Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Варна
  • Мнения: 574
Направо съм ужасена и се чудя какво да ям ако не са го произвели на село.Да ви кажа за какво ми е думата.Моята работа е свързана с животни.На работа имаме лабораторни плъхове.Веднъж дадохме на половината моркови ,а на другите друг зеленчук.И на сутринта всички ,които са яли морковчета бяха......МЪРТВИ. Друг мой познат пък папагалите му /и то от доста скъпите/ се гътнаха пак след подобни зеленчуци.
Предсавям си как съм си изцедила сок и то давам на бебо.УЖАС!
Дайте идеи как да разпознаваме нитратите.

# 1
  • София
  • Мнения: 2 708
Не знам как се разпознават, но тук в София, на пазара на Ситняково има една сергия, където продават по - чисти плодове и зеленчуци и мисля че ако искаш може да си платиш да изследват твоите. Предполагам и в другите градове има нещо подобно  newsm78

# 2
  • София
  • Мнения: 195
Защо не си купуваш плодове и зеленчуци от стари баби от пазара.Те продават това , което отглеждат в дворчетата си.Малко вероятно е да са им слагали нещо,за да подсилят разтежа им.

# 3
  • София
  • Мнения: 212
Не знам как се познават!Но се ужасявам от това дето го казваш за плъховете. Mr. Green  Като си предствя,че на малките бебчета препоръчват първо сокчета от ябълки и моркови!Ужассссссссс! Twisted Evil

# 4
  • Варна
  • Мнения: 574
Тези моркови иначе изглеждаха страхотно.Сочни ,големи ,оранжеви да ти се иска да ги схрускаш.После се чудим защо децата ни имат толкова много алергии,кашлят без причина и имат разстройство.Наистина трябва да се купува от баби на село и който може сам да си произвежда.Май ще се върнем към зеленчуците с повече червейчета. Като казах на една приятелка за това и тя спомена ,че на НГ си купили пилешки бутчета 2, които излезли повече от кг. Вкусът им бил страшно гаден и чак се чудили какво ядът. Кой знае пък тях с какви форсажи за растеж са ги натъпкали. И както е в природата ,най- увреден остава крайният консуматор.
Е ,да сме живи издрави, пък може и да свикнем.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 708
Това от бабите и дядовците не е добра идея според мен. Имам позната, която доста разбира от торове и тем подобни и каза че естествената тор е по - вредна от другата. По - точно не самата тор, а количеството което се слага. Бабите слагат по много, а това е по - лошо от изкуствената, получава се пренасищане с тор и ... Не съм за изкуственото наторяване, но смятам че от бабите не е по - добро качеството

# 6
  • Мнения: 2 306
Виждала съм лентови тестове за нитрати. Представляват една лентичка, в края на която има мекичка част. Та тази част се отърква в сок от зеленчука. По интензивността на оцветяването се отчита какво количество са нитратите. Каква е пределната норма, нямам представа, но сигурно ще се намери инфо в нета.
Та лентичките, които аз съм ползвала са на фирмата Merck. Сигурно има и български, по-евтини. Предполагам могат да се намерят или дори да се изпишат от фирма търгуваща с химикали. Сещам се за "Валерус", които се намират до сграда Б на ХТМУ и за "Жълтият магазин", който е след моста на 4-ти километър, посока Плиска.

Но за мен лично това да намеря чиста храна в БГ е обречена кауза Rolling Eyes

# 7
  • София
  • Мнения: 2 437
Много странно Rolling Eyes Наши приятели хранят морското си свинче основно с моркови и вече 2години е живо, а тези плъхове за 1 нощ умират

И аз съм чувала за лентички, но не знам от къде се купуват.

Бабите по сергиите в повечето случаи ги зареждат от борсите.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 599
Виждала съм лентови тестове за нитрати. Представляват една лентичка, в края на която има мекичка част. Та тази част се отърква в сок от зеленчука. По интензивността на оцветяването се отчита какво количество са нитратите. Каква е пределната норма, нямам представа, но сигурно ще се намери инфо в нета.
Та лентичките, които аз съм ползвала са на фирмата Merck. Сигурно има и български, по-евтини. Предполагам могат да се намерят или дори да се изпишат от фирма търгуваща с химикали. Сещам се за "Валерус", които се намират до сграда Б на ХТМУ и за "Жълтият магазин", който е след моста на 4-ти километър, посока Плиска.

Но за мен лично това да намеря чиста храна в БГ е обречена кауза Rolling Eyes
Извинявай, но би ли обяснила къде по-точно се намира този "Жълт магазин", посоката е ясна, ама от коя страна на булеварда?
А ти откъде си взимала лентичките на Merck?

Предварително благодаря!

Последна редакция: чт, 05 яну 2006, 13:59 от nati_nat

# 9
  • Мнения: 8 242
Не знам с какво ги гледат тия моркови по пазарите дето се продават (вносните имам предвид).. Ама на нова година, като правих Руска салата, слагам аз да се варят морковите заедно с картофите.. И само след 10 мин морковите така се бяха разкашкали и спаружили, че не приличаха изобщо на себе си  #Crazy Направо се опулих.. А като истинаха - станаха кашкаво-гумени..
Досега такова нещо не бях виждала..  newsm78 Ама мисля, че имат голям пръст разните им там торове в таз работа .. Уф.. да се чудиш какво да ядеш..
А са такива сочни и готини на вид..

# 10
  • Мнения: 224
Не се заблуждавайте, че бабите на село не слагат натриева силитра. А това че някой моркови са по-големи е от сорта им, а не от торенето. Аз знам за салатите, спанака и краставичките, че ако са тъмно зелени значи съдържат повече нитрати, затова избягвайте да давате спанак на бебетата или поне да е приготвен непосредствено преди ядене (за тези който захранват или вече хранят децата със зеленчукови пюрета).

# 11
  • София
  • Мнения: 9 210
Това от бабите и дядовците не е добра идея според мен. Имам позната, която доста разбира от торове и тем подобни и каза че естествената тор е по - вредна от другата. По - точно не самата тор, а количеството което се слага. Бабите слагат по много, а това е по - лошо от изкуствената, получава се пренасищане с тор и ... Не съм за изкуственото наторяване, но смятам че от бабите не е по - добро качеството

Извинявай, но на твоята позната дето "доста разбира от торове и тем подобни",  ако действително ти е казала това, й кажи че съвсем нищо не разбира!
А то и аз доста разбирам от самолетостроене и тем подобни, но не искат да ме оценят подобаващо и т'ва си е! Чудя се що така newsm78

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 3 506
Не се заблуждавайте, че бабите на село не слагат натриева силитра...
Повечето си слагат и още как.......

... затова избягвайте да давате спанак на бебетата или поне да е приготвен непосредствено преди ядене...
Какво значи да е приготвен непосредствено преди ядене? Какво общо има това с нитратите?

По темата:
За нитратите от листните зеленчуци знам, че са добре разтворими и значително намаляват при 30 минути накисване на зеленчуците във вода.

Чувала съм и още две неща, за които не съм много сигурна:
- ако след накисването водата е силно пенеста, значи нитратите са били повечко;
- нитратите се концентрират в зелените части на растенията, затова зелените зеленчуци имат повече нитрати от другите, ама това не ми се връзва много с морковите напр.

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 3 506
Реших да потърся повече информация, понеже и други разни спомени ми се завъртяха из главата и попаднах на тази статия. Който иска, може да я прочете, всичко е подробно обяснено. И знаете ли какво, ние тук си говорим за зеленчуците, а се оказва, че водата и месото също могат да са източник на нитрати......

# 14
  • София
  • Мнения: 1 599
Реших да потърся повече информация, понеже и други разни спомени ми се завъртяха из главата и попаднах на тази статия. Който иска, може да я прочете, всичко е подробно обяснено. И знаете ли какво, ние тук си говорим за зеленчуците, а се оказва, че водата и месото също могат да са източник на нитрати......

Във форума за изкуствено хранене от 1-2 дни има тема за соковете (купешки или прясно изцедени), но я обърнахме на тема за нитратите, можеш да я видиш...

Естествено, че нитратите не се срещат само в зеленчуците...
Тъкмо бях започнала да ти пиша защо да не престоява спаначеното пюре и защо в морковите има нитрати, въпреки, че не са листни зеленчуци, но ти, прочитайки тази статия, сигурно вече имаш отговор на въпросите си ...

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт