Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

UK

Мнения: 3 394
Значи Дядо мраз ми донесе ето тази:



Води се Tower 4L Aluminium Speed Pressure Cooker.

Събирах умни съвети от родата, прегледах темите писани тук, даже си свалих една таблица за вода, меса и прочие упътвания и пак си ме е шубе.

Сготвих някаква постна супа, за да я пробвам и като почна да съска онуй чудо на капака я свалих от котлона, изкарах я на студа в градината и с ръкавицата за фурна вдигнах човката на винтила и изчаках да излезе парата!
Сложих фидето и айде пак на котлона за 2 мин. и сега чакам да изстине!

Но многоооооооооо ме е страаааааааааааааааааах! Confused

родата каза, че имало някаква резка за максимално количество вода, но на моята няма и трябва да меря 4 пръста под ръба (да не ги надвишавам)!

Правилно ли е и всеки път ли трябва да заливам със студена вода и прочие умни неща събирам!!! Hug
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Нямаш ли описание, как точно действа твоята тенджера. Защото в zависимост от вида й, има и раzлични степени, които се иzполzват. И когато достигне до необходимата степен, тя трябва да се поддържа, иначе тенджерата сама се опитва да уравновеси налягането като иzпуска пара.
Когато яденето е готово може механично да пуснеш въzдуха, но не наведнъж, а пьо малко или пък просто да иzчакаш и тя поиzстива и го прави
Цитирай

софия

Мнения: 7 281
тенджератати е супер, честито! Аз за всеки случай винаги заливам със студена вода преди да отворя, но ако си сигурна, че няма повече пара или е минало доста време от изключването на катлона, може и да си го спестиш. Аз винтила го надигам отдалеч с прибор с дълга дръжка. Водата-стува ми се, че 4 пръста под ръба е много, май още по-надолу трябва да е. В упътването на тенджерата пише колко литра макс.може
До ви е сладко, ще се родиш с нея!  chef
Цитирай

UK

Мнения: 3 394
Не пише за никакво максимално кол.вода-пише 300мл на 15 мин готвене newsm78

Това на мен нищо не ми говори!
А ако сложа вода още по-малко от 4 пръста под нивото, то няма да има смисъл от никакво готвене, защото почти няма да има количество за ядене! Ило поне аз така си мисля, защото 4 л нищо не са! Поне на моя мъж не му стигат, той обича да си похапва.
Цитирай

софия

Мнения: 7 281
ааа, сега виждам. Тя много малка, бе! За супа категорично. А тома за 300мл и аз не разбирам
Цитирай

UK

Мнения: 3 394
Ами и аз не исках по голяма ,защото обичам да готвя и то често. Нищо че не пиша често тук.
Цитирай
Това сигурно сте го намерили( изкопирайте си линка, защото тук не го показва така, че да тръгне директно - не е подчертан целият):
http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/8606138/Trail/C$cip%3D28694.Homewares%3EC$cip%3D28792.Cookware%3EC$cip%3D28796.Pressure+cookers.htm

Този сайт се поддържа от една маниачка на тема сигурност( според мен Laughing)
Изключително подробно е обяснено всичко + правилата за безопасност + начина на използване + таблици за готвене + рецепти +++ какво ли няма още:
http://missvickie.com/workshop/stepbystep.html
http://missvickie.com/library/1st-generation.html
http://missvickie.com/library/2ndgeneration.html

ПРАВИЛАТА - в колонката отляво
http://missvickie.com/workshop/schoolframe.html

http://pub39.bravenet.com/faq/show.php?usernum=3266196251

Ако срещате някакви затруднения, обаждайте се.

П.П. Всеки 15 минути от тенджерата във вид на пара "изчезва" 300 милилитра вода. Т.е. ако в рецептата пише време за готвене 30 минути, трябва да налеете 600 милилитра повече, за да ви остане количеството бульон, което желаете. 300 милилитра според мен са минималното количество течност, което да се налее - инак няма да стане достатъчно пара за да вдигне налягане, а след 15 минути тази вода ще "замине" - ястието остава на мазнина, ако има, ако не - на сухо, а налягането пада и тенджерата се превръща в тиган.
Вашата тенджера се налива до ръба, на който лежи уплътнителят, но по-добре я наливайте отначало до 2/3, а за варива( боб, леща) и други "пенливи"( шкембе, пача) - най-много до половината.
Винаги може да долеете вода след отварянето, за да ви се получат колиииииичества Laughing
За по-скорошно отваряне може да я залеете с вода, но това е сложно упражнение - иска празна мивка, самата тенджера тежи( с чорбалаците вътре) над 5-6 килограма - по-добре я преместете на студен котлон и след десет минути ще е готова за отваряне.
За да не ви фъшка много може след като заври да намалите с две степени котлона( или ако е газов - на минимума). Ако престане пък съвсем да фъшка - увеличавате - бързо й се хваща цаката. Аз я завирам на IV и после я намалявам на II, че и на I, ако е по-празна.
Алуминиевите са по-дебели и тежки и търпят експерименти с котлона, без да им пада налягането бързо.
И ред други такива Фатки ще разгадаете.

АбЦИлютно безопасни са поради един хитър номер - оставено е едно място, което е десетина пъти по-тънко от другата част на тенджерата та като се пръсне да се пръсне там, често е пластинка под капаче, даже е леко насечена накръст. Като шишетата за кока-кола, които имат на ръба на дъното вдлъбнатина и ако сериозно се раздрусат се пръскат там, без да правят бели( освен цапаницата, де Cool )

И още:
LOw - 5 psi = 1.34 ata -> 108 градуса Целзий - риба, морски дарове
MED - 10 psi = 1.68 ata -> 116 градуса Целзий - ориз
HIgh - 15 psi = 2.02 ata -> 124 градуса Целзий - стандартно налягане и температура за всички рецепти и най-икономично откъм енергията и времето за готвене.

Всички тенДжУри трябва да имат белег BROWN за най-най-най благ режим - добре е първите експерименти да се правят на този режим.

Успех!
« Последна редакция: вт, 03 яну 2006, 06:08 от yosif »
Цитирай

Бърно

Мнения: 151
Майка ми ме е учила, че когато варя с тенджера под налягане задължително котлона трябва да е на най ниска степен, като преди да сложа капака трябва да ичкакам гозбата да заври
Цитирай

София

Мнения: 4 969
И аз съм на същата вълна.Свекърва ми ни подари тенджера под налягане,само 4е е някаква турска без каквото и да било обяснение или инструкции за употреба.А аз изпитвам безумен страх от работа с такива 4удесии.На всичкото отгоре готвя и на газ..... SickМай няма да я използвам. #CrazyВсе пак,ако случайно някой има като моята - нека сподели малко опит.Доста е странна.9 литра е като обем и се отваря 4рез лост на "капка",който се завърта до пълно обръщане и...капака се сгъва ShockedПосле с малко усилия и маневри излиза от вътрешността на тенджерата newsm78Абе- чудо на техниката Crazy
Цитирай
Всякакви чешити тенджери под налягане:
http://michaelskitchenware.en.alibaba.com/offerdetail/51960923/S … ssure_Cooker.html
http://img.alibaba.com/photo/50525388/Sell_Stainless_Steel_Press … e_Cooker.summ.jpg
Турски тенджери под налягане:
http://www.alibaba.com/manufacture/15230306c1pthf/Pressure_Cooke … memberId=akselsan
http://img.alibaba.com/photo/11260059/Sell_Pratique_Pressure_Cooker.summ.jpg
http://img.alibaba.com/photo/11260067/Sell_Standart_Pressure_Cooker.summ.jpg
http://img.alibaba.com/photo/11260065/Sell_Standard_Bellyshape_P … e_Cooker.summ.jpg

Разгледайте тук и ако я откриете, ще ви намеря инструкциите.
Цитирай

BABYLAND

Мнения: 3 393
   Изпитвам неописуем ужас от готвене в такава тенджера! Никога не съм правила нищо в нея, но като я чуя как свисти, как всички около мен казват, че е като бомба.....НЕ!!! Не се престрашавам да готвя в нея. Имам я чисто нова, но ей така съм я оставила да си стои на спокойствие в шкафа!
   Знам, че е голямо улеснение, всичко става адски бързо в нея, но...ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ! Mr. Green
   Дай Боже някой прекрасен ден да събера смелост и да извъртя в нея поне един боб!
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 223
Майка ми ме е учила, че когато варя с тенджера под налягане задължително котлона трябва да е на най ниска степен, като преди да сложа капака трябва да ичкакам гозбата да заври
На моята тенжера пише следното:
Затваряш капака, но вентила отгоре остава изправен (т.е. парата може да излиза).
Котлона е на мах докато заври манджата, това се чува, защото вентила трябва да почне да свири (моя не свири, но почва да пуска пара).
Когато заври натискаш вентила до хоризонтално положение и намаляш котлона на 2. Времето за сваряване започва от този момент.
Можеш да проверяваш вентила отвреме на време с вилица като го натискаш съвсем леко, да видиш дали пуска пара.
Като мине определеното време махаш тенжерата от огъня и изчакваш да изтине, тогава дигаш вентила и отваряш капака.

Изпитвам неописуем ужас от готвене в такава тенджера!

И мен ме е страх, но е по удобно. Аз, когато свисти, стоя в другата стая  Laughing
Боб, месо става бързо, а най добре за картофена салата, защото се сваряват за по-малко от 5 мин, в смисъл - докато фъсне и после пускаш вентила и изключваш. И те са готови.  Very Happy  bowuu

Ще изполвам темата да питам - колко време се вари свинско в тенжера под налягане?  Smile
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Не мога да раzбера, zащо толкова ви свистят тенджерите Thinking Но явно zависи от това, какъв вид е. Моята има степени на вентила (нали това е бутончето, което се повдига) zа раzличните видове продукти и, когато стигне до опр. степен, тя трябва да се поддържа и от тогава се отчита времето. Тогава е и достатъчно, котлонът да е на по слаба степен. След като мине времето се маха от котлона и се иzчаква вентилът са спадне в иzходно положение или пък чреz отпускане на пара механично се прави спадането му.
Тенджерата е от самото начало zатворена, беzмислено е първо да се иzчака да zаври и след това да се zатвори.
Единствено тя може да zапочне да свисти, т.е. да отпуска пара, когато е оставена  на силен котлон и тогава тя се опитва да уравновеси налягането.
Цитирай
Тук има телефон и факс, както и възможност директно да контактувате с г-н Росен Калъчев -представител на фирмата. Предполагам, че ще може да ви прати ръководството за тенджерата по мейла или поне ще отговори на въпросите ви.

http://www.alibaba.com/manufacturer/13395563/Sell_Pratique_Belly … ssure_Cooker.html
Цитирай

София

Мнения: 4 969
http://img.alibaba.com/photo/11260065/Sell_Standard_Bellyshape_P … e_Cooker.summ.jpg

Разгледайте тук и ако я откриете, ще ви намеря инструкциите.
моята май е такава.Ще ти бъда много благпдарна ако дадеш някаква информация и инструкции за употреба.Предварително благодаря! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора