Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
МОмичета, подариха ни цяло малко прасенце. Мушнах го във фризера. Искам да го сготвя/ изпека за НГ, но незнам как? Има ли някой пиниз, който е задължителен при печенето на цяло прасенце. Моля споделете.
Благодарско.
Цитирай


Мнения: 3 663
мамица, на мен печено прасенце по това време на годината някак си естествено ми върви с кисело зеле или ориз Smile
не знам дали ядете мас вкъщи - с мас става най-вкусно, но ако не - и с масло  или олио би трябвало да стане
прави се плънка от лук (2-3 глави), сол, черен, червен пипер, ориз, мас, доматен сос, стафиди, кестени (или картофи), може и малко канела за разкош да сложиш Smile и дреболиите на прасчо предварително попарени (ако ги имаш, ако ли не става и с някакъв пушен колбас)
пълни се и се шие
после прасенцето се намазва с мас и червен пипер и се пече на силна фурна
хубаво е по време на печенето да се полива от време на време със соса, който пуска (иначе става сухо)
може да се изпече и върху кисело зеле (има по-различен и по-хубав вкус спред мен Smile
и разбира се една ябълка в устата е задължителна Smile

а може да се направи и плънката да е със зеле ( а не с ориз) - зеле, вътрешности (или колбас), сол, черен, червен пипер, подправки други каквито искаш, пълни се и нататък всичко се повтаря

а ако имате шиш и грил на фурната - може и на шиш Smile без плънка
само гледате шиша да е успореден на гръбнака като го слагате
коремчето се зашива и крачетата се завързват за шиша
всичко това след като се намаже обилно с лимонов сок, мас и червен пипер
за да се изпече равномерно от всички страни трябва да се върти често и да се полива със смес от лимонов сок и мазнина

ох, прияде ми се Smile
бон апети Smile
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Ухааааааа
Едва ли ще се справя.
Прасенцето е доста големичко. Шиш нямам, аи нямам намерение да се изцапам фурната.
да го завивам ли с фолио като го пека или направо така отвито?
И горе-долу колко часа се пече? Кка с епознава че е изпечена тази гад?
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
Мамице, погледни в този сайт :
http://www.receptite.com/
В секцията за свинско месо има 4-5 рецепти за пълено и печено прасенце.
Ето още една :
http://magi.triada.bg/article.asp?rbar=hide&topic=KN&id=KN36

В нашият град има фурни за печене, където го оставяш, казваш как искаш да ти го приготвят и си го взимаш готово. няма начин в София да няма такива услуги, зящо ще се чудиш какво и как, като могат вместо теб да го направят. И то не заради друго, ами когато се пече цяло и то ти казваш че не е от най-мъничките, ще отнеме доста време, друг е въпроса, че в пещ ще стане много по-вкусно от обикновена шпора. Но ако си решила ти да го приготвяш, успех и непременно да се похвалиш после .
Цитирай


Мнения: 974
Май миналата година беше от някаква игра от бира(май беше Ариана newsm78) нашият тати спечели цяло прасенце. Та събрахме тайфата и поляхме събието, ето как го направих аз
Купих си една подправка на Kotany за печено свинско, мисля че 2 пакета отидоха, намазах прасенцето с масло и след това хубаво с подправката, тя е някакъв микс има доста неща вътре. Бухнах го в тавата на печката и го покрих с фолио. Пекох го на max температура около 3 1/2 часа. Стана страхотно  smile3521 препоръчвам ти към края на печенето да махнеш фолиото, за да хване коричка, гарнитури каквито се сетиш салатки има бол които вървят към него.
Успех  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 368
Пекла съм миналата година и ще споделя: слага се в дълбока тава  -осолено и с подправки на вкус, малко масло и 1 лимонче нарязано вътре бях пъхнала. Завива се с фолио и се пече на слаб огън 7-8 часа.Когато е почти готово го отвиваш и мажеш с масло,в което е разбит червен пипер-става страхотна  зачервена коричка  eat
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Благодаря ви. Както вече писах нямам толкова голяма и дълбока тава. Организирах в един ретсорант да го изпекат.
Цитирай

София

Мнения: 368
Хубаво е , че си намерила решение и то доста по-лесно  Smile.Весело изкарване на предстоящите празници!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.