Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Празнични сладкиши
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

София, Бели Брези

Мнения: 3 861
Хайде и аз да дам едно предложение в този форум!!!
(предварително се извинявам ако вече е пускана)

Взима се една средноголяма кръгла тиква. Отрязва и се капачето отгоре и се запазва за похлупак. Изчиства се отвътре и се измива добре. Ще ви изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.
Локум - 2 малки или една голяма кутийка.
Орехи(ядки) - 200 - 300 гр.
Мед 5-6 супени лъжици
сушени плодове - кайсии, банани, сини сливи, фурми....ако се сетите за още направо слагайте Wink
50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер

Изчистената отвътре тиква се пълни...
на дъното се слага половината мед, ред орехи, ред локум, ред сушени плодове и пак ред орехи, ред локум, ред сушени плодове... и така докато се нашълни тиквата или ви свършата продуктите. Накрая се залива с останалия  мед и алкохола или есенцията, захлупва се с капачето и се слага да се пече.
Пече се в тавичка с малко вода на дъното, а когато се изпари водата се долива отново. Пече се дълго на слаба фурна. Аз миналата година я пекох 5-6 часа на 100 - 120 градуса. Стана вълшебна, а гостите си облизаха пръстите. Изпратих ги и с тиква за в къщи защото ние не бяхме в състояние да я изядем, въпреки желанието си. Тежък десерт е, но много вкусен и красив
Да ви е сладко! Hug
Цитирай

България

Мнения: 275
то и друг вариант. На момиче от форума е. Аз я правих рецептата и става страхотно.

Пълнена тиква:
Избира се тиква с подходящ размер за печене цяла във фурна = средна по размер и възможно най-разлята (за да се опече добре). Отрязва се капаче, издълбава се от семестата част и се пълни с нарязани плодове каквито има-
ябълка, круша, грозде, малини, киви и т.н.- по възможност различни цветове и вкусове (сладки, стипчиви, сочни, нишестени), нарязани орехи, 3-4 лъжици захар, канела на вкус, 2 кутии обикновен нарязан локум (стандартни-не знам точно грамажа), долива се вода , захлупва се с капачето и се пече на слаба фурна. По желание може и лъжичка коняк.
При сервиране се реже като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.

Весела Коледа! Здраве и късмет!
Цитирай

София

Мнения: 4 788
искам да питам дали локумът се стяга достатъчно, че да удържи останалите продукти при сервиране.
аз пека тиква, пълнена с нарязани плодове и ядки, но после сервирам насипно в купички със заливка от заквасена сметана или кисело мляко. това с локума е идейно, ако може да се придадена някава форма на десерта.
Цитирай


Мнения: 5 074
Това звучи просто фантастично! Отдавна не ми се беше дояждало нещо толкова много. А горе-долу какви количества плодове слагате и до горе ли трябва да е пълна тиквата?
Цитирай

България

Мнения: 275
Да той стяга. Реже се на резани.
Цитирай

България

Мнения: 275
Количеството зависи от големината на тиквата.
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 100
Правих за деня на благодарността тук пълнена тиква, само че нямах локум,  сложих няколко нарязани на ситно желирани бонбона с вкус на портокал, от типа на лимоновите резенки. Вътре сложих още нарязани ябълки, круши, мандарини, ананас, стафиди, орехи и канела. Много вкусна беше.
Цитирай


Мнения: 3 350
Ох, от няколко седмици съм си купила супер кръгла и подходяща тиква. Днес я мятам във фурната като ще направя нещо като 2 в 1 Wink - ще взема по малко и от двете рецепти.......и от една по-стара идея на Нина.
Не се и съмнявам, че ще стане върховна Smile
Цитирай

Вече на село

Мнения: 483
Поздравления за идеята и благодаря newsm10 Весела Коледа на всички мамиnewsm51
Цитирай


Мнения: 32
а как ще разбера че се е опекла
Цитирай


Мнения: 3 350
Вече я наредих Wink
Измислих си следния пълнеж:
2 кутии локум
3 ябълки
1 банан
2 мандарини
1 портокал
2 киви
бурканче конфитюр от сливи
орехи - доста
стафиди - поне 100-тина грама отидоха - мисля, че не са за изпускане!
канела
мед

Няма да слагам алкохол, не искам, а така ще става и за малки деца.

Аз си мисля, че това изкушение ще е по-вкусно да се яде студено, затова ще я пека днес тиквата. Вие, които сте правили вече Как ви харесва повече - топла или студена?

За опичането мисля, че няма начин да не се опече за 3-4 часа на 130-150 град С.
Цитирай

Видин

Мнения: 4 718
Ле-лее това звучи страшно апетитно eat
Запалихте ми и този следобед и аз ще метна една пълнена тиква във фурната Hug
Цитирай


Мнения: 3 350
Току-що направих проверка на тиквата дали е опечена с клечка за зъби - мушнах я в горната част под капачето!

Ето как да проверите дали тиквата ще се опече Wink Smile
Цитирай


Мнения: 5 074
И аз ще направя, вече реших.
Имам още един въпрос обаче: от предишния ден ли да я направя или е по-хубава съвсем прясна. На мен също като Тането ми се струва, че студена ще е по-вкусна.
Цитирай


Мнения: 3 350
И аз ще направя, вече реших.

Действай! Smile Ще се получи нещо вълшебно, вече цялата къща ухае прекрасно Smile. А аз реших пък, че ще я ядем студена!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора