Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 186
Здравейте, не знам има ли подобна тема (не намерих), но  мой много близък роднина има натрупани задължения към топлофикация , четирицифрена сума.  Само че сумата е от задължения от 2005г. до сега. Иска ми   се преди да отидем до топлофикация да се кунсултираме с адвокат. Моля ви, които може ми препоръча адвокат от София.

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 26
Успокойте вашият познат Wink. Без да навлизам в излишни дебати, ВКС /Върховния касационен съд/ в трайната си практика установи, че задълженията към топлофикация са с переодичен характер. Именно като такива, те се погасяват с 3 г давност.

За какво да ходите до ТОПЛОФИКАЦИЯ? Канят ли Ви или що?

п.с.ако с по ранна дата има някакво действие от тяхна страна /покана/ то това променя нещата, т.е. давността е прекъсната и тече нов 3 г срок.

# 2
 • София
 • Мнения: 186
Не няма покана получена все още. Но когато звъннах до топлофикация да ми кажат задълженията г-жата, която ми даде инф. ми каза да побързаме да сменим партидата( тя се води все още на починал роднина) на името на наследника(моя близък). Ох много е оплетено. И ми каза, че трябва да плати, защото ще му заведат дело.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 26
Вижте, струва ми се че тази госпожа нещо ви будалка. От правна гледна точка топлото има договор с починалия. След смъртта му, тези задължения преминават ВЪРХУ наследниците. Не че, топлото няма да си ги търси от тях / ако не са се отказали от наследство/, но защо да ги улеснявате?

За давността се възразява само в съда - той не следи служебно. Дело, да най вероятно ще заведат, но след Ваше възражение / ако е коректна фактологията тук и не пропускате нищо/ ще загубят, а даже и разноските ще ви бъдат възстановени.

п.с.Как така ви дадоха инфо за чужди сметки? Ако искате да купувате недв.имот-работата е по друга Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 186
Ами казах точния адрес и името на титуляра, а тя ми казах абонатния номер(защото и него не знаех) и задълженията newsm78
Благодаря за информацията!

# 5
 • Мнения: 4 595
Дано някой ти помогне!  Simple Smile

# 6
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Запис да следя темата.
Някой знае ли нещо повече за това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-31&article=397956

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 18:26 от Unknown_lady

# 7
 • Мнения: 20 688
Запис да следя тамата.
Някой знае ли нещо повече за това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-31&article=397956
да, прибират ти 10лв да станеш член.
Казват ти да си чакаш да те осъдят от топлофикация и тогава пак да отидеш, за да попълните необходимите документи.
Като отидеш тогава, в едни готови бланки за жалби/или нещо такова беше/ ти попълват имената и те изпращат да се оправяш сам.

# 8
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Запис да следя тамата.
Някой знае ли нещо повече за това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-31&article=397956
да, прибират ти 10лв да станеш член.
Казват ти да си чакаш да те осъдят от топлофикация и тогава пак да отидеш, за да попълните необходимите документи.
Като отидеш тогава, в едни готови бланки за жалби/или нещо такова беше/ ти попълват имената и те изпращат да се оправяш сам.

Ами тогава какъв му е смисълът  Thinking

# 9
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 380
Запис да следя тамата.
Някой знае ли нещо повече за това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-31&article=397956
да, прибират ти 10лв да станеш член.
Казват ти да си чакаш да те осъдят от топлофикация и тогава пак да отидеш, за да попълните необходимите документи.Като отидеш тогава, в едни готови бланки за жалби/или нещо такова беше/ ти попълват имената и те изпращат да се оправяш сам.

Е, нали идеята е да реагираш преди да те е осъдила? За да се възползваш от давността... Защо да ходиш пак след като те е осъдила вече?

# 10
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
И аз това  се чудя. То като те осъдят, после върви се разправяй ...

# 11
 • Мнения: 20 688
не знам, не разбирам от съдебни дела.
отидохме там точно заради подобни статии, чака се много, всеки ден минават по 30 и повече човека, отделят по много малко време и забелязах че на всички казват едно и също.

# 12
 • Мнения: 86
С Топлофикация не можеш да се споразумееш. Единственото място да си търсиш правата е в съда. Там вече се иска подготовка някаква да имаш и да знаеш какво да говориш. Решението зависи от съдията - някои не харесват Топлофикация, други са на мнение, че това са измамници. Гаранция Франция както се казва.
Във федерацията на потребителите помагат със написването на документите - възражение на искова молба, различни други молби (ако се налага), становище по експертизи и т.н. Но в съдебната зала си сам сред вълци както се казва.
Не може да се ползва и да не се плаща, това е истината. Другата истина е, че Топлофикация са некоректни и никога не могат да докажат изрядността на сметките си. Изобщо, подготви се за много нерви, разправии и пари. Адвокат си струва да наемеш, ако сумата за която те съдят надхвърля 10 000лева. Ако те съдят за 3000лева примерно, ще платиш към 800 на адвокат, към 500 за делото и накрая ще ти опростят 1000 лева от задълженията. Ти си прецени дали си заслужава.
Аз наследих апартамент със задължение и минах по този път вече. Сега чакам да ми излезне решението. Направила съм всичко, което ми казаха от федерацията на потребителите. Ще видим какво ще стане и ще пиша тук пак след като ми дойде решението.

# 13
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Аз ходих да се консултирам с адвокат. Не трябвада се подписва споразумение, освен ако сумата е наистана съвсем малка. Подпишеш ли, това значи, че си съгласен с тях и после ще трябва да платиш всичко, няма давност. Каза ми, да платя задълженията по банков път за последните 3г., като задължително като основание за плащане да се напише - топлинна енергия за срок от-до и да се посочи срока от текущата дата 3г. назад, т.е. за 3 последователни години. Много е важно това основание за плащане да се напише, иначе парите отиват за погасяване на най-старата фактура отзад напред. Когато това е написано после и да те съдят, не могат да имат претенции защото задълженията за 3г. назад са платени, а другото ще се смята за погасено по давност и не може да бъде събирано принудително. Аз платих само главницата, адвоката каза, че когато главницата е погасена, нямали основание да се начисляват лихви, които да се събират принудително, защото няма върху какво да се начисляват, т.е., няма главница. И после текущите сметки вече се плащат по банков път пак по същия начин - месец за месец, но пак се пише основание за плащане. Всичко това се пази евентуално за пред съда и не се дават оригинали на никого. Иначе използват незнанието на хората.
Много съжалявам, че трябва да се използват такива врътки, но като са некоректни от всякъде, това и заслужават. У нас изобщо няма парно, изравнителните сметки се получават по 3-4 на сезон, без дата за възражение и всеки пише, каквото си ще. Е, тогава ще се борим с тях както и колкото можем.
caffeine е много права, наистина за сметки под 5000лв едва ли има смисъл, това ми го каза и адвоката, ама при мен въпроса е принципен и затова реших така.
Значи няма смисъл да се ходи във Федерацията на потребителите и да се плаща членски внос, така ли?

# 14
 • Мнения: 86
Unknown_lady, и аз така - от принципна позиция да не ме правят на идиот започнах да се занимавам. Обаче това си е България, всичко е хаос и гадост. Има смисъл да ходиш до федерацията, ако започнат да те съдят. От там ще ти помогнат с написването на документи и разни съвети. Тези неща не са базплатни обаче. Например становище по експертиза струва 30 или 40 лева (не помня точно колко), на мен ми трябваха две такива становища, плаща се за всяко нещо, което ти пишат, отделно от тази такса 10лева за година (членски внос).
Интересно ми е, това което ти е казал адвоката за плащането по банков път как после го доказваш в съда, с какви доводи. Те си вадят експерти от Топлофикация, вещи лица, не знам какви още изроди и общо взето те чакат изненади в съдебната зала. Като нищо ще те съдят само за лихвата и ще ти намерят доводи.
Би ли споделила колко ти струва консултацията с адвокат.
Нищо не ти пречи да се консултираш и с федерацията. Тяхното мнение е да не се плаща нищо и да се съдиш до дупка. И аз това и правя - ще платя измислените суми на Топлофикация само под заплаха от разстрел  Joy
 

# 15
 • София
 • Мнения: 4 090
И мен ме интересува темата, ама не разбрах като плащаш по банков път от къде знаеш каква е сумата 3 години назад , как я смяташ ако не се пазят бележките  newsm78

# 16
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
И ние в момента се съдим с гадовете за стари задължения. Много ме е яд на Топлофикация - 4-та година не включваме въобще парно, имаме един - единствен наличен радиатор и всяка година имаме за доплащане, като миналата година бяха близо 200лв. През зимния сезон сметките не са под 100лв. Аман. През септември им платих по банка по една ф-ра. След около месец гледам, че по същата фактура имаме някакво си начислено доплащане от 30лв. За какво, по дяволите, е това доплащане. Писах мейл (ест. отговор -тц), писах до омбудсмана - писаха ми под кой номер е заведена преписката и до там. Пиша мейли, защото искам да си имам всичко черно на бяло, ама нъцки резултат. И сега, ако направя плащане, гадовете ще си погасят това доплащане и все едно съм ок с това.

# 17
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Сумата, която дължиш си я има разбита по месеци и е изложена в  сайта на Топлофикация, всеки може да си види какво дължи. Плащането по банков път - банката ти взема парите и пише на основанието това, което и кажеш да пише. Обаче парите после си отиват пак за най-старата сметка и няма да го видиш във фактурата, но важното е да имаш документ, доказващ, че е платено в давностен срок. Този документ адвоката го показва после пред съда. Не го доказваш никак - на самата фактура си пише, че можеш да платиш и по банков път, посочили са и сметка - в Пощенска банка. Сега, ако искаш, можеш да платиш и лихвите заедно с главницата, но тях ги посочваш отделно - например - топлинна енергия за периода от-до общо ...лв, главница - еди колко си лв., лихва - еди колко си към дата .... пишеш датата, на която плащаш.
Ако няма главница, няма върху какво да се начислява лихва.
Адвокатската консултация струваше 40лв за 40 мин.
Много ли се чака да се регистираш във Федерацията на потребителите? Не може ли да се регистрирам по И-нет и да платя 10лв по сметка? И къде точно се намира?
При нас е объркано, защото и партидата още се води на името на предишния собственик на жилището, та не знам какво да очаквам и от това Tired

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 14:31 от Unknown_lady

# 18
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
Сумата, която дължиш си я има разбита по месеци и е изложена в  сайта на Топлофикация, всеки може да си види какво дължи. ...........

Там не включват суми по предявени по съдебен ред задължения  Peace. Сега ме хвана яд, че пак си проверих сумите - за декември сметката е 119.00лв  ooooh! ........ за един радиатор + топла вода.

# 19
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Да, не ги включват защото са отделно от сметките. Това после. Адвоката каза, сметките в давностния период да се платят.

# 20
 • София
 • Мнения: 119
Няма такъв адвокат, Топлофикация никога не греши.

# 21
 • София
 • Мнения: 119
Сумата, която дължиш си я има разбита по месеци и е изложена в  сайта на Топлофикация, всеки може да си види какво дължи. ...........

Там не включват суми по предявени по съдебен ред задължения  Peace. Сега ме хвана яд, че пак си проверих сумите - за декември сметката е 119.00лв  ooooh! ........ за един радиатор + топла вода.
А , аз плащам 180лв за същото, трябва да черпиш Simple Smile

# 22
 • Мнения: 309
Постът на "юрист" е доста изчерпателен.
Относно изложеното от адвоката, да се посочи в банковото нареждане точния период, за който се превеждат парите...струва ми се спорно в бъдещ съдебен процес. Винаги се погасяват разноските, лихвите, главницата.
Таааааа, това че си платил и си посочил единствено последните три години / по предположение, че изключваш предходните, като погасени по давност /..., има се предвид, че давността не се прилага служебно, а само пред съд можеш да се позовеш на нея.
Но, не казвам че е и излишно. То пред съд това трябва-доказателства.
А относно написаното от Гита Ог, ами изумяват ме сметките, не мога да им хвана края, ама изобщо, изобщо.
Топло, студено, сметките си идват.

# 23
 • София
 • Мнения: 1 407
Здравейте, ще ви следя, за да черпя ум и разум от вас. Топлофикация ми праща сметки за парно, което не включавам- зимата 150 лв, лятото вода 50 лв. Наистина не го включвам, най-малкото е развален вентила на радиатора и няма как да се включи...понякога сама се съмнявам в себе си дали тайно не си включвам парното ,като си гледам сметките. Сега естевствено ми пратиха честитка да плащам сумите,дето им дължа- с адвокатския хонорар и лихви около 4000 лв. Тъй като са за последните 3 години,май няма да ми се размине да си ги платя. Повече ме тревожи, че дори и да отрежа радиаторите пак нямам никаква гаранция какви сметки ще получавам.

# 24
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
От Топлофикация гаранция ...........  Sick

# 25
 • Мнения: 20 688
Шмати, ние сме без радиатори, така купихме апартамента.
За миналия месец сметката ни е 140лв, чакам за този да е към 200, като гледам как запонаха да обясняват колко невиждан студ е навън.
Сигурно има начин човек да се справи с топлофикация, но се иска много нерви и много свободно време. На нас не ни издържаха нервите и просто слючихме споразумение  да разсрочим сумата за една година и си я плащаме.

# 26
 • Мнения: 341
Запис да следя тамата.
Някой знае ли нещо повече за това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-31&article=397956
да, прибират ти 10лв да станеш член.
Казват ти да си чакаш да те осъдят от топлофикация и тогава пак да отидеш, за да попълните необходимите документи...

Не си разбрала нещо.
Сигурно казват да чакаш от Топлофикация да заведат дело, а не "да те осъдят".

# 27
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
Тази федерация не знам дали върши някаква работа. Мъж ми един път се пробва да ходи да се впише - само във вторниците докъм 11.00ч мисля, че работеха, а народ да искаш там. Родителите на един негов познат бяха успели да подадат жалба чрез тази федерация и си мислеха, че ще се случи нещо, докато Топлофикация не си ги осъди безгрижно и им запорира парите по сметките, та се принудиха хората поне да се споразумеят да е разсрочено.

# 28
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
има се предвид, че давността не се прилага служебно, а само пред съд можеш да се позовеш на нея.
Точно така е, да, само пред съд.
Аз написах само това, което ми е казал адвоката. Знам ли го дали е добър адвокат, отидох ей така, след като четох негова консултация във вестник, не го познавам лично. Знам ли дали ще стане точно така, както ми е казал  Confused Дано да не се стига до съд. А това не е потребление, а са някакви общи части, лихви и не знам още какво. От години у нас няма парно, няма и радиатори, топлата вода е от бойлер. Следователно няма и потребление. Някакви останали суми са от предишни собственици, върху които се трупат лихви. Преди радиаторите ги държах затворени, имам бойлер, конвектори и климатици и парно не ми трябва. Тогава таксите сградна инсталация обаче бяха двойно по-големи от тези, които идват сега след като откачих радиаторите и ги изхвърлих. Не мога да му хвана логиката и това си е.

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 17:22 от Unknown_lady

# 29
 • София
 • Мнения: 368
Здравейте, някой беше питал дали може да стане член на Федерацията на потребителите по електронен път-не, не може.Трябва да се отиде по-рано( започват работа от 10 часа сутринта), прави се списък на чакащите и минимумът на чакане е 3 часа. И аз не виждам особен смисъл в съветите им.Те явно си гонят други цели, защото в молбите им се отрича всичко: от договорите с топлофикация до формирането на цените по фактурите. Самата Топлофикация на заседанията на съда си вика адвокати на дружествата, които отчитат топлинната енергия в различните блокове, което автоматически означава, че даден абонат ползва услугите им, съответно трябва да си плати.Някои съдии въобще не признават тригодишната давност( на нашето дело съдийката е по бракоразводни дела) и адвокатката ни се надява поне с колеги съдии да се консултира преди да е излязло решението на съда. Това, което мога да кажа от личен опит е, че тези дела задължително се оспорват от страните, затова адвокат трябва за по-горните инстанции.Там и хонорарите са им по-големи. На нас този опит ни струваше 300 лв за едно съдебно явяване. Хубавото в случая е, че когато стигне делото до ВКС сумите се признават за недължими с тригодишна погасителна давност.

# 30
 • Мнения: 5
Мисля, че ЮРИСТ наистина е изказал всичко по темата. Мисля, че той / тя на лични преди време ми беше подсказал/а нещо, ама беше по фирмено дело.

А, че топлофикация не грешала, или че сме били безсилни пред нея............не коментирам подобно изказване от.....................служители на топлото Rolling Eyes

# 31
 • Мнения: 341
Unknown_lady , не е страшно да се стигне до съд, стига по-голямата част от сметките да са по-стари от три години и да не изпуснеш срока за възражението (срещу заповедта за изпълнение) и възражението за погасителната давност (ако Т. заведе дело на общо основание след твоето възражение срещу заповедта за изп.).

Лошото е, че хората не могат да се ориентират сами в различните производства. И че с промените на ГПК има много начини да пропуснеш действия и срокове (особено с начина на уведомяване за изп. д) и така (не по своя вина, а напротив)  да бъдеш принудена да плащаш не само измислени сметки на Т. и недължими вземания, а и те да се удвоят заради разходите и процедурите по самите дела и ЧСИ.

# 32
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 380
Unknown_lady , не е страшно да се стигне до съд, стига по-голямата част от сметките да са по-стари от три години и да не изпуснеш срока за възражението (срещу заповедта за изпълнение) и възражението за погасителната давност (ако Т. заведе дело на общо основание след твоето възражение срещу заповедта за изп.).

Лошото е, че хората не могат да се ориентират сами в различните производства. И че с промените на ГПК има много начини да пропуснеш действия и срокове (особено с начина на уведомяване за изп. д) и така (не по своя вина, а напротив)  да бъдеш принудена да плащаш не само измислени сметки на Т. и недължими вземания, а и те да се удвоят заради разходите и процедурите по самите дела и ЧСИ.

А ако не си призован по надлежния ред и поради тази причина си изпуснал срока? Имаш ли някакъв шанс да го докажеш?

# 33
 • Мнения: 341
Зависи какво имаш предвид под

А ако не си призован по надлежния ред...

# 34
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 380
Зависи какво имаш предвид под

А ако не си призован по надлежния ред...


Ами все трябва да има някакъв надлежен, законов ред, по който трябва да бъдеш призован.... Или поне да си наясно, че спрямо теб е заведено дело. Нали според новото ГПК никой не можа да бъде осъден без да разбере.
Защото ако не разбереш, че срещу теб е заведено дело как ще си направиш възраженията в срок?  Thinking

# 35
 • Мнения: 60
Здравейте, някой беше питал дали може да стане член на Федерацията на потребителите по електронен път-не, не може.Трябва да се отиде по-рано( започват работа от 10 часа сутринта), прави се списък на чакащите и минимумът на чакане е 3 часа. И аз не виждам особен смисъл в съветите им.
един-роднина инвалид подписа с тях договор ( или не знам какво ) , плати някаква такса и те го представляваха в съда , намалиха му сметката , която дължеше , наполовина ,
така че според мен има смисъл да се опитва с тази федерация , особено , ако човек не може сам да се разправя

# 36
 • Мнения: 732
Записвам се. Плащам като поп баснословни суми всеки месец.

# 37
 • Мнения: 690
 да бъдеш принудена да плащаш не само измислени сметки на Т. и недължими вземания, а и те да се удвоят заради разходите и процедурите по самите дела и ЧСИ.

 
  
  Частните съдебни изпълнители не си правят труда да издирят длъжника. Така в един момент се оказва, че не само си изпуснал срока за възражение, но си длъжен да заплатиш и огромен хонорар на съдебният изпълнител. Превишават си правата, но няма орган над тях, който може да спре безобразията от тяхна страна.
  

# 38
 • Мнения: 20 688
За заведено дело от Федерацията на потребителите ни казаха да проверяваме в районния ни съд. А заведено дело има след като изчезнат част от дължимите суми в сметките. Така установихме ние, че има дело, не сме получавали нищо , а в този период аз си бях в къщи по цял ден.

Запис да следя тамата.
Някой знае ли нещо повече за това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-31&article=397956
да, прибират ти 10лв да станеш член.
Казват ти да си чакаш да те осъдят от топлофикация и тогава пак да отидеш, за да попълните необходимите документи...

Не си разбрала нещо.
Сигурно казват да чакаш от Топлофикация да заведат дело, а не "да те осъдят".

съгласна съм, много неща не ги разбирам, много  са ми далечни дела, съдилища.

# 39
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 380
Защо изчезна постът на Холограма?  newsm78  Едва успях да го прочета, а ми се стори важен. Наистина, ако има такъв голям проблем с призоваването, можем и да бъдем осъдени от Топлото, без дори да разберем.  Shocked  После търси адвокати, пиши жалби...
Мен начинът на призоваване ме притеснява, защото аз делото срещу Топлофикация ще го спечеля, ако всичко е както трябва.
А как смятате, има ли възможност аз да ги изпреваря и да заведа дело срещу тях?

# 40
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
Минава време, след като изчезнат сметките, докато получите "заповед за изпълнение" (или нещо от сорта беше). После в еди си какъв срок (пише си на заповедта) трябва да подадете възражение в районния съд. Пак минава доста време след това, докато от Топлофикация ви изпратят сума ти документи, с които уж ви доказват, че са прави. След това вече се съдите. Поне при нас беше такава последователността.

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 12:34 от Гита Ог

# 41
 • Мнения: 309
Такава е!
Важното е да се подаде възражение срещу заповедта, и това да е сторено своевременно.

# 42
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Това, което го бях написала за давността, някъде го прочетох и в някакъв вестник също в правните консултации, един адвокат съветваше. Сега ще потърся и ако го намеря, ще сканирам и ще го покажа.

# 43
 • Мнения: 86
Относно призоваването. Призовкарите често бавят връчването на призовката или идват в час, в който няма никой в имота, или както е в моя случай не живея в имота, за който ме съдят. След като ви връчат призовката погледнете коя дата е написана в документа и ако дата, на която ви връчват призовката е различна, накарайте призовкаря да се подпише и да напише реалната дата. Това е необходимо, защото след връчването ви тече срок за възражение. Много често връчването става 7 дни по-късно и призованият е изпуснал всички срокове по дефолт вече. Така, че внимавайте.

# 44
 • София
 • Мнения: 3 213
И аз да ви разкажа един случай. Мой познат е бил осъден 2003г. и 2004г. издаден изпълнителен лист. Топловикация не прави нищо до декември 2011г., когато завежда изпълнително дело при ЧСИ Милен Бъзински.
Приятелят ми получава призовка за доброволно изпълнение и изпълнителния лист, аз му пиша една молба до ЧСИ, в която му казвам да си гледа работата, защото давността е изтекла още преди да се заведе изпълнителното дело и познайте - ЧСИ отказва да прекрати делото, защото той не можел да приложи изтеклата давност, а длъжникът трябвало да води ново дело, в което да докаже, че давността е изтекла.
Изумях, после се разрових. На самият сайт на М. Бъзински има съдебни решения, които подкрепят тезата му. Искам да ви кажа, че това е безобразие - да те карат да водиш дело, за да доказваш очевидното - и с просто око се вижда, че давността е изтекла.

# 45
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
Да, zigizagi, така е. Топлофикация няма доброволно да се откажат да си искат парите. Трябва да се заведе дело. Ние точно това правим в момента - поне парите, за които е минала давността, да отпаднат.

# 46
 • София
 • Мнения: 3 213
Гита,
аз съм юрист, всеки ден съм в съда. Това, което прави Бъзински, е абсолютно незаконно. Давността е изтекла още преди да се заведе изпълнителното дело.

# 47
 • Мнения: 86
Да, това което казва zigizagi е верно. Дори и да спечелите делото, след време пак може да ви съдят за същото нещо и ще трябва да минете през същите неща. Всичко това е защото проблемът с Топлофикация е политически, а не правов. Според политическата обстановка се разглеждат и делата и няма кой да те защити реално. Има правни доводи за и против, зависи на кой съдия ще попаднеш. Много е лошо положението, аз се чувствам като крепостен селянин на феодала, който се гаври с мен както си поиска. Не ползвам нищо, а трябва да плащам. Явно ще се дебнем така докато не фалира това чудо Топлофикация или не започнат да ни третират като клиенти, а не като говеда.

# 48
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
Гита,
аз съм юрист, всеки ден съм в съда. Това, което прави Бъзински, е абсолютно незаконно. Давността е изтекла още преди да се заведе изпълнителното дело.
Ами тогава какво трябва да се направи в такъв случай?
И какво се прави, когато нямаш връчена призовка в срока, когато можеш да възразиш?
Поне да я пуснат в пощенската кутия, ама и това не правят.

Явно ще се дебнем така докато не фалира това чудо Топлофикация или не започнат да ни третират като клиенти, а не като говеда.
Няма да допуснат да фалира. От там много се краде и източва, никой няма да си убие златната кокошка.

# 49
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Момичета, имам и аз питане. Къде може да се възрази срещу неоправдано високи сметки.
Жалба до самата Топлофикация ли се пише, или до топлинния счетоводител?

Благодаря

# 50
 • Мнения: 341
...Няма да допуснат да фалира. От там много се краде и източва, никой няма да си убие златната кокошка.

Естествено, че ще "допуснат". Когато добетонират абсурдните й права с дозаабсурдени закони, дообзаведат я технически (с държавни/общински пари)  с всичко необходимо и изкарат, че, "въпреки това", е "фалирала", ще я дадат за 1 лв. на някой, "добър до безразсъдство", върло благороден  честен частник (може на цяла държава, чужда), дето от "добро сърце" ще се "жертва" да я "спаси", подобно "спасителите" на електроразпределителните дружества (респективно - спасителите на БГА Балкан, Кремиковци и изобщо - на 90% от разпродадената ни за 1 лев държава).

И тогава едно държавно/общинско предприетие, създадено почти като социална услуга (оползотворяващо за без пари един отпаден продукт - горещата вода) и работещо в интерес на хората, ще се е превърнало в желязна машина за правене на пари в притежание на някой си и работеща в негов интерес.

# 51
 • Мнения: 596
Давам ви линк на Движение за национално единство и спасение-ДНЕС:

http://www.dnes-bg.org/home

Там също има безплатна консултация като във Федерацията на потребителите.

Ето и творци,които подкрепят движението:

http://www.dnes-bg.org/page/showme/14

Аз обмислям да заявя членство.

# 52
 • Мнения: 732
Момичета, имам и аз питане. Къде може да се възрази срещу неоправдано високи сметки.
Жалба до самата Топлофикация ли се пише, или до топлинния счетоводител?

Благодаря

Няма да съм много конкретна, но най-отдолу на сметката пише, че можеш да възразяваш до 45 дни към топлофикация.Ако имаш под ръка сметка погледи , споменат е и някакъв член от общите им условия.

# 53
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 763
...Няма да допуснат да фалира. От там много се краде и източва, никой няма да си убие златната кокошка.

Естествено, че ще "допуснат". Когато добетонират абсурдните й права с дозаабсурдени закони, дообзаведат я технически (с държавни/общински пари)  с всичко необходимо и изкарат, че, "въпреки това", е "фалирала", ще я дадат за 1 лв. на някой, "добър до безразсъдство", върло благороден  честен частник (може на цяла държава, чужда), дето от "добро сърце" ще се "жертва" да я "спаси", подобно "спасителите" на електроразпределителните дружества (респективно - спасителите на БГА Балкан, Кремиковци и изобщо - на 90% от разпродадената ни за 1 лев държава).

И тогава едно държавно/общинско предприетие, създадено почти като социална услуга (оползотворяващо за без пари един отпаден продукт - горещата вода) и работещо в интерес на хората, ще се е превърнало в желязна машина за правене на пари в притежание на някой си и работеща в негов интерес.

А, да  Simple Smile така може и със сигурност и точно така ще стане един ден.

# 54
 • Мнения: 84
ОХ тази тополофикация #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire, направо станахме семейни за цял живот.  Накараха ни да си сменим водомерите, че до този момент бяхме на база и какво, пак същите сметки. Нямаме парно, отопляваме се на ток, а идват по 80-100 лв сметки за тристаен апартамент. Не мога да разбера колко струва един кубик топло вода ( никъде не пише) Иначе и ние имаме стари сметки и сега  понеже партидата се води на свекър ми ( а той цял живот не е плащал, но това е друга тема) дойде известие от съдия изпълнител за  сметки 1998 г че ще му направят запор на пенсията сигурно. Лятото ни идва до 50 лв топла вода. Значи водомерите ги сложихме точно миналата година по това време и сме изхарчили 60 кубика =806 лв за  една година ОБИРДЖИИИ #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfireИ ЗА ТЕЗИ ТРЪБИ ТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ НАЕМ ЧЕ МИНАВАТ ПРЕЗ ЧАСТНА СОСТВЕНОСТ, А НЕ НИЕ НА ТЯХ. В Италия тръбите за газ минават отвън., няма топломери, няма кранчета, вклйчваш отоплението от един ключ като за осветление и топли навсякъде, а тук........... #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire ще ти вземат и ризите от гърба ако те осъдят.

# 55
 • Мнения: 341
...И ЗА ТЕЗИ ТРЪБИ ТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ НАЕМ ЧЕ МИНАВАТ ПРЕЗ ЧАСТНА СОСТВЕНОСТ, А НЕ НИЕ НА ТЯХ...

Те ги водят наши.

# 56
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
...И ЗА ТЕЗИ ТРЪБИ ТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ НАЕМ ЧЕ МИНАВАТ ПРЕЗ ЧАСТНА СОСТВЕНОСТ, А НЕ НИЕ НА ТЯХ...

Те ги водят наши.Те, ако просто ги водеха наши, лесна работа. Като са си мои, а ми пречат, ще ги махна, ама не става толкова лесно, ма..а му

# 57
 • София
 • Мнения: 368
laurra, за да не ви идват толкова големи месечни сметки, трябва да подадете една молба към фирмата, която ви води топлинното счетоводство. Променяте месечното потребление на кубиците топла вода. Ние сме към Техем и от сайта им изтеглихме въпросната бланка, на нея трябва да се подпише и домоуправителят ви. Иначе при нас един кубик топла вода е 10 лв, в съседния блок е 6 лв. Когато ходих да се разправям с Топлофикация защо сметките ми за топла вода са между 90 и 130 лв., служителките ми обясняваха, че и те плащали толкова, но и дума не обелиха, че всъщност плащам 10 кубика по 10 лв., на това отгоре ми обясняваха, че тези цифри са измислени от физици и т.н. Добре че беше инкасаторката да ми каже да си сменя водомера и да отида до Техем, защото никой в нейния район нямал нашите показания за топла вода.

# 58
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 997
Цената на водата зависи от това какво е потреблението на даден вход. Няма еднаква цена. Ако има повече отказали се от парно, плаща се по-голяма сума за топла вода, ако всички консумират нормално и си плащат сумата е по-малка.

При майка ми излиза над 10 лв за кубик, но има консумиращи, които за цяла година 2 души плащат 1 кубик за година. Явно, че водомера им е развален, но никой не успява да ги убеди в това. Самите те казват, че са икономични, а три месеца в годината идва и дъщеря им от чужбина и тогава са 6 души.

Сега отказали се съседи с бебе плащат по 300 лв за ток, а отопляват една стая само.

# 59
 • Мнения: 84


Сега отказали се съседи с бебе плащат по 300 лв за ток, а отопляват една стая само.
[/quote]

Сега пък и за тока ли щавят. Това е абсурд вече!!!!!!!!!!!

# 60
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 997


Сега отказали се съседи с бебе плащат по 300 лв за ток, а отопляват една стая само.

Сега пък и за тока ли щавят. Това е абсурд вече!!!!!!!!!!!
[/quote]
Предполагам, че ползуват неикономични уреди  newsm78

# 61
 • Мнения: 2 125
Я да побутна темата с едно текущо питане. При мен има натрупани задължения за близо 2 години - от м. 10 2010 г. Да речем, че не оспорвам сметките и отида в Топлофикация да се споразумеем за разсрочване на натрупаните задължения...това би ли спряло евентуално готвено или тръгнало вече дело? Вероятно с лихвите сумата е около 2000 лв.

# 62
 • Мнения: 20 688
Спира го, плащаш 30%, останалите може да разсрочиш до 12 месеца.

# 63
 • Мнения: 2 125
Спира го, плащаш 30%, останалите може да разсрочиш до 12 месеца.

 Благодаря bouquet

Утре отивам на проверка и ще докладвам (може да е помощ за някой)

# 64
 • Мнения: 596
Спира го, плащаш 30%, останалите може да разсрочиш до 12 месеца.

 Благодаря bouquet

Утре отивам на проверка и ще докладвам (може да е помощ за някой)

Не съм сигурна,но лихвите продължават да текат,питай и за това. Peace

# 65
 • Мнения: 2 125
Спира го, плащаш 30%, останалите може да разсрочиш до 12 месеца.

 Благодаря bouquet

Утре отивам на проверка и ще докладвам (може да е помощ за някой)

Не съм сигурна,но лихвите продължават да текат,питай и за това. Peace

Така....
на питането ми за разсрочване на моите задължения първо ме попитаха дали искането е съдебно или не. При мен не е съдебно и ме насочиха към инспекторите на Топлофикация. Там направих плащане за определена сума...около 30% от всичко, което им дължа (при мен се равнява на 2 месеца + таксата за разпределение) и разсрочихме останалата сума да 8 месеца, като при възможност от моя страна мога да платя и по-голяма сума от посочената в споразумението или всичко наведнъж.

Лихвите продължават да текат, да и колкото по-бързо се изчистят сметките, толкова по-добре (което е ясно на всички  Confused).
В петък трябва да си взема подписаният от тях екземпляр на споразумението, което се надявам да спре евентуално дело срещу мен.

Дължа им пари за не голям период от време - за 2011 г. само + новите месеци от 2012  Tired

# 66
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 997
При каква сума започват дело  newsm78 .

# 67
 • Под кленовите дървета
 • Мнения: 872
И аз се записвам с въпрос.
Длъжник по партида е брат ми, аз съм трето лице. На първа инстанция осъдиха него (респективно мен) да платим сумата, която не е изтекла по давност (съдиха ни за 5 години назад, съдята уважи решението на ВКС и се прие тригодишната давност. Така че заплатихме съдебните, които бяха 800 лв. + дължимата сума с лихвите 4500 лв. (само да кажа, че искаха много по-голяма сума). И мислихме, че всичко приключи, обаче:
сега оспорват на втора инстанция решението на районния съд, с мотива, че тъй като не сме плащали изобщо години наред, не можело да се отнесат като периодични плащания Shocked и становището на ВКС не може да се приложи.
Този път нямам възможност за адвокат. Една приятелка ме посъветва да си напиша становище, като цитирам други дела, с който да обясня, че характерът на периодичните плащания не се променя спрямо това дали се плащат Rolling Eyes

Моля адвокатите от форума да ми дадат отправни точки как се пише това становище, къде да намеря информация. Защото сега разглеждат само жалбата на Топлофикация към решението на първа инстанция. Аз пък искам да направя всичко по силите си, за да не я приемат Laughing

# 68
 • Бургас
 • Мнения: 26
Това "становище" всъщност, при Вашия случай ще бъде ОТГОВОР НА  ВЪЗИВНАТА ЖАЛБА!!. Там трябва да изразите становище за недопустимост на същата - по факти, които тука няма как да знаем. Дали решението на първоинстанционният съд е порочно /решението е материално и процесуално незаконосъобразно,необосновано или постановено при непълнота на доказателствата/ също не можем да знаем. Освен това, грешка е, ако не сте ползвали адвокат при първото заседание, защото след него не може да се твърди и доказва нищо различно-освен новооткрити факти.
Лично моят съвет е за втора инстанция да ползвате адвокат, при това колкото може по скоро-текат срокове!

# 69
 • Под кленовите дървета
 • Мнения: 872
Ами аз съм трета страна по делото, брат ми е съдения. Днес ще ида да взема жалбата да видя на какво основание са я завели.

# 70
 • Бургас
 • Мнения: 26
От къде ще вземете жалбата? Искате да кажете, че не Ви е връчена ли?

# 71
 • Под кленовите дървета
 • Мнения: 872
Ами не, само призовка по делото. От Софийски градски съд ще си я взема.

# 72
 • Бургас
 • Мнения: 26
Щом като делото вече е насрочено, опасявам се, че срока за отговора на тяхната /възивна/ жалба е изтекъл. Според мен, нужно е да посетите адвокат, който след като се запознае с фактите по случая, ще прецени какво да предприеме.
Вижте, консултацията няма да Ви струва повече от 20-30 лв най много, при това за адвокати, които взимат пари за справки. Съвет от мен: избягвайте такива. Повечето юристи, след като разберат за какво става дума, ще Ви насочат и с оглед на това дали ще ВИ водят делото, ще уговорите и възнаграждението им.

# 73
 • Мнения: 1 181
Какъв е критерият Топлофикация да започне дело - достигане до някаква дължима сума/колко?/ или дълъг срок на неплащане /какъв?/ - ако някой може да отговори?

# 74
 • Под кленовите дървета
 • Мнения: 872
Щом като делото вече е насрочено, опасявам се, че срока за отговора на тяхната /възивна/ жалба е изтекъл. Според мен, нужно е да посетите адвокат, който след като се запознае с фактите по случая, ще прецени какво да предприеме.
Вижте, консултацията няма да Ви струва повече от 20-30 лв най много, при това за адвокати, които взимат пари за справки. Съвет от мен: избягвайте такива. Повечето юристи, след като разберат за какво става дума, ще Ви насочат и с оглед на това дали ще ВИ водят делото, ще уговорите и възнаграждението им.

Да, гледам по призовката, че пише открито съдебно заседание, Гражданско отделение, Възз 4 състав,.
Адвокатът ми иска над 500 лв., не мога да си ги позволя.
Мога ли да ползвам служ.защитник?

# 75
 • София
 • Мнения: 4 090
Имам питане, за периода 2000г.-2002г., с брат ми миналата пролет получихме от частен съдебен изпълнител, че сме осъдени / без да разберем/ да заплатим сумата от 2000лв. + таксите. В момента ги изплащаме разсрочено с едно уточнение което направи адвоката и каза, че се възразяваме. От 2002г. има една доста солидна натрупана сума , за която миналата година пусна жалба в Т. има и входящ номер. Онзи ден брат ми звъни и ми казва, че новата сметка която е пристигна е със сума от стотина лева който се считат от 05.2011г. до 02.2012г. , изведнъж изчезна солидната сума която им дължим. Не мога да се свържа в момента с адвоката , има ли вариант пак БЕЗ да разберем да ни осъдят с частен садя и да ни принудят да платим сумата въпреки, че сме подали възражение в Т.

# 76
 • Бургас
 • Мнения: 26
Имате право да ползвате безплатна правна помощ - прочетете отзад на отрязъка на призовката. Обаче, щом веднъж сте ползвали адвокат, който Ви е защитавал пред РС, едва ли сега ще можете да убедите съда, че нямате възможност да ползвате платени услуги на юрист - освен, ако нещо не се е променило коренно от първото дело. Трябва да докажете, че сте безработна, получавате помощи, семейно положение,  че нямате имот който да давате под наем и да реализирате доходи и някой други условия, не се сещам в момента точно - в ГПК са уредени.

# 77
 • Бургас
 • Мнения: 26
Имам питане, за периода 2000г.-2002г., с брат ми миналата пролет получихме от частен съдебен изпълнител, че сме осъдени / без да разберем/ да заплатим сумата от 2000лв. + таксите. В момента ги изплащаме разсрочено с едно уточнение което направи адвоката и каза, че се възразяваме. От 2002г. има една доста солидна натрупана сума , за която миналата година пусна жалба в Т. има и входящ номер. Онзи ден брат ми звъни и ми казва, че новата сметка която е пристигна е със сума от стотина лева който се считат от 05.2011г. до 02.2012г. , изведнъж изчезна солидната сума която им дължим. Не мога да се свържа в момента с адвоката , има ли вариант пак БЕЗ да разберем да ни осъдят с частен садя и да ни принудят да платим сумата въпреки, че сме подали възражение в Т.

Изнесената тук фактология е недостатъчна ясна, поне за мен. Жалбата до топлото не Ви ползва по никакъв начин.Незная срещу какво и по какъв начин е възразила адвокатката Ви.Струва ми се странно, да са минали толкова години и чак сега да Ви търси съдебен изпълнител - тук има срокове, които според мен са изтекли, но все пак говоря на примависта, има доста условности. Кога е заведено делото - кога е образувано изпълнителното дело - какви действия са предприели кредиторите /взискателите по изп.дело/ през тезо 10-11 г?  Тук не може да Ви се даде конкретен отговор.

# 78
 • Мнения: 35 122
Дали е възможно да е изтекъл давностния срок?
Има ли такъв и когато е имало дело и са осъдени или е само за сумите, за които не е имало дело?

# 79
 • София
 • Мнения: 4 090
На мен друго ми е по НЕ ясно как се образуват и водят дела  с/у мен БЕЗ да съм информирана , а пък когато трябва д ами връчат призовка за решението много бързо ме намират. Мога ли да следя някаква информация за тези неща някъде ???

# 80
 • София
 • Мнения: 5 819
На мен друго ми е по НЕ ясно как се образуват и водят дела  с/у мен БЕЗ да съм информирана , а пък когато трябва д ами връчат призовка за решението много бързо ме намират. Мога ли да следя някаква информация за тези неща някъде ???
Е, вие поне сте имали някакво задължение, за което сте знаели, че е неплатено.  Peace Баща ми примерно бе осъден от Топлофикация за задължение, което си беше платил месеци преди това. По абсолютно същия начин рабра, че е съден и осъден чак като дойде нареждане от ЧСИ за запор на заплатата му.
После една година ни мотаха и размотаваха от Топлофикация докато си оправят грешката.  Mr. Green През цялото време се опитваха да ни накарат да платим съдебните разноски по въпросното дело Crazy Crazy, да не раздуваме случая пред шефовете и да простим на юристката им "щото била нова по онова време".  Crazy Накрая тихомълком някак бяха оправили нещата и спря да му излиза червен надпис, че го съдят, когато си плащаше месечните сметки.

# 81
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 997
Да попитам, макар, че е стара темата. Моя позната която е в чужбина е получила призовка за дело от топлофикация, като партидата не е на нейно име и си има живущ там и трябва него да си гонят. Защо фигурира името и там като страна, като ,да, част от жилището е нейно, но тя го е предоставила за ползуване на другия собственик и партидата не е на нейно име  newsm78

# 82
 • Мнения: 646
И аз имам въпрос. От началото на сезона тръбите, които минават през нашият апартамент 8 целият ни щранг/ са студени. Писала съм жалба до Топлофикация, но съм сигурна , че ще ми идват в сметката  пари за отопление на общи части. Кой е органът , който може да даде становище , че не ползваме това отопление и да не ми идва сметка за него, като техника от топлофикация каза , че те отговорят до абонатната станция? Трябва ми официално таково становище, защото спирам да плащам ако ми идват пари за тези части и ще ми трябва при евентуално дело с Топлофикация.

# 83
 • Мнения: 119
Момичета, пак ще препрочета темата , но моля ви препоръчайте ми адвокат на който може да се разчита. Да сте доволни от него. Спешно ми е.

# 84
 • София
 • Мнения: 3 171
Теа, писах ти на лични.

# 85
# 86
 • Мнения: 0
Милинка, изчетох цялата тема моят случай е идентичен с повечето търся координати на адвокат които може да ми помогне с топлофикация. Благодаря ти предварително.

# 87
 • Мнения: 119
Здравейте момичета!
Ето  , че от Топлофикация се уплашиха от назрялото недоволство и бързат да осъдят всички нас със стари задължения от преди 5 год. вчера на вратата ми залепиха - Съобщение от СРС за получаване на съдебни книжа. Сега питането ми към юристите е такова . Аз ще отида да взема призовката за дело и ще пусна възражение за изтекла давност ( от къде мога да изтегля банка?) , НО ....утре общински съвет ще заседава по казуса Топлофикация. Там ще се говори за лихвите в/у прогнозните сметки и задължения с минала давност изобщо да не минават през съд. Аз какво ли да предприема? Ако наистина приемат , че суми с изтекла давност ще отпаднат , според мен няма да ми е нужен и адвокат ( знаете хонорарите са около 500 лв) ..... Дали ще мога сама да се оправя при така създалото се напрежение с Топлофикация, мисля , че сега всичко ще е в полза делата за абонатите .

# 88
 • Мнения: 50
Привет на всички!
Не зная дали е уместно да си задам въпроса тук, но не ми се отваряше нова тема.
Имам питане относно хонорара на адвокатите и моля някоя потребителка, която е наясно с въпроса да ми отговори!
Спечелих дело срещу топлофикация и искам да знам дали  парите, които дадох за хонорар на адвоката трябва да ми бъдат върнати?
Останах с впечатлението, че адвоката, който съм наела има намерение да вземе това, което ще възстановят от съда за разноските по делото. Не сме обсъждали с него този въпрос и ми се иска да съм наясно преди това да се случи.

 

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 20:16 от cherri

# 89
 • Мнения: 0
Здравейте!
Скоро смятам да заведа дело срещу "Топлофикация" така че ще ми се наложи и на мен вашият съвет за сносен адвокат, който да има опит с подобни дела.
Благодаря предварително!

# 90
 • Мнения: 2
Здравейте!
Скоро смятам да заведа дело срещу "Топлофикация" така че ще ми се наложи и на мен вашият съвет за сносен адвокат, който да има опит с подобни дела.
Благодаря предварително!

Препоръчвам Адвокат Валентина Каменарска. Дейността ѝ е специализирана главно в защита по дела срещу монополисти - мобилни оператори, топлофикационни дружества, ВИК и ЧЕЗ, по търговски, семейноправни, трудови, вещни и облигационни казуси-www.vkamenarska.com

# 91
 • Мнения: 463
И аз моля за такава препоръка. Но не от току-що регистрирал се потребител с една-единствена публикация.
Плащаме невероятни сметки към Топлофикация, изравнителни и какво ли не! При положение, че рядко пускаме радиатор - по цял ден сме навън! Писнало ми е от тях. Искам да потърся някакъв начин да ги накарам да ни фактурират реално ползваната енергия, а не да плащам дължимото умножено по 10.

# 92
 • Мнения: 148
Позволявам си да повдигна темата, защото смятам, че ще бъда полезна: имам задължения към Топлофикация в апартамента, в който живея от Януари 2008 год.; т.е. изтекла 3годишна давност по чл. 111 от ЗЗД. Опитаха се да ме поканят миналия месец да внеса 30% процента от сумата  и да ми разсрочат задължението.  След консултация с адвокатката  ми , въобще не  отреагирах. Обадиха ми се  директно от централата на Топлофикация в жк. Борово, дадоха образец на възражението, който да се попълни пак по чл 111 от ЗЗД, изчислени последните 3 години, споразумение за  първоначално 30% и другото на мес. вноски за 7 месеца. От година и половина прилагат  "служебно" погасителната давност и не е нужно да се стига до искова молба и дела. Важното е да се отреагира в срока и да се направи споразумение с тях(НЕ за плащане на цялата сума!!!). Лично от 10 800 лв слизам на 3700.

# 93
 • Мнения: 18
Позволявам си да повдигна темата, защото смятам, че ще бъда полезна: имам задължения към Топлофикация в апартамента, в който живея от Януари 2008 год.; т.е. изтекла 3годишна давност по чл. 111 от ЗЗД. Опитаха се да ме поканят миналия месец да внеса 30% процента от сумата  и да ми разсрочат задължението.  След консултация с адвокатката  ми , въобще не  отреагирах. Обадиха ми се  директно от централата на Топлофикация в жк. Борово, дадоха образец на възражението, който да се попълни пак по чл 111 от ЗЗД, изчислени последните 3 години, споразумение за  първоначално 30% и другото на мес. вноски за 7 месеца. От година и половина прилагат  "служебно" погасителната давност и не е нужно да се стига до искова молба и дела. Важното е да се отреагира в срока и да се направи споразумение с тях(НЕ за плащане на цялата сума!!!). Лично от 10 800 лв слизам на 3700.
Това не ми изглежда като отстъпка някаква, а по-скоро са махнали погасените по давност задължения, които така или иначе при дело ще загубят и ще ги осъдят на разноски за тези суми. От тези 3700, сигурно не дължите поне половината, защото те винаги надписват сметките, тъй като разпределят топлинната енергия от общите части на тези, които си плащат. тези които свалят зимата радиаторите с топломерите и слагат такива без и се греят на макс, кой мислите ,че им плаща сметките. Аз затова си възразих и си водих дело.

# 94
 • Мнения: 2
Здравейте, относно задълженията ви срещу Топлофикация, над 80 % от сумата е погасена по давност. Голяма част от остатъка е недължима на основание чл. 62 от ЗЗП, поради невъзникване на вземане поради липса на индивидидуален договор с дружеството. Възражението за давността е безспорно, но ще се отнася до чл. 62 от ЗЗП, съдилищата крайно неохотно го прилагат, защото изключително много ощетява интересите на монополистите. Аргументацията, базирана на чл. 62 от ЗЗП трябва да бъде изчерпателна и грижливо обмислена, за да има шансове за успех.
За безплатна консултация по дела срещу Топлофикация и други монополисти - адвокат Мангъров, София

http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт