Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

София

Мнения: 606
За вечерта съм решила да направя питка слънце,обаче вече 2 часа я чакам да втаса 1 път,а тя почти не е мръднала!Правила съм я 2 пъти този месец за тренировка и ми ставаше перфектна,сега обаче се е надигнала едва-едва.Разтворих маята в малко мляко,не е от сухата,със същата мая я правех и преди,съхранявана е във фризер.Като последна мярка съм сложила тестото в съвсем слабо нагрята фурна и като че ли леко се надигна.Къде сбърках,у дома ли беше хладно,не месих ли достатъчно дълго?80 пъти я ударих в масата.Дайте идеи,дали след 2-то размесване няма да се вдигне?Какво да направя(освен да отида и да купя хляб докато магазините са още отворени) smile3511
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
За да не втасва тестото има няколко причини:
1. студено
2 много мазнина
3 много захар, но то важи за кузунаци, не за питки
4 недобро качество на маята.

Ние сега правим с  tornerosse колективни питки. Smile И нейната и моята добре вървят за сега .Аз използвах мая Vivo, в златиста упаковка чудесна е.Моята ето тук:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994240&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994242&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994245&ob=0
Цитирай

София

Мнения: 606
Не знам каква е маята,свеки ми я даде,беше нарязана от нея на кубчета за по-удобно.Дали не ми е грешката в това,че разтворих маята в студеното мляко?
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
нв, дори да е в студено като се постави на топло тестото пак втасва. Няма ли подобрение, не втаса ли?
Има един начин да го оправиш, ако имаш друга мая, замеси малко количество тесто( маята, малко прясно мляко и брашно, нищо друго) с много мая, т.е колкото за една доза, омеси двете теста, добре, за да се получи еднородно тесто и сложи да втасва. Ако имаш време разбира се, но така или иначе няма да хвърляш тестото, я. Бягай до магазина за мая, прясна.

 А междувременно аз вече сложих моята да се пече:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&PhotoID=994251
Цитирай

София

Мнения: 606
Значи,след 2 часа на стайна температура с много въображение можеше да се каже,че една идея се е надигнало.Във фурната,обаче,на съвсем ниска температура се надигна както трябва са 30 мин.Месих 2 път,навих кифличките,сега ще чакам новото втасване,ако след час няма промяна,пак ще използвам фурната.Ще пратя снимки по-късно!Нещо много се вживах в проблема!Благодаря на Джема за куража,който ми даде!
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
Моля, пак заповядай. Значи е от температурата все пак. По принцип опрималната температура за маяното тесто е 28 гр,а в стаята едва ли е толкова.
А ето я моята готова вече.
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994256&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994257&ob=0

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&am … D=994258&ob=0
Цитирай

София

Мнения: 606
Супер е!Това отгоре сусам ли е?
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
Да, аз обичам да я правя със сусам
Цитирай


Мнения: 1 032
И аз съм омесила едно слънце. Laughing
След 10-тина минути я слагам да се пече и дано после става за показване Praynig, че ще я носим на гости. bowuu
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Аз на това му казвам закон на гадостта SadКолко пъти правих питки и все ставаха страхотни.На Коледа пак трябваше да направя и да я носим на гости......да, но не стана нищо!Правих я по същият начин.Направо умрях от яд, все едно бяхме я настъпвали с часове Twisted EvilВъпреки, че нямаше време замесих още една-бухна страхотно, но в бързината питата слънце я бях наредила почти наопаки и беше пита тип абстрактно изкуство ooooh!
Цитирай
дали не е заради това , че маята е съхранявана във фризер ?
според мен - да ...
Цитирай

София

Мнения: 606
Да се отчета:2-рия път също не бухна сама,помогнах й пак като я сложих във фурната.Стана много хубава,изяде се веднага!Ще пратя снимки след малко.За мен си остава,обаче неясно защо не се вдигаше без моя помощ?Сигурно у нас не е било достатъчно топло?А относно съхраняването на маята във фризер мога да кажа,че двете питки,които направих за тренировка през декември и станаха хубави,бяха направени със същата мая,също така съхранявана във фризер.Както и да е,доволна съм!
питката
« Последна редакция: нд, 01 яну 2006, 20:16 от macro »
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
Изобщо не е заради фризера. Ако не е хубава маята изобщо няма да втаса, нито на стайна температура, нито във фурната. А аз вече ти казах защо- температурата е причината, щом във фурната бухва, а на стайна температура не- прави си извода. При всяка друга причина няма да бухне където и да я сложиш.
Цитирай


Мнения: 1 794
djemma, останаха ми очите с питката Smileстрахотна е. би ли споделила рецептата?
Цитирай

Бърно

Мнения: 151
За да бухне питката знам, че има основни правила:
1. Маята да е прясна на стайна температура
2. Маята се слага в толо мляко с лъжица захар
3. Всички продукти да са със стайна температура / няколко часа по - рано да са извадени/
4. Да се остави в топло помещение да втасва и да не се променя рязко температурата в стаята /баба ми, като месеше козунаци не даваше да се излиза от стаята, дори до тоалетна не ни пускаше  Wink/
5. брашното не трабва да е старо
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора