Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора

При рома, пурите, какаото и бабиериндосите

Мнения: 3 607
Първите ми опити в правенето на суши се указаха успешни на вид и на вкус.
Наслаждавайте се и вие- на вида поне Mr. Green
http://img252.imageshack.us/my.php?image=img75035ae.jpg
http://img454.imageshack.us/my.php?image=img75093zn.jpg
http://img394.imageshack.us/my.php?image=img75143fz.jpg
http://img394.imageshack.us/my.php?image=img75061vc.jpg

« Последна редакция: вт, 03 яну 2006, 09:58 от yosarian »
Цитирай

Някъде там...

Мнения: 5 718
Сега пък ако кажеш и рецептата, че ми потекоха лигите от снимките.... цена няма да имаш Hug
Цитирай

sofia

Мнения: 5 140
И на мен ми е интересна рецептата и как го направи.
Цитирай


Мнения: 1 999
Браво, много добре изглежда! Сподели рецептата с нас. Wink
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
 smile3501 smile3501 smile3501 А след като ни кажеш рецептата ще те помоля да споделиш и от къде взе рогозка за навиване, защото аз така и не си намерих newsm03
Цитирай

При рома, пурите, какаото и бабиериндосите

Мнения: 3 607
Понеже не срещнах подробно описание на български, по заемки от тук- от там ето как аз  приготвих моето суши. Не съм веща в терминологията, затова ще я пропусна.

Продукти:
Ориз- ползвах "Ризон" на Крина
Пушена сьомга - 100гр е достатъчна
Рулца от раци, нарязани на дълго на 4
Варени моркови, нарязани на дълго   
пресен хрупкав праз, нарязан на дълго

Приготвяне на ориза:Две чаши ориз се измиват добре - няколко пъти докато водата стане бистра.  Изцежда се и се оставя "да почине" около час. Залива се в съд със вряла вода-на  1чаша ориз-2 чаши вода(всеки ориз на опаковката има описание с колко вода се прави). Оставя се да поври-2-3  минути и се изключва котлона. След 20 минути оризът е поел водата и е набъбнал. Оставя се да изстине, като се поразбърква от време на време.

Навиване на суши-то:
Има специална подложка за навиване,но аз го навих както се навива руло Стефани. Разстлах ориза  на тънко на парче хартия за печене- намазнена. Наредих продуктите на дълго и подхванах  хартията и започнах да навивам като с хартията си помагах да придържам и пълнежа- моркова,  праза, Рулцата от раци и малко сьомга. Леко се придържа и притиска при въртенето за да слепне  ориза. Оставих го така навито с хартията докато слепне съвсем.
Рулцата увити със сьомга направих по същия начин, но сложих за подложка парче сьомга върху  него ориз, разстлан по цялото парче, пълнежа- всички неща без сьомга и се навива пак така. И  тези рула ги оставих за час със хартията и ги нарязах преди консумацията. Трябва да се режат с  много добре наострен нож- има специален такъв, но ние естествено нямаме точно такъв Smile
Да ви е сладко.
Мисля, че може да се експериментира със всякакви продукти. Четох някъде по сайтовете, че се  слага авокадо, но аз не го харесвам и го пропуснах.
Цитирай

София

Мнения: 4 977
йосариан, страхотни са. пропуснала си само една малка, но важна подробност в рецептата - "суши" на японски означава "кисел ориз". основната идея на сушито е, че оризът се подкиселява.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравейте момичета!

Ето идна изпитана рецепта за приготвяне на ориза за суши - знам я от японка и винаги е стававло превъзходно!

Оризът за сушито е малко по-специално приготвен. Трябва да е от по-кръглият (не дълъг) ориз. Измива се много добре - докато водата, която изтича не е бяла. Вари се в съотношение 1 чаша суров ориз към 1 1/2 чаша студена вода(без сол).Зтаваря се плътно тенджерката с капак и в момента в който заври се намаля котлона на най-ниската степен(без да се маха капака), като от завирането се оставя да ври 15 мин. След това се изключва котлона, маха капака и без да се бърка се оставя да се изпари и оставащата вода.
През това време се приготвя смес от 1/3 чаена чаша бял оцет (по възможност от оризово вино), 2 с.л. захар и 1 с.л. сол. Тази смес се поставя на леко загрят котлон и се бърка до разтварянето на захарта и солта. След това бързо се охлажда. Една супена лъжица от сместа е достатъчна за една чаша суров ориз - останалото можете  да го оставите  на съхранение в хладилника.
Оризът се слага в купа и поръсва с оцета, като се бърка леко и отвесно с вилица, като се внимава да не се разкашква или чупят зърната.
Така приготвеният и изтинал ориз е готов за завиване във водораслите(тип нори).
Добре е да се знае, че в този тип суши, не е задължително да се слага риба. Може да се сложи напр. надълго отрязана пръчица кашкавал, краставица и сварен морков или нарязан на лентички омлет, авокадо, попарен спанак и червена чушка. Просто използвайте фантазията си:) Това е много вкусна, бърза и лека вечеря:)

ПС. Yosarian, но мога да видя снимките - но съм сигурна, че изглежда чудесно!    bouquet
« Последна редакция: пн, 02 яну 2006, 11:10 от natalyna »
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 876
Аз съм голям фен! Бравооо!
Тук има това онова по темата http://sushi.start.bg/
Цитирай

При рома, пурите, какаото и бабиериндосите

Мнения: 3 607
йосариан, страхотни са. пропуснала си само една малка, но важна подробност в рецептата - "суши" на японски означава "кисел ориз". основната идея на сушито е, че оризът се подкиселява.

Джем, пропуснала съм да опиша подкиселяването и овкусяването на ориза, защото аз описах начина по който го направих. А не съм овкусявала със лютия сос  първо защото не намерих и второ защото давах и на децата да ядат. И много важна подробност-свекърва ми не яде горчица и кисело и нарочно спестих тоя тип вкусове. Посто го поднесох със Соев сос. Но следващия път ще направя отделно за мен и мъжа ми,  че ние обичаме да експериментираме със вкусове. А можа да пробвам и с малко авокадо. А за ориза ще пробвам задължително рецептата на natalyna . Между другото на български има много оскъдна информация и може би ще е хубаво да съберем малко инфо тука. Hug
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Йоска, не ми се отварят линковете zа съжаление. А полzва ли Nori (Seetang), т.е. листата?
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 330
не съм опитвала суши ,но направо ми се преяде от снимките ти

най-скоро ще го опитам
Цитирай

София

Мнения: 782
Не искам да съм нелюбезна, но сушито на Йосарян е много далече от истината. Справка - рецептата на Наталина, която добре е описала тайните на тази японска вкусотия. Не съм се престрашавала да го приготвя, но съм яла доста по цял свят и мога да си позволя да дам мнение.
Първо - използва се специален сорт ориз ( и аз бих искала да зная кой е най-близкият тук), който става лепкав и лесно се оформя на топка. Второ - наистина се подкиселява с оризов оцет (ако някой знае откъде да си купя, моля да се обади). Рибата, която се използва, не е пушена, а сурова, и е задължително да е съвсем прясна. Тук вече се намира прясна сьомга, но любимият ми тон се доставя по мистериозен начин на суши-баровете и това направо ме хвърля в недоумение.
Подправките към сушито са соев сос и уасаби (последното почти не се използва в някои държави като Корея, например, но за японската рецепта е задължително). Консумира се като уасабито се разтваря в соевия сос - всеки си го прави индивидуално в отделна паничка - и сушито се топи в сместа непосредствено преди да се лапне.
Самото суши бива различни видове. "Нигири", например, е топка ориз, върху която е положено парче морски дар. Явно това се е опитала да приготви Йосарян. "Маки" са рулца, увити във водорасли - много са вкусни и се приготвят с какво ли не. Любимите ми са с риба тон и авокадо. Има разновидности, в зависимост от размера и формата - хосо маки, футо маки и т.н.
Основният проблем в България е, че липсват оригиналните съставки. Затова влязох в тази тема - с надеждата, че някой е открил източник или удачен заместител. Благодаря за рецептата на Наталина. Ще се радвам и на други компетентни мнения. Йосарян, не се отчайвай! Чети тук и опитай пак!
Цитирай

При рома, пурите, какаото и бабиериндосите

Мнения: 3 607
mignonne ,
изобщо не съм се отчаяла и аз съм доволна от първия си опит, при положение че преди дори не съм опитвала суши. Както сама си забелязала в България няма точните съставки и не мисля, че суши е някакъв "канон" и не може да се направи по вкуса на всеки. Както писах и по- нагоре инфото на български е изключително оскъдно. И както отбелязах по - горе го давах и на децата си така, че вариантът сурова риба отпадна по дефиниция.
Не съм ползвала и водорасли, но знам че се намират във диетичните магазини.
Още не съм се вманиачила по Суши, но съм на път и ще ви радвам с новите си опити. А до тогава ако решите може да наричате моето Суши  "Рулата на Йосарян", защото макар и не по "канона" беше мноооого вкусно, точно толкова колкото на снимката Wink
Цитирай

При рома, пурите, какаото и бабиериндосите

Мнения: 3 607
yosarian,
за съжаление хит.бг не ми се отваря в Прага, иначе много исках да разгледам! Blush
Днес ще гледам да прехвърля снимките другаде и ще ти ги окажа:)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора