ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 815
  • 849
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА



Продукти:

750 гр- брашно
1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая(7гр. суха) и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца единият жълтък за мазане го отделяме
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
2с.л.-зехтин


ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтварям във хладката вода с едната лъжица захар.
Омесвам с продуктите средно меко тесто.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.
Разделям го на 4 или 6 бр.топки.Броя на топките няма значение.
Всяка се разточва на кора мажат се обилно със зехтин или масло.
Така ги слагам една върху друга като между тях е намазано с мазнината А НА ЕДНАТА ОТ ТЯХ СЛАГАМ И МАКОВО СЕМЕ.
Трябва да е на хартия за печене за да можем да го принесем след оформянето в тавата.



Пластовете режем с къдрав нож (става лесно с него)в средата на кръст.



После всяко триъгълниче на половина и стават 8 триъгълника.



Всяко триъгълниче хващаме от средата и завъртаме по часовниковата стрелка два пъти.
Така докато всичките се завият на спирали.



Слагаме във фурната завита тавата с кърпа на 50 градуса за около 1ч.
ВНИМАВАЙТЕ С ВТАСВАНЕТО ХУБАВО ДА СЕ НАДУЕ ....ВТАСВА ПО БАВНО ЗАРАДИ ЗАХАРТА.
Когато втаса мажа с жълтъка,малко прясно мляко и зехтин за да лъска.



Включвам фурната на 190 градуса и пека до готовност.
Още топла вадя от тавата и мажа с масло отгоре.



Толкова е нежна и пухкава даже и на следващият ден си е същата.



Ето за какъв памук става въпрос!
Тази рецепта си е моя и горещо ви я препоръчвам страхотна е!
Гордея се с това си тесто  Heart Eyes фук..фук... Blush

МОЖЕ ДА СИ ОМЕСИТЕ ТЕСТОТО И ВЪВ МАШИНА ЗА ХЛЯБ.


# 226
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПОГАЧА - сръбски хляб


Днес реших да ви представя ПОГАЧА .сръбски хляб .
Мисля че Лабрекс беше показвала нещо подобно но не открих рецептата при нея .




ПРОДУКТИ
250 мл прясно мляко
1/2 ч. л.- сол
1 чаена лъжичка захар,
1 пакет - суха мая или 1/2 кубче жива
3-31/2 чаши брашно ако е нужно добавете още малко
100 гр маргарин /аз сложих масло/- за намазване на парчетата.
1- жълтък/аз мазах с цялото яйце/



ПРИГОТВЯНЕ

* В топло мляко, добавете солта, захарта, маята, 1-2 супени лъжици брашно, разбъркайте добре и покрийте да шупне.
*След това, добавете пресятото брашно и месете тестото да стане средно меко.
*Разделете на 13 топки
*едната топка отделяме за украса в средата на питата
*другите 12 топки ги разточваме на кръг с диаметър на чиния.
*Потапяме разточеното кръгче в разтопеното масло или маргарин и редим в подмазана с масло тава.
*Стараем се кръгчетата да се застъпват и да се получи като ветрило
*В средата слагаме едно топче и около него някакви фигурки по желание.Може и без тази украса
*Завиваме с кърпа и изчакваме да втаса тестото
*Мажем отгоре с жълтък и украсяваме с мак и сусам
*Печем на 190 градуса около половин час
*Когато я извадим веднага я махаме още гореща от тавата .

   

Аз направих двойна доза видя ми се малко тестото.
Снимките са от двойната доза.
Вкусна,пухкава и ароматна ....пък и много бърза за приготвяне .
Горещо препоръчвам!!!


ИЗТОЧНИК


# 227
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БОГАТА ПИТА ОТ ГОТОВ ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
(лученото хлебче на Йоли)


Питата е по идея на [ur=http://yoli-www.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html]ЙОЛИ[/url] вижте и нейният вариант защото, аз съм я изменила.



ЕТО МОЯТА РЕЦЕПТА
1 малка пита царевична
кашкавал
една малка бомбичка топено сирене
стопено масло+ малко зехтин
чесън
сол
черен пипер на вкус
щипка шарена сол
сусам
мак
магданоз
алуминиево фолио

   


*купих царевична питка от магазина ,готова
*нарязах я на квадрати цялата като се стараех да не прерязвах долната кора.
*сложих питата върху алуминиево фолио като краищата ги смачках и направих нещо като тавичка от него.
*така с алуминиевата "тавичка" я сложих в тавата от фурната.
*сложих във всеки прорез на едната страна дълги кашкавалени ленти.
ЕТО ТАКА



*в другите напречни прорези, сложих парчета от топеното сирене.
ЕТО ТАКА



*стопих маслото,добавих зехтинче малко, сложих в него подправките и пресован чесън.
*с лъжичка поръсих всеки процеп на нарязаният хляб до изчерпване на маслото/аз стопих едно пакетче и 2с.л. зехтин/.
*поръсих с мак и сусам и със ситно нарязаният магданоз.
ЕТО ТАКА Е ЗАВЪРШЕНА ПРЕДИ ПЕЧЕНЕ



*сложих във фурната и покрих с алуминиево холио отгоре.
*пекох на 200 градуса около 25-30мин.
*след това махнах отгоре фолиото да се запече коричката за 5-10 мин..

*ТАЗИ ПИИТА Е УНИКАЛНО ВКУСНА БЪРЗА И ЛЕСНА.На гости, ако предложите със сигурност ще оберете овациите.
*Правих я и с обикновен хляб, но тази с царевичният стана безумно вкусна.
[/color]

# 228
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТУТМАНИК - ала зиче


Подукти:
1.500кг-пресято брашно 3 пъти
1водна.ч./240мл./-хладка вода ,кубче мая и щипка сода бикарбонат
6 бр. - яйца/аз слагам 5 бр/
1с.л.-сол
6с.л.- захар
1кофичка -кисело мляко
1пакетче малко масло
2с.л.-мас
300-400гр-натрошено сирене



ПРИГОТВЯНЕ:
Омесвам с продуктите средно меко тесто.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.
Разделям го на 6 бр.топки.
Всяка се разточва на кора мажат се обилно със разтопеното масло и мас, на кората .
поръсвам сирене.
Така една върху друга ,три топки и навивам на руло и се режат на парчета.
Така процедирам и с другите три топки.
Обръщатм в подмазана тава намазана с масло като вътрешният кръг застъпва външния.
Втасва мажа с жълтък и поръсвам със сусам или маково семе.
Пече се на окуло 180 градуса.





МОЖЕ ДА СИ ОМЕСИТЕ ТЕСТОТО И ВЪВ МАШИНА ЗА ХЛЯБ.
Рецептата е голяма тъй че за тава 29-30см може два тутманика да станат.
Ако ви са много ето рецептата за половин доза.

Продукти:

750 гр- брашно 1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко

Тези на снимките са направени от половин доза.


 

# 229
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПУХКАВИ ПИТКИ


ПРОДУКТИ
1 -яйце
0,500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 ч.л. -захар
1 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
ок. 1 кг. -брашно
олио за оформяне

За намазване отгоре
1 цяло яйце
малко прясно мляко и олио
това всичко хубаво се разбива


ТАКА ПРИГОТВЯМ
Меся в машината на бързата програма.
Замесеното тесто оставяме да втаса./аз не го оставих да втасва а направо го оформих/.
Направих един дълъг фитил и нарязох на парчета и всяко парче с ръце потопени в олио оформих на топка.
Така направих всичките топчета и ги наредих в подмаслена тава.



Оставих във фурната завито тестата на 50 градуса да втаса.
Намазах с яйцето и поръсих с мак и сусам
Пекох на 180 градуса.


 

# 230
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА -с кисело мляко


ПРОДУКТИ:
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца-единият жълтък отделих за намазване
3-4 сл олио
1/2 кубче прясна мая
1/2 чл сол
1 чл захар
100 мл топла вода,в която размивам маята+мъничко захар
брашното докато се образува на хубава топка ...
...или средно меко тесто ако се меси на ръка.

ПРИГОТВЯНЕ:
Бърза програма пускам аз.. само меся с нея и я спирам.
Хубавото на това тесто е ,че няма предварително втасване.
Измесва се тестото за 14 минути по програмата,оформя се и после втасва.
Кой както желае така си я оформя,но аз правя така:разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.
Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мазнина /аз мажа с НЕ разтопен маргарин /по желание(може и сирене да се наръси).
Нарязах със нож на 7 парчета и всяко усуках три пъти и завързах на възелче.

Наредих в тавата намазана обилно с мас, масло,олио ...каквото имате .
Втасва,намазва се с жълтъка поръсвате по желание и се пече на 180 градуса.




А тази съм я направила като :
разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.
Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мазнина масло, мас /аз мажа с НЕ разтопен маргарин /по желание(може и сирене да се наръси).
Навих на руло и нарязах по на 2см резени.
В средата сложих три резена застъпвайки ги ,и около средата всички останали пак така застъпени... и се получи така..

 




ТЕСТОТО Е НА МАКС МАМА


# 231
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА


ПРОДУКТИ

1 -яйце
0,500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 ч.л. -захар
1 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
около 1 кг. -брашно
олио ,масло или маргарин за мазане на пластовете



ТАКА ПРИГОТВЯМ:
От горните продукти се замесва тесто на ръка или в машина .
Замесеното тесто оставяме да втаса./аз не го оставих да втасва а направо го оформих/.
Разделям на 3 топки и ги разточих на правоъгълници.
Първия обилно намазах с масло ,и сложих втория върху него....
И него намазах с масло,и сложих третия правоъгълник.
Така ги нарязах на 7 ивици на тясната страна.
Взимам едната лента и усуквам три пъти ,и завързвам на възелче.
Така направих всичките ленти и ги наредих в подмаслена тава.
Оставих във фурната завито тестото на 50 градуса да втаса.
Намазах с жълтък и поръсих с мак и сусам
Пекох на 180 градуса.


 

# 232
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКА „Възелчета"


ПРОДУКТИ

1 -яйце
0,500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 ч.л. -захар
1 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
ок. 1 кг. -брашно
мазнина за мазане на пластовете





ТАКА ПРИГОТВЯМ

Замесеното тесто оставяме да втаса./аз не го оставих да втасва а направо го оформих/.
Разделям на 4 топки и ги разточих на правоъгълници.
Първия обилно намазах със олио или масло ,маргарин каквото имате,и сложих втория.
И него намазах с мазнина,и сложих третия .
Намазах го с мазнина накрая сложих четвъртия правоъгълник.
Така ги нарязах на 7 ивици на тясната страна.
Взимам едната лента и усуквам три пъти ,и завързвам на възелче.
Така направих всичките ленти и ги наредих в подмаслена тава.
Оставих във фурната завито тестата на 50 градуса да втаса.
Намазах с жълтък и поръсих с мак и сусам
Пекох на 180 градуса.
Много хубаво тесто и много пухкаво ,дели се на конци.





ИЗТОЧНИК

# 233
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА ЗА БЕБЕ


Продукти:
1.500кг-пресято брашно 3 пъти
1в.ч.-хладко прясно мляко ,/може и вода/
1кофичка -кисело мляко
кубче мая и щипка сода бикарбонат
6 бр.-яйца/аз слагам 5/ единия жълтък отделяме за намазване отгоре
1с.л.-сол
6с.л.- захар
масло за мазане около 1 пакет от 125гр или маргарин




ПРИГОТВЯНЕ:
Маятя се разтваря във прясното мляко със щипка сода.
Прави се кладенче всички продукти в него и се меси да се събере тестото.
Удря се в масата 100 пъти докато се получи меко тесто.
Можете и в хлебопекарнята да я омесите но на два пъти че е много тестото.Оставя се да втаса. / аз направо правя топките и само втасва преди да се пече/
Пак се меси и се разделя на 1 голяма и 1 по- малка топка.
Голямата топка се разделя на 3 и всяка се разточва на кора мажат се със масло слагам една върху друга и в хубаво на маслената тава,да я покрие...Тавата е 30см диаметър....
По малката топка се навива на руло и се реже на парчета и се обръща в краищата на тавата върху поставеното гладко тесто .С пръсти претискаме покрай обърнатите парчета да могат да изпъкнат.
ОФОРМЯНЕТО ВСЕКИ МОЖЕ ПО ЖЕЛАНИЕ ДА СИ ГО НАПРАВИ.
Втасва и се пече на около 180 градуса.
Тестото е много хубаво и за тутманик.

За фигурките се меси твърдо тесто от брашно и вода.
Оцветявате със сладкарска боя и правите фигурки по желание.



 


# 234
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА НА БАЛОНЧЕТА


ПРОДУКТИ:

1 и 1/3ч.ч прясно мляко- стайна температура 27градуса С(може половината да е прясно мляко, половината вода)
1- яйце
2с.л- олио
1с.л -захар
2ч.л -сол
4 ч.ч.- пресято брашно
2 ч.л- мая
1ч.ч- настърган кашкавал
4с.л.- разтопено масло
1ч.л.- чубрица
1/3ч.ч- нарязан на ситно магданоз


ПРИГОТВЯНЕ:
*Поставете първите 7 продукта в машината за хляб и изберете програма за тесто.
10 минути преди да свърши цикъла месене прибавете и кашкавала.
*След като програмата свърши, извадете втасалото тесто от кошничката на машината и разделете на 56 части и оформете малки топки.
*Смесете маслото, чубрицата и магданоза в малка купа.
*Намеслете кръгла форма за печене с размери около 22см.
*Всяко топче от тестото оваляйте в сместа от маслото и подправките и поставете топчетата в тавата на два реда, като втория ред топчета между тези от първия, а не точно едно върху друго.
*Покрива се и се оставя на топло да втяса около 45-60- минути или докато увеличи двойно обема си.
*Фурната се загрява до 190 С(375Ф).
*Пече се около 30-35 мин. или докато придобие златист цвят.
*Веднага се изважда от формата и се оставя за около 30 минути върху решетка.


   


ИЗТОЧНИК

# 235
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА за помен


Питата я правих за помена на баща ми стана много  хубава.... една педя висока и много вкусна.
Сигурно СЕ ПОЛУЧИ защото я правих с много любов за него.


ПРОДУКТИ
4 -яйца,
500 мл -пр. мляко,
4 с.л -олио,/аз слагам 6с.л./
1 с.л -сол,
1 с.л- захар,
1- кубче мая,
1.200 гр- брашно
200гр.- масло за обилно намазване между пластовете и тавата





ПРИГОТВЯНЕ:

Меся я в хлебопекарната на два пъти иначе на ръка си я меся наведнъж.
Слагам го в съд или на плота където меся и го завивам и оставям да втасва на топло.
След като удвои обема си тестото го прегъвам няколко пъти да влезна въздух във него.
Част от тестото правя на 5 фитила и плета плетеница,на която подвивам с пръсти навътре краищата и, и става на топка и слагам в средата на намаслената тава.
 Околовръст 3 топки ги разточих на дълго намазах обилно и сложих една върху друга и ги усуках сложих така че да покрие празното пространство около плетеницата в средата.
В не много голяма по диаметър около 30см тенджера, но висока се нарежда .
 Като втаса,мажа с яйце и украсявам по желание.



 Пека на 180 гр около 1 час .

Тази украса е от брашно и вода и съм направила розички, листенца,пиленцата, кръста...
Само от брашно и вода се меси тесто... МАЛКО ПО ТВЪРДИЧКО ДА МОЖЕ ДА СЕ ОФОРМЯТ ПО ЛЕСНО и да се правят фигурките.
Като втаса питката и тогава ги сложих да не потънат при втасването.
Значи първо я мажа с яйцето после я украсявам с фигурките.... те се залепват и остават там където съм ги сложила ,не се мажат с нищо и остават бели.



Това е друга пита с половин доза направена по същата рецепта.


# 236
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ВЕНЕЦ ОТ КИФЛИЧКИ


ПРОДУКТИ:
1 пакетче -суха мая д-р Йоткер (18-20 г прясна)
1с.л. -захар
1/2 с.л.- сол
1 -яйце
3 с.л.- олио
1 ч.ч. -прясно мляко(леко затоплено на котлона)
брашно за меко тесто

около 50 г разтопено краве масло
натрошено сирене,може и с колбас,

ПРИГОТВЯНЕ:

В дълбока купа сипваме около 1 ч.ч. брашно.Прибавяме сухите и мокрите съставки.Забъркваме нещо като еднородна каша.
Постепенно добавяме и още брашно,като бъркаме,а после и месим...
Замесваме меко тесто.
Разделяме го на 2 части.
Всяка част разточваме на кръг.
Единия кръг намазваме с разтопеното масло и поръсваме с натрошеното сирене.
Отгоре слагаме другия кръг.
Разточваме кръговете заедно още малко.
Разрязваме ги на 12 триъгълника.
Завиваме ги на кифлички от тъпата към острата част.
Редим кифличките една до друга във форма с дупка(като за кекс).
Оставяме ги да втасат много хубаво(да увеличат обема поне 2 пъти).
За да ускоря втасването ги слагам в печката на 40 градуса.



Увеличаваме фурната до 180 градуса и печем до готовност.
Още горещата питка намазваме с краве масло и след като попие малко,я увиваме в кърпа.




ИЗТОЧНИК

# 237
  • Пловдив
  • Мнения: 614



ПРОДУКТИ
2 -яйца,
250 мл -пр. мляко,
2 с.л -олио,/аз слагам 3с.л./
1/2 с.л -сол,
1/2 с.л- захар,
половин кубче мая,
600 гр брашно

200гр.- масло за обилно намазване между пластовете и тавата

ПРИГОТВЯНЕ:
Меся я в хлебопекарната, но понеже е голяма питката, то за едното зареждане трябват:ГОРНИТЕ ПРОДУКТИ...
Не чакам да втаса, вадя тестото и пускам още една такава доза, като останат 5 мин до края на месенето, прибавям първото тесто, за да се смесят двете, малко се зори машината, затова може и на ръка. Отново спирам втасването, защото е много тестото, прехвърлям го в друг съд и втасва на топло. След това разделям на 3, разточвам ги на кора, всяка мажа обилно с масло, нареждам една в/у друга и режа на 16 парчета, навивам ги на кифлички. 3 от тях слагам в средата ,останалите околовръст в не много голяма по диаметър тенджера, но висока. Като втаса,мажа с яйце и ръся със сусам. Пека на 180 гр около 1 час .




ИЗТОЧНИК

# 238
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ - ала Зиче


ПРОДУКТИ
1.500кг-пресято брашно 3 пъти
1водна.ч./240мл./-хладка вода ,кубче мая и щипка сода бикарбонат
6 бр. /аз слагам 5 бр/
1с.л.-сол
6с.л.- захар
1кофичка -кисело мляко

ПРИГОТВЯНЕ:

Прави се кладенче всички продукти в него и се меси да се събере тестото.
Удря се в масата 100 пъти докато се получи меко тесто.
Оставя се да втаса. / аз направо правя топките и само втасва преди да се пече/ Пак се меси и се оформят питки слагат се
в подмазана тава с масло ,маргарин ,олио.
Втасва и се пече на окуло 200- 220градуса.

Тестото може да се бърка и в хлебопекарна!!!
РЕЦЕПТАТА Е ГОЛЯМА И АКО ИСКАТЕ ПО МАЛКА ДОЗА РАЗДЕЛЕТЕ ПРОДУКТИТЕ НА ДВЕ!!!

ТОВА СА ДРУГИ  ПИТКИ ОТ СЪЩОТО ТЕСТО.....


# 239
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТА - ала Зиче


Продукти:
750 гр- брашно 1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
сусам

приготвяне:
Омесвам с продуктите средно меко тесто.Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.Разделям го на 6 бр.топки.Всяка се разточва на кора мажат се със маргарин,масло,даже понякога слагам мас, на кората .
Така една върху друга ,докато топките свършат , навиват се на руло и се режат на парчета и се обръщат в подмазана тава с масло ,маргарин ,олио.Втасва и се пече на около 180-200градуса.
КОГАТО ИСКАТЕ ПИТАТА ДА ВИ Е ВИСОКА И ГОЛЯМА НАПРАВЕТЕ ДВОЙНА ДОЗА.


Общи условия

Активация на акаунт