Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-223 от 223 отговора


Мнения: 2 823
Темата "Скъпите университети" не е подходяща, за да пусна тази статия. Иде реч за българските университети и качеството на висшето образование. Макар да сме я дъвкали тази тема доста. Какво ви е мнението за тази програма за обучение на стажанти?

Ставаме оазис за евтино висше в Европа
Плащаме на бизнеса да взема стажанти
Брюксел дава 90 млн. за обучение на студентите във фирми, казва Сергей Игнатов

България да произведе двойно повече висшисти до 2020 г. - това е една от препоръките, които ни отправи Брюксел. Какви са предизвикателствата пред родните и американските университети и как образованието и бизнесът най-сетне да намерят пресечна точка, "Стандарт" попита просветния министър проф. Сергей Игнатов.

- Проф. Игнатов, какво да очакваме от закона за висшето  образование, който трябваше да бъде готов до края на годината?

- В края на ноември ще има среща на министрите, на която ще  обсъдим програмата за модернизация на системите на висшето образование в Европа.  Ние сме участвали активно в разработването й, затова законът стъпва и на нейната  база. В него са заложени две големи теми - усъвършенстване на управлението и  финансирането на университетите. Трябва да се повиши академичната автономия на  висшите училища, които са финансирани от държавата. Това означава да премахнем  пречките в управлението на собствеността на вузовете и да се освободят  преподавателите от всякакви несвойствени за тях дейности, за да се концентрират  върху основната си работа. Всеки университет трябва да положи усилия за  създаване на един добре обучен мениджърски състав, който да го управлява, и  сменящо се академично ръководство.
 
- Мениджърите да бъдат без мандат?
 
- Мениджърската структура трябва да бъде по-постоянна, за да  може наистина да се освободят учените за академични дейности. Другото ни желание  е финансирането да стане по-динамично. Сега ние дадохме до 10 на сто  допълнителни пари на професионалните направления с най-висок рейтинг. В новия  бюджет вече разликата между добрите и изоставащите ще е до 25 на сто от  финансирането. Тенденцията е да увеличаваме това, колкото се може повече. Обаче  основният проблем е свързан с взаимодействието с бизнеса. И най-вече със  стажовете и практиките. На университетите им предстои така да си пренастроят  програмите, че стажовете да бъдат активната част от целия обучителен процес.  Това е и стимул за студента, защото той още по време на обучението се свързва  със съответните фирми и вероятно после ще остане на работа там.
 
- Как ще придумате бизнеса да наема стажанти, след като се  знае, че той масово отказва?

- Няма нужда да ги придумваме. Имаме 90 млн. лева европейски  пари, от които ще плащаме по време на стажа както на студента, така и на ментора  във фирмата и наставника от университета. Това е най-добрата връзка между висши  училища и бизнес, с която разполагаме. Съвсем наскоро имах разговор с фирми,  които ни умоляват да проведем разговор с университетите да обявят повече бройки  за прием в информационните технологии. Питах ги: "От колко имате нужда?", а те  отговориха: "От хиляди". Ще предадем посланието им на университетите и  предполагам, че през март, когато се утвърждава новият прием, те ще бъдат  готови. Проблемът е, че сега университетите правят програмите си според  преподавателите, с които разполагат. Няма я обратната логика - да поръчаме  курсове и да намерим тези преподаватели. В момента има дори стартови заплати на  младите специалисти в ИТ сектора от 3500 лева, като доходите им са конкурентни  на тези в Европа. А няма кадри! Ето едно свободно поле за всички университети.  Ако те предложат добри условия, това може да спре изтичането на български  студенти в чужбина. В областта на стажовете имаме предвид и професионалните  гимназии. Сега в средното училище практиката в реална работна среда е 60 часа, а  вече ще имат възможност и за 240 часа, осигурени с европейски средства.

- Сменя ли се принципът на финансиране на  университетите?

 
- Ректорите са много против финансирането по броя студенти.  Това е англо-саксонският принцип. Ако вземем числата, какво ще видим - в Европа  в момента около 27 на сто от работещите имат висше образование. Искането е до  2020 г. да са около 40 на сто. Затова една от основните задачи е да създадем  широк достъп до образование и да дадем възможност да се увеличи броят на  специалистите с по-висока квалификация. Ако ние достигнем 36 на сто, ще бъдем  щастливи. Ръководствата на университетите казват: "Дайте ни усреднено  финансиране, пък ние ще решаваме колко да приемаме. Може и по-малко, но да бъдат  по-добрите". Въпросът е обаче, че динамиката на днешното време изисква пазарът  да се насити с хора с все по-висока степен на образование. Тези с докторска  степен трябва да бъдат не само в академичните среди, а и в индустрията. Нашето  изоставане спрямо САЩ и Азия се дължи и на това, че хората, обучени като  изследователи, не намират реализация в бизнес средата. Ние в България приемаме  стария стереотип, че такъв човек го чака само академична кариера. Поради това  нямаме бурно иновативно развитие на индустрията. Проливат се сълзи, че  българският бизнес всъщност е чужд. Но той е чужд именно защото българският  интелект не отива там. Това е другият голям проблем - освен че трябва да се  увеличи броят на хората с диплома за висше образование, бизнесът трябва да се  отвори за хората с докторска степен. Тук имаме голямо изоставане. Интересно е да  се направи една статистика колко души по нашите фирми са с докторска степен.  Дори в Министерския съвет сме само трима - министър-председателят, аз и  Дянков.

- Как ще постигнем 36 на сто висшисти, когато и сега  университетите приемат дори с тройка?


- Не може да затворим системата и да кажем: "Ще приемаме само  отличниците". Университетите трябва да пренастроят своите учебни планове. Трябва  да дадат възможност през първите две години да се изравнят нивата на най-добрите  и хората, приети с по-ниски резултати. Да се въведат повече общообразователни  курсове. Това може да запълни недостатъците от гимназиалното образование.  
 
- Университетите да довършват работата на гимназиите?

- Не, не да се дублират и да вършат работата на гимназиите.  Въпросът е, че ние сме свикнали с университет гимназиален тип, но от по-висше  ниво. В него всички влизат в едни коридорни програми и ги следват до  завършването си. За да стане тази промяна, трябва да има работеща кредитна  система. И студентите да имат изборност. Той може да дойде с тройките и да се  окаже, че ги е получил заради тази задължителност, при която по всички предмети  трябва да показва върхови резултати. Университетите трябва да влязат в тесен  контакт със средното образование. Нищо не пречи те да акредитират част от  обучението вътре в гимназиите, дори в средните училища да преподават професори.  Вузовете ще могат да приемат в определени професионални направления хора от  дадени гимназии направо в трети или пети семестър. Ако той е от НПМГ или СМГ,  защо трябва да почва от първи курс заедно с други, които са с по-слаба  подготовка. Може да им се даде шанс да започнат от трети семестър, като другото  го учат по индивидуален план. Вместо да се чудят в кой университет в чужбина да  отидат, ако знаят, че съществува такова преливане между гимназията и  университета, ще останат в България. Защото знаят, че ще спестят време - ще  завършат след две години.
 
И тук стигаме до проблема с мобилността, а тя е вързана с  проблема с кредитите. Европа вече иска от нас до 20 на сто от завършващите да са  учили в друг университет поне по един семестър - примерно по линия на "Еразъм".  Това е доста голям процент. Когато обсъждахме това на европейско ниво,  поставихме въпроса, че трябва да бъдем много внимателни към тези изисквания,  защото мобилността в повечето случаи е еднопосочна и води до изтичане на мозъци.  Другият ни голям проблем е, че трябва да станем привлекателни за най-добрите  учени и студенти от страни извън ЕС. Ние през юни направихме закон, който дава  такава възможност. И в момента всички източноевропейски страни искат нашия опит  и нашия закон за развитие на академичния състав. От САЩ получаваме писма, че сме  го направили като системата в Харвард.
 
- Споделяте ли препоръката на Българска стопанска камара  субсидията да следва студента дори в частния университет?

- Истината е, че я споделям, но в този закон няма да запишем  такова нещо. Защото българската среда не е готова да го възприеме. А и в момента  кризата е много тежка, нямаме толкова пари в хазната. Но трябва да оставим  отворена вратата, за да решим този проблем по-нататък. Частното образование, към  което кой знае защо продължава да има едно негативно отношение, всъщност е  изгодно за държавата, защото тя не инвестира в него, а получава готови  специалисти. Има още нещо, на което нашите студенти трябва да обърнат внимание -  европейската тенденция вече повелява да се плащат такси дори в университети,  където преди не са се плащали. И те ще стават все по-високи за магистърската и  следващите степени. Тази криза до голяма степен е резултат на огромни разходи в  социалната сфера. Сега се прави анализ доколко са били оправдани и идеята е  доста от тях да бъдат свивани. Това ще засегне образованието и моята прогноза е,  че цената му в европейските университети ще започне да се покачва. Заминавайки  там, част от нашите студенти ще бъдат принудени в средата на обучението си да се  върнат, тъй като ще им бъде трудно да плащат за обучението си. Така че България  остава по-привлекателното място - у нас засега увеличение не се  предвижда. /я на какво са се надявали...ех/
Цитирай


Мнения: 14 571
Наскоро четох това.
Накратко- бизнесът няма да наема стажанти, поради некачественото практическо образование, което дават "евтините" ни ВУЗ- ове /това- като преподавател бивш и като работила в частния сектор, с достатъчно познанства в реалния такъв/. Може да се случи, ако частникът има облаги от това и то докато има облаги. Напр. поемане на осигуровката на стажанта или част от нея, частично финансиране на възнаграждението. С очите си съм виждала и с ушите си- чувала четене на лекции от преди 20 години по материя, променяща се постоянно.
На второ място- смятам, че у нас не се използват широките възможности на дистанционното обучение. Примерно за инженери- много по- ценен би бил кадър, работил реално във фабрика по машини плюс теория, придобита във ВУЗ, но затова човекът следва да разполага със свободно време, с възможност да работи практически.
Навремето в средното ни специално образование си се ходеше лятото по месец на стаж. Наистина имаше ученици, които оставаха след това да работят по местата, в които са изкарали стажовете си, където ги познават и са ги учили. 
Чела съм и съм говорила с познати по въпроса, че в чужбина ВУЗ-овете развиват научна дейност. У нас това е възложено на отделна самостоятелна институция, каквато е БАН. За мен нещата не следва да се отделят по този начин.

Зле е въпросът с чуждите езици у нас.
И за него съм чела достатъчно статии и съм разговаряла с познати /българи в чужбина и чужденци/. В масовото ни училище чужд език не се научава. Системата яко ни куца. За последните 20 и кусур години специалистите следваше да се сетят къде и да се вземат мерки. Само бих предложила да отпадне недомислието по 30 деца да учат чужд език едновременно. Не знам такава методика да се прилага по курсовете, където децата основно поемат обучението си по чужд език, като се изключат езиковите гимназии. Напоследък и при последните се шири явлението за сертификат децата да допълват с курсове. Явно дори езиковата гимназия не може да предложи онова, от което децата се нуждаят /имам достатъчно познати с деца в езикови гимназии, познавам и учители/.
Хубаво е семестър в чужбина, но доста наши студенти няма какво да правят там, от тази гледна точка.

Предполагам че положението е сходно и по останалите предмети, но там не може ниското качество на родното ни образование да блесне в цялата си светлина. С чуждия език в чужд университет няма кого да се излъже. Имам познати, карали поне по година интензивен езиков курс в чужбина, за да започнат.

Скептична по отношение идеята, че с въвеждане на общообразователни курсове ще се запълнят празините от гимназиалното образование. Те са огромни, понякога са натрупани през целия курс на гимназиално обучение.
Всички сме чели /от интересуващите се/ за приема във ВУЗ-овете не с тройка, а с двой от матура. Как ще се запълнят тези, точно, празноти?
ххххххххххххххххххххх
"Парите следват ученика"- имахме тема преди няколко години. Продължавам да поддържам идеята и за училищата и за ВУЗ-а. Много съм за развиване на частния сектор- легално, не на сегашната база частен урок, като родителят да има избор изцяло да замести не особеното качественото държавно с избраното частно. Но като се дължи субсидия за човек, тя да го следва, съобразно избора му.
хххххххххххххххххххххх
Не виждам нищо по- глупаво от това да се гони бройка висшисти българи до нам коя си година. Четох за такива планове.
Бе ще им дадем дипломи не на 35%, а на 75%. И какво от това?
хххххххххххххххххххххххх
Във ВУЗ-овете не е налице приемственост на кадрите. Редица млади хора започнаха и си заминаха скоропостижно, т.к. не видяха възможност за развитие и реализация. Потърсиха такава на други места.
Когато аз преподавах, заплатата на асистент бе такава, че бе абсурдно да се издържам с нея. Аз и практикувах, което е полезно не само за издръжката ми, а и за професионалното ми развитие. Нещо повече- за мен това е задължително. Не виждам преподавател, който да се занимава само с чиста теория, да даде нещо качествено на студентите си. Обаче от мен започна да се иска 8 часов престой във ВУЗ-а. За какво? След лекции и семинари, консултации и изпити, аз спокойно мога да погледна и другата си работа. Тестове съм готвила и проверявала у нас. Системата бе крайно негъвкава. Не знам дали и как се е променила сега, 10 години по- късно.
Ясно на всички ни бе, че гилдията на възраст си пазеше местата- четяха се лекции, като се вземаха по 2-3 норматива и се гастролираше повече от циркова трупа. Но така, съвсем закономерно, си зейна една яма.
ххххххххххххххххххххххххх
Грешка е да се тръгне най- напред с кардинални промени във висшето образование. Това се очакваше още с появата с настоящия министър.
У нас големият проблем се корени още в основното и гимназиалното такова. Те просто са на издихания.
 
« Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 07:52 от Judy »
Цитирай


Мнения: 1 161
 Peace
 Само с това не съм съгласна:
в чужбина ВУЗ-овете развиват научна дейност. У нас това е възложено на отделна самостоятелна институция, каквато е БАН
Не само че университетите развиват научна дейност (което, разбира се, е много положително), но личният ми опит показва, че някои от преподавателите се изживяват като твърде велики учени, за да се стараят за студентите или да общуват с тях като с бъдещи колеги (което вече е доста отрицателно).

Иначе не смятам, че бройката трябва да бъде водеща - това е върховна глупост. Обаче наистина има нещо сбъркано в сегашната псевдоелитарност на висшето образование. Нелепо е да се поддържа митът колко велико е да учиш в Софийския Университет, когато така или иначе половината ти колеги едва сричат (образно казано). Много по-добре би било да се приемат нещата такива, каквито са - а именно, че средното ниво е страшно спаднало, и да се вземат мерки за коригирането му, вместо да се кара по едни и същи програми и критерии и да се пишат тройки по милост. Щото след четири или шест години студентът с тройки и студентът с шестици ще имат равни шансове да опитат да взривят АЕЦ-а.
Що се отнася до въвеждането на общообразователните предмети, намирам го за направо задължително. Отдавна не са времена, когато хората с ищах към образованието са имали интерес към най-разнообразни области. В момента тясната специализация води до жалка липса на обща култура у хора с изключително висок ценз...
Цитирай


Мнения: 2 823
Обаче наистина има нещо сбъркано в сегашната псевдоелитарност на висшето образование. Нелепо е да се поддържа митът колко велико е да учиш в Софийския Университет, когато така или иначе половината ти колеги едва сричат (образно казано).

Според мен "колко е велико да учиш в СУ" отдавна не е мит вече.
Цитирай


Мнения: 1 161
Абе първо, зависи с какво сравняваш. За съжаление (предвид плачевното състояние там), пак си остава един от най-добрите в БГ. Ако в много хуманитарни, икономически и т.п. дисциплини например НБУ го превъзхожда, по отношение на точните науки май почти няма конкуренция. И второ, маса преподаватели продължават здраво да си затварят очите за това, как изглежда положението от другата страна. Аз лично имам впечатление, че митът се поддържа с всички сили, а и това само по себе си не е толкова лошо, ако успоредно се взимат мерки за реално подобряване на резултатите. И като говоря така общо за "преподавателите", трябва да отбележа, че лично познавам мнозина, които са наистина отдадени на работата си, невероятни специалисти и с много съвременен подход. Просто има и много други...
И нещо друго: като цяло, в цялата визия за висшето образование или поне по наблюденията ми в СУ, липсва "мотивация на студента". Някак се изхожда от аксиомата, че щом е пожелал да бъде студент в дадена специалност, той има готова ясна, твърда и силна мотивация и тя трябва по подразбиране да си остане такава следващите 4, 6 или 10 години. А няма човек, който да не се нуждае от поддържане на мотивацията, ако щете като уважение, създаване на условия за развитие и пр. - повечето не искат пари, само промяна в отношението и визията.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Държавните са като мастодонти, които декларират желание за промяна, но всъщност искат да си запазят работните места. Лежат на стара слава, особено СУ. Има факултети, които работят по проекти, ама други си я карат ден да мине - друг да дойде. За доста специалности НБУ бие СУ отвсякъде. Аз навремето имах много лошо мнение за НБУ, че е мижай да те лажем, ама се оказва обратното - много амбициозно и добре работят, включително по отношение на дисциплината и критериите за оценяване. Много добре направиха с общообразователните курсове на студентите по български. Много дръпнаха през последните години, направо удариха СУ в земята. Те, май затова двамата ректори си имат някаква закачка.

Айде, то пък стига вопли от този бизнес! Те пък, искат хем лев да не плащат за обучение на работниците си, хем да им се сервира на тепсия каквото им е нужно като кадри, пък не казват какво и колко им трябва! Нещо като "не знам как е, ама го искам веднага". Ми, нека бизнесът се поучи от западняците, да дава стипендии или да открива стажантски места, да "си поръчва" своевременно кадрите! Ама нъцки, бизнесът иска хем да получава наготово, хем да не участва никак, а само да прибира печалбата!
Цитирай


Мнения: 2 225
Цитат
Какво ви е мнението за тази програма за обучение на стажанти?
Надали ще има разминаване в мненията - митът за българското висше образование рухна окончателно това лято.
Някакви смешни измишльотини, наричани "програми" няма да го спасят и няма смисъл от тях.

Аз се чудя - остана ли все пак някоя специалност, която да "крепи" авторитет?
Медицина, Право, Архитектура...?
 
Цитирай


Мнения: 14 571
Цитат
Какво ви е мнението за тази програма за обучение на стажанти?
Надали ще има разминаване в мненията - митът за българското висше образование рухна окончателно това лято.
Някакви смешни измишльотини, наричани "програми" няма да го спасят и няма смисъл от тях.

Аз се чудя - остана ли все пак някоя специалност, която да "крепи" авторитет?
Медицина, Право, Архитектура...?
 

Каквато и да е специалността и какъвто и да е университета и програмата, ако не се започне от основното образование- няма смисъл. Ще продължим да приемаме на кило хора за обучение във ВУЗ, за да гоним бройки и проценти дипломанти, които не могат едно квадратно уравнение да решат, един поздрав на английски да отправят и един простичък текст по дадена тема да съставят.
Никой ВУЗ и никоя програма не може да запълни 12 години празнота.
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 184
сега попаднах на тази интересна тема и ми се иска да споделя малко личен опит

ИТ специалностите в университетите в БГ нямат необходимата материална база, за да генерират конкурентноспособни специалисти във всички области на ИТ, ОСВЕН в програмирането, където както знаем почти всеки комп. върши работа

още повече, че сега карам именно подобно обучение и мога да правя сравнения
в ТУ работехме на стари машини, със стари технологии и преподаватели с прашясало познание
грам нормална практика нямахме
нито тип trainee програми след завършването, както има тук за новозавършили инженери

тук (Шведско) работим с последните технологии и материали на CISCO, MICROSOFT, LINUX
като обучението си има една ръководна група, съставена от представители на големи ИТ фирми, които са поръчали това обучение и участват активно в съставянето на учебния план, за да се нагоди спрямо техните изисквания  и последните тенденции в областта

както и двата стажа, които ни предстоят, ще бъдат именно при тези фирми
и именно те после после назначават една част от завършилите

такова нещо в БГ не знам кога ще бъде приложено от големите ИТ фирми
за да получат, трябва да дадат, т.е. да работят заедно с университетите, за да получат добри кадри
но за тази цел се иска визия за бъдещето, а не само аутосорсинг за няколко години и до там
« Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 10:45 от W'A'S'P' »
Цитирай


Мнения: 2 225
...  Никой ВУЗ и никоя програма не може да запълни 12 години празнота.

За празнотите в средното образование изобщо не говоря.
Аз полудявам от това, че деца без празноти се събират на едно място с такива, които 12 години са си "въртели синджира", но са влезли на n-то класиране или платено.
Голямата ми дъщеря вече е студентка (не в БГ) и имам някакви впечатления за разликите - все още малки, но достатъчни, за да си "плюя в пазвата" и да съм доволна, че не избра българския ВУЗ.
И почвам да се моля малката да не реши да остане тук, че при нея тази вероятност става все по-голяма (предвид посоката, в която иска да поеме).
Цитирай


Мнения: 7 243

На второ място- смятам, че у нас не се използват широките възможности на дистанционното обучение. Примерно за инженери- много по- ценен би бил кадър, работил реално във фабрика по машини плюс теория, придобита във ВУЗ, но затова човекът следва да разполага със свободно време, с възможност да работи практически.
Навремето в средното ни специално образование си се ходеше лятото по месец на стаж. Наистина имаше ученици, които оставаха след това да работят по местата, в които са изкарали стажовете си, където ги познават и са ги учили. 
Чела съм и съм говорила с познати по въпроса, че в чужбина ВУЗ-овете развиват научна дейност. У нас това е възложено на отделна самостоятелна институция, каквато е БАН. За мен нещата не следва да се отделят по този начин.


Judy, в Канада съществува  опция за кооп образование, т. Е студентите учат определен брой семестри, след което се наемат на работа за няколко месеца и така наколко пъти докато завършат. Обучението е по-дълго, но шансовете за намиране на работа нарастват.

Те и в България вузовете развиват научна дейност. Проблемът е в качеството, което пък е ниско заради липсата на ресурси. Сега е несравнимо по-добре от преди все пак. Имам много лични впечатления. За мен темата е прекалено сложна за дискусии, особено дистанционни.
Цитирай

софия

Мнения: 69
Много сте прави, проблемите в нашето образование са безброй и започват още от средното училище и с пълна сила се задълбочават във ВУЗ-вете. Университетът се интересува само таксата да е платена, а занишеното ниво на приема и на образованието са очевадни.Преподавателите, които нямат никаква мотивация, при положение че взимат жалки заплати, гледат само как да си пробутат учебника. Дипломата за висше, която има вече всеки втори гашльо и безработни вишисти бол. Както всичко останало в БГ всеки гледа да ти вземе парите пък после се оправяй.Абе въобще в края на деня се чудиш дали тия 4 год. "учение" не са отишли навятъра.
Май наистина образованието в чужбина в момента е най-доброто решение за децата ни. Повечето ми познати масово изпращат децата навън, сякаш да ги предпазят от болестта на нашата тъжа действителност. Tired
Цитирай


Мнения: 2 823
www.karieravbulgaria.com
http://tuk-tam.bg/
http://www.youtube.com/watch?v=smSU2Y_wpxk
Цитирай

до любимите хора

Мнения: 45
Съгласна съм с Night Air. Проблемите, пропуските и пукнатините в нашето образование /средно и висше/ са много и се задълбочават все повече. Всеки нов министър на образованието, за да се докаже колко е велик, прави свои промени, програми, включва нови предмети и се печатат нови учебници, кой от кой по-ненужни с излишна информация... Да не говорим за тоталната демотивация на учители и лектори първо да присъстват в часовете си и второ да преподават с желание, за да може да влезне нещо в кратуните на учащите... Малцина са тези, които наистина обичат професиите си и са отдадени. Тук искам да визирам и още един проблем, който се откроява все повече сред държавните ВУЗ-ве. В държавните учебни заведения, както знаете, заплатите са значително по-ниски и поради тази причина редица лектори, професори и учители не намират за нужно изобщо да се весват в час и се оказва, че отсъстват по-често от учениците и студентите. /Това важи включително и за Алма Матер/. И обратното, в частните у-ща, колежи и у-ти преподавателите не само присъстват, но и забележете, се стараят да са интересни за аудиторията си... Значи можело все пак... Отново опираме до парите и точно затова съм на мнение, че образованието в чужбина е по-стойностно, защото там дори държавна диплома ти отваря много врати и си тежи на мястото, докато нашите можем само да си ги окачим в спалнята и да си ги гледкаме с умиление и гордост...
Цитирай


Мнения: 2 823
България мина и Германия, осведоми Борисов студенти от 38 страни

Просветният министър даде странно обяснение защо българските младежи пият ракия в 6 сутринта
Цитирай


Мнения: 3 937
Вчерашното изказване на образователния министър е просто без коментар.

Просветният министър Сергей Игнатов днес бе в особено приповдигнато настроение.

В категоричен тон той опита да убеди студентски лидери от 38 страни, че в България нещата се подреждат добре.

"Ще видите, че България, освен че е добре уредена европейска страна, ние, българите живеем уютно. Живеейки уютно, ние проявяваме уважение към глобалните ценности. Така че, ако вашите домакини-студенти сутрин, към 5-6 часа, ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте, че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17 часа", обясни в приповдигнат тон Игнатов на 61-то Общо събрание на Европейския студентски съюз, чийто домакин сме.


Цитирай

София

Мнения: 29 515
Може на място да е изглеждало забавно, ама така, извадено от ситуацията е тъпо. Той сигурно говори за своите студентски години, сега не ги виждам студентите да живеят така, дори напротив- сдухали са се.
Цитирай


Мнения: 14 571

"Ще видите, че България, освен че е добре уредена европейска страна, ние, българите живеем уютно. Живеейки уютно, ние проявяваме уважение към глобалните ценности. Така че, ако вашите домакини-студенти сутрин, към 5-6 часа, ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте, че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17 часа", обясни в приповдигнат тон Игнатов на 61-то Общо събрание на Европейския студентски съюз, чийто домакин сме.
А, весело е изказването!
Мяза на реклама за селски туризъм тип "Елате на село! Всички сме задружни и живеем весело!"
Цитирай


Мнения: 2 823
Цитат
Образователният министър се отчете и за бюджета. Българското правителство увеличи средствата за образование със 171 милиона лева, посочи той. Увеличават се парите и за студентски стипендии. Най-голямата му гордост обаче е студентското кредитиране.

Няма пари за БАН, няма пари за БДЖ и пр. Обаче се наливат във висшето обрзование вместо да се структурира?! Или пак си приказваме от ден до пладне, хм?!

Цитирай


Мнения: 142
В България и сега има огромно количество вишисти ниска проба, които няма да се развият по специалността си нито в страната, нито навън. Трябва да се работи въху качеството на образованието, на образоващите и на образоващите се. От "Дайте да дадем!" няма никава полза.
Цитирай

софия

Мнения: 69
В България и сега има огромно количество вишисти ниска проба, които няма да се развият по специалността си нито в страната, нито навън. Трябва да се работи въху качеството на образованието, на образоващите и на образоващите се. От "Дайте да дадем!" няма никава полза.


Абсолютно точно казано, затова вече повечето хора търсят качествено образование навън. Туко що още един мой приятел ми каза, че заминава, ще учи в Италия архитектура.Прати ми линка да му видя университета http://www.english.polimi.it/ изглежда наистина страхотно..... успял е да влезе със стипендия, а после съдействали и за стажове там. Е после как да ти се иска да учиш в нашите прогнили ВУЗ-ове......
Цитирай

in the forest among the fresh grass

Мнения: 46
В България и сега има огромно количество вишисти ниска проба, които няма да се развият по специалността си нито в страната, нито навън. Трябва да се работи въху качеството на образованието, на образоващите и на образоващите се. От "Дайте да дадем!" няма никава полза.


Абсолютно точно казано, затова вече повечето хора търсят качествено образование навън. Туко що още един мой приятел ми каза, че заминава, ще учи в Италия архитектура.Прати ми линка да му видя университета http://www.english.polimi.it/ изглежда наистина страхотно..... успял е да влезе със стипендия, а после съдействали и за стажове там. Е после как да ти се иска да учиш в нашите прогнили ВУЗ-ове......

съгласна съм, че трябва да се наблегне на качеството, за сметка на количеството. Както са казали хората: "от всяко дърво, свирка не става"... Затова наистина много млади хора все повече търсят качествена алтернатива в чужбина... Сега и като вече масово отпускат студентски кредити на преференциални условия, пък е още по-примамливо за един студент да отиде да си пробва късмета в чужбина... Ако сега трябваше да избирам къде да уча, определено бих заминала някъде в чужбина... Освен в качеството на самото образование, има и една съществена разлика, дипломата от която и да е западно-европейска държава важи в цял свят, а нашите дипломи са просто едни хартийки и нищо повече...
Цитирай

София

Мнения: 29 515
И всичките все със стипендии или изгодни студентски кредити ли заминават?  Европа е в рецесия, при американците е същата работа, какво мислите, че ще се случи с тези кредити и стипендии?
Цитирай


Мнения: 20
Много лесно се пишат обобщения. Много трудно се изграждат и укрепват традиции и нагласи, които да се поддържат с годините. С какъв кураж тогава отивате на лекар? Българските лекари са завършили български висши училища. Приемете, че примерно каквото е качеството на лекарите ни, такова е качеството на всички останали випускници на университети. Разликата по света не е така чувствителна, колкото на някои им се струва. Вярно е, че българското висше образование се прави в по-лоша материална среда, често без елементарни условия. Вярно е и че възнагражденията са ниски. Повечето от колегите, с които съм работила през годините са съвестни преподаватели, които се стремят да си вършат работата възможно най-добре. Но да ви напомня, че в Дания 95% о населението говори, пише и чете на английски език. В Швейцария учениците се обучават на 3 езика. В повечето западни университети има входно ниво от средното училище, което се приема за зададено- работа със специализиран софтуер, владеене на чужд език, дисциплина за активна и натоварваща работа през семестъра. И без мисли за ракия в 7 сутринта.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
И аз мисля, че се стига вече до някакво демонизиране на нашенското висше образование и на всички вузове вкупом. Голяма част от моите преподаватели още ходят да изнасят лекции в чужбина, много съвестни и свестни хора са, едва ли тук тук ги мързи и си скъпят труда и знанията, пък навън да са изведнъж много трудолюбиви и добри педагози.  Нашето тук все повече ми прилича на криворазбраната цивилизация - все чужбината по-добра и вкупом нашенското не струва. Ако толкова не струваше нашенското образование и хора, как тогава се получава така, че нашенци си вземат дипломите от вуза  и веднага биват лапнати в чужбината? Ако бяха всиччките все некадърни, защо някой ще ги наема навън, той да не е луд!
Навсякъде, ако се създаде подходяща организация и се налеят доволно количество пари, не на трии, ами на тринайсет езика ще говорят хората! Проблемът тук е бюрокрацията и всичко поризтичащо от нейните действия или бездеействия. Не откриваме топлата вода.
Цитирай


Мнения: 3 937
Мисля, че университетите в бг са повече отколкото е нужно, липсват и преподаватели към днешно време.Завършила съм преди 22 години, в тази специалност професорите и доцентите са същите, тогава бяха възрастни, а сега съвсем, единствения нов човек е една моя състудентка, която стана асистент веднага след като завършихме и продължава да е асистент там, с надеждата че най-накрая след толкова години ще я пуснат да порасне малко.
Пускат се програми, а в същото време нямат преподаватели, никой не се оплаква кервана си върви, примерно на приятелка дъщеря, вече трета година им местят испанския защото няма преподавател.
Говоря за СУ, за другите нямам наблюдения.
Та за какво качество на образованието си говорим.
Сега имат избор на ректор, четох по вестниците Илчев щял да въвежда обучение на английски език- как ще го направи ми е много чудно-откъде ще ги извади професорите дето могат да преподават на чужд език -има ги но са единици.
А голяма част от тези, които заминават да преподават в чужбина си остават там да си работят, а не са от типа и тук и там.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Не зная дали заминаващите и оставащите са голямата част. Най-субективно болшинството от моите преподаватели работят тук, но често биват канени да водят цикъл лекции в чужбина като гостуващи лектори, било то през учебно или извънучебно време. Тук също съм имала гостуващи чужденци-преподаватели. В края на краищата, не всеки драпа да замине и това, че не е заминал не означава, че е некадърен или не може да се приспособи. Възможно е аз да съм от късметлиите, които са попаднали основно на свестни преподаватели, дори леко патриоти и добри педагози. Защото да преподаваш не е да си пееш едни лекции, а се искат също толкова и умения на педагог.
Цитирай


Мнения: 20
Отново твърдя, че смело се правят обобщения от хора, които нямат конкретни наблюдения. Появи се стремеж учените и образованието да се принизят, да се изкарат некадърни, калпави, мързеливи и корумпирани. А картината не е такава. Във ВУЗ и институтите работят почтени и можещи хора, едни от малкото грамотни личности-идеалисти, които останаха. Ако с лека ръка ги затрием и тях- какво остава от нацията? Това, че не се е намерил преподавател по испански не може да е критерий за оценка на СУ и провежданото обучение. Аз работя в СУ, преподавам на български и на английски език и така е с немалка част от колегите ми. В момента съм в кабинета си и в 13 часа ми престои да вляза на лекция пред 100 магистри, които си плащат, за да учат в СУ. (учат в събота, защото през седмицата са на работа). Идват мотивирани, изискващи и очакващи ниво на подготовка, което да им помогне да израстнат. Самите студенти не ти позволяват да останеш на някакви минали лаври и слава. Иначе програмата няма да се продава. Така че повярвайте- висше образование в България все още има и то е на средно добро европейско ниво. Ех, ако имахме по-добра библиотека, но имаме достъп до електронни ресурси, който е несравним. Нямаме битовите условия на частен ВУЗ, но често в държавните университети идват все още студенти с отлична подготовка.
Цитирай


Мнения: 142
Kummer, правя обобщения на базата четвърто поколение притежател на университетска диплома, общуващ и живеещ сред други притежатели на такива дипломи. Ако Вие сте добър и мотивиран преподавател, това не прави всичките Ви колеги такива. Ако аз съм добър професионалист в постоянно атакувана професия, това не прави всичките ми колеги такива. За съжаление.
Образно казано, в Алма матер доста натрапчиво мирише на яхния, има твърде много нафталин и домашно плетени жилетки. За УНСС да не говорим изобщо.


Доколкото знам, Вие сте родител на таланливо дете, но то няма да учи в български университет, нали?
« Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 22:15 от Atarax »
Цитирай


Мнения: 20
Да, синът ми учи в един от  водещите университети в света, защото спечели пълна стипендия, благодарение на резултатите си от училище, различните тестове и олимпиади. И учи там в профил, който у нас не е застъпен. Винаги ще има водещи университети. За съжаление не са български. Донякъде именно заради нихилизма ни, заради липсата на всякакъв респект към хората, които се занимават с наука и образование. У нас се  въздигат в култ дребните хитринки- „имам си тринки, но са ми добринки”!  Метафората ви с домашните плетива намирам за несполучлива, защото в ръчно изплетена жилетка може да прозира нищета, но и творчество и оригиналност, които липсват и в хамбургера, в сравнение с яхнията. Гетовизацията на „потомствените интелектуалци” като мен и вас  ще доведе само до пълното ни изчезване. Няма как да си духовен аристократ в страна, в която преобладава таксиджийски манталитет на себепознание. Единственият начин да направим ситуацията в обществото поносима и нормална е да продължим да образоваме, настойчиво и с постоянство всеки, който изрази и най-малко желание за това. Образованият човек има шанс да си изгради мироглед на съвременен човек и ценностна система, която не разрушава, а гради. Не разделя, а обединява и съзидава. Не забравяйте, че много често най-добрите деца нямат шанс да заминат да учат в чужбина, поради икономически и др. причини. Поставянето под общ знаменател и генерализирането на темата за нищетата на висшето образование и неговото качество в България, в СУ или УНСС, в който и да е друг университет или училище са неправилни. Няколко години участвах в процеса на акредитация на висши училища и програми. Разбира се има пропуски, некадърници, консерватизъм. Дори простотии. Но има, и те преобладават, качествени и съвестни преподаватели, добри програми, и най-важното млади хора, които навлизат в професията. Именно те също се стремят да постигнат нещо ново в реализацията си- заради собствената си кариера и себеуважение. Затова посланието ми към бъдещите студенти е- не се страхувайте да останете да учите в България! Хоризонтите са отворени за вас- никой не може да Ви даде нещо насила, ако не пожелаете сами да го вземете!
« Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 23:14 от Kummer »
Цитирай


Мнения: 2 225
Kummer, не се пали толкова. С твърде дългите си постове по-скоро отегчаваш, не убежадаваш.
Не мога и не искам да коментирам качествата на преподавателите в българските ВУЗ.
Смятам, че каквито и да са те, се нагласят спрямо "пълнежа".
Как да вземеш нещо, което дори не ти е предложено, защото болшинството няма как да го поеме?
От там вече и качеството на образованието. Не смятам, че масовият ВУЗ е дори на средно европейско ниво, както твърдиш.
« Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 19:34 от cool_witch »
Цитирай

в света на илюзиите

Мнения: 567
Не разбирам защо трябва толкова негативно и с такъв сарказъм да се говори във форума? Наистина не разбирам. Kummer е толкова НАД нивото на средностатистическата форумка в интелектуален аспект, че ми се струва полезно да се прочетат постовете ѝ без излишни емоции. Човек получава ценна информация, а как ще реагира, това е въпрос на личен избор и внимателна преценка.
Иначе, на този етап на икономическо, политическо и най-вече интелектуално развитие на държавата ни, бих направила (разбира се, което зависи от мен) всичко по силите си детето ми да учи в качествен университет в чужбина.
Чудесен е призивът - да задържим качествените деца тук, но............аз се уморих от цялата пошлост, простотия, наглост, и душевен и духовен елементаризъм в държавата ни. За децата си искам по-добро и ако (дай боже) получат такова образование, че имат възможност да избират и се върнат тук - чудесно. Това би бил техния осъзнат избор.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
А аз сметки за децата отсега не правя. На първо място даали изобщо ще искат да ходяят в университет, пък после дали тук или в чужбина, си е тяхна работа, да не говорим, че дотогава има доволно много време, поне 6-7 години, а за толкова гонини, дето се вика, я камилата, я камиларя! Ние някак наедро си приказваме, че децата ни ще ходят в чужбина, ама дали ще сме в състояние да ги обезпечим за едно такова учене, или ще разчитаме на това да излязат толкова надъхани и направо гениални, че хем стипендия да спечелят, хем да работят заа издръжка на живота, хем да са супер ученето! Дори след три години може нищо да не е такова, каквото сега си го представямме и очакваме, включително в образоваието. Не смятам, че е редно или честно спрямо децата да си правим сметки за техния живот, да ги натискаме, да ги надъхваме как чужбина е панацея и колко прости сме всички тук. Децата не са нико глупави, нито слепи, нито глухи, че да не са способни на деветнайсет години да направят някакъв избор. Не става чрез възпитаване на омраза към мястото, откъдето си тръгнал, защото това се вклинява толкова в мисленето, че накрая прави човек сам да се усеща като второ качество в сравнение с чужденците.
Цитирай


Мнения: 142
Като изключим, че не е разбрала какво имам предвид с жилетката и яхнията, Kummer e права. Идеята не е всички деца вкупом да ги натирим да учат на вън, а да се подобри образованието у нас, но не по екстензивен, а по интензивен път. Не количествено, а качествено. Не може всяко околийско градче да има филиал на някакъв ВУЗ и не може всеки полуграмотен тийн да влезе в някакъв университет, да "изкара вишо" и да излезе точно толкова неграмотен.  Факт ли е, че  полуграмотни, с любим композитор Цанко Лавренов журналисти, учители, психолози са опасно много? За мен е факт.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
вузовете и те са си виновни за това влизане на всеки неграмотен младеж в някой филиал. Държавните вузове се борят за бройки заради субсидията, а частните заради таксите. Защо, тогава не вземат сами да си сложат ограничения, а пищят колко лош бил материалът! Риторичен ми е въпросът, не че не зная отговора - заради пари и защото знаят, че ако единият вуз намали бройките (а оттам и приходите), в другия вуз ще повишат бройките (и ще вземат парите). вузовете сами един на друг си подбиват цената, проблемът е в тях, а не в студентите.
Цитирай


Мнения: 2 823
Българите работят евтино, но неефективно


Цитат
И все пак чуждестранните инвеститори се вълнуват едва на второ място от заплатите, неразвитата инфраструктура или корупцията. Първата им грижа е свързана със средния технически персонал. В България тъкмо този персонал става все по-дефицитен, а професионалната му квалификация предизвиква все повече критики. 50-те университета в България бълват висшисти с екзотични професии, които твърде често нямат никаква връзка с потребностите на пазара на труда.

Дипломата - гаранция срещу безработица. Дали е така?

В същото време инвеститорите търсят под дърво и камък техници и оператори със средно образование, които са усвоили професионални умения според изискванията на бизнеса в развитите страни. И съответно удрят на камък, защото системата на българското професионално образование отдавна не е в състояние да произведе търсените кадри. Германските инвеститори в България решават проблема, като изграждат собствени центрове за професионално обучение. Понастоящем за едно място в тези центрове се борят 60 кандидати.
Цитирай


Мнения: 3 937
При тая бройка на вузовете студентите избират вузовете, а не вузовете студента, във всеки вуз сигурно има и добри студенти и не толкова добри и такива, които по 10 години учат висше, някой записват едно след друго само и само да останат да живеят в студентски град на общежетие - масова практика е, и не ги интересува какво и как, важното е там статута да тече, за да има право на общежитие.
А вузовете пищят, но си трайкат защото знаят че ако махнат някой студент той веднага ще отиде в някое филиалче или друг вуз и там ще му отиват паричките.
Като се понамали малко бройката на вузовете и ще се урегулира този проблем.
Цитирай


Мнения: 14 571
Във връзка с последния пост на Немирница ще споделя, че сме имали счетоводители с Иконом /средно/ по- добри от висшистите, с които са били в един отдел; работещи на машини с ЦПУ със средно- специално, по- добри от инженерите в настройка на програми и работата със същите тези машини. Специалист със средно ГАПС ми помагаше в пъти по- добре, качествено и бързо при проблеми с компютри и програми от специалисти с висше "КСТ" /в чужбина е отдавна този със средното, висшето му е икономика, но не го ползва/.
Да, в момента точно средни техници и специалисти няма у нас. Говоря от гл. т. точно на търсещи работната ръка. Трудно е да си намериш свестни готвачи и обслужващ персонал за заведение и кухни, сладкари, пекари, шивачки, стругари, фрезисти, заварчици. За някои от тези длъжности се предлагат заплати по- високи от тези на доста висшисти, работещи "на бюро". Ако на технолог се дават 600 лв., фрезист и заварчик си докарват към 1000 /реален пример/, без съботите и екстратайма в работни дни. Обаче технологът минава и пита работника как е изработил детайла, че да си напише технологията. Ужас! И не само в една фабрика, чух го за точтно три. Значи технологията си я прави самият работник със СПТУ или Техникум обаче с часове практика още в училището зад гърба си /едно време си имаше яко практика, минала съм две години през такова училище/. И пак не е лесно да се намерят търсените средни кадри. Понеже с тези специалности си работят твърде добре отдавна навън нашите хора и вземат не 1000 лв., а 2000 евра минимум начална за редовно работно време. Готвачи на кораби и в чужбина заминаха още преди години, затова лятото не може да се намерят за местни заведения такива хора. Бачкат ученичета в летните ваканции, но си има нужда от специалиста с опита и рутината. 

А голяма част от нашите висшисти не са тъй търсени ни у нас, ни навън. Те често не стават за предлаганите у нас работни места, нямат стаж, нямат опит, нямат практика. Намирам, че голяма част висшистите- специалисти у нас не са първо добри и второ- нямат специалност, която е нужна в момента, както и практичекска подготовка, която помага после за осъществяването на практически задачи. Виждала съм ги да работят паралелно със средниста една и съща работа, за една и съща заплата. Напр. оперативен счетоводител, ТРЗ, Личен състав, секретарка /с чужд език/, нормировчик, началник цех и т.н.
Споделям изцяло от практиката мнения на хора, наемащи работна ръка. Не пиша от гл. т. на теоретика, дето си защитава ВУЗ-а, специалността и просто положението от едната гола гордост.

Не бройката вузове- програмите и преподаващите трябва да се попроменят, начина на преподаване и целите. Повече практика, по- малко лай- кучка, повече специалности, от които има реално смисъл днес, по- малко екзотика за гол имидж. То не че и ВУЗ-овете не са много, но не това е основния проблем, мисля аз. И 10  да са, ако готвят по голи лекции от преди 20 години, четени от 70 годишни професори, непроменили източниците си на информация и когато не се полагат много часове практика по съответната специалност- все тая.
« Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 08:30 от Judy »
Цитирай


Мнения: 311
http://ec.europa.eu/education/pub/pdf/higher/modernisation_bg.pdf
Моля да видите тоз документ. Щото се измества темата. Колко си по-ценен и платен с средно образование не е в тази тема. Чувате, че български не ми е добър. Извинете. Искам да кажа дето образование дава основа и метод, а живот не спира и учиш цял живот. Образование за да научиш да задаваш въпроси, а не за отговори. От тази година уча в България. Трудно е  и много по-добре от откъдето идвам. Ценете което имате. 11 години уча навън. Студенти не слушат преподавател. Чатят или си говорят. Тук научава.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Джуди, логично е счетоводителят и строителният техник със средно да са по-добри от висшистите. същото е и с медицинските сестри и новоизлюпените лекари - сестрите учат лекарите на елементарни неща. Идеята на средното специално образование е точно да се научи занаят, а висшето образование дава по-скоро кръгозор, поглед отвисоко на материята, а не занаят. Студентите по право колко практика имат? Почни никаква, а разчитат на това да се закачат към някоя кантора или да чиракуват при някой авдокат или нотариус, за да научат занаята.
Цитирай


Мнения: 14 571
По темата е, Виктория, за жалост. Какво ценно има в една диплома от ВУЗ, когато тя не ти дава възможност да работиш за по- платена работа от един среднист? Това е основен проблем на нашето висше образование. Целта на последното не може да е диплома, целта следва да е реализацията на същата.
Тъй де, трябва да дава мироглед, но същността е все пак насочеността му към нещо специално, специфично. Затова има специалности, а не обща философия, която учи на мироглед.
Вики, достатъчно съм гледала наши студенти у нас.  Very Happy Не живея на Марс. Двете си предпоследни изречения като че за тук го пишеш.

Не деля специалностите, Andariel, правилото при повечето у нас е малко стаж, твърде малко, много по- малко от необходимото. За огромно съжаление.
Не може да намираш за нормално технологът да не си прави предварително технологията, а да "преписва" идеята от средниста. Нито основната цел на конструктора да бъде да копне чужда разработка. Пропуснах да отбележа, че не става въпрос дори за някой сега завършил младок- инженер.
Че какво друго, освен занаят, е работата на инженера, технолога, началник цеха, счетоводителя, /адвоката не го пиша, за такъв средно образование няма, та няма как да се сравни, но и това си е чист занаят/, лекаря, фелдшера, мед. сестрата и много други?
« Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 10:59 от Judy »
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Ценността на дипломата е точно кръгозорът, по-мащабното мислене, а на средния персонал работата му е да кОпа детайлите и да върши трудоемката работа.
Цитирай


Мнения: 14 571
Не, дипломата трябва да дава първо специалност с познания и практика. Мироглед може да ти даде и майка ти. Можеш да учиш Етика и Философия ей така, само за мироглед. Но не чакай да се развиеш кариерно.
Не само копането иска практика. Това могат да ви го кажат почти всички работодатели.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Работодателите могат да казват каквото си искат, вече писах, че ако питаш работодателите, работниците им трябва да не спят, да не ядат, да нямат семейни ангажименти, всичко да правят за вчера, да имат не само една професия и образования, и е задължително държавата да обучава кадри, които работодателите съвсем безплатно да получат и да впрегнат от дей уан на сто процента. Да, ама не! До голяма  степен работодателите си отглеждат кадрите, обучават ги, финансират необходимото образование. Работодателите имат претенции до небесата, но на практика за тях кадрите са просто един ресурс, който трябва да бъде купен възможно най-евтино и продаден възможно най-скъпо като част от крайния продукт. И на теория, и на практика, зависи от коя страна на чекмеджето си.
Цитирай


Мнения: 14 571
Ами за мен е важно какво казват потребителите на услугата "образование".  Laughing В крайна сметка кой определя продукта като качествен и необходим, ако не неговият потребител? Този, който го предлага, може да си твърди до откат колко незаменим специалист и вълшебник на науката и знанията представлява. ВУЗ-овете могат да залъжат някое младо или родителите му колко добро и котиращо се образование предлагат всичките им специалности, по всяка хижа и паланка. Това не означава, че личното мнение на човека за самия него следва да се приеме.

Вече какви били работните часове у нас е друга тема, наистина. Защото си има места, в които си се работи по 8 часа за "бели осигуровки". Но и по тези места си искат специалист който и знае на теория и може на практика. Не съм видяла напоследък да наемат някого по диплома, без интервю и/или изпит , като минимум за подбор.
В чужбина също има ВУЗ-ове, които не дават качествено образование, несъмнено. Както и работодателите също искат качествено такова /т.к. са наясно къде, какво и как се преподава/ и са готови да вложат в човек, който поне има такова, като за начало. А не да учат някого от А и Б.

Ако съм млад човек, който си търси работа /пък и по- навъзраст такъв/, определено за мен ще има значение какво се иска днес от мен на мястото, където си търся работа. Може много интересни теории да развивам и представи да си имам, но ако са далеч от реалността има да си хвърча от кухнята до телевизора с години и да се жалвам що не ми ценят високият ум и незаменими способности.
Иначе- ей го на пазара на свободните самонаети хора.  Cool На който му стиска- да почва. Или да види колко и къде ще се котира дипломата му в чужбина.
У нас има редица учебни заведения и специалности, за които не си струва човек да хаби средства и време. Е, ако му е хоби и желае просто да си начеше крастата- няма лошо. Да се надява на оценка и работа, хеле кариерно развитие обаче- трудно го виждам. 
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Джуди, ти разсъждаваш като зрял човек на средна възраст, който вече е изминал доста дълъг път, включително като работодател, а не като на 20, когато всичко ти е до колене. Но пък ето, можеш в личния си живот да насочиш млади хора ккакво да търсят. Да, можем всякакви теории да си рзвиваме тук на тема "какво трябва да бъде", но от това няма особен смисъл. Образованието е доста бавна, инертна и консервативна система, ако на някой роботодател му трябва определен вид кадри, които към момента не се произвеждат или не го задоволяват като качество, ще трябва сам да си ги отгледа, било чрез пряко обучение, било чрез финансиране на определена специалност и количество студенти в определен вуз. малко като в приказката е за душата в рая и ... Пък и кой е казал, че всеки трябва да е с диплома в джоба?
Това  за телевизора и кухнята какво общо има с темата?
Цитирай


Мнения: 14 571
Да ти кажа на 17 записах специалност, не която ми е първа любов, а която дава хляб. Не че не можех да си изкарам 2-3 за кеф. Оцених, че е напълно безсмислено. Ако нещо ми е интересно- мога да си намеря откъде да си го прочета.
Като родител ориентирам децата за видовете длъжности, работа, за пазара на труда, за условията на труд.
Такива функции следва да се изпълняват и от нашето образование- като почнем от началното, та стигнем до висшето. Това е много по- важно от да научим децата как се зубрят дати и цитати от произведения, които могат да си прочетат сами. Имам познати с "Публична администрация" без нито ден стаж и практика в административна структура, ама с диплома, "СК" без практиката /каквато имат други мои познати от Икономическите технукуми/, дето не могат да се ориентират в сметките и документооборота, инженери, които не могат дори проект да пречартаят, ка- моли да съчинят конструкция и технология, не знаят как работят машините, а ще правят планове за тях. Технолог с ВХТИ, който не може да се турне на малкия пръст на технолог с техникум, последният има четири години практика през половината си време, плюс стажове. Е как да се случи? Не го виждам. Чисто практически не го виждам.

Как да няма това за кухнята и ТВ общо с темата? Колко теми има само в този форум от хора, които се жалват, че никой не им дава работа, а имат едно, че и повече висше образования. В крайна сметка си седят вкъщи, т.е. до въпросните мебели и във въпросните стаи. Ако разгледаме обективно защо не работят /като приемем, че имат наистина желание затова и опитват да си намерят работа/, то ще да установим най- често, че имат някакви странни специалности, че търсят точно определена работа с тях, каквато в момента не се предлага, че търсят възнаграждение, каквото не се предлага. За мен тези хора са били излъгани /са дали възможност на някой да ги излъже/, че е имало защо да изгубят 5 години и средства.

Да, за огромно съжаление, "Образованието е доста бавна, инертна и консервативна система, ...",
а не трябва да бъде така. Затова е и темата- кое следва да му се промени. Консерватизма, откъснатостта от реалността и пазара на труда, житейските изисквания. Тези неща се нуждаят от промяна. Дори 10 човека да завършат, то тяхното образование следва да е съвременно и търсено. Нали това му е целта? Работодателят наема, той не образова. Ако образова- нека държавната субсидия му се предоставя на него, не на ВУЗ-овете.
Държавата следва да проучи какво е нужно и да финансира нужното, не да търси работа на шепа 70 годишни професори, които могат едно две неща да прочетат и нямат тенденция да се пренасочат.
« Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 11:57 от Judy »
Цитирай


Мнения: 2 823
Сегашния ректор на ТУ - Варна как промени нещата, че направи това висше учебно заведение привлекателно за турците?! Сайта им има турска версия /линка горе/, в стола /дочух/ менюто било и с превод на турски. Крупни турски бизнесмени били на посещение за запознаване с бъдещи кадри. И това в последните 10 г,. т.е. от 2000 г нататък.
Само се чудиш....къде в това уравнение са българските бизнесмени - бъдещи работодатели?
Цитирай


Мнения: 5 209
Аз май започнах да схващам. След като средното образование на децата е задължение на родителите, после, поради възрастта на децата е съвсем "нормално" щафетата за висшето им образование да се поеме от работодателите.  А издръжката им на пенсионна възраст се поема от децата им с лични средства. Така е устроена за момента нашата държава.
Някак само не ми се вписват в тази картинка чиновниците, данъците и осигуровките, но се надявам в скоро време  и това да си изясня.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Джуди, нова, работодателите искат кадри с определени качества и в определено количество, за да се ползват от плодовете на труда и квалификацията им. Не е само индивидът този, който си прави сметка къде и дали ще успее да се продаде, а и работодателят има отношение, защото на него му трябват определени кадри, които да произведат неговата продукция, която той ще продаде с печалба. По-скоро работодателите по нашенско се държат като примадони, които искат всичко да им е на тепсия поднесено, барабар от образователната система (независимо дали средно или висше) и работната сила, която да вие опашки пред офисите със сивита в ръка. Не може само да ползваш, трябва и да вложиш, за да си обучиш или дообучиш, или да си платиш някое учебно заведение да ти произведе кадрите. Това не е някаква нова формула, защото и при западняците компаниите много влагат в обучение на кадри, а не рИвЪт колко скапано било образованието, защото не им дава наготово, че и без пари най-необходимите кадри.

Джуди, конкретно за телевизора и висшите образования. Накрая се оказва, че вузовете си фабрикуват специалности и студенти заради субсидиите и таксите, работодателите реват, че нямало кадри, а накрая контрата остава в хората. Ако си обърнала внимание на това каква е структурата на икономиката ни, сигурно си забелязала, че основно й трябват хора със средно образование, защото е икономика на обслужването, нискоквалифицираните произвоства и услуги. Изключение преви ИТ секторът. Какви инвестиции идват тук? Да не би да бъка от високотехнологични производства, че да трябват хора с висше образование? Напротив, търсят се сервитьори, шивачки, работници в мръсните и трудоемки произвоства! Останалото е търговия. Че мързеливи хора има - има, това няма какво да го ккоментираме.
Цитирай


Мнения: 3 937
Аз май започнах да схващам. След като средното образование на децата е задължение на родителите, после, поради възрастта на децата е съвсем "нормално" щафетата за висшето им образование да се поеме от работодателите.  А издръжката им на пенсионна възраст се поема от децата им с лични средства. Така е устроена за момента нашата държава.
Някак само не ми се вписват в тази картинка чиновниците, данъците и осигуровките, но се надявам в скоро време  и това да си изясня.

Все още не се  поема издръжката на студентите от работодателите, но останалото е вярно.
Работодателите са наясно как се взимат дипломи от разните му там филиалчета и изнесени обучения и колко струват, така ме няма какво да им се сърдим, че не наемат някой завършил платено висше напр. от ВУЗ, който няма акредитация тук.Който не е решил в бг той не  евзел висше и затова е такова отношението към дипломите ни, че чак и за прохесии за които не се изисква работодателите вече ги изискват плюс даже чужд език, нищо е примерно не трябва.

Спомних си как беше аз като завърших преди 20 години и пред нас никой не беше постлал червено килимче за работа, точно бяха премахнали задължителното тригодишно разпределение.
От курса ни 40 човека само трима работят по специалността, наскоро имахме среща.
А висшето никога не е гарантирало добра реализация за всеки. Да необходимост е, но гаранции никой не дава.

Знам как съм се чуствала на първата си работа по специалността работих малко, бях отличничка, и изведнъж все едно нищо не знаеш практиката никой не ти я преподавава университета.
А какво значи никой не ти дава работа, някой даде примера за филосовията - да има много такива специалности, които е интересно и забавно да учиш, но на колко места можеш да работиш и сигурно са една шепа хората, които са наистина добри и успяват да го работят.
Така че това си е въпрос на личен избор кой какво и защо ще учи и ако някой не си е направил добре преценката, да почне второ или нещо друго, висшето само по себе си нито преди нито сега е достатъчно.
Забелязвам нещо у младите хора сега, незнам може и по наше време да е било така не помня. Аз съм завършил висше и работодателя е длъжен, не не е длъжен работодателя, защото наемайки такъв човек всеки работодател е наясно че в зависимост от естеството на работата има пове три месеца обучение, пък тогава ще решава дали ще го оставя за постоянно и няма как веднага да се получи голямата заплата само защото има висше-то е само стартовата позиция.

А доколкото имам бегъл поглед днешните работодатели първо са заети да оцеляват и ако правят допълнителни квалификации на служителите, то е за тези които имат вече все пак поне две години стаж във фирмата, а не за новоназначените.

Съгласна съм с Джуди относно пазара на труда, и на мен може да ми е много интересно да уча изкуствознание, годишно излизат към 50 човека от тази специалност, а колко са работните места като изкуствоведи. Така че някои да не се сърдят че никой не им дава работа след като са направили такъв избор.
Цитирай


Мнения: 14 571
Джуди, конкретно за телевизора и висшите образования. Накрая се оказва, че вузовете си фабрикуват специалности и студенти заради субсидиите и таксите, работодателите реват, че нямало кадри, а накрая контрата остава в хората. Ако си обърнала внимание на това каква е структурата на икономиката ни, сигурно си забелязала, че основно й трябват хора със средно образование, защото е икономика на обслужването, нискоквалифицираните произвоства и услуги. Изключение преви ИТ секторът. Какви инвестиции идват тук? Да не би да бъка от високотехнологични производства, че да трябват хора с висше образование? Напротив, търсят се сервитьори, шивачки, работници в мръсните и трудоемки произвоства! Останалото е търговия. Че мързеливи хора има - има, това няма какво да го ккоментираме.

Да, и аз смятам, че основа затова се гонят бройки и се раздават дипломи на кило. Така девалвира стойността на самата диплома, обаче.
Като напроизведем много висшисти, това ще обърне ли структурата на икономиката ни? Аз не вярвам, най- чистосърдечно.
Друго пропуснах- пазарът се е пренаситил у нас с безброй кадри на няколко специалности, които до време бяха търсени поради недостиг, а сега няма нужда от нови. Та се сетих за прием едно време и за нулеви години. Имаше смисъл. Имаше и мисъл.
Според мен държавата следва добре да си направи сметката какво финансира. И да ограничи само до смисленото към момента, както и да упражни контрол за качество. В последното се съмнявам почти на 100%, но написах "съмнение" ей така, да не е съвсем безнадеждно.
Андариел, ТВ и кухнята не свързах изрично с "мързеливи хора", а с хора, които и да искат няма къде да се пласират. Тези, които по различни причини просто не искат да работят тук не ги вписвам, те не искат- тяхна си работа. Сега ако поискат един ден и се окажат в положението на останалите чакащи и търсещи работа- да, ще ги включа в обсъждането и тях. Говоря за тези, които имат диплома, искат да работят по специалност- но няма къде. И като ги направим зорлем 75% /примерно/- тогава какво?
Не ВУЗ-овете, държавата следва да е регулатор, когато говорим за държавно образование. Нали тя определя приема по специалности и бройки? Тя субсидира. Тя е отговорна, не всяко отделно ВУЗ-че. Като реши- няма да одобри Семиотика в Горно и Турно Мъгуреле.

Немирница, не само в ТУ Варна има чуждестранни студенти. Тях ги записваме за пари. Имах съквартирантка от Йемен. Какво учене падаше, леле... с очите си виждах петици за нищо. Едни въпроси съм й разработвала аз на български да си ги понаучи /тя беше друга специалност, не моята/.
Още не се знае какво е положението им на завършилите у нас "отатък", когато се завърнат у тях. Знам за лекари, които работят и зъболекари. За други нямам информация. Няма проучвания наши, няма публикуване и информираност. Баща ми споделя, че и за у нас няма много интерес към пълна задълбочена разработка след дипломата кой, как и къде се развива. Изпитват се нам колко броя абсолвенти и толкоз.
Еми то вярно си е по- разумно да платиш на няколко да учат навън, отколкото да финансираш и издържаш цял ВУЗ. Това в кръга на шегата, пък де да знам.

Имаше миналата година една смешна класация на ВУЗ-овете, според личните виждания на сегашния министър. Пълна смешка. Имаше и тема тук, посветена на нея.

Да, Нова, такива са тенденциите у нас- до време родителите, след време- работодателите. И що ни е образователна система?
« Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 12:58 от Judy »
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Ох, сега ще влезем във въртележката на това да се произвеждат само такиваспециалисти, каквито иска пазарът! Ми, не става така! не може само да искаш да ядеш и да сереш, трябва и малко "непроизводителни" специалности и хора да има! Нали някой трябва да ги учи тези висшисти, ученици, занаятчии и прочие, нали трябва да има и кой и да произвеждакадри, които да обучават другите кадри, или да измислят някакви неща, които макар и не сега, след десет години ще са от полза! По логиката единствено и само на пазара на труда, значи трябва да се закрият факултетите по физика, езикознание и др., защото видиш ли, те пък само лапат, а не произвеждат нещо за бизнесмена Х!
Ако по нашенско идваха друг вид инвестиции, и държавата забогатяваше вместо да обеднява, щеше да има работа и за изкуствоведите, и за семиотиците, и за всякакви екзотични кадри! Но в икономика на сервитьори, продавачи, шивачки, фаянсаджии и таксиметрови шофьори така ще е!
Цитирай


Мнения: 14 571
А не, що, нека си бълваме Симеотика, Богословие и Изкуствознание, Публична администрация, Финанси и Банково дело и т.н. от всеки ВУЗ. Държавата да финансира, а работодателите тепърва да наемат излезлите от там лавини кадри и да почват да ги учат от Тема първа "Предмет и метод на...".
Никога и никъде няма достатъчно работа за екзотиците. Те следва да са наясно с това. Ако не са- кофти за тях, но що да плаща държавата?
Къде ще работят 200 новоизлюпени "Публична администрация" или "Индустриален мениджмънт". Какво ще управляват поредните 500 мениджъри?
Другото е кофти полученото образование в иначе търсени и полезни специалности. Че аз съм ги виждала с камарите "инженерите", дето до V курс собствен проект нямат и не могат едно зъбно колело да изчертаят. И после- ма не ни щат работодателите. Ама какво да ви правят бе, джанъм? И вас ви излъгали, че ви образоват. И вие сте се хванали, че лесно сте се дипломирали. 
Що, нека си я има Физиката? Тя си е поне стабилна и ясна дисциплина. А и в нея днес едва ли се препъват хора от желание да учат. Може и да завършват горе- долу толкова, колкото е нужно.
Цитирай


Мнения: 1 322
Ще ми позволите ли лекичко да променя насоката на разговора. Все пак е тема, в която влизаме, за да получим информация, ползотворна за децата ни. Позволявам си да го кажа, като майка на единадесетокласник.

Мога ли да помоля за мнения:

-кои специалности според вас в момент на криза са ценни / медицината е ясна/

- Университети много и в България, и по цял свят. Та, като изключим тези от Бръшляновата лига и топ 20, за кои университети сте чували добри отзиви най-вече като възможности за реализация

*Колкото и тривиални да звучат въпросите ми, винаги можеш да научиш нещо ново и интересно
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Аз като гледам, не са се залетяли и инженери-емигранти да попълват тукашните свободни места, нито завършилите в чужбина си изпочупват краката за тукашните заплати. По-скоро става обратното - нашенци заминават. Ние си мислим, че и обучението по медицина не струва, ама ей на, лекари и сестри масово емигрират още като вземат специалност, дали са им чак толкова нужни на немците или англичаните некадъърнообучените нашенски лекари и сестри?
На мен лично започва да ми горчи все повече това масово плюене по всичко българско и то от българи. То пък, бива, бива черноглество, ама нашето равно няма! Сами си плюем в сурата, пък после защо не ни уважавали навън!
Цитирай


Мнения: 14 571
Ба, тука ще идват. И малкият ми син е наясно, че потокът е обратен по посока. Какво ти плюене? Ако ида на ресторант, в който всичко е застояло от миналата седмица, аз какво съм виновна, че си връщам порцията, вписвам се в книгата за оплаквания, сигнализирам КЗП и повече нито стъпвам, нито пращам някого с препоръки в същото заведение? Ми не аз, като потребител, следва да се изменям. И да викам как е О.К, като не е- е, няма нужда. Никой не печели от това- нито аз, нито заведението.

Аз едно искам да се обясни- смятате ли и защо, че повечето висшисти и с разни специалности ще завъртят колелото на нашата икономика? И кое е определящото- пазарът ли сочи кои и какви кадри са му ценни към момента или образованието ще промени пазара и икономиката, като обучава 3/4 от населението кадри- висшисти в избрани от ВУЗ-овските ръководства специалности?
Ако ВУЗ-овете дават качествено образование, което задължително включва всички световни новости и практиката по специалността, то аз бих била оптимист и за икономиката.
Сега не съм, поради вече изложеното.

Най- сме бели, най- сме първи, най- сме качествени и най- умни! Хубаво- сега по- добре ли стана? Какво се промени?
Цитирай

София

Мнения: 8 483
Аааа, моля, без обобщения. Не е цъфнало и вързало  висшето ни образование, това е факт, но не и всичко е толкова черно в него.Който иска, има какво да научи.Който не иска, за него си е.А който  пък е научил и следва  нещо, с  което има днес реализация, си намира и работа още по време на следването.Хем  му е практика по специалността, хем  му е  и източник на финанси, пък били те и ограничени на фона на заплатите в бранша. Във фирмата, в която работех до миналата година и която се занимаваше с проектиране,  монтаж и ремонтна дейност на климатични и соларни системи, на няколко пъти на практика, срещу по-ниско заплащане наистина , се вземаха момчета от Техническия университет, от подходящата  специалност, за помощ при направата и реализирането на големи проекти - например климатизирането на хотелски комплекс .И познанията им хич не бяха мижави  или  чисто теоретични. Peace  Това като пример само.И при доста други специалности, ако си със способности и познания, имаш шансове.Не е чак  толкова черна картинката. Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 29 515
По-скоро е обратното, Джуди - повечето неща се определят на глобално ниво.
Джуди, как си представяш образованието масово да включва всички световни новости? Тогава по какво ще се различават МИТ и някой треторазряден колеж? Така, както ги пишеш нещата какво трябвало, ако това, ако онова, ми прилича на "Искам всичко".
Нито сме най-бели, нито най-първи, ама не сме и клошари! Така, както ми звучиш от известно време, все едно слушам човек, който чака с нетъпрение да го одобрят за зелена карта и вече в ума си е емигрирал и намразил всичко, което го свързва с нашенско.
Честно, при такова тотално оплюване на всичко тук от двайсет години, не разбирам изобщо как е възможно човек да живее. То е такава вътрешна неудовлетвореност и направо омраза към средата, че и към себе си, че направо у ужасяващо. (последното не е лично към теб)
« Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 13:42 от Andariel »
Цитирай


Мнения: 2 823
Имаше желаещи за откриване на специалност "Автомобилна електроника" в един ТУ. Имаше и преподаватели със съвременни знания и пр. обучение. Последна мода. Обаче не беше удобна някому. Причините ги споменах в 2 стр. преди това -  програмите се правят според наличните преподаватели. В случая в този уни могат да преподават лекции само доценти. Единствения наличен със знания бе гл. асистент. Е...не разрешиха. Назначиха доцент, който все въртеше и сучеше около закона на Ом и накрая закриха специалността. Е, щеше доста по-рано да правим/поправяме, а не да сглобяваме китайски коли на конвейер. Wink

Разликата във висшето образование в БГ и навън е в практичната насоченост. Покрай мен сега преподаватели бол. Споделят.
Цитирай


Мнения: 14 571
Аз тук не споделям емоции, а факти. Фактът не е обобщение, той си е факт. Аз споделям такива, къквито лично съм видяла и преживяла /понеже съм/ и давам примери конкретни с лично видяно и преживяно също.

Жалко за "Автомобилната електроника", сега ще сглобяваме китайски коли. Ако издържим. Понеже не сглобяваме чужди коли у нас за сефте. И ще ни трябват не инженери, а среднисти- техници. Пак. Трудно се намират в Ловеч. Пътуват. Среднистите де, не инженерите. А може и висшисти да работят като техници- то също няма да ни е сефте.
 
Жалко, че Х на 72 г. чете от записки, сделани преди 20 години и днес на студенти- кандидат инженери. Тук иде реч за световните новости. Даже не за световните, нашенските новости в практиката са го изпреварили.
Ако ще се "самообучавам" и това ще ми е основата, то няма смисъл от образованието. Последното следва да е водещото, а самообучението- допълнително и основно след завършване, като си набавяме информация за промените и новите неща. Постоянно.

Повече практика, по- малко общи приказки. Повече реализъм- по- малко рози и венцехваления, особено като си видим дереджето без цветни очила. Нали с това започнах.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Също ще е добре да се свалят и черните очила, преди мозъците ни да са ослепяли за цветовете.
Цитирай


Мнения: 5 209
А не, що, нека си бълваме Симеотика, Богословие и Изкуствознание, Публична администрация, Финанси и Банково дело и т.н. от всеки ВУЗ. Държавата да финансира, а работодателите тепърва да наемат излезлите от там лавини кадри и да почват да ги учат от Тема първа "Предмет и метод на...".
Никога и никъде няма достатъчно работа за екзотиците. Те следва да са наясно с това. Ако не са- кофти за тях, но що да плаща държавата?
Къде ще работят 200 новоизлюпени "Публична администрация" или "Индустриален мениджмънт". Какво ще управляват поредните 500 мениджъри?

500 тази година, 500 другата, 500 след две години, и така с натрупване, за  10 години се "произвеждат" 5 000 такива специалисти.  Наред с по още 5 000 в друг бранш, 3 000 в трети, 4 000 в....Някои от тях работят като секретарки, такава работа се предлага в момента на пазара, например.
Доколко това е полезно на данъкоплатеца и за икономиката няма да обобщавам.

Всъщност, интересно ми е съвкупно колко народ излиза годишно от всичките български ВУЗ?
Цитирай


Мнения: 14 571
Фактът не е нито черен, нито бял, нито има друга окраска.
Той е просто един факт.
 
Ако вие имате други факти- о.к. Аз съм видяла тези, а те са видени по същия начин и от други- работодатели, преподаватели във ВУЗ, дори от самите хора с висше образование /и при мен практиката бе огромна дупка образователна/, които не държат на всяка цена да бъдат възприемани като най- специалисти и тяхното образование- като качествено и съвременно.

Да, да, Нова, имам предвид за година, като знам, че не са единствените и че преди и след тях има същото наводнение. Даже за една година реално са повече.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Точно така, фактите са факти, а придобиват тежест, когато са изразени с числа! Това, което ти споделяш са впечатления и интерпретации на наблюдения - твои, на колегите ти, на работодатели, на преподаватели, на собственици на дипломи и др. а какви са фактите? Колко празни места за инженери има? И колко фирми откриват места за стажанти? Колко завършващи образованието си тук емигрират и работят по същото това образование в чужбина? Останаха ли млади хора, които да заменят 73-годишните професори? А ако въпросният специалист с хиляда часа практика си потърси работа, колко ще му платят работодателите тук и изобщо, могат ли да си позволят толкова квалифициран кадър?
Иначе стигаме до всее един и същ спор, който се води от поне едно столетие - кой да плаща и кой даа поръчва музиката.
Цитирай


Мнения: 14 571
Ще те изненадам, но факт и число не са еквиваленти.  Laughing
Аз споделих моите. В линковете друг е споделил неговите виждания. Нали това е форумът?
Вие си кажете вашите /но факти, не охкания как е добре и ахкания колко сме погрешни/ и като имате- дайте и числа. Аз вече писах, че е голям мунис, че у нас няма статистика "кой, къде и как се пласира". И тази липса, сама по себе си е също един допълнителен минус. Или няма или се крие, защото е кофти.

Ми да плаща държавата, тогава, само дето не виждам защо, след като после нейните кадри висват безработни или се нареждат за работа със среднистите.

А, имаше желаещи да го заменят този господин, но той се не дава и гилдията му помага, понеже той е от нейните редици. Отново в случая- чист факт си бе, а и още е. По същата причина се търсят специалности и часове "за човека".
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Сигурно ще те изненадам, но фактите в икономиката трябва да иимат и представителност, която се получава чрез обличането  им в числа! Не просто работодателите  х и у да твърдя,че кадрите не ставали, а точно да посочи какво не им става на тези кадри, или какви точно кадри му липсват. А то само мрънкат. На мен цялатаработа с кадрите ми прилича на "не знам какво ще ми трябва, как точно ще трябва да изглежда, след колко време ще ми трябва, ама ти трябва да ми го произведеш и да ми го дадеш без пари". Работодателите искат вузовете да предвиждат, но самите работодатели не са наясно колко дълго ще просъществува бизнесът им, дали утре няма да сменят бизнеса и дали просто няма да фалират.
Цитирай


Мнения: 14 571
Ми дайте ги вашите факти. Цифри не ви искам, дано се направи разлика, все пак.
Аз имам моите факти, изложих ги. За мен е достатъчно да видя инженер, който даже не може да чертае и икономист, който тепърва почва да се запознава с видове фактури и който подписва месечни отчети, без да ги чете и свери /пресен случай от преди два месеца, с образувана проверка по случая/. Аз знам 72 годишният професор, а стотици са му сърбали попарата.
Редица мои познати с висше образование от тук се налага да си доучват, дори да почват от самото начало в чужбина. 
Въз основа на тези и много други факти съм направила изводите си. Както процедира и все друг. Те кореспондират с това, което споделят други колеги, работодатели, както и с информацията от линковете тук и други такива.
ВУЗ-ът не е икономика. Проблемът не се изразява в числа, когато си пишем тук. Ако се- дайте ги, щом държите толкова на тях. Аз изразявам за трети и последен път огромното си съжаление, че липсва такава статистика. Не, че е трудно да се направи, но вероятно не е твърде удобно. Тогава ще цъфнат двамата- трима инженери от  випуск, които си работят по специалността. 
Дайте вашите факти, дано ме зарадвате- мен и останалите. Аз не съм против. Откога моля. И търся нещо конкретно, вместо общ опит да се оборят горните конкретни обстоятелства. Как ще бъдат оборени, като са налични, това не знам. С общото "Ма не обобщавайте!"? Ма не обобщаваме бе, споделяме. Какво сме видели. Лично.   

Хората, които познавам, знаят какво търсят, определено са наясно. Понякога случват, понякога- не. Дипломът не гарантира у нас качество, на което можеш да се довериш.
Специалността се получава не за да работиш в нечий конкретен бизнес, а за да овладееш даден набор от знания и умения /и двете/, които можеш да приложиш не само в нечия конкретна фабрика, а на доста места. Та може да нямаш прогноза коя фабрика ще се сдуха, но все имаш понятие /ако те интересува и си правиш изследване/ какво се търси сега и какво ще се котира близките десетина години, поне. Къде има нужда от специалисти, от нови специалности.

Очаквам нещо конкретно и от вас, все пак. Че грешим, най- общо, прочетохме. Дайте примери как нашето образование се котира у нас и в чужбина, кога и как се предпочита пред друго, как нашите специалисти, въз основа на нашите дипломи, се харчат добре, без нужда от допълнително обучение. Как и къде изобщо могат да работят тези ежегодни 200 и повече хора "Публична администрация" и 500 и горница мениджъри, примерно. Аз бих се радвала, ако те не са учили 5 години за оня, дето духа. Много бих се радвала. Но виждам друго.

Обяснете каква е ползата да се финансират хора, специалности и цели ВУЗ-ове, обучаващи по архаични системи и кому са нужни 3/4 висшисти. Как ще се промени икономиката, ако има повечко завършващи?

Сега ще почакам. Знам, че пак ще си остана с чакането, но това не ме радва.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Няма "наши" факти. Като си говорим за нашето колко било зле и др., сега се сещам, че преди време излязоха чужбински факти за повишаване на безработицата сред хората в Щатите. И то не просто специалности, които биват бълвани и затова няма работа, нито защото младите хора не са разчели какво ще е нужно, а че се затварят работни места заради кризата. И то ставаше въпрос за кадри с висше образование, които не са от нашенско, а от техенско, дето толкова си мислим, че на тях всичко им е разчетено, прогнозирано и пресметнато. Там толкова ли са прости вузовете, че не свиват производството?

От моята среда, повечето хора не са имали кой знае какви проблеми с намирането на работа, голяма част от тях емигрираха и работят по специалността си. Колкото до започването от нулата с учене в чужбина, много услужливо пропусна фактите, че всяка държава има право и се възползва от правото си да постави изисквания относно приравняване, признаване или непризнаване на дипломите, и то за сериозен обхват от специалности. Това се прави с протекционистка цел - първо кадрите, местно производство да намерят работа, и чак тогава да дойдат други отвън. Затовва на някои им се налага да държат по някой друг изпит, други са пред изпитанието направо да изкарат диплома наново, на местния език, по местните изисквания. Нормално е.

е, като ще си говорим за 72-годишни, аз пък имам три примера, не, четири, за 70-годишни професори, които имат толкова богат опит и толкова добре подготвят студентите си, продължават да се интересуват от новостите и да правят публикации, че в момента, в който някой от тях реши се оттегли, науката и практиката в техните области ще изгубят много. Човек само като каже, че е издържал при тях определени изпити и е бил техен студент, и никой повече не го пита колко е добър. Какво сега, ще си мерим ли още факти?  Laughing
Цитирай


Мнения: 311
Как писахте тук цял ден в работно време? И никой не прочел какво аз изпратила на линк. А писали за факти и числа. От документ, който ви сложих се вижда, че Европа иска 26% с висше , а в България са под 18%. Пише: образование да се базира на иновации. С това точно съгласна. В минало университет давал окончателна наука за ясни работни места – мениджъри, банкери, инженери. Сега дава научна базис и трябва да си готов 20-30 години да се адаптваш и да продължиш да учиш. Госпожа Джуди- мениджър е всеки на работно място с компютър. Не работодател взема решение вместо него. Той трябва да може да организирва свое работно време и да постига. Верно, ако икономика е обслужване- не ти трябва вишист да чисти клозети. Ама Финландия си има Нокиа. Там образование безплатно и интернет за всички. Ако има бизнес не може много да продава на неграмотни. А неграмотен не само който не знае да чете. Неграмотен, който не работи за компютър, не владее език. Не общува с хора по света. Тук млади хора куул. И умни. А родители да помагат и да не спират да учат, ако искат.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
аз съм калпазанка, мен мъжът ми ме храни, така че мога да си пиша колкото искам.  Smile
Това за документа с числата хубаво го казва, казах го и аз още в началото на темата, ама на кого му пука, важното е да се говори, че тук висшистите били твърде много и твърде некачествени. И хич не им идва на много хора на ума, че висшето образование дава нов мироглед, дава свобода, има и голяма разлика между бакалавърските и магистъърските програми. Не е занаятчийско училище. Да, съгласна съм, трябва повече практика, но не могат и младите хора, нито университетите да предлагат тази практика, защото тя трябва да се извършва в реалния сектор. А реалният сектор иска само да ползва, не да участва в обучението.
Цитирай


Мнения: 311
Сетих се- тук една майка искаше конкретен съвет. Аз гледах статистика- в тази стран до 10г. няма да има ДжиПи и ще трябва да обслужват сестри. Затова ще опитам медицина. Обичам хора и да са здрави. Не кълна се, че ще оставам тук. Но страна много хубава. Харесвам ИТ специалност и компютри- много момчета и всички много умни. Имам приатели там. Германски факултет на ТУ също много добър. Чувала добри неща за икономически факултет София юнивърсити. Иначе в Дания има Копенхаген бизнес скуул. И е безплатно. За финландия има страхотни специалности ама е доста тъмно и хлад. В германия е канонизирано и закостеняло. В холандия бях в училище по туризъм и хазарт и е наистина базирано само на проекти от студенти и преподаватели. Почти няма лекции. Но живот труден и скъп и студент от тук не може да работи. Дано от полза.
Цитирай


Мнения: 14 571
Вики, опитах, но не разбирам твърде добре това, което пишеш.
Аз съм "прочела какво ти изпратила на линк". Това стратегия.
"Основна роля за осъществяване на реформи във висшето образование продължава да бъде на държавите- членки и на самите образователни институции". С това не само съгласна, а и сама го писала.
Предлагат се процент висшисти, но не и перспективи какво ще правят тези хора. Защо точно 26%, а не 36%? Примерно.
За нуждата от "тесни връзки между образованието, научните изследвания и бизнеса" също писахме. Аз пиша в темата, защото ми е интересна. Смея да твърдя, че у нас не е налице упоменатото сътрудничество.
Процентът за образование от БВП е нисък. Да, нисък е, не се спори тук. Няма изгледи да стане по- висок и през следващата година, обаче.
"Необходимо е да се направи повече за подобряване качеството и значимостта на стажовете". Та нима пишем друго? От самото начало още, преди този линк. Това се вижда с просто око, че е нужно. Не ни трябва програма, за да го разберем.
Има и голямо количество общи приказки и пожелания.
 
Още ще почакам, да видя кой каква информация ще посочи в подкрепа на това колко много е качествено нашето висше образование.

Вики, който си има компютър и си работи на него, често сам  си разпределя кога да пише тук и кога да си работи- по обед, по нощите, следобед, сам си определя паузите. Зависи какво, къде и как работи. Спокойно, това не е в твоя ресор.  LaughingИ няма нищо общо с темата.
Разбрах, обаче, че мениджър бил всеки с работно място и компютър, което ми е най- меко казано /да не обидя теб/ странно, т.к. е невярно. На компютър работи дори продавачката в склада- голям мениджър, голямо нещо е, да ти кажа. Пък и решения важни взима, но щом смяташ, че е мениджър- добре. Твоя воля. Може нейде да е тъй, у нас не е.
 
Вики, майката писа "освен медицина".  Laughing Нека помислим не за "Джипи" тогава. Ако ще си говорим за чужди университети в тема за българските мога да дам най- услужливо линк към специална тема за чуждите университети. Но не му е тук мястото.
"-кои специалности според вас в момент на криза са ценни / медицината е ясна/"- ето питането.


Кризата е извънредно обстоятелство, то няма как да се предвиди. Аз пиша и за време преди кризата. И за тук, в България. Радвам се за 70- годишните, които могат, аз нямам много такива наоколо. Даже никак. Моите по- на възраст не ги биваше също. Пък и тях днес ги има- утре не. Лошо е за младите, които се отказаха и които няма и да почнат. Не само аз, и други около мен са в числото. Пусти личен опит.
Не те знам какво мериш и защо, Андариел. Дори не съм сигурна каква позиция имаш. Така и не казваш нищо конкретно. Освен, че образованието е работа на работодателя, с което очевидно не само аз не съм съгласна.  Аз имам моя- излагам я. Не си я "меря". Няма и как да стане. Ти ако искаш- мери, също твоя воля.  
« Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 22:45 от Judy »
Цитирай

София

Мнения: 29 515
О, да, кризата нямало как да се предвиди! Предвиди се кризата, и то още преди години, ама нямаше кой да чуе, защото на кого ли му се чуваше за проблеми! Мислиш ли, че наблюдаваният икономически растеж години наред с невероятно високи проценти щеше даа продължи до безкрайност? Получи се един балон, който все щеше да се спука.

Аз нищо не си меря, ама като вадиш ти един 73-годишен изкуфял професор с допотопни лекции и методи, рекох да извадя моите трима на същата възраст, но напредничави.  Laughing
Моята теза е, че бизнесът нее може само да иска наготово кадри, а трябва да вземе активно участие под формата на обучение, плащане или осигуряване на практика, включително да се ангажира със сериозни предвиждания. Дори най-съъвременните университети не могат да осигурят практиката, която е в реалния сектор, защото оборудването на една лаборатория е много скъпо. На практика се получава така, че по нашенско бизнесът не знае какво иска, колко иска и как го иска, защото не може да направи разчети за повече от една година, обаче очаква вузовете да могат да предвидят какво и как ще е нужно след почти десет години, че да може да го планира, организира, че и да обучи кадрите.
Цитирай


Мнения: 5 209
Ами бизнесът си е платил някой да върши тази работа, всяка частна фирма плаща данъци, те отиват на едно място, където едни хора това работят, получават и заплата от същите тези данъкоплатци, за да разпределят парите им ефективно.
След като са събрали данъците на бизнеса, с тях финансират образованието на някакви специалисти, които същият този бизнес не иска, и  ти казват "ами плати си да си обучаваш такива, каквито ти трябват". А ти вече си платил.
Бизнесът обаче знае какво не иска, държавата също, има 32 000 безработни висшисти, от които 30 % са с икономически и юридическо образование, но продължават да се бълват такива.
Аз лично логика не виждам, но то е както и във всичко останало, което се върши тук.
А и ми омръзна като в Европа пръднат, ние да се на...аме.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
в такъв случай се обърни към Министерски съвет и конкретно към ресорните министри, особено към Дянков - той ще ти обясни кое как. Вузовете не са само държавни, а на частните как ще им държиш сметка? И стига с това "бизнесът си плаща данъците"! Това да не е банкова сметка или застраховвка, ти да си плащаш, а насреща някой да ти обещава определени неща? Данъците са си даннъци, те не са предплата срещу услуга или стока! на данъците функцията им не е да обучава кадри за бизнеса.
Цитирай


Мнения: 3 937
Дами, спрете с тоя бизнес, той без това съвсем малко остана в бг, пък и с още да го товарим, той има някакъв лимит грижи, който може да поеме. Smile
Не забравяйте, че висшето образование не е задължително, а е въпрос на личен избор и се предполага че този избор е съзнателен.
Всеки прави изводите си на база личен опит. А криза или не бизнеса винаги ще се оплаква че няма достатъчно подготвени кадри, току що завършилите ще продължават трудно да си намират работа едни ще си работят по специалността други не.
Изпити се купуваха и по татово време, купуват се и сега Smile Да има много безработни икономисти и прависти защото факултети, в които се изучават тези специалности са много, някои учат по държавна поръчка, други частен университет, но тези хора са направили своя личен избор, това не означава че сега държавата трябва да им осигури работа - трудовия пазар е свободен. Ако пък се въведат квоти за прием сигурно веднага всички ще наскачат ограничавате ни достъпа до право на висше образование.
Добре дошли в света на демокрацията Smile Smile

А личното ми мнение го писах преди.
Цитирай


Мнения: 12 995
По въпроса за бизнеса и образованието - ето една по-различна гледна точка.  Smile

Наскоро този въпрос беше широко раздухан от медиите. Поне от тези, които аз следя, може да се направи следният извод: бизнесът не знае от какви точно специалисти има нужда, но ги иска веднага. А, и ако може да му работят за без пари.  Laughing
Цитирай


Мнения: 14 571
Деля го на два поста, че е дълго.
Който се интересува- ще прочете. Който само ще се намира на приказка- да не се хаби.
Аз чета темата, т.к. ме интересува тя, самата.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=316&sectionid=2&id=00014
“България е една от страните в Европа с най-висок процент безработица сред висшистите. Тази тенденция е факт и при по-младите, завършили наскоро, и при по-възрастните. Това показват данните в шестото издание на евродоклада за водещите индикатори в образованието "Ключови данни за образованието в Европа 2005".
Делът на безработните висшисти у нас надхвърля почти два пъти средния за ЕС-15.”

Сиреч положението е такова още преди настоящата криза. Тя не е отговорна затова.

По- съвременно:
http://www.webcafe.bg/id_882425047
“Държавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката, обявиха днес от Българската стопанска камара (БСК). Те представиха своите предложения към правителството за реформи в сферата на образованието. Заради липсата на кадри в определени области, компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, мислят да напуснат страната ни, предупредиха от БСК. По техни данни те ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция. В момента над 32 000 безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право, а в същото време 42.5% от студентите миналата учебна година са учили стопански науки и администрация, аргументираха се от БСК.
Не е ясно колко от висшистите, за чието обучение държавата е плащала, се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори.
В същото време само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни специалности.”

Ето го Планът, според който до 2020 г. трябва у нас да има нам колко си процента висшисти. Без мисъл какво ще правят те, какви точно специалисти са нужни. Просто да има една бройка, един определен от някого процент. Като в плановата икономика на соца:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/10/09/1172657_do_2020_godina … ia_triabva_da_sa/
“Висшистите в България трябва да станат 36 % до 2020 година. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА. .. Европейската комисия препоръча хората с университетски дипломи в България да станат 40 %. /това не знам дали наистина се препоръчва или е пореден опит да се крепят много ВУЗ-ове у нас/. В момента, по данни на комисията, българите с висше образование са 23.2%. През 2004 г. те са били 21.7%, а четири години по-късно - 22.8 на сто…По думите му публичните разходи за предстоящите промени ще бъдат за  сметка на държавата. /То това е ясно/…За да се спази препоръката на Европейската комисия, висшистите трябва да станат двойно повече. Но от няколко години университетите не могат да запълнят изцяло местата си.”

Копвам три отговора по статията, представителна извадка, можете да си прочете сами останалите. Не са мои.
“Игнатоооов, петилетката в съкратени срокове ! И да ти кажа има начини. Просто всички ВУЗ-ове да увеличат заявките, към печатниците за дипломи. Все пак никъде не се казва, че зад дипломите трябва да стоят знания и умения. Действай.”
“Направо да се премахне средното образование. От основно, директно на вишу. Кат ше са неграмотни и фиктивни висшисти, барем да не им губим времето.”-
Понеже всички знаем откъде идва Игнатов. Що да му е грижа задължителната стъпка преди висшето? Нормално.
“Това е чиста лъжа. Няма европейска директива, която да изисква 40% висшисти. Това, че лобито на квазипрофесорите иска да си увеличи хранилката, няма нищо общо с изискванията на Европа! Крайно време е държавата да престане да дотира печатниците на дипломи с пари на калпак и да пренасочи средствата към безлихвени заеми и стипендии на тези, които искат да учат.”
Подозирах, че се лъже яко и аз.Още мисля така. Не е мое, но изцяло подкрепям и изразявам същите идеи.
В този дух са и останалите мнения по темата. Не само моите виждания са такива. Сиреч не само аз съм видяла такива, от които съм си направила такива изводи.

http://www.novatv.bg/news/view/2011/10/10/21788/bovidar-danew:-n … na-specializaciq/
“За голямо съжаление, 82% от специалностите са академични специалности и само 16% са с професионална ориентация.  Голяма част от тези, които са с академично образование, също имат може би подготовката на базата на лични качества и възможности да паснат на икономиката. Това поясни за зрителите на "Здравей, България" Божидар Данев.”
Или не сте съгласни с цифрите? Дайте други. А, пропуснах, не е мое изследването. Ако се разтърсите ще откриете много такива данни. По- натам искат пари /естествено/, които няма да се дадат. Освен ако не се обещаят от еврофондове срещу голям процент самоучастие бюджетно и след 1-2 години не ни скръцнат, че трябва да връщаме парите, т.к. сме ги похарчили не за каквото е трябвало и не е имало контрол. Сега през сагата минава Държавен фонд “Земеделие”, но сценарият е ясен.


Отново не мои мисли, следствие от наблюдения от специалисти:
http://www.competencemap.bg/%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0 … JK7MROfIVarINKncV
“На въпрос кои университети произвеждат по-добри кадри, Данев отговори, че за някои специалности СУ "Св. Климент Охридски" е на първо място, но за други не, тъй като например един геофизик няма къде да отиде да работи… Той подчерта, че хората с най-високи заплати учат в Американския университет в България и те са най-добре пласирани в икономиката на страната, след като завършат…”
Игнатов ще си държи на друг ВУЗ, то е ясно.
“Държавата трябва да започне да определя съвместно с бизнеса и икономиката да дава прогнози какви специалности са необходими за държавата. Не може, разбира се, без специалисти по хуманитарни науки.”
Е, аз твърдя точно същото, без да съм чела вчера и по- рано статията.

http://www.dnes.bg/obrazovanie/2011/10/07/malko-sa-ni-visshistite.130621,7
Вижте също какво пишат хората под статията. Отново не са мои мисли. Нито една.
Сега- още истинки:
http://www.on-parliament.com/media/2011/10/08/%D0%BC%D0%BB%D0%B0 … 0%BF%D1%80%D0%BE/
Харесва ми много анализът на причините. Не съм го правила аз, отново, но само за 5 минути с търсачката откривам моите мисли по темата. Ако изкарам един ден- ще открия още много материал. Та ето:
“Причините
Няколко са основните причини за огромният процент безработни млади хора у нас – несъответствието между образователната система и изискванията на пазара на труда, липса на мотивация, трудното стартиране на първа работа, липсата на държавна политика по отношение на младите хора, насърчаваща работодателите да наемат току –що завършвани студенти.
Проблемът с несъответствието между изискванията на бизнеса, т.е. какви кадри ни трябват на икономиката в днешните променени социално – икономически условия и от друга страна бълваните от университетите специалисти не е от вчера.. Той продължава от години с променлив успех, макар в последно време да се наблюдава положителна тенденция, а именно откриване на специалности, за които бизнесът търси специалисти и закриването на такива, които по същество възпроизвеждат безработни. Процесите обаче са бавни и тромави.
Втората основна причина е липсата на мотивация у част от младите хора да се обучават и предпочитанието им да се задоволят с по-ниска образователна степен. Анализът на младежката безработица отразява една ясна тенденция, че най- засегнати са именно младежите със средно и по-ниско от средното образование.
Третата причина е трудното стартиране на първа работа. При търсенето на работа младите хора са в неблагоприятна ситуация и заради изискванията за трудов стаж, съдържащ се в повечето обяви. Считайки, че нямат нужния професионален опит работодателите избягват да назначават младежи без опит като по този начин се завърта един омагьосан кръг. Не назначават младежи, защото нямат стаж, който обаче те няма как да натрупат при положение, че не ги взимат на работа.
При разразилата се допреди месеци криза именно служителите до 35 години бяха тези, които първи бяха съкращавани от предприятията. Това още повече утежнява ситуацията.”
Отново препоръчвам мненията под статията.
http://bezrabotica.blogspot.com/
“Човек, който пет години пие, става алкохолик. Студент, който пет години пие, става магистър.
Ето така се раждат безработните висшисти в България. Дипломата сама по себе си не е гаранция за способностите и знанията на притежателя си. Това твърдение се подкрепя от жалката статистика, че България е сред лидерите по купени дипломи. Бизнесът с "висшето" цъфти. Всеки с достатъчно дебел портфейл и достатъчно влиятелни познати може да се сдобие с каквато диплома си поиска.”
Учебните заведения са просто едни търговски дружества- кой го е грижа за качеството, бизнес да става! Но армията от безработни висшисти не е само плод на шуробаджанащината във ВУЗ-овете. Има хора, които наистина искат да станат специалисти в определена област - те са мотивирани, любознателни, амбициозни. Те, за съжаление, се сблъскват с един друг проблем: висшето образование не е ориентирано към потребностите на пазара на труда. Всеки новоизлюпен  студент, кандидатстващ за работа, се сблъсква с изискванията на съвременния работодател - опит, компютърни умения, владеене на ПОНЕ два западни езика. Ако успоредно със следването си, бедният студент не е изкарал курс по компютърна грамотност и още един по английски, и не е успял да си намери работа-хоби по специалността (за която му плащат символично, тъй като на него му трябва за стаж) - той просто няма шанс.
И стигаме до кулминацията на цялата тази идилия: мнозинството от висшистите, за чието образование държавата е плащала (колко е плащала само тя си знае...), се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори... Защото в безизходицата си младите висшисти са принудени да приемат дори работа, за която преди икономическия срив трудно са се навивали и хора с основно образование."Който учи, няма да сполучи!"
Чичко Маркс го е казал преди един век: "Битието определя съзнанието". В днешно време не е нужно да си висшист и професор, а да разбираш от компютри, нови технологии, да знаеш езици и едно от най-важните "изисквания"- да познаваш "правилните хора"- личните познанства все още са не само най-използвания начин за търсене на работа, но и най-успешната формула за нейното намиране.”
Цитирай


Мнения: 14 571
За съфорумката, която се интересуваше от бъдещето на специалностите и какво да се запише ”освен медицина”:
”Държавното финансиране на висшите училища да се предоставя само за специалности, за които е установено, че са нужни на обществото и на икономиката. Това предлагат от Българската стопанска камара като реформи в средното и във висшето образование.
Съществува реална опасност съвсем скоро да бъдат „оголени” откъм специалисти цели отрасли, което да блокира работата им, предупреждават от структурата.
Недостиг на кадри имало за всички технически специалности, а кадрите са в повече в специалностите „Бизнес администрация”, в „Право” или като цяло в икономическите, социалните и в правните дисциплини.. В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право. Младите хора, които искат да учат в специалности, с които икономиката ни е „наситена”, да се образоват за своя сметка – чрез свободен прием в университетите, настояват от БСК.
Оттам съветват държавата да проучи какви са нужните специалности за обществото и за икономиката и след това да се вземе решение в кои специалности да се финансира.”
http://bulgariq.com/32-%D1%85%D0%B8%D0%BB-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1% … %82%D0%B8-%D0%BC/
Аз бих заложила на приложна специалност.
Точно идеята за провеждане на задълбочено проучване на нуждите, което да се прави регулярно всяка година и да води до решения какви и колко специалности с бройки студенти да се финансират, споделих и аз. Още в началото на темата. И лично аз поне не се водя от личните позиции на това, какво и къде съм завършила аз. Опитвам се да дам един напълно обективен поглед.
Хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
Никой тук не ”плюе” по каквото и да било. Това, че нечия позиция не ви изнася или не сте съгласни с нея не е повод да се съчиняват подобни определения.
Моята позиция е друга- образованието, от началното до висшето, у нас, има нужда от радикални промени, свързани не с механично увеличение на броя и процента висшисти, ясно е и на децата защо това не е нужно. Идеята е държавата да си седне на д-то и след като финансира образованието от бюджета, в който се внасяме всички, да анализира къде има нужда от какви по вид специалисти. Как е нужно да се обучат те. Да се проведат разговори точно с потребителите на тези кадри, за да има по- малки разминавания между държавно- бюрократичните виждания и практическо- реалистичните такива. Понеже от разминаването страдат предимно самите висшисти, както и бюджета и икономиката, като цяло. Понеже никой не може да задължи потребителите да наемат кадри, които са ненужни. Нека се работи в насока нужни кадри- за бизнеса и за цялата икономика.
Това няма нищо с ”плюенето”. Изкривяването на чуждата идея дори не вярвам да задоволява нечие его и емоции. Напълно е безсмислено. Вреди и на този, който изкривява и на темата, като цяло.
 
И като казваме, че се търсят приложни специалности, желая да допълня, че и такива специалисти не са нужни, ако не могат да изчертаят пустото му и зъбно колело, да си съставят сами една технология или поне да разчетат чертеж. Понеже имам досег с такива. При това- не един. И да им увеличим процента чисто механично, ако си влизат и излизат от ВУЗ-а като от среднощно заведение- в настроение след запой, няма нужда и от тях.

По обяд ще изчета писаното до тук и аз.
« Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 08:58 от Judy »
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Ами, да си чертаят зъбните колела!Да не би аз да ги раздавам заданията?

Колкото до статията, тя до голяма степен потвърждава това, което аз казах вече няколко пъти - в икономика на сервитьори и нискоквалифицирани професии, естествено, че ще има много безработни висшисти и такива, които не си работят по специалонстта! Колкото за техническите специалности, меито е пълно със студенти, не е като да не излизат инженери оттам.
За кризата, имах предвид американците - че те, ужким, дето правят разчети за айсе години напред и започват да спестяват за колеж още от родилното, не че не са предвидили кризата, а просто не им се е слушало и вярвало. А ние..., откакто съм завършила училище преди двайсет години, все сме в криза!
Как очакваш вузовете да правят предвиждания, щом като една компания не може да направи такива за себе си и иска да наема и да уволнява от днес за утре! Един  специалист не се прави за четири или пет години, а за повече. За видовете специалности - хората си плащат и учат икономика и право, няма как да им забраниш. Има и достатъчно технически вузове, и те не са останали без студенти. Кеф ти машинни инженери, кеф ти електричари, кеф ти програмисти!
Не можем и наедро-неедро да говорим, че всички студенти и специалности не струват, че се обучават от професори с деменция и остаряли методи. Има огромна разлика между специалностите в един и същи вуз, да не говорим между самите вузове! Въпросът за хранилката е към държавните вузове, частните сами си връзват бюджета и лев не получават от държавата.
Цитирай


Мнения: 14 571
Статията не е една.  Laughing
"Който се интересува- ще прочете. Който само ще се намира на приказка- да не се хаби."
Който иска- схваща лесно за какво става дума. Който не ще- да не се пъне и губи времето.
Аз, лично, съм против да се финансира и плаща /от бизнеса, от кой друг, не е от безработните/ за обучение на такива хора. Не само аз.
Наедро до тук говориш ти, Андариел. Аз разграничавам и специалностите, че и ВУЗ-овете. Можеш да понамалиш мащаба и да напишеш за разнообразие нещо по- конкретно по темата. За "плюенето" го прочетохме много пъти. Не се плюе, пише се. Стига да се чете- ще се разбере.

Не ми отговори- като бълваме кадри на кило, не на кила, на тон, как смяташ, че ще промени икономиката ни? Много би ми било интересно да прочета.
До обяд. Дано има нещо по- интересно.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Напротив, много добре разбрах!
Там е работата, че никак не може да промени, ако ще да произвежда и един инженер на десет години! За промяната на икономиката и теб ще те насоча към Министерски съвет, министъра на икономиката (неговото име не го помня). Може да ти отговори. До  обяд. Но ти за всеки случай си намери нещо по-интересно!
Цитирай

София

Мнения: 2 620
Тук са изредени приоритетите на ЕК в сферата на образованието  - http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc28_en.htm
Интересно ми е защо у нас се обсъжда само една от точките, засягаща висшето образование, а не се дискутира цялостната стратегия.
Цитирай


Мнения: 311
Много подкрепям Ироник. Г-жа Джуди- противоречи си. Тя има право на компютър и да пише отвсякъде. Може би наистина сте имали лоши учители. Аз учила дистрибуция. Тя е водеща за ефективност на размяна. Много е важно склададжийката да е мениджър, управлява запасите. Има висока комп грамотност. Може да планира, да отчита, да работи със софтуер и програми, следи път на доставка е ефективност. Верно май с трици маймуни се ловят тука от бизнес. А за публичните администратори- много трябват. Ако ходили в община- знае колко неграмотни са там някои. Всичко бано неясно, липсват процедури. Някой трябва да ги пише и спазва. Кой ще пише проекти за евро пари? Нещо примитивно ми се вижда. Това се стреми Европа- не към самоцелни числа, а реално подобряване на качество на човешки ресурс. Съжалява, че не пише по-добре, но надявам се който иска разбира.
Цитирай


Мнения: 3 937
Judy, хареса ми поста ти, и напълно съм съгласна с теб.
Дали сме икономика на сервитьорки или таксиметрови шофьори е спорно, но тези професии също са нужни, не могат всички да бъдат чиновници или шефове, въпрос на търсене и предлагане на пазара на труда.
Много подкрепям Ироник. Г-жа Джуди- противоречи си. Тя има право на компютър и да пише отвсякъде. Може би наистина сте имали лоши учители. Аз учила дистрибуция. Тя е водеща за ефективност на размяна. Много е важно склададжийката да е мениджър, управлява запасите. Има висока комп грамотност. Може да планира, да отчита, да работи със софтуер и програми, следи път на доставка е ефективност. Верно май с трици маймуни се ловят тука от бизнес. А за публичните администратори- много трябват. Ако ходили в община- знае колко неграмотни са там някои. Всичко бано неясно, липсват процедури. Някой трябва да ги пише и спазва. Кой ще пише проекти за евро пари? Нещо примитивно ми се вижда. Това се стреми Европа- не към самоцелни числа, а реално подобряване на качество на човешки ресурс. Съжалява, че не пише по-добре, но надявам се който иска разбира.

Хайде кажи на някой завършваш висшист че склададжията е мениджър и колко е престижно да си склададжия и той ще ти повярва и ще се извие бурна опашка пред това място.
Работата със софтуер има няколко особености в случая със склададжията и не само при него  -при наличието натолкова различни софтуери не може да се изисква от един човек на такава позиция да познава всички програми, но познавайки един софтуер, в друг от този тип се навлиза доста бързо и лесно.
Каква е връзката между публичната администрация и чиновниците в общината. Там се ходи по работа и чиновниците по гишетата са там да обслужват гражданите, къде добре, къде зле не мисля че публичната администрация има някакво значение тук. А не че липсват процедури, но си е до община. Доста имам досег с тях и от личен опит мога да кажа че има общини, в които със влизането за 10 минути си вършиш работата и такива, които и два часа те прехвърлят от гише на гише плюс масовата практика за връщане за щяло и нещяло, така че това е въпрос до контрол на кмета. А по всяка вероятност зад всяко едно такова гише седи висшист, така че прави си извода.

Относно европроектите - пишат хората, но там си има специфики, а и има доста проекти, в които изискването е да се правят от работещите във фирмата, за което след реализирането му получават допълнително заплащане, а не хора които с това се занимават европроекти - прави се екип и т.н. да не обяснявам сега надълго и широко- пак личен опит от спечелени европроекти.
А подобряването на качеството на човешкия ресурс, донякъде зависи и от самия ресурс Peace, а не само да чакаме кой какво и как да ни помогне и научи - в Европа много се говори и се прави за продължаващо обучение през целия живот и т.н. Колко човека в България след като вземат дипломата от висшето го правят?

Един личен въпрос Виктория - по правописа ти и името не мога да се ориентирам чужденка ли си или.............................

Защото с този стил на писане е малко смешно да обвиняваш другите в неграмотност.
Цитирай

София

Мнения: 8 483
Нищо, че името в профила е досущ като нашенско.Такива фамилии  се срещат примерно  и  сред представителки на Украйна и Молдова.Общият брой на бесарабските българи, живеещи  в двете страни,  е стотици хиляди. Peace
« Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 13:59 от eine in Rente gegangene Nixe »
Цитирай


Мнения: 14 571
Вики, с най- добри чувства, опитвам се да разбера това, което пишеш, но ми е трудно.
Опитай се и ти да четеш и да разбираш, поне тук пишем с цели изречения и се стараем да е разбираемо, не е на висок стил, нито ползваме /поне аз- умишлено/ чуждици и витиевати /сложни/ фрази.
Разбира се, че всеки има различна възможност, нужда и време да ползва компютър. Нали това ти писах вече? Аз работя едно, друг- друго. Едни имат работодатели и точно фиксирано работно време и място, други са на плаващ график, от трети се иска резултат конкретен, а не 8 часа престой на точно определено място, четвърти работят за себе си и нямат работодател.
Аз не те питам коя си и от къде си, защо пишеш по начина, по който го правиш. Опитвам се да те разбера, доколкото мога. Ако не прочета писаното от теб и не положа усилия да вникна в него, то няма смисъл да си комуникираме. От тема ще си стане на кокошарник. Най- малкото не би било възпитано да ти отговарям, ако не съм наясно какво пишеш.

Ето, например аз не разбрах къде намираш ти противоречие.
Склададжийката е всичко друго, но не и мениджър в случая. Тя работи на трудов договор за фиксиран брой часове на определено работно място и изцяло изпълнява нареждания на Н-к склада, а той- на Управителя на фирмата.
Много хора работят на компютър, у нас такъв има в много семейства и на редица работни места. Дори чистачката в сградата ни може да работи. На компютър работят нормировчиците, бригадирите и началник цеховете, ТРЗ-тата, личните състави, секретарките, деловодителките, сладкарите дори, оператори на машини, сервитьорите и барманите и т.н. За почти всички такива длъжности не е нужно висше образование дори. Всеки си познава и работи с конкретния за работата му програмен продукт и толкоз. И децата го могат.

Имам отношения не с една община. До сега в няколкото, с които работя редовно, не съм видяла един неграмотен човек, който не си върши работата и се отнася зле с клиентите. Поне от десетина години имам приятното впечатление, че хората там работят. И не само там. Имали сме забавяне понякога, но много рядко. Наистина- зависи от общината.
Преди 7-8 години се въведоха по администрациите системите за финансово управление и контрол. В тях има разписани процедури, вкл. на документооборота. Едни си ги направиха добре и си работят по тях също тъй добре. Други- не. Зависи.
У нас миналата година бе направен бегъл опит да се оцени ефективността на администрациите по градове- определено си има разлика в работата на отделните такива. Но за повечето длъжности в една община никак не ти трябват 5 години "Публична администрация" или сродна специалност. Там работят от среднисти до инженери, филолози, юристи и икономисти, всякакви хора.
« Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 14:33 от Judy »
Цитирай


Мнения: 5 209
Вики някъде по-напред се извини за правописа, не знае добре български.
Вчера се учуди как пишем в работно време, днес и тя пише през деня. Mr. Green

Имам преки впечатления от преговори на конкретен бранш с представители на управляващите на две поредни правителства от преди години и оставам с впечатление, че и днес няма промяна в мисленето нито на управляващи, нито на общество.
Андариел, данъкът не е десятък по време на турско робство, че "данъците са си данъци".
Те трябва да ползват тези, които ги плащат. Работата на правителството  е да осигури прилична бизнес среда за развитието на частните фирми в държавата, както и финансирайки с народни пари нечие образоваие, то да е в полза на данъкоплатеца, иначе това са пари, хвърлени на вятъра.
Оставам и с впечатлението, че една идея, ако е полезна за бизнеса става неприемлива и обществено заклеймена.
Частник все още тук е мръсна дума, чорбаджия е изедник, бизнесмен - враг на народа. ooooh! ooooh!

Цитирай

София

Мнения: 29 515
е, хайде, хайде, ти сега лично ли го приемаш! Нали затова ти казах, иди при Дянков, че и при целия Минитерски съвет, може и лично с ББ да поискаш среща, да ти обЯснят! Не си ли забелязала, че се казва данъкоплатец, а не данъкоползващ!  Wink
Цитирай


Мнения: 142
Присъдениявам се към мненията на Джуди в темата. Аз не бих имала търпение за такова пространно писане Smile
Виктория Василева, или има проблеми с изразяването на български, или тезата и е ...хм.
Както под различни форми в темата се засегна - не за всяка работна позиция, за която не винаги добре и достатъчно образованият работодател иска висшист, действително това е необходимо. Даже за болшинството не е.
Цитирай


Мнения: 3 937
Нищо, че името в профила е досущ като нашенско.Такива фамилии  се срещат примерно  и  сред представителки на Украйна и Молдова.Общият брой на бесарабските българи, живеещи  в двете страни,  е стотици хиляди. Peace

Ако си права, а предполагам че е така, защото се засичаме и  в друга тема това още повече ме расмива и избива на цинизъм, но ще се въздържа.

А ще дам още нещо за статистиката :Белгия е 20 милиона и има два университета, ние сме 7, а последната бройка, която четох не претендирам за точност е 52 висши учебни заведения.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
и Белгия няма никакви колежи и висши училища, които не са университети?  newsm78
Подозирам, че нещо мерните ти единици са различни - университетите ли броим или всички висши учебни заведения?
Цитирай


Мнения: 311
http://www.findaschool.org/index.php?Country=Belgium
университети в Белгия

Българка съм и се гордей с това. Но уча български от 5 месеца. Шанс. Дойдох да уча. Публична администрация работи в местни управи, учреждения, министерства. Не искам да огорча вас. Харесвам ви. Няма повече да пиша. Желая хубава вечер.
Цитирай


Мнения: 2 823
Белгия 11 мил. души - 37 колежа и университета
България 7 мил, души /че и по-малко/ - над 50 университета.
Къде се сравняваме с качеството на образование на Белгия питам аз? Няма начин....
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Немирница, остава сега и някой да сметне колко студенти се обучават там и колко тук, и какъв процент от населението се падат, и тогава вече ще можем да сравняваме малко ли са, много ли са, тамън ли са. Иначе четем първо, че били два университета на двайсет милиона, после се оказа, че не били само два, а 37 вуза, и си цъкаме ли, цъъкаме с език колко им били малко, пък нашите били много!
Цитирай


Мнения: 14 571
Вики, пиши. Ние опитваме да те разберем. Дано и ти ни разбираш.
Хубава вечер и от мен.
Цитирай


Мнения: 3 937
Както писах преди не претендирам за точност на статистиката, по памет писах, ще потърся някакви точни данни, но при всички случаи дали Белгия или някоя от другите европейски държави предполагам че сравнението няма да е в наша полза.И това едва ли ще спре стремежа на българските младежи да учат в чужбина с оглед на по-добра реализация.Но и това си има своите подводни камъни, но там вече трябва да правим по друг начин сравнението.

Вики, пиши си , но щом учиш публична администрация, и като гледам последния ти два поста, май трябва да се надяваме да не влезеш в някоя бг администрация, че да си нямаме утре работа с теб

Русалке, права си Very Happy
« Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 23:52 от zari65 »
Цитирай


Мнения: 2
Хора, Виктория е на 14 години. Учи в София в 8 клас на американско училище. Писала е тук вечер и в обедната почивка. Там откъдето идва повечето не пишат в работно време. Родена е в чужбина, живяла е там. Миналата година реши, че иска да се върне. Тук е без родителите си и се старае да свикне. Потърсила е информация за образование и е писала при вас. В чужбина децата са равнопоставени, могат да поставят въпроси, да търсят и да получават съвет. Изразяват мнение. Снощи плака и се наложи да разпитам. Така разбрах и прочетох какво е писала. Нима от написаното не разбирате , че е дете? Не ме интересува темата. Изумителна злоба. Детето няма нужда от злост и снизходителност. Другите участници имате ли такава нужда? За какво образование говорите? Постарала се е да ви посочи линкове. Нямам думи. Ако знам как бих изтрила каквото е писала. Да изтрия обидата. Моля не ми отговаряйте на мен. Никога повече няма да погледна тук.
Цитирай


Мнения: 14 571
Вероятно е ученичка. Аз първо по- скоро си помислих, че е някой съфорумец, решил да си попише по такъв начин под друг ник. Ние тук откъде да знаем кой какъв е? Знаеш ли колко възрастни пишат така поради неграмотност? Нека пише. Но ако може- да свърже мисълта в изречения, че така не я разбираме добре. Аз, например, съм готова да проявя разбиране, писах го три пъти вече.
И дете да е и възрастен да е- за мен е едно и също, все ще прочета, преди да й отговоря, най- малкото от възпитание, така и направих. На мен често ми отговарят без и преди да са прочели това, което пиша, да речем. Това не е разговор, не е комуникация. Аз често питам за пояснения, когато се обръщам към съфорумец и не ми е ясна позицията му. И Вики попитах за нещо.

Баба на Виктория- от където и да иде, следва да знае, че всеки има различни ангажименти и различни възможности. Тук не всеки е на заплата с 8 часов работен ден на конвейр или на каса в магазина. Аз прочетох това, което е писала, вкл. и препратките, дори взех отношение по тях и то сериозно. За мен не е възпитано да питаш хората кой, кога и защо пише тук. Не го правя и аз. Не търся отговор на подобни въпроси. Един пуши, друг пие кафе, трети говори с колеги, четвърти си работи на неромиран ден и си разпределят работата по друг начин, пети няма работодатели на главата си- хора има всякакви и то не само у нас.
Ти сега какво- ще ни напляскаш ли? Ами щом си й баба е нормално да я разбираш по- добре от нас. Преди да ни се караш, по- добре й помогни и двете напишете заедно това, което тя иска да каже. И за нея би било добре и за нас.
По- добре си беше да си пише Вики. Щом се обръщаш към нас е нормално и да ти се отговори. И на мен не ми арадисват общи приказки, немотивирани заяждания, лични обиди и обаждания в стил "бау- бау", колкото да се обадим, но това не ми пречи да си комуникирам с останалите хора. Доста от тях пишат интересни и полезни неща. Дори и да не ги приемам изцяло, то имам какво да прочета. Има и достатъчно възпитани хора.
« Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 09:41 от Judy »
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 184
трудно ми е да видя връзката между добрата икономика и гениалните ни преподаватели по фолософия или филология напр
не е смешно, а даже жалко да се дават именно те за пример

за добра икономика се иска добра индустрия
а за това се иска добре подготвени технически кадри, и средни и висши
нещо, което вече отдавна липсва в Родината

един малък скандинавски пример
в едно малко шведско северно градче има голяма фабрика за целулоза
в една от гимназиите, техническата специалност е оборудвана с истинска машина от тази фабрика на стойност 100 000 евро и именно на нея се обучават бъдещите техници за такива фабрики


пак в една такава фабрика идват завършилите инженери на едногодишно практическо обучение от възрастните си и опитни колеги - на т. нар trainee обучение, по време на което свързват учената 3 или 5 години теория с практиката, а даже и им плащат нормална заплата през това време

и въпреки тази система бизнесът реве за липса на кадри и дава даже награди на служителите си, ако докарат свестен инженер
говореше се за суми от по 3000 евро

от друга страма виждам племенника, който сега завършва шлосерски техникум
работи се на стари стругове
теорията им и тя такава

имаме една 20годишна дупка в техническото образование
е как тогава АКЗО НОБЕЛ или Фолксваген примерно ще инвестират във фабрики у нас
като нямаме технически грамотен персонал

с хуманитарни специалности, търговия и реклама, икономика не се гради
трябва да се инвестира във визия за бъдещето на техн. основа
но отдавна не се вижда желание и воля за това на високо ниво, за съжаление
Цитирай


Мнения: 4 684
Не прочетох цялата тема, само тук -там и се чудя защо спорите, освен за убиване на времето?
Няма да коментирам, само някои общоизвестни факти.
1. Средното образование в Бг е под всякаква критика. - Един значителен процент български ученици, включително от масовото българско училище( СОУ) успешно завършват чужди университети с ужасното си ниво от българското училище.
2. Българското висше образование е на изключително ниско ниво. - Българи, завършили тук отиват в чужбина, работят по специалността си и са високо ценени.( В България почти не са останали ІТ специалисти, масово работят навън, нищо че тук нямали достъп до никаква съвременна техника и нищо не научавали).
3. Няма никаква връзка между бизнеса и висшето образование у нас и младите специалисти излизат без практически знания - Студентите масово работят, за да се издържат по време на следване. В началото работят каквото намерят, в горните курсове най-често  по специалността или близко до нея. Не на стаж. На трудов договор. Всеки знае какво значи това.
4. Лоша база и силно ограничен достъп до литература. - Библиотеките наистина са мизерни в сравнение с това, което го има в чужбина. Кофти факт.
5. Бизнесът тръби, че няма специалисти. - Ако каже, че има как после ще предложи на специалист 350 лв стартова заплата?
6. Много млади специалисти не успяват да си намерят работа по специалността и работят нещо друго. - Важи с пълна сила и за българи, завършили в чужди университети.
7. Повечето българи, учещи навън казват, че там нивото на преподаване е по-високо. - Повечето от тях изобщо не знаят какво е нивото тук, защото заминават веднага след като завършат средно образование. От друга страна какво да кажеш ако учиш в чужбина срещу месечна издръжка колкото на цяло семейство в Бг,без да броим студентските такси, освен че си там заради високото ниво на обучение, а не примерно защото не ти се стои за 300 лв в милата родна страна, а отвсякъде те убеждават, че "там" те чака 20 пъти по-голяма заплата с диплома от......уни.
Само една мисъл ми идва:
Каквото и да ви говорят, накрая винаги става дума за пари
Защо пък да не важи и в тази ситуация?
Цитирай


Мнения: 3 937
Баба на Виктория,
Най-добре си поговорете хубавичко с внучката, защото явно има нужда, както в чужбина отношението към децата е като към равнопоставени, пишейки в този форум е нормално внучката ви да очаква отношение като към възрастен, а дали й харесва или не, затова никой не е виновен.
Както вашата внучка даде много ясни напътствия кое и какво не и харесва в нашата държава, така й бе отговорено.
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 184
...
2. Българското висше образование е на изключително ниско ниво. - Българи, завършили тук отиват в чужбина, работят по специалността си и са високо ценени.( В България почти не са останали ІТ специалисти, масово работят навън, нищо че тук нямали достъп до никаква съвременна техника и нищо не научавали).
...

хайде сега пак ме прочети
у нас под ИТ се разбират само програмисти и мрежари
и да, това няма проблем да се научи с наличната база
но има още доста други ИТ области, в които просто няма как да се постигне нещо със същата налична база

и навън нямаме други ИТ спецове освен именно програмисти
позволявам си да го твърдя именно защото и съпругът ми е такъв и виждам какво и как и къде работи
както и какво работят колегите от ТУ
както и видях какво правят тук шведските ми колеги и на какво ниво са
а сме завършили приблизително по едно време
Цитирай


Мнения: 14 571
Не прочетох цялата тема, само тук -там и се чудя защо спорите, освен за убиване на времето?
Няма да коментирам, само някои общоизвестни факти.


А аз я изчетох цялата- с линковете.
Един си "убива времето", друг пише поради личен интерес. Лично аз подневно влизам в 2-3 теми, които ме интересуват. Всеки- на различно основание. Аз, да речем, не обследвам мотивите на хората да пишат тук /и по други места/.
А е нормално да се породи и спор, т.к. очевидно всеки има различна гледна точка и я споделя. Полезно е, стига да не излизаме от рамките на добрия тон и да се дава все пак някаква конкретна информация. "Общоизвестните факти" /в случая/ за един са едни, за друг- други.
И в чужбина специалистът не почва със стартова заплата, достатъчна му да си купи нов автомобил. Питайте в чужбинския форум колко взема млад медик във Великобритания, да речем. Отзивчиви са, ще ви кажат. У нас просто всеки получава ниски доходи, не само младите специалисти.
Студентите не работят "масово по специалността си". Доста не работят дори и след като завършат.
Аз по- бих се доверила на сравнение, направено от студент /често почват тук и след това се прехвърлят, аз лично познавам такива, и то не е един/, не от тукашен преподавател, който изхожда от личната си позиция на човек, желаещ сам на себе си да докаже колко е ценно личното му образование.
Последният, който познавам, заминал, е точно с тукашна ИТ специалност, с доста стаж у нас, при това. Сега е над 35 годишен и записа същата специалност там, където се премести. Ами много е различно, казва, даже няма твърде общо. Иначе докато учи работи, да, но не по специалността си. Не го наемат така.

Цитирай


Мнения: 4 684
Цитат
Каквото и да ви говорят, накрая винаги става дума за париПовече нямам какво да добавя. Виждам, че по-често вече се говори, както и се правят плахи все още опити да се вдигнат таксите за унивирситетите до нивото на тези в чужбина и ако успеят да прокарат подобна рИформа изведнъж образованието ще се окаже не чак толкова лошо. Mr. Green Дано пък тогава останат пари за подобряване на базата и попълване на библиотечния фонд... Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 2 823
Конкретно за ИТ специалистите ти трябва портфолио. Иначе няма как да те огрее, поне не и чужденците. Ние не сме точно програмисти, обаче с една заплата 2 коли на старо си купуваш. Wink

Поне тук никой не го интересува диплома от висше. Тринити е само няколко идеи по-добре от СУ. Е, откъм материална база няма сравнение де. Ама ей го отсрещния остров или зад океана, кеф ти какъвто искаш университет.
Но има разбирането, че може във всеки един момент да ти скимне да си смениш професията и се сертифицираш. Без сертификат от курс не може. Има си контрол за това. Не са се вързали за висшето като удавник за сламка. Адски практично насочено е всичко. Което най-много ми харесва в цялата им образователна система. Не е нужно от всичко по-малко като в БГ, а по-много от конретно нещо.
Обаче имаш избор и се възползваш. И виждам много обяви и интервюта за преквалификационни курсове, за над 50 г. В БГ ще те гледат като паднал от Марс в този случай....

unadaptable, първото нещо в един БГ уни са преподавателите. Оттам трябва да се почне промяната според мен...
Цитирай

София

Мнения: 29 515
А какъв е тоя 35-годишен програмист, който е отишъл в чужбина, пък не работи като такъв, че и наново се записал да учи програмиране? Твърде голяма възраст за тази професия, че и да не го наемат. Специално за програамистите хич не е трудно даа се обучават в движение, има достатъчно информация, дори само от форумите могат да научат кое как се прави. Защто аз мога да дам точно обратните примери - програмисти, които си емигрират и си работят там със същите знания, които са придобили тук. Не зная на какво точно ги учат във вузовете, но програмирането е занаят, също като счетоводството - учи се с много дрилове в училище и практика в процеса на работа. Затова в ИТ-то си има по-главни и опитни програмисти, също както има главни счетоводители - те те учат кое как, а не очакват от вратата да правиш всичко на 6. Да, и това за сертификатните курсове е важно - дипломата дава законна легитимация, а сертификатите си ги изкарваш сам.
Цитирай


Мнения: 2 823
Анди, ако е емигрирал в Германия примерно, много труден е процеса за легализация на диплома. По-бързо е да запишеш 2-ро висше. Ако е емигрирал ей така, без да е нает с договор от БГ.
Тук ако беше емигрирал щеше да започне веднага, без курс дори. Но ако има стабилно портофолио.
Много зависи в коя страна е заминал познатия на Джуди. Възрастта няма никаква връзка в случая. Мъж ми бе на 37 г. като дойде тук.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Точно де, на 35 години в бранша е по-логично да има внушително СV като опит и владеене на умения!  Peace За тях е много важно какво знаят и могат, все пак не са адвокати или лекари, заа да има големи ограничения при легитимирането. Ние не познаваме конкретния случай, че да правим изводи само на тази база.
Цитирай


Мнения: 2 823
Това е ясно. Исках да изтъкна, че е важно в коя страна се емигрира.
Откъм признаване на дипломи, сертификати, стажове, СВ и пр.
На колко години си нямат право да те питат, дискриминационно е.
Даже не е желателно тук да си го вписваш в автобиографията.
Цитирай


Мнения: 14 571
Да, не е нает от тук още на работа. Работа си е намерил там /не по специалност, неквалифицирана/ и там е разбрал, че за да работи това, което и тук /или сходни/ следва да учи. Записа. И това, което пише Немирница, е вярно- не е някаква рядка птица.
Българи емигрират и на по- голяма възраст, стига да се решат. Колега на съпруга ми емигрира буквално на 50 преди време. Работи като ел. техник сега.
Когато гледах сайта за емиграция в Канада също се искаше най- общо процедура по легализиране на диплома /БГ/, вкл. и приравнителни изпити. Не само за лекари и юристи. За юристи е доста години допълнението, но това е разбираемо, с оглед различието между системите, направо си е от А-Б. Съпругът ми е инженер, и той не може да започне работа направо по специалност.
« Последна редакция: чт, 24 ное 2011, 13:33 от Judy »
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Зависи човек какво иска и как са се стекли обстоятелствата при него. Например, не бих се изненадала, ако човек, който в БГ е от управленския персонал, никак не се навие да емигрира като работник само заради заплатата. Но ако е притиснат финансово заради семейни обстоятелства, или пък имма някаква определена цел, може да започне от нулата само заради парите. Конкретно за ИТ специалистите е много важно бързо да учат нови неща, да се интересуват, но пък това е донякъде и личностова характеристика. В тази професия средната възраст е ниска, предизвикателството за един 35-гоодишен мъж е сериозно, особено ако няма очаквания опит и знания.  Peace
Цитирай


Мнения: 14 571
Така е, що се касае за такъв тип решение.
За моя случай аз не съм компетентна да преценя изобщо нивото му на теоретични познания и практика, съвсем съм далеч. Само знам, че тук той до последно си работеше и че там не му се позволява да започне работа само въз основа на нашата диплома, затова и записа.
Очарова ме това, което писа преди W'A'S'P' за годишната практика при инженерите, например. Ако тук такава имаше поне едно 6 месеца... и то реален стаж, не само събиране и заверка в края на стажните книжки, каквото чудо съм виждала у нас.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Точно, въпросът за практиката има две лица! Колко университети или средни училища могат да си позволят да си купят машна или да обзаведат лаборатория за своя сметка, само за да обучават кадри за фирмата Х? По-скоро се прави обратното - заинтересованата фирма Х прави договор с училището или университета или спонсорира с машина или място за стажове, срещу сигурността, че ще има кадри на определено ниво за определено време. Исторически проследено, точно от бизнеса започва и обучението - определена компания, или професионална организация прави учебно заведение, за да се подсигури с кадри.
Цитирай


Мнения: 14 571
Докато се стигне до стажа в края на обучението, обучаващите се следва да се обучават практически по време на цялото си обучение. Тавталогията е умишлена.
В техникумите и ВУЗ-овете следва да има обзаведени лаборатории с необходимото, което ще измъкне учениците и студентите от сухите теории и ще ги доближи до реалната среда. Това чудо да се финансира от държавата, ако ще си говорим за държавно образование. Ако някой реши да дари нещо- чудесно, но на това не може и не следва да се разчита.
Частното образование е отдлено, за него не отиват ничии данъци.
Хуманитарните са наболняли у нас И защото образованието в тях е евтино- няма нужда от оборудвания, от такова по вид практическо обучение, има дъска и теория. Но, както се видя по- горе, то ни се явява вече излишно в този си обем. Пък и в този си вид.
Цитирай

София

Мнения: 29 515
За някои специалности трябват лаборатории, които може да е трудно да се обзаведат. Но за други, например икономиката, няма нужда, а е достатъчно преподавателят да реши да направи някои ролеви игри, симулации. Поне по някои предмети. аз съм участвала в такива, макар да не бяха кой знае колко чести.
Цитирай


Мнения: 14 571
 Peace
Именно.
И държавата продължава да финансира основно такива, въпреки, че видно от гореизложените факти, тези, точно, специалисти, у нас вече са масово безработни. Една от причините е, че има много преподаватели и те се бият за хляба, а имат и лоби. Втората- образованието им е евтино, както вече писах по- горе.
А икономиката се нуждае от друг вид образование, за да се развива индустрията. Търговията, икономиката, правото, хуманитарните специалности въобще, са свързани с обслужващи дейности, услуги, вторични са /не маловажни, нямам това предвид/. Основата на икономиката, обаче, е производството. Без него на нийде няма да мръдне и нашата и чуждата икономика.
Вчера си говорих с един обущар. Той сподели, че въпреки че доскоро у нас се правеха кожи и обувки /качествени, при това/, фирмите ни напускат пазара една по една. Не само заради китайския дъмпинг. Нямат кадри. Показа ми една обувка- чудесни материали, но кофти технология на изпълнение. Преди, каза човекът, такова чудо като технология и изпълнение не съм виждал. Няма специалисти. Вече и новите хора няма кой да научи. Затвори се специалност и цяло средно училище, във ВУЗ-а няма практики и стажове на съвременни машини, относно съвременни технологии и материали. За този тип обучение писах, че се води по лекции отпреди 20 години. Това е направо вредно. 
Цитирай

София

Мнения: 29 515
Тези неща се решават на доста по-високи нива, не е само "невидимата ръка на пазара". Като се започне от Г-8, СТО и други организации. Фирмите се водят по това накъде духа вятърът. От двайсет години имаме икономика на сервитьори и таксиметрови шофьори, строителството ни и то беше менте.
Цитирай

София

Мнения: 3 162
Записвам се да ви чета. Интересна тема, Нем.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 392
Много голяма разлика има образованието в чужбина от това в България. Тук изобщо не се застъпват практическите аспекти на изучаваните предмети. Наскоро говорох с едно момиче, което учи в Холандия, това което аз работя в България и съм учила и продължавам да уча в магистърска степен. Тя ми казва "ние това го учим в първи курс", т.е. това което ние тук учим 5г. а да не говорим колко излишни неща още се налага да учим...Та това момиче ми разказа колко добре застъпена при тях е практиката, че си правят тренинги в реални условия, поемат реални задачи от фирми, което си е пак вид стаж, изобщо университета в чужбина е на светлинни години от тези в България. Бизнеса също знае това и винаги ще предпочете завършилите в Европа.
Цитирай

n/a

Мнения: 2 823
TDI, нямам идея за каква специалност и за какъв университет пишете, но мнението или впечатлението, че бизнесът винаги би предпочел завършилите в Европа, не е съвсем вярно.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 392
TDI, нямам идея за каква специалност и за какъв университет пишете, но мнението или впечатлението, че бизнесът винаги би предпочел завършилите в Европа, не е съвсем вярно.

Специалността е публични комуникации  Peace Но имам наблюдения и над мениджмънт в туризма. Компаниите, които държат мениджърите им да са компетентни, а не както масово е разпространено - синът на собственика да е управител, си наемат мениджъри, завършили университети в чужбина.

Сподели и твоите наблюдения. Защо си на противоположното мнение?
Цитирай


Мнения: 3 479
Не мисля, че са много мениджърите, които биха предпочели завършил в чужбина пред завършил в Бг, защото ще трябва да му плащат повече.
Цитирай

n/a

Мнения: 2 823
Не в нивото на заплащане е разликата, а в качеството на самото образование.

Наблюденията са ми върху техническите специалности. Засега в Бг програмите са по-добри. Но се полагат необходимите усилия да се провалят изцяло, да станат като западните. Уви.
Проблемът е в това кои отиват да учат в техническите висши учебни заведения. Не най-способните се насочват към този избор. Пак уви.
А търсенето на такива кадри е много голямо, при това не само у нас, но и навън.

При анализа на протестите на Уолстрийт се оказа, че множеството участници с висше образование стискат дипломи с никому ненужни специалности, направо екзотични. Колкото и да са уж добри програмите за обучение, колкото и да са читави завършилите, все пак най-важното за висшето образование е с негова помощ човек да се справя по-добре в живота, да е полезен не само на себе си, но и на някой друг.
Цитирай


Мнения: 4 684
Не в нивото на заплащане е разликата, а в качеството на самото образование.

Наблюденията са ми върху техническите специалности. Засега в Бг програмите са по-добри. Но се полагат необходимите усилия да се провалят изцяло, да станат като западните. Уви.


Ау, ще те изядат тук за това твърдение. Дано си учила в чужбина, за да можеш да противопоставиш някакви факти поне на плюнките, които ще хвърчат заради това изказване...Не вярвам да ти се размине разнищването, но ако говориш само от български опит, ще те сдъвчат и изплюят. Mr. Green Можеш да си редактираш малко поста.... Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 286
Искам да попитам ,някой има ли пряко наблюдение върху обучението по медицина в Германия .Чела съм доста разнопосочни мнения по форумите,които варират от:,, не може да се сравни с българското”(независимо от добрата база),до -,,и сравнение не може да става с българското’’.Като недостатък отбелязват ненужното удължаване на обучението(понякога до 7-8 години) ,поради спецификата на немското висше образование и недостига на преподаватели.
Цитирай


Мнения: 2 162
Искам да попитам ,някой има ли пряко наблюдение върху обучението по медицина в Германия .
Да, има една майка с ник yav4e_mrav4e - много сериозен човек. Синът и учи медицина в Германия в Хайделберг. Смятам че информацията и ще бъде обективна.

Засега в Бг програмите са по-добри. Но се полагат необходимите усилия да се провалят изцяло, да станат като западните. Уви.
Проблемът е в това кои отиват да учат в техническите висши учебни заведения. Не най-способните се насочват към този избор. Пак уви.
Синът на мой приятел завърши National Institute of Science INSA) в Лион, Франция., но само суперлативи съм чувал. Било изключително трудно следване - големи изисквания  Бихте ли обяснили гледната си точка как сме ги минали пустите им западняри ? (Спомних си предаването на Т.Колев "Как ще ги стигнем американците"  Smile)
България за 45 г "народна" власт е направила само 4 научни открития а само за филма "Звездните войни" има 12 научни открития.

А второто ("не най-способните се насочват към този избор") не изключва ли първото ? Ако това е вярно не искам да си представям "не най способните" на запад.  Smile
Цитирай


Мнения: 14 571
Не в нивото на заплащане е разликата, а в качеството на самото образование.

Наблюденията са ми върху техническите специалности. Засега в Бг програмите са по-добри. Но се полагат необходимите усилия да се провалят изцяло, да станат като западните. Уви.


Ау, ще те изядат тук за това твърдение. Дано си учила в чужбина, за да можеш да противопоставиш някакви факти поне на плюнките, които ще хвърчат заради това изказване...Не вярвам да ти се размине разнищването, но ако говориш само от български опит, ще те сдъвчат и изплюят. Mr. Green Можеш да си редактираш малко поста.... Rolling Eyes

Моля те, недей! Петък е, нека е весело!
Вярно, че в нивото на образование е работата. Тук никой не спори.
Колко чужди вузове обучават студенти за работа с туй, що се ползва у нас? За "Вагрянка" хората даже не са чували. Назадничави са, тук се ползват техни уникати. В някои наши предприятия човек се чуди във фабрика ли е или в исторически музей.
Фануците- ряпа да ядат! Изостанали капиталисти такива!  Crossing Arms
А ние редовно гледаме друго предаване: How it's made - изключителни интересно и поучително.
http://www.youtube.com/watch?v=CB2oXPlVyyI&feature=related
« Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 09:08 от Judy »
Цитирай

n/a

Мнения: 2 823
Където съм учила, вече ме няма. Не е това критерият, моля ви се.
А в колко предприятия у нас, в източния блок (казват, че е бивш) и на Запад сте били?
Да, някои от нашите са пълни с музейни експонати. Което, впрочем, може да се види и в доста от другите заводи, западните. Но това е една друга тема. Филмите по Дискавъри не са критерий. Ако е за филмчето, подобни заводи и в България може да се видят. За съжаление в САЩ индустриалните зони са си цели музеи. Но и това е друга тема.
Говорим си за образование. Има резон да се търси такова образование в Южна Корея, примерно. Може и Китай, но там ще е много зор.
...
А това, че могат да се чуят суперлативи, е нормално. Хората пари са давали за това образование, хвалили са се, това е повод за семейна гордост. Дали ще тръгнат да признават, че не струва? Едва ли. И колкото повече са парите, толкова по- едва ли.

Истината е, че съжалявам, че писах в темата. Не заради пороя от подсмихвания, които ще отнеса, а защото няма да се разберем, което прави писанието ми кухо.

Моля те, недей! Петък е, нека е весело!

Judy, любезна, щеше да е весело и нямам против и аз да се повеселя, даже и на собствен гръб, ако не беше тъй тъжно. Трудно ми е да се усмихна. Преди малко се напънах. Не успях. Не тук, а в реала. По темата е, но няма как да го предам тук, в цялата палитра на факти и емоции.
Цитирай

до любимите хора

Мнения: 45
На мен предметите и специалностите, които изучаваме по ВУЗ-овете не ми бъркат толкоз в здравето, защото така или иначе и да мрънкаме и недоволстваме, нищо не можем да променим. И на мен не ми беше приятно да уча висша математика, статистика или счетоводство, но бяха в програмата и искам, не искам, трябваше да мина по някакъв начин. Е верно, преписах, ама то не всеки го бива в математиката и финансовите дисциплини, а те се учеха от почти всички специалности, дори хуманитарните, като основа. Сега ако ме питате, нищо от това не помня. Но според мен не това е голямата драма в нашето образование. Това, което е липсващото, според мен, е практиката, непрекъснатото сътрудничество с фирми, които да взимат на стаж студенти или пък да им се дава възможност директно за работа. И втората сериозна пукнатина е, че не всички ВУЗ-ове са международно признати. Като изключим СУ Климент Охридски, УНСС и Американския, останалите могат диркетно да си хвърлят диплимата. И тук идва логичния въпрос, защо да даваме безумно много пари на НБУ за техните такси, когато те не ми гарантират, че дипломата ще е международно призната и утре ако искам да работя някъде навън, ще ми се изсмеят в лицето ... Защо да давам пари на НБУ като мога да дам почти толкова или малко повече на някой чуждестранен у-т, който е признат в цял свят и който впоследствие ще ми отвори много по-лесно вратички за работа и реализация?
Цитирай


Мнения: 14 571
Аз чета. Например това:
http://www.dnes.bg/obrazovanie/2011/10/06/kaliforniiskiiat-tehno … uz-v-sveta.130528
И търся мястото на нашите качествени технически училища тук.
И не държа всички да са съгласни, а че не всеки ще разбере- и това е ясно.
Обяснете ни, моля, Лоана, откъде идва вашето убеждение, че "...техническите специалности. Засега в Бг програмите са по-добри.". С кои програми е сравнението и какво включва то- методи на преподаване, съдържание на програмите, практика, друго?
Цитирай

n/a

Мнения: 2 823
Няма ги там. Засега. То и техните скоро няма да ги. Вижте, моля, края на статията.
Може да се види и това: http://www.gazeta.ru/science/2011/03/30_a_3570117.shtml

Моето убеждение идва от моя личен опит, благодаря за въпроса, Judy.
Съдържанието на нашите програми е орязано някъде между 8 и 10 пъти в сравнение с периода до 1990-те години, за да се приближи до нивото на западните. Орязано, а не допълнено и разширено.

А за критериите, по които се правят тези класации, има още много да се пише и говори, но ме мързи, признавам.

Цитирай


Мнения: 14 571
Цялата статия е видяна, преди да е линквана тук.
Та ако може пак- откъде убеждението относно цитираното от мен? Къде и кой е оценил въпросните програми? Дайте ни информацията, на която се базирате. Ако не можете- твърденията увяхват. Не за Китай, за България питам.
Цитирай

n/a

Мнения: 2 823

Та ако може пак- откъде убеждението относно цитираното от мен? Къде и кой е оценил въпросните програми? Дайте ни информацията, на която се базирате. Ако не можете- твърденията увяхват. Не за Китай, за България питам.

Нека увяхват. Аз така или иначе съм отговорила в предния пост - от личен опит, за което нямам доказателствен материал.
Цитирай


Мнения: 14 571

Та ако може пак- откъде убеждението относно цитираното от мен? Къде и кой е оценил въпросните програми? Дайте ни информацията, на която се базирате. Ако не можете- твърденията увяхват. Не за Китай, за България питам.

Нека увяхват. Аз така или иначе съм отговорила в предния пост - от личен опит, за което нямам доказателствен материал.
Жалко.
А иначе ми стана интересно дали някой обективно не е сравнявал програми, кои програми и по какви показатели.
Цитирай

n/a

Мнения: 2 823
Какво влагаш в понятието "обективно"? Безпристрастно или фактологически подкрепено? Това са две различни неща. А безпристрастно мнение няма и не можа да има. Но факти има. Примерно, публикувани са учебните планове и програми за някои от специалностите. Чета, сравнявам, питам, правя си изводи и в някой незнаен петък пиша в тази тема.
Цитирай


Мнения: 14 571
Имам предвид това, което означава думата, легално:
"обективна, обективно, мн. обективни, прил.
1. Който съществува независимо от съзнанието ни. Обективен свят.
2. Безпристрастен, справедлив. Обективна критика."
http://rechnik.info/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD

Твърдението за "по-  добра програма" изисква познаване и сравняване на няколко конкретни по определени показатели. Ти, питах, кои сравни и по кои показатели. Простички неща питам. Тоз петък или другия- когато е готово. Аз обичам да чета.  Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 392
Аз мога да сравня програмите по обществени комуникации, както казах имам приятелка, която учи това навън, замина с една агенция, но това е друга тема...
Аз тук 2 години уча: съвременен български език част 1,2,3,4; Психология, Народопсихология, Странознание и т.н. може да пропусна някой "важен" предмет, извинете. До 2ри курс имах само 6-ци и то благодарение на обща култура + знания от гимназията. След това 2 години клъвнахме буквално различни аспекти на вътрешноорганизационни комуникации, събитиен мениджмънт, изграждане на имидж и писахме 1 проект - информационна кампания за нещо си (примерно продукт) и толкова. Нищо за комуникации в социални мрежи, дори електронни медии ако щете и то аз завършвам един от "елитните" ВУЗ-ове в България.
В Холандия - учат различните аспекти на комуникациите: корпоративни, вътрешноорганизационни и т.н. след като разгледат всички видове подробно, следващите 2години имат практически упражнения, допълнителни курсове, които сами си избират според областта, в която искат да се развиват, т.е. изцяло практически насочено образование, така, че като излезеш от университета и влезеш в офиса да не усетиш разлика.
Цитирай

София

Мнения: 2 620
Споделям с вас една статия за СУ в "Капитал" - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/02/1 … /?sp=0#storystart
Според мен тя описва проблемите в висшето образование у нас по принцип.
Цитирай


Мнения: 286

Да, има една майка с ник yav4e_mrav4e - много сериозен човек. Синът и учи медицина в Германия в Хайделберг. Смятам че информацията и ще бъде обективна.

Plamenhk,благодаря.Мисля,обаче ,че синът на yav4e_mrav4e е  приет тази година и едва ли за два-три месеца би могъл да направи някакво сравнение между българското и немското обучение по медицина. По-скоро ,трябва да е студент  поне  3-4 курс .
Цитирай

София

Мнения: 858

Да, има една майка с ник yav4e_mrav4e - много сериозен човек. Синът и учи медицина в Германия в Хайделберг. Смятам че информацията и ще бъде обективна.

Plamenhk,благодаря.Мисля,обаче ,че синът на yav4e_mrav4e е  приет тази година и едва ли за два-три месеца би могъл да направи някакво сравнение между българското и немското обучение по медицина. По-скоро ,трябва да е студент  поне  3-4 курс .

Не, синът на yav4e_mrav4e е втори курс, така че вече има някакви впечатления от обучението.
Цитирай

дълбоката провинция

Мнения: 574
Споделям с вас една статия за СУ в "Капитал" - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/02/1 … /?sp=0#storystart
Според мен тя описва проблемите в висшето образование у нас по принцип.


Чудесна статия, доста изчерпателна
Цитирай


Мнения: 14 571
И за мен бе интересно обобщение на висшето образование у нас по принцип, не само СУ.

http://www.segabg.com/article.php?issueid=10012&sectionid=5&id=0000902
"Висшето образование в България е прехвалено. Уви!
Засега оценките на ЕС за нашата акредитационна агенция са хладни.
Още през 2008 г. Европейската асоциация за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA-ЕНКА) публикува доклад със своята външна оценка на българската Националната агенция по оценяване и акредитация. Като цяло, въпреки че одобрява членството на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), докладът съдържа множество препоръки за подобрение. Например - привличане на експерти от чужбина и професионалисти (включително чрез по-добро заплащане) за участие в процедурите по акредитация като пълноправни членове; даване на статут на пълноправни членове и на студентите. Това би помогнало за възприемането на добри практики и отразяване на гледната точка на студентите и бизнеса."

http://peterzashev.blog.bg/politika/2011/11/20/bylgarskoto-vissh … brazovanie.853677
« Последна редакция: пн, 05 дек 2011, 08:49 от Judy »
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 392
За мен СУ отдавна вече не е сред "елитните" ВУЗ-ове. Може би някога е бил, но определено вече не предлага образование на необходимото ниво. И наистина голяма част от пропуските са, поради липса на материална база.
Ако трябва да подреждам университетите според реализацията на студентите на 1во място ще бъде УНСС, след това НБУ и за 3то място не мога да се сетя. Всички са еднакво зле.
За себе си след време ще се опитам да направя една специализация. Детето си определено ще изпратя в чужбина - не задължително в Англия или Германия, но ще гледам да събера парички поне за Австрия, Холандия, Белгия. Освен това като съм гледала за специализации за себе си, съм попадала и на различни възможности за пълни стипендии в различни университети в чужбина, като условието разбира се е успехът на кандидата.  Peace
Цитирай

софия

Мнения: 69
Да аз също знам, че в Дания, Холандия, Белгия имат доста прилични такси и за средно и за висше образование, таксите дори са по-ниски от някои родни колежи със съмнително качество на обучението. Нямам какво да си говорим, аз вече споделих моето мнение, че дипломата от един чуждестранен университет е страхотно оръжие на бойното поле на българския трудов пазар. Да не горорим, че точно днес прочетох, че белгийците отврят трудовия си пазар за българи и румънци, така че една диплома от техен университе би могла да помогне за намиране на чудесна работа и там. Wink
Цитирай


Мнения: 434
Ние се насочихме към СУ, с математика. Хареса си 4 специалности от ФМИ. Приемат само с изпит с трудни задачи, на който трябва да имаш над 5,50.
Цитирай

дълбоката провинция

Мнения: 574
Не мога да се съглася, че УННС или НБУ изпреварват СУ по някакъв начин в специалностите химия, физика, биология, математика. По същия начин и СУ не може да бъде най-добрия университет за художници и музиканти. И по същата логика когато избираме западен университет, не го избираме само по престижност, а първо търсим направлението, което ни интересува.  Затова и рейтинговата система беше направена да се види къде е най-добре да се учи дадена специалност, а не кой е най-добрия университет, но това, че нищо не й разбирам на рейтинговата система е друг въпрос  newsm78 Smile...
Цитирай

нейде там, където ....

Мнения: 4 361
Според мен изброените специалности от СУ, макар и да не са от най-желаните, се реализират доста добре. Както и студентите, които успеят да завършат ТУ - повечето специалности.
Цитирай

София

Мнения: 858
Според мен изброените специалности от СУ, макар и да не са от най-желаните, се реализират доста добре. Както и студентите, които успеят да завършат ТУ - повечето специалности.

Не, на този етап на развитие на икономиката в България, няма  добра реализация за завършили химия и физика у нас. За биология не знам , а за математическа специалност е ясно.
Цитирай

нейде там, където ....

Мнения: 4 361
Точно тези, завършили химия и физика, които аз познавам, са се реализирали доста добре. Те твърдят, че и повечето им колеги са така. Не винаги точно по специалността, но намират начини да приложат уменията си. Но работят неща, които им харесват и получават за това пари, които ги устройват. Това за мен е добра реализация. Доста математици работят в сферата на информационните технологии.
Цитирай


Мнения: 142
Аз под  завършил физика, химия, биология и "добре реализирал се", разбирам да се работи на позиция, свързана с конкретната специалност.
Все едно да сложим Константин Каменаров и Валери Петров в графа " добре реализирали се в сферата на изкуството и медиите" възпитаници на Медицинския университет.
Ако завършиш биохимия и от теб излезе прекрасен строителен предприемач, това няма да е поради образованието, а заради личните ти качества.
Цитирай

нейде там, където ....

Мнения: 4 361
Въпрос на гледна точка.  Peace
Понякога човек след като завърши, намира призванието си. И не въпреки ученото, а именно благодарение на него. Макар на пръв поглед да нямат нищо общо. Връзка винаги ще се намери.
Може и да учиш нещо с голям мерак, но се окаже, че точно там, където искаш да живееш - не може да го работиш. Или материята ти е интересна, но работното място на хората с тази специалност да не е това, което искаш. Вместо да сменяш населеното място - сменяш областта, вместо да се чувстваш зле на работа - намираш нещо ново. Но търсиш начини, вместо да се вайкаш - защо го учих.
От моята гледна точка - това е реализация. И важи не само за хората с висше образование.  Peace
Цитирай


Мнения: 2 162
За мен СУ отдавна вече не е сред "елитните" ВУЗ-ове. Може би някога е бил, но определено вече не предлага образование на необходимото ниво.
К Л А С А Ц И Я на висшите училища в Р България за периода юни 2010 год.-юни 2011 год.

1. Медицински университет (МУ)- София
2. Университет за национално и световно стопанство (УНСС)- София
3. Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София
4. Софийски университет „Св. Кл. Охридски“
5. Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“
6. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“
7. Русенски университет „Ангел Кънчев“
8. Национална художествена академия
9. Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“
10. Стопанска академия „Д.А.Ценов“ – Свищов

Ако СУ вече се сравнява с Варненския свободен университет (прекръстванe три пъти !) означава че някой в близко бъдеще ще трябва да плаща за панахидата на безумното време. Crying or Very sad  И незнанието си има своя цена !

PS. Напълно съм съгласен с TDI. Обикновено столичния/най стария университет си държи лидерската позиция. особенно в посткомунистическите  държави (Чехия, Словакия, Полша, Унгария).
Като знам какви хора влизат и завършват свободния университет Crying or Very sad 
« Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 16:21 от plamenhk »
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 392
първо търсим направлението, което ни интересува.

Съгласна съм с теб. Сега се сещам, че тези агенции, които са за изпращане на деца в чужбина правят точно такива интервюта и насочват децата според интересите им  Thinking
Не бях се сетила за това  Thinking
Цитирай

софия

Мнения: 69
Аз също съм "ЗА" фирмите посредници. Насочват детето спрямо интересите и помагат в избора му на учебно заведение, второ следят всички срокове и оправят цялата бумащина около кандидатсването и заминаването.Никак не малко, според мен  Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 2 225
Аз също съм "ЗА" фирмите посредници. Насочват детето спрямо интересите и помагат в избора му на учебно заведение, второ следят всички срокове и оправят цялата бумащина около кандидатсването и заминаването.Никак не малко, според мен  Rolling Eyes

 35 Това от опит ли?
На 18 години, ако фирма те насочва... Ама и те трябва да изкарват пари, все пак.
За протокола - бумащината=0, разходи=21 евро, срокове не се следят. Това за UK чрез UCAS.
За Холандия и Швеция разходите са по-малко, не ги помня, че така и не разбрах защо кандидатства там. 
Разбира се, ако 18-годишното "дете" има мнение за бъдещето си и категорично подценява фирмите.
Цитирай


Мнения: 12 995

К Л А С А Ц И Я на висшите училища в Р България за периода юни 2010 год.-юни 2011 год.
....

По какви критерии е създадена въпросната класация?  newsm78
Все си мислех, че класациите се правят по специалности или по някакви други, конкретни критерии - например като най-добра реализация на завършилите. Там лидер е... Изненадаааа! Американският университет.  Laughing

Един друг пример: класация на университетите по показател "Информатика и компютърни науки". Я, пак изненада! (Забележете, ТУ - София липсва там...  35)

Та, за коя класация говорим?  Laughing
Цитирай


Мнения: 2 225
...
Един друг пример: класация на университетите по показател "Информатика и компютърни науки". Я, пак изненада! (Забележете, ТУ - София липсва там...  35)

Та, за коя класация говорим?  Laughing

A за направление "Архитектура, строителство и геодезия" с най-висок рейтинг е... Академията на МВР.  35
« Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 21:26 от cool_witch »
Цитирай


Мнения: 2 162
Та, за коя класация говорим?  Laughing

Излезе втори рейтинг на висшите училища
Този път направен не от просветното министерство, а от Института за национална политика   Very Happy
http://news.expert.bg/n349180

Готова е нова система за оценка на висшите училища. Класация на висши училища в Р България
http://www.eurochicago.com/2011/06/gotova-e-nova-sistema-za-otse … ta-v-r-balgariya/

В България всички са "специалисти" по всичко, Smile но главният критерий ("реализацията е бил най-важният критерий при подредбата на списъка") ми се вижда доста обективен. Н
Аз лично нямам претенции за "обективност".  Very Happy
Цитирай

нейде там, където ....

Мнения: 4 361

К Л А С А Ц И Я на висшите училища в Р България за периода юни 2010 год.-юни 2011 год.
....

По какви критерии е създадена въпросната класация?  newsm78
Все си мислех, че класациите се правят по специалности или по някакви други, конкретни критерии - например като най-добра реализация на завършилите. Там лидер е... Изненадаааа! Американският университет.  Laughing

Един друг пример: класация на университетите по показател "Информатика и компютърни науки". Я, пак изненада! (Забележете, ТУ - София липсва там...  35)

Та, за коя класация говорим?  Laughing

Ако продължите напред с класациите, стигате и до списък с "Висши училища, които не са включени в класацията, поради липса на достатъчно данни, които да позволяват тяхното класиране." Там ТУ-София го има. Но продължават да липсват другите технически университети - Варна, Русе ...
Цитирай

софия

Мнения: 69
35 Това от опит ли?
На 18 години, ако фирма те насочва... Ама и те трябва да изкарват пари, все пак.
За протокола - бумащината=0, разходи=21 евро, срокове не се следят. Това за UK чрез UCAS.
За Холандия и Швеция разходите са по-малко, не ги помня, че така и не разбрах защо кандидатства там. 
Разбира се, ако 18-годишното "дете" има мнение за бъдещето си и категорично подценява фирмите.

По- скоро опитът ми е от дъщерята на близка приятелка, която е на 14 и замина да учи средно в Германия.Ползава усугите на фирма, от която беше страшно довлна, защото първо им помогна да изберат учебно заведение, второ не им взеха никакви пари и трето детето се наглежда от специален настойник, който следи дали всичко е ок. Незнам , но ми се струва, че и аз бих била по-спокойна, ако нещата минат през фирма, дори когато говорим за висше образование.Това е мое мнеие разбира се Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 392

35 Това от опит ли?
На 18 години, ако фирма те насочва... Ама и те трябва да изкарват пари, все пак.
За протокола - бумащината=0, разходи=21 евро, срокове не се следят. Това за UK чрез UCAS.
За Холандия и Швеция разходите са по-малко, не ги помня, че така и не разбрах защо кандидатства там. 
Разбира се, ако 18-годишното "дете" има мнение за бъдещето си и категорично подценява фирмите.

Да ти кажа 18годишните не са за вярване много- много, а и повечето имат нужда от насочване. Аз съм живия пример  Peace Записах медицина, учих 1 година а до ден днешен повръщам само при вида на кръв, а при вида на собствената си кръв припадам  Crazy Да не говорим, че като лежах в АГ-то си изревах очните ябълки заради една жена, която беше много зле  Crying or Very sad  Изобщо...колкото и 6-ци да имах от мен доктор нямаше да стане  Crazy
Една приятелка на майка ми ме насочи да работя това, което правя в момента. Жената беше ей така  Shocked че само с 2 разговора й уредих работа в рамките на 30 секунди  Laughing  Идеята ми е, че ако някой на времето беше забелязал колко съм общителна и колко обичам да ходя по всякакъв вид и род коктейли, откривания, партита, награждавания и т.н..... щях да спестя една година от живота си, много безсънни нощи прекарани в учене, изолация от съучениците си (вечно учех) и много негативни емоции...  Rolling Eyes 
Така че ДА, 18- годишните имат нужда от фирма, която да ги насочи  Peace
Цитирай


Мнения: 2 225
... Да ти кажа 18годишните не са за вярване много- много, а и повечето имат нужда от насочване.
...
Така че ДА, 18- годишните имат нужда от фирма, която да ги насочи  Peace

Да ти кажа, това че ти си такъв пример, не значи, че всички са такива.
Аз пък не познавам такива 18-годишни.
Но не ми се спори тази сутрин с майки на бебета по въпроса.
И по-късно няма да ми се спори, така че - ДА, права си, ВСИЧКИ 18-годишни имат нужда от ФИРМА, за да им даде тон в живота. Признавам!
Цитирай


Мнения: 2 162
Да ти кажа, това че ти си такъв пример, не значи, че всички са такива.
Аз пък не познавам такива 18-годишни.
Но не ми се спори тази сутрин с майки на бебета по въпроса.
И по-късно няма да ми се спори, така че - ДА, права си, ВСИЧКИ 18-годишни имат нужда от ФИРМА, за да им даде тон в живота. Признавам!
Не знам на колко години си, но в тебе виждам един концентриран образ на  принцеса Вейхайвей от руските приказки.  Mr. Green Този луд пуберитет не свърши ли най сетне?  
Кой твърди че "ВСИЧКИ са такива" деца?  TDI много точно е формулирала израза си -  "ПОВЕЧЕТО имат нужда от насочване".  Хайде стига с тoзи "горски" хумор и с тези болни тинейджерски въображения !  

PS. 1. За споренето са необходими знания ! Naughty
      2. Твоят "спор" много ми прилича на вица за полулегалният, който се криел ама никой не го търсел.  Laughing
« Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 11:42 от plamenhk »
Цитирай


Мнения: 141
Болшинството 18 годишни имат нужда от помощ и напътствия, дори и само защото нямат представа колко различни и разнообразни предмети или специалности има по света, колко различни университети има и различни начини за следване в тях. Тази помощ могат да я получат от разни сайтове, ако са достатъчно оправни, или да си платят на някаква фирма и тя да им помогне.
Какво има толкова да се спори - хора разни, деца разни - всеки съди за другите по своето дете, което пък е смешно. има куп родители на тийнове, които не знаят дори английски и дори и децата им да са супер оправни и светнати пак ще се доверят на фирма за съвет..
Щастливи са тези хора, които на 18 години са знаели какво точно искат да правят в останалата част от живота им и наистина и до днес са доволни от избора си:) Благородно им завиждам.
Цитирай


Мнения: 2 162
Дипломи без тежест
http://www.standartnews.com/blogs/emil_koshlukov-5/diplomi_bez_tejest-61.html
Цитирай


Мнения: 3 937
Съгласна съм с написаното в тази статия, а да не говорим и за редица хуманитарни специалности, които преди 20 години се водеха сцец курсове с по три изпита а сега са специалности, без никакво конкретно приложение като професия и място където би могло да се упражнява.
В университета все още са си тия професори, които бяха когато аз съм завършила, тогава бяха възрастни пък сега си представям, нямам нищо против възрастните хора, но дали те се промениха така, както и света се промени.
Цитирай

София

Мнения: 1 936
Запис Peace
Цитирай


Мнения: 14 571
Че статията като че ли от тази тема е взета.  Laughing Иди и си мисли после, че си твърде субективен...
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
И аз съм съгласна със статията. Март месец имам държавен изпит. Дипломата ми е 5,70. Всички оценки са постигнати с много труд, въпреки, че завършвам така незачитания Бургаски свободен университет. Специалността ми е "Информатика и комп. науки". Знания имам, но теоретични! Практитката е друга работа! В Бургас няма една свястна фирма, която да търси програмисти или да предлага някакви стажански програми. Или с други думи, за да се реализирам...хм или трябва да отида до Варна или София или....в странство! А има и друга алтернатива, да стана преподавател.....но колко от студентите биха си намерили работа като преподаватели в двата университета в града?
Цитирай


Мнения: 2 162
Колко тежи една диплома за висше образование?
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=653432

Линка вече съм го давал но в друга тема.

Пародията, наречена висше образование 1
http://www.varnautre.bg/bez_tsenzura/kolonkata_na/georgi_zaharie … isshe_obrazovanie

Пародията, наречена висше образование-2
http://www.varnautre.bg/novinite/bulgaria/16498-parodiata_narech … she_obrazovanie_2

На едни им харесва, на други - не.  "Въпрос на вкус kазала котката и се облизала под опашката"  (c)  Mr. Green
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
С риск някой да ме нахока: "Нека не учим нещо, което не ни е интересно. Нека не се бутаме там, където паричките са най-много, но ние не се чувстваме добре." Цитата е о последният линк на plamenhk. Малко лирическо отклонение: имам колежка, която се е записала да учи "Информатика и комп. науки", защото й било "интересно какво има в компютъра". Последното го сподели в първи курс. В четвърти стигна до извода, че четирите години и осем семестриални такси са загубен актив  #Crazy и ,че тя нищо не научила. После сподели, че иска да учи "Счетоводство". И питам я аз, а като счетоводител искаш ли да работиш? В отговор получавам "не"  newsm78 значи още четири години, в края на които отново ще говори за качеството на образованието и загубените активи!
Та да, като заключение: не са малко тези, които учат само за да покажат диплома...без значение от кой университет и каква специалност! За съжаление!
Цитирай


Мнения: 3 937
Извинявам се, че ще се отклоня малко от темата, с един акцент към средното образование.
Бях на родителска среща и там през цялото време ни говореха как трябва да подготвим децата си за изследването пиза, което ще се проведе в нашето училище, тъй като трябвало да постигнем добри резултати и да представим страната.
Дотук добре звучи, обаче от цялото изложение стана ясно, че това, което се изследвало не се учило в училище и трябвало учениците да се готвят специално и отделно за това изследване, за да постигнат добър резултат.Не бях чувала за това изследване.
Та като се върнах се разрових из нета и ето какво открих.Според замисъла на изследването с него не се измерват знания, а дали могат да работят с информация, разбиране на текст и т.н.В линка  е обяснено доста подробно.
http://www.eurochicago.com/2010/12/mezhdunarodnoto-izsledvane-pi … skite-utchenitsi/

Та от цялата работа разбирам, че основни умения за учене не могат да бъдат усвоени в училище, а учениците трябва да разчитат единствено на себе си и родителите си.
Май митът за доброто българско образование е доста избледнял.
Цитирай


Мнения: 14 571
Това изследване цели да установи нивото на образователната система в отделни направления, а не това на родителското самоучастие и частните уроци.
Та в темата за нуждата от нова образователна парадигма това обсъждаме- нуждата от промяна, преминаване от зубрашко заучаване, досада, неразбиране и преписване към мислене, удоволствие от самото учене и практическа реализация. Много е трудно, особено при почти пълна липса на желание и обективна възможност от страна на хора, от които това зависи. Някои от тях не виждат дори нуждата, ка- моли пътищата за осъществяване на целта и полагане на усилия в съответната насока.
« Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 09:11 от Judy »
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
Та в темата за нуждата от нова образователна парадигма това обсъждаме- нуждата от промяна, преминаване от зубрашко заучаване, досада, неразбиране и преписване към мислене, удоволствие от самото учене и практическа реализация.
Споделям мнението Ви!   202uu
Цитирай


Мнения: 3 937
Джуди, ще потърся тази тема, да я прочета, но какво излиза, че нашето средно образование не дава основни умения на децата.А съм потресена от учителите, но кой ме пита мен.
Цитирай


Мнения: 2 162
Джуди, ще потърся тази тема, да я прочета, но какво излиза, че нашето средно образование не дава основни умения на децата.
Проектът PISA събу овехтелите гащи на образованието у нас
http://frognews.bg/news_3146/Proektat_PISA_sabu_ovehtelite_gasht … azovanieto_u_nas/

Резултатите от PISA 2009 и мястото на българското образованието
http://galintzokov.blogspot.com/2010/12/pisa-2009.html

Международното изследване PISA 2009: Опасна оценка за българските ученици
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/07/1006835_mejdunarodnoto … opasna_ocenka_za/

Учениците са важни! (част първа или парите за образование срещу учениците)
http://galintzokov.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

Учениците са важни! (част втора или резултатите от PISA 2009 ли са нашето образователно "Ватерлоо")
http://galintzokov.blogspot.com/2010/12/blog-post_28.html

Учениците са важни! (част трета или зимата на тяхното недоволство)
http://galintzokov.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html

Ето няколко относително добри статии за да се запознаете с резултатите от PISA и проблемите на образованието ни.

Judy много точно е характеризирала проблемите и безпътицата за решаването им.
Образованието в България е наследство от диктатурата на цървула с всички произтичащи от това последствия. Именно върху този проблем обръща внимание и автора на статиите Галин Цоков, като много уместно напомня за плодовете му : "Липсата на лидери в съвременна България не се ли дължи на образователната система на социализма и нейната непоносимост към другомислещите и иновативните."  Затова няма "преминаване от зубрашко заучаване...към мислене".   Мисленето все още е  опасно.  Sad  С мисленето идва стремежа към обективност, законност и пр. а това сериозно застрашава матрицата на поведение на обществото наложена както от образованието така и от средствата за масова "дезинформация".

Българскаta реформа в посткомунистическото образование ""Догнат и перегнат Америку" (c)   Laughing
« Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 23:18 от plamenhk »
Цитирай


Мнения: 4 879
Тестовете са много интересни. Аз бях писала за една от задачките - дават се на децата различни документи, упътвания за фотоапарат и въз основа на тази информация, трябва да попълнят гаранционна карта. Не е сложно, но е различно и трябва да знаеш какво да правиш.

Тестовете по чужди езици, ако сте държали такива, много биха ви помогнали.
Аз имах подобна задачка преди време на френския DELF. Първата задача, която видях в учебника, направо ме втрещи. Имаше сумати табели за разписания на автобуси, за басейни и работно време, за маршрути, за учебни часове на деца, които ще плуват. Стоях и не разбирах какво се иска от мен - имах огромен брой документи. А се оказа фасулска работа. Трябваше да попълня кое дете, според учебната си програма, в кой басейн може да ходи да плува, в кой ден, с кой автобус. Доста приличаха на математическите логически задачи. А съм човек, който бързо борави с много информация, но първата задачка от този тип, която видях, наистина ме накара да се чудя какво да правя. Но после ми бяха невероятно приятни и лесни.

Аз и затова много се подразних м.г. като обявиха българските ученици за неграмотни, но го разбираха от гл.т., че не пишат коректно. Всъщност неграмотността е по-различна в случая, че не може да се борави с документи, упътвания, непознати текстове. Този тип обучение у нас май почти не е застъпен. Единствено по чужди езици може да се срещнат подобни задачки, а те са реално от нашето ежедневие.

Тук можете да се упражните с тест:
http://pisa-sq.acer.edu.au/showQuestion.php?testId=2292&questionId=3


Извинявам се, че ще се отклоня малко от темата, с един акцент към средното образование.
Бях на родителска среща и там през цялото време ни говореха как трябва да подготвим децата си за изследването пиза, което ще се проведе в нашето училище, тъй като трябвало да постигнем добри резултати и да представим страната.
Дотук добре звучи, обаче от цялото изложение стана ясно, че това, което се изследвало не се учило в училище и трябвало учениците да се готвят специално и отделно за това изследване, за да постигнат добър резултат.Не бях чувала за това изследване.
Та като се върнах се разрових из нета и ето какво открих.Според замисъла на изследването с него не се измерват знания, а дали могат да работят с информация, разбиране на текст и т.н.В линка  е обяснено доста подробно.
http://www.eurochicago.com/2010/12/mezhdunarodnoto-izsledvane-pi … skite-utchenitsi/

Цитирай


Мнения: 3 126
как да са добре децата, кат тук се търси логическо мислене и изобщо - мислене. Те са научени да зазубрят съдържанието на урока, защото е написан така, че аз го чета по 5 пъти и не разбирам какво пише, камо ли детето да научи да седне да осмисли.
Пресен пример: Природо 6 клас. Схема на урока: Опит, Определение. -Второто е толкова е неясно, че свен да го назубриш няма друг начин. П никакъв начин не можах да обясня за какво става въпрос, докато не разтърсих с гугъл, което доведе до нови 5 определения на всеки термин от определнието. Третият елемент - логичен след опита: ИЗВОД - липсва. Е що го правихме този опит?
И що се чудим на резултатите на изследването?
Цитирай


Мнения: 3 937
Проблемът е че тези, които трябва да вземат мерки, за да се промени нещо в образованието си слагат тапи на ушите и за тези изследвания, освен някоя статия тук там не се говори и не се пише.
Вижте пък ако бяхме на някое по предно място щяха да се скъсват да го казват.
Имам чуството че успелите български деца по разни състезания и други такива мероприятия, го правят въпреки и не с помощ от училището.Най-много тук там да има по някоя бяла лястовица учител, който наистина може да бъде наречен така, а не просто длъжност.
Цитирай


Мнения: 4 684
Оххххх... Tired ooooh! Вече не съм действащ учител и се опитвам да бъда по - дистанцирана, ама....защо не се замислите и върху някои такива подробности:
Ще говоря само за БЕЛ и грамотността, защото за останалите науки не съм достатъчно компетентна да се изказвам. Та....
1. Вярно е, че съвременното поколение е ужасно неграмотно. Всеки се мъчи да хвърли вината върху училището и учителите, но....
 - Защо не знаят значението на думи, които са в масова употреба? Защо не могат да четат гладко, а сричат дори в 12- ти клас? Защо не знаят елементарни правописни правила и предизвикват възмущение и смях с правописа си?
 -Ще отговоря на тези въпроси: не знаят значението на думите, защото не четат изобщо. Сричат като първолаци, защото не са отваряли книга в живота си. Не знаят елементарни правописни правила, защото изобщо не са си направили труда да ги чуят и запомнят. Още по - малко да ги прочетат в учебниците си. Там ги пише! Не се иска велико логическо мислене, за да се ограмотиш, само елементарно желание. И някакво чувство за собствено достойнство.
2. Какво да кажем за успелите(грамотните) деца? Само едно нещо ги отличава от незнаещите. Поискали са да научат. И са отворили ушите си, когато учителите им са обяснявали. В училище, в школата, на СИП, ЗИП и където още може да се научи нещо.

 А тези, дето печелят награди от международни състезания, не бих казала, че сами са се подготвили за тях...  Mr. Green Но те имат и потенциал. На някои Бог дал повече...
 Америка ще бъде догонена и изпреварена, когато престанем да се напъваме да искаме нашето гардже да е гений и признаем, че едни са по - умни от други. Както и да създадем условия на по - умните да вървят напред, да решават нещата и да дърпат останалите. Аз обаче досега не съм срещала родител, който да каже, че това са възможностите на детето му. Всяко отроче е генийче в очите на мама и тати, нищо че е тъпо като коркова тапа. ooooh! Бая ще тичаме още след хАмерикаТА. Crazy

 
Цитирай


Мнения: 5 209
Не мога да се съглася с всичко написано.
Сега от децата се изисква много по-високо ниво на владеене на материята по БЕЛ, отколкото е необходимо за съответната възраст и то става, разбира се, за сметка на друго.
Отделя се ужасно много време да овладеят разни морфеми, съставни именни сказуеми и не помня вече какво, а в същото време синът ми в последните две години не е учил нито едно стихотворение наизуст по заръка от училище, а когато се опитах да му прочета изразително един текст, той беше възмутен, че му се смеят, ако така чете в училище.
Пък аз помня колко много четяхме и рецитирахме в училище, ако сега училището не го изисква от учениците, по-голямата част от тях е съвсем естествено да не се натискат сами да го правят.
Есета и съчинения синът ми пише по кой ли не предмет,  дори по ИТ, но не и по БЕЛ. Поне не и преди и  в 6-ти клас.
С преразкази - няколко броя годишно се учи писмено да пресъздаде нечии чужди мисли, но не го учат в училище да изразява собствените си такива.
Дори преди уроците по литература на тема което и да е произведение учителката не изисква от тях да прочетат произведението, не обсъждат самото произведение, а по една глава от него и то най-често за домашна работа, сами, без учител, който да ги насочва и коригира.
Децата ни предимно се самообразоват,  не мисля, че трябва  да им придиряме много, те са деца, толкоз могат.

Не са само шепа-две децата с потенциал, училището трябва да помага на учениците да развиват конкретните си способности, а не да им пречи.
Умните и талантливи деца на България не може да са само 50 или 100, и то все математици, нали? Под печелене на международни състезания предполагам това имате предвид.
Просто най-доброто училище за математици е от 5-ти клас.
Ако има точно толкова добро училище, но за деца, на които им се отдава география например, то съм сигурна, че ще се окаже, че децата ни умеят да печелят и такива състезания.
За мен всичко опира до образователната система и нейната все по-голяма немощ, особено в среден курс.Цитирай


Мнения: 2 823
Ми аз да питам един елементарен въпрос бившата учителка, може ли?
Как един сричащ като първокласник е стигнал до заветния 12-ти клас?
Как се допускат да преминат в по-горен курс деца с пропуски?
Кой е виновен? Пак родителите ли....?
Цитирай


Мнения: 2 162
Казват че България е Страната на Кривите Огледала, но поживе ли човек  малко в тази страна  си задава въпроса огледалата ли са криви или ние ?

Да, истина е че образователната система е "изкривена", но тя е част от обществената която също е "изкривена".  "Изкривените' системи деформират човека а учителите , учениците и родителите са интегрална част от същата тази обществена система. И става така че те ни лъжат, че ни учат, ние ги лъжем, че се учим и че умът ни става за нещо.  Laughing  Трънения венец на лъжата наречена образование са близо 60 ВУЗ, които в по голямата си част раждат мъртвите души на образованието. Всички патологически лъжат, но и всички така и благородно си вярват.  Laughing Тази българска митомания изопачава действителността за да я направи по поносима, защото не само огледалата, но и ние самите сме криви..  Sad  
Да не забравяме, че не е глупав този, който го лъжат, глупав е този, който си мисли че му вярват !
« Последна редакция: сб, 17 дек 2011, 20:16 от plamenhk »
Цитирай


Мнения: 4 684
Целта на преразказа не е да се преразказват чужди мисли, а да се запомня и възпроизвежда текст. Истината е обезпокояваща - много ученици не могат да възпроизведат текст, защото докато го прочетат, или по - точно докато го сричат, забравят какво е било в началото ooooh! Други пък не могат да преценят кое е важно и запомнят някоя подробност, а важното в текста им убягва. Мъчат се да ги научат чрез преразказване.
Стихотворения се учат и сега наизуст, може би някои учители го подминават, но това не е обичайната практика.
Произведенията трябва да се прочетат през лятото или преди да започне анализирането им. Изискването да са прочетени произведенията се подразбира. Не знам как се анализира нещо, чието съдържание е непознато... Thinking Rolling Eyes Четене се учи до 3 -ти клас и до тогава се чете в час.
Анализират се ключовите глави от големите произведения, малките се анализират цялостно от учител. Поне при по - малките ученици. При големите се прави дискусия. Така е в повечето училища, където има такава възможност. Не навсякъде  на учителя  се дава шанс да работи.
Още веднъж: на способните и мотивираните трябва да се създадат условия да вървят напред, а не да бъдат спъвани от убиващите времето си в "даскало".

П.П. Въпросите за завършаващите неграмотници трябва да бъдат зададени на МОМН. Не мога да не призная, мъчат се да прокарат нещо като граница - в 10 -ти клас да завършват отегчените от образованието, а до 12-ти да карат желаещите да продължат нагоре. Не знам доколко ще има смисъл...
Цитирай


Мнения: 2 162
Произведенията трябва да се прочетат през лятото или преди да започне анализирането им. Изискването да са прочетени произведенията се подразбира.
Виждал съм такъв списък на произведения.  Децата трябва да са тренирали speed reading за да могат да изпълнят безмислената задача. И всичко това във века на заливащата ни информация (интернет, кабелна телевизия, CD и DVD, mp3 и пр. други носители, книги бесселъри и пр). Две книги да се прочетат е постижение а не цял списък от класическа л-ра.
Обемът и изискванията на учебния материал въобще не са съобразени с новото време. Това е само част от голямата измама а след като една глупост влече след себе си още няколко други, можете да си представите какво следва. Laughing.
« Последна редакция: сб, 17 дек 2011, 20:53 от plamenhk »
Цитирай


Мнения: 3 126
Подкрепям plamenhk!  Не е възможно да се прочете всичко. Например за Под игото тази година предприех следното - гледахме филма 2 пъти ( двата варианта) и след това прочете по два пъти главите, които се учат: Радини вълнения и представлението. При всичките непознати думи задачата не беше много лека.
Считам че неправилно се подхожда: не трябва да се дава Йовков - разкази, а конкретни 3-4 разказа- останалото да е по желание. Скептична съм и към това какво разбират бъдещите шестокласници от Бранислав Нушич - автобиография - например
Цитирай


Мнения: 4 684
Не знам да има списъци с невъзможни за изчитане книги, освен ако някой колега не се е престарал... Някои от "книгите" са всъщност стихотворения, които се четат за 10 мин. Далече съм от мисълта да се чете цяло лято класика и да не остане на децата време за предпочитани заглавия. Такова нещо и няма. Но във века на интернет хората трябва да продължат да четат. Нищо не може да измести книгите. Те са от малкото непреходни неща в живота и жалко за всеки, който не го разбира. Как трябва да изглежда обемът на учебния материал по БЕЛ? Какви да са изискванията, за да отговарят на новото време? Какво ни остава, след като обучението по този предмет приключи? Остава това, че пишем грамотно на родния си език. Остава отношението към книгите. Точно това правят образователните системи на всички държави - ограмотяват хората на родния им език и създават отношение към четенето. Тази задача не е безсмислена, дори във века на информацията. Малко култура не вреди  Mr. Green
П.П. Не съм чула американските и английските ученици да се оплакват от Шекспир, а той е "по -архаичен" Mr. Green от Вазов. Но си го четат...
Цитирай


Мнения: 2 162
това правят образователните системи на всички държави - ограмотяват хората на родния им език и създават отношение към четенето. Тази задача не е безсмислена, дори във века на информацията.
1.Разликата е в натовареността на децата , в нивото и обема на знанията спрямо възраста, както и  % на възприеманата информация към преподавания материал.
Отделен въпрос са и учебниците.
Западните деца учат много по малко и много по лек материал от нашите. Освен това методиката е насочена към решаването на проблемите т.е. към самостоятелно мислене.

2. Безмислено  е  защото практически е неизпълнима т.е детето не може да прочете ВСИЧКИТЕ книги. Лично аз съм видал подобен "ферман" преди няколко години.  Laughing  Безмислието се заключава в неизпълнението а не в ползата от четенето.
Според мен акцентът вече  трябва да се поставя, особенно в началният стадий, върху четенето а не върху българската литература. За мен по приемливо е децата да прочетат повече л-ра която ги влече отколкото почти нищо, но българска.

Ако трябва някого да обвинявам това са "другарите' от министерството - останалите се приспособяват и се стараят да изпълняват заданията според силите си и възможностите без да влизат в конфликт със страните на образователния процвс. Такава политика на компромиси поражда и голявата лъжа наречена образование.
Цитирай


Мнения: 3 126
Напротив - има безумни списъци-това казах и по-горе: Е. Пелин - разкази, Йовков - разкази, I T.N.T КАКВО да четеш по този списък по-напред?
Цитирай


Мнения: 4 879
Да не би пък Шекспир в оригинал да е по-лесен и разбираем за съвременните ученици в Англия?! И защо трябва да ни е задължително лесно и задължително супер интересно, за да четем един автор?!
Когато се чете дадена класика, се чете не само за удоволствие, а и за обща култура.
Цитирай


Мнения: 3 937
unadaptable, няма да се съглася с теб по няколко причини.

Това съвременно поколение се състои от твоето, моето ит.н. дете.Не мисля че трябва да хвърляме вината върху тях, те са тези, които се оправят относно обучението в този свят, който им създават учителите и родителите.

Не се обиждай, но това което пишеш го чувам от всяка учителка по език било български или чужд и то доста години-все едно и също, добре като сте толкова недоволни от другарите в министерството, учебниците лоши, децата не учат, не четат и всички тези стандартни реплики, които едва ли има тук родител, който да не ги чува постоянно по родителски срещи.Много ми е изтъркано вече, мсе едно и също. Какво правите,вие като учители за целта, единствено се обединявате за стачки, а за това което ни интересува нас родителите и би трябвало да интересува министерството че качеството на образованието е ниско какво правят учителите.Оправдания не ми се слушат. Има ли желание има и начин може да си го намери всеки.
За съжаление има една изчезваща порода учители, които нито имат проблеми с дисциплината, нито им пречи някой, те просто си вършат работа и са си намерили начина и да си ограмотят учениците и да ги научат да решават задачи и каквото е необходимо по конкретния предмет.

Да слушам постоянно колко сте натоварени, колко е трудно, с колко бюрократски неща товарят учителите, когато има резон съм съгласна, но за съжаление все по-рядко виждам такъв.

От другата страна сме ние родителите- хора също всякакви всеки с вижданията си и с изискванията си, които в по-голямата си част също работят.Кои се справят отлично като родители, кой добре, кой както може.

Та децата в тая ситуация нямат никаква вина.

А знаеш ли кой е проблемът според мен за да не могат да се възпроизвеждат текстовете от учениците, че учителите по БЕЛ в голямата ди част са администратори, не визирам теб, нито те припознавам, просто го казвам като родител.

Всичко учители от начален курс та до гимназията повтарят едно и също децата трябва да се научат да пишат и т.н. да не преразказвам всеки родител ги знае репликите едни и същи са.
В началните класове акцента е върху ограмотяването.После в 5 клас вече имат 5 часа български, в гимназията стават 2.Та това обучение по БЕЛ явно в по-голямата си част трябва да се извършва вкъщи. Всичките видове преразкази и съчинения просто се преподават като видове в клас, дават се за домашни, които в много редки случаи се проверяват от учителите, най-много се чекира има ли го няма ли го и от дъжд на вятър да се вземат подборно 2-3 за проверка за оценка. Едно класно в срока, някой по съвестен учител и контролно  ще направи и провери.Не желая да слагам тук така модните тестове, с които учителите пълнят голяма част от часовете си.
Та кога точно да се научат децата да пишат.Те могат да си пишат една камара преразкази вкъщи, но ако мама и тате са инжинери, какво правим в горните класове.Все пак не у всяко дете се крие талантливо перо.Няма насоки от учители, какво се случва просто да си пише ли за да каже че е написало необходимата бройка преразкази, която се предполага че е нужна.

Та как стоят нещата от гледна точка на родителите - или оставят децата сами да се оправят колкото могат, едни се справят други не, други помагат, трети понеже виждат че детето има нужда от помощ, но те по някаква причина не могат да му я дадат наемат частен учител, което не биха правили, ако тази помощ може да им се даде в училище.
И така навлизаме в омагьосания кръг кучетата си лаят кервана си върви, все някой друг е виновен.

А имам желание нещата поне малко да се попроменят, а не да карам пак за трети път училище, за да не попаднат децата ми в определението неграмотници.
Благодаря за линковете за изследването PISA, изчетох ги всичките.

Както е видно то обхваща една доста голяма част ученици и има сериозна валидност и представителност.А в случая, че някой някъде е спечелил някое състезание няма никакво значение.Тези деца са изключение от правилото на общата неграмотност.
Цитирай


Мнения: 5 209
В 6-ти клас се анализира по една глава от произведение, само от най-голямата тухла са 2 глави, както и разкази в съкратен вариант, не в оригинал, което само по себе си ми изглежда странно, но съм сигурна, че има някакво разумно обяснение, както и всичко останало. Wink
За сметка на това произведенията за анализ са около 20, има и още десетина стихотворения и песни.
"Малкият принц", "Под игото", "Клетниците" "История славянобългарска"....
Литературните въпроси след урока са 20-30, то само за да ги прочетеш отива един учебен час, камо ли да остане време за анализ.
И това при два часа седмично литература.
Ами класни, контролни, преразкази, обобщения, устни изпитвания? Поне за половината неща не стига време, ако ще и на едно произведение да се отделят само по два учебни часа.

Книгите са четени преди месеци, синът ми прочете всичко през лятото, сега сме декември, след два месеца ще стигнат до "Под игото" - около половин година ще да стане след прочита, надявам се не се очаква от него да си го препрочете пак набързо, преди урока.
А и за какъв дявол  в 6-ти клас на юруш ще анализира "Под игото" и "Малкият принц", след което ще държи изпит в 7-ми клас на преразказ, а той за три месеца училище е направил само един - и то като класна работа
От всичко по малко  и нито едно качествено - така ми излежда цялата тая работа.

Съгласна съм и със zari, децата ни не упражняват писане под никаква форма - дали ще е преразказ, дали ще е есе, дали ще е писмено изпитване по история, география....нищо. Много се усладиха на много учители тестовете и ефектът е налице.
Цитирай


Мнения: 1 693
Интересно, преди 20-30 години как не бяха безумни списъците? От времето, когато аз четох Йовков и Елин Пелин в края на 80те досега не ми е известно да са публикувани нови, неизвестни техни произведения? "Злак" и "изгора" бяха също толкова архаични думи тогава, колкото и сега. Разликата беше, че тогава като деца бяхме изложени на българско класическо кино и на български народни приказки от малки. Ако на десет знаех що е то комита и какво е байрактар, то беше, защото бях гледала Капитан Петко Войвода - както и всички останали деца. А ако знаех какво е порязаница, нощви и кютук, то е, защото родителите ми четяха приказки от Ангел Каралийчев и ме водеха на екскурзии по възрожденски музеи. За речника ми имат заслуга главно те, с избора на литература и преживявания в детските ми години. Не си спомням количествата българска класика да са ми пречили да си чета Карл Май и Агата Кристи тогава, или пък да се интересувам от нинджи и междузвездни войни, но оставам с впечатлението, че сега много пречат на четенето по интернет.

Що се отнася до безсмисленото натоварване на децата за възрастта им... погледнете пак класациите по ПИЗА. Няма как да не ви направи впечатление, че за 2009 сред първите три страни по всички показатели са Япония и Южна Корея. Не знам колко информация имате за натовареността на децата в тамошните училища, но мога да ви уверя, че е в пъти по-голяма от тази в българските. За насоченост към самостоятелно мислене пък изобщо да не говорим. Не им пречи, явно.

Мисля, че наистина има доста прехвърляне на топката от родители към училище и обратно. Истината е, че сегашното поколение млади учители вече са от хората, които минаха през образователната ни система след 89та, с всички произтичащи от това последствия - липса на дисциплина, текучество на учители, непрекъснато сменящи се учебни визии и планове, бедност, пълен хаос в ценностната система и прочие. Колко от вас могат да се похвалят с учители под 30-те, които пишат без правописни грешки? Така че учителите често са слабо звено във веригата. А нито учебните планове, нито обучението им са на достатъчно ниво, за да компенсират липсващи умения. Но пък и родителите не винаги качествено държат фронта си - сред моите познати, поне, определено се смята за много по-важно детето да вземе сертификат на Кеймбридж, отколкото да прочете Иван Вазов. Нищо лошо в сертификатите, но не виждам защо трябва въпросът да е "или-или" а да не се търсят начини да се свършат и двете неща. Отговорът обикновено е, че просто второто не е важно, не е ценност. Надали има смисъл да цитирам купищата умни хора, които са се изказвали по въпроса за народите, които не познават собствената си история...
« Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 01:32 от ianajar »
Цитирай


Мнения: 3 126
По отношение на PISA- направи ми голямо впечатление едно от първите изречения в увода към сборника 'цели да провери доколко децата са пдговени да се справят с реални проблеми в обществото'.. newsm78 цитирах по памет. Ми те не са! Какво ще ги проверяват? Зная, виждам, че учебника е за обем знания, а не за приложения!
Цитирай


Мнения: 1 693
Ами въпросът е доколко подготовката за "реалния живот" се смята за задача на образователната система в дадена страна.

Сериозно, колко от вас, като родители, биха приели радушно идеята в часовете по литература децата да се обучават да попълват гаранционни карти или да си изберат подходящ влак по дадено разписание в часовете по математика? И колко ще се възмутят, че това е умение, което те така и така ще усвоят - от реалния живот - и няма смисъл да се губи време за това в училище?

Не може всяко умение и всяко късче информация, което детето усвоява, да има директно приложение в реалния живот. Мозъчните гънки се развиват и с решаване на абстрактни теореми - пък после вече развитите гънки вършат работа и за бакалски сметки. Но ако се спре само на ниво бакалски сметки, тогава шансовете и за нещо повече да бъдат използвани гънките, стават нулеви.
Цитирай


Мнения: 5 209
Що се отнася до безсмисленото натоварване на децата за възрастта им... погледнете пак класациите по ПИЗА. Няма как да не ви направи впечатление, че за 2009 сред първите три страни по всички показатели са Япония и Южна Корея. Не знам колко информация имате за натовареността на децата в тамошните училища, но мога да ви уверя, че е в пъти по-голяма от тази в българските. За насоченост към самостоятелно мислене пък изобщо да не говорим. Не им пречи, явно.
които са се изказвали по въпроса за народите, които не познават собствената си история...

Зависи какво имаш предвид като натовареност.
Тук децата са натоварени само откъм изисквания.
А когато системата изисква от ученик да знае неща, които тя самата н е предлага като възможност за обучение се минава на вариант "Б".
Курсовете на шестокласниците вече са факт и там, където до миналата година обучаваха само седмокласници, чакам след година-две да чуя и такива за петокласници.

А математиката в средното училище отдавна е спряла на ниво бакалски сметки. Ако не вярваш, отвори един учебник за 5-ти или 6-ти клас и потърси една задача, която да е различна от бакалски сметки.


Цитирай


Мнения: 1 693
Тук децата са натоварени само откъм изисквания.
А когато системата изисква от ученик да знае неща, които тя самата н е предлага като възможност за обучение се минава на вариант "Б".

С това вече съм напълно съгласна. В българските учебни планове, на всички нива, които съм виждала, липсва наистина ясна връзка между преподаван материал, предполагаеми умения, и начини за проверка на тези умения. Да не говорим за това, че често самото преподаване е някаква еклектична смес от традиции, личен опит на учителя и полу-разбиране на нови програмни изисквания и се получават парадокси децата само да се изпитват, вместо и да се обучават. Но за това българската класика вина няма, а и ПИЗА с нищо не може да помогне тук. Към това трябва да се насочат усилията, да се синхронизират изискванията с реалното обучение, а не към гонене на някакви места в някакви състезания... те класациите после сами ще си дойдат. Но не виждам някакъв шанс това скоро да стане, а като познавам и нагласите и разбиранията на сегашния образователен министър... в тоя мандат със сигурност няма и да се започне.
Цитирай


Мнения: 2 162
Няма как да не ви направи впечатление, че за 2009 сред първите три страни по всички показатели са Япония и Южна Корея. Не знам колко информация имате за натовареността на децата в тамошните училища, но мога да ви уверя, че е в пъти по-голяма от тази в българските.
Хайде стига с тези овехтели дебатни преподавателски трикове.
За тези които не знаят ще кажа че Япония, Ю.Корея и источното крайбрежие на Китай са районите с най висок IQ - средно 105, докато за Европа е 100. Второ, отношението към ученето в тези региони е превърнато в своеобразен култ и е съвсем различно от това в Европа и САЩ. Тяхната обществена култура на поведение и дисциплинираност е съвсем друга. Така че база за сравнение за нас е Европа и САЩ а не горепосочените азиятски страни. Защо с тях не сравнявате програмите за основно образование на българчетата ? Лично аз съм сравнявал с няколко европейски страни вкл. и источно европейски членки на ЕС.

Интересно, преди 20-30 години как не бяха безумни списъците? От времето, когато аз четох Йовков и Елин Пелин в края на 80те досега не ми е известно да са публикувани нови, неизвестни техни произведения? "Злак" и "изгора" бяха също толкова архаични думи тогава, колкото и сега. Разликата беше, че тогава като деца бяхме изложени на българско класическо кино и на български народни приказки от малки. Ако на десет знаех що е то комита и какво е байрактар, то беше, защото бях гледала Капитан Петко Войвода - както и всички останали деца. А ако знаех какво е порязаница, нощви и кютук, то е, защото родителите ми четяха приказки от Ангел Каралийчев и ме водеха на екскурзии по възрожденски музеи.
Интересно, как не сте забелязали че точно в тази област нищо не се е променило?
А в други области се промени "изложеното"  - вече не слушаме 80% БЪЛГАРСКА музика в заведенията, българските и руските филми не са 90% , сателитната телевизия не е забранена, западните бестселъри свободно се продават и не са дефицит, има дигитални игри и пр. С една дума западната култура свободно се конфронтира с българскта, която вече не е приоритетна идеологическа политика., така че децата "от малки" имат възможност за избор на информацията която ги интересува. Времето коренно се промени , но списъците останаха почти същите. Именно в това се заключава тази "безумност' на изискванията, която на практика е неизпълнима, с възможностите на средно статистичното българче.

Сега заявете че "крещя' и че ме "съжалявате".  Laughing
« Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 10:47 от plamenhk »
Цитирай


Мнения: 3 937
Тези сравнения ни дават една представа, къде стоим.Но от цялата работа добре би било да се извадят и някакви поуки и нещо да се попромени, а не просто да стоят като статистика.
Нямам нищо против примерно да четат Вазов или Шекспир, но съм против това, че в училище не се обяснява, не се преподава.

Ще дам конкретен пример, тази година дъщеря ми учи Илиада, досега са взели само нея. Наскоро ме помоли за помощ, че не разбира една част от анализа, който им е дала госпожата да прочетат.

Ами повярвайте ми трябваха ми 3 прочита, за да загрея за какво става въпрос в едно едно безкрайно изречение разпростряно на 18 реда, а все пак съм хуманитарист.Плюс 8 термина непознати за нея, които тя съвестно си беше проверила значението.Аз имах един непознат намерихме му значението, но и след като още един час прочитах и размишлявах така и не намерих смисъл в написаното и какво точно се опитва да каже амторката на анализа. Обадихме се на една позната учителка по литература- която директно отсече, а това няма смисъл въобще да се чете-хубаво няма, но вашта учителка го иска - и какво правим.

А  децата навсякъде са натоварени, но тук е въпросът какво стои срещу тази натовареност и как точно се прави и се балансира, нещо което липсва в българското училище.

И имайки предвид, че темата е за висшето образование, макар че аз вмъкнах и следното, въпросът е имали приложимост това образование и нужно ли е в тоя му вид според мен.
Цитирай


Мнения: 3 126
В кой клас се учи Илиада? Спомянм си, че аз я учих в 9-ти и тук-там хващах по нещо.
Цитирай


Мнения: 1 693
Ще дам конкретен пример, тази година дъщеря ми учи Илиада, досега са взели само нея. Наскоро ме помоли за помощ, че не разбира една част от анализа, който им е дала госпожата да прочетат.

Ами повярвайте ми трябваха ми 3 прочита, за да загрея за какво става въпрос в едно едно безкрайно изречение разпростряно на 18 реда, а все пак съм хуманитарист.Плюс 8 термина непознати за нея, които тя съвестно си беше проверила значението.Аз имах един непознат намерихме му значението, но и след като още един час прочитах и размишлявах така и не намерих смисъл в написаното и какво точно се опитва да каже амторката на анализа..

А каква беше ролята и целта на този анализ? Този параграф можеше ли да се пропусне (и евентуално да се обясни на детето, че ето така не се пише и това не е добър начин да предложиш мислите си на публиката  Wink)?
Цитирай


Мнения: 3 126
Да, разумна гледна точка - да ползваме образовнието като отрицателен пример - как да не се правят нещата! Naughty
Цитирай


Мнения: 1 693
Ами част - и то важна - от доброто образование, е именно да се научи детето да прилага критерии за качество. Както към собствената си работа, така и към тази на другите, включително на авторитетите и признатите експерти. Не е изключение това един текст - особено литературен анализ - да е написан напълно непрозрачно и неразбираемо за предполагаемата публика. Не виждам къде е проблемът да се посочи този факт. От положителни примери се учи много, но от правилно поднесени отрицателни примери понякога се научава още повече.
Цитирай


Мнения: 3 937
Дадох само един пример, а такива мога да напиша много за съжаление другото спада в графа единични случаи.

Въпросният анализ е от учебника по литература за 9 клас на издателство Просвета.
Не може да се пропусне просто така, защото напоследък по литература са много модни тестовете с, които проверяват дали децата са учили конкретно нещата от учебника. Въпросите са върху някой конкретен абзац от такъв анализ или текст, като отговорите им са еднакви смислово, но верният обикновено е с точните думички от учебника.

Относно обяснението на госпожата такива няма и не се правят, децата се радват като им влязат студенти, защото поне се стараели нещо да им обяснят.До този момент сме правили само тестове от този тип, класното ще е на есе.Нито е упражнявано, давано е два пъти за домашно и не е проверено.

Та не смятам, че този академичен стил тип преподател-студент е подходящ за средното училище.

А в конкретния случай какъв критерий за качество да приложи детето след като учи това, което му е зададено, а ако учи подборно това ще му се отрази на успеха.


Та Янажар много хубаво и авторитетно говориш, но я го дай това като практическо приложение в ежедневието на един ученик в гимназията, а с такива примери мога да давам до безкрай.

Защото не разбрах къде виждаш ти ролята на учителя и на училището, щом децата трябва да могат да правят описаните от теб неща, ако могат за какво им е училище.
Все пак се предполагам, че там децата отиват да учат, да им се предадат знания, умения и ред други неща.

Та ако в така цитираното от теб добро образование няма място учителя като представител на институцията училище, а той е само в ролята на изпитващ,за какво образование въобще си говорим.

А и не смятам че е нормално текстовете по литература да са написани неразбираемо за учениците и родителите им.

П.С. Та целта на моя анализ е какво да правя с това ежедневие в българската гимназия, с което ми се налага да се сблъсквам.
А и понеже лично ме вълнува въпросчете и емотикончета или наставленията какво мога да пропусна преценявам аз, на теб ако ти харесва чети, критикувай прави каквото искаш, но с използваните от теб изразни средства за мен няма нищо полезно или градивно.
« Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 19:55 от zari65 »
Цитирай


Мнения: 168
В Южна Корея децата започват да учат всевъзможни неща от най-ранна възраст. Нямат време за игри. В училище има сериозна дисциплина, гимназиите са разделени на женски и мъжки. Ученете не свършва с училището. Ходи се на курсове, спорт и така до 10, 11 часа вечер. Има приказка " Ако децата ви спят по 4 часа на ден, значи учителите не им дават достатъчно домашни и няма да влязат в желания университет". Най-нормално е да видиш млади гимназисти по чехли и униформи да се прибират от училище и занимални късно вечер. За да влезеш в университет минаваш през интервю. Таксите са много високи. Стипендии и програми има, но изискванията за тях са  Shocked Освен ако не си чужденец. Тогава е по-лесно. А по време на изпити студентите просто спят в библиотеката. Аз трудно издържах на този ритъм и само благодарение на това, че условията за мен бяха малко по-различни ,не бях изритана заради мързел.
Цитирай


Мнения: 1 693
Защото не разбрах къде виждаш ти ролята на учителя и на училището, щом децата трябва да могат да правят описаните от теб неща, ако могат за какво им е училище.
Все пак се предполагам, че там децата отиват да учат, да им се предадат знания, умения и ред други неща.

Та ако в така цитираното от теб добро образование няма място учителя като представител на институцията училище, а той е само в ролята на изпитващ,за какво образование въобще си говорим.

Къде съм написала, че учениците трябва да ги знаят тези неща, без да са обучавани? Написах, че се стига до парадокси децата да не се обучават, а само да се изпитват. На едно мнение сме по въпроса, не разбирам заяждането. Зададох въпрос за текста не защото смятам, че учебниците и помагалата по литература са написани прекрасно, а защото наистина исках да видя как възприемат родителите и учениците информацията, идваща от училище. Явно се възприема като задължителна, с едничка цел да се прочете и научи. Други критерии и цели няма. А би трябвало да има - поне според учебните планове, където е предвидено децата да се учат и да мислят, да критикуват текст и да формират собствена преценка за качество, която след това да използват за собственото си писане. Явно тези моменти се губят. Работа точно на учителите е да ги разяснят и на деца, и на родители (след като сами са ги разбрали, което май не е общият случай) и да ги прилагат. Като приложението би включвало приемане и насърчаване на собствени мисли, не папагалско повтаряне на учебника. Но това не се получава. Разбирам Ви възмущението, не разбирам само защо към мен го насочвате, аз нито преподавам литература на детето Ви, нито съм обучавала вашата учителка. Всъщност това, че влизат студенти, явно значи, че тя е базов учител? Още една скъсана брънка, явно.
Цитирай


Мнения: 4 879
В Южна Корея децата започват да учат всевъзможни неща от най-ранна възраст. Нямат време за игри. В училище има сериозна дисциплина, гимназиите са разделени на женски и мъжки. Ученете не свършва с училището. Ходи се на курсове, спорт и така до 10, 11 часа вечер. Има приказка " Ако децата ви спят по 4 часа на ден, значи учителите не им дават достатъчно домашни и няма да влязат в желания университет". Най-нормално е да видиш млади гимназисти по чехли и униформи да се прибират от училище и занимални късно вечер. За да влезеш в университет минаваш през интервю. Таксите са много високи. Стипендии и програми има, но изискванията за тях са  Shocked Освен ако не си чужденец. Тогава е по-лесно. А по време на изпити студентите просто спят в библиотеката. Аз трудно издържах на този ритъм и само благодарение на това, че условията за мен бяха малко по-различни ,не бях изритана заради мързел.

Уау, колко интересно! Smile Мерси! Разкажи още. Много ми е интересно!
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
Аз чета и се мъча да стигна до някакъв извод за мене си Wink и си мислех: ако имаме комбинация от неработеща образователна система и неправилно функциониращо семейство, то крайния резултат няма да е никак лицеприятен. Всички искаме работеща и ефективна образователна система! НО колко са преподавателите, които са готови да предоставят всичко на което са способни за "чуждите" деца? А от друга страна: колко от родителите имат време и са готови да се захванат сериозно с развитието на децата си? Факт е, че всички прехвърлят топката на другия! Разбира се, има и родители, които правят всичко възможно за да дадат максималното за развитието на децата си, но за съжаление са твърде малко! Мога да дам примери от моя опит, но не си заслужава!Онзи ден пак случайно станах свидетел на разговор между баба и такто. Та бабата изказваше мнение, че в занималнята не учат децата да мислят, а как да зубрят и да преписват. Таткото от своя страна направи изцепка от която по принцип би трябвало да се срамува: Ам аз заърших с преписване, то по друг начин не става...пък и няма смисъл.....И се огледа за одобрение! Та, ако имате такъв родител на родителска среща, как бихте го убедили, че преписването не е образование...ами няма как...Бих използвала едина архаична дума: Язък за детето! Може и да е талант, но с такъв родител....загуба. За закостенялостта на образователната система няма да пиша, според мен всички са на едно мнение по темата!
Цитирай

Русе

Мнения: 7 823
   Интересна тема се е оформила. На нас ни е още рано , но по добре отдалеко,че да е леко.  Smile 
Цитирай


Мнения: 2 162
ако имаме комбинация от неработеща образователна система и неправилно функциониращо семейство, то крайния резултат няма да е никак лицеприятен.
Много актуално - около 50% от семействата се развеждат.  Sad

колко от родителите имат време и са готови да се захванат сериозно с развитието на децата си?
Материалът би трябвало да бъде такъв че детето да го схване само без помоща на родителите, но ...   Sad

В Южна Корея децата започват да учат всевъзможни неща от най-ранна възраст. Нямат време за игри. В училище има сериозна дисциплина, гимназиите са разделени на женски и мъжки. Ученете не свършва с училището. Ходи се на курсове, спорт и така до 10, 11 часа вечер. Има приказка " Ако децата ви спят по 4 часа на ден, значи учителите не им дават достатъчно домашни и няма да влязат в желания университет".
Благодаря за постинга - много е интересен. Аз също писах в една тема  за училището на дъщерята в САЩ, където натоварването е било подобно. И там тези които последни лягат и първи стават са били азиятците.

Тази година  общият брой на чуждестранните студенти в американски колежи и университети се е увеличил с 3% и е достигнал 690 923 души през учебната 2009/2010 г. Това представлява рекордно висока цифра за чуждестранни студенти в САЩ. Годишният растеж се дължи главно на увеличения с 30% брой на записалите се във висшите учебни заведения на САЩ китайски студенти, сега на брой почти  128 000 – над 18% от всички чуждестранни студенти, - което превръща Китай във водеща държава за изпращане на студенти.   

Ани от САЩ: В американското училище системата на обучение е по-добра
http://e-vestnik.bg/2722От 4 ученика - един бял, но и така нивото на дисциплината е добро според думите на Ани.  Smile

КУРВАТА ДЪРЖАВА (България е в мъртвата хватка на самата себе си)
http://www.svobodata.com/page.php?pid=4565&rid=154
Цитирай


Мнения: 3 937
Защото не разбрах къде виждаш ти ролята на учителя и на училището, щом децата трябва да могат да правят описаните от теб неща, ако могат за какво им е училище.
Все пак се предполагам, че там децата отиват да учат, да им се предадат знания, умения и ред други неща.

Та ако в така цитираното от теб добро образование няма място учителя като представител на институцията училище, а той е само в ролята на изпитващ,за какво образование въобще си говорим.

Къде съм написала, че учениците трябва да ги знаят тези неща, без да са обучавани? Написах, че се стига до парадокси децата да не се обучават, а само да се изпитват. На едно мнение сме по въпроса, не разбирам заяждането. Зададох въпрос за текста не защото смятам, че учебниците и помагалата по литература са написани прекрасно, а защото наистина исках да видя как възприемат родителите и учениците информацията, идваща от училище. Явно се възприема като задължителна, с едничка цел да се прочете и научи. Други критерии и цели няма. А би трябвало да има - поне според учебните планове, където е предвидено децата да се учат и да мислят, да критикуват текст и да формират собствена преценка за качество, която след това да използват за собственото си писане. Явно тези моменти се губят. Работа точно на учителите е да ги разяснят и на деца, и на родители (след като сами са ги разбрали, което май не е общият случай) и да ги прилагат. Като приложението би включвало приемане и насърчаване на собствени мисли, не папагалско повтаряне на учебника. Но това не се получава. Разбирам Ви възмущението, не разбирам само защо към мен го насочвате, аз нито преподавам литература на детето Ви, нито съм обучавала вашата учителка. Всъщност това, че влизат студенти, явно значи, че тя е базов учител? Още една скъсана брънка, явно.

Янажар, съжалявам може да не съм те разбрала правилно.
Но истината е, че реалността е адски далеч от това, което трябва да бъде и за съжаление, не виждам не само нищо да се прави, а става все по зле.
И ми пука защото имам две деца, голямото скоро ще излезе от системата на българското училище, но малкото тепърва ще влиза.


Аз чета и се мъча да стигна до някакъв извод за мене си Wink и си мислех: ако имаме комбинация от неработеща образователна система и неправилно функциониращо семейство, то крайния резултат няма да е никак лицеприятен. Всички искаме работеща и ефективна образователна система! НО колко са преподавателите, които са готови да предоставят всичко на което са способни за "чуждите" деца? А от друга страна: колко от родителите имат време и са готови да се захванат сериозно с развитието на децата си? Факт е, че всички прехвърлят топката на другия! Разбира се, има и родители, които правят всичко възможно за да дадат максималното за развитието на децата си, но за съжаление са твърде малко! Мога да дам примери от моя опит, но не си заслужава!Онзи ден пак случайно станах свидетел на разговор между баба и такто. Та бабата изказваше мнение, че в занималнята не учат децата да мислят, а как да зубрят и да преписват. Таткото от своя страна направи изцепка от която по принцип би трябвало да се срамува: Ам аз заърших с преписване, то по друг начин не става...пък и няма смисъл.....И се огледа за одобрение! Та, ако имате такъв родител на родителска среща, как бихте го убедили, че преписването не е образование...ами няма как...Бих използвала едина архаична дума: Язък за детето! Може и да е талант, но с такъв родител....загуба. За закостенялостта на образователната система няма да пиша, според мен всички са на едно мнение по темата!


Би ли пояснила какво разбираш под родители, които са готови да дат максималното за развитието на децата си, защото това може да се тълкува по много начини.

А това че никъде не учат децата да мислят тая баба много точно го е хванала още в началните класове.
Цитирай


Мнения: 89
Ми аз да питам един елементарен въпрос бившата учителка, може ли?
Как един сричащ като първокласник е стигнал до заветния 12-ти клас?
Как се допускат да преминат в по-горен курс деца с пропуски?
Кой е виновен? Пак родителите ли....?

Да допълня: И как после влиза в университет/български/?
Цитирай

Бургас

Мнения: 187

Аз чета и се мъча да стигна до някакъв извод за мене си Wink и си мислех: ако имаме комбинация от неработеща образователна система и неправилно функциониращо семейство, то крайния резултат няма да е никак лицеприятен. Всички искаме работеща и ефективна образователна система! НО колко са преподавателите, които са готови да предоставят всичко на което са способни за "чуждите" деца? А от друга страна: колко от родителите имат време и са готови да се захванат сериозно с развитието на децата си? Факт е, че всички прехвърлят топката на другия! Разбира се, има и родители, които правят всичко възможно за да дадат максималното за развитието на децата си, но за съжаление са твърде малко! Мога да дам примери от моя опит, но не си заслужава!Онзи ден пак случайно станах свидетел на разговор между баба и такто. Та бабата изказваше мнение, че в занималнята не учат децата да мислят, а как да зубрят и да преписват. Таткото от своя страна направи изцепка от която по принцип би трябвало да се срамува: Ам аз заърших с преписване, то по друг начин не става...пък и няма смисъл.....И се огледа за одобрение! Та, ако имате такъв родител на родителска среща, как бихте го убедили, че преписването не е образование...ами няма как...Бих използвала едина архаична дума: Язък за детето! Може и да е талант, но с такъв родител....загуба. За закостенялостта на образователната система няма да пиша, според мен всички са на едно мнение по темата!


Би ли пояснила какво разбираш под родители, които са готови да дат максималното за развитието на децата си, защото това може да се тълкува по много начини.

А това че никъде не учат децата да мислят тая баба много точно го е хванала още в началните класове.

Ами имам преки наблюдения върху семейства, в които родителите полагат усилия (като примерно отделят време за децата и техните уроци), подсигуряват им нужните книги, уроци и курсове за да успеят да развият или доразвият способностите си! От друга страна наблюдавам и семейства, където децата са оставени на произвола на съдбата и съвестта на преподавателите. В едно от тези семейства, считат, че краснописа няма никакво значение...то никой от тях не пишел красово..."ама на справят се някак си"...без коментар как се справят...
Цитирай


Мнения: 3 937

Аз чета и се мъча да стигна до някакъв извод за мене си Wink и си мислех: ако имаме комбинация от неработеща образователна система и неправилно функциониращо семейство, то крайния резултат няма да е никак лицеприятен. Всички искаме работеща и ефективна образователна система! НО колко са преподавателите, които са готови да предоставят всичко на което са способни за "чуждите" деца? А от друга страна: колко от родителите имат време и са готови да се захванат сериозно с развитието на децата си? Факт е, че всички прехвърлят топката на другия! Разбира се, има и родители, които правят всичко възможно за да дадат максималното за развитието на децата си, но за съжаление са твърде малко! Мога да дам примери от моя опит, но не си заслужава!Онзи ден пак случайно станах свидетел на разговор между баба и такто. Та бабата изказваше мнение, че в занималнята не учат децата да мислят, а как да зубрят и да преписват. Таткото от своя страна направи изцепка от която по принцип би трябвало да се срамува: Ам аз заърших с преписване, то по друг начин не става...пък и няма смисъл.....И се огледа за одобрение! Та, ако имате такъв родител на родителска среща, как бихте го убедили, че преписването не е образование...ами няма как...Бих използвала едина архаична дума: Язък за детето! Може и да е талант, но с такъв родител....загуба. За закостенялостта на образователната система няма да пиша, според мен всички са на едно мнение по темата!


Би ли пояснила какво разбираш под родители, които са готови да дат максималното за развитието на децата си, защото това може да се тълкува по много начини.

А това че никъде не учат децата да мислят тая баба много точно го е хванала още в началните класове.

Ами имам преки наблюдения върху семейства, в които родителите полагат усилия (като примерно отделят време за децата и техните уроци), подсигуряват им нужните книги, уроци и курсове за да успеят да развият или доразвият способностите си! От друга страна наблюдавам и семейства, където децата са оставени на произвола на съдбата и съвестта на преподавателите. В едно от тези семейства, считат, че краснописа няма никакво значение...то никой от тях не пишел красово..."ама на справят се някак си"...без коментар как се справят...

А аз като такъв родител питам и ме интересува къде е в схемата училището.Защото по мое мнение то се е превърнало просто в място където да се отчете определена бройка прекарани часове, с малки изключения.
Едно е да се ходи на курсове по чужди езици или по нещо, което не е застъпено в училище, съвсем друго е да се ходи, защото в училище не преподават по даден предмет или госпожата деликатно насочва към тази форма, за да получи днание детето.
А на родителите евентуално трябва да им остане  и време за работа, за да могат да осигурят това на децата.


Цитирай

Бургас

Мнения: 187
Не случайно написах "комбинация от неработеща образователна система и нефункциониращи семейства"! Факт е, че образователната система е в сериозна криза => тук е мястото на родителите, ако и те не обърнат внимание на детето, то нещата стават неспасяеми.  Ако някой се припизнава в думите ми, то държа да подчертая дебело, че нямам за цел да соча с пръст! Това първо! И второ: нямам намерение да изпадам в спорове, кой какъв родител е...просто защото не познавам лично никой, за да окачествявам който и да е! Освен това написах, че търся истината за мен, не се опитвам да сформирам нечие мнение или мироглед!  Peace
Цитирай


Мнения: 3 937
Не те попитах, за да се заяждам, нито се припознавам, просто вече толкова години ми писна от българското училище, което вменява само задължения и напътствия към родителите и само се говори как децата не учат, а аз за тези години с изключение на сега ги преброих 4 учители нищо  не видях като намек за промяна към нещо по-добро от българското училище.

Просто наистина се подразбира двузначно репликата ти.

Май по-скоро питането ти е какво трябва да прави един родител в българската образователна система, за да не излязат от нея неграмотни децата му. Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
Не те попитах, за да се заяждам, нито се припознавам, просто вече толкова години ми писна от българското училище, което вменява само задължения и напътствия към родителите и само се говори как децата не учат, а аз за тези години с изключение на сега ги преброих 4 учители нищо  не видях като намек за промяна към нещо по-добро от българското училище.

Просто наистина се подразбира двузначно репликата ти.

Май по-скоро питането ти е какво трябва да прави един родител в българската образователна система, за да не излязат от нея неграмотни децата му. Peace

Радвам се, че имаме разбиране! Малко ми писнаха опитите в този форум да се направи скандал, проста за да имат някои хора какво да правят с живота си!
Аз си мисля, че един родител, който иска детето ми да получи добро образование, просто трябва да вземе нещата в свои ръце, и там идва репликата: колко от родителите имат време и са готови да жертват себе си за да дадат максималното...."Имам време" също е много сериозен проблем. За момента и при това състояние на системата, според мен един родител трябва буквално да влезе в ролята на преподавател и да е готов да жертва и време и средства, за да не останат децата му неграмотни! И да се надява, децата да са достатъчно интелигентни и да оценят онова, което се прави за тях и в един момент инициативата да идва от тях самите. В моя опит с училището бих споделила само, че моите преподаватели, освен тези по езици, не успяха по никой начин да ме заинтригуват. Нито литература, нито физика, география, математика или който и да е предмет, успя да ме впечатли. И един ден се оказах с диплома в ръка, без някакви завидни способности (освен пак казвам езици) и без интереси. Бях започнала да работя последната година като екскурзовод, учех си езиците, но нямах ясна идея какво искам да правя. И това е... минаха много години, преди да развия интерес към литературата и да разберя, че Дикенс е гений! Айнщайн е по-забавен от Слави Трифонов (например) и че Стивън Хокинг не е поредния скучен физик с безумни идеи! За едно съжалявам днес, и то, че моите преподаватели не успяха да ми покажат правилният път....за да не губя толкова време в търсене. А математиката се оказа забавна наука! Още в училищните дни показах интерес към компютърното програмиране, а и способностите ми бяха завидни. За съжаление и там никой не ме насърчи и подтикна...На 26 години открих, че в мен дреме програмист с добра логика. До сега можех да съм на едно съвсем друго ниво...но не би. На 30 смятам да сменям попрището и от туризъм да мина на програмиране....Малко е гадничко, да знаеш, че си изтървал толкова много.
За щастие образованието не е causa perduta, имам наблюдения и върху учители, които работят с децата и се отдават на професията и мисията си...май накрая всичко е късмет или добро проучване... newsm78
Цитирай


Мнения: 3 937
the1
Завиждам ти на оптимизма, просто тая грижа от родителя доста изморява през годините, и ми се иска поне с второто ако може да ми е малко по-лесно, ама май няма да е с тая ситуация в образованието.
А при така стоящата система на образованието никак не е лесно за родителите. Имам познати семейства, в които майките не тръгват на работа, за да може с децата всичко да е наред, но това като продължи десетина години и се отразява зле на майките.Има други семейства, които работят и се стараят и от личен опит ти казвам много е изморително. Първите 4 години докато са малки децата, прибираш се от училище, пък четете заедно пишете и ред други занятия. Събота и неделя разказвателни предмети и по-трудните неща, които не са ясни от седмицата. Това със самостоятелното учене не става от само себе си.
Като беше малко беше проблем, че не можеше сама да каже какво точно не разбира и не знае, а такова инфо освен общи приказки от учител трудно се получава.
Слава богу сега вече е наясно, та е много по-лесно, но и материалът вече е много сложен и става по-трудно с помощта.Та стига до нас единствено ако сама не може да се оправи.

Ама тия учители дето наистина работят с децата взеха да са нещо много редки птици.
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
Убедена съм, че изморява! Зная, че не всеки може да отдели време за да дообразова децата си....но за съжаление такава ни е реалността. Като гледам, никой не е хукнал да се справи с проблема на образованието, та скоро подобрение не очаквам. А и още нещо да добавя: личния пример на родителите....безумно важен е! Аз пожелавам на всички да имат безкрайно интелигентни деца, които да успяват да се справят с трудностите!
Цитирай


Мнения: 2 162
... къде е в схемата училището.Защото по мое мнение то се е превърнало просто в място където да се отчете определена бройка прекарани часове, с малки изключения.
Право в десятката, но не сме най "добрите" -    все още има с кого да се сравняваме  Laughing

"Москва - У 21-летнего студента Рената Насипова нет времени, чтобы ходить на занятия.

Он целый день работает водителем грузовика по перевозке мебели, чтобы платить за учебу и помогать своей матери-одиночке. Насипов знал, что когда в январе наступит экзаменационная сессия, он экзамены не сдаст.

Поэтому он заплатил своему куратору около 900 долларов, чтобы в зачетке у него появились положительные экзаменационные отметки. Если все пойдет по плану, то в июне Насипов закончит вуз, не посещая при этом ни семинары, ни лекции.

'Я плачу взятки за все экзамены, - говорит Насипов, заканчивающий учебу на факультете автомеханики небольшого института"
http://www.inosmi.ru/inrussia/20080318/240301.html
Цитирай

о. Боракай

Мнения: 22
ЧНГ и запис   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 29 515
трудно е, но как да ги оставя? След като аз самата съм продукт на достаа по-стабилна образователна система, и дори сега бера плодове от дървото на обучението си, няма как сегашната система да ми харесва. За момента съм минала на принципа за ограничаване на щетите, пък нататък ще видим, надявам се да си изградят солидни критерии за качество. За моя радост и сега има млади хора, които са кадърни, ученолюбиви и амбициозни, та си викам, има надежда и за моите.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-223 от 223 отговора