Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
210-224 от 762 отговора
Здравейте,момичета!
Искам да попитам за стойностите на 2 хормона на щит.жлеза
ТСХ- 1.16    реф.ст-ти  0.5 - 4.2 
ФТ4 - 19.87  реф.ст-ти- 12 - 22 
Според вас,проблем ли е че ФТ4 в близо до горната граница?!Много благодаря предварително!!!  bouquet

Не, не е проблем
На L-Тироксин ли си?
Кафе пила ли си преди изследването?
Цитирай


Денис,изследването е правено абсолютно на гладно и жадно /включително и без кафе/,а Л-тироксин не е приеман никога / питам за моя приятелка за това така пиша /  Благодаря ти!  Smile
Цитирай


Здравейте искам да попитам Prolactin-a, задължило ли се пуска на 3-ти ден от МЦ или може и в чист ден?  Или ден без значение?

За Пролактин-а няма значение деня от МЦ, но  е добре да се спазят някои правила:
- да не са пипани гърдите 2-3 дни преди теста  / това стимулира секрецията на хормона/
- без секс 1-2 дни преди теста
- 30 мин релакс преди да ти вземат кръв / да си отпусната и спокойна - стреса и напрежението повишават нивата му

Денис, обърках се с дните, иначе правилата ги знам, защото съм пускала вече и ми е завишен, отделно ми е завишен TSH и съм на хапчета да го регулирам. На 21.04 ще пускам TSH , но понеже тогава ми се пада 5-ти де от МЦ исках да знам със сигурност дали мога да пусна и Пролактина, което ме устройва идеално.

Мерси много Smile  bouquet
Цитирай


Някакви съвети как се диагностицира ЛУФ синдром с хормонални  изследвания? Аз в Понеделник съм на преглед при Табакова и ще  я попитам, но тя идва рядко в Бургас и общо взето тук няма кой да постави тази диагноза и да ме насочи какво да изследвам. Притеснявам се, защото имам вече една операция от дермоидна  киста, а и темп,  графики, които съм правила или аз не се справям перфектно с този метод, но не са от най-красивите. Знам сущо, че има вариант на ЛУФ, при който фоликула се пука, но яйцеклетката остава залепена и се пълни с течност, а на УЗИ не се хваща този вариант  newsm78
 Благодар ви предварително момичета  Hug
« Последна редакция: Пет., 20 Апр. 2012, 08:11 от Звезден^Прах »
Цитирай


Някакви съвети как се диагностицира ЛУФ синдром с хормонални  изследвания? Аз в Понеделник съм на преглед при Табакова и ще  я попитам, но тя идва рядко в Бургас и общо взето тук няма кой да постави тази диагноза и да ме насочи какво да изследвам. Притеснявам се, защото имам вече една операция от дермоидна  киста, а и темп,  графики, които съм правила или аз не се справям перфектно с този метод, но не са от най-красивите. Знам сущо, че има вариант на ЛУФ, при който фоликула се пука, но яйцеклетката остава залепена и се пълни с течност, а на УЗИ не се хваща този вариант  newsm78
 Благодар ви предварително момичета  Hug

Трудно се диагностицира - с УЗ + изследвания /Прогестерон и Е2 на 7 ден след О./ и т.н.
Трябва лекаря да е много добър Smile и да умее добре да разчита УЗ образ

ПП. Ако се съмняваш за ЛУФ не приемай в дните около О. НСПВС / парацетамол, аспирин,ибупрофен, нимезил (аулин ), аналгин  и т.н./
Най-вече Парацетамол / най-много изследвания съм чела за него и ЛУФ/


ППП. Има доста момичета, които на УЗ им е установен  ЛУФ
Цитирай


Благодаря Денис, аз за това съм тревожна, именно защото нямаме налични тук в Бургас лекари, които да имат опит и умения, а само гостуващи такива или се налага аз да пътувам
. Относно хапчетата, аз по принцип не приемам, защото това е начина ми на живот, да се лекувам с хомеопатия или естествени лекарства и да ям био храна/нямам аптечка вкъщи и не пия лекарства, особено обезболяващи/

Ще видя какво ще ме посъветват в Понделник и ще направя изследвания. Досега само въднъж съм тествала прогестерон. Беше в норма за втората фаза, но на долната граница. Записвам се в темата за да ви следя, защото смятам да си направя хормонални изследвания, към момента не съм правила.
Цитирай


Здравейте, днес излязоха кръвните mi изследвания, бихте ли ги коментирали, тъй като имам час при ендокринолог след повече от седмица, а до тогава ще се притеснявам. Също така искам да кажа, че при ехография на яйчници не се видяха кисти този път.
Прилагам резултатите и благодаря предварително!


Изследване:   Резултат:   Реф.граници:
      
FSH   5.87 IU/L   3.85 - 8.8 IU/L
LH   6.68 IU/L   2.28 - 9.41 IU/L
17-OH Progesterone   2.7 ng/ml   0.1 - 0.8 ng/ml
Testosterone   1.5 ng/ml   0.1 - 0.75 ng/ml

DHEA-S   26.0 umol/l   0.6 - 8.0 umol/l
Androstendione   3.3 ng/ml   0.4 - 3.4 ng/ml

*изследванията са правени на 4ти ден от МЦ
Цитирай


Звезден^Прах

ЛУФ, може да се диагностицира / и то не на 100%/, ако се проследи МЦ от начало до край
и се направят необходимите изследвания + ФМ

Инцидентно пуснати хормони - нищо няма да покажат

Това, че си имала ЛУФ 1-2 пъти не означава, че всеки МЦ е така - може да има и МЦ с нормална О., с качествена яйцеклетка

Цитирай


Здравейте, днес излязоха кръвните mi изследвания, бихте ли ги коментирали, тъй като имам час при ендокринолог след повече от седмица, а до тогава ще се притеснявам. Също така искам да кажа, че при ехография на яйчници не се видяха кисти този път.
Прилагам резултатите и благодаря предварително!


Изследване:   Резултат:   Реф.граници:
     
FSH   5.87 IU/L   3.85 - 8.8 IU/L
LH   6.68 IU/L   2.28 - 9.41 IU/L
17-OH Progesterone   2.7 ng/ml   0.1 - 0.8 ng/ml
Testosterone   1.5 ng/ml   0.1 - 0.75 ng/ml

DHEA-S   26.0 umol/l   0.6 - 8.0 umol/l
Androstendione   3.3 ng/ml   0.4 - 3.4 ng/ml

*изследванията са правени на 4ти ден от МЦ


ЛХ е повече от ФСХ - може да показва ПКЯ или ранна О.

Доста са ти завишени Андрогените и според мен проблема идва от НбЖ
Не се притеснявай с медикаменти се коригира.
Може да е нещо инцидентно


ПП.
Иначе, тези по-високи стойности говорят за Вродена надбъбречна хиперплазия /ВНХ/- но това може да прецени само специалист Smile

ППП.
При ВНХ – простичко казано -  има  ензимен дефицит  /най-често на ензима 21-Хидроксилаза/
НбЖ  не произвежда достатъчно  Кортизон и Алдостерон, а това води до синтеза  на повече Андрогени /респ. мъжки полови хормони/.
Кортизона е стероид /хормон/ -  синтезиран от НбЖ -   необходим  за да се справяме със стреса /физич-ски  и емоцион-ен/  и  да имаме достатъчно енергия, освен това поддържа в нормални граници кръвн. захар, бори се с възпаленията и т.н.                                                             
НбЖ  се контролират от хипофизата. Когато хипофизата получи сигнал,  че няма достатъчно  Кортизон в кръвта -  се  освобождава хормона Адренокортикотропин /ACTH/ - той стимулира НбЖ и те синтезират повече Кортизон.                                                                 
Когато обаче има дефицит на  ензима 21-Хидроксилаза  -  при  ВНХ - който спомага за преобразуването на   17ОН Прогестерон в Кортизон -  не се произвежда достатъчно Кортизон  и затова  Хипофизата регистрира  ниски нива на Кортизона и  продължава да отделя  още ACTH -  това води до свръхпроизводство  на 17ОН прогестерон. Надбъбречните жлези от своя страна превръщат този увеличен 17ОН прогестерон в андрогени
Цитирай


 HugВключвам се със следния  въпрос  Praynig- гинеколога ми ми каза на 20 ден от цикъла да изследвам прогестерон с цел да се види дали съм в пременопауза. Ето резултата -6.07 при референтни стойности на лабораторията за лутеинова фаза 3.28-38.63 ng/l.Мисля че лутеинова фаза трябва да гледам на 20-ия ден  ? ooooh! newsm78  Но понеже е извън страната/доктора/ до края на месеца та все пак да ви питам какво мислите, нормален ли е?  Embarassed Или е нисък? Виждам , че е в нормата, но да не би нещо друго да се има предвид  ?
Цитирай


HugВключвам се със следния  въпрос  Praynig- гинеколога ми ми каза на 20 ден от цикъла да изследвам прогестерон с цел да се види дали съм в пременопауза. Ето резултата -6.07 при референтни стойности на лабораторията за лутеинова фаза 3.28-38.63 ng/l.Мисля че лутеинова фаза трябва да гледам на 20-ия ден  ? ooooh! newsm78  Но понеже е извън страната/доктора/ до края на месеца та все пак да ви питам какво мислите, нормален ли е?  Embarassed Или е нисък? Виждам , че е в нормата, но да не би нещо друго да се има предвид  ?


Само по Прогестерона - не може да се разбере дали си в пременопауза.

Много те моля, искам да ми пишеш какъв е коментара на лекаря.

Сега да обесня:
Прогестерона е хормон, който се синтезира от една жлеза с вътрешна секреция, наречена Корпус Лутеум или Жълто тяло.
Тази жлеза се образува само, ако има О.
Ако няма - няма Корпус Лутеум - няма Прогестерон

О. може да има всеки МЦ  дори да си в пременопауза
О. може да няма дори да си и на 25 год. ако имаш някакъв проблем, който подтиска О. /напр. СПКЯ/ - но това не означава, че си в пременопауза.


Дали си в пременопауза може да покажат по-скоро ЛХ, ФСХ, Е2 / и то ако няма някакъв друг проблем/, Инхибин Б, АМХ, DHEA / е нисък/ и т.н.

Прогестерон се пуска на 7 ден след доказана О. - иначе не е показателен - нищо не може да се разбере по него
Ти засече ли по някакъв начин О.?
Цитирай


Прогестерона е изследван вчера, а овулацията беше към 10-11, аз си познавам уж Embarassed. Аз съм на 42, от 4-5 месеца започна да ми се гъбарка цикъла и уж беше киста, оказа се че няма такава, Thinking със щитовидната всичко е ок и коментара е пременопауза.А имам изследвани естрадиол, ЛХ, ФСХ но не са при мен в момента, но те са на 40-ия ден от цикъла.
LH-7,1 mIU/ml.; FSH-6,9 mIU/ml.; Estradiol-420 pmol/I-намерих ги Peace, на 40 ден са защото аз си ги назначих Embarassed
Цитирай


6.07   реф.граници /3.28-38.63 ng/l. /

Прогестерон /Пр./ на 19.04
Ако О. е била на 10.04  - Пр. изследван  на 9 ден след О.
Ако О. е била на 11.04  - Пр.изследван на 8 ден след О. 

Прогестерона ти е нисък, но колко е бил пика му не се знае. Дори не е сигурно дали е имало О / според стойностите му/ - ако е имало О. трябва да е по-висок

Ако прогестерона на 7 ден след О. е над 14 ng/l. -- имало е О. , ако е по-малко, може и да не е имало


Дай рефер. на естрадиола
Цитирай


.......LH-7,1 mIU/ml.; FSH-6,9 mIU/ml.; Estradiol-420 pmol/I-намерих ги Peace, на 40 ден са защото аз си ги назначих Embarassed

На кой ден от МЦ са правени?
Цитирай


На 40-ия, нали написах Embarassed  Wink
Цитирай


210-224 от 762 отговора