«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора
«дравейте на всички майсторки на вкусните гозби!
»скам да ¬и помол€ да споделите как правите сърмите за Ѕъдни вечер.“ази година за първи път ще приготв€м сама и ми е малко притеснено. упих сушени чушки от пазара, но знам, че има н€каква технологи€ преди пълнене.Ќакисване в гореща вода - колко време? » все пак ще ги прав€ в обикновена тегджера - колко време да вр€т чушките и сърмите заедно? — една плънка ще станат ли вкусни? » последен въпрос как да "зави€" сърмите, че да не се "разпаднат"? —егурно на много от ¬ас ¬и е смешно, но спомнете си ¬аши€ първи път.
Ѕлагодар€ предварително за съветите и помощта.
÷итирай

¬идин

ћнени€: 4 722
ўе ти напиша как аз прав€ постните сърми. “очни мерки немога да ти дам, защото всичко прав€ на око и зависи колко сърмички ще навиваш. Ќар€звам лук или още по-вкусно става с праз( горе-долу 2-3 големи глави или стръка праз), настъргвам един морков, нар€звам гъби на много дребно и 1-2 кафени чашки ориз. «адушавам лука в олиото, добав€м моркова, гъбите и ориза.  огато ориза стане прозрачен сипвам малко зеленчуков бульон и захлупвам докато поеме водата. Ќакра€ подправ€м с малко чубрица, черен и червен пипер. јз ги прав€ мешани постните сърми - най-отдолу ред€ със зелев лист, върху т€х с лозов и най-отгоре пълнените сухи чушки.
«начи сухите чушки ги заливаш с топла( не гореща!) вода да ги покрие и ги остав€ш 5-10 минутки да омекнат. »зливаш водата и ги остав€ш в гевгир да се отцед€т. јко ще навиваш лозови листа, вземаш едно, слагаш го на дъската и в основата, там където дапочва дръжката (предварително € отр€зваш) слагаш малко от плънката. «авиваш първо като прихлупваш от л€во и от д€сно и след това навиваш напред като руло. ѕодвиваш накра€ от двете страни и редиш в тенджерата ( с подвитото отдолу!), като преди това си сложила зелев или лозов лист на дъното. «елевите листа се навиват по същи€т начин, като предварително изр€зваш малко от твърдата жилка в основата. јбе сигурно нищо не си разбрала от об€снени€та ми, ама незнам как по-точно да го об€сн€ newsm78. „ушките над€вам се знаеш как се пълн€т Wink. јко искаш те да са с различна плънка, можеш вместо гъби да накълцаш малко пр€сна зелка (в робота напримар) на дребничко и да добавиш към горната смес. —тава много вкусно.
Ќа кра€ захлупваш сърмите с чини€, наливаш вода, колкото да ги покрие + 1-2 к.ч. олио и ги вариш около час -час и половина. «адължително захлупи с чини€ отгоре и вари на умерена фурна. “ака н€ма да се разви€т.

—амо да добав€, да хвърл€ш по време на варенето по един поглед в тенджерата, защото ориза дръпва водата и да не останат сърмите на сухо. ако се наложи да долееш вода, доливай само гореща, за да не се спука чини€та.
« ѕоследна редакци€: чт, 22 дек 2005, 22:30 от 3ори »
÷итирай

Sofia

ћнени€: 823
«ори,рецептата,ко€то предлагаш звучи страхотно и аз ще € пробвам,затова благодар€,че € сподели:)¬есели празници!
÷итирай
«ори, много ти благодар€ за оригиналната рецепта.ўе направ€, както пишеш, а след това ще сподел€.
¬есели празници на теб и близките ти хора.
÷итирай

anywhere

ћнени€: 3 302
≈дин въпрос и от мен - слагате си стафиди в постните сарми? ј може ли да ги вар€ в тенджера под нал€гане и колко време?  newsm78
÷итирай

¬идин

ћнени€: 4 722
Ѕлагодар€ момичета. —игурна съм, че ще ви харесат!

«ъхи, виж тази рецепта със стафиди. ѕравила съм € преди н€колко години и също става добре, но аз не мога да възприема стафидите в сърми и затова не € прав€ често.

http://rozali.com/cook.php?l=a&c=5&p=401

ј ето и на Taneto една рецепт€ пускана във форума :

÷итат
моите коледни сърми са постни и ги гитв€ без мерни единици, защото пълн€ един гол€м глинен гювеч.

в тиган задушавам ситно нар€зан праз 2-3 стръка, добав€м ориза и вода да набъбне, но по-малко от съотшението 3:1; подправ€м с черен пипер, много кимион, чубрица, сол. слагам и между 50-100 грама бели стафиди. остав€м плънката да поизстине.
нар€звам си зелевите листа с размери, не по-големи от длан и започва едно навиване, ум да ти зайде  , защото сърмичките тр€бва да станат големи като куршумчета, т.е. да се хапват на веднъж. това са т.нар. асеновградски сърмички - стават много кипри....(аз не харесвам они€ големите, дето 2 сърми ти напълват чини€та  ).....
забравих: нареждам ги в гювеч, заливам с вода, слагам чини€ отгоре и пека на много слаба фурна. най-хубави стават ако се остав€т във фурната ц€ла нощ на 50 градуса!
 
 

«а тенджерата под нал€гане обаче не мога да ти помотна, защото мен ме е страх да работ€ с такова чудо и така си стои в шкафа Blush Crazy
÷итирай
ћайка ми прави сърмите само в тенджера под нал€гане и рецептата й е точно със стафиди, но на мен този следко-солен вкус много не ми допада, стават страхотни и вкусни и сочни....
“ехнологи€та е като с обикновена тинджера - ред€т се н€колко пласта сърми, отгоре се постав€ чини€, завират (без капака, за да се определи точно кога са завр€ли и да не се развар€т), след това се слага капака и на най-слаби€ котлон 30-40 мин.
÷итирай


ћнени€: 973
Ќе съм опитвала сърми със стафиди, сигурно е много вкусно, но майка ми ги прави със сини сливи. “ака се прав€т по наши€ край и аз ги обожавам  newsm10, но не на всеки се харесва. ¬кусът е леко сладникъв и според мен стават много вкусни, чакам ги ц€ла година тези сърми, можете да опитате и по този начин ..... хубавото е че не е задължително да слагате във вс€ка сърма, може само в н€колко за да опитате как са. —ливите са сушени от тези за ошав и се слагат при самото навиване.
ƒано да ви хареса bouquet

¬есели и при€тни празници на всички newsm51
÷итирай

с/у ќколоћръс“ното

ћнени€: 17 585
≈дин въпрос и от мен - слагате си стафиди в постните сарми? ј може ли да ги вар€ в тенджера под нал€гане и колко време?† newsm78

ћоже† Peace.
јз ще сложа скължани орехови €дки и евентуално малко гъбки и като «ори прецедирам. —амо, че не слагам вода на ориза, за да набъбне, ами така само задушен го слагам в зелеви€ лист. ѕосле ред€ плътно на дъното на тенджера под нал€гане и отгоре захлупвам с чини€. Ќаливам вода да покрие и малко повечко и вар€. «начи зависи си от киселото зеле в каква степен на готовност е, но вар€ около 1.5-2.5 часа. ћммм, става върховно  chef
÷итирай

¬арна до морето

ћнени€: 2 626
“ази рецепта ми е от тук на Taneto.ћного е сполучлива. јко искаш пробвай €.

„”Ў » — ЅќЅ на Taneto


Ќеобходими продукти:
1.   1 ½ ч.ч. боб;
2.   4-5 глави лук;
3.   1 с. л. брашно;
4.   1 ч. л. червен пипер;
5.   1 с. л. стрит джоджен;
6.   1 с.л. нар€зан магданоз;
7.   1 ч. л. чубрица;
8.   1 к. л. мл€н черен пипер;
      9. сол на вкус.


Ќачин на приготв€не:

—вар€ва се една супена купичка боб с много вода и на тих огън и без никакви подправки /обикновено боба го накисвам от предната вечер в студена вода и при варенето на сутринта изхвърл€м първата вода като заври. “ова е свързано с изб€гването на "непри€тни€ стомашен дискомфорт", който по принцип причин€ва боба/
—лед като се свари се отцежда от водата. 4-5 глави лук /това е поне два пъти повече отколкото за едно обичайно готвене, но мисл€ че е една от тънкостите на рецептата/. “а тези 4-5 глави лук се нар€зват и се пържат в олио.  огато лукът стане златист, се добав€ 1 супена лъжица брашно и се пържи също до златисто.—лага се една чаена лъжичка червен пипер, обърква се и се добав€ сварени€ боб. ќтстран€ва се от котлона. ѕрибав€ подправките и сол на вкус.
—ухите чушки предварително са почистени от семето и престо€ли в хладка вода, за да се отпуснат. ¬с€ка чушка се пълни с бобената смес, но не се препълва.  раищата се превиват навътре и се потап€т в брашно. „ушките се подреждат в тава, като краищата леко се задигат нагоре. «аливат се сн€колко супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода и 1 кафейна лъжичка сол, разтворена във водата. ѕекат се в умерена фурна, докато останат на мазнина. »зваждат се от тавата като изстинат.
јз лично по-често използвам печен пипер, вместо сушен. —поред мен стават по-вкусни, само малко по-трудно е пълненето, защото по-лесно се разкъсва. ¬ този случай като ги напълн€ само леко ги запичам с малко вода

ј сърмичките ги прав€ с черни маслини и гъби на ситно. Ќаучи ме ј‘–ќƒ»“ј, преди доста време да ги завивам по Ќета. а сега съм толкова добра, че всички се чуд€т. Laughing
« ѕоследна редакци€: пт, 23 дек 2005, 12:48 от ѕела »
÷итирай


ћнени€: 3 350
 ато допълнение на собствената си рецепта само да кажа, че тази година ще сложа и орехови €дки в сърмите, освен стафидите. Ћеко сладки€т вкус от т€х ми е много при€тен и понеже не се падат повече от 1 стафидка и то не във вс€ка сърма - те не се набиват на вкус.
» пак ще падне едно навиване Wink
÷итирай

¬арна до морето

ћнени€: 2 626
»звини ме, че не съм запомнила.
Ќаистина са страхотни.
ѕоправи си поста и писах, че си автора.
÷итирай


ћнени€: 3 350
ѕела, ко€ рецепта имаш предвид? јз н€мам претенции за авторство за нико€ рецепта, а и не прав€ пълнени чушки с боб (ама никога не съм правила). ƒопълвам единствено рецептата си за сърми, цитирана по-горе от «ори.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора