ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 815
  • 849
  •   2
Отговори
# 375
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ГЮВЕЧ С МЕСО


ПРОДУКТИ
1 опаковка- замразен гювеч
предварително сварено месо /пилешко или телешко/
2с.л. ЕЛДА
1 -морков нарязан
1-връзка пресен кромид
1с.л.-зехтин
сол,чер пипер ,чубрица

Всичките продукти ги объркваме и печем в подходяща тавичка до готовност
Заливаме с тази залевка:
100гр-обезмаслена извара
1к.ч.прясно обезмаслено мляко
1к.ч.-кисело обезмаслено мляко
3 белтъка
Връщаме във фурната докато се запече.

# 376
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно*ДЕСЕРТ


ПРОДУКТИ:
1кофичка кисело мляко
1 пак.-желатин
1ч.л.- течен подсладител
4-5 -ягади



ПРИГОТВЯНЕ
Желатина с малко вода разтопявам на водна баня.
С тънка струя изсипвам в киселото мляко при непрекъснато бъркане.
Добавям и подсладителя и нарязани на кубчета ягоди и пак разбърквам хубаво.
Разливам във купички или формички и слагам в хладилника да се желира.
Вадя от формата и горнирам с ягоди.



# 377
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословна* ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО


ПРОДУКТИ:
1кофичка кисело мляко
1 пак.-желатин
1ч.л.- течен подсладител
1с.л.мед

ПРИГОТВЯНЕ
Желатина с малко вода се разтопява на водна баня.
С тънка струя се изсипва в киселото мляко при непрекъснато бъркане.
Добавяме и подсладителя и пак разбъркваме хубаво.
Разливаме във купички или формички и слагаме в хладилника да се желира.
Преди консумиране поливаме с лъжица мед.


# 378
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ЯХНИЯ ГРАХ С МЕСО


ПРОДУКТИ:
1кутийка -грах
1 -морков
месо пилешко, свинско,телешко предварително сварено
2-скилитки чесън
1 връзка-пресен кромид
магданоз,сол
1с.л.-зехтин
1-домат настърган

ПРИГОТВЯНЕ:
Кромида ,зехтина,моркова и домата ги задушавам с малко вода за 5мин.
Прибавям и месото, солта, граха,чесъна,1ч.ч.вода и оставям да ври на тих огън до готовност.


# 379
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословна* ЗАПЕКАНКА С ТИКВИЧКИ


ПРОДУКТИ:
2-Тиквички настъргани
3-белтъка
120гр-извара
1/2-кофичка -кисело мляко
1с.л.-зехтин
сол,чер пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките настъргани ги изцеждаме малко с ръце и прибавяме останалите продукти.
Разбъркваме добре сместа и изсипваме в иена глас тавичка.
Запичаме до готовност.
По желание може да се настърже малко кашкавал.


# 380
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ЕЛДА С ГЪБИ


Гъбите ги измих и нарязах и сложих в дълбок тиган с 1с.л. зехтин и 1 ч.ч. вода да се задушат с капак отгоре.
Елдата/греча/ 1ч.ч я измих и добавих към готовите гъби като прибавих малко сол ,черен пипер .
Разбърках хубаво и добавих 2ч.ч вода и захлупих тигана и на много бавен огън сварих докато Елдата е готова.
С елдата се процедира както със ориз.




# 381
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* КЮФТЕТА


Омесвам си каймата/смес с повече телешка/
В тази рецепта сварих 3с.л. ЕЛДА и смесих каймата с нея , с лук,подправки(черен пипер,чубрица или кимион),
оставих малко да се овкуси......
Оформям кюфтета и пека върху намазнена хартия за печене(в тава)....



   

# 382
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* КЮФТЕТА С ДОМАТЕН СОС


Омесвам си каймата/смес с повече телешка/В тази рецепта сварих 3с.л. ЕЛДА и смесих каймата с нея , с лук,подправки(черен пипер,чубрица или кимион),
1 настъргана тиквичка(за да не става сбита каймата)......оставям малко да се овкуси......

Оформям кюфтета и пека върху намазнена хартия за печене(в тава)....
После си направих доматен сос отделно
и меже кюфтетата да клокнат малко в него за да попият и да се овкусят.
Доматения сос слагам настъргани домати ,морков,лук,чесън,дафинов лист и няколко зърна бахар.



 

# 383
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ЗАПЕКАНКА С ТИКВИЧКИ И КАЙМА


Тиквичките нарязани на купчета или на филийки(леко ги бланширам)
После редя тиквички,сирене,копър,може и пилешко или кайма
Сложих малко зехтин -1с.л.
Накрая залях с кисело мляко,белтъци-3 бр. и малко настърган кашкавал.
После сервираш с лъжичка кисело мляко ....може и с чесън.



# 384
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ИЗВАРА С ДОМАТ


Тази салатка много ми допадна стана много вкусна.
1-домат нарязан на кубчета
1ч.ч-извара
1стрък -пресен кромид или чесън каквото имате -нарязан на ситно
сол,чер пипер
5-6 маслини
1л-лютеница за декорация но може и без нея защото има в съставките си захар. Има диетични лютеници слагайте от нея.



# 385
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ЗЕЛЕНА САЛАТА


ЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА.


Зелена салата с домати, маруля, репички, кромид лук,зехтин ,сол,балсамико.


# 386
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ЯХНИЯ ОТ ПРЕСЕН КРОМИД


1-с.л. зехтин 5-6 връзки пресен кромид нарязах в тенджерата .
1 -морков също нарязан на полумесеци,
1 -домат настърган
3-пилешки крилца като кожата я одрах че там има много мазнини
1ч.л. червен пипер
1 дафинов лист,
черно пиперче,сол

В тенджерката сипах зехтина и една чаша вода. Добавих кромида, моркова,домата,и задуших за 5 мин. Добавих и останалите продукти и оставих да ври на тих огън до готовност на месото.


# 387
  • Пловдив
  • Мнения: 614
***здравословна диета*** КОПРИВА ,ЛАПАД И ПИЛЕ ЗАПЕКАНКА


Тъй като имам проблем със холестерола , триглицериди и повишена захар в кръвта минавам на диета за да сваля тези показатели и наднормено то тегло. За това реших да публикувам всичко което ще си приготвям за себе си , за да ПОМОГНА И НА НЯКОЙ ДРУГ С МОИТЕ ПРОБЛЕМИ! Ето например днес какво направих .Метнах се на колелото и отидох извън града и си набрах лапад и коприва.

Миии.. сега как да я приготвя?- с разрешените ми продукти за консумация....те са млечни,...пекани меса без мазнина ,зехтин за готвене и салатите ,...риба и морски дарове,..дреболии,...само белтък на яйцето,... зеленчуци всички /без картофи / приготвени на салата или задушени ,пекани,..... Та това е като продукти които мога да използвам ... Веднага се допитах до моя най близка приятелка TheNMaster всички я познават в готварските теми на БГ МАММА... ТЯ ЩЕ МИ Е ПЪТЕВОДИТЕЛ И СЪВЕТНИКА ЗА ТОВА КАКВО ДА СИ ПРИГОТВЯ... Та за днес е това предложението НИ!

Задуших си зеленията с една връзка зелен лук един малък морков без мазнина,а с малко водичка. Изсипах в тавичка1 с.л. зехтин.... Сложих сирене /може и извара/ и разбърках. Отгоре залях с разбити белтъци /3бр/ и 1 кисело мляко.... Запекох и готово.... Може да добавите и сварено пилешко месо. Аз днес добавих...стана невероятно вкусно нещо.


 

# 388
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕН ЧЕРВЕН ЛУК ала зиче



Бях правила един пълнен кромид преди време и пак нещо ми се завъртя из главата да направя нещо подобно,че беше много вкусен.
Исках да е по различно и ефектно.
Видях какви продукти имам и .... обрах от хладилника неща ,ей така дето никой не ги изяждаше.
От нищо, нещо се получи, много хубави станаха червените кромиди.Наръсеният кашкавал с галета отгоре стана суперски,а поляти със сладко кисел сос и мойонеза мммммм..., абе опитайте голяма вкусотия ще си хапнете.


ПРОДУКТИ за 5-6 големи глави кромид
(колкото са по големи по хубаво се работи с тях и плънката ще ви стигне да ги напълните)
5-6 -големи глави червен кромид
1- морков настърган
1 - биренка на кубчета (може да заместите с друго)
две резенчета шунка (може да заместите с друго бекон например)
кайма около 150 гр.
олио
чубрица,
сол,
черен пипер
кашкавал за настъргване
малко галета
течна сметана


ПРИГОТВЯНЕ
*Изчистете лука, отрежете отгоре капаче и издълбайте вътрешността, като оставите два пласта от кромида . (Може и цели да бланширате и тогава да извадите вътрешноста аз така направих)
*Бланширайте за около 2 минути във подсолена вряща вода.
*Извадете в цедка да изстинат и да се отцедят.
*Настърганите моркови колбаса и на ситно нарязаните вътрешни части на кромида задушете в олиото.
*Като поомекнат прибавете каймата намачкайте да се раздроби .
*Пържете докато е готова каймата.
*Махнете от огъня ,прибавете и подправките .
*Оставете да отдъхне за минути.
*Напълнете внимателно кромида и сложете в тавичка.
*Полейте по малко във плънката сметана.
*Сложете капачетата и печете за около 15 мин на 230 градуса.
*Извадете и отстранете капачетата поръсете с настърганият кашкавал който предварително е объркан с галета да се раздели хубаво.
*Запечете до златисто на горно ниво.
*Сервирах с сладко кисел сос и майонеза.
*Вие може по желание да си го гарнирате.

****Поднесете като топло предястие или гарнитура .****
****Много бързо ефектно и вкусно блюдо се получи горещо препоръчвам****


   

# 389
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ГЪБЕНА СУПА СЪС СМЕТАНА


ПРОДУКТИ
гъби (аз имах сушена сърнела но става и с печурки)
1 - кромид лук на ситно
1 - морков на ситно
шепа ориз
сол,чер пипер,
20гр-масло (може и олио)

за застройката
1 яйце
2 пълни с.л. кисело мляко
100мл - течна сметана

ПРИГОТВЯНЕ
*Лука,моркова,гъбите ,маслото,ги задуших до омекването им.
*Долях вода и като завря добавих измитият ориз.
*Когато се свари ориза отстраних от огъня.
*Разбих яйцето и киселото мляко в купа ,сипах и сметаната и прибавих един черпак от супата.
*Хубаво разбих с тел и изсипах на струйка в супата.
*При сервиране добавите магданоз.


   

Общи условия

Активация на акаунт