Продукти:
750 гр- брашно
1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая(7гр. суха) и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца единият жълтък за мазане го отделяме
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
2с.л.-зехтин
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтварям във хладката вода с едната лъжица захар.
Омесвам с продуктите средно меко тесто.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.
Разделям го на 4 или 6 бр.топки.Броя на топките няма значение.
Всяка се разточва на кора мажат се обилно със зехтин или масло.
Така ги слагам една върху друга като между тях е намазано с мазнината А НА ЕДНАТА ОТ ТЯХ СЛАГАМ И МАКОВО СЕМЕ.
Трябва да е на хартия за печене за да можем да го принесем след оформянето в тавата.
Пластовете режем с къдрав нож (става лесно с него)в средата на кръст.
После всяко триъгълниче на половина и стават 8 триъгълника.
Всяко триъгълниче хващаме от средата и завъртаме по часовниковата стрелка два пъти.
Така докато всичките се завият на спирали.
Слагаме във фурната завита тавата с кърпа на 50 градуса за около 1ч.
ВНИМАВАЙТЕ С ВТАСВАНЕТО ХУБАВО ДА СЕ НАДУЕ ....ВТАСВА ПО БАВНО ЗАРАДИ ЗАХАРТА.
Когато втаса мажа с жълтъка,малко прясно мляко и зехтин за да лъска.
Включвам фурната на 190 градуса и пека до готовност.
Още топла вадя от тавата и мажа с масло отгоре.
Толкова е нежна и пухкава даже и на следващият ден си е същата.
Ето за какъв памук става въпрос!
Тази рецепта си е моя и горещо ви я препоръчвам страхотна е!
Гордея се с това си тесто фук..фук...
МОЖЕ ДА СИ ОМЕСИТЕ ТЕСТОТО И ВЪВ МАШИНА ЗА ХЛЯБ.