Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора
Здравейте на всички майсторки на вкусните гозби!
Искам да Ви помоля да споделите как правите сърмите за Бъдни вечер.Тази година за първи път ще приготвям сама и ми е малко притеснено.Купих сушени чушки от пазара, но знам, че има някаква технология преди пълнене.Накисване в гореща вода - колко време? И все пак ще ги правя в обикновена тегджера - колко време да врят чушките и сърмите заедно? С една плънка ще станат ли вкусни? И последен въпрос как да "завия" сърмите, че да не се "разпаднат"? Сегурно на много от Вас Ви е смешно, но спомнете си Вашия първи път.
Благодаря предварително за съветите и помощта.
Цитирай

Видин

Мнения: 4 624
Ще ти напиша как аз правя постните сърми. Точни мерки немога да ти дам, защото всичко правя на око и зависи колко сърмички ще навиваш. Нарязвам лук или още по-вкусно става с праз( горе-долу 2-3 големи глави или стръка праз), настъргвам един морков, нарязвам гъби на много дребно и 1-2 кафени чашки ориз. Задушавам лука в олиото, добавям моркова, гъбите и ориза. Когато ориза стане прозрачен сипвам малко зеленчуков бульон и захлупвам докато поеме водата. Накрая подправям с малко чубрица, черен и червен пипер. Аз ги правя мешани постните сърми - най-отдолу редя със зелев лист, върху тях с лозов и най-отгоре пълнените сухи чушки.
Значи сухите чушки ги заливаш с топла( не гореща!) вода да ги покрие и ги оставяш 5-10 минутки да омекнат. Изливаш водата и ги оставяш в гевгир да се отцедят. Ако ще навиваш лозови листа, вземаш едно, слагаш го на дъската и в основата, там където дапочва дръжката (предварително я отрязваш) слагаш малко от плънката. Завиваш първо като прихлупваш от ляво и от дясно и след това навиваш напред като руло. Подвиваш накрая от двете страни и редиш в тенджерата ( с подвитото отдолу!), като преди това си сложила зелев или лозов лист на дъното. Зелевите листа се навиват по същият начин, като предварително изрязваш малко от твърдата жилка в основата. Абе сигурно нищо не си разбрала от обясненията ми, ама незнам как по-точно да го обясня newsm78. Чушките надявам се знаеш как се пълнят Wink. Ако искаш те да са с различна плънка, можеш вместо гъби да накълцаш малко прясна зелка (в робота напримар) на дребничко и да добавиш към горната смес. Става много вкусно.
На края захлупваш сърмите с чиния, наливаш вода, колкото да ги покрие + 1-2 к.ч. олио и ги вариш около час -час и половина. Задължително захлупи с чиния отгоре и вари на умерена фурна. Така няма да се развият.

Само да добавя, да хвърляш по време на варенето по един поглед в тенджерата, защото ориза дръпва водата и да не останат сърмите на сухо. ако се наложи да долееш вода, доливай само гореща, за да не се спука чинията.
« Последна редакция: чт, 22 дек 2005, 22:30 от 3ори »
Цитирай

Sofia

Мнения: 823
Зори,рецептата,която предлагаш звучи страхотно и аз ще я пробвам,затова благодаря,че я сподели:)Весели празници!
Цитирай
Зори, много ти благодаря за оригиналната рецепта.Ще направя, както пишеш, а след това ще споделя.
Весели празници на теб и близките ти хора.
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 303
Един въпрос и от мен - слагате си стафиди в постните сарми? А може ли да ги варя в тенджера под налягане и колко време?  newsm78
Цитирай

Видин

Мнения: 4 624
Благодаря момичета. Сигурна съм, че ще ви харесат!

Зъхи, виж тази рецепта със стафиди. Правила съм я преди няколко години и също става добре, но аз не мога да възприема стафидите в сърми и затова не я правя често.

http://rozali.com/cook.php?l=a&c=5&p=401

А ето и на Taneto една рецептя пускана във форума :

Цитат
моите коледни сърми са постни и ги гитвя без мерни единици, защото пълня един голям глинен гювеч.

в тиган задушавам ситно нарязан праз 2-3 стръка, добавям ориза и вода да набъбне, но по-малко от съотшението 3:1; подправям с черен пипер, много кимион, чубрица, сол. слагам и между 50-100 грама бели стафиди. оставям плънката да поизстине.
нарязвам си зелевите листа с размери, не по-големи от длан и започва едно навиване, ум да ти зайде  , защото сърмичките трябва да станат големи като куршумчета, т.е. да се хапват на веднъж. това са т.нар. асеновградски сърмички - стават много кипри....(аз не харесвам ония големите, дето 2 сърми ти напълват чинията  ).....
забравих: нареждам ги в гювеч, заливам с вода, слагам чиния отгоре и пека на много слаба фурна. най-хубави стават ако се оставят във фурната цяла нощ на 50 градуса!
 
 

За тенджерата под налягане обаче не мога да ти помотна, защото мен ме е страх да работя с такова чудо и така си стои в шкафа Blush Crazy
Цитирай
Майка ми прави сърмите само в тенджера под налягане и рецептата й е точно със стафиди, но на мен този следко-солен вкус много не ми допада, стават страхотни и вкусни и сочни....
Технологията е като с обикновена тинджера - редят се няколко пласта сърми, отгоре се поставя чиния, завират (без капака, за да се определи точно кога са завряли и да не се разварят), след това се слага капака и на най-слабия котлон 30-40 мин.
Цитирай


Мнения: 973
Не съм опитвала сърми със стафиди, сигурно е много вкусно, но майка ми ги прави със сини сливи. Така се правят по нашия край и аз ги обожавам  newsm10, но не на всеки се харесва. Вкусът е леко сладникъв и според мен стават много вкусни, чакам ги цяла година тези сърми, можете да опитате и по този начин ..... хубавото е че не е задължително да слагате във всяка сърма, може само в няколко за да опитате как са. Сливите са сушени от тези за ошав и се слагат при самото навиване.
Дано да ви хареса bouquet

Весели и приятни празници на всички newsm51
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 17 375
Един въпрос и от мен - слагате си стафиди в постните сарми? А може ли да ги варя в тенджера под налягане и колко време?  newsm78

Може  Peace.
Аз ще сложа скължани орехови ядки и евентуално малко гъбки и като Зори прецедирам. Само, че не слагам вода на ориза, за да набъбне, ами така само задушен го слагам в зелевия лист. После редя плътно на дъното на тенджера под налягане и отгоре захлупвам с чиния. Наливам вода да покрие и малко повечко и варя. Значи зависи си от киселото зеле в каква степен на готовност е, но варя около 1.5-2.5 часа. Мммм, става върховно  chef
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 611
Тази рецепта ми е от тук на Taneto.Много е сполучлива. Ако искаш пробвай я.

ЧУШКИ С БОБ на Taneto


Необходими продукти:
1.   1 ½ ч.ч. боб;
2.   4-5 глави лук;
3.   1 с. л. брашно;
4.   1 ч. л. червен пипер;
5.   1 с. л. стрит джоджен;
6.   1 с.л. нарязан магданоз;
7.   1 ч. л. чубрица;
8.   1 к. л. млян черен пипер;
      9. сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Сварява се една супена купичка боб с много вода и на тих огън и без никакви подправки /обикновено боба го накисвам от предната вечер в студена вода и при варенето на сутринта изхвърлям първата вода като заври. Това е свързано с избягването на "неприятния стомашен дискомфорт", който по принцип причинява боба/
След като се свари се отцежда от водата. 4-5 глави лук /това е поне два пъти повече отколкото за едно обичайно готвене, но мисля че е една от тънкостите на рецептата/. Та тези 4-5 глави лук се нарязват и се пържат в олио. Когато лукът стане златист, се добавя 1 супена лъжица брашно и се пържи също до златисто.Слага се една чаена лъжичка червен пипер, обърква се и се добавя сварения боб. Отстранява се от котлона. Прибавя подправките и сол на вкус.
Сухите чушки предварително са почистени от семето и престояли в хладка вода, за да се отпуснат. Всяка чушка се пълни с бобената смес, но не се препълва. Краищата се превиват навътре и се потапят в брашно. Чушките се подреждат в тава, като краищата леко се задигат нагоре. Заливат се сняколко супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода и 1 кафейна лъжичка сол, разтворена във водата. Пекат се в умерена фурна, докато останат на мазнина. Изваждат се от тавата като изстинат.
Аз лично по-често използвам печен пипер, вместо сушен. Според мен стават по-вкусни, само малко по-трудно е пълненето, защото по-лесно се разкъсва. В този случай като ги напълня само леко ги запичам с малко вода

А сърмичките ги правя с черни маслини и гъби на ситно. Научи ме АФРОДИТА, преди доста време да ги завивам по Нета. а сега съм толкова добра, че всички се чудят. Laughing
« Последна редакция: пт, 23 дек 2005, 12:48 от Пела »
Цитирай


Мнения: 3 346
Като допълнение на собствената си рецепта само да кажа, че тази година ще сложа и орехови ядки в сърмите, освен стафидите. Леко сладкият вкус от тях ми е много приятен и понеже не се падат повече от 1 стафидка и то не във всяка сърма - те не се набиват на вкус.
И пак ще падне едно навиване Wink
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 611
Извини ме, че не съм запомнила.
Наистина са страхотни.
Поправи си поста и писах, че си автора.
Цитирай


Мнения: 3 346
Пела, коя рецепта имаш предвид? Аз нямам претенции за авторство за никоя рецепта, а и не правя пълнени чушки с боб (ама никога не съм правила). Допълвам единствено рецептата си за сърми, цитирана по-горе от Зори.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора