Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 31 дек. 2005, 15:28 ч.
  • Преглеждания  1 991  Мнения  16  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 641
За вечерта съм решила да направя питка слънце,обаче вече 2 часа я чакам да втаса 1 път,а тя почти не е мръднала!Правила съм я 2 пъти този месец за тренировка и ми ставаше перфектна,сега обаче се е надигнала едва-едва.Разтворих маята в малко мляко,не е от сухата,със същата мая я правех и преди,съхранявана е във фризер.Като последна мярка съм сложила тестото в съвсем слабо нагрята фурна и като че ли леко се надигна.Къде сбърках,у дома ли беше хладно,не месих ли достатъчно дълго?80 пъти я ударих в масата.Дайте идеи,дали след 2-то размесване няма да се вдигне?Какво да направя(освен да отида и да купя хляб докато магазините са още отворени) smile3511

Реклама
# 1
  • Балчик
  • Мнения: 7 182
За да не втасва тестото има няколко причини:
1. студено
2 много мазнина
3 много захар, но то важи за кузунаци, не за питки
4 недобро качество на маята.

Ние сега правим с  tornerosse колективни питки. Simple Smile И нейната и моята добре вървят за сега .Аз използвах мая Vivo, в златиста упаковка чудесна е.Моята ето тук:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994240&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994242&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994245&ob=0

# 2
  • София
  • Мнения: 641
Не знам каква е маята,свеки ми я даде,беше нарязана от нея на кубчета за по-удобно.Дали не ми е грешката в това,че разтворих маята в студеното мляко?

# 3
  • Балчик
  • Мнения: 7 182
нв, дори да е в студено като се постави на топло тестото пак втасва. Няма ли подобрение, не втаса ли?
Има един начин да го оправиш, ако имаш друга мая, замеси малко количество тесто( маята, малко прясно мляко и брашно, нищо друго) с много мая, т.е колкото за една доза, омеси двете теста, добре, за да се получи еднородно тесто и сложи да втасва. Ако имаш време разбира се, но така или иначе няма да хвърляш тестото, я. Бягай до магазина за мая, прясна.

 А междувременно аз вече сложих моята да се пече:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&PhotoID=994251

# 4
  • София
  • Мнения: 641
Значи,след 2 часа на стайна температура с много въображение можеше да се каже,че една идея се е надигнало.Във фурната,обаче,на съвсем ниска температура се надигна както трябва са 30 мин.Месих 2 път,навих кифличките,сега ще чакам новото втасване,ако след час няма промяна,пак ще използвам фурната.Ще пратя снимки по-късно!Нещо много се вживах в проблема!Благодаря на Джема за куража,който ми даде!

# 5
  • Балчик
  • Мнения: 7 182
Моля, пак заповядай. Значи е от температурата все пак. По принцип опрималната температура за маяното тесто е 28 гр,а в стаята едва ли е толкова.
А ето я моята готова вече.
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994256&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994257&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994258&ob=0

# 6
  • София
  • Мнения: 641
Супер е!Това отгоре сусам ли е?

# 7
  • Балчик
  • Мнения: 7 182
Да, аз обичам да я правя със сусам

# 8
  • Мнения: 1 032
И аз съм омесила едно слънце. Laughing
След 10-тина минути я слагам да се пече и дано после става за показване Praynig, че ще я носим на гости. bowuu

# 9
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
Аз на това му казвам закон на гадостта SadКолко пъти правих питки и все ставаха страхотни.На Коледа пак трябваше да направя и да я носим на гости......да, но не стана нищо!Правих я по същият начин.Направо умрях от яд, все едно бяхме я настъпвали с часове Twisted EvilВъпреки, че нямаше време замесих още една-бухна страхотно, но в бързината питата слънце я бях наредила почти наопаки и беше пита тип абстрактно изкуство ooooh!

# 10
дали не е заради това , че маята е съхранявана във фризер ?
според мен - да ...

# 11
  • София
  • Мнения: 641
Да се отчета:2-рия път също не бухна сама,помогнах й пак като я сложих във фурната.Стана много хубава,изяде се веднага!Ще пратя снимки след малко.За мен си остава,обаче неясно защо не се вдигаше без моя помощ?Сигурно у нас не е било достатъчно топло?А относно съхраняването на маята във фризер мога да кажа,че двете питки,които направих за тренировка през декември и станаха хубави,бяха направени със същата мая,също така съхранявана във фризер.Както и да е,доволна съм!
питката

Последна редакция: нд, 01 яну 2006, 20:16 от macro

# 12
  • Балчик
  • Мнения: 7 182
Изобщо не е заради фризера. Ако не е хубава маята изобщо няма да втаса, нито на стайна температура, нито във фурната. А аз вече ти казах защо- температурата е причината, щом във фурната бухва, а на стайна температура не- прави си извода. При всяка друга причина няма да бухне където и да я сложиш.

# 13
  • Мнения: 1 794
djemma, останаха ми очите с питката Simple Smileстрахотна е. би ли споделила рецептата?

# 14
  • Бърно
  • Мнения: 151
За да бухне питката знам, че има основни правила:
1. Маята да е прясна на стайна температура
2. Маята се слага в толо мляко с лъжица захар
3. Всички продукти да са със стайна температура / няколко часа по - рано да са извадени/
4. Да се остави в топло помещение да втасва и да не се променя рязко температурата в стаята /баба ми, като месеше козунаци не даваше да се излиза от стаята, дори до тоалетна не ни пускаше  Wink/
5. брашното не трабва да е старо

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт