ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 872
  • 849
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ИЗВОРСКА САЛАТА


Видях тази салата в блога на ЗОРИ
МММММ ...фантазия ви казвам който харесва праз лук.
 ЗОРИ благодаря ти за хубавата рецепта стана ни любима.



Необходимите продукти:

3 бр.-твърдо сварени яйца
120 гр.- праз лук
20 -бр.маслини без костилки(аз нарязах обикновенни)
сол
чубрица
2 с.л. - ябълков оцет
2 с.л.- зехтин



ПРИГОТВЯНЕ
*Нарежете лука на ситно, посолете и залейте с оцета и зехтина.
*Разбъркайте добре, прибавете и нарязаните яйца и маслини, подправете с чубрицата, хомегенизирайте.
*Трябва да престои няколко часа преди консумация, за да смесят вкусовете.


# 316
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Хляб без месене на Йоли


ДЕСИ ме провокира с нейното хлебче направено по рецептата на Йоли и аз като съм луда на тема теста се запретнах вечерта късно в 20ч да меся ,че за сутринта нямаше да имам хляб.
Получи се много пухкав и не ронлив хляб.
Едвам снимах направо на скарите докато отдъхваха ,защото лакомниците в къщи стояха и душаха като кученца около хляба.
Пак ме извинете за кофтито снимки но това е положението при нас.Simple Smile))




Продукти:

15гр.- прясна мая
1ч.ч.- хладка вода
2с.л.- олио
1ч.л.- захар
1ч.л.- сол
брашно колкото поеме

семена по избор

Приготвяне

*Маята и захарта се разтварят във водата и към тях се прибавя олиото и солта.
*Изсипете в купа и постепенно започенете да прибавяте брашното като непрекъснато бъркате с лъжица.
*Добавяте брашно докато получите много гъсто лепкаво тесто. След като усетите, че вече трудно се бърка с лъжицата тестото е готово.
*Намажете с мазнина малка правоъгълна кексова форма и поръсете обилно стените и със семена по ваш избор.
*Изсипете тестото във формата и оставете да втаса докато удвои обема си.
*Хлебчето се пече 20 минути в предварително загрята фурна на 200 С.


# 317
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РЕЧЕЛ ОТ ТИКВА, ДЮЛЯ И ЯБЪЛКА - ала зиче


Тъй като имах продуктите и не знаех какво да ги правя ,търсих рецепти в Гугъл с тези плодове и нищо не открих ,и реших да пробвам .
Когато започна да се пече такъв невероятен аромат се изпълни къщата ,че нямах търпение да стане и да го опитам.
Още топъл го нападнахме и не мога да ви опиша какъв вкус, каква наслада за сетивата е.
Малката доза която направих за опит вече я няма. Simple Smile)
Сега ще направя и голяма доза, защото наистина си заслужава,и няма такъв вкус на сладко ,който на тези години да съм опитвала .
Плодовете се напълниха отвътре със сиропа а отвън коричката остана леко твърда .Когато го здъвчеш в устата ти се пука сок и желе от плода.
Трите аромата така се допълниха ,че стана истински еликсир.
Ето и как го направих макар ,че не мога да дам някакви мерки за плодовете.
Правете го на око както и аз направих. Simple Smile))




ПРОДУКТИ
тиква нарязана на едри парчета
дюли обелена и нарязана на кубчета
ябълки обелени и нарязани на полумесеци


за сиропа
захар и вода 1:1 една купа захар - една купа вода



ПРИГОТВЯНЕ
*Сиропа го възвираме в тенджера и го варих докато се сгъсти.
*Нарязаните плодове ги слагам в тава обърквам ги хубаво и поливам със сиропа.
*Сложих тавата във фурната , включих на 230 градуса.
*Пекох докато започне да стават балончета около 30мин.



*Извадих и още горещо налях във буркани.
*Затворих бурканите и оставих да изстинат.



*****НЕВЕРОЯТЕН ,АРОМАТЕН И ВКУСЕН РЕЧЕЛ СЕ ПОЛУЧИ!
ГОРЕЩО ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ТАЗИ РЕЦЕПТА!*****


   

# 318
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕНИ ТИКВЕНИ РИНГОВЕ и пекана дюля


Аз пак съм на вълна тиква ,дюля,ябълка...
Така е в къщи до втръсване.  Simple Smile



ПРОДУКТИ
тиква цигулка
дюли обелена и нарязана
ябълки обелени и нарязани
орехи
кафява захар ,
канела , пудра захар за поръсване
карамфил по желание

ПРИГОТВЯНЕ*Тиквата измих хубаво и нарязах на шайби без да я беля така ,че там където са били семките да остане празен кръг,горната плътна част я сварих.
*Ринговете сложих в тава и в средата на празната част наредих нарязаните дюля и ябълка.



*Поръсих обилно с кафява захар (може и с бяла -кристална)
*Сипах 1 чаша вода и покрих със алуминиево фолио.
*Пекох на 220 градуса около 30 мин.
* Махнах фолиото, поръсих със едро счукани орехи и пак сложих да се запече
*Трябва водата да започне да се карамелизира и тогава е готово
*Сервирайте леко поръсено с канела ,смлян карамфил и пудра захар



*А може и чисто само с орехите да си остане.



За проба направих и дюля

ПЕКАНА ДЮЛЯ

*Дюлята я измих хубаво, да и се махне мъхчето от кората.
*Разрязах на две и отстраних семенната част.
*Нарязах върху нея на ситно ябълка и тиква.
*Пекох заедно с тиквените рингове.

 


*******Много подходящо за Бъдни вечер ,ефектно и вкусно.*******



# 319
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Шоколадови бонбони с орехи и смокини


ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН!!!
Тази рецепта за страхотните бонбони благодаря на Мъхчето ,че я видях при нея и на ЖАНИ ,че ни предложи тази безумно хубава рецепта.

ЧЕРПЯ ВИ ЗА МОЯТ СИН НИКОЛА ЗА ИМЕННИЯТ МУ ДЕН ДНЕС!
Да ни е жив и здрав!
Бъди все такъв добър човек сине мой.
ОБИЧАМЕ ТЕ!!!




ПРОДУКТИ:
24 сухи смокини “Каламата”
8 супени лъжици захар с връх
250 гр. орехови ядки
300гр. шоколадова кувертура (или 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален)
1 с.л. бутер и при нужда няколко лъжици кондензирано мляко, за да се втечни кувертурата.

   

ПРИГОТВЯНЕ:
Смокините и захарта се слагат в тенджерка и се долива вода, колкото да се покрият с около 1-2 пръста отгоре.
Тенджерката се покрива с капак и се вари продължително време на тих огън (около 50 мин), докато водата се сгъсти на сироп, а смокините омекнат и набъбнат максимално. Снемат се от огъня.
Оставят да престоят една нощ заедно със сиропа и на следващият ден се прецеждат.

 

Орехите се запичат на фурна за 10 мин на 150С. (АЗ СОРОВИ ГИ СЛОЖИХ)
С помоща на ножче се прави малък отвор в долния край на всяка смокиня и се напълва плътно с орехи.
Притискаме отвора с пръсти и да придаваме кръгла форма на смокините.
Кувертура се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и при нужда се добавя малко кондензирано мляко за да се разреди.

Смокините се потопяват една по една в разтопения шоколад и се подреждат върху повърхност покрита с прозрачно фолио или пергаментова хартия.
Украсяваме с помощта на вилица, която потопяваме в разтопен шоколад и разтичаме върху бонбоните.



Когато леко постегне кувертурата може да ги оваляте в цветни кокосови стърготини, какао, или счукани орехи, или да си ги оставите така само със шоколада.
Оставяме да се стегнат на хладно място.
На следващия ден увиваме в станиол.



Използвайте качествен шоколад. От неговия вкус зависи вкуса на бонбоните. За покритието използвах 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален.

# 320
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ


Тази рецепта е на нашето КАТЕ, която всеки ден ни дарява с невероятни рецепти за хляб.
Уникална е рецептата ,а коричките едни хрупкави станаха ОХХХХ... , от вътре направо като памук.



Когато започнах да ги пека така се надуха, че щяха да излезнат от тавата.Simple Smile)) Красива гледта........
За вкуса няма да ви разказвам ,щом единият хляб изчезна още парещ.
БЛАГОДАРЯ ТИ КАТЕ ЗА СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА!!!
ОБИЧАМ ТЕ МОМИЧЕ!!!


ПРОДУКТИ
115 гр.царевично брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин,.
250 мл.вода
1 пак. суха мая 7 гр.
1 к.л. захар
брашно до меко тесто-да не лепне много



ПРИГОТВЯНЕ
*Всичко се смесва,разбърква се хубаво ,тестото се намазнява от всички страни,слага се в купа завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло 40 мин.-аз слагам на 40-50 градуса фурната и завито с кърпа тестото.
*С ръце оформете втасалото тесто на правоъгълник,леко го намазнявам и го завийте като руло,като оставите ръба отдолу.
*Поставете го в тава с пекарска хартия,поръсена с двата вида брашно.
*Завийте го и оставете да втаса отново за един час.
*Загрейте фурната на 180 градуса.
*Направете разрез по средата,по дължина на хлебчето.
*Сложете тавичка с топла вода,на дъното на фурната,а малко над нея почти на най-горна решетка,поставете тавичката с хлебчето.(Аз пекох без вода и пак резултата беше страхотен)
*Печете 30-40 мин.Охладете на решетка.


# 321
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЕКИЦИ ПАНДЕЛКИ и домашен хляб


ТАЗИ РЕЦЕПТА Е ЗА ХЛЯБ аз отделих част от нея за мекици и се получиха невероятно вкусни мекичени панделки.
Рецептата е голяма тъй ,че преценете дали да я намалите на половина като яйцето може и да не се слага, ако само мекици правите,или си направете цялата доза за пухкав хляб и мекици.


ПРОДУКТИ:
1 яйце
600 мл.- вода
1 с.л. -сол
1 ч.л.- захар
1 с.л.- олио
1 с.л.- оцет
30 гр.- мая аз сложих цяло кубче
1,300 кг. брашно
ОЛИО ЗА ПЪРЖЕНЕ



ПРИГОТВЯНЕ:
*От всичките тези продукти замесих средно меко тесто.
*Втаса завито за 20 мин докато увеличи обема си.
*Половината от тестото разточих и нарязах на правоъгълници.



*Всеки правоъгълник завих да се получи панделка.
*Така ги пържих в сгорещено олио.
*Поръсих с пудра захар.
*Хубави са топли да се консумират.





За хляба процедирах така:
*След това оформих върху брашно 1 хляб от останалото тесто.
*Сложих върху хартия в тава и оставих да втаса завит още 20 мин.
*Пекох на 180 градуса.



С едно месене две неща направих.Simple Smile)

# 322
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЗЕЛЕНЧУКОВ ПЛЕТЕН ПИРОГ И ЗЕЛЕНЧУКОВ ХЛЯБ


ПРОДУКТИ

1 -яйце
0,500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 ч.л. -захар
1 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
ок. 1 кг. -брашно
мазнина за мазане на пластовете

за намазване отгоре

1 яйце за намазване
1с.л.-зехтин
1с.л.-прясно мляко
кашкавал настърган за хляба


ЗА ПЛЪНКАТА
1 кренвирш на лентички нарязан
1 морков настърган
1 зелена чушка на лентички нарязана
1 пекана чушка на лентички нарязана
5 гъби нарязани
масло за задушаване
кашкавал настърган


ПРИГОТВЯНЕ
*Млякото го затоплих и сложих маята да се разтвори в него.
*Замесих тестото от горе изброените продукти
*Замесеното тесто оставих в машината да втаса докато нарежа зеленчуците ,ако месите на ръка го завийте с кърпа.

Приготвяне на плънката




*Нарязаните гъби ги задуших в маслото и когато почти са готови прибавих останалите зеленчуци за около 2-3 минутки.
*Махнах от огъня и оставих да отдъхне.
*( ОТДЕЛИХ  от  плънката две лъжици за хляба)

*Тестото го разделих на две.


*Едната част я разстлах с пръсти на правоъгълник върху хартия за печене за да може лесно да се сложи после в тавата ,намазах тестото с маргарин и сложих плънката в средата и поръсих с кашкавала.
*С нож нарязах тестото от страни на ленти
*Започнах да сплитам лентичките една върху друга ту от едната ту от другата страна.
*Получи се плитка
*Взех заедно с хартията готовият пирог и го преместих в тавата от печката ,като го сложих плътно на единият край.
ЕТО ТУКА Е ПОКАЗАНО НА ВИДЕО ОФОРМЯНЕТО на




Другата част от тестото направих на хляб





*Двете лъжици от плънката ги сложих в тестото за хляба и премесих за да се смеси плънката навсякъде.
*Оформих дълъг хляб и поставих в другият край на  тавата до пирога .
*Завих с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втасат.
*Разбих яйцето и към него прибавих 1с.л. зехтин и 1с.л.-прясно мляко, и намазах втасалите пирог и хляб.
*Увеличих фурната на 190 градуса и пекох до готовност

*****Безумно вкусни станаха ,горещо ви препоръчвам !!!******
[/b]

# 323
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БРОКОЛИ,КАРФИОЛ И МОРКОВИ


ПРОДУКТИ
броколи
карфиол
3-моркова
сирене натрошено
галета
кашкавал за настъргване


за заливка
2с.л.-брашно
прясно мляко
1/2пакетче масло
3-4 триъгълничета топено сирене
сол.подправки чер пипер и магданоз
2- 3- яйца



ПРИГОТВЯНЕ
Накъсах броколите и карфиола на розички и нарязаните на колелца моркови , ги сварих за 5 минути в подсолена вода.



Изсипах в тавичка и прибавих и сиренето.
Маслото разтопих в тенджерка и добавих брашното да се позапържи.
Махнах от огъня и прибавих прясно мляко да стане рядка кашица .
Сложих на огъня и бърках непрекъснато като прибавих и топеното сирене.
Бърках докато пушеното сиренето се стопи.
Махнах от огъня и чукнах яйцата и разбърках хубаво.
Залях зеленчуците и поръсих отгоре с галета.
Пекох докато се сгъсти заливката.
Настъргах малко кашкавал отгоре и пак запекох.



# 324
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЧУШКОВА МАНДЖА


Ще ви предложа една много вкусна и бърза манджа.
Лабрекс я беше направила ,а източника е Анджелина.

ПРОДУКТИ
чушки зелени аз сложих червени такива имах
две лъжици брашно,
чер пипер,
сол,
магданоз,
по желание пресован чесън.

ПРИГОТВЯНЕ
*Чушки се измиват, почистват от семената и се нарязват на парчета.
*Запържват се в сгорещено олио до омекване.
*Махат се от котлона.
*Прибавят се две лъжици брашно, чер пипер, сол, магданоз, по желание пресован чесън. *Налива се прясно мляко, количеството зависи от гъстотата на соса,
*Доварява се 15 мин. като се бърка от време на време.


 

# 325
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕНИ КАМБИ С КУС-КУС


Продукти:
6 средни камби
1 филия сух хляб

За плънката:
200 гр.- Кус-кус
100 гр.- сирене
1 глава -кромид лук
2 скилидки- чесън
3-4 стръка -магданоз
1 стрък -целина
2-3 с. л. -зехтин
2 кубчета -пилешки бульон




Начин на приготвяне:
* Кус куса се сварява в посолена вода за около 8-10 минути.
*Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се запържват в предварително загрятата мазнина.
* Целината и магданозът се наситнява и се изсипват при запържения лук. Разбъркват се. Пържат се 1-2 минути, на умерен огън.
*Стрива се едно кубче бульон и се налива 1 черпак от водата, в която се вари кус куса.
*След това се изсипва прецеденият кус кус. Запържват се за кратко.
* Камбите се почистват от семето, като капачетата им се запазват./Аз не използвах капачета/
* Сиренето се изплаква с вода и се настъргва в кус куса.
*Камбите се напълват с готовата плънка.
* Нареждат се в подходяща тава.
* Върху всяка се натрошава по малко хляб.
*капнах зехтин върху всяка камба така ,че хляба да се напои.
*Налива се вода, която да стига до 1/3 на камбите. В нея се стрива още едно кубче бульон.
* Камбите се затварят с капачетата си.
*Пекат се в предварително загрята на 180С фурна, около 45 минути.
*10 минути преди камбите да са готови, капачетата се отстраняват, за да се запече и плънката.
* Щом са готови се сервират, като капачетата им се поставят отгоре.


 

Рецептата съм я записала от предаването на Иван Звездев.

# 326
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПАТЛАДЖАН С КРУТОНИ


Ето и продуктите......

1бр-патладжани
използвах ето такъв кръгъл ,че не горчи и не е нужно изкисване....



домати настъргани колкото повече по добре
1 глава-кромид нарязан
1 голям морков на кръгчета
сол ,чер пипер,
3-4 скилидки- чесън ,
олио или зехтин
2филийки- хляб нарязани на кубчета и изпекани да станат на крутони
2бр - дафинов лист

така приготвих

*Обелвам патладжана на 4 места (ивици).
*Нарязвам го на кръгчета дебели по 2 см.
*Посолявам, изцеждам и редя на намазаното с олио дъно на тавата.
*Отгоре посипвам с нарязаният кромид и морковите.
*Заливам с настърганите домати, сол,малко млян черен пипер, чесън на скилидки или нарязан , дафиновият лист.
*Пекох във фурната на 200 градуса ,докато се изпари водата и се сгъсти!
*Извадих и наръсих крутоните отгоре и леко притиснах да влезнат навътре.



*Лесно и много вкусно .
Който обича,може да добави накрая и пресен магданоз!


# 327
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА


ПРОДУКТИ
картофи
3-4- яйца
100гр- сирене
сол,магданоз,копър,чер пипер
олио за пържене


ПРИГОТВЯНЕ
*Картофите обелих и нарязах на едро,сложих вода и посолих.
*Сварих, и оцедих от водата.
*Намачках.
*Прибавих сиренето, жълтъците и подправките.
*Разбърках с лъжица.
*Оформих кюфтенцата и потопих във разбитите белтъци.
*Пържих в повечко сгорещено олио.
*Позапържих ги повечко но в къщи така ги харесват с хрупкава коричка.Simple Smile


   

# 328
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРТОФЕНО ПЮРЕ СЪС СИРЕНЕ


ПРИГОТВЯНЕ
картофи
100гр сирене
сол,магданоз,копър,чер пипер
50 гр. масло

ПРИГОТВЯНЕ
*Картофите обелих и нарязах на едро,сложих вода и посолих.
*Сварих, и оцедих от водата.
*Намачках и прибавих маслото и сол ако е необходимо.
*С пасатор започнах да пасирам за да стане гладка смес./Този път само го намачках хубаво не го пасирах./
*Прибавих сиренето и подправките.
*Разбърках с лъжица.

Да ви е сладко!


# 329
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Патладжан ветрило


По идея на пеп-4о
сътворих това ветрило.Тъй като имах само един патладжан, кромид,домат и импровизирах.
ето го и него малко припечен но така се яде в къщи.

1- патладжан,
1- кромид,
1-домат
кашкавал за настъргване отгоре
сол ,чер пипер,зехтин ,чесънче



Патладжана го нарязах на ветрило но не до края.
По между пластовете му осолих и сложих домат на колелца,и кромида на колелца.
Отново посолих малко и поръсих с чер пипер и зехтин.
Набучих във всеки разрез и по една скилидка чесън.
Така пекох като малко водичка сложих в йена глас тавичка захлупено ,че малко пръска.
Когато вече се припече и беше готово настъргах отгоре кашкавала и пак запекох.
Стана вкусно но аз съм от тези които могат да си хапват патладжан по всяко време.
Вие ако сте от тези които обичат патладжан ,ще ви хареса.


Общи условия

Активация на акаунт