Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 ян. 2006, 12:48 ч.

Как разпознавате ИСТИНСКИЯ мед?

  • 1 060
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 798
Моля ви, споделете опит!Омръзна ми да давам по 6-7 лв за буркан мед, който са ми го хвалили , че е чист, пресен, истински, а после вкъщи да ми мирише на разтопена захар и да тече като вода.  ShockedИли да е захаросан, но вътре да има буци захар.

# 1
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 973
Ми едно време щерката беше тестера...изприщеше ли се (без да е алергична към него) --> не е качествен  Crossing Arms

И от тогава купувам само от частници или познати, които произвеждат мед.

# 2
  • Мнения: 1 798
А аз как да го разпознавам, нямам /все още :flutter:8 /детенце....Освен да водя кучо с мене, та може и без пари да ми дават мед,като се озъби рота smile3508.

# 3
  • Мнения: 1 348
Копвам ти от тук как да си тестваш меда:
 
Опитайте меда не само отгоре, но и от дъното на буркана. Няма да го развалите, ако бръкнете с чиста суха лъжица.

Бръкнете с чиста лъжица в буркана с мед. Извадете я като я въртите. Истинският мед се "навива" на лъжицата, докато разреденият се стича.

 Консистенцията на истинския мед е фина, нежна. Ако капнете мед и го разтриете между пръстите си, той лесно попива в кожата, което не може да се каже за подправения. При фалшифицирания мед структурата е груба, при разтриване е възможно дори да останат бучици. 

 Пуснете хапка хляб в меда и след 8-10 минути я извадете. В качествения мед хлябът ще се втвърди. Ако обаче се е отпуснал и размекнал, значи медът не е натурален или съдържа захарен сироп. Често пъти към недозрелия мед се добавя захарен сироп, за да се постигне необходимата сладост.

 Вземете лист нискокачествена хартия, която добре попива влагата и капнете върху нея мед. Ако той се разтече по хартията, образувайки влажни петна или дори се просмуче през нея - това е фалшив мед.

 Сложете в чаша малко мед, залейте го с гореща вода, разбъркайте го и го охладете. След това капнете в чашата няколко капки йод. Ако разтворът посинее, значи в меда е било добавено нишесте, за да се постигне желаната гъстота.

 Ако в 5-10%-ен воден разтвор на мед се добави малко сребърен нитрат (AgNO3) и на дъното се появи бяла утайка - в меда е добавена захар.

 Вземете нагорещена тел - най-добре от неръждавейка и я пуснете в меда. Ако на нея увисне леплива маса - пред вас е фалшификат, представян за мед. Ако телта остане чиста - медът е натурален, т.е. пълноценен.

 Разтворете мед във вода (1:2). Разтворът на фалшифицирания мед ще бъде мътен, преливайки в различни цветове, а след известно време ще се появи утайка. Всичко това е поради добавяне на различни вещества - нишесте, брашно, дори тебешир. Капнете в утайката няколко капки оцет. Ако шупне и започне да се пени, можете да сте сигурни, че този мед е преди всичко продукт на човешка намеса.

# 4
  • Мнения: 1 798
 newsm51БЛагодаря ти от сърце, Аномалия, но това ще го правя след като го купя. Значи ` на око` преди пазаруването  няма как да разбера, така ли? Tired

# 5
  • Мнения: 781
Ами ако беше в Пловдив щях да ти дам от нашия-гарантирано чист Grinning

# 6
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Пчелар ми е казвал - с химически молив - ако е истински - не се оцветява в розово.

# 7
  • София
  • Мнения: 374
За меда на marchella -гарантирам! Simple Smile

# 8
  • Мнения: 2 040
Разпознавам, само ако си го купя от познат пчелар ...  Laughing

# 9
  • Мнения: 1 798
Ех, защо не живеех в Пловдив! Flutter
Нямам познати пчелари, обикновено си купувам от сергии с мед, нали уж като има богат пчелен асортимент трябва да е чист.
Чела съм ,че медът не се разваля, вие знаете ли дали има годност?

# 10
  • Според сезона
  • Мнения: 297
И аз знам , че няма срок на годност .

# 11
  • Мнения: 1 348
Моооля, моля  Simple Smile Пък на око нямам идея как да го прецениш, ама по това време на годината със сигурност трябва да е захаросан

# 12
  • Мнения: 4 546
anomalia  е права - 100% сега трябва да не е течен. иначе единственото сигурно нещо е като купиш да го дадеш за изследване в ХЕИ. и ако е истински да купуваш от същия човек. по принцип го разреждат с глюкоза, за да изкарат по-голямо количество  #2gunfire. това със захарта не го знаех.
мисля, че не се разваля медът. е, за 2-3 години поне със сигурност. за 10-15 вече ми се виждат много newsm78

# 13
  • Мнения: 373
ПОТВЪРЖДАВАМ!!! По това време на сезона истинският мед трябва да е захаросан!!! Знам го от дядо ми, който беше дългогодишен пчелар, и най-важното, специалист на природно чист (май е модерно да се казва "био" Wink) мед! Имаше по 100- 120 кошера и прекара живота си попелата, всеки сезон им сменяше "пашата", както се казва на пчеларски жаргон!!! Още питат за него хората по старозагорския пазар!

# 14
  • Мнения: 1 798
ЗНачи зимно време да е захаросан?Добре, до кой месец ще е захаросан, сега си купих за 6 лв- буркана от една лелка,каза ,че бил от Плевенско,опитах...Нее лош,ама захаросания нещо не го обичам много,все едно има неразтопена захар вътре.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт