ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 761
  • 849
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРАМЕЛЕНА ТОРТА


ПРОДУКТИ :

за крем- карамела:

800 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр захар
1 ванилия
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете ванилията и прясното мляко. Разбийте отново.


за блата:

1 яйце
100 гр захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр брашно
2 ч. л. какао
Разбийте яйцето със захарта, добавете млякото, олиото и бакпулвера пресят с брашното и какаото.


ПРИГОТВЯНЕ
*Карамелизирайте 5 с.л. захар във форма за кекс.
*Изчакайте да се втвърди, да не е горещ карамела и изсипете крем- карамела / чува се пукане /.
*След това в средата на формата/ако е кръгла/ изсипете сместа за блата, всъщност каквато и да е формата, сместа за кекса се изсипва в средата/ освен ако не е с дупка/ кръглите кексови форми:)Simple SmileSimple Smile/.
*Сложете тавата със смесите във друга тава с 2 см гореща вода/водна баня/.
*Печете за 50 - 60 мин на 180 градуса, като следете водата да не завира!!! ако това се случи добавете 1-2 с.л. студена вода при водата!:).
*Като се извади тавата със сладкиша отстрани леко се вижда дали крема се е изпекъл - да не остане течен!
*Ако всичко е наред оставяме да се охлади във водната баня, след което се премества в хладилник за 1 нощ.
*Сервира се като се обръща в поднос!
*Аз настъргах шоколад отгоре =




ИЗТОЧНИК

# 406
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РУЛО от печени чушки и Русенско варено


ПРОДУКТИ
печени чушки
1 консерва Русенско варено
няколко кисели краставички
1-морков
2 скилидки-чесън
1 малка глава -червен кромид лук
няколко лъжици заквасена сметана
две резенчета масло
сол,чер пипер,
магданоз,галета ,настърган кашкавал
мазнина за тавата


ПРИГОТВЯНЕ
*Печените чушки ги разделям на половина и редя в подходяща тавичка където ще се пече рулото.
*Така ги нареждам ,че да има и за завиване отгоре.
*Русенското го претоплям така както е в консервата на котлона да се отпусне и да мога да го извадя цяло от кутията.
*Разрязвам го на две да се получат два еднакви кръга.
*Сложих в средата на постланите чушки.
*Върху него сложих подред едно върху друго,киселите краставички,моркова ,чесъна ,кромида нарязан на кръгчета, и намазах обилно със сметаната.

 

*Сложих и две резенчета масло и поръсих с черен пипер.
*Посолявах по малко на всеки ред .
*Завих всичко това с чушките като се стараех да се стегне.



*Отгоре полях с олио чешките да не изгорят
*Пекох на 220 градуса за около 35мин.
*Настъргах кашкавал и омесих със галета .
*Поръсих готовото руло и запекох
*Когато извадих веднага нежно поръсих с ситно настърган кашкавал и от топлината на рулото сам да се разтопи.

 

*Реже се на порции и се сервира по желание със каквато гарнитура искате=



*Това ястие може и за гарнитура да се използва с тези зеленчуци.
*Може също каквото искате да сложите вътре за плънка ,аз обрах хладилника и това имах за момента.
*Получи се много интересно и хубаво ястие.

# 407
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Хлебна пита - ала зиче



Нямах хляб, а стана късен след обяд ,и замесих моята рецепта за пухкавият хляб .

Обаче нали съм луда за връзване та си викам я да не е хляб а пита .
Накиприх я намазах с яйце отгоре и воалааа... пита мечта с хлебно тесто.
Ето и   ЛИНК  към рецептата няма да я пиша да не се повтарям.
Разликата е само оформянето и намазването с яйце отгоре преди печене.

Не доглеждайте формата ,че беше за бърза консумация  Wink и нямаше време за престараване. Mr. Green


# 408
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТЕЧЕН ШОКОЛАД


От години не бях правила течен шоколад ,и реших да направя и на внуците си.
Изкарах старият тефтер да си  припомня рецептата.
Толкова бяха доволни ,а дъщеря ми най много защото и припомних детството ,когато много често им бърках шоколад.
Тогава нямаше ,сега има но внуците казаха ,че това е еликсир и нищо общо няма с купешкият течен шоколад.
Зарадваха ме че им хареса и вече е почти изяден.


ПРОДУКТИ
250мл.- вода
250гр.- захар
125 гр.- масло
250 гр.- сухо мляко
7-8 с.л.- какао


Така го приготвих
* Водата и захарта сложих в тенджера да заврат.
* Добавих кравето масло, докато се стопи и махнах от котлона.
*Сухото мляко смесено с какаото по малко добавях  като енергично разбърквах да се получи хомогенна смес.
*Сипах в бурканчета и оставих да изстине.
*Държи се в хладилник да стегне.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 14:17 от ЗИЧЕ

# 409
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СМЕТАНА


Чушки в къщи се консумират по всякакъв начин.
Това е един от любимите ни.


ПРОДУКТИ според порциите ...
печени чушки
яйца
заквасена сметана
малко сирене
олио
сол


ПРИГОТВЯНЕ
*леко запържих чушките в олио.
*добавих сметаната и сиренето
*разбърках хубаво
*чукнах яйцата и посолих
*бърках до готовност
*поднесох с топки заквасена сметана отгоре


*****БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО!*****

# 410
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ОРИЗ СЪС СВИНСКИ МЕСЦА


ПРОДУКТИ
свинско месо нарязано на ситни хапки
200 гр - ориз
1 - чушка нарязана
1 - морков нарязан
1 - малък кромид на ситно нарязан
10-тина зърна - грах
4-5 - гъби
1/2 пакет -масло
сол, чер пипер,
щипка суха ронена чубрица
щипка сух джоджен,
щипка сух магданоз
щипка суха целина


ПРИГОТВЯНЕ
*Месото го сварявам хубаво.
*Вадя от тенджерката само късовете месо и ги слагам в друга със маслото и позапържвам.
*Когато е хубаво запържено прибавям зеленчуците за кратко и те са се позапържат
*Отстранявам от огъня , осолявам и прибавям подправките.
*Хубаво обърквам и изсипвам в тавичка в която съм сложила измитият ориз..
*Разбърквам заедно с ориза и доливам бульон в който е вряло месото.
*Слагам във фурната да се пече на 190-200 градуса и когато почти е готов ориза покривам тавата с фолио и изключвам фурната.
*Така оставям да се задуши в горещата фурна.

# 411
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КИФЛИ -ала зиче

 

ПРОДУКТИ
3 яйца
500мл.- прясно мляко
20гр.- мая
1- щипки сол
3-4 с.л. - захар
1с.л. - зехтин
1с.л.- оцет
Брашно около килограм
шипков мармалад може и друг или сирене да се сложи



ПРИГОТВЯНЕ
Затопля се млякото и в него се разтваря маята.
Прибавих и другите продукти и замесих средно меко тесто.
Направих кифлички по този начин



Оставих да втасат ,намазах със разбити - жълтък,зехтин ,прясно мляко и щипка захар.
Поръсих обилно със кристална захар отгоре.
Пекох на 190 градуса до готовност.



***Станаха много вкусни и пухкави.***





# 412
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КИСЕЛО ЗЕЛЕ с различни меса , наденици и кюфтенца


ПРОДУКТИ
1 малка глава кисело зеле нарязана на
3 -4 кюфтета пека ни на скара
2 парчета сурова наденица
парче месо свинско
пилешко месо аз сложих бяло
олио, дафинов лист,чер пипер,
червен пипер

ПРИГОТВЯНЕ
В глинено гърне сложих от зелето и месата
Поръсих със червен пипер и един дафинов лист
После пак зеле ,месата и завърших със зеле
Полях с олио и поръсих чер пипер.
Сипах вода и сложих във фурната да се пече до готовност на зелето и месото.

# 413
  • Пловдив
  • Мнения: 614

КЕКС С ОРЕХИ И СТАФИДИ


ПРОДУКТИ :
4бр.-яйца
1,1/2ч.ч -захар
1 не пълна ч.ч. -олио
1 кофичка - кисело мляко
1 - ванилия
1 - бакпулвер изсипва се в брашното
брашно според това колко е гъсто киселото мляко - за кексово тесто около 3ч.ч.
шепа стафиди,
шепа счукани орехи


ПРИГОТВЯНЕ
*Всичко така както е написано в продукти.. се бърка последователно кексово тесто.
*Аз го правя маааалко по рядко...като дигна бъркалката да стават не оформени толкова фигурки от течащата смес.
*Подмазвам тавичка с олио и поръсвам с брашно.
*Изсипвам сместа и пека на 200 градуса до готовност.
*Поднася се поръсен с пудра захар или смлени орехи.

# 414
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Печени ябълки със сушени плодове и мед


ПРОДУКТИ
ябълки
стафиди
сушени боровинки
сушени смокини
мед
захар



ПРИГОТВЯНЕ
*Ябълките се измиват добре и се изчиства средата им.
*В изрязаните дупчици се слагат като с пръст се тъпчат плътно по реда - стафиди,сушени смокини (ако са големи разрежете на половина),сушени боровинки,1 с.л. мед счукани орехи и се ръси отгоре със захар с връхче.
*Нареждат се в тавичка .
*Сипва се на дъното на тавичката половин малка чашка вода и се пекат на 220 градуса до зачервяване на ябълките.
*Поднесох върху обикновена бисквита която предварително бях натопила в сок от черешово сладко да по-омекне.
*Гарнирах с портокалови кори ,черешки,счукани орехи.

 

***БЪРЗО ЛЕСНО И МНОГО ВКУСНО***
**Да ви е сладко**


# 415
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ВОДЕНИЧКИ С ОРИЗ И ГЪБИ




ПРОДУКТИ
1 пакет - воденички
200 гр. - гъби аз сложих сърнела от буркан
1 чаша ориз
1 морков на ситно
1 кромид на ситно
1/2 пакетче масло
сол ,чер пипер
магданоз на ситно

ПРИГОТВЯНЕ
*Воденичките измих хубаво и сварих във вода със солчица.
*Нарязаните гъби изпържих в голям тиган (от тези с капака)в маслото и когато почти бяха готови прибавих кромида,моркова и воденичките да се задушат.
*Прибавих измитият ориз  и подправките ...хубаво разбърках .
*Налях от бульона в който са врели воденичките според ориза.
*Ние го обичаме по разварен та прибавих повечко бульон.
*Захлупих с капака тигана докато заври и намалих на 3 котлона да къкри около 7-8 минути.
*Изключих котлона и оставих захлупено , докато си поеме ориза .

***Толкова вкусен ориз скоро не бях яла ...горещо препоръчвам***




**************************
И за тази вкусотия не може и без домашно хлябче .
Моят  ПУХКАВ ХЛЯБ    си правя ,искат го всеки ден... страхотна рецепта... и топъл и на следващият ден си е идеален за консумация.

 

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 20:22 от ЗИЧЕ

# 416
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Сладкиш с шоколадови вафли


Сладкиша видях от тук.
Аз все не видяла все не чула, вие може би сте го правили вече, като се разрових в нета много е разпространен ,ама и аз да го покажа в блога .Simple Smile)
Заслужава си да се направи ,защото е лесен,икономичен и много вкусен.
ето какво сложих аз като събрах от няколко рецепти

ПРОДУКТИ
1 коф.- кисело мляко
1 ч.ч. - захар
1 ч.л. - сода
1/2 ч.ч. - олио
2 ч.ч. - брашно
4 бр. - шоколадови вафли "Боровец"
масло за намазване
прибавих от мен 1/2 ч.л.-оцет да не мирише на сода

ПРИГОТВЯНЕ
*В купа разбърках млякото със содата, добавих захарта и разбърках хубаво.
*Сложих олиото и пак разбърках и накрая постепенно прибавях брашното, като бърках през цялото време енергично.
*После добавих двете вафли настъргани на ренде.(другият път ще сложа трите вафли)
*Изсипах във форма за кекс, която предварително я намазах с масло и поръсих с брашно.
*Пече се на 190 - градуса до суха клечка.***Не печете на силно, че ще остане глетав.
*Когато е готово намазах с маслото и поръсих с другите две вафли също настъргани на ренде.

*****Безумно вкусен сладкиш *** Много бърз и лесен! *****



# 417
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РОСКОН - козуначена корона



Когато видях рецептата при ТРАЯНЧЕТО ме грабна на момента и си казах това еее.. ще се прави.
***Получи се неописуемо вкусно нещо!
Нежен ,пухкав,с неверояти конци, не много сладък , но пък хапнеш ли и не можеш да спреш.
Това е най добрата рецепта за вид козунак която съм яла и правила ***
За Великден имам вече перфектната рецепта за козунак.

Това е оригиналната рецепта копирана от блога на ТРАЯНА
Продукти:
300 гр. захар
40 гр. мая
250 гр. масло/ мас
250 мл. прясно мляко
6 яйца
стафиди, лимонова кора, бадеми,
захаросани черешеи и резени захаросан пъпеши портокал




****(Приготвих половин доза за опит но съжалих като видях какво се получи

Ето и моите продукти
150 гр.- захар
20 гр. - мая
125 гр.- масло/ мас
125 мл.- прясно мляко
3- яйца
Брашно за  средно меко тесто
стафиди, лимонова кора,орехи,
карамелизирах  резени портокал и смокини  като карамелизирах 1с.л. захар и малко масло.
 Сложих портокала и смокините да се запекат за минута , от двете страни и   отстраних от огъня)****


Приготвяне:
От посочените продукти се замесва тесто и се оставя да удвои обема си.
**(аз направо оформих като сплетох на плитка)
Поставя се в кръгли форми с дупка в средата, намазва се с разбито яйце.
**(намаслих формата  и като втаса намазах с  разбити ,яйце,зехтин,прясно мляко, щипка захар)
Поръсва се с бадеми
**(използвах орехи). 
Най - отгоре се украсява с черешите, пъпеша и портокала.
**( сложих  карамелизирани портокал ,смокини,- череши,орехи)
 Печем също като козунаците на около 180 градуса.



***Получи се неописуемо вкесно нещо!
Нежен ,пухкав, не много сладък  но пък  хапнеш ли и не можеш да спреш.
Това е най добрата рецепта за вид козунак която съм яла и правила ***

Искам сърдечно да благодаря на ТРАЯНА за споделената рецепта БЕЗУМНО ВКУСНА ЕЕЕЕЕЕЕ!


# 418
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДРУСАНА ПИЦА


Тази пица я видях от ЕЛИКСИРЧЕТО И тъкмо се чудех какво да им правя за закуска та станах и я направих веднага ,защото имах необходимите продукти.
Стана много хубава и децата с кетчуп и майонеза си похапнаха подобаващо.Simple Smile
Копирам ви рецептата направо както Еликсир я е написала защото е много точна ,аз само кашкавала настъргах отгоре, защото забравих да го сложа в тестото.Simple Smile)))

ПРОДУКТИ
4 яйца
300мл. - кисело мляко
1,5 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат,угасена с 2-3 капки лимонов сок
1 с.л. зехтин

2 к.ч. зърна варена царевица
1 к.ч. маслини,обезкостени и на парченца
1 червена чушка
1 к.ч. кубчета колбас
1 кашкавал настърган отгоре преди печене

подправки - сминдух,риган,магданоз,черен пипер
брашно-колкото поеме до гъсто кексово тесто

ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркайте или раздрусайте /както предпочитате/ всички продукти.
Изсипете ги върху застлана с пекарска хартия тавичка / най-добре тази от фурната ви /.
Разпределете равномерно,заравнете ,настържете кашкавала отгоре и изпечете в предварително загрята фурна.




Пицата дефакто си е един тънко изпечен солен кекс,но е много лесна,бърза,хрупкава и вкусна!!
Благодаря ти приятелко за бързата и вкусна рецепта!

# 419
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пита Маргаритка

 

ПРОДУКТИ

1 -яйце + един белтък
500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
2 с.л. -захар
2 с.л.- зехтин
1 с.л. -оцет
около 1 кг. -брашно за средно меко тесто
олио за мазане на ръцете при оформяне.


ЗА НАМАЗВАНЕ ОТГОРЕ

1-жълтък (белтъка го слагам в тестото)
1с.л.-зехтин
1с.л.-прясно мляко
щедра щипка захар


ПРИГОТВЯМ:

*В затопленото мляко разтварям маята и сипвам в машината (или в кладенче ако месите на ръка)
*От горните продукти замесих тесто .
*Замесеното тесто направо го оформих.
*Намаслете по плитка тава за да може при печене ,най външният край да излезе от тавата и да се огъне навън(моята е 28 см. диаметър и висока 5 см.)
*Малки късове от тестото се правят на капки ето така както е показано на снимката.



*Най външният край капките са най големи като ги застъпвам една върху друга.
*Вторият ред малко по малки се правят ,третият също.
*В средата три разточени кори между тях мазнина и стафиди
*Слагат се една върху друга навих руло и разрязах в средата по дължина.
*Усуках рулото и завързах възел.
*Оставих във фурната завито на 40-50 градуса да втаса.(зависи от фурната ви, са градусите)
*Когато втаса намазах с продуктите за намазване.
*Поръсих с сусам
*Пекох на 190 градуса до суха клечка.


 

Общи условия

Активация на акаунт