ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 908
  • 849
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РУЛО ОТ КАЙМА


продукти:
700гр-кайма смес
кимион,чер пипер,
2-3 зърна -бахар смлян
1 жълтък

Всичко това омесваме добре и в правоъгълна форма за кекс слагаме на дъното и по стените като се старая да е правилно разпределена.
Оставих малко кайма за капаче.

За пълнежа ни трябва

3-4 бр. -сварени яйца
3-4 - моркова
няколко кисели краставички
гъби печурки
това сложих в рулото но вие може да сложите пълнеж по желание.

Нареждаме ги всичките тези продукти и затворих с останалата кайма.
Отгоре намазах с леко разбития белтък от яйцето.
Така го пекох на умерена фурна до готовност.



# 211
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЗЕЛЕНЧУКОВА МУСАКА -ала зиче


ПРОДУКТИ
500гр. -ориз
500 гр-кайма
1/2 пакет- замразен китайски микс
1/2 пакет масло и малко олио
къри,чер пипер,сол



ЗА ЗАЛИВКАТА
3-яйца
1/2 кофичка -кисело мляко
200 мл... прясно мляко
2 с.л. -брашно
всичко това се смесва на каша



ТАКА ГО НАПРАВИХ
Измих ориза и го сложих в тавата в която ще пека.
В тенджерка с мазнината по задуших зеленчуците и ги изсипах при ориза.
В купа сложих каймата и налях вода и размачках добре да се отдели да не е на топка и нея я изсипах в тавата при другите продукти.
Сложих сол и подправките и обърках да се смесят добре продуктите.
Налях към 700-800мл.вода и запекох до готовност на ориза.
Ако има нужда добавете още водичка.
После залях със заливката и запекох до зачервяване .

СТАНА МНОГО ВКУСНА МУСАКА ТАКА Я НАРЕКОХ:))


# 212
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КЮФТЕТА С БЯЛ СОС


Необходими продукти за кюфтетата:

500гр. телешка кайма,
1 к.ч.. много добре измит ориз,
чубрица,
1 яйце,
сол,
черен пипер,
ситно нарязан магданоз с дръжките

Горе изброените продукти омесваме много добре, оформяме кръгли кюфтета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме вода, пускаме морков, парче целина, пащърнак, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 20 мин. докато изплуват.


За соса:

80-90 г. масло,
3-4с.л. брашно,
4 жълтъка,
400г.-кисело мляко,
лимон,
щипка сол

В тиган запържваме 80-90г. масло, прибавяме 3-4 с.л. брашно и доливаме до необходимата гъстота от бульона, в който са врели кюфтета. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко, прибавяме при постоянно разбъркване към брашнения сос. Накрая подправяме с лимон и лимонова кора. Ако нямате лимон, сложете половин кафена лъжичка лимонтозу.

Поради липса на телешка кайма в магазина направих кюфтенцата със смес кайма.Станаха също много хубави.Също така в бульона където вряха кюфтенцата оставих моркова и го пасирах и с него разредих соса.






Благодаря на Гуинет за страхотната рецепта.
ИСТОЧНИК

Последна редакция: вт, 08 ное 2011, 09:51 от ЗИЧЕ

# 213
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРТОФЕН РАЗКОШ


Продукти
700гр.-кайма омесена с
1глава- кромид на ситно ,
1филия -сух хляб напоена с мляко или вода
1 -яйце
сол,
джоджен
кимион ,
чубрица,
чер пипер,


картофи според тавата ви ...да се покрие плътно един ред от долу и един ред отгоре .Режат се на дълго на дебели филийки.
масло и олио
кашкавал за настъргване

ЗАЛИВКА:
3-ЯЙЦА
1ч.ч.-кисело мляко
1ч.ч-прясно мляко
3с.л.-брашно
всичко се разбърква


ПРИГОТВЯНЕ
Картофите ги слагаме да се по запекат с мазнината ,но не нацяло.После вадим част от тях за горният пласт.Другите плътно ги нареждаме на дъното.
Разстиламе омесената кайма и слагаме останалите картофи отгоре.Запичаме на 200- 220 градуса .Когато е готово го заливаме със заливката .Пак запичаме малко и стържем кашкавал отгоре .Запича се наново до зачервяване.

Това е моя импровизация стана страхотно ястие горещо препоръчвам да опитате.


# 214
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КЮФТЕНЦА ЯХНИЯ С КАРТОФИ


ПРОДУКТИ:
500гр.-кайма смес
кимион сол 1к.ч ориз
всичко това се смесва и се правят малки топчета

6 големи-картофа на едро
1-кромид лук на ситно
1голям -морков на колелца
1-домат настърган или доматено пюре една лъжица
1/2к.ч.-олио
1к.л.-червен пипер
сол, магданоз,чер пипер на зърна
1-2лъжици-брашно за сгъстяване

ПРИГОТВЯНЕ:
Зеленчуците се задушават малко в олиото слагаме червеният пипер и се долива със вода.Когато заври водата пускаме направените топчета от каймата и добавяме подправките.Разбъркваме и оставяме да ври така докато се свари ориза в топчетата.
Разтваряме брашното във вода на каша и сипваме в яхнията да се сгъсти по ваше желание.
Накрая добавяме нарязания на ситно магданоз.



# 215
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МУСАКА


ПРОДУКТИ:
700гр-кайма смес разбита в студена вода на каша
1.500кг -картофи нарязани на купчета
1глава -кромид лук на ситно нарязан
2-домата на ситно нарязани
1голям -морков и той на ситно нарязан
1ч.л.-червен пипер
1ч.ч.-олио
кимион,чер пипер,магданоз на ситно

За заливката
500мл-прясно мляко
3-4 яйца


ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко от продуктите се слага в тава и се разбърква добре.Налива се водичка до горе но да НЕ покрива сместа.Слага се да се пече до готовност на 220градуса.
Залива се със обърканата заливка и се запича до зачервяване.

Ако искате заливката ви да е по твърда в нея добавяте малко брашно и две три супени лъжици кисело мляко.
Сервирам с кисело мляко или таратор.


# 216
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЪРЗЕЛИВИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ


ПРОДУКТИ:
смес кайма
чушки капия или други става даже и с пекани
ориз
глава -кромид лук
домати по желание
кимион ,сол,червен пипер ,чер пипер,олио....
Пиша продуктите без какво количество се слага всеки да си прецените за колко чушки трябва плънка да си направи.


Приготвяне:
Чушките се измиват и се махат дръжките.Разделям ги на две и с люспата надолу ги слагам в тавата намазана с олио .
От другите продукти правя смеската и заливам чушките като се старая да не се разместят.Отгоре нареждам плътно пак чушки само че с кората нагоре.Обилно поливам с олио и добавям вода според ориза една купа ориз две вода....и пека във фурната докато се запекат чушките отгоре.Ако прецените че водата е малко прибавете още.
Изваждам от фурната и с опаковъчно фолио завивам отгоре тавата да се до задуши ориза.
В къщи това ястие се тачи повече от нормално пълнените чушки.Става много по вкусно.
Вие може да си направите смеската по вашата си рецепта с която си пълните чушките.


# 217
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕН ПАТЛАДЖАН


ПРОДУКТИ:
2 големи -патладжана -разрязани на две
1 глава-крумид на ситно
1 -домат-на ситно
300гр -смес кайма размита с вода
1 к.ч.-ориз
малко червен пипер ,чер пипер, чубрица ,магданоз ,сол

заливка:
2 яйца
1/2 кофичка -кисело мляко
кашкавал за настъргване



ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се измиват и се реже по дължината,посоляваме патладжана, за да излезе горчивината.
С лъжичка се вади вътрешността, нарязва се на ситно и се запържва /задушава/.
Ситно нарязаните лук, домат,кайма също се запържват/задушават /.Прибавяме ориза и варим около 5 мин.
Пълним патладжана и слагаме в под маслена тавичка.Печем на силна фурна но тавата я покриваме със фолио за печене/да не съхне плънката/.
Когато е готово заливаме със заливката печем до порозовяване и стържем кашкавала ,запичаме за малко да се разтопи.


# 218
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИЛЕ В ГНЕЗДО - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
500гр-кайма смес
2 филии -хляб накиснат във вода
1 кубче -пилешки бульон натрошен
1 глава -кромид нарязан на ситно
кимион,чер пипер,
2-3 зърна -бахар смлян
2- много твърдо сварени яйца

ПРИГОТВЯНЕ:

Правим от каймата топчета и слагаме в средата свареното яйце.
Печем във фурна до готовност и украсяваме по желание ....


# 219
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЛОЗОВИ СЪРМИ - ала Зиче


ПРОДУКТИ
500гр. кайма
1ч.ч -ориз
сол ,чер пипер ,червен пипер ,магданоз ,кимион ,
1-кромид лук
олио
1-морков
1-домат
ЛОЗОВИ ЛИСТА ако са пресни се попарват с топла вода да омекнат

ПРИГОТВЯНЕ
Кромида се нарязва на ситно моркова също и се задушават в олио ..
Прибавя се нарязания домат и каймата която сме я разбъркали с 1 -ч.ч. вода
Изчакваме 5мин да се посвари и прибавяме ориза ,подправките и махаме от огъня ..
Навиваме сърми с плънката и нареждаме в глинен съд като ги навием всички сипваме обилно олио и вода да покрие сърмите.Слагаме във фурната и печем от начало на най силно после намаляме ...
Сервираме с кисело овче или краве мляко и счукан чесън с оцет

# 220
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КЮФТЕТА - ала Зиче


продукти:
500гр-кайма смес
2 филии -хляб накиснат във вода
1 кубче -пилешки бульон натрошен
1 глава -кромид нарязан на ситно
кимион,чер пипер,
2-3 зърна -бахар смлян
брашно за овалване,олио за пържене

Приготвяне:
Всичко месим като хляба не го изстискваме..
Месим към 5 мин. затваряме съда и оставяме така да престои поне два три часа..
Най добре е от вечерта да се омеси каймата.
Насичаме на топчета и овалваме в брашно/стават и с царевично брашно също много вкусни ,или в галета да се овалят/ и се пържат в нагорещено олио.
Гарнират се по желание.


# 221
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КЮФТЕТА ПО ИТАЛИАНСКИ


ПРОДУКТИ:

За кюфтенцата:
кайма ~ 500-700гр
2 с.л. галета
1 яйце
1 неголяма глава лук, нарязана на ситно
Подправки:
кориандър
риган
1/2 ч.л. сол
черен пипер
мляно чили

Сос:
2-3 с.л. зехтин
2 домата( бланширани и нарязани на дребно)
1 глава лук, нарязана наситно
3-4 скилидки чесън (нарязани наситно)
чили
3/4 ч.л. сол
риган
4-5 с.л. доматено пюре
вода
дафинов лист по желание


ПРИГОТВЯНЕ:

Смесва се всичко за каймата, оформят се немного големи топчета и се слагат в хладилника, докато се приготви соса.

Загряваме зехтина в дълбок тиган или тенджерка, слагаме лука и задушаваме около 2 минути. Добавяме нарязания чесън за още 1 минута. Сипваме нарязаните домати, солта, ригана и чилито. Задушаваме 2-3 минути. Наливаме вода и кипваме.
Добавяме пюрето от домати, пак кипваме и слагаме кюфтенцата в соса. Варим 45-50 минути. Ако соса ви се стори малко, долейте вода и сгъстете с брашно разбито във вода на кашичка.





ИЗТОЧНИК

# 222
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ГОЛИ ЛАПАДОВИ СЪРМИ - ала Зиче



ПРОДУКТИ:
лапад нарязан на ситно
300гр-кайма
1ч.ч.-ориз
1ч.ч.-домати смлени
1 глава-кромид лук ,може и пресен 3-4 стръка
1-морков на ситно
1к.ч.-олио
сол ,кимион,чер пипер.



ПРИГОТВЯНЕ:

В олиото се задушава кромида,моркова прибавят се доматите и каймата разбита в две чаши вода.прибавя се и ориза бърка се и веднага се изсипва в тава.Долива се още 1/2ч.ч. вода и няколко парчета масло.
Когато почти е готово се завива тавата със фолио и се оставя във изгасена фурна.


# 223
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПРИНЦЕСИ - ала Зиче



Каймата се омесва със сол,ким,чер пипер ,нарязан кашкавал на кубчета и вода да стане каймата по мека.
Филиите се мажат с маргарин тъничко и отгоре каймата .
Пекат се на парти грил или на фурна само горно горене.


# 224
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ



Тъй като Valentina Zurkan ни насърчи с нейното майсторство с тестото ,да месим и ние , ви предлагам едни пити които спретнах тези дни.
Тестото си е моето пухкавото ,а оформянето не е като нейното защото просто не съм стигнала нейното ниво на обработка.
Може би тостото не отговаря за тези нейните пити но домашните любимци искат само моето и аз си правя експерименти.



Продукти:

750 гр- брашно
1ч.150мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца- единият жълтък за намазване
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
1 с.л.- зехтин


Маята разтварям в хладката вода.
Омесвам с продуктите средно меко тесто.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.



Оформянето може по желание да си го направите ето от тук
аз направих така:












за средата на питата вижте ето от тук те са отделни елементи, но аз ги направих на пита.



Тука сглобена



Втасва, мажа с жълтък и поръсвам със сусам или маково семе.
тука втасала



Пече се на окуло 180 -190 градуса.

 




ИЗВИНЕТЕ МЕ ЗА БЕЗУМНО ЛОШИТЕ СНИМКИ НО ВЕЧЕР И С ТЕЛЕФОН СТАВА МАЗАЛО!:(

Една несполучлива .... мазало както казва Елексирчето.Simple Smile
Не правете така в къщи Simple Smile Макар ,че беше много вкусна.



Общи условия

Активация на акаунт