортата се заглажда отгоре и отстрани и се оставя в хладилник за 2-3 часа. Шоколадът за глазурата се разтапя на водна баня, сред което се прибавя растителното масло, което му придава гланц. Тортата се залива, внимателно се заглажва отстрани и отгоре и се оставя в хладилник, за да се стегне глазурата. Украсява са с бадемите, предварително попарени, обелени, накълцани на ситно и оцветени със зелена боя и се оставя в хладилник за 1 час. Украсата представлява зелен пръстен, широк 1-2 см и е специфична за тази торта.
Да ви е сладко!  chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.