ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 781
  • 849
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БАНИЦА С ЯБЪЛКИ - ала Зиче


продукти :

1 пакет -точени кори
6-7 - настъргани ябълки
захар,орехи,канела- смесени с настърганите ябълки
разтопено масло с малко олио

Всяка кора се ръси със сместа и от мазнината.
 Навива се на роло и се слага в на маслена тава .
Пече се на умерена фурна .
Когато е готово се ръси със пудра захар.


# 196
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЛОДОВА САЛАТА


1-пъпеш
и различни видове плодове по желание
сметана
орехи
мед или топинг по желание


Пъпеша го режем на триъгълници докато се раздели на две.
Вътрешната част със семките я издълбавам с една лъжица.
Слагам малко сметана на дъното и нарязвам на парчета останалите плодове.
Украсявам със сметаната и поръсвам с счукани орехи и поливам с мед или топинг.


# 197
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СУТЛЯШ


Продукти
1ч.ч.-ориз
1 л-прясно мляко
аз слагам литър и половина за да стане по рядичък така го харесваме за това вие преценете колко мляко да сложите за по гъстичък или по рядък сутляш.
1ч.ч.-захар
канела на прах за поръсване

приготвяне
Ориза само го изплаквам една вода ,за да не му измивам оризовото нишесте ...
Слагам го в тенджерата с 3-4 ч вода са се развари хубаво.
После доливам прясното мляко и захарта.
Оставям да поври още 5-6 минути.
Имайте пред вид, че като се сипе захарта леко се втечнява ориза,а също и, че след изстиване се сгъстява от оризовото нишесте, така че го свалете от котлона по рядко.
Разсипвам в подходящи купички и поръсвам с канела.


# 198
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕЧЕНА ТИКВА


ПРОДУКТИ
тиква от белите
захар

ТАКА Я ПРАВЯ
Тиквата измивам и нарязвам на едри парчета.
Така ги слагам с кората надолу в тава.
Сипвам една чаша 200гр вода и поръсвам парчетата обилно със захар.
Пека на умерена фурна до готовност.


# 199
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЯЙЧЕН КРЕМ - ала Зиче


продукти:
1 литър-прясно мляко
5с.л. -захар за карамел сипва се по чашите или купичките.

1 ч.ч.-захар
3 пълни с.л. -брашно
3 - жълтъка,
ванилия
тези три неща се смесват добре с малко водичка или мляко да стане каша.

1 литър- прясно мляко завира и се прибавя горната смес,
 като е готов крема се слага 1/4 пак.-масло бърка се докато се разтопи.
Наливаме в купичките с карамела.
Трите белтъка се бият на сняг и се слагат отгоре на крема.
Можем да гарнираме по желание с орехи, плодове....


# 200
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТРИГУНИ


ПРОДУКТИ:
2 малки пакета-бутер кори
2ч.ч-захар
орехи счукани


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах бутер корите на правоъгълници и сложих по средата на всеки орехи.
Захлупих и притиснах краищата с вилица.
Така изпекох и оставих да истинат.
Сложих във подходящ съд.
Направих сиропа от 2ч.ч.-захар и две ч.ч.-вода .
Вря около 10сетина минути.
Малко поистина и полях тригуните с него.


# 201
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БАКЛАВА


ПРОДУКТИ:
1пакет- кори "Фамилия"
500гр-орехи счукани
1пакет-125гр -масло
малко канела,

за сиропа:

2ч.ч.-захар
2ч.ч.-вода
по желание малко настъргана кора от лимон



ПРИГОТВЯНЕ:
Намазвам тавата с масло.
Редя корите и мажа с масло ,така поне 4-5 кори и тогава слагам плънката от смлените орехи и канелата.
Пак повтарям кори, масло,плънка ... докато свършат корите ...
Най отгоре се старая да е цяла кората и с нож я нарязвам .
Заливам с останалото масло по нарязаните места .
Пека на 150 градуса за да изсъхва не толкова да се пече.
Когато изстине заливам със сиропа но да не е толкова врял а само топличък.
Така баклавата трябва да престои поне 24ч за да поеме от сиропа.
Рецептата е за традиционна баклава.


# 202
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТУЛУМБИЧКИ


ПРОДУКТИ:
1ч.ч.-вода
1ч.ч.-брашно
1-яйце
1-ванилия

ЗА СИРОПА
1ч.ч-захар
1ч.ч.-вода



ТАКА ГИ ПРИГОТВЯМ
Завирам водата и слагам брашното и бъркам докато започне да се отделя от стените на съда.
Свалям от огъня и изчаквам да поизстине тестото.
Когато може да се пипа с ръка и да не пари чукам яйцето.
Започвам да мачкам с ръце докато започне да пука тестото.
Със шприц правя тулумбичките и пържа в много, и нагорещено олио.
Когато изстинат напълно тулумбичките,поливам със сиропа.


# 203
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕНА ТИКВА


ПРОДУКТИ:
1-тиква отрязан капак отгоре и издълбана в средата
2-ябълки
2-круши
2-праскови
4-сини сливи
орехи
мед
1 кутия локум обикновен да не е цветен
малко захар
канела
Тази е и с грозде без семки и малини /не ги препоръчвам не ми хареса с тях/даже и крушите махнете ,че пускат много вода.

ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквата издълбана я намазваме от вътре с мед и канела.



Всички по горе плодове нарязвате на едро и ги смесваме ,може и по отделно да се сложат.



Заливаме с мед



ПЪЛНИМ ТИКВАТА



ЗАТВАРЯМЕ С КАПАЧЕТО



И СЛАГАМЕ В ТАВА С МАЛКО ВОДИЧКА НА ДЪНОТО ДА СЕ ПЕЧЕ.

Пека на силна и после на слаба фурна
Ако пуснат плодовете много вода махам капачето да се изпарява.


Сервира се като се реже от едната страна на триъгълници.
Стараем се да извадим парчето заедно с плънката.



Тиквата става по хубава със сушени плодове вместо с пресни. ябълка круша ,кайсия,сливи ...локум, мед ,орехи канела


# 204
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРАМЕЛИЗИРАН БАНАН


ПРОДУКТИ:
3-банана
30 гр. масло
3 лъжици -кафява захар
3-4 лъжици - ром
канела,
ядки каквито имате под ръка


ПРИГОТВЯНЕ:
Разрязваме бананите на дълго.
Разтопяваме маслото в тефлонов тиган ,и слагаме бананите с нарязаната част надолу.
При непрекъснато разклащане ги запържваме да поемат част от маслото.
Отстранете тигана и прибавете захарта и рома и продължете да запържвате докато захарта се стопи.
Разклащаме постоянно да се заливат бананите.
Добавяме канелата и пържим до стягане на соса.
Посипваме с ядките и сервираме със сладолед докато е още топъл банана.



# 205
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕКАНИ ЯБЪЛКИ С ОРЕХИ

Ябълките се измиват добре и се изчиства средата им.Нареждат се в тавичка ,в изрязаните дупчици се слагат орехи цели, /не чукани/ една лъжичка мед ,и се ръси отгоре със захар с връхче.Сипва се на дъното на тавичката половин малка чашка вода и се пекат на 220 градуса до зачервяване на ябълките.

# 206
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БЯЛО СЛАДКО - ала Зиче



ПРОДУКТИ:
1буркан -гликоза
1чаша -захар
1с.л. -оцет
3 белтъка

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиват се трите белтъка на сняг .
Разтопената на водна баня гликоза се прибавя към белтъците на тънка струя при непрекъснато бъркане.По желание се прибавят орехи...


# 207
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДУНАПРЕН - ала Зиче



ПРОДУКТИ:
5 - яйца
3с.л. - олио
2 пакета от по 100гр-пшенично нишесте ( може да е малина, ягода и т.н, така и блатът става ароматен и с интересен цвят)

1 чаена чаша -захар
1пак .- бакпулвер
1-ванилия

за сиропа:
1 ч.ч. захар
2ч.ч.-вода


ПРИГОТВЯНЕ:

Разбиват се хубаво яйцата добавяме по малко захарта да побелеят.
//ИЛИ жълтъците със захарта, белтъците на сняг, нишестето с бакпулвера. Смесваме внимателно да не паднат белтъците .
Правила съм го и по двата начина но по хубав става по вторият с отделното разбиване!//
Като стане плътна сместа се прибавят нишестетата ,смесени предварително с бакпулвера.
Слага се ванилията .
Изсипваме във подмазана с олио форма.
Печем на умерена фурна 180 градуса или в електрическа тенджера.
Оставя се да изстине.
Сиропира се с сироп от 1 ч.ч. захар + 2 ч.ч. вода.
Отгоре се намазва с крем или сметана и се украсява по желание.




II вид Дунапренов сладкиш


6- яйца
1ч.ч.-захар
1пак.- бакпулвер
2 пак. от по 100гр.- пшенично нишесте/може разноцветно/
счукани орехи по желание

Разбиват се белтъците на сняг,добавя се захарта и се разбива отново.
Жълтъците се прибавят един по един направо в бухналите белтъци.
Накрая без миксер се обърква с нишестето и бакпулвера.
Изсипваме в подмазана с олио форма.
Печем на умерена фурна 180 градуса или в електрическа тенджера.
Оставя се да изстине.
Сиропира се с сироп от 1 ч.ч. захар + 2 ч.ч. вода.


# 208
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Zucchini quiche--цуккини киш


4 яйца големи, счупени пълнят чаша 250 мл. (аз сложих 5 нормални)
1/2 чаша пармезан ( ползвах кашкавал)
1/3 чаша олио
1 чаша брашно + 1 ч.л. бакпулвер /сложих 1/2 бяло брашно и 1/2пълнозърнесто/
1 средна глава лук, нарязана наситно
3 чаши цукини/млади тиквички/, тъничко нарязани (2 средни тиквички горе-долу)
сол, чер пипер, магданоз, риган




В голям съд разбивам яйцата с тел, добавих останалите продукти, без тиквичките, разбърках хубаво.
Добавих и тиквичките,и разбърках хубаво.
Изсипах в намаслена тавичка (диаметр 24 см. и 5см. дълбока),пекох на 180 градуса до готовност.
По желание може да се добави месо или кайма по средата, сипва се половината смес в тавичката, месото или овкусена кайма,и най отгоре останалата смес с тиквички.
Аз ползвах готова кайма за скара.




ИЗТОЧНИК

# 209
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕКАНИ ЧУШКИ С ОРИЗ И КАЙМА


ПРОДУКТИ:
500-смес кайма
1буркан чушки пекани
ориз
глава -кромид лук на ситно
кимион ,сол,червен пипер ,чер пипер,олио....



Приготвяне:
Слагам пеканите чушки в тавата на дъното като предварително наливам малко олио .
Всяка чушка я разделям и отварям да стане на един пласт.
От другите продукти правя смеската и заливам чушките като се старая да не се разместят.Пак разделям чушки и пъхам покрай тавата да стане целият ориз завит в чушки.
Отгоре нареждам плътно пак чушки.Обилно поливам с олио и добавям вода според ориза.. 1 купа ориз 3 вода....и пека във фурната докато се запекат чушките отгоре.Ако прецените че водата е малко прибавете още.
Изваждам от фурната и с опаковъчно фолио завивам отгоре тавата да се до задуши още ориза.


Безумно вкусно ястие ....
В къщи това ястие се тачи повече от нормално пълнените чушки.Става много по вкусно.
Вие може да си направите смеската по вашата си рецепта с която си пълните чушките.


Общи условия

Активация на акаунт