Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора
Хайде и аз да дам едно предложение в този форум!!!
(предварително се извинявам ако вече е пускана)

Взима се една средноголяма кръгла тиква. Отрязва и се капачето отгоре и се запазва за похлупак. Изчиства се отвътре и се измива добре. Ще ви изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.
Локум - 2 малки или една голяма кутийка.
Орехи(ядки) - 200 - 300 гр.
Мед 5-6 супени лъжици
сушени плодове - кайсии, банани, сини сливи, фурми....ако се сетите за още направо слагайте Wink
50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер

Изчистената отвътре тиква се пълни...
на дъното се слага половината мед, ред орехи, ред локум, ред сушени плодове и пак ред орехи, ред локум, ред сушени плодове... и така докато се нашълни тиквата или ви свършата продуктите. Накрая се залива с останалия  мед и алкохола или есенцията, захлупва се с капачето и се слага да се пече.
Пече се в тавичка с малко вода на дъното, а когато се изпари водата се долива отново. Пече се дълго на слаба фурна. Аз миналата година я пекох 5-6 часа на 100 - 120 градуса. Стана вълшебна, а гостите си облизаха пръстите. Изпратих ги и с тиква за в къщи защото ние не бяхме в състояние да я изядем, въпреки желанието си. Тежък десерт е, но много вкусен и красив
Да ви е сладко! Hug
Цитирай


то и друг вариант. На момиче от форума е. Аз я правих рецептата и става страхотно.

Пълнена тиква:
Избира се тиква с подходящ размер за печене цяла във фурна = средна по размер и възможно най-разлята (за да се опече добре). Отрязва се капаче, издълбава се от семестата част и се пълни с нарязани плодове каквито има-
ябълка, круша, грозде, малини, киви и т.н.- по възможност различни цветове и вкусове (сладки, стипчиви, сочни, нишестени), нарязани орехи, 3-4 лъжици захар, канела на вкус, 2 кутии обикновен нарязан локум (стандартни-не знам точно грамажа), долива се вода , захлупва се с капачето и се пече на слаба фурна. По желание може и лъжичка коняк.
При сервиране се реже като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.

Весела Коледа! Здраве и късмет!
Цитирай


искам да питам дали локумът се стяга достатъчно, че да удържи останалите продукти при сервиране.
аз пека тиква, пълнена с нарязани плодове и ядки, но после сервирам насипно в купички със заливка от заквасена сметана или кисело мляко. това с локума е идейно, ако може да се придадена някава форма на десерта.
Цитирай


Това звучи просто фантастично! Отдавна не ми се беше дояждало нещо толкова много. А горе-долу какви количества плодове слагате и до горе ли трябва да е пълна тиквата?
Цитирай


Да той стяга. Реже се на резани.
Цитирай


Количеството зависи от големината на тиквата.
Цитирай


Правих за деня на благодарността тук пълнена тиква, само че нямах локум,  сложих няколко нарязани на ситно желирани бонбона с вкус на портокал, от типа на лимоновите резенки. Вътре сложих още нарязани ябълки, круши, мандарини, ананас, стафиди, орехи и канела. Много вкусна беше.
Цитирай


Ох, от няколко седмици съм си купила супер кръгла и подходяща тиква. Днес я мятам във фурната като ще направя нещо като 2 в 1 Wink - ще взема по малко и от двете рецепти.......и от една по-стара идея на Нина.
Не се и съмнявам, че ще стане върховна Smile
Цитирай


Поздравления за идеята и благодаря newsm10 Весела Коледа на всички мамиnewsm51
Цитирай


а как ще разбера че се е опекла
Цитирай


Вече я наредих Wink
Измислих си следния пълнеж:
2 кутии локум
3 ябълки
1 банан
2 мандарини
1 портокал
2 киви
бурканче конфитюр от сливи
орехи - доста
стафиди - поне 100-тина грама отидоха - мисля, че не са за изпускане!
канела
мед

Няма да слагам алкохол, не искам, а така ще става и за малки деца.

Аз си мисля, че това изкушение ще е по-вкусно да се яде студено, затова ще я пека днес тиквата. Вие, които сте правили вече Как ви харесва повече - топла или студена?

За опичането мисля, че няма начин да не се опече за 3-4 часа на 130-150 град С.
Цитирай


Ле-лее това звучи страшно апетитно eat
Запалихте ми и този следобед и аз ще метна една пълнена тиква във фурната Hug
Цитирай


Току-що направих проверка на тиквата дали е опечена с клечка за зъби - мушнах я в горната част под капачето!

Ето как да проверите дали тиквата ще се опече Wink Smile
Цитирай


И аз ще направя, вече реших.
Имам още един въпрос обаче: от предишния ден ли да я направя или е по-хубава съвсем прясна. На мен също като Тането ми се струва, че студена ще е по-вкусна.
Цитирай


И аз ще направя, вече реших.

Действай! Smile Ще се получи нещо вълшебно, вече цялата къща ухае прекрасно Smile. А аз реших пък, че ще я ядем студена!
Цитирай


1-14 от 25 отговора