ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 783
  • 849
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СИРОПИРАН БУТЕР СЛАДКИШ


ПРОДУКТИ

1 пакет бутер тесто 800гр.
1ч.ч.-захар
4-яйца
1пакетче бакпулвер
1ч.ч. - брашно
1ч.ч.-смлени орехи
1 пакетче ванилия
1ч.л.-канела

ЗА СИРОПА
3ч.ч.-вода
3ч.ч.-захар

Аз направих половин доза за опит.


Приготвяне
*Половината тесто се слага в тавичка като краищата леко се издърпват нагоре.
*С вилица надупчваме тестото на няколко места.
*От изброените продукти се приготвя плънката.
*Изсипва се върху тестото
*Отгоре се поставя другата половина от тестото.
*Изтегляме пак краищата и надупчваме с вилица.
*Пече се в предварително загряна фурна на 200 градуса до готовност.
*Изстиналият сладкиш се нарязва и се залива с врелият сироп


**Това е рецептата от бутер тестото на Белла***
***Стана вкусно като онази баклава с плънката ***[/b][/color]

# 421
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пити "разкош"



ПРОДУКТИ за две пити
2 - яйца -единият жълтък за намазване се отделя
300 мл.-вода
300 мл.-прясно мляко
1 пълна с.л.-сол
2 пълна с.л.-захар
1 с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около 1,300кг.- брашно

 

ПРИГОТВЯНЕ:
*Смесих водата и млякото и го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих средно меко тесто в машината.
*Извадих върху брашно и прегъвах тестото няколко пъти така набрашнено без да го меся.

*След това разделих тестото на две и оформих едната пита като я сплетох и направих на подкова и завързах с фитилче тесто.
*Сложих питата в тавата от фурната която бе покрита с хартия за печене
*Оставих да втасва във фурната на 50 градуса.


*Втората част оформих като разделих на 9 топки и всяка разтлах на правоъгълник с пръсти.
*Поръсих с чубрица и маково семе ,навих на руло.
*Рулото леко сплесках и навих на охлюв.
*Така наредих във форма за кекс с дупка.

  

*Когато втасаха намазах с ,яйце+зехтин+прясно мляко+ щипка захар
*Пекох на 190 градуса
**Ако искате една пита да направите намалете продуктите на половина.


 

# 422
  • Пловдив
  • Мнения: 614

Многолистен сладкиш с шоколад и кокос



Много листен сладкиш с шоколад и кокос видях при на Мария
Моят не стана толкова хубав на вид като нейният но пък много вкусен е.
Предлагам ви направо нейната рецепта копи пейс защото нищо не съм променяла и съм я изпълнила дословно.
Благодаря Мимка за хубавата рецепта.


Необходими продукти:

1 пакет бутер тесто

40 г. меко масло
40 г. захар
1 малко яйце
50 г. кокосови стърготини
50 г. настърган шоколад
малко течна сладкарска сметана

1 разбито яйце с щипка сол за намазване



Най-напред се приготвя плънката - в купа се смесват захарта и маслото, разбъркват се добре. Прибавя се яйцето и когато сместа се хомогенизира се добавят кокосовите стърготини, настъргания шоколад и накрая по мъничко сметана, за да се получи нещо като каша, като гъст крем.

От бутер тестото се изрязват 2 големи кръга с еднакъв диаметър или няколко малки, като предвиждате по 2 броя за всеки мини сладкиш. Първият кръг се намазва по края с малко разбито яйце и върху него се разстила плънката на разстояние около сантиметър - сантиметър и половина от ръба. Може да сложите някъде едно късметче - във Франция си има специални такива, но примерно паричка, както е прието при нас - защо не, децата биха се зарадвали! Отгоре се поставя втория кръг бутер тесто и краищата на двата диска се притискат добре с ръце и с тъпата страна на нож, за да се слепят хубаво. Обърнете сладкиша така, че издутата страна да мине отдолу, а гладката отгоре. Намажете с разбито яйце и с остро ножче направете украса.


Изпечете галета в предварително загрята на 210-220 градуса фурна за около 20-25 минутки или докато придобие хубав златист загар. Хубаво е да използвате хартия за печене. Когато се изпече, прехвърлете върху решетка и оставете да се поохлади. Може да глазирате с мъничко захарен сироп с лимон по желание. Нарежете на парчета и да видим на кого ще се падне късметчето!



# 423
  • Пловдив
  • Мнения: 614

СУПА С ВОДЕНИЧКИ





ПРОДУКТИ:
200 гр. - предварително сварени воденички
50 гр. - фиде
1- морков
1- глави кромид лук
2- домат или няколко лъжици от консерва
1- яйца
2 с.л.- кисело мляко
Чер пипер
Магданоз
Сол,олио

ПРИГОТВЯНЕ:
Главата лук и морковът се нарязват на ситно и се слагат да се задушат в мазнината.
След като лукът и морковът започнат да омекват,се прибавя домата нарязаните на ситно воденички и се налива бульон от където са врели воденичките.
След 5 - 8 мин. се добавя фидето.
Когато супата е готова,се отстранява от огъня и се застройва с разбитото яйце и киселото мляко.
Накрая се прибавя ситно нарязан магданоз.

 

# 424
  • Пловдив
  • Мнения: 614

ФРАНЗЕЛИ И ПИТА




ПРОДУКТИ ЗА ФРАНЗЕЛИТЕ И ПИТАТА
ако искате само едното да правите резделяте продуктите на половина

2 - яйца -единият жълтък за намазване се отделя
600 мл.-прясно мляко, може и на половина вода и мляко ,или само вода
1 пълна с.л.-сол
2 пълна с.л.-захар
2 с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около 1,300кг.- брашно

ПРИГОТВЯНЕ:
* Млякото  го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих средно меко тесто в машината.
*Извадих върху брашно и прегъвах тестото няколко пъти така набрашнено без да го меся.

*След това разделих тестото на две и оформих  пита като  направих 20 еднакви фитила .
*Групирах ги по 4 фитила ,в 5 снопа.
*Трите снопа наредих едно до друго.
*Четвъртият промуших през тях като го слагах ту отгоре ту отдолу през сноповете.
*Така процедирах и с петият сноп но различно от четвъртия.
*Там където е промушен отдолу петият е отгоре и стана плетеница.
*Краищата последователно ги оплетох  като се стараех да се завият навътре под  тестото да не се виждат краища и да се получат фигури като на футболна топка.
Охх така го обясних ,че дано сте ме разбрали.
Ето това се получи



*Сложих питата в тавата от фурната която бе покрита с хартия за печене
*Оставих да втасва във фурната на 50 градуса.


*Втората част оформих като разделих на 4 топки  и всяка  сплетох на плитка  с три шнура.



*Така наредих в тавата от фурната като между франзелите загънах пекарска хартия  за да не се слепват.
**Когато втасаха намазах с ,яйце+зехтин+прясно мляко+ щипка захар
*Пекох на 190 градуса

 



# 425
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СПАГЕТИ





ПРОДУКТИ ЗА СОСА
500гр.- кайма
1 малък - кромид
2с.л.- домати от буркан
2 триъгълничета топено сирене
150гр заквасена сметана
сол,чер пипер, кимион
2с.л.-олио

*Каймата я размих с вода да стане рядка (размачквам я с ръце)
*Задуших ситно нарязаният кромид с олиото.
*Прибавих каймата  като бърках докато стане на дребно и оставих да къкри така около 10мин.
*Прибавих  доматите и подправките за още 5 мин.
*Пуснах триъгълниците топено сирене  и сметаната.
*Така покъкри докато се посгъсти сосчето.
*Спагетите ги сварих във вода със щипка сол и две три капки олио до готовност.
*Измих в гевгир.
*Поднесох със сосчето .


# 426
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ШОКОЛАДОВ КЕКС- ВИКИ

 



Внучката Вики, нещо я засърбяха ръцете да готви ,:) а на баба хич не и се щеше ,че тъкмо изринах снега пред кооперацията и се скапах. Тя не та не искала кекс.
Викам и като искаш взимай купа и почвай аз ще ти казвам какво да сложиш и каквото стане.
Почна се едно бъркане, едно чудо.... но ученичка отличник излезна.
Викам и ако искаш целият с какао или да го нашари тя избра целият.
Сложи и орехи и сушени боровинки ,изпече го, и се зачуди как да го украси ,а тъкмо им бях направила течен шоколад и и дадох идея да го намаже..... намаза го сложи и перлички за торта ...та това беше украсата.
Иначе стана супер кекс изяде се до вечерта.
Бабина отмяна вече скоро ще ме отменя в готвенето:))


 

ПРОДУКТИ :
3бр.-яйца
1,1/2ч.ч -захар
1 не пълна ч.ч. -олио
300гр - кисело мляко
1 - ванилия
1 - бакпулвер и щипка сода бикарбонат  и 4с.л. какао разбъркани в брашното
брашно според това колко е гъсто киселото мляко - за кексово тесто
1 чаша- счукани орехи
малко сушени боровинки

ПРИГОТВЯНЕ
*Всичко така както е написано в продукти.. се бърка последователно кексово тесто.
*Подмазвам тавичка или форма с олио и поръсвам с брашно.
*Изсипвам сместа и пека на 200 градуса до готовност.
*Когато изстина го намазах с течен шоколад който бях направила .Може и с купешки да се намаже докато е топъл кекса.

 


Ето дозата за шоколада,за кекса ако само искате да направите намалете дозата.
За намазването отиде към половин бурканче течен шоколад.

ПРОДУКТИ за 2 буркана
250мл.- вода
250мл.- захар
125 гр.- масло
250 гр.- сухо мляко
7-8 с.л.- какао


Така го приготвих
*Водата и захарта сложих в тенджера да заврат.
*Добавих кравето масло, докато се стопи и махнах от котлона.
*Сухото мляко смесено с какаото по малко добавях като енергично разбърквах да се получи хомогенна смес.
*Сипах в бурканчета и оставих да изстине.
*Държи се в хладилник да стегне.
*По желание може да прибавите ядки преди да изсипете в бурканите.
**По желание може и бял шоколад да направите, като махнете какаото.

# 427
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ИЗВАРЕНА САЛАТА С ЯЙЦА И МАЙОНЕЗА




ПРОДУКТИ
500гр - извара
1 - майонеза
2 скилидки - счукан чесън
4 -яйца нарязани на кубчета
сол,прясна чубрица
2-3 с.л.- зехтин или олио




ПРИГОТВЯНЕ

Всички продукти хубаво се смесват и е готово за консумиране.


# 428
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МАРУДНИЦИТЕ - на баба


Продукти:

2бр.-яйца
1 кофичка- кисело мляко
1 к.л. - сода бикарбонат
1/2 ч.л. - сол
около 300-400гр-брашно зависи от гъстотата на млякото



Приготвяне:
В киселото мляко се сипва содата ,солта, захарта и се прибавя брашно като за гъст кекс ,и накрая се чукат яйцата.
Бърка се добре за да се получи гъстичко кексово тесто ако има нужда се прибавя още брашно.
Оставяме за 5-10мин. да постои.
Печем на предварително загрят сач,или тефлонов тиган в който са сипани няколко капки олио или се маже с тампон потопен в олио.
НЕ ги разстиламе като палачинката, а само изравняваме тестото с лъжицата.
Когато са готови от едната страна обръщаме да се изпекат и от другата.
Когато ги извадим се мажат веднага с масло за да попие в марудниците.

   

По желание сервирате се с мармалад,сладко,мед,а по автентичната рецепта така чисти се консумират само с маслото.

МНОГО ВКУСНИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ОПИТАТЕ!



# 429
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БОБЕНА САЛАТА С ЛЮТЕНИЦА


Ето какво сложих ..
Продукти

400г зрял боб консерва
1 малко бурканче- лютеница
4-5 червени печени чушки
зехтин ,сол на вкус
2-скилидки нарязан на ситно чесън

Начин на приготвяне:

Сложете в купа боба и прибавете нарязаните ,печени чушки,чесъна , лютеницата и овкусете с зехтин и сол.
Разбъркайте добре и сервирайте.



# 430
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТУТМАНИК - БЮРЕК

 

Тази рецепта е по идея на МИНА за бюрек.
Много сполучливо тесто и вкусно.
Аз малко импровизирах този път и стана супер вкусотия.

 


ПЛОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
350 мл.- прясно мляко
100 мл - вода
25 гр.- прясна мая
1 и 1/2- чаена лъжичка сол
около 600 гр.- брашно
4 с.л. -зехтин или олио

1 - яйце за мазане + 1 с.л. -зехтин
сусам ,мак за поръсване
Над 100 г масло ,олио или свинска мас ...за мазане на пластовете като се оформя.

ЗА ПЛЪНКАТА
350 гр.- сирене
400 гр.- спанак
по желание може да сложите на едното листо - бекон,шунка,или колбас



КАК ГО ПРАВЯ
Тестото омесих в машината иначе и на ръка става ....да е меко и еластично тестото.
Постоя малко 5-10 мин. завито.
Тестото разделих на три равни части и всяко още на две да станат 6 топчета.
Първото разточвам на колкото се можа по тънка кора.
Мажа обилно с масло и ръся с малко сирене и малко спанак.
Разточвам втората кора и слагам върху първата.
Намазвам пак обилно с масло . .. и поръсвам с половината от спанака.
Разточвам и третата кора, поставям я върху втората.
Отново намазваме обилно с масло и поръсвам с половината от сиренето.
Тогава започвам да навивам на руло.
Усуках рулото завих на охлюв.
Взех го и го сложих в средата на тава ,покрита с домакинска хартия.
По същия начин правя и другите три топчета.
Слагам го плътно от външният край до другото .
Така завих със кърпа и сложих във фурната на 40 градуса да втасва.
Когато удвои обема си намазах отгоре с разбитото яйце и една с.л. зехтини поръсих със сусам и мак .
Така пекох на 190 градуса до готовност.
На едната кора по желание ,може да сложите и шунка или колбас или бекон .




# 431
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ВОДЕНИЧКИ С ГЪБИ И КРОМИД


ПРОДУКТИ са.....
1 пакет воденички предварително сварени
1 голям кромид нарязан на едро
гъби
чер пипер
сол
две щипки червен пипер
50гр-масло



ПРИГОТВЯНЕ
Сварените воденички с малко от бульона в който са варени се смесват със всички останали продукти в подходяща тава .
Слага се във фурната и се пече на 220 градуса до готовност.
Това ееее.....***** БЪРЗО ,ЛЕСНО ,ВКУСНО!*****



# 432
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БОЛЯРСКА ПИТА на Звездев



Тази пита я правих няколко пъти от БГ мама рецептата ,но не се получи и реших ,че ще видя източника как я е направил.
Ми тя рецептата съвсем друга.... без олиото което е страшно много в тестото според мен.
Но както и да е....вече съм доволна от резултата благодарение наЗвездев  и тяхната рецепта.


 

Продукти:
400 мл. хладка вода
1 кг брашно
4 яйца единият жълтък отделяме за намазване
1 кубче мая за тесто
125 г масло
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам за декорация



ПРИГОТВЯНЕ
В дълбока купа изсипваме брашното.
Правим кладенче по средата, счупваме яйцата, като отделяме един от жълтъците.
В друг съд разбъркваме маята, солта и захарта. (аз разтворих маята в топлата вода)
След като се разтворят, изсипваме в купата с брашното.
Добавяме около 400 мл хладка вода, разбъркваме до средно меко тесто.
(Моето тесто месих в машината.)
Разрязваме го на 4 части, омесваме всяко парче поотделно.
Покриваме тестото с кърпа докато втаса.
Разточваме всяко парче на кора с големината на тавата, в която ще печем.
В отделен съд разтопяваме маслото.
Намасляваме тавата, поръсваме дъното с брашно.
Поставяме първата кора, намазваме я обилно с масло.
Повтаряме действието и с останалите парчета.(На едната кора поръсих ,маково семе)
Увиваме на руло четирите кори, като издърпваме леко.
Завиваме тестото на геврек и го оставяме в тавата да втасва.
Намазваме с жълтък, поръсваме със сусам.(аз намазах с жълтък+1с.л. зехтин 1с.л. прясно мляко)
Печем на 220 градуса до зачервяване и суха клечка. (аз пекох на 190 градуса)



   

# 433
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Казанлъшки понички



Тази рецепта я видях тук и много ми хареса.
Направих ги и макар че станаха много всичко се изяде.



Ето и оригиналната рецепта.

2 яйца
2 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ванилия

олио за пържене


ПРИГОТВЯНЕ
* Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа;
* Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя киселото мляко в което е разтворена (шупнала) содата за хляб и олиото и се разбива до хомогенизиране. Ароматизира се с ванилия;
* Яйчната смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто;
* Полученото тесто се разделя на две топки, така се работи по-лесно, и се разточва върху набрашнен плот на кора тънка около 0,5 см;
* Със стъклена чаша с по-голям отвор и друга с по-малък (аз използвам пластмасова тапа от вино) се изрязват кръгове в средата на които се изрязват по-малки отвори;
* Пържат се в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета. Когато изплуват в олиото се обръщат. Обръщам поничките с дървени щипки без да ги пробождам;
* При ваденето се изтръскват от мазнината и се подреждат в две купи – в едната са изпържените пръстени (това са класическите казанлъшки понички), а в другата – изпържените кръгчета, които при пърженето се издуват като балончета.
Поднасям ги със сирене и сладко – най-добре се съчетават с желе от френско грозде.
..............................................................

Моите препоръки- оставете тестото за 10мин. да отдъхне.
Пържете в не много силно сгорещено олио.
Аз поднесох с пудра захар и поляни с течен шоколад.



 

Последна редакция: чт, 23 фев 2012, 00:21 от ЗИЧЕ

# 434
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Печени яйца в хляб



Тази рецепта я видях някъде в нет пространството от Мария Динова и много ми хареса.
Такава вкусотия стана ,че си облизахме пръстите.
Аз добавих към рецептата и масло като намазах хлебчетата и галета с която ги поръсих.



Продукти за 4 порции:

4 кръгли питки – купени или домашно печени. Аз използвах готови
4- яйца
4- кръгли резенчета шпеков колбас или бекон
сол, черен пипер на вкус
масло за намазване
галета за поръсване

  


ПРИГОТВЯНЕ:

Питките се издълбават, така че да има място за яйцата, като внимавате да не пробиете дъното.
С пръсти намазах от вътре и отвън с масло питката.
В дупката се слага резенче от колбаса или бекона и отгоре се чуква по едно яйце.
Поръсих с галета.
Пекат се в предварително загряна на 230 градуса фурна, докато белтъците се втвърдят.
[/b][/color]

Общи условия

Активация на акаунт